View Full Version : Limon'un Bahçesi
Sevgi isteği okunuyor gözlerinden sarı kedişin.
Resimleriniz çok güzel.
Şu orman manzarana bitiyorum Limon. Hangi tablo bunun yerini tutabilir, sağlıkla keyfini çıkar.
Sağol Kiraz, özellikle bu mevsim bambaşka oluyor gerçekten.
Teşekkür ederim sevgili Farezya.
Süper Süper.Manzaralar resimler çok güzel.Sağlıklı bol keyifli izlemeler.Bizim içide kahve için. :)
Sevgiler
fikreteren
26-04-2010, 13:26
Sayın LİMON resimler harika.Manzaralara bayılırım.Çokı nefis.Adıyaman lalesini ne zaman aldıınz.Ben hocam dan aldım bu ikinci senesi çicek hala yok.Gübre kullandınız mı ?
Sevgili Oğuzhan, çok teşekkür ederim.
Fikret Bey, geçtiğimiz sonbaharda almıştım. Hiç gübre kullanmadım çünkü soğanlı bitkilerde gübre kullanmanın gerekmediğini sanıyorum. Ancak toprak yumuşak olsun diye diye, 2 büyük çuval torf karıştırmıştım. Bende de 20 soğandan 6-7 tanesi çiçeklendi, 5-6 tanesi hiç filizlenmedi, diğerleri de yapraklandı ancak çiçeklenmedi. Ortama uyum sağlayınca seneye daha güzel olacaklarını umuyorum. Ayrıca küçük salkım halinde mor çiçeklenenen türün çiçek ömürleri bir ay belki de daha uzun. Turuncu olan türün çiçek ömrü çok daha kısa.
Güler Hanım'ın hediyesi "Heuchera" hava biraz ısınınca birden yeni yapraklar çıkarıp boy atmaya başladı.
139371
Limon Kekiğini dün rastlayınca aldım. Oldukça keyifli bir bitkiydi.
139372
"Liatris" soğanlarını geçen ay Yapı marketten almıştım. Mor ve beyaz karışık ektim. İlk kez yetiştiriyorum, daha önce görmediğim bir bitki olduğundan onca güzel soğanlı arasından bunu seçtim. Bakalım nasıl olacaklar?
139373
İri çiçekli Yaban Asmalarım tomurcuklanmaya başladılar.
139374
Kaya Teresi açmaya devam ediyor. Yakında geçer çiçekleri.
139376
Bu sene Ters Laleleri saymazsak sadece 2 tanecik Lalem açtı. Ama renkleri çok güzel, çiçekleri çok iri.
139377
139378
En az süs bitkisi kadar güzel olan Ayva çiçeği. :)
139379
Adalet Yağcı
27-04-2010, 12:32
Sevgili Limon, heuchera pek keyiflenmiş, yerini ve sahibesini çok sevmiş anlaşılan.
Clematis gururla kendini gösteriyor, bu çiçek bütün övgüleri hak ediyor değil mi?
Tohumdan çıkanlar nasıllar, hazeranlar tomurcuklanmaya başlamıştır artık.
Harika bahçenizi fırsat buldukça yeniden geziyorum, her biri sanat yapıtı gibi olan fotoğraflarınızı izlemek büyük keyif.
Sevgiler.
Bu sene Çileklerim çok çiçeklendi, çok ta meyve var üzerlerinde.
139382
Bir iki yamuk meyvesini saymazsak henüz hiç doğru dürüst meyvesini yiyemediğimiz Elma ağacımız yeni çiçek açıyor.
139383
En bonkör meyve ağacım Vişne :) yine bol çiçekte.
139384
Kayısı en erken çiçeklenen meyve ağacım. Tam çiçekteyken bir gece sıfırın altına düşünce çiçekler dondu. Geçen gün baktığımda hiç meyve görememiştim ama tek tük te olsa meyve var üzerinde.
139385
Adalet Hanım, Hazeranlar çok keyifli büyüyorlar. Merakla çiçeklerini beklediklerimden. :) Arkada hayal meyal görünen, sevgili Jineop'un hediyesi Ayı Pençesi de yeni yapraklar çıkarıyor. Sarı Güzeller de epeyce yayıldılar.
139387
Sevgi Durul
27-04-2010, 12:48
Lale fotoğraflarınızı çok beğendim sayın Limon, renkleri de çok güzel. Gerçi bütün fotoğraflarınız güzel. Ellerinize sağlık.
Hepsi çok güzel sevgili Limon, ellerine sağlık.
Benim heuchera, uzun saplar üzerinde mini mini pembe pembe çiçekler açtı belki senin ki de açar. Yaprakların benimkinden daha iri. (keyfini sür)
Sevgili Limon, kayatereleri ne kadar uzun açıyormuş, sevindim:) Hazeranlar da bahçene çok yalışacak, bende sümüklüböceklerden tek kök kaldı, artık büyüdü diye rahat bırakıyorlar ama tomurcuk yok. Heuchera da son günlerde değişti değil mi? Benimki de yeni yapraklar veriyor ama henüz çiçek yok, tahminim mayıs ayında açacak Güler Hanım, sizin orası bize göre yaklaşık 3-4 hafta erken gidiyor.
Heuchera ne güzel olmuş. :)
Bu Bauhaus'ta satılan türle aynı mı acaba? Eğer oysa bu hale geleceğini bilsem alırdım...
Çiçekleri geçmeden kaya terelerini biraz daha gösterin bize lütfen. :)
Eğer Güler Hanım Akdoğadan aldıysa Bauhausdakilerin aynısıdır. :)
Kiraz, senin için diktiğim Kaye Tereleri sarardı, soldu ama çiçek açmıştı. Bitki çiçeğe enerji harcamasın diye çiçeklerini kopardım. Şimdi alt yapraklarında sararmalar var ama tepelerden sanki sürüyor. Tamamen düzelmeden vermeyeceğim haberin olsun, gönderemedi bir türlü deme sakın.
Geçen yıl bahçede her yere dikmiştim Kayaterelerini ama bu yıl sadece bu saksıdakiler kaldı. Sanırım yerdekileri salyangozlar yedi. Ağacın altında çokça var diye gördüklerimi topraktan söküp saksıya geçireyim istedim ama toprağa tutunan kısmı o kadar inceymiş ki elimde kaldı hepsi. Yani elimdeki tek saksıdan yeniden çoğaltmaya çalışacağım.
Adalet Yağcı
27-04-2010, 16:37
Sevgili Limon, bu sene bende daha az hazeran var, bahçe iki kere bellendiği için çıkanlar da kayboldu, sizinkiler çok iyi gelişmişler, inşallah bütün renklerden denk gelmiştir, karışıktı çünkü.
günebakan
27-04-2010, 17:21
Sevgili Limon artık sizin çiçeklerinize güzel demek hafif kalmaya başladı. Hepsi de bir biribnden harikalar:)
Penelophe
27-04-2010, 18:57
Limon, harika olmuş herşey, lalelerin azmış ama çok güzeller, fotoğraf kaliteleri ve çekimlerin de harika olmuş :)
Aman da aman bahçeme kim gelmiş :) Sen görmeyeli epey geliştirdim kendimi Penelophe ;)
Sevgili Günebakan, çok teşekkür ederim. Bu hafta pek açmış çiçeğim kalmadı ama açmaya hazırlananlar var.
Sevgili SDurul, çok teşekkür ederim. Laleler 2 tanecikler ama benim diye söylemiyorum gerçekten pek güzel açtılar. :) Ama ömrü o kadar kısa bir çiçek ki, artık bunlardan geçtim, bir ay kadar çiçekleri güzel kalan Ters Laleler gözbebeğim durumundalar. :) Bakalım seneye de aynı güzellikte açacak mı soğanlar...
Vildan Sönmez
27-04-2010, 21:07
Bahçen yine tam gaz güzelliklere gidiyor sevgili Limon.
Bauhause'da Liatris soğanlarını görmüştüm ama çok bitik göründükleri için almadım. Seninkileri izleyeceğim artık. Yalnız dayanamayıp kırık dökük görünen ama üzerinde tomurcukları olan bir clematis aldım. Geçen yıl iki saksıyı yaşatamayınca sözde karar vermiştim bir daha almam diye. Son kez şansımı deneyeceğim. Bu kez de olmazsa onu da arkadaşlarımızın balkon ve bahçelerinde takip edceğim.
Bu arada Adıyaman lalelerim açmıyacak belli oldu.
Sevgili Limon yine bahçenizi dolaşmak çok keyifliydi. Heucheranın alttan gelen yapraklarının rengi de çok hoş. Yemyeşil bir ortamda bu renk çok hoş duruyor hakikaten.
Bu sezonda laleleriniz çok güzeller. Clematisleri uzaktan çok beğeniyordum, kaktüslerden ve sukulentlerden bana çiçek yetiştirmeye fırsat kalmıyordu ama bu sene birkaç tane aldım ben de bahçeme diktim. Meğer tomurcuklarının açmasını beklemek, hergün sabah başlarına koşmak ne güzelmiş.
Ellerinize sağlık. Herşey yine çok canlı ve güzel.
Sayın Limon,
Herşey çok güzel ellerinize sağlık. Çam ağaçlarının görünümü bir başka.
Maalesef bu sene marmara bölgesinde havalar yeterli sıcaklıkları yakalayamadı ani düşüşler ağaçları ve çiçekleri şaşırtıyor sizin kayısı ağacınızda başınıza gelenler benim papaz eriğinde başıma geldi sadece 1 erik var. Ben de geçen sene kayısı da aynı sıkıntıyı yaşamıştım bu sene hava şartları olumsuz olmasına rağmen kayısı ağacı geçen seneden deneyimli olduğundanmı bilmiyorum bu sene üzerinde bol meyvesi var büyüyorlar.
Selennciğim Clematis bitmeyecek bir tutkuya dönüşüyor haberin olsun. O kadar çok çeşidi var ki hep kendinde olmayanda gözü kalıyor insanın. Seneye bir tane de erken baharda çiçeklenen türünden dikersen, diğerlerini beklerken göz ziyafeti çekersin. :) Armandii bulursan muhakkak almanı tavsiye ederim. Çiçekleri ufak ama salkımlar halinde öyle bol çiçekleniyor ki anlatamam. Hele güneş vurunca etrafa yayılan parfüm kokusu anlatılmaz. Bulursan şimdiden alıp dik, seneye bahar başında çiçeklerinin keyfini sürersin.
Vildan Hanım, Adıyamanlar artık yapraklarını da soldurmaya başladılar. Bitki çok güçlü bir gövdeye sahip, boyu neredeyse omuzlarıma ulaşıyor. Acaba diyorum saksı yetersiz mi geliyor? Gerçi benimkilerden de aynı yerde dikili oldukları halde açmayanlar oldu. Clematisin üst kısmı kurusa da dipten yeniden sürer aslında ama okuduklarıma göre kök hastalığına yakalandığında ölürmüş. Demek alındığında varmış sorunu yoksa yaşatması hiç zor olmayan bir bitki. Gerçi Zenfree de saksıda yaşatamadığını söylemişti. Ekstra bir gübreleme gibi birşeyler mi istiyor acaba saksıda.
Sn.Tturt, haklısınız özellikle gece-gündüz sıcaklık farkı çok oluyor. Benim Papaz eriği ağacım tamamen kurumuştu, söktüm. Tekrar almak istiyorum ama hem cinsi güzel hem de formu güzel bir ağaç bulmaya çalışıyorum. Bu civarda gördüğüm meyve ağaçlarını hiç beğenmiyorum, her bulduğumu almak istemediğimden en sevdiğimiz meyve olan Erik Ağacını bir türlü alıp dikemedim. :)
Sevgili Limon, göndermedi demiyorum çünkü belki yakında görüşürüz ümidindeyim, bu nedenle ben de zambağı göndermedim ama saksıda sıcak havalardan hoşlanmayabilir, adresini bildirirsen göndereyim de yerine yerleşsin, kendine gelsin.
Ters lale çok güzel ama çiçek ömrünü kısa zannediyordum. Bu kadar uzun süre açıyorsa ve bu kadar boyluysa kararımı şimdiden verdim:) Armandii için de öyle...
Sebahattin Sargın
28-04-2010, 09:03
Her zamanki gibi birbirinden güzel kareler sunmuşsunuz bize :)
Sanırım havaların soğuk olması ters lalenin çiçeklenme süresini uzatıyor. Benim ters lalenin çiçeklenmesi kısa sürmüş ve yeşil renkli açmıştı çiçeği...
Seneye daha güzel bir şekilde açacaklar ortama uyum sağladıkları için...
Sevgiler ;)
Kekiğinizin formu çok güzelmiş. Hasat nasıl yapıyorsunuz kekikde?
Sevgili limon,
hangisine bakacağımı şaşırdım. Bahçemden eve giremezken :), bu sene de, üyelerin bahçesinden çıkamıyacak gibiyim. Her şey o kadar güzel ki, sizin bahçenizi yerinde görmek için tur'a çıkmak lazım.
Ellerinize sağlık.
cigdemozkan
28-04-2010, 13:34
Sevgili Limon
Çileklerinizi benden koruyun:))
Limon kekiği yemeklere konulandan mı?
Her resme ayrı bir keyifle baktım emeğinize sağlık.
Bahçeme hoşgeldiniz arkadaşlar, birbirinden güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Limon Kekiğini ilk kez aldım, yeniliyor, taze de kullanılabilir kurutulup ta. Daha önce doğadan çok kekik topladım ama kendi kekiğim ilk kez oluyor. Yabancı bir kanalda bir yemek programında aşçı, kekiği dalıyla kurutup demet haline getirdiğini ve kullanımın bu şekilde çok kolay olduğunu söylüyordu. Gerçi bu kekik bodur tür sanırım, demet olamayabilir. Deneyip, kullanıp, paylaşırım. :)
2 gün benim için hediyelerle sürprizlerle dolu oldu. Dün Ahududularım geldi hemen yerlerine diktim. Biraz önce KGürsan Bey'in Lisianthusları geldi, bu sene daha da fazla dikeceğim(100 kök), Ters Lalelerin olduğu bölümü ayırdım onlara. Birazdan dikeceğim. Paketin içinde Lisi dışında ayrıca sürpriz Begonyalar çıktı ki sevincim ikiye katlandı. Sevgili KGürsan bey, geçen hafta da sürpriz yaparak Erguvan ve koca bir demet Frezya göndermişti. Erguvanı hemen dikmiştim yerine, mis kokulu Frezyalar vazoda yerlerini almıştı.
Sevgili Farezya, Ezan Çiçeğini ve katmerli Şebboyu çok beğendiğimi okumuş, hemen bir hediye paketi hazırlayıp göndermiş bana. Biraz önce geldi paket, henüz açmadım, şimdi hemen gidiyorum, açıp yerlerine dikeceğim.
Sevgili Oceanheart, hayalini kurduğum bitkiyi taa İzmirlerden getirmiş, zahmetler verdim kendisine. Ne kadar teşekkür etsem az.
Şimdi fidelerimi toprakla buluşturmaya gidiyorum, işim çok. Aşamaları fotoğraflayayım mı? ;)
Sevgi Durul
28-04-2010, 14:10
Gözünüz aydın sevgili limon. Güle güle büyüsünler. Fotoğraflarınızı bekliyoruz.
cigdemozkan
28-04-2010, 14:26
Teşekkürler, sabırsızlıkla yeni resimler bekliyoruz. Kolay gelsin
Aşamaları fotoğraflayayım mı? ;)
Evet, tabii ki, hatta lütfen! :D
Çok çalıştım, çok yoruldum ama değdi tabi. :)
Lisianthuslar hiç zarar görmeden geldiler. KGürsan Bey'in emeğine sağlık, sayesinde bu güzel çiçeği bahçelerimizde görebildik.
139682
En zor iş çim alanı kaldırıp sertleşmiş toprağı bellemek. Eskiden olsa avuçlarım su toplardı ama artık alıştılar. :) Yeri hazırladım, toprağı belledim. Toprak üzerinde daha önceden ağaç kabuğu vardı, bir çuval da torf ekledim, yumuşak olup fideler rahat kök salsınlar istedim.
