Bağlan

View Full Version : Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri)

Sayfalar : 1 [2]

olcim
28-03-2012, 15:51
*** Bİtkici Arkadaşlar,
Her zaman çok hevesli olan kişilerle buluşmak çok güzel,ancak küçük bir hatırlatma yapmak istedim ,beni hoş görürsünüz umarım...Yenilebilir bitkilerin bulunduğu bortama çok dikkat etmemiz gerekiyor...Lütfen dikkatli tüketiniz,çevresinde kimyasalların olmadığına emin olunuz, lütfen yol kenarlarından da toplamayınız ( yola yakın kısımlar egzoz dumanı alıyorlar) bazen bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep oluyorlar, kesinlikle emin olduğunuzda kullanınız, her otu da yemeyiniz,her bünye de aynı olumlu etkileri vermezler,bunları başıma geldiği için yazdım...Teşekkürler.

kareist
01-04-2012, 21:50
Merhaba herkese.
Tarifler ve bilgileri verenlerin eline sağlık. Bildiğiniz fotoğraflı bir kitap var mı bu otlar konusunda. Eli toprağa yeni değmiş biri olarak kaz dağlarının eteklerindeki otlara öylece bakıp duruyorum. Her zaman herkesten yardım da istenmiyor, o nedenle fotoğraflar üzerinden çalışmak faydalı olur sanırım. Olmadı, forumdaki fotoğrafları ve açıklamaları derlemek niyetindeyim.

serkan_istanbul
01-04-2012, 21:58
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI

mehtaparslan
02-04-2012, 16:10
Bu arada hindibağ otunun çiçekleri mavidir yani o sarı çiçekli bitki farklı birşey adını bilmiyorum. Saksılarımın birinde şuanda var. HİNDİ BAĞ BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİ GÜZEL OLUYO MAVİ MOR ARASI

Resmini çekip paylaşırsanız seviniriz..

FERAHHH
03-04-2012, 23:28
Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp yemeğini yapmak :)

herbaryum
04-04-2012, 08:15
Bu sarı çiçekli otlardan da bolca var. Bu otu tanıyor musunuz acaba?

Senecio sp. Kanarya otu

FatihBahce
09-04-2012, 09:37
15 gün önce fidesini Urla'dan satın alıp bahçeme şaşırttığım Şevketi Bostanlar.

mandalinci
09-04-2012, 18:10
Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?

FatihBahce
09-04-2012, 18:58
Sayın UrlaBahçe,

Urla'da şevketi bostanları nereden aldınız acaba?

Urla Merkezde balıkçının arkasında'ki Güzel tarım'dan

guzelurlatarim.net/iletisim.html
NO:56 URLA HAMAM YANI 754 43 88

Arapsaçı da vardı. Ancak demetini 1,5 TL sattığından almaya değmez. Bundan sonra tohum verir seneye çıkar çevresinden diyor ancak seneye kalır mı bilmem.

Şevketi Bostanları tanesi 1 TL dan verdi.

mandalinci
09-04-2012, 19:51
Teşekkür ederim bilgi için, size de kolay gelsin.

Hülya
09-04-2012, 22:07
Arapsaçının tohumları olgunlaştığında, toplayıp çıkmasını istediğiniz bölgeye serpiştirin. Gelecek yıl orada bolca çimleneceklerdir.

selis
10-04-2012, 11:50
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?
Tohumlarını saçamadan öldürdüm bitkiyi.. :(

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..

Hülya
10-04-2012, 12:48
Sevgili selis,
Biraz yeşilliği de olsaydı, iyi olurdu.
Kökün içinde sert bir yeri vardır, onu temizlerken ayıracaksınız.Çevresindeki kısmı yeniyor.Beyaz çıkan bölüm.
Ben etli yemeğini yapıyorum.
Etini pişirdikten sonra temizlenmiş sebzeyi ,ilave edip pişmeye bırakınız.Yumuşayınca limonla, unu çırpıp tencereye dökünüz. Birlikte de bir müddet pişsin.
Sonrası.... Afiyet olsun.

