agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Mürver çiçeği şurubu (Elderflowers, Sambucus nigra) (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/38854.htm)

agozce 13-02-2009 00:10

Mürver çiçeği şurubu (Elderflowers, Sambucus nigra)
 
İki yıl önce Şirince de Nişanyan evlerinde kalmıştık. Herkese tavsiye ederim. O küçük bağ evlerini ve lavanta tarlasını, insanla doğa uyumunu dilerim hepiniz görürsünüz. Neyse

Kahvaltıda mürver (sumbucus nigra) şurubu ikram etmişlerdi. Tadı müthişti. Yeşil elma suyuna benziyordu. Tarifini mail ile yollamışlardı. Tavsiye ederim. Bence portakaldan çok daha lezzetli. ( Ama ben o günden beri mürver fidanı arıyorum. Bulamadım. Nerede satılır bilen varsa bana söylerse çok sevineceğim.) Belki siz de vardır. Deneyin derim.

Mürver Şurubu:

1 kilo şekerle 2 litre sudan şerbet yapılır.
Şurup kıvamına gelince altı kapatılır ve içine 8-10 dal mürver çiçeği ilave edilir. Ağzı kapalı bir şekilde bir gece dinlendirilir.

Sabah tenceredeki mürver çiçekleri çıkarılır. Aynı tencereye, sadece iki başı bıçakla kesilip atılmış dört limon, iri iri parçalara bölünüp katılır. Bir gece de böyle bekletilir.

Ertesi sabah limonlar kaşıkla biraz ezilir. Tadı ve kokusu çıksın diye. Sonra da süzgeçten geçirip şişelere doldurulur. Buz dolabında saklanır.

İçecek olarak , istediğimiz oranda soğuk su ile karıştırarak hazırlayabiliriz.

İnternette başka tarifler de var.

http://www.deliciousdays.com/archive...-bubbly-fried/

Günizi 22-05-2011 18:17

mürver çiçeği şurubu
 
Ben de sizlere Mürver Çiceği Şerbeti tarifi vereceğim. 10 mürver çiceği 1 kg. toz şekeri 1/2 litre su 10 gr. limon tozu su ile şeker kaynatılıyor ,limon tozu karıştırılıyor, ılınınca çicekler konuluyor, kokuları sinmesi için 3-4 gün bekletiliyor süzülerek buz dolabına kaldırılıyor.İstenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup su ilave ediliyor. Bu esas tarif. Benim gibi limon tozundan hoşlanmayanlar için benim tarifim: 10 çicek 6-7 adet limon limon suyunun doyum noktasına kadar toz şeker .Limonlar sıkılıyor çicekler içine yatırılıyor kokusu limon suyuna sinene kadar 4-5 gün içinde bırakılıyor.Süzülüyor limon suyunun kabul ettiği kadar şeker konulup eritiliyor. Buzdolabına kaldırılıp istenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup üzerine su ilave ediliyor.Şekeri az gelmişse şekerde ilave edilebilir.İçki sevenler için de içerken içine beyaz şarap veya şampanya ilavrside yapılabilir.

agozce 04-07-2012 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 993399)
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?

Bende bulamadım. Ama hep aklımda. Karadeniz bölgesinde doğal olarak heryerde varmış ama tanımadığım için bulamadım. Özellikle Batıkaradenizli arkadaşlar belki biliyorlardır.

Çiçekleri baharda oluyormuş.

Bu grubu tanıyormusunuz?

http://kardesbitkiler.wordpress.com/...sivi-propolis/

feriha 04-07-2012 09:56

Mürver şurubu İKEA da satılıyor arkadaşlar.

İsveç Gıda Marketi | IKEA Türkiye

agozce 04-07-2012 19:28

Bu ülkenin doğal bitkisi ise biz de yapsak...daha doğal olmaz mı? ..:)

feriha 04-07-2012 19:35

Sevgili agozce lafa atlamışım, pardon arkadaşım..

Ben de mürver bitkisini uzun süre aramış ama yaşadığım çevrede ulaşamamış biri olarak bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Elbette en güzeli sizin dediğiniz.

Ben bu imkanı bulamadığım için ikea da bulunuyor olmasını önemsemiştim.

malina 04-07-2012 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 994100)
Bu ülkenin doğal bitkisi ise biz de yapsak...daha doğal olmaz mı? ..:)

Arayanlara da cevap verseydiniz :)

Mutlu Kutlu 04-07-2012 21:21

Sambucus nigra: Kütahya'da çok var.