139683
Fideler yerlerine yerleştiler. 100 fideden 5 tanesini ayırıp hepsini bir araya diktim. İlk başta aralarını biraz yakın tutuyordum ama baktım ki yetmeyecekler sonlara doğru aralarını açmaya başladım. :) Ben bu yıl 3 renk aldım. Mavi-beyaz katmerli, koyu mor ve beyaz. Beyaz renktekiler tam ortaya çift sıra diktim, merdiven tarafına mavi-beyazları, diğer tarafa da koyu morları. Gelişmelerini fotoğraflarım. Bakalım hepsi birden açınca nasıl olacaklar.
139684
Sevgili Farezyadan gelenler;
En sevdiğim ve istediğim Şebboy türü,
139685
Ceylanın güzelliğine bakar mısınız, daha dün almaya niyetlenip vazgeçmiştim, sevgili farezya içimi okumuş. :)
139686
Bu kendisinin Sardunyalarından, rengi çok güzel.
139687
Sadece Ezan Çiçekleri biraz sarsılmışlardı. BAhçeye değil de daha rahat bakıma alırım diye saksıya diktim fideleri. Biraz toparlanıp keyiflendiklerinde belki geçiririm bahçeye. Sevgili Özbey'in bahçesindekilerin güzelliğine kimbilir kaç yılda ulaşırlar. :)
139688
Bu Sukulenti daha önce görmüştüm ama hep yaprakları ufacıktı. Bunun yaprakları çok gelişmiş.
139689
2 tane de bu fidelerden göndermiş sevgili Farezya, çok tanıdık ama çıkaramadım ne olduğunu.
139690
Güler Hanım'ın geçen yıl hediye ettiği Havlu Püskülü 2-3 gündür çiçek açıyor. Daha boyu çok küçük ama üzeri çiçek dolu. Çok zarif çiçekleri var.
139693
139694
günebakan
28-04-2010, 19:55
Gerçekten de çok yorulmuşsun sevgili Limon ama değmiş harika şeyler çıkmış ortaya. Bütün çiçeklerini güle güle büyüt:)
Sevgi Durul
28-04-2010, 20:17
2 tane de bu fidelerden göndermiş sevgili Farezya, çok tanıdık ama çıkaramadım ne olduğunu.
139690
Küpe çiçeği gibi geldi, bana.
Vildan Sönmez
28-04-2010, 20:34
Sevgili Limon, o güzelim katmerli mor şebboyun yanına mutlaka yalınkat bir şebboy ek. Benim bildiğim katmerli şebboy tohum yapmıyor, yanındaki yalınkattan alacağın tohumlardan katmerli tohum çıkacak. Ne de güzel kokar o şimdi.
Şebboyların altındaki sukulent Graptopetalum benim kaktüslerimde 4 nolu mesajda var. Büyüyüp saksısında yayılınca çok güzel oluyor. Her yıl çok sade zarif çiçekler açıyor.Güle güle büyüsünler, takipteyiz :D
2 tane de bu fidelerden göndermiş sevgili Farezya, çok tanıdık ama çıkaramadım ne olduğunu.
139690
Merhaba
Küpe fidesi.Rengini bende bilmiyorum ,sürpriz .:)
Selamlar.Bol keyifli günler.
Sadece Ezan Çiçekleri biraz sarsılmışlardı. BAhçeye değil de daha rahat bakıma alırım diye saksıya diktim fideleri. Biraz toparlanıp keyiflendiklerinde belki geçiririm bahçeye. Sevgili Özbey'in bahçesindekilerin güzelliğine kimbilir kaç yılda ulaşırlar. :)
139688
Sevgili Limon
(Pembe gelin) İzmirde bu isimle biliyoruz bu çiçeği. Bahçeye dikerseniz daha çabuk kendine gelir. Çok da özen gerktiren bir bitki değil.Kendi ,kendine toprakta çoğalıp yayılıyor. Fide olarak çok bekledikleri için büyümelerini sürdürememiş fidanlar. Bol su ve nemden hoşlanıyorlar.
Çok kısa bir zamanda büyüyüp,yayılacaklar.
Keyifli günler dilerim.:)
Sevgili Limon, o güzelim katmerli mor şebboyun yanına mutlaka yalınkat bir şebboy ek. Benim bildiğim katmerli şebboy tohum yapmıyor, yanındaki yalınkattan alacağın tohumlardan katmerli tohum çıkacak. Ne de güzel kokar o şimdi.
Şebboyların altındaki sukulent Graptopetalum benim kaktüslerimde 4 nolu mesajda var. Büyüyüp saksısında yayılınca çok güzel oluyor. Her yıl çok sade zarif çiçekler açıyor.Güle güle büyüsünler, takipteyiz :D
Vildan hanım,merhaba
Katmerlinin yanında,tohum yapması için yalınkat da vardı.:)
Bizim hastalığımız ,bitkilerimizden tohum almak isteriz hep, diye bende düşünmüştüm.:)
Selamlar.
Selennciğim Clematis bitmeyecek bir tutkuya dönüşüyor haberin olsun. O kadar çok çeşidi var ki hep kendinde olmayanda gözü kalıyor insanın. Seneye bir tane de erken baharda çiçeklenen türünden dikersen, diğerlerini beklerken göz ziyafeti çekersin. :) Armandii bulursan muhakkak almanı tavsiye ederim. Çiçekleri ufak ama salkımlar halinde öyle bol çiçekleniyor ki anlatamam. Hele güneş vurunca etrafa yayılan parfüm kokusu anlatılmaz. Bulursan şimdiden alıp dik, seneye bahar başında çiçeklerinin keyfini sürersin.
Sevgili Limon C.armandii var benimkilerin arasında ama kokuna dikkat etmemiştim. 5 tane Clematis diktim bir süre evvel ama çiçeklenme sürelerine ne yalan söyleyeyim dikkat etmek aklıma gelmedi. Galiba Clematislerin içinde kendimi kaybettim:)
Dün akşam Clematis başlığını baştan sona okurken sizin bahar başından yaz sonuna doğru açan türleri bir araya diktiğinizi okuyunca internette daha evvel gördüğüm bir fotoğraf canlandı gözümde. Hem dalları çok sıktı hem de rengarenk çiçekliydiler. Tek tek dikilmelerindense bir arada sürekli çiçek görecek şekilde planlamak daha iyi olurmuş. Sardırmaya müsait bir yer bulabilirsem farklı türlerle bunu da denemek istiyorum.
Almanya'da kaktüsleri mutlu etmek pek mümkün değil, onların keyifsiz hallerini gördükçe bunalıyorum. Clematisler bol yağışlı iklimlerde son derece keyifliler. Bu durumda bu tutkuya seve seve sahip olmak bana iyi gelecek. Sevgiler.
Sevgili Farezya her şeyi düşünmüş, bana sadece dikmek kalmış. Vildan Hanım, aynı sizin yazdığınızı o da bana yazmıştı. Bu yüzden yalınkatlılarla beraber göndermiş katmerlileri. Yanyana diktim hepsini.
Ezanları Lisianthusların kenarına geçireyim bugün.
Dün Limon Ağacı artık kurtaramayacak veya kurtarsa da pek eciş bücüş oldu diye sebze bahçesi tarafına geçirmek istedim. Hiç kökün zedelemeden çıkardım ki ne göreyim, hiç dikkatli bakmamışım dallarına. Her tarafından yeni yapraklar fışkırıyor, nasıl fartketmemişim. Hazır çıkarmışken yerini değiştirim güneşi en yoğun göre yere geçirdim. Erguvanı da O'nu çıkardığım yere aldım.
2 Gün önce sebze bahçemi düzenledim. Diktiğim tohumlar daha yeşerirken salyangoz istilasına uğrayınca burada çok güvendiğim bir fideci arkadaştan hazır fidelerden aldım. 10 Patlıcan, 20 Domates, 10 Çengelköy Hıyarı, 20 Kıl Biber. 2 kasa da Kadife Çiçeği alıp tüm sebze bahçesinin etrafına diktim. Daha önce de pazarda raslayıp aldığım yarısını salyangozların yediği 10 adet Hıyar fidesi dikmiştim. Rokalar bile tam yeşerirken salyangoza ziyafet çekiyorlar. Bir gün tohumları yeşermiş görüyorum ertesi gün kara toprak. :) Sadece bir gölüme de Fasulye tohumları ektim. Tohumları ekmeden bambuları Kızılderili Çadırı gibi yerleştirdim. Tam bambu dallarına denk gelen yerlere tohumları ektim. Dün hahfifçe eşeledim baktım yeşermeye başlamışlar bile. Fasulyenin tohumu çok ilginç, dalmaçyalı desenli. Pazardaki abla çok methetti bu türü, bakalım göreceğiz. :)
Bambu sırıkları fideleri diker dikmez sağlamca yerlerine sabitledim. Bugün 2.sabahları fidelerin, salyangoz ve danaburnu saldırılarından korkumdan sabah ilk iş fidelerimi kontrol ediyorum. Şimdilik zarar yok. Bir de bizim meşhur Martha Steward'ın programında anlattığı yöntemi de uyguladım 30 fideye. 30 fideye çünkü o kadar karton bardak almışım. :) Karton bardakların dibini kesiyoruz, çember şekline gelmiş bardakları diktiğimiz ufak fidelerin etrafına yerleştiriyoruz. Hafifçe toprağa itiyoruz ki rüzgarda uçmasınlar. Böylece Salyangozlar fideye ulaşamıyorlarmış. Karşıdan bakınca ulaşırlar diye düşündüm ama iki gündür durum iyi gidiyor. Ya Kadifeler diker dikmez işe yaradılar, ya bardaklar. Ya da hayvanlar "Bu engelleri nasıl aşarız" incelemesindeler. ;)
Nasıl bardaklar? :) Soldaki telin kenarlarına da dıştan 10 adet Ahududuyu diktim. Orada 2 adet te Frenk Üzümü var. Daha önceden diktiğim aşılı böğürtleni çoğaltmayı da başarmışım olmuşlar 3 kök. Bir kök te içerde Frambuaz var. Benim uygulayı en memnun kaldığım yöntem fideleri önce düz zemine dikmek. Biraz boylandıklarında kök boğazlarını doldurmak ta gerektiğinde olukları açmak. Olukları açarkan çıkan toprakla kök boğazlarını doldurmuş oluyorum. Geçen yıl olukları enine açmıştım bu yıl boyuna açacağım. Fideleri güneşin geldiği yöne doğru boy sırasına göre diktim. En ön sıraya Maydanoz Dereotu tohumlarını ektim. Arka sıraya Biberleri, onların arkasına Patlıcanları, onların arkasına Domatesleri ve en arkaya da Salatalıkları. Kardeş olmayanlar da bir aradalar farkındayım ama çok ürün almak gibi bir derdim olmadığından olduğu kadar diyorum. Ön sıradan toplamaya başlayıp arka sıraya geçince Salata hazır olacak. ;) Biraz Maydanoz, biraz biber, bir kaç Domates, bir iki Hıyar...
139789
fikreteren
29-04-2010, 07:47
Sayın Limon danaburnuna karşı daha öncede bahsetmiştim beyaz banyo sabununu suda eritip fideye can suyu olarak verirseniz danaburnu esmez.Ben on senedir aynı yönetim kullanıyorum.
Bu hafta sonu ben de kısmet olursa sebze fidelerin dikeceğim. Sayın Fikreteren'in yöntemini deneyeyim. Benim pazarda güvendiğim fidecim geçen hafta kendi yapımı ilaç önerdi bu hafta getirirse içeriğini öğrenir sizle paylaşırım.
Fikret Bey, sabunlu suyu duydum ama can suyu olarak değil de Danaburnu deliklerine verildiğini. Ben de zaten deliklere basınçlı suyu verip hayvanın dışarı çıkmasını sağlayıp imha ediyordum ama hepsini bir anda bulabilmek mümkün olmuyor. Can suyu olarak verilmesi çok pratik. Hemen uygulayacağım, teşekkür ederim.
Adalet Yağcı
29-04-2010, 08:27
Sevgili Limon, bu ne hız, maşallah bahçeyi dikip tamamladınız, darısı başıma.
Kadife çiçekleri yaprak bitlerine karşı etkili mi, öyleyse ben de bolca dikeyim sebzelerin kenarlarına.
Geçen sene fasulyelerimi kurtaramadım bitlerden, NeemAzal da fayda etmedi, üzeri fasulye doluyken söküp atmak zorunda kalmıştım.
Lisilerin yeri çok güzel olmuş, hepsi birden açtıklarında muhteşem bir manzara çıkacak ortaya, kenarlarda gece mumu, ya da pembe gelin ya da ezan çiçeği, hangisi doğruysa, süper olacak.
Sardunyalar da çok güzeller, bahçelerin balkonların olmazsa olmazı, biliyorsunuz geçen kış hepsi donmuştu bende, şimdi yavaş yavaş yerine yenileri geliyor.
Bol ürün almanız dileği ile.
Sevgili limon,
Geçen yıl bahçeni ilk defa dolaştığımda, bende uyandırdığı duyguları: Sempatik, romantik, dinamik gibi kelimelerle ifade ettiğimi hatırlıyorum.
Bu yılki çalışmalarını izlerken yeni bir kelime ekliyorum. SİSTEMATİK.
uygulamaların çok sistemli ve bilinçli gidiyor. Senden öğrenecek çok şey var.
"Ben küçük sözü dinlerim"
Sevgiler...
Adalet Hanım, Fasulyelerde ve biberlerde ben de hep aynı sorunu yaşardım geçen yıl Kadife dikmedim ama İri Yapraklı Fesleğenlerden ekmiştim sebzelerin arasına. Bu sene de tohumlarını gelişigüzel attım aralarına. Onun çok faydasını gördüm, geçen yıl biberlerim hiç bitlenmedi.
Sevgili Hozatın yazdığı gibi şimdi sistematik yapıyorum ama Kadifeleri dikerken Dejavu yaşadım. Çocukluğa gittim ve dedemlerin köyde evlerinin arkasındaki sebze bahçelerinde sebzelerin arasında dikili rengarenk açmış süs bitkileri geldi gözümün önüne. Aslında hemen hemen tüm köylüler kendi ev sebze bahçelerine çiçek dikerlerdi. Şimdiki bilincimle o zamanı yaşasaydım neler öğrenirdim Onlardan kimbilir?
Vildan Sönmez
29-04-2010, 12:03
Fotoğrafta sadece katmerliyi görünce sabredemedim ne yapayım.:o
Vildan hanım,merhaba
Katmerlinin yanında,tohum yapması için yalınkat da vardı.:)
Bizim hastalığımız ,bitkilerimizden tohum almak isteriz hep, diye bende düşünmüştüm.:)
Selamlar.
Limon, sebze bahçen çok güzel görünüyor, bol hasatlar. Ben de bir kaç gün önce salyangozsavar(!) koydum, seninkine benzer ama büyük çapta:) Salyangoz sayfasına fotoğrafını eklerim.
Lisilerin çok güzel olacak eminim, çimleri sökmene de değecek.
Adalet Yağcı
29-04-2010, 22:26
Adalet Hanım, Fasulyelerde ve biberlerde ben de hep aynı sorunu yaşardım geçen yıl Kadife dikmedim ama İri Yapraklı Fesleğenlerden ekmiştim sebzelerin arasına. Bu sene de tohumlarını gelişigüzel attım aralarına. Onun çok faydasını gördüm, geçen yıl biberlerim hiç bitlenmedi.
İşte yeni bir şey daha öğrendim, fesleğenler ve kadifeler çok kolay çiçekler hiç nazlanmazlar, sebze bahçeme bolca dikmem lazım, bu sene de bunu deneyelim bakalım, inşallah güzel sonuçlar alırım.
Teşekkürler sevgili Limon.
nazlı hilal
29-04-2010, 22:58
Sevgili Limon bahçeniz çok güzel,ben geçen yıl çiğdem soğanı almıştım,saksıya ektim yirmi kadar soğanı birkaç tanesi çimlendi diğerleri çürümüş,hayal kırıklığına uğradım.Nerde yanlış yaptım bilmiyorum,sizinkiler harika inanamadım.Yeniden alıp doğrudan bahçeye eksem mevsim uygunmu...