Not: Artık zamanı geçiyor sert olabilir,geç pişer.Sıcak su ilave ediniz pişme sürecinde.
Sarmaşık bitkisi, (yemeğini yaptığımız ) çıktıktan sonra . Biz ot yemeği yapmayız genellikle.

Selamlar.

selis
11-04-2012, 16:32
Hülya Hanım dediğiniz gibi yaptım. Et pişiremediğim için köfteli yaptım.. Acayip bir şey oldu.. Ya da ben beceremedim bilemiyorum..Ama bu tad pek bana hitap etmedi ;)
282167
Sarmaşık bitkisi dediğiniz hangisi peki? :rolleyes:

emir264
11-04-2012, 20:03
Sevgili arkadaşlar;
Gelincik çiçeğinin (yabani lale) yapraklarının salatasını hiç yediniz mi?Çocuklar marul salatasından daha çok sevdiler.Bildiğimiz salata gibi yapılıyor.Hiç yememiştim,komşum dene diye verdi.Şimdi yerlerde arar oldum.Deneyin, seveceksiniz.
Çocukluğumda anneannem kırlardan toplardı gelincik yapraklarını.Tuza batırıp yerdik.pek lezzetli gelirdi.

Maviş
04-05-2012, 12:18
Peta 125 semiz otunu küçüğü harabı, büyük yapraklısı aşılısı ben küçük yapraklısında salatasını, cacığını, böreğini yaparım. Semiz otu çok faydalı.:):)

s.toprak
02-06-2012, 08:23
Kırlarda açan bildiğimiz gelincik lalesi bitkisine henüz yeni filizlenip toprak üzerinde yapraklanmaya başladığında Tire'de kopurcuk/ gabırcık derlerdi.Kopurcuğun böreği, yemeği, salatası yapılır. Kopurcuk yenebilen bir ottur. Eskiler çiçek açtıktan sonra gelinciğin taç yapraklarından şifalı olarak bilinen gelincik şurubu yaparlardı. Sayın Balıkçı'nın gönderdiği fotografı görülen yabani çiçek gelinciğe çok benziyor, ancak gelincik olmayabilir de. Gelincik bir tarlayı dodurur. Annemin bildiği eski bir çocuk şarkısı vardı " Ey gelincik tarlası cidden sen pek güzelsin" diye başlardı.
Gelincik de yavaş yavaş kayboluyor olmalı ki bizim çocukluğumuzda kıpkırmızı çiçekleriyle tarlaları süsleyen bu bitkiyi şimdi tanıyamıyoruz. Gelincik ,papatya, kır lalesi (anemon) gibi
ilk baharda çiçek açan bir kır bitkisidir. Taç yaprakları geniş, ince ve kıpkırmızıdır.

s.toprak
02-06-2012, 08:41
Pazar günü Urla-Demircili köyünde bir kadın elinde çapa şevket-i bostan topluyordu.. Merak ettim ben de denedim.. Kökü o kadar kalın ve dipteydi ki, uzun süre uğraştım.. Bu kadar uğraş sonrasında pişman oldum tabii.. Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?

İşin garibi ne bir yerde yedim, ne ayıklamasını bilirim, ne de pişirmesini.. Çöpe atmayacağım tabii ki de.. Netten bakıp deneme yapacağım..
Çamuru aksın diye suda bekliyordu..

Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?

Nariel
02-06-2012, 17:44
Bu tabakta neden bir kalem pil var acaba?