Ben çocukken dallarını keserdik, dallarının içi boş olurdu. Meyveleri de yeşilken saçma gibi, üflemekle saçma gibi meyveleri hedefe fırlatırdık. Mürver demezdik nüfer derdik,

O sıralar kimse bilmezdi yenilir mi içilir mi, çiçekleri çok ağır ama hoş kokulu. Geçen 10 yıl içerisinde bir zaman annem olgun meyvelerinin reçelini yapmış getirmişti. Tadını hatırlamıyorum.

Demek ki Kütahya'da meyvelerinden reçel yapılacağı keşfedilmiş.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 993399)
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?


LavantaSE 04-07-2012 21:49

Selamlar,
İkea'da satılan mürver çiçeği şurubundan bir arkadaşım hediye getirmişti. Gerçekten çok hoş bir lezzeti vardı. Ben de uzun süredir mürver fidesi arayanlardanım. Bir kaynak bulabileniniz olur ve paylaşırsa, bahtiyar olurum:)

Sağlıcakla...

agozce 05-07-2012 01:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 994111)
Arayanlara da cevap verseydiniz :)

Şöyle yazmıştım ama...

http://www.agaclar.net/forum/993779-post35.htm

rodoslu 05-07-2012 10:24

Mürver çiçeğini buldum!

Mine Flora iekilik & Doal Sabunlar | Ev Yapm Doal Sabunlar adresinden Mine hanım'la görüştüm. Ağaç Nisan ayında çiçeklenirmiş, şu an için çok geç yani.

Çiçeklenme zamanı olsa idi koli ile yollayabileceğini söyledi. Daha önce de isteyenlere yollamış...

Artık seneye...

agozce 05-07-2012 22:03

Harika haber...Teşekürler Sayın Rodoslu...

malina 07-07-2012 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rodoslu (Mesaj 994359)
Mürver çiçeğini buldum!

Mine Flora iekilik & Doal Sabunlar | Ev Yapm Doal Sabunlar adresinden Mine hanım'la görüştüm. Ağaç Nisan ayında çiçeklenirmiş, şu an için çok geç yani.

Çiçeklenme zamanı olsa idi koli ile yollayabileceğini söyledi. Daha önce de isteyenlere yollamış...

Artık seneye...

Bugün bir arkadaşla konuştum. Karadeniz kıyısında, her taraf mürver dolu diyor...


Aynı bitkiden mi söz ediyoruz anladıktan sonra, edinebileceğim :)

Bu kadar yazıştıktan sonra bu bilgilerin de burada durması iyi olabilir. Çünkü zehirli bir türü de varmış...

Alıntı:

Mürver

Mürverin genellikle çiçekleri, nadiren yaprak, kök ve meyveleri kullanılır.

Mürvergillerin takriben 20 alt türü mevcuttur fakat bizi ilgilendiren üç türdür;
Kara mürver; Sambucus nigra L. Şifalı mürver diye de bilinir ve genellikle bu tür kullanılır.
İkinci olarak kırmızı mürver veya gül mürveri ve Latince Sambucus racemosa L diye anılan türün ise meyveleri kırmızıdır. Meyveleri yenmeden çekirdeklerinin çıkarılması gerekir.
Zehirli mürver; Sambucus ebulus ise kesinlikle yenmez, zehirlidir. Bu nedenle dikkat ederek diğerlerinden ayırmak gerekir.

Kara mürverin olgunlaşan meyveleri demet halinde sarkıkken zehirli mürverin olgunlaşan meyve demeti dik durur. Mürverin M.Ö 400-500 yıllardan beri Anadolu’da ve Avrupa’da şifa maksadı ile kullanıldığı bilinmektedir.

Mürver Anadolu’nun Marmara ve Karadeniz bölgesinde ve Avrupa’nın, Asya’nın, Türkistan, Kafkaslar ve diğer ılıman bölgelerinde ve Amerika’nın ılıman bölgelerinde yabani olarak yetişir.

Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup taç yaprakları genellikle beş, nadiren dört eliptik beyaz yapraktan oluşur ve ortada beş adet döllenme topuzcuğu bulunur ve bu topuzları sarımtırak renktedir.