Sevgili limon,
Ben semt pazarlarına gidince, yöre satıcılarıile çok konuşur fikir sorarım.
Bodrum Ortakent pazarında bir satıcı, domates fidesi satarken yanında kadife fidesi de almamızı önerirdi. Demek bir bildikleri varmış.
Ayrıça büyük boylu horoz ibiklerini de sebze bahçesinin kenarlarına diktiğini söylemişti.
Acaba onunda bir yararı var mıdır diye düşünmeye başladım.
Gidince ilk işim bunu sormak olacak.
Nazlı hilal, eğer saksıda çok su birikirse, saksı altı delik değilse veya altında tabak varsa ve bu tabakta su biriktiyse veya kurtlandılarsa çürümüşlerdir. Bahçedeki saksılarımın altlarına hiç tabak koymuyorum ve hepsinin altında tekerlekli aparatlardan var. Böylece saksı altlarındaki delikler devamlı açık kalıyor, üstten yağmur vs.. çok sulanırsa alttan rahatlıkla tahliye oluyor. Saksıdaki çiğdemlerimin zannedersem 3.yılı, her yıl çoğalarak açıyorlar. Bu arada belki de suç sizde değildir aldığınız soğanlar belki de baştan bozuklardı.
Bu sabah yine ilk iş sebze bahçeme koştum. Marthanın Amerikalı Salyangozları uğraşadursunlar, bizim pratik zekalı Salyangozlarımız problemi çoktan çözmüşler. :) En çok Kabak fidelerindelerdi ve Kadifelerde. Bir Kabak fidesi tamamen yenilmiş, diğeri yarısına kadar, birine tırmanırlarken yakaladım.
Benim Salyangozlar çok besililer ve daha çok kabuksuzlar. Ben gidene kadar fidenin yarısını mideye indirmiş.
140133
140134
BU Kadife tamamen yenilmiş.
140135
Hayvanın ağırlığını varın siz hesaplayın :) Çiçek çökmüş." Bunun kafası neresi?" derseniz ilk gördüğümde ben de çok şaşırıp çok incelemiştim. Bunun kafası aşağıda görünmüyor fotoğrafta. Gövdeye göre çok ufak kafaları var.
140136
Bu Turuncu da boyuna göresini bulmuş, zirveye az kalmış. Bir çaba bir çaba, sanki ülkesinin bayrağını dikecek. :)
140137
Bir Ayva Ağacı kalmıştı tırmanmadıkları. Kabuklular da onu istila etmişler. Kireç işe yarıyor diyenlere duyrulur, ağaçlar yarısına kadar kireçle boyalı. :)
140138
140139
Bu sene herkeste daha çok sümüklüböcek var galiba. Limon, ayvada önlem al, iki sene önce elma 13 tane meyve vermişti, on tanesini salyangozlara kaptırdım, meyveler küçücükken saldırıyorlar.
Bu kadar şikayetten sonra biraz da güzel şeylerden bahsedeyim. Mor Salkımım ilk kez geçen yıl açmıştı. Yanlış yere dikilmiş, tamamen gölgeye. Geçen yıl tepesinin güneşe uzanmasıyla hızla gelişmeye ve çiçeklenmeye başladı.
140140
140141
"Kaya Teresi" güzel fotoğraf veren bitkilerden. Ufak çiçekler açıyor ama yoğun açtığı için seyrine doyum olmuyor.
140142
Bu çiçeklerin hepsi vişne olursa 2 kasa toplarım herhalde. :)
140143
Sebahattin Sargın
30-04-2010, 12:30
Uzaylı istilası gibi bir şey olmuş bu :) Şimdiden savaşta başarıar dilerim, gazanız mübarek olsun :D:D:D
cigdemozkan
30-04-2010, 12:49
Sevgili limon ne diyeceğimi şaşırdım, toplamak la bitmez o salyangozlar..
sitedeki yöntemleri denediniz mi?
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın
Sebahattin, internette bu fotoğrafı gördüğüm an ufkum açıldı. Bahçeyi onlara sürdürmeye karar verdim, evde CD çok. Beleşe yemek yok. ;) Bir Marul yaprağına 8 saat insafsızlık mı olur?
140146
Bir ara niyeti bozmadım da değil hani? Nerde sağlıklı yaprak var tepesindeler. Hep iğreniilr ama aslında tek yedikleri körpe sebze yaprakları. Pişrme şeklini okuyunca kıyamadım canlarıma. :) Sunuma bakar mısınız sanki Kaşıkçı Elması mübarekler ;)
140147
Sebahattin Sargın
30-04-2010, 13:05
Fotoğrafı görünce çok güldüm bende, işçiniz baya var desenize =))
Yalnız İşçi bayramıda yaklaşıyor, bir mayısta sabah kalktığınızda kapınızın önünde kırılmış cd'ler ile eylem yapan salyangozları bulmayasanız sakın :D:D
Sevgili Limon ; resimleri görünce ne diyeceğimi şaşırdım. Allah kolaylıklar versin. İşiniz gerçekten çok zor. Anlaşılan siz bütün yıl salyangozları besleyeceksiniz. Maşallah şimdiden serpilmişler zaten.
günebakan
30-04-2010, 15:18
Sevgili Limon çektiğin resimlerle National Geographic gibi olmuş bahçen :) çiçeklerini güle güle büyüt ama böceklerin uzak dursun:)
Adalet Yağcı
30-04-2010, 16:38
Sevgili Limon, acaba diyorum, sebze bahçesini ve çiçekleri bozup bir salyangoz çiftliği mi kursanız, Avrupa Ülkelerinde baya para ediyor :)
Şaka bir yana, işiniz gerçekten zor, elle toplamakla da baş edilmez bunlarla, ama mutlaka bir çaresi olmalı.
Bu sene çok yağış olduğu için bu kadar çoğaldılar sanırım.
Fotoğraflar yine her zamanki gibi muhteşem.
Destekleyici sözleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. :) Salyangozlar Kabakları dikmeden önce Salatalık fidelerine dadanmışlardı. Kabakları ve Kadifeleri diktikten sonra şimdilik (şimdilik diyorum çünkü yarın sabaha ne olur bilinmez) sadece ikisiyle idare ediyor gibiler. Domateslerle ve biberlerle hiç işleri yok gibi görünüyor. Çok şükür ki Danaburnunun kestiği fide yok şimdilik. Bir tane gezmez onlar ama yakaladığım bir taneyle gözlerini korkuttum galiba veya daha derinlerde avlanıyorlar.
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın
Çiğdem Hanım, çok teşekkür ederim. Pelin yaprağı aktarlarda vardır sanırım. Çok çok acı biberimin sonunu geçen gün bitirdim ama onu da aktardan bulabilirim. Deneyeceğim bu tarifinizi.
acemifüsun
30-04-2010, 19:50
Sevgili limon Mine hanım salyangozlar için toprağa içi bira dolu derin küçük kutular gömülmesini söylemişti, birayı çok seviyorlarmış, böylelikle çevredekilerin hepsi o derin bardaklara toplanıp, düşüyormuş:)
ciceksever70
30-04-2010, 21:43
Sevgili Limon domatese hic ilismiyorlar merak etme ama yine de cok sinir bozucu oluyor sabah uyanip fidelerin yendigini görmek.
Salyangoz resimlerine de yorumlarınıza da bayıldım. :D
Gece gece okuması çok keyifli oldu, teşekkürler. :)
Salyangozlar aslında biberleri de çok seviyor ama bahçende daha lezzetlileri denedikleri için sıra gelmemiş. Geçen sene saksıdaki biberleri bile kurtaramamıştım.
Limon sana da salyangoz savar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=628345&postcount=69) göndereyim mi? İşe yaradı:)) Bugün daha küçüklerini basmayı denedik. Keşke bir de şeffaf olsaymış:))
dağ çiği
01-05-2010, 00:02
Sevgili limon bahçen yine müthiş salyongozlara rağmen ince zevkine hayranım.Sümüklü böcek salyongozlar hepimizin kabusu halina geldi bu sene.Benim fidelerimide telef ettiler külle kalın talaş yayınca kurtardım bazılarını.
Kiraz, çok fide var. Kabaklara taksam onlara ulaşamayınca biberlere saldıracaklar. Ben kabaklara razıyım.
Birayı ben denemedim, hep unutuyorum. Ama galiba Kiraz denemişti, işe yaramadı demişti.
Bu sabah yine 4-5 Kadife yenmiş, bir kabak fidesi daha yokolmuş. Diğerlerinde zarar yok şimdilik. Kabaklar bitene kadar, biraz büyüseler, kurtaracaklar. Dağ çiği, burada konum itibarıyle çok fazla kabuklu oluyordu ama 2 yıldır bu kabuksuz türler çok arttılar, onlar daha iştahlılar.
Ayşe Hanım'ın gönderdiği Kavun ve Karpuz tohumlarını ekip, üzerlerini streç filmle kapatmıştım. Bugün çimlenmeye başlamışlar. Bu sene sanki ürün bol olacak gibi doğuyor içime. :)
Limon, birayı salyangozlara denemiştim, işe yaramamıştı ama Sn. Meyvelitepe kabuksuzlarda işe yaradığını yazmış, onların olduğu bölgede tekrar deneyeceğim, gerçi geç kaldım havalar ısınınca kabuksuzlar azalıyor.
Bak işte bu doğru tespit. Güneşli alanda hiç gezmezken çam ağacının altında kalan gölge alanda cirit atıyorlar. Ancak hava serinken Danaburunları kayboluyor, toprak ısınmaya başlar başlamaz onlar devreye giriyor. Bunlar da benim tespitlerim. :)
Yarın sabah ilk iş bira alıp yerleştireğim kaplara. Çok merak ediyorum. Belki bira içerlerken fotoğraflama imkanım olur. :)
oceanheart
03-05-2010, 10:26
Sn Limon özel mesaj alanınız dolmuş o nedenle buraya yazıyorum, cumartesi günü echianızı belirttiğiniz adrese teslim ettim güle güle büyütün, kışın üşütmeyin ama biraz nazlıdır, drenajlı toprağı da sever.
Çok teşekkür ederim Sn.Oceanheart, çok zahmet verdim size. Önerilerinizi dikkate alacağım, gelişmeleri burada paylaşırım.
Limon bana da adresini gönderir misin? Zambak donların etkisinden kurtuldu, taze yapraklar çıkmaya başladı. Yerine geçerse iyi gelişecek, saksı toprağı yeterli değil. Bu hafta uygunsan gönderebilirim.
Sayın Limon,
Salyangoz mücadelenizde başarılar. Danaburunlarını bira içerken resimlerseniz mutlaka fotoğraf yarışmalarına gönderin. Hatta belgesel çekenler bile ilgilenebilir. Benim başım sizin kadar dertte değil ama bende bayağı yaprak kaptırıyorum özellikle hardy kiwi zavallının her yaprağı yeniyor.
Danaburnu değil de, kabuksuz Salyangozlar biraz severlermiş. Bugün yapacaktım unutmuştum, iyi ki hatırlattınız, hemen ayarlayacağım kabı. Belki Danaburnu da sever? İster misiniz akşamcı olsunlar? ;)
echianızı belirttiğiniz adrese teslim ettim güle güle büyütün, kışın üşütmeyin ama biraz nazlıdır, drenajlı toprağı da sever.
Sn.Oceanheart, 2 gün önce Echiayı yerine diktim, yerini seveceğini umuyorum. Sadece kışın koruma kısmı düşündürüyor, sarsam yeterli gelir mi? Fotoğraflamak için çiçeğinin açmasını bekliyorum. Tekrar çok teşekkür ederim ederim, zahmet verdim size.
oceanheart
10-05-2010, 10:23
Sn. Limon,
Güle güle büyütürsünüz İnşallah, Ben İzmirde naylon serada sakladığım için sorun olmuyordu ama en azından dipten 1mtlik kısmını soğuktan koruyabilirseniz üst kısımları kurusa bile tekrar sürgün verebileceğini düşünüyorum.
Sevgili Limon
Az önce bahcenizi ziyaret edip bir kaç yazı yazdım ama maalesef gönderdiğim halde sizin sayfanızda göremedim. Tekrar özetliyerek yazıyorum Kusura bakmayın.
Zerzavat bahcenizi beğendim demişsinizki, önden toplayarak gidersek arkaya vardığımızda salata tamam olur, ama ben zeytin ve limon agacını göremedim orada salataya yağ ve limon gerekmezmi.::))))))) Şaka bir yana ihtiyaç dahilinde her çeşitten üç beş kök olsa yeter de artar bile bakımı güzel olursa.
Salyongoz istilasına uğramışsınız geçmiş olsun diyorum. Benim tarlada hiç yok allahtan ama oturduğumuz apartmanın bahcesi dolu. Gecen sene yağan yağmurların etkisi olduğunu düşünüyorum.
İşçi salyongozların bahce sürme işini çok tuttum akıllıca:))) tek sorun sevgili sabahattin beyin dediği gibi bir mayısta salyongozlar bahceleri kırık cd bahcesine cevirebilir.:)))
Sevgiyle kalın.
Birol Bey, Limon ağacını bahçenin en güneş alan ve kuytu olan yerine diktim. Ancak ilk diktiğim kış (bu kış) çok soğuk geçti, tamamen öldü diye düşünürken geçen hafta yaşam belirtisi gördüm bugün yapraklarını büyüttü bile.
Hava ani ısınınca Salyangoz zararı birden kesildi. Ya da kızarmaya başlayan çileklerle ziyafetlerine devam ediyor olmalılar, çünkü tüm kızaran çilekler yarılarına yenmiş durumdalar. :)
Havaların birden ısınmasıyla Domates fidelerinin gelişimleri de çok hızlandı. Diktiğimin 3 katı büyüklüğe ulaştılar. Bugün sulama kanallarını açtım, kök boğazlarını doldurdum. Ayşe Özdil Hanım'ın gönderdiği kavun karpuz çekirdekleri bol miktarda çimlendiler, onları da yerlerine geçirdim. İlk defa böğürtlenim ve Ahududumda bolca çiçeklenme ve meyvelenme görüyorum. Geçtiğimiz yıllarda 3-5 meyvesini yiyebilmiştik sadece. Sanırım bu yıl hasat bol olacak. :)
Geçen yıl kurumayacak, çürüyor dediğim 2 adet Süs Kabağı tahta gibi oldular. Üstlerindeki küf lekelerini bulaşık teliyle yıkayarak çıkarıyorum. Eski dergilerimi karıştırırken çok güzel boyanmış ve süslenmişlerine rasladım. Boş vaktimde yapmaya çalışacağım.
144551
Benim bahçem henüz tam şenlenmedi, daha çok yazın çiçeklenen bitkiler var. Ama arada güzel renkler de yok değil. :)
Sn.Oceanheart'ın hediyesi "Echium fastuosum" tomurcukları açmaya başladı.
144552
Sevgili Farezya'nın hediyesi Şebboylar ikinci tomurcuklarını verip açıyorlar. Ebrulisine bayıldım.
144553
Armandii'den sonra açan Clematis "Snow Quenn" bahçemdekilerin içinde en iri çiçek açan tür. Sırada açacak çok tomurcuklar var.
144554
Tohumdan yetiştirip ilk çiçeklerini gördüğümde büyük hayal kırıklığı yaşadığım ancak her yıl güzelleşen ve büyüyen ve artan çiçekleriyle beni şaşırtıp utandıran "Didiscus Caeruleus" lar. 3 yıldır aynı saksıdalar, belki yere geçirsem daha iri çiçekler açacaklar. Yaprakları her daim yeşil, oldukça da güzel. Çiçekleri geçince yere geçireceğim.
144555
Geçen hafta Bauhaus'da özellikle çilli yapraklı olan Sarısını görünce dayanamayıp aldığım Calla'lar kötü görünen Clematislerin dibinde yerlerini aldılar. Yerlerine yeni alışıyorlar.