Zannederim ölçek olarak koymuş, tabaktaki bitkilerin ne ebatta olduğu anlaşılsın diye.

gultar
02-06-2012, 18:58
Çok yazık ! bu bitkinin kökünü, sonuna kadar alıp , tabirimi hoş görün; kökünü kazırcasına , neslini tüketme pahasına doğadan topluyorlar. Halbuki kökünün bir kısmı kalacak şekilde alınsa, birkaç ayda bitki aynı güzelliğiyle yeşerecek. Dağ tepe çukurlarla dolu . Çiçekleriyle bir gelin gibi...Nasıl kıyıyorlar anlamıyorum. Tohum yapmaya fırsat bulamadan üstelik.
(Sevgili selis amacım seni eleştirmek değil. Ellerinde çuvallarla gelip pazarlarda satmak üzere toplayan, ve de aç gözlülüğünden torbalar dolusu toplayıp hepsini yiyemeden çürütüp çöpe atanlara.)

selis
02-06-2012, 19:12
Gultar ben pişman oldum olacağım kadar. Eleştirseniz de hakkınız var..
Bir daha bırakın sökmeyi satın bile almam.. :(

Kim bilir o kök kaç yılda o kadar büyüdü?

s.toprak
20-06-2012, 13:06
Doğaya zarar verdiğimiz bir çok endemik bitkimizin yok olmaya başladığı bir gerçek, en doğru olan nedir tam olarak bilemiyoruz. Size, "Tek bir kök için çok fazla üzülmeyin" demek istiyorum ama bu dğru bir yaklaşım olur mu bilmiyorum. Profil resmimde görünen mor menekşeler yol kenarında bulup getirdiğim tek bir kökten çoğalmışlardı. Ilkbaharda açarlardı, sevinirdim. Bu sene ne olduysa, Mayıs sonlarına doğru öyle çoğaldılar ve büyüdüler ki; balkondaki farklı saksılarda da çoğaldılar, daha geniş bir saksıda menekşe ormanı gibi oldular, boy attılar, yeşil yaprakları iri bir ebegumeci yaprağı, ya da neredeyse üzüm asması yaprağı kadar büyüdüler. Yaprakların altı mor sporlarla dolu. Sıcaklar da sararmaya başlayan büyük yaprakları kopardım biraz. Mor menekşenin bu kadar yayılmacı bir bitki olabileceğini hiç bilmezdim. Onun da oldukça güçlü kökleri var herhalde.

füsunANK
21-03-2013, 14:39
Bu otun adı nedir acaba ? Yaprakları çok tırtıklı değil, o yüzden Hindiba değil tahminimce. Boyu uzamıyor, yayvan bir formda . Yiyoruz ama adını bilmiyorum.

pria
21-03-2013, 22:54
Labada olmalı..Bizim Çanakkale'de yemeği çok makbuldür..

Google Image Result for http://tr.mydearbody.com/images/bitkiler/labada-otu-efelek.jpg (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://tr.mydearbody.com/images/bitkiler/labada-otu-efelek.jpg&imgrefurl=http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/labada-otu-efelek.html&h=313&w=157&sz=20&tbnid=LjUFTJ5_UBrkHM:&tbnh=90&tbnw=45&prev=/search%3Fq%3Dlabada%2Botu%2Bnedir%26tbm%3Disch%26t bo%3Du&zoom=1&q=labada+otu+nedir&usg=__Czhe1iYxhOZqJLC3lyx3nxbaZi4=&docid=LzPsXplKVEIPZM&hl=en&sa=X&ei=rYBLUYyEEcrZtAbu9YHYBw&ved=0CHEQ9QEwCQ&dur=169)

Muda
22-03-2013, 11:00
Bu otun adı nedir acaba ? Yaprakları çok tırtıklı değil, o yüzden Hindiba değil tahminimce. Boyu uzamıyor, yayvan bir formda . Yiyoruz ama adını bilmiyorum.
Yabani hindiba. Yazın boyunun uzadığını ve mavi çiçekler açtığını görürsünüz.

bahcedenn
19-11-2013, 15:11
Bull's Blood cinsi kırmızın pancarın yapraklarının yendiğini biliyoruz. Detroit Dark Red cinsi kırmızı pancarın yapraklarının yenilip yenmediğini bilen var mı acaba?