144556
Sevgili Limon Clematis Snow Quenn ne kadar güzel açmış .Maşallah diğer çiçekleriniz de çok güzel şebboyun rengi çok güzel kokusu da çok güzel olur şebboyun .İlk ekilen sene çiçek açmıyor diye biliyordum .Sizinki açmış demek yanlış biliyormuşum :)
Lobelia'ların fidesini tanesi 50 KRŞ.tan aldım. Mor renkli çiçekleri çok seviyorum, dikeli daha 3-5 gün oldu, çok bol tomurcuktalar. Saksıdan aşağıya sarkacaklarını hayal ediyorum da dayanılmaz olacaklar. 2 daha büyük saksıya da diktim aynılarından. Arkadaki saksıda da Sevgili Kiraz'ın kışın verdiği Vapur Dumanının daha güzeli dediği çiçek tohumları çimlendi, büyüyorlar. Çok yavaş büyüyor gibiler ama belki birden hızlanırlar. :)
144557
Manolya çiçek açmaya hazırlanıyor. Önce en tepedekiler açıyor.
144558
Hatice Hanım, tohum değil açmış ve tomurcuklu fidelerini göndermişti sevgili Farezya. Hem katmerli hem katmersiz yanyana diktim hepsini. Çok güzel kokuyorlar.
"Echium fastuosum" u ben de internette görüp çok beğenmiştim Nurcan Hanım, Sn.Oceanheart'ın bahçesinde varmış, sayesinde artık benim bahçemde de var. Bakalım o fotoğraflardaki gibi geliştirebilecek miyim? :)
Sevgili Limon,bahçenizi dolaşmak çok büyük zevkti.
emini ki salyangozlarla da baş edersiniz
ellerinize sağlık...
Vildan Sönmez
16-05-2010, 19:58
Sevgili limon, ben bu yıl lobelya tohumu ektim. Yeşerdiler ama büyümeye hiç niyetleri yok. Bu gün serada görünce 50 kuruştan 3 renk fide alıp ektim. Rastlantıya bak.
milyonstar
16-05-2010, 20:20
iyi aksamlar limon bence bahceniz mükemmel ...:d o bahcede bahcıvanlık yapmak isterdim..:d emek harcamıssin degmiş
milyonstar
16-05-2010, 20:28
merhaba bahcelerinizde salyangoz problemi varsa hiç sorun deyil onun ilacı var ve etkili kokusu yok cevreye zararı yok bu ilac konusunda yardım istersenin yardımcı olurum
Sevgili Limon, bahçenin yeni mor-beyazlarını çok beğendim.
Vapurdumanlarını geçen sene ektiğimde gelişimleri çok yavaş olmuştu ama şaşırtınca kısa zamanda hızla geliştiler. Belki köklerinin şaşırtılmaya ihtiyacı vardır, bir dene istersen. Bu sene ektiklerimden en son üç tane sağlam kalmıştı ama onları da halletmiştir salyangozlar.
Kiraz daha çok ufaklar, şaşırtacak büyüklükte değiller. Çok oldu ekeli ama hava ısınınca çimlenmeye başladılar. (İnşallah başka tohumlar değildir çimlenenler)
Sağolun milyonstar, zırai lacı olduğunu biliyorum, geçmiş yıllarda kullandım da ama artık tamamen kullanmamaya kararlıyım. Zaten havaların ısınmasıyla kabuksuzlar çok azaldı, yakında hepsi kaybolurlar.
Bu sene sebze fidelerini diikmekte aceleci davrandım, seneye sadece Domates fideleri erken dikip, diğerlerini dikmek için havanın ısınmasını bekleyeceğim. Böylece Salyangoz zararı aza inecek. Bu arada bira ilaçtan daha etkili oldu. Kepekle hazırladığım ilaçlı yumrulara bu kadar salyangoz gelmezdi ama 3 bira dolu kase çok fazlasını çekti. Kabuklularda da bakır şerit kesin çözümmüş.
finduk52
17-05-2010, 09:37
Sevgili Limon , salyangozlar için tuz birebir hani şu bildiğimiz mutfak tuzu .Bende komşumdan öğrendim , arka bahçemde çoğu kabuksuz olmak üzere gece çıkıp heryeri istila ediyorlardı çiçeklerimin yapraklarını yiyorlardı.Arka bahçede büyük oranda baş edebildim son bir haftadır hiç görmüyorum artık.
Az önce ön bahçeme çıktım orada ise kabuklular çoktu az önce tuzladım belki canice olabilir ama artık gına geldi gülümün tomurcuğunu yemişler !! Tuz anında etki yapıyor mutlaka dene derim .
Benim snow queen clematisimde de iki tane çiçek var ama çiçekleri yeşil yeşil beyazlayamadı nedense ,ama sanıyorum sebebi geçtiğimiz kışı içeride fakat serin bir yerde geçirdiler baharda aldım dışarıya diktim . Sebebi bu olabilir.
dağ çiği
17-05-2010, 22:14
Bahçeniz her zamanki gibi yine çok güzel.Lobelye çok güzel çiçekmiş bende yeni tanıştım.Yeni aldığınız galada çok güzelmiş.
Sn limon, yeni çiçekleriniz çok güzel, sağlıkla büyütmek nasip olsun.
İyi ki İstanbul'da değilim, yoksa Bauhaus'dan çıkmazdım, aramaya gelirlerdi.
Aslında ben Bauhaus'dan bitki almaktan pek hazzetmiyorum. Fidanlık-Sera gezmekten çok keyif alıyorum. Mevsimlik çiçeklerimi yakınımızdaki fidanlıklardan almayı tercih ediyorum çünkü yapı marketlerde asla bu keyifte ve tazelikte olmuyorlar. Ancak yapı marketlerin de avantajlı yanları yok değil, bazen kıyıda köşede hiç bir yerde bulamayacağınız bitkilere hem de uygun fiyatlarla raslayabiliyorsunuz. Bir de bitkiler daha yeni inmişken denk gelirseniz "vay halinize!" durumu oluyor. :) Mesela geçen seneki Ortancaların ve Orman Güllerinin güzelliği halen gözümün önünde, bu yıl hiç görmedim o güzellikte bitkiler.
Sevgili Finduk, artık kabuksuzlar zarar vermiyorlar, hava ısınınca kayboluyor, şu sıra yeni zararlılar iş başında, ufak yeşil çekirgeler. Yazmaya korkuyorum ama bu yıl Danaburnu yok.
Lobelia, mevsimlik fide satanlarda 50 Krş. a kasa kasa var bu yıl, geçen yıl görmemiştim. Önemli olan tüm yaz çiçekli ve keyifli kalabilmeleri. Bakalım nasıl olacaklar?
ciceksever70
18-05-2010, 10:24
Limon hanim bira dolu kaseleri topraga mi gömdünüz?
Evet, kabın ağzı toprak sevisesiyle aynı oldu. Kabuksuzlarda çok işe yaradı.
[QUOTE=limon;639602]Benim bahçem henüz tam şenlenmedi, daha çok yazın çiçeklenen bitkiler var. Ama arada güzel renkler de yok değil.
Ferıha ( adım, Hülya)Hanım'ın hediyesi Şebboylar ikinci tomurcuklarını verip açıyorlar. Ebrulisine bayıldım.
Merhaba
Bahçenizi gezmek keyif veriyor.Çiçekleriniz çok güzelleşmişler.Bol çiçekli güzel günler .:)
Farezya-Feriha, Baş harfleri tutturmuşum. :) Düzeltiyorum hemen.
Arsız denilir ama 5 yıl önce diktim, gözünün içine baktım, 3-5 meyvesini yiyebildik, ilk defa bu kadar çiçek açıyor ve ilk defa bu yıl havai köklendirmeyle çoğaltabildim dikensiz böğürtlenimi. Şu anda 3 kök oldular. 10 adet te çıplak kök Ahududu almıştım, hepsi tuttu görünüyor, bir adet te geçen yıl amıştım şu an o da çiçekte. Aynı bölümde 2 adet te Frenk Üzümü dikili. Sebze bahçesinin tellerini orman meyveleriyle kaplamak istiyorum. Sanırım seneye hepsi sararsa tamamen kapatacaklar.
145637
145642
Kiraz, bu bitkinin tohumu senden gelmiş olabilir mi? Sarmaşık gibi ama üzerinde tomurcuğa benzer oluşumlar başladı.
145639
Geçen sene diktiğim iki adet Orman Gülünden açık pembe olanı kurumuştu. Bu da çiçeklenmede geç kaldı, açmayacak sanmıştım ama tomurcukları patlamaya başladı. Geçen yılki kadar gösterişli açacak mı çiçekleri çok merak ediyorum. Eğer Orman Gülünde istediğim başarıyı yakalarsam, ağaç formunda olanlarından alıp, tam gölge olan baş köşeye yerleştirmek istiyorum. Madem Jacaranda yetiştiremiyorum, ben de yetişen iri çiçekli bir ağaç bulurum. :)
145640
Sığır Dili ( Anchusa azurea) burada çok görülen bir bitki. Çiçek rengine bayılıyorum. Bu bitkiyi bahçemde yoğun bir şekilde dikip yetiştirmeye karar verdim. Uzun süre çiçekli kalıyor. Hiç bakımsız arazide bile bu kadar güzel açıyor, biraz bakımla belki daha yoğun çiçeklendirebilirim. Şimdiden bir kök deneme amaçlı Echiumun yanına diktim bile. Daha çiçek oku çıkarmayan bir çok kök var sebze bahçemin tarafında, yarın fırsat bulursam onları bel küreğiyle dikkatlice çıkarıp dikeceğim. Hiç bu kadar güzel renkli süs bitkisine rastlamadım.
145643
Sevgili Limon, sarmaşık benden değil. Sığır diline bayıldım.
dağ çiği
20-05-2010, 22:22
Hayret böğürtlen değdiği yerde kök yapıyor neden gelişmemişki acaba.Sığır dili gerçekten güzelmiş.Aslında bizim buralar çok var ama sizin çekiminizle bam başka bir çiçek olmuş.Çevremizdeki doğal güzelliklere alıcı gözüyle bakmıyoruz aslında.
Bu sabah yürüyüşte sığır dilinin daha uzununa en az 1,5 metre boylu ve sarı çiçeklisine rasladım. Hem mavi-morlarından hem de sarılardan henüz çiçek oku çıkarmamış olanlarından kökünü zedelemeden alıp bahçeye diktim. Bizim burada zemin kum olduğu için bitkilerin kökleri zedelenmeden çok kolay çıkıyorlar. Yarın da pembe-mor çiçekli çok beğendiğim bitkilerden bir iki kök söküp dikeceğim. Tutmazlarsa tohum tutmalarını takip edip, tohumlarını alacağım.
Mor Clematisim çiçeklendi. İlk göz ağrım. :)
147113
147114
Orman Gülüm de çiçeklenmeye başladı. Geçen yıl 2 adet almıştım, açık pembe olanı birden kurudu ama bu çok keyifli. Seneye çeşitlerini dikmek istediğim bitkilerden.
147115
Oldukça iri ve çok gösterişli çiçekleri var,
147116
Çiçeklerin tomurcuktan açana kadarki aşamaları da çok güzel. Çam kozalağı gibi bir şeyin aralarından patlayan tomurcuklar. :) Gölge bahçesi olanlara bu bitkiye bahçelerinde yer açmalarını kesinlikle tavsiye ederim.
147117
Orhan Özbilgiç
26-05-2010, 08:15
Sevgili limon;
Bu sene favori renkleriniz belli oldu.;) Mavi-mor tonları. Farklı ve güzel. Şaka diyorum. Gözüme batanlar mavi-mordu.
Orman gülü, benimde ileriki yıllarda portföyüme alacağım bir çalı. Ben sarı çiçekli( kokulu olduğu söyleniyor!) bulursam alacağım.
Su kabakları maceramız, aşağı yukarı aynı aşamada kalmış. Bende bazılarını tam kurumadan kuş yuvası yapmıştım. İşlenmemişlerle birlikte, aralık ayında İstanbul'a dönerken, bir koli içine bırakmıştım. Hala fırsat bulup ortaya çıkaramadım. Oysa yenileri, neredeyse tefek vermeye başlayacaklar.:)
Manolyanız, çiçekleri müjdelemiş. Bizim buralarda daha bir hafta sonra falan görebiliriz sanırım.
Bahçenizin bu yılda ''En''ler arasındaki yerini alacağından eminim.
Keyifli uğraşlar diliyorum. :)
Sevgi Durul
26-05-2010, 09:13
Sevgili limon clematisiniz çok güzel. Merak ettiğim bir şey var, clematisler nasıl çoğaltılıyor? Çiçekçime ısmarlamıştım, şimdilik ses yok. Buralarda da alabileceğimiz bir yer yok. Eskişehir'e gittiğimde koçtaşa falan bakarım artık.
Teşekkür ederim Orhan Bey. Mor renkte çiçekleri çok seviyorum, Adalet Hanım'dan gelen Hazeranlar ve kgursan Bey'den gelen Lisianthuslar da çiçeklenince tam mor bahçe olacak. :)
Kabaklar ancak kurudular desem inanır mısınız? Tahta gibi oldular ama artık işlenmeye hazırlar. Bir türlü onlara vakit ayıramadım. Elimdeki çok çeşitli süs kabağı tohumlarını bu sefer sebze bahçesi kenarına ektim ama henüz çimlenmediler ya da çimlenmeye çalışanları salyangozlar yedi. Ama o kadar çok tohum vardı ki hepsi çıkarsa ne yaparım bilmiyorum. :)
Orman Gülüne muhakkak bahçenizde yer açın. Gelecek bahara kadar para biriktirebilirsem, bahçede bir iki ufak değişklik yapıp baş köşeye ağaç formunda olanlarından dikmek istiyorum.
SDurul, bir iki kere denedim ama ben hiç çoğaltamadım. Şimdi bu güzel çiçekli halini görünce herkes çelik istiyor ama bu bitkiyi edinince göreceksiniz ki öyle çelik verilecek bir yeri de yok. İncecik, çıtkılırıldım dallar üzerinde yapraklar ve kocaman çiçekler. Acem borusu veya Mor salkım gibi şöyle ağaç gibi dalları olan bir sarmaşık değil. Çelik kessem, kargo parasına yazık, çünkü ben dalını kesmeden yatırıp köklendirmeye çalıştığım halde başarılı olamadım. Bunun için diyorum ki kargo parası verilecekse madem gelişmiş bir bitki almak daha karlı olacaktır.
Yapı marketlerde ve artık hemen hemen tüm çiçekçilerde çeşitleri var. Yapı markettekiler cılız ama ucuz, diğerleri daha gelişmiş ama biraz daha fiyatlı (20-30 TL arasında) satılıyor. Snowman de satıyor sitenin satış bölümünde. Hatta burada bulunmayan özel türlerden getirtmeye çalışıyor. Fırsatı kaçırmayın derim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20418
ciceksever70
26-05-2010, 11:30
Sevgili Limon bahceniz cosmus yine. Orman gülünüzün rengi de cok güzel. Almayi düsünüyorsaniz agac türünü tavsiye etmem cünkü bizde bir tane var dallari cok bicimsiz sekil aliyor zaman icinde. Bombeli olanlar ayni sekli koruyor yanlis bir budama olmazsa. Sevgiler.
Adalet Yağcı
26-05-2010, 12:48
Sevgili Limon, sığır dili gerçekten muhteşem bir renkte açmış, çok zarif çiçekleri varmış.
Orman gülü ise harika, nasıl bir renk öyle, her zaman söylerim, "renklerin, çiçeklerin ve müziğin olmadığı bir dünyada asla yaşamak istemezdim".
Clematisler ise tablo gibi maşallah, tüm emeklerinize değmiş.
Sevgili limon,
Bahçen,sistemli uygulamalarınla çok güzel tablolar sunuyor.Ellerine sağlık.
Ben, yıllardır bu yaban otlarının yaşam mücadelesi ve podyumlara çıkmayan güzelliliklerine hep hayranlık duydum.
Birisi ilgilendiği zaman onların adına seviniyorum.
Sığır dili heybetli bir yaban çiçeği, boylu poslu, dayanıklı ve azimli. Her durumda kendine yaşam alanı bulabilyor.
Bu güne kadar mavisine hiç rastlamadım, ben onu sarı çiçeği ile tanıyordum.
Ne kadar güzel bir rengi var, inşallah bahçene adapte olur da şehirli güzellere hava atar.
Bodrum'da fotoğrafladım ama henüz çiçek açmamıştı.
Sevgili arkadaşlar resimler gözükmüyor bizim bilgi sayardanmı aceba?
Sevim Hanım, şu anda ben de kendi yüklediklerim dışındakileri göremiyorum.
Adalet hanım, Clematiste boynuz kulağı geçti tam anlamıyla ;) Orman Gülü oldukça gösterişli çiçekleri olan bir bitki gerçekten.
Sevgili Çiçeksever, yakınımdaki bir fidanlığa bahar aylarında muazzam güzellikte, büyüklükte ve formda geliyor. Hep çok beğenip nedense edinmeyi düşünmemiştim. Eğer seneye kadar planlarımda değişiklik olmazsa (hayat bu ne olur ne olmaz), tam baş köşedeki gölge alana çok yakışacağını düşündüm. Önce sebze bahçesine giden kapının yerini değiştirmem gerekecek. Aradan 2 ağaç sökmem gerek, duvarı kestirmem vs.. bir sürü iş ve masraf etmem gerek. Şimdilik hayal olarak kalıyor, e insanlar hayalleriyle yaşarmış değil mi? ;)
Sevgili Hozat, sarısından da morundan da yanyana diktim. Tabii şimdi baygınlar, umarım toparlarlar, olmadı tohumlarını toplamaya çalışacağım. Yüksük otu, Acıbakla, Hazeranın çok yıllık olanından da yetiştirmek istiyorum seneye.
Bugünün ne kadar sıcak olduğunu anlatan fotoğraf :)
147331
Adalet Hanım, bunlar Hazeran tohumlarının yanında gelen sürprizler, o kadar da güzel gruplanmışlar ki istesem bir araya getiremezdim.
147332
En çok buna sevindim çünkü çok merak ediyordum, şimdi bu güzel çiçeğin tohumları bildiğimiz çörekotu mu oluyor? Bir işlemden geçiriliyor mu?
147333
Sayın Limon,
Bahçeniz herzaman ki gibi çok keyifli bu sene devamlı alışveriş yaptığım sera da çok farklı renklerde orman gülü gördüm hatta eşimle alalım dedik fakat yer kalmadığı için vazgeçtik sizin orman gülünüzün rengi çok güzel allah nazardan saklasın sizin orman gülünü görünce orman gülüne sahip olma isteği yeniden uyandı sanırım biz iflah olmayız illa her şey olsun istiyoruz.
Sn.Tturt, Orman Gülü ve Ortanca çok güzel ikili oldular diye düşünüyorum. Orman Gülü şimdi çiçeklenip en fazla 2 haftaya çiçeklerini dökerken şu anda tomurcuklanmaya başlayan Ortancalar açmaya başlar. İkisi de gölge ve daima nemli toprak seviyor, aynı gübreden hoşlanıyorlar. Bu sene yanlarına Hostaları da ekledim ama daha küçükler biraz büyümelerini bekliyorum. Rengi fotoğraf flaşla olduğundan biraz daha açık çıkmış, aslında oldukça koyu vişne çürüğüne yakın renkte.
Nurcan Hanım, kesinlikle haklısınız. :)
Sevgili Limon, #917 mesajdaki fotoğraflar açılmıyor, merak ettim.
Adalet Yağcı
27-05-2010, 21:46
Sevgili Limon, çimlere bayıldım, valla ben de aynısını yapmak isterdim :)
Biliyormusunuz hep içimde kaldı çim, bir türlü yetiştirmek kısmet olmadı.
Aslında yer müsait olsaydı, çeşmeden su taşır yine ekerdim :)
Papatyalar çok yakışmış bahçeye, çok mütevazı bir çiçek, sessiz sakin ve gizemli.
Çörek otunun açık rengi açmış, bir de bu renk açacaktır.
147509
Hazeranlar açmadı mı?
Çörekotları muhteşem çiçekler. Yakından bakınca detaylara ve zerafete inanamıyorsunuz. Dün kızıma göstermiştim, gece kalem kutusunda bir tane çiçeğini buldum, büyük ihtimalle arkadaşlarına gösterecek.
Adalet Hanım, Hazeranlar 2 haftadır ha açtı ha açacak durumundalar ama bir türlü patlamadı tomurcuklar. İşkence çektiriyorlar bana. :)
Çimler şu anda en keyifli zamanlarını yaşıyorlar, hem çok sıklar hem de koyu yeşiller. Geçen yıldan beri uyguladığımız sulama sistemi ve biçme uzunluğundaki değişikliğim sanırım işe yaradı. Çok ta kesin konuşamıyorum çim bu belli olmaz iki günde solar mı solar. :)
Tekin Bey'le konuştuktan sonra vardığımız ortak karar üzerine, sulamayı eskiden her gün 10 ar dakika (sıcaklarda sabah-akşam iki kez) yaparken şimdi süreyi 2 katına çıkardık ama haftada 3'e indirdik. Yani sebzelerde de uyguladığımız mantıktan yola çıkarak, toprağı bir kere suya doyurup 2 gün bekliyoruz. Toprağın en az 15 cm.i tamamen suya doyuyor, böylece çimler yüzeysel köklenmiyor, daha dayanıklı oluyorlar, mantari hastalıklara yakalanma riskleri de azalıyor. Gece sulamasını tamamen kestik sadece sabah 5 te sulama yapıyoruz. (otomatik sulama sağolsun yoksa kim kalkacak her sabah 5'te)
Eskiden çimleri oldukça kısa biçerdim, sonra bir yerde okuduğum yazıda, çimlerin köklerinin beslenmesi için yeşil yapraklarıyla güneş ışınlarından faydalanmarı gerektiği, çok kısa biçilmesinin aslında hata olduğu gibi ayrıntılı şeyler yazıyordu. Çok mantıklı geldi, denemekte fayda var dedim, denedim baktım sonuç mükemmel. :)
Bir de geçen ay bir yazı okudum ki o da çok mantıklı geldi, artık onu da uyguluyorum. Çimleri biçtikten sonra hemen sulamak gerektiği yoksa uçlarının sararacağı yazıyordu. Gerçekten de biçtikten sonraki gün biraz uzayana kadar tepeleri kuru kuru oluyordu, uygulamakta fayda var dedim baktım o da işe yaradı. Şimdi artık her biçimden sonra çok uzun olmasa da bir miktar suluyorum, hiç tepelerinde kuruluklar olmuyor.
Kısaca, dilini anlamak için o kadar uğraş verdim ki, artık bakışarak anlaşıyoruz ;)
Kiraz 917 açılmıyor mu halen?
Açılıyor, çok güzeller, yabanasmasının rengi de çok güzel.
Mor Clematisim çiçeklendi. İlk göz ağrım. :)
147113
147114
Orman Gülüm de çiçeklenmeye başladı. Geçen yıl 2 adet almıştım, açık pembe olanı birden kurudu ama bu çok keyifli. Seneye çeşitlerini dikmek istediğim bitkilerden.
147115
Oldukça iri ve çok gösterişli çiçekleri var,
147116
Çiçeklerin tomurcuktan açana kadarki aşamaları da çok güzel. Çam kozalağı gibi bir şeyin aralarından patlayan tomurcuklar. :) Gölge bahçesi olanlara bu bitkiye bahçelerinde yer açmalarını kesinlikle tavsiye ederim.
147117
Ben de pembe ve sarı orman gülü almıştım sarı yeni açıyor bembenin çiçekleri geçti .Köklendirmeyi denedim ama başaramadım .Benim orman gülüm güneşin altında şimdi sizin yazdığınızı okuyunca korktum .Yerini değiştirsem mi ?
Hatice Hanım, Sarı çiçeklinin kokusu çok güzelmiş, sizce nasıl? Ben de tamamen gölge sevdiğini okuyup, gözlemleyip (genelde hep ağaç altlarında dikili) ona göre yerini belirledim. Bu bitkide deneyimli değilim, bahçede 2. senesini geçiriyor. İki gündür çiçeklerinin güzelliğine bakmaya doyamıyorum diyebilirim. :) Yakından ayrı güzel uzaktan ayrı. "Keşke 5 yıl önce her yere dikseymişim kimbilir şimdi nasıl olurlardı?" diye hayıflanıyorum.
148527
Uzak çekimde çiçek iriliği anlaşılmıyor ama gerçekten çok güzel bir bitki. Yanında ve arkasında Ortancalar, diğer yanında da Hostalar dikili. Hostalar tam büyümediler, Ortancalar henüz çiçeklenmediler ama bol tomurcuktalar.
148528
Hosta soğanını Sn.Hocam100'den almıştım. Bu çeşit güzel gelişti diğeri daha iki yapraklı. Bu da tam gölgede.
148529
Sarı Güzel de tam gölge ve bol suyu seviyor. Tüm çiçekleri açmadı ama yavaş yavaş açmaya başlıyor. Ben bu bitkiyi de çok sevdim. Çok kolay kökleniyor, dertsiz. Geçen yıl 1 saksı almıştım bu yıl oldu 4 saksı. Formları da bununla aynı. Bence gayet güzel. :) Yaseminler de tek tük açmaya başladılar, bir haftaya hepsi açar. Bu sene sağdaki çamların altına kırmızı cam güzeli diktim. Orası da tam gölge bir alan, Cam güzelleri burada en güzel zamanlarını Ağustos sonlarında havalar serinlemeye başlayınca yaşıyorlar. Bu küçücük fideler kocaman çiçek toplarına dönüyor. Bildiğimiz tür (Yeni gine vs.. değil) Cam Güzeli de her yıl vazgeçediklerimdendir, çok severim.
148530
Bu arkadaş bahçemize yeni taşındı. :) Sn.Romantikten Filbahri diye almıştım ama tam emin olamadım. Geçen yıl akşamüstü Büyükdere sokaklarını kaplayan muhteşem kokunun peşine takılıp, ağaç halinde olmuş bitkiye burnumu dayamıştım. Aradığımı bulmuştum. :) Ablalar adının Filbahri olduğunu söylemişlerdi. Ama yanlış hatırlamıyorsam çiçekleri yalın katlıydı, böyle açmıyordu daha iriceydi. (Belki de yanlış hatırlıyorum) Ama bu güzelin henüz kokusunu duyamadım bir de gece koklayacağım.
148531
Clematislerim renk konusunda sınır tanımıyorlar, kafalarına göre takılıyorlar. E benim de işime geliyor. Bu aslında o emektar mor olacaktı ama bu sefer canı böyle açmak istemiş. :)
148532
Adalet Hanım'ın çörekotları bu sene benim bahçemde açıyorlar. :)
148533
Hazeranların hepsi birden açınca grup olarak fotoğraflayacaktım ama bu güzeli görünce sabredemedim. Adalet hanım'ın da katkılarıyla bu sene bahçem mor ağırlıklı oldu, aslında hiç bir yıl renk konusunda çaba göstermediğim halde kendi kendine bir renk kartelası oluşuyor.
148534
Küçük gruplar halinde açan sarmaşık gülüme 2 yıldır bir türlü yer bulamamıştım, saksıda tek tük ve ufacık çiçekler açmıştı. Nihai yerine nihayet karar verdim, toprakla buluşunca ufak çiçekleri büyüdü, çok romantik buluyorum bu gülü. Hem de tüm yaz açması avantajı. Kayda değer bir kokusu yok ama bence görüntüsü yeter.
148535
Uzak plan çekimler için henüz erken ama burası gözüme hoş göründü.
148536
Saksıya Cam güzeli, Sarı Güzel diktim. Güneş vurduğuna bakmayın tüm gün gölge burası sadece akşam güneş batarken 15 dakika uğruyor. Clematisler bu sene pergolanın çatısına uzandılar, uzamaya da devam ediyorlar, budamayacağım bu sene. Ortancalarla Yaseminler de tam açınca daha bir şenlenecek bahçe.
Küpe çiçeğini 10 gün oldu alalı, hemen saksısını değiştirdim. Şimdiye kadar her Küpe denemem ölümle sonuçlanınca nazlı çiçeklerle hiç arası olmayan birisi olarak bir daha almamaya kararlıydım. Taa ki bu devasa çiçekli karşıma çıkana kadar. :) 10 gündür aramız iyi, bakalım yazı nasıl geçireceğiz?
148537
Limoncum, filbahri diye bahsettiğin galiba filbahri değil başka bir güzellik olsa gerek.
günebakan
31-05-2010, 19:06
Sevgili Limon clematisin rengi değişmiş ama muhteşem olmuş minik gülün vefilbahri diye düşündüğün ama filbahri olmayan çiçeğin de çok güzel güle güle büyüt:)
Galiba Havlu Püskülü... mü acaba? :)
Sevgili limon bu çiçeyine bayıldim tohumu olurmu?aceba.148527
Vildan Sönmez
31-05-2010, 19:53
Sevgili Limon bahçen yine rengarenk. Sevgi ve emeğin muhteşem sonucu. Tek bir şey söylüyorum, Allah ağız tadını bozmasın.
Romantiğin başlığında tomurcuklu halini de görmüştüm. senin beyaz muhteşem çiçeğin farklı bir türü olmalı. Çocukluğumdan beri mahallemizde gördüğüm ve filbahri diye bildiğim çiçek bu fotoğraftaki sanıyorum.
Orhan Özbilgiç
31-05-2010, 19:55
Bizim burası, İstanbul' daki modayı ancak bir hafta sonra alıyor.:p Burada hezarenlerinde, o pembe ponpon güllerinde açmasına en az bir hafta var.
Sevgili limon;
Orman güllerini, bugünlerde beynime iyice çiviliyorsunuz. Sevgili Oceanheart' ın yaprak döken orman gülleri de çok nefis.;) Sizinkiler zaten harika. Bu kış, İstanbul kazan ben kepçe, fidanlıklardan Orman Gülü toplayacağım.:eek: Anlaşıldı.
İşin özeti, sizleri adım adım takip ediyorum. Haberiniz olsun! Ama çok masraflı bir takip bu.:mad:
ciceksever70
31-05-2010, 20:00
Sevgili Limon büyülü bir objektifiniz var. Bildigimiz güzellikler sizin objektifinizden bir baska güzel görünüyor. Her gün yeni resim var mi diye bekliyorum inanin.
Filbahri dediginiz cicek deutzia olabilir mi acaba? Bizim bahcede de var cicegine cok benzettim. Yakinda acar resmini eklerim. Sevgiler.
Limon,clematis güneş sever derler ama ama seninki çok keyifli. Güneşli yerde diktiğin başka clematisin varsa, hangi ortamı daha uygun buluyorsun? Benim, güneşliden yarı gölgeye aldığım eskisine göre daha iyi oldu, mutluysa gölgeyi de düşünürüm.
Vildan hanımın eklediği filbahri işte
Bahçe nefis görünüyor,ellerinize sağlık sevgili Limon. Çörekotunun çiçeğine ve rengine bayıldım. Tavsiyenize uydum ve bir adet clematis multi blue aldım ve diktim. Bodur olanını sonbahara doğru belki getireceklermiş beklemekte yarar görüyorum...
ciceksever70
31-05-2010, 21:16
Filbahri ve deutzia resimleri
Vildan Sönmez
31-05-2010, 22:55
Forumda Filbahri başlığı var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15727
Sevim Hanım, Orman Gülü sizin oralarda yaşamaz sanıyorum. Tohumunu hiç görmedim, olsa da o kadar yavaş büyüyen (Manolya gibi) bir bitki ki ömür yetmez herhalde. :) Siz Begonvil dikebildiniz mi?
Sevgili Kiraz, 2 kök Clematisim de tam güneşte ama kökleri gölgede. Güneştekiler hiç keyifli değiller, yaprak renkleri bilr soluk ve açık yeşil, bence kuzey ülkelerindeki güneşe göre yazılmış o yazılar. Burada yarı gölge hatta tam gölge bence ideal.
Sn.Eyakut, memnun kalacağınızdan eminim. Bodurundan yani saksı için uygunundan henüz hiç bir yerde görmedim, bulursanız kaçırmayın derim.