kornbatu
08-02-2014, 21:25
arkadaşlar ben izmir urla tarafında yaşıyorum..parasız yaşamayı düşünüyorum ve bunun için kendime bir plan program hazırlıyorum..En önemlisi de yemek ihtiyacı malum..bu kıyı ege bölgesinde yetişip çiğde yiyebileceğim bitkileri araştırıyorum bana yardımcı olursanız çok sevineceğim..

ccanann
11-02-2014, 12:56
İsminin Yılan Yastığı olduğunu bu site de öğrendim. Bizim oralar da buna Karga Samırsağı denir. Yenebilen bir tür olduğu konusun da da kaygılıyım. Çünkü çok acı.
Bunun adı tirşik, çiğ olarak yenemeyecek kadar acıdır ancak özel bir pişirme tekniği ile nohut ve ekşili şekilde tirşik yemeği yapılır ki her insanın bir kez muhakkak tatması gereken bir lezzettir..

alperfect
08-04-2014, 11:19

Buralarda Kırşehir ve Nevşehirde ot olarak toplanır ve satılır limonlu tuzlu çiğ olarak çok lezzetlidir pişirildiğini bilmiyorum. Kırşehirde isim duymadım ama yanlış hatırlamıyorsam Nevşehirde Acımarul deniyordu

ssssss
22-08-2014, 09:47
bir de ankara'da yol kenarlarında bile gördüğüm sirken var. kavurup gözleme içi olarak hazırlayabilirsiniz ya da yoğurtla da yenebiliyor. http://1.bp.blogspot.com/-Wp97KUGGeYk/U2Fdz5ipW-I/AAAAAAAAFFI/B3ebmOTiXBU/s1600/cerz.jpg

Lonicera
03-04-2015, 18:20
Bugün biraz turp otu çiçeği biraz da çoban düdüğü( eşek helvası da deniyor) otlarını karıştırıp bir güzel pişirip yedim. Hafif acılığı ile ege otları paha biçilemez lezzette. Boşuna değil Giritlilerin sapasağlam ve tığ gibi olmaları. Bizim bilmediğimiz , tatmadığımız o kadar çok ot biliyor ve yiyorlar ki...Hatta söylenegelen bilindik bir hikayesi de vardır;
'' Ot dolu bir tarlaya bir inek bir de Giritli girmiş . Görenler tarla sahibine haber vermeye gitmişler. Adama, tarlana bir inek bir de Girit' li girdi demişler. Adam ineği bırakın ama Giritliyi hemen kovun demiş.''

Biz de nerdeyse 45 yıldır İzmir' de pek çok otu tanıyıp müptalası olduk. Zamanı geldiğinde pazarlarda pek çoğuna ulaşmak çok kolay oluyor. Otları iyi tanıyorsanız, alın elinize bir bıçak ve torba, hem spor hem gezi hem sohbet amaçlı eşinizle dostunuzla çıkın kırlara, dağlara. Hem mis gibi havayı doldurun ciğerlerinize hem toplayın sağlık dolu o güzelim ege otlarını.

Bayrakgil
17-06-2016, 22:17
Çok güzel bilgi olmuş bayılırım doğadan yeşillik toplama ya

kaktüs
03-03-2017, 02:59
Bull's Blood cinsi kırmızın pancarın yapraklarının yendiğini biliyoruz. Detroit Dark Red cinsi kırmızı pancarın yapraklarının yenilip yenmediğini bilen var mı acaba?

Pancar yapraklarinin yendigini biliyorum, tur degisse de yeniyordur sanirim. Pancar yapraklari, dogadaki bazi otlar gibi yuksek oranda oksalik asit iceriyorlar ve fazla tuketilmeleri onerilmiyor. Pisirmek veya kalsiyum icerikli bir besinle yemek (yogurt) bu etkiyi azalttigindan oneriliyor