Sevgili Çiçeksever, ben de sizin fotoğraflarınıza bayılıyorum. :) Kalp kalbe karşı.
Orhan Bey, ben de İzmirlileri 2-3 hafta geriden takip ediyorum. Nasıl bir bekleyiştir bilirim. :) Hepimiz birbirimizi takipteyiz, memnun oluyorum ve ben de beğendiklerimi uygulamaya çalışıyorum.
Anladım bu Havlu Püskülü-Deutzia, fideler karışmış demek ki. Olsun bu da çok güzel. :)
Hayır dikemedim ama kırmızı orman gülüne bayıldım.
Sevgili Limon mesaj kutun dolmuş .
Yılmaz Yalçın
02-06-2010, 12:42
Sevgili Limon,
Kesinlikle katılıyorum size clematis bizim güneşe adapte olamıyor o yüzden yarı gölge bir yere dikmek en mantıklısı..Benim gölgedeki clematisler epey sürgün veriyor ve çiçekleri daha uzun süre dalında kalıyor güneşte olanlara nazaran.
melikesarı
02-06-2010, 15:05
Sayın limon yine bahçeniz renklenmiş. Hepsi birbirinden güzeller.
Ama romantik gülünüz bi harika tam olarak ismi nedir. http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148535&d=1275324584
Umarım kolay bulunan bir türdür. Aklım onda kaldı. :((
İsmini hiç bilmiyorum geçen yıl köy pazarından teneke saksıda almıştım. Ponpon gül deniliyor ama fazlasını bilmiyorum. :)
melikesarı
02-06-2010, 23:19
İsmini hiç bilmiyorum geçen yıl köy pazarından teneke saksıda almıştım. Ponpon gül deniliyor ama fazlasını bilmiyorum. :)
Teşekkür ederim hemen yanıt alabilmem çok güzel oldu. Yarın eşim şehir merkezine gidecek bakalım pembe ponpon gül bulabilecekmi:)
dağ çiği
03-06-2010, 00:41
Sevgili limon bahçen yine çok güzel .Clemetisin çok güzel açmış, ponpon gülün çok tatlı yaseminin harika, hele kedinle köpeğinin (isimlerini bilmiyorum) keyifle yatışları beni bitirdi.Çimle çiçekler bir başka güzel duruyor seyretmeye doyamadım ellerine sağlık.
Teşekkür ederim sevgili dağ çiği.
Bugün Sn.Romantik'ten Filbahri fidanı geldi. Üzerinde tek bir çiçek var ama kokusuna bayıldım.
Adalet Hanım, bugün bu renk sürpriz yaptı. :) Pudra pembesi, ne de güzelmiş.
149625
Ben Şebboyları baharda çiçek açıp hemen geçer sanırdım. Sevgili Farezya'nın gönderdiği Şebboylar durmadan açıyorlar. Yalın katlı da göndermişti ama hepsi katmerli açıyor. Nasıl da güzel kokuyorlar anlatamam.
149626
Nihayet Küpe Çiçeği'nin dilinden anladım sanırım.
149627
Yaseminlerim en güzel zamanlarını yaşıyor. Kokularını gönderemiyorum maalesef. :) Bu fotoğrafları, çok seviyor diye Vildan Hanım için çektim.
Bu taraf arka bahçe... Geçen yıla nazaran ne kadar gelişmişler.
149643
149644
149645
Bu taraf ta ön bahçeden görünüm. Çiçekler geçince yukarıya doğru yön verip sabitleyeceğiz.
149646
Çok güzel sevgili limon, bir kökte bende var pempe şebboyda gatmerli.
Ayiiii küpe çiçeyinin rengine bayıldım.
Aman allahım bu negüzellik 41kere başallah.
Teşekkür ederim Sevim Hanım. Bir türlü Gül konusunda başarılı olamayınca ben de başka sarmaşıklara yönelmek zorunda kaldım mecburen. Bunlar en dertsizlerinden. :)
Sevgili limon çok güzeller çok orada olup çay içip sohbet etmek var şimdi.
Neyse hayal edelim yetinelim.:)
Kokulu bahçenizde huzur dolu günler dilerim.
dağ çiği
04-06-2010, 23:36
Çok güzelmiş pudra pempembesi hazeranmı onlar tohum isterim sevgili limon. şepboylarda çok güzel.Küpe çiçeğinin de rengi harikaymış kabını değişince sorun olmamış sanırım ben korktum bişey olur diye değişmedim.Yaseminlerin kokusu buraya geldi sağlıkla huzurla yaşayın.Sebzeleriniz ne durumda inşallah onlarda çiçekleriniz kadar güzeldirler.
Vildan Sönmez
05-06-2010, 00:28
Sevgili Limon az önce Adalet hanıma ikinizin clematis tanıtım ve özendirme elçisi olduğunuzu yazmıştım. Sizin bahçeye gelince yaseminlerinizi gördüm, dilim tutuldu desem yeridir. Böyle bir güzellik, inanılmazı başarmışsın, Benim terastaki yaseminim acaba bunları görse ne der. Bak çenem açıldı. Bu sonbaharda daha kocaman bir saksıya mı alsam.
Hay allah bana neler ettin biliyor musun ?
Adalet Yağcı
05-06-2010, 00:54
Ah...Vildan hanım ah...
Önce kocaman bir maşallah deyip tahtaya vuralım, üçüncü yılındaki pervane yaseminim daha 60-70 cm.
Sevgili Limon'un yasemini bahçesi ile özdeşleşti artık, Limon'un bahçesi dendi mi, bu güzel yasemin geliyor hemen gözümün önüne.
Sevgili Limon, hazeranın bir kaç değişik rengi de vardı, onlardan da çıkar inşallah, bulabilirsek Son baharda çok yıllık olandan alalım, hiç değilse nereden çıkacağını biliriz.
Vildan Hanım, sizinki de her sene gelişiyor, büyük saksıya almakta fayda var diye düşünüyorum ben de. Bir de çok boya gitmesine izin vermeseniz, mesela boyunu 2 metrede sabitleseniz ve devamlı tepe budaması yapsanız, daha gür ve bol çiçekli olur diye düşünüyorum.
Adalet Hanım, bence de çok yıllık olanından edinmek gerek. Onun yaprak yapısı da pek güzel.
Sevgili Bahar, Dağ çiği teşekkür ederim.
ardabora
05-06-2010, 14:24
Sevgili Limon,
2-3 hafta kadar önce Kireçburnu'ndaki çiçekçiye gittim. Orada pembe-beyaz-somon rengi orman güllerini görünce aklıma ilk kim geldi bilin :))
Uzun zamandır foruma girmiyordum. İlk baktığım sayfa sizin bahçeniz oldu,"yaseminler açmıştır" diye düşündüm,harika görünüyorlar.
sevgiler...
Orman Gülünün çiçekleri muazzam güzel ancak ömrü çok kısa. Ha açtı ha açacak diye 3 hafta başında süründürüyor ama açtıktan sonra en fazla 10-15 gün çiçekleri kalıyor. Bu güzelin de kusuru bu. :)
Sevgili Ardabora, teşekkür ederim.
nurcanaybay
05-06-2010, 15:52
Yasemine söylenecek söz yok ,bakan bir daha bakıp bir ahh çekiyor.
Eminim düşünmüşsünüzdür ,yaseminin yakınına ,çiçeklenme dönemi geçtiğin de ,çiçeklenmeye başlıyacak bir başka sarılıcı olsa....hani onu incitmeden saracak ,istiyor
ise kışın kaybolacak...nasıl olsa ne dikseniz çok güzel gelişiyor :)
( tüh tüh denir bizim buralar da )
günebakan
05-06-2010, 18:31
Yasemin gerçekten muhteşem görünüyor sevgili Limon ve pembe hazeran ayrı bir güzelmiş:)
Sormayın Nurcan Hanım, bir ilaç şişesine 3 sene önce koyduğum Sabah Sefası tohumlarını bulunca öylesine serpiştirmiştim. Nasıl da sık atmışım, hepsi de çimlenmiş. Büyüdüklerinde nasıl başa çıkacağım bakalım. :) Ne diksem olmuyor, mesela Güllerle aram hiç iyi değil. Bugün yine kızdım hepsini kökten kesecektim neredeyse. Yeni ilaçladığım yeni sürgünler kurumuş, onlar kuruyunca yeniden sürmeye çalışanlar ise yeniden bitlenmiş. Bir daha gül sokmayacağım bahçeye.
Teşekkür ederim Günebakan. Başka renkleri de var diyor Adalet Hanım, açmamış tomurcukları merakla bekliyorum.
Bu da günün hasadı, salyangozlardan ancak bu kadar kurtarabildim. Az olsun bizim olsun. :)
149985
Domateslerim çok güzel büyüyorlar, üzerinde tek tük Domates bile var. Bugün saksılara ektiğim karpuz fidelerini toprağa geçirdim. Eğer hepsi verirse çok Karpuzumuz olacak. Bahçesi olanlara kesinlikle öneririm, küçücük bile olsa o kadar zevkli ki Karpuz yetiştirmek. Bal Kabakları ve Sakız Kabakları fideleri henüz küçük ama 2 gündür çok hızlı büyümeye başladılar. Salyangozlardan 3 kök Salatalık kalmıştı, nihayet uzamaya başladılar da kurtardılar. 2-3 hafta önce pazarda Börülce tohumlarını görünce merak edip almıştım. Öylesine serpiştirmiştim hepsi çıkmış. Allahtan oturakmış, yoksa nereye sardırırdım o kadar fideyi bilmem. :)
Sevgili Limon,
Bahçen için söyleyecek söz bulamıyorum.
Sözde değil, "özde" yaşayan bir güzellik yaratmışsın.
Ellerine sağlık diyebiliyorum ancak.
Sevgili limon, ne yapsak etsek de şu gülleri hem sana sevdirebilsek (!) hem de bahçende istediğin şekilde yetiştirebilsek?
Ama herşey o kadar güzel ki, inan gözlerimiz gülleri pek aramıyor senin bahçende. Onların yerini biraz daha sonra lisianthuslar alacak.
Yaseminler çok güzel ama dediğin gibi biraz yukarı çekebilirsen daha güzel olacak, bu şekilde balkon tavanını daha basık gösteriyor. Koku sarhoşluğu yaşamıyormusun? Benim yaseminler ile balkon arası 15m var yine de çok yoğun geliyor hele şimdi ıhlamur da çiçek açmak üzere ben de salıncağımı daha geriye çekmek zorunda kalacağım, aksırmaktan tıksırmaktan halsiz düşüyorum. Bu allerjik bünye çok kötü bir şey.
Çileklerin Uludağ galiba, afiyetle ye, birkaç kök Osmanlı ister misin?
Canım herşey gönlünce olsun, ellerine sağlık. Sağlıkla tadını çıkart.
Orman Gülünün çiçekleri muazzam güzel ancak ömrü çok kısa. Ha açtı ha açacak diye 3 hafta başında süründürüyor ama açtıktan sonra en fazla 10-15 gün çiçekleri kalıyor. Bu güzelin de kusuru bu. :)
Sevgili Ardabora, teşekkür ederim.
Sevgili Limon benim Orman Güllerim 2.ye açıyor.Bunu bilmiyordum .Çok şaşırdım tomurcukları görünce :)Ben çiçekler hafif solunca kırmıştım çiçek yerlerinden Bu mu sebep oldu tekrar açmasına diye düşünüyorum .
selçuk akat
05-06-2010, 20:04
hayalimdeki bahçe sizi tebrik ediyorum .
Güler Hanım, Yaseminleri bağladığımız ipler kopunca tam da çiçek zamanı ellemedik, çiçekler geçince yeniden yukarıya alıp sabitleyeceğiz. Şimdi almaya kalkarsam mecburen ter yüz oluyor çiçekler alta, yaprakların alt yüzleri üste geliyor. Bir sürü de kopan dal olacak, şimdilik kafamızı eğip geçmeye razıyız. Bu sene Lisianthuslarım tam yeni sürgünlerini verirken bir günde sararıp bozuluyor. Köklerine bakıyorum sapasağlam (bir şey kesmemiş) bitki sanki topraktan suyu alamamış gibi pörsüyor. Toplasam 20 kök ancak sağlam kalmıştır. Yerini sevmedi galiba. (Tam güneş alıyor) O kadar özel yer, toprak karışımı hazırlamıştım ama önceden Adıyaman Laleleri dikiliydi orada, acaba toprakta yeterli besin mi kalmadı? Gerçi eksiği giderecek vitaminler de verdim. Olduğu kadar, sağlık olsun... Geçen yılki yerlerinde şimdi Adalet Hanım'ın Hazeranları açıyor. Onlar da güzellikleriyle Lisianthusu aratmıyor. :)
Sevgili Hatice, hiç bilmiyordum 2.ye açtığını. Solar solmaz hemen çiçek altından budayacağım.
Sevgili Hozat, Selçuk Bey teşekkür ederim.
Mor Hazeranlarla turuncu Gün Güzelleri yanyana pek güzel oldular. :)
151965
Gün Güzeleri, bir haftadır açmaya başladı.
151966
ayazkentli
11-06-2010, 18:28
Kolay gelsin, sn. limon.
Sevdiğim iki renk, yan yana güzel bir kombiyasyon oluşturmuş.
Turuncu renkli olanın adı demek -gün güzeli- imiş. Çiçekçiden hazır alıp ekmiştim. Tezgah'ta çiçekçinin çocuğu vardı, adını sorunca, ismini -bilmiyorum abi- demişti. Artık hazır -lavanta- alıp, gün güzellerinin yanına dikmek farz oldu. Tohumdan çimlendirmeyi bir türlü başaramadım.
nurcanaybay
11-06-2010, 20:52
Hazeran'lar çok güzel olmuş,onlar da hemoracallis'ler gibi suyu seviyor mu ?
Ben ,gün güzellerinin arasına dikecek uygun bitki arayışındayım ,2 yıldır doğru bitkiyi
bulamadım.
Sn.Ayazkentli ;
lavanta suyu çok sevmez ,gün güzeli ise çok seviyor ...aklınız da olsun.
Sevgili limon
Mor hazeranlarla turuncu gün güzelleri birbirine gercekten cok yakışmış, Ellerinize sağlık.
Haberler şöyle:
Önümüzdeki hafta İstanbul sıcak, sımsıcak olacakmış! Bilmem ki, belki de Antalya gibi olacağız birkaç gün.
Antalya bana hep mis kokulu yasemin gecelerini hatırlatır.
Sevgili Limon, yaseminlerinizi koklamaya gelebilirim haftaya . Elbette bir buket eşliğinde.))) Kimbilir ne kadar hoş olacaklar!
Sevgili Fizban, Yaseminler çok yoğun çiçekteler 2 haftadır, hafiften dökülmeye bile başladı çiçekleri.
Bekliyorum haftaya.
Birol Bey, sağolun. Sizin şeftalileri dalında olgunlaşmaya başlamış görünce Şeftali mevsiminin geldiğini anlıyorum. Önümüzdeki hafta lezzetli şeftaliler pazarlarda olacak demektir. :)
Nurcan Hanım, Hazeranla Adalet Hanım sayesinde yeni tanışıyorum ama suyu seviyor olsa gerek ki beraberce geçinip gidiyorlar. :) Fotoğraflarda belli olmuyor ama Gün güzellerinin boyu 1,5 metreden uzun, Hazeranlarda da hemen hemen onlara yakın olanlar var.
Sn.Ayazkentli, ben bir türlü Lavantada başarılı olamadım. 2 denemem oldu ikisini de kuruttum. Bir de istediğim renkte olanına hiç rastlamadım. Hani şu kopkoyu bordomsu mor açanına. Şansıma hep soluk tonlular denk geldi.
Sevgili Limon bahçenizin hayranlarındanım, siteye üye olduğumda bahçeler de ilk sizin bahçenizi görmüştüm. Ektiklerinizi gün be gün gelişimlerini yazıp bizleri bilgilendiriyordunuz.
yaseminleriniz, gün güzelleriniz,hazeranlarınız bütün çiçekleriniz çok güzeller ellerinize sağlık.
finduk52
12-06-2010, 17:27
Sevgili Limon maşallah hepside ne kadar güzel açmışlar.Yaseminlere zaten diyecek söz bulamıyorum. Güzelliklerini desem kelime tam ifade edemiyorum ki sadece derin bir iç çekip ahhh diyorum .Rabbim nazarlardan korusun.
Sevgili Fatoş, teşekkür ederim. Bu sene tohumdan hiç değişik bir bitki yetiştirmedim, yeni gözdem soğanlı bitkiler.
Sevgili Finduk, sağol, amin. :)
Bir bebeklerim eksikti. Daha 2 gün önce fark ettim meğer onlar çaktırmadan bizle beraber yaşıyorlarmış. Nasıl iştahlılar yavrular anlatamam. Anne devamlı tıslayarak geziyor, şeytan diyorum O'na. Panter annelerine yakalanmadan çim makinasını nasıl alırım bilmem. :)
152234
Nilüferler geçen yıl tek tük cılız yapraklanmışlardı. Bu yıl pek keyifli yaprakları, sudan da 10-15 cm dışarıya kadar uzuyorlar. Umarım çiçeklerini görürüm, büyük sürpriz olur bana.
152235
Akşam güneşinde Yasemin.
152236
Akşam güneşi Sarı Güzel e vururmuş. :)
152237
Sizce bu çiçekte ne gizlenmiş? İlk Vildan Hanım'ın fotoğrafında fark etmiştim, o günden beri ne zaman Hazeranlara yaklaşsam yüzlerce tavşan kucaklarında çiçekleriyle bana bakıyor. ;)
152238
Aman aman misafirleriniz çok şirin bahçenizde bir okadar şirin.
Sizin çiçekleriniz çok güzel açmış maşallah, yağmur uğramadımı sizin oralara
benim bahçemi sel götürdü inanın.
Güzel çiçeklerinizle sağlıklı günler dilerim.
Burda da çok yağmıştı ama zarar vermediler aksine keyiflenmelerini sağladı. Sağolun.
Zeki Yağlı
13-06-2010, 06:39
Sayın Limon,
Bahçenizi daha önce de gezdim. Hep, burada yazılanlarla burada görününlerler arasında bir uyumsuzluk var, Limon bahçesin bir kısmını göstermiyor diye düşündüm. Sonra Limon'un açtığı konulara bakayım dedim; meğerse Limon'un bahçesinin önemli bir kısmı orada imiş. Herşey yerli yerine oturdu da size yazmaya karar verdim.
Bahçe(leri)niz müthiş bir estetik, zevk, yaratacılık, azim, gayret ve beceri eseri. Üstelik sanki yapabilecelerinizinn yalnız bir kısmını yapmışınız gibi geliyor. Edindiğiniz tecrübeyi de tevazu içinde herkesle paylaşmanıza hayran oldum.
Sizi hararetle kutluyorum.
Bahçenize sık sık uğrayacağım. Her seferinde öğreneyeceğim ve esinleneceğim birşeyler bulacağımdan eminim.
Selam ve sevgilerimle
Zeki Bey, bu kadar güzel sözleri üstaddan duymak çok keyifli, çok teşekkür ederim.
Genelde tohumdan yetiştirdiğim bitkileri, onlara ait başlıklar altında, ektiğim günden itibaren yazmayı tercih ediyorum, böyle daha faydalı olduğumu düşünüyorum. Bu başlık altında yazarsam belli bir süre sonra mesajlar arasından gerekli bilgiye ulaşmak mümkün olmayıp, kaybolup gidecekler.
Değişikliği, her sene bir önceki seneden farklı bir renge ağırlık vermeyi, özellikle çiçek açan sarmaşıkları, kokulu bitkileri ve fazla bilinmeyen mevsimlik süs bitkilerini tohumdan yetiştirmeyi seviyorum. 2-3 senedir soğanlı bitkilere karşı ilgim arttı.
Haklısınız yapacaklarımın yalnız bir kısmını yapabildim, öğrenmek için acele etmeden, yavaş yavaş, sindire sindire hareket edip karar vermeyi tabiat-bahçem öğretti bana. Daha yolun başındayım. :)
Orhan Özbilgiç
13-06-2010, 20:54
Yarın sabah ilk işim, bahçeye inip Hazeranlara, sizin gibi bakmaya çalışmak olacak.;) Gerçekten fotoğraftaki çiçekte, tavşan var. Gibi..
Yavrular çok sevimli ama, işiniz zor. Anladığım kadarıyla, deyim yerindeyse; ''İhale size kalmış.'' Ama belli olmaz, belki başka bir yere taşır anneleri.
Ne diyelim. Hakkınızda hayırlısı..:D
Orhan Bey, sormayın köpek devamlı açık olduğu için ayrı bir stres yaratmıştı. Çok şükür yavruları bahçe dışındaki korunaklı bir yere taşımış. Bu sabah yemeklerini de orada verdim. Anne beni görünce hem seviniyor, hem tıslamaya devam ediyor. Yaz sonuna kadar yavrular kurtarır kendilerini. Çocukluğumdan beri ihalelerin bana kalmasına alıştım :)
Adalet Yağcı
14-06-2010, 17:01
Sevgili Limon, misafirler iyi hoş ama pirelerden sakının derim.
Kaç defa aynı sorunla karşılaştım, her yere dağılıyorlar, yattıkları yerlere pek yaklaşmayın, üzerinize atlayıveriyor pireler.
Hazeranlara bir de ben bakayım kaç tavşan varmış :)
Sevgili Limon , bahçeniz ,çiçekler ve uygulamalarınız harika.
Yasemininiz çok güzel sarmış. Siz gönderemeseniz de kokusu buraya kadar geliyor.
Sevgili Limon yaseminlerinize bayıldım.Çok Güzel olmuş.Ellerine sağlık.Maalesef bulunduğum şehirde sadece saksı içerisinde yetiştirebiliyorum.Onun için resimde de olsa seyretmek büyük keyif veriyor bana.
Sevgili Nuzel, Sevgili Kekik, teşekkür ederim. Yasemin halen bol çiçekte ama bolca da yerlere çiçeklerini dökmeye başladı. Şimdi sıra Ortancalarda, yavaş yavaş onlar başlıyor açmaya.
Adalet Hanım, çok şükür yavrular büyümüşler, yaz sonuna kendilerini kurtarırlar. İki gündür yoklar, dün dışarıda bulundukları yere yemek bıraktım ama bugün göremedim. Anne rahatsız oldukça yer değiştiriyor. Onlar gidince fırsattan istifade her yeri sabunla yıkadım. Burada boş ve korunaklı bahçe çok, rahat edecekleri yere yerleşmişlerdir eminim. Böylesine cengaver bir anne kedi ilk defa gördüm, ona güvenim sonsuz, içim rahat. :)
Sadece yaseminler değil ki!
Dizayn, renklerin dansı.. hepsi çok hoş!
Unutmadan.. Arka bahçenizdeki yaseminlerin altındaki masa üstü için;
Bu size Sevgili Limon!
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/final.jpg
Sevgili Limon Hayvansever olmak kadar zor birşey yok heralde.Benimde 2 tane yabani kedim vardı çoğala çoğala 9 tane oldu.Yakalayamıyorum ki kısırlaştırayım.Onlar aç olunca ben doymuyorum.Şaşırdım ne yapacağımı.Sizde dikkat edinde çoğalmasınlar.
Sevgili Fizban, ne kadar güzel bu aranjmanlar. Bu sezon yoğun çalışıyorum, el işlerine vaktim hiç kalmıyor ama kafamda yapmak istediğim o kadar çok şey var ki. İlk fırsatta 2 süs kabağımdan çok güzel çakıl taşlı nazarlıklar yapmak istiyorum. Fotoğrafınızdaki kurdele üzeri deniz kabukları fikrine de bayıldım.
Sormayın Nuzel, inşallah raslamam diyorum ama mıknatıs gibi çekiyorum. Kediler o günden beri yoklar, dediğim gibi boş bir evin bahçesine yerleşmişlerdir. Anneyi görürsem yavrularına yetecek büyüklükte bir parça yiyecek veririm. (Ağzıyla yavrularına taşıyor)
Manolya ağacındaki "Clematis Madame le Coultre" Maolyalarla beraber çiçeklendi.
154234
Bu yıl Ortancalar da bahçeye uyum sağlamak istemiş :) Verdiğim gübreden diyeceğim ama yanyana dikili olan diğer kök pembe çiçek açıyor. Her rengini seviyorum :)
154235
Bu Ortancayı geçen yıl alıp çakıl taşlı hazırladığım bölüme dikmiştim. Bir yılda oldukça gelişti, buna da aynı gübreden vermiştim ama çiçek rengi değişmedi. Gerçi bu koyu pembe rengi çok seviyorum, değişmemesine sevindim.
154236
Burası da bahçemdeki en renkli, karışık, doğal köşe. Hazeranlar, Gün Güzelleri, Lysimachia procumbens(Golden Globes-Sarı Güzel) ve Sarı kantaronlar eş zamanlı açınca Mor-Turuncu ve Sarı renkler beraber çok güzel oldular.
154237
Askılı saksılarda yetiştirdiğim Sarıkızı (Lysimachia nummularia) geçen yıl kendisi gibi hem suyu hem gölgeyi seven Ortancalar ve Orman Güzelinin yanıbaşına da köklendirip yumak halinde toprağa gömmüştüm. Hem yerini hem çakıl taşlarını çok sevdi. Şu sıra bolca açan sarı çiçekleriyle gözüme çok hoş görünüyor. Bu bitki sanırım hiç durmadan metrelerce uzayabilir. :)
154273
Ortancalar çiçeklenmeye başladılar. Bu sene Ortancalarıma derin budama yaptığım halde çok uzayıp keyiflendiler.
Fotoğrafların boyunu küçültünce netlik kaybı oldu. Orijinal boyunu için http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35898
154271
Fotoğrafın daha büyük boyunu görmek için, http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35899&c=
154272
günebakan
19-06-2010, 12:54
Ortancalar ve yasemin harika görünüyor manolya ve beyaz clematis çok uyumlu olmuş Sevgili Limon çok güzeller:)
Sağolun sevgili Günebakan.
Sevgili Limon,
Sarı kantoron doğal olarak mı bahçende var, yoksa kendin mi yetiştirdin?
Ş u sıralar orman bu muhteşem çiçekle sarya boyanmış durumda.
Köküyle çıkarıp diktim ama tutar mı bilmiyorum?
Bilgilendirirsen sevinirim.
ciceksever70
19-06-2010, 17:20
Sevgili Limon yasadiginiz yer de bahceniz de muhtesem. Her bakisimda degisik güzel görünüyor gözüme. Insallah orada hep güzel günler gecirirsiniz.
Sevgili Hozat, Sarı Kantaronu geçen yıl bir çiçekçide kıyıya köşeye atılmış görüp, açmış tek sarı çiçeğine ve yapraklarına bayılıp saksısını 3 TL'ye almıştım. Kantaron olduğunu Vildan Hanım sayesinde öğrenip hemen yere geçirmiştim. Şimdi geçen yılın 3-4 katı büyüklüğe ulaştı, demek yıllar geçtikçe daha da yayılacak. Bence tutar çünkü diktiğim bitkiden alakasız yerde de bir kök çıkmış. Arsız tabir edilen bitkilerden olsa gerek.
Sevgili Çiçeksever, teşekkür ederim. Hepimiz önce sağlıklı sonra huzurlu günler geçirelim inşallah. :)
Sevgili limon, insan burda hayat bulur muhteşem herşey bir birine okadar uyumluki.
Emeklerine saglık.
Adalet Yağcı
19-06-2010, 20:56
Sevgili Limon, vallahi mest oldum.
Bir gün bu bahçeyi mutlaka yakından görmeliyim :)
Vildan Sönmez
19-06-2010, 22:37
Kantaron doğal ortamda kendi kendine yayılıyorsa Limon'un emin ellerinde çok da güzel yetişecektir. Bakın geçen yıldan bu yıla sağlıkla gelişiyor..
(Limon'cum o galerideki yasemin fotoğrafların var ya mest oldum yani..)
Vildan Sönmez
19-06-2010, 22:38
Mest olan bir ben değilmişim,,
Sevgili Limon, vallahi mest oldum.
Bir gün bu bahçeyi mutlaka yakından görmeliyim :)
Ben de siz beğendikçe mest oluyorum ;)
Adalet Hanım, İstanbul'a gelişinizde mümkün olursa bir program yapalım, Nurcan'ı da getirmeyi unutmayın. Vildan'ı ben alırım. ;)
Sevim Hanım, teşekkür ederim.
Bir iki gün önceden haberim olursa ben de gelirim.
Adalet Yağcı
21-06-2010, 14:58
Valla süper olur, bunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz.
Önümüzdeki üç ay boyunca imkansız gibi görünüyor, belki Son baharda bir kaçamak daha yaparım, o zamana kadar kızım da İstanbul'u biraz daha keşfeder inşallah :)
günebakan
21-06-2010, 15:09
Evet evet sonbahar olsun kabul ederseniz tabi kısmet olursa ben de çok aranız da olmak isterim:)
Ama Sonbaharda bahçe nasıl olursa kabulünüz olacak. :) Benim bahçenin en güzel zamanı sanırım Haziran ayı. Ama sizler ne zaman müsait olursanız beklerim.
Selim-i Ahir
21-06-2010, 22:32
Çok güzel bir bahçe olmuş. Bahçe oluştrma aşamasında bir amatör olarak ilham alabileceğim, öğrenebileceğim çok şey var.
Biraç hafta sonra İstanbula geldiğimde, ziyaret etmek isteyeceğim bir yer da çıktı.
Ellerinize, emeğinize sağlık.
Vildan Sönmez
21-06-2010, 23:42
Sevgili Limon, senin bahçende her mevsim ayrı güzel...
Ama Sonbaharda bahçe nasıl olursa kabulünüz olacak. :) Benim bahçenin en güzel zamanı sanırım Haziran ayı. Ama sizler ne zaman müsait olursanız beklerim.
Emre İlhan
21-06-2010, 23:51
;)Bahçeniz ve bitkileriniz çok güzel ve her mevsim hareketli.Özenle takip ediyorum.
Saygılar.
Selim-i Ahir, teşekkür ederim. Ben de amatörüm ama deneye yanıla öğrendiklerimi severek paylaşmaya çalışıp, hayalinizdeki bahçeye kavuşmanız için elimden geleni yapmaya çalışırım.
Vildan Hanım, Emreilhan çok teşekkür ederim. Şimdiden sonbaharı renklendirmenin yolunu düşünmeye başladım. :)
ciceksever70
22-06-2010, 20:40
Sevgili Limon, phlox ve lampion düsündünüz mü sonbahar icin? Kirmizi meyveler acan calilar da cok güzel oluyor.
Orhan Özbilgiç
22-06-2010, 20:54
Yeşil yapraklar arasında iki beyaz!
Manolya ve Clematis...Ancak, bu kadar uyumlu olabilirdi.
Valla, güzel düşünmüşsünüz, güzelde olmuş.
Bravo, Sevgili limon.:) Aklınızla bin yaşayın.
Sevgili Çiçeksever Phlox un bodur türünü değil de 30-40 cm boylanan türünün yumrularını baharda ekmiştim. Şu anda çiçek tomurcukları oluşmaya başladı çok yakında açacak. Uzun süreli çiçekte kalacağını umarak ekmiştim, umarım öyle olur.
Orhan Bey, Murat Plevneli'nin yazılarından birisinde Manolyaya Clematis sardırmayı okumuştum, nihayet geçen yıl uygulamasını yapabildim. Clematis sadece Manolyaya değil her ağaca sardırılabilir, gövdesi çok narin olduğundan hiç bir bitkiyi-ağacı sıkmayacaktır. Sonbaharda yerlerini değiştireceğim bazı Clematisleri de Manolyanın dibine geçirmeyi planlıyorum.
Adalet Yağcı
23-06-2010, 07:51
Ama Sonbaharda bahçe nasıl olursa kabulünüz olacak. :) Benim bahçenin en güzel zamanı sanırım Haziran ayı. Ama sizler ne zaman müsait olursanız beklerim.