s.toprak
23-11-2017, 18:07
Gelinciklerimiz farklı bence. Benim bahsettiğimin yaprakları dar uzun ve tüylü ve yeşil. Sadece yeşil. Emin olmadan yemeyin sakın.
Farklı değil sanıyorum, yeni yeşermiş, taze çıkmış kopurcukların yaprakları dar uzun değildi.küçük küçük yuvarlacıktı yanılmıyorsam. Gelincik sanıyorum zehirli değildi. Çiçeğin kırmızı petallerinden şurup yapılırdı gibi hatırlıyorum. Neye iyi idi bu şurup, onu hatırlamıyorum. Gelincik bitkisi henüz yeşermiş tazeyken toplanır, salatası, kavurması, böreği, saçta katmeri yapılır. Ege de buna kopurcuk / gabırcık derler. nefistir. Farklı otlar hakkında farklı sorular da vardı, izninizle bir iki tanesine buradan cevap veriyorum:- Ege'de bizim "Labada" dediğimiz ota, Orta Anadolu'da "Efelek" diyorlar. Sarması güzel oluyor.
-Karışık ot kavurmasında, iğnelik, ebe gümeci,hardal, ısırgan, rezene, gibi otlar bir arada zeytinyağı ve soğan hatta daha iyisi incecik doğranmış pırasa ile kavrulur, pırasa acılığı giderir, belki bu nedenle sarmaşık otu (yabani kuşkonmaz) kavurması pırasa ile yapılır. Ot kavurmasına yumurta kırılabilir.
Not: Araştırdım, evet gelincik şurubu ve gelincik şerbeti var, sakinleştirirmiş. ne de olsa gelincik, opium cinsinden bir bitki.
2.Not: Ot yemekleri ıspanak gibi pirinçli de (boranı) yapılır, yoğurt dökülerek yenir.

galanth
27-03-2020, 16:48
Sevgili arkadaşlar..
Bir hekim olarak hiç rastgelmedim ama kazayağı toplarken, yanlış ot toplayıpta yedikten sonra zehirlenenlere dair anlatımlar işittim. Kazayağına benzeyen ama tüketilmesi sakıncalı olan bir ot var mı?

Baldıran otu ile karıştırabilir.Zehirlidir.

doğaseverhüthüt
27-03-2020, 23:15
Şu an toplayıp yemenin tam zamanı olan bir bitki:toklubaşı
zira tarlalarda ilaçlama yapıldıktan sonra bu otlar da nasibini alıyor ve sağlıklı doğal hallerinden eser kalmıyor. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu yazıyor, ayıklayıp yıkadıktan sonra kaynatmak ve ıspanak yemeği gibi pişirmek gerekiyor.

evandevan5
01-04-2020, 13:40
Labada olmalı..Bizim Çanakkale'de yemeği çok makbuldür..

Google Image Result for http://tr.mydearbody.com/images/bitkiler/labada-otu-efelek.jpg (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://tr.mydearbody.com/images/bitkiler/labada-otu-efelek.jpg&imgrefurl=http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/labada-otu-efelek.html&h=313&w=157&sz=20&tbnid=LjUFTJ5_UBrkHM:&tbnh=90&tbnw=45&prev=/search%3Fq%3Dlabada%2Botu%2Bnedir%26tbm%3Disch%26t bo%3Du&zoom=1&q=labada+otu+nedir&usg=__Czhe1iYxhOZqJLC3lyx3nxbaZi4=&docid=LzPsXplKVEIPZM&hl=en&sa=X&ei=rYBLUYyEEcrZtAbu9YHYBw&ved=0CHEQ9QEwCQ&dur=169)

yeminle lahana diye okudum. ;)
sanırım gözüme 3,50 hipermetrop az geliyor **** acıkmış ta olabilirim.:p

Turmeric76
14-06-2020, 21:24
Bahçemdeki bu bitki ebegümeci mi? Pembe çiçek açtı. Yenilebilir mi? Teşekkürler.

derin35
15-06-2020, 01:56
Bahçemdeki bu bitki ebegümeci mi? Pembe çiçek açtı. Yenilebilir mi? Teşekkürler.

Evet, bitkiniz ebegümeci. Yenilir.
Kavurması, böreği güzel olur. Afiyet olsun. ;)