Sevgili Limon, biz sizin bahçenizin güzelliğini biliyoruz zaten, hiç bir zaman İlk bahardaki gibi canlı olamıyor bahçeler.
Ama her mevsimin ayrı güzelliği vardır derler, Son baharda da bir çok güzellik buluruz sizin bahçenizde.
ciceksever70
23-06-2010, 07:56
Sevgili Çiçeksever Phlox un bodur türünü değil de 30-40 cm boylanan türünün yumrularını baharda ekmiştim. Şu anda çiçek tomurcukları oluşmaya başladı çok yakında açacak. Uzun süreli çiçekte kalacağını umarak ekmiştim, umarım öyle olur.
Orhan Bey, Murat Plevneli'nin yazılarından birisinde Manolyaya Clematis sardırmayı okumuştum, nihayet geçen yıl uygulamasını yapabildim. Clematis sadece Manolyaya değil her ağaca sardırılabilir, gövdesi çok narin olduğundan hiç bir bitkiyi-ağacı sıkmayacaktır. Sonbaharda yerlerini değiştireceğim bazı Clematisleri de Manolyanın dibine geçirmeyi planlıyorum.
Uzun phloxlardan bende bolca var sevgili Limon. Neredeyse Ekim sonu Kasim basina kadar cicekli kaliyorlar ve mis gibi de kokuyorlar. Ben de bu yil mevsimlik ciceklerden cok her yil tekrar tekrar acacak, dayanikli bitkilere yöneldim. Mevsimlik cicekleri de tohumdan yetistirmeye ugrasmiyorum. Zaten bahcede yeterince isimiz var bir de ekstra is cikariyoruz basimiza.
Phloxlar açmak üzereler, kokulu olduklarını hiç bilmiyordum, buna çok sevindim işte. Bakalım benimkiler de kokulu olacaklar mı? Ben de mevsimlik çiçekleri tohumdan yetiştirmiyorum, yetişmiş fidesini almak hem daha ekonomik hem zahmetsiz. Sadece fidanlıklarda yetiştirilmeyen mevsimlikleri tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. 2-3 senedir kalıcı bitkilere ağırlık verdim, soğanlılar da artık daha çok ilgimi çekiyor.
İstanbul 3 gündür yağmurlu. Bugün bitkilerin üzerindeki parıldayan damlalar tam fotoğraflıktı.
Bu Clematis türünün adını hatırlamıyorum ama ilk başlarda iri açan çiçekleri bu sıra ufak ve dört yapraklı açmaya başladı. Her haliyle bana güzel görünüyor.
155837
Damla en çok beyaz güle yakışıyor bence.
155838
Sevgili Farezya'nın hediyesi Gece Mumu fidelerini ilk gördüğümde '2 yıla ancak sevgili Özbey'inki gibi olurlar' diye düşündürdü ama bu hızla giderlerse seneye tamamdır. :)
155839
Pembe renkli İspirya, beyaza göre geç çiçekleniyor.
155840
Adalet Hanım'ın Hazeranlarını Pervane Böcekleri çok seviyorlar. En az 5 tane uçtu yaklaşınca.
155841
Bu Ortancalarım diğerlerine nazaran daha geç çiçeklenip, yaz sonuna kadar tazeliğini koruyor. Top açan Ortancalar yağmurun ağırlığıyla yere yattıılar.
155842
Acem Borusunu geçen yıl hatırlarsanız, ağacın arkasında kaldığı için göremediğimden yakınıp, ağacın birini feda edeceğim demiştim. Fazla bir şey yapmama gerek kalmadı, kendi kendine yolunu buldu. :)
155845
Acem Borusu,
155846
Gün Güzeli
155847
Beyaz Gülden sonra damla en çok Küpe Çiçeğine yakışıyor sanırım. :)
155848
Sevgili limon, evet çok güzel yakışmış damlalar.
Sevgili Limon,
Su, sel felâketi hariç bulunduğu her yere hayat veriyor.
Senin kadrajınla buluşunca da kendine hayran bırakıyor.
Eline sağlık,ruhumu okşadın.
Sevim hanım, sağolun, beğenmenize sevindim.
Teşekkür ederim sevgili Hozat.
ciceksever70
26-06-2010, 07:22
Sizin objektifinizden her resim güzel sevgili Limon. Her ne kadar ben yagmurdan artik biktiysam da resimler cok güzel. Bir de tabii sevgili Hozat`in dedigi gibi sulama derdim neredeyse hic olmuyor. Tüm yaz boyunca birkac kez saksilari suluyorum o kadar.
finduk52
26-06-2010, 09:58
Sevgili Limon yine çok güzel kareler yakalamışsınız . Resimler ve yağmur damlacıklı çiçekler harika , ellerinize sağlık. Size katılıyorum gerçekten de yağmur damlası en çok beyaz güle yakışmış.
türkansultan
06-07-2010, 14:05
sevgili limon sitede gezindiğim nadir bahçelerden birine sahipsiniz,hatta diyebilirimki en güzeline sahipsiniz.Benim naçizane küçük bir balkonum var bir iki çiçekle yetinmeye çalışıyorum ,sizin gibi bir bahçem olmasını çok isterdim ,elinize emeğinize sağlık ,huzur ve mutlulukla keyfini sürün inşallah
Çok teşekkür ederim. Umarım kısa zamanda dileğiniz gerçekleşir.
Sevgili limon çok güzel fotoğraflar yüklemişsin yine, ellerine sağlık.
Zeki Yağlı
06-07-2010, 20:14
İstanbul 3 gündür yağmurlu. Bugün bitkilerin üzerindeki parıldayan damlalar tam fotoğraflıktı.
Sevgili Farezya'nın hediyesi Gece Mumu fidelerini ilk gördüğümde '2 yıla ancak sevgili Özbey'inki gibi olurlar' diye düşündürdü ama bu hızla giderlerse seneye tamamdır. :)
155839
Sevgili limon,
Bahçenize epeydir uğramamıştım. Her zamanki gibi çok güzel siz de usta fotoğrafçısınız!
Gece Mumu dediğiniz yanılmıyorsam Oenathera speciosa. Ezan çiçeği Oenathera biennis'in kuzeni.
Benim bahçemde de var 5 - 6 senedir. Güzelliğine ve kolaylığına kapılıp sağa sola aktardım.
Son derece yayılıcı, ayrık gibi kökten yayılan ve kökü kazınması çok zor bir bitki.
Ben bahçemden tamamen tamamen atmaya karar verdim ama çok zor oluyor haberiniz olsun.
Eğer tamamen kendi haline terketmeye karar verdiğiniz bir yer değilse en azından köklerin yayılmasını engelleyen bir perde koyun.
Selamlra
Zeki Bey, açıklayıcı bilgi için çok teşekkür ederim. Kısa sürede gelişmesine sevinmiştim, doğrusu ayrık gibi olacağını düşünmemiştim, yazdığınızı aynen uygulayacağım.
Güler hanım, dün de bir kaç güzel fotoğraf çektim ama bu sıra çok çalışıyorum, ancak bu saatlerde 5-10 dakika bakıp hemen kaçıyorum. Fırsat bulur bulmaz yükleyeceğim. Sizin hediyeniz olan Gül, o kadar güzel açtı ki... Phloxlarda çok güzel açtılar. Sizin bahçede de gördüm, ben bu sene ilk defa tanıştım bu bitkiyle. Yapı marketten yumrularını almıştım. Sevgili Çiçeksever'in yazdığı gibi gerçekten çok güzel de kokuyorlar.
Sevgili limon,
Son derece yayılıcı, ayrık gibi kökten yayılan ve kökü kazınması çok zor bir bitki.
Ben bahçemden tamamen tamamen atmaya karar verdim ama çok zor oluyor haberiniz olsun.
Eğer tamamen kendi haline terketmeye karar verdiğiniz bir yer değilse en azından köklerin yayılmasını engelleyen bir perde koyun.
Fide bulunca çimin kenarına ekmeyi düşünüyordum, bu durumda orası sakıncalı. Limon, ayıkladının kökler olursa bir-ikisine talibim, çakılların kenarına dikebilirim:)
Zeki Bey, tecrübeleriniz bize önceden ışık tutuyor, teşekkürler.
Yasemin çiçeklerinizi hayranlıkla izliyorum bahçeniz çok güzel çok emek harcamışsınız ben gezerken bile bu kadar keyif aldıysan kim bilir siz içindeyken ne kadar mutluluk duyuyorsunuzdur.
finduk52
10-07-2010, 00:58
Sevgili Limon hakikaten yeni resimler bekliyoruz o güzel bahçenizden. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum. Kucak dolusu sevgi ve selamlar ..
Yılmaz Yalçın
10-07-2010, 09:58
Sevgili Limon,
Bahçenizin müptelası olduk eşimle birlikte:)Özellikle eşim sizinle tanışmayı çok istiyor:)Çok zevkli ve estetik ustası birisi diyor sizin için..Kendisi de öyle olduğu için size kendisini yakın gördü.Yeni fotoğraflar bekliyoruz istek yapsak olur mu:)Bu arada benim pervane yasemin sürgüne geçti ve arada tek tük çiçeklenmeye de başladı yeniden.Sizinki ne durumda?
günebakan
10-07-2010, 11:13
yağmur çiçekler kadar hiç birşey bu kadar yakışmıyor herhalde tabi bu güzelliği yakalamakta ayrı bir marifet çok güzel görüntüler küpe çiçeği ve clematise bayıldım ellerinize sağlık sevgili Limon:)
Sevgili Limon,
Bahçen özledik, yeni gelişmeleri merakla bekleyenlerdenim.
Öncelikle güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Sevgili Yılmaz, Yasemin aynen yazdığınız gibi, uzun süredir feci döküldükten sonra nihayet pisliği bitti, çok seyrek çiçek açmaya devam ediyor. Şimdi siz büyüsün diye gözünün içine bakıyorsunuz ama bendekiler kadar olunca da büyümesin diye gözünün içine bakıyorsunuz. :) Bu hafta çatının üstüne atıp sabitleyeceğiz. Eşinize, sevgilerimi, selamlarımı ve teşekkürlerimi iletin lütfen.
Bahçemde bir kaç değişik bitki var bu sene denediğim.
Liatris, bir haftadır çiçekleniyor. Doğal bahçe sevenler için oldukça uygun bir bitki olduğunu düşünüyorum, ancak arıya alerjisi olanlar dikkat etsin, çiçekleri çok fazla arı çekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam 10 adet pembe, 5 adet beyaz soğanını bu bahar Bauhaus dan almıştım.
159746
159747
159748
Bahçemde hastalanmayan sadece 2 kök Gül var, birisi sarmaşık olan Pponpon Gül, birisi de Güler Hanım'ın hediyesi olan bu Gül. Hem bitkinin yaprakları hem de çiçeklerinin yaprakları diğer güllerden çok farklı, kalın dokulu kütür kütür bir yapısı var.
159749
Manolyam bir aydan fazladır her gün bir- iki çiçek açmaya ve güzel kokusunu yaymaya devam ediyor.
159750
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 12:40
Özlemişiz bahçenizi:)Manolyanın kokusunu hissettim doya doya bakarken:)Gülünüz ise çok farklı bir tür sanırım hastalıklara karşı daha dirençli..Benim güllerde 2 haftadır kara leke hastalığı var hepsine de bulaştı:(Yaprakları döküldü ve çirkin bir görünüm oluştu.
Koskoca bahçede yer bulamayıp, saksıya yuvalanan Kurbağayı görünce önce yılan kafası sanıp ürktüm, sonra Kurbağa olduğunu anlayıp rahatladım. Büyük saksılarının birinde toprağa aynı yılan gibi delik açıp içine yerleşmiş. Aynı gün, Nilüfer akvaryumunun tarafında da hayatımda ilk kez bu kadar büyüyüğünü gördüğüm bir Kurbağaya rasladım. O kadar iriydi ki, ağırlığından zıplayamıyordu. Akvaryumdaki balığı kurbağa ve sivrisinek larvalarını yer diye koymuştuk ama o kurbağayı görünce balığı yer diye korumaya aldık. :)
159752
Bu sene bu Ortancalarımın rengini çok sevdim. Çok açtılar ama onlar da sonbahar havasında sanki, alt yaprakları sararıp dökülüyor.
159753
Sevgili Romantik'ten denemelik 5 adet Dev Ayçiçek fidesi almıştım. Hepsini Salyangozlar yedi sadece bir tanesi sevgili Kiraz'ın salyangozsavarları sayesinde kurtuldu. :) Bu fotoğrafı 2 gün önce çekmiştim, bu sabah çiçeğini yarım açmıştı. Bitki yüksekliği 2 metreyi geçmiştir.
159754
Sevgili Farezya'nın hediyesi Küpe fidelerinden birisi çiçek açtı. Hayatımda gördüğüm en zarif çiçekli Küpe. Fotoğraftaki rengi birebir aynı.
159755
Gardenya mı Ful mü desem bilemedim. Geçen yıl Gardenya diye almıştım, aslında pek nazlı sandığım için almak istememiştim ama satıcının ısrarır üzerine kaya gibi bir toprakta dikili halde 5 TL'ye almıştım. Ben kışın içeriye almak gerekir, özel gübreler gerekir sanırken sevgili Jineop'un bahçesine diktiğini görünce hemen bahçeye geçirmiştim. Kar-kış-don gördü ama bana mısın demedi. 10 gündür çiçekleniyor. Çiçek ömrü çok kısa olsa da üzerinden eksik olmuyor, çok ta güzel kokuyor. Henüz boyu 1 metre bile yok, büyüme hızı nasıl olacak bilmiyorum.
159756
Bugünlük benden haberler bu kadar. :) Bir kaç güne kadar açmış Ayçiçeğini ve Phloxları fotoğraflarım. Şimdiden seneye (bir değişiklik olmazsa) yapacaklarımı kafamda planlamaya başladım. En büyük aldığım karar, fazla çeşide girmemek, bölüm bölüm ayırdığım yerlere aynı tür bitkiden yoğun dikmek.
Sevgili Limon,
Ben, sizlerin bahçelerini izlerken Bodrum' daki bahçemde ne kadar az çeşit var, biraz zenginleştirmeliyim telaşına kapılmıştım.
Son günlerde izlediğim birçok bahçeden sadeleştirme mesajları okuyorum.
Mesajının son parafrafı senin de bu karada oldugunu anlatıyor.
Ben de, çeşit özlemini en az iki yıllık olma kaydıyla saksılarda giderme kararı aldım.
Kararıma ışık tuttun,teşekkür ederim.
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 13:30
Teşekkür ederiz gözümüz yine bayram etti:)Ben de Cumhur Tonba'nın hediyesi olan yüz adet ayçiçeği tohumundan sadece 7 tanesini çimlendirmeyi başarabildim:)Sağolsun sümüklü böcekler afiyetle yediler:)Şimdi sarı başını çıkarmaya başladılar küçük hali bile inanılmaz güzelikte..Açtığında seyrine doyum olmuyor bir de kafasını ışığa göre değişik yönlere çeviriyorlar:)Bende mevsimlik çiçeklerle fazla uğraşmayı düşünmüyorum hem yorucu oluyor hem de zararlılardan korumak zor oluyor.
Sevgili limon, gerçekten harika küpe çiçeyinin rengi ner de küpe görsem dayanamıyorum.
Resimleriniz ve paylaşımınız çok güzel. Sizin bahçenizi zevkle izliyorum.Güzel günler ,bol çiçekli ve renkli. Mutlu , sağlıkla geçsin .
ciceksever70
16-07-2010, 10:57
Sevgili Limon, saksida gazanyalariniz vardi onlar hala canli mi? Eger öyle ise kisin saksida koruyabiliyormusunuz? Sevgiler.
Saksıda 10-15 kök kadar Gazanya var ama bu bahar hazır fidesini alıp dikmiştim. Çok ta seviyorum diyemeyeceğim. Ben ne zaman denk gelsem çiçekleri kapalı. Kuruyan çiçekleri de üzerinde pek hoş durmuyor. Komşu bahçelerde dikili olanlar kışı sorunsuz atlatıyorlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.