Meyveleri önce yeşil, kırmızımsı ve olgunlaşınca siyah renkte ve demet halinde hepsi sarkık vaziyettedir.

Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları nisandan temmuza kadar toplanıp kurutulabilir.
Kaynak

Harun Parlak 07-07-2012 15:56

3 Eklenti(ler)
Sanırım bizim buralarda bulunun karadenizin her tarafı Mürver dedikleri ZEHİRLİ olan tür olsa gerek.

Bu tür yazışmalarda dikkat etmemiz gereken emin olmadığımız bitkileri yemek ve içecek olarak kullanmamak olmalı.

Fotoğraflarını yüklediğim bitki en çok görülen tür Karadenizde sadece cildimize ısırgan değip yaktığında Mürver bitkisinin yaprağını cilde süreriz ısırgan yakmasını alır. Başka da hiç bir şekilde kullanmayız. Ne çiçeğini ne de yapraklarını hiç bir hayvanın yediğini görmedim.
Bizde ayrık oyundan beter bir şekilde tarlaları istila eder. Elimize sürüldüğünde zaman sonra dalgınlıkla elimizi yıkamadan ağzımıza değerse yakıcı değil ama çok acı bir tadı olduğunu fark ederiz.

kelebek çalısı 07-07-2012 18:56

Tübives' in datalarına göre Sambucus nigra Karadeniz bölgesinde Sinop, Artvin, Rize, Giresun illerinde yetişmekte. Ülkemizde doğal olarak yetiştiği görülen diğer iller ise Elazığ, İstanbul, Bolu, Kırklareli, İzmir, Van. Çiçeklenme 4. ve 7. aylar arasında görülmekte.

Zehirli olan Sambucus ebulus ise Türkiye' de Bolu, İstanbul, Kastamonu, Amasya, Antalya, Balıkesir, Giresun, Hatay, Isparta, Kırklareli, Ordu, Van illerimizde bulunmakta. Çiçeklenme 7. ve 8. aylar arasında.

Kesinlikle tanımadan, bilmeden ve iyice emin olmadıktan sonra kullanılmaması doğurabileceği muhtemel kötü sonuçları engeller.

Sambucus nigra sanırım fidan olarak orman yetiştirme çiftliklerinden bulunabilir. Burada da sevilen bir ağaçtır ve çiçekleri paketlenip marketlerin baharat reyonlarında satışa sunulur her daim. Çayını zaman zaman tüketirim.

herbaryum 07-07-2012 21:51

Benim bildiğim fotoğrafları eklenen tür "Sambucus ebulus" ve meyveleri kullanılmaz. Şurup yapılan "Sambucus nigra" ancak çiğ olarak zehirli kaynatıldıktan sonra kullanıldığını okumuştum.

jineop 07-07-2012 22:15

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 993399)
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?

Türkiye taksonomisinde iki tane Mürver bitkisi var.
Sambucus ebulus
Sambucus nigra

Mürver şurubunda Sambucus nigra kullanılıyormuş. Yalnız tad verici olarak ahududu ya da böğürtlen esansı ekleniyormuş.
Prof. Dr . Turhan Baytop kitabında bu konu ile ilgili şu bilgileri vermiş.
Sambucus nigra çiçeğinin gölgede kurutulmuş çiçekleridir.
Dış görünüş: Krem renkli çiçek ve çiçek parçalarından ibarettir. Çiçekler küçük ve 5 parçalıdır. Kuvvetli kokulu, önce tatlımsı sonra acı lezzetlidir. Bu tür 10 m kadar yükseklikte beyaz- kremsi çiçekli ağaçcık olup ülkemizde yetiştirilir.
Bilerşim: Uçucu yağ (%0.3), musilaj, rezin, tanen ve sambunigrin isimli glikozit içerir.
Etki ve kullanışı : İdrar söktürücü, terletici ve mushil etkileri vardır. Yaprak ve gövde kabuklarında da aynı etki vardır.
Kullanış şekli %4-8 hazırlanır. Günde 2-3 bardak içilir.

Eklenti 316460
Eklenti 316461

Bizim veritabanında ayrıntılı bilgisi var.
Ankara
Bolu
Bursa
Erzincan
İstanbul
Kocaeli
Rize
Trabzon illerinde yaygın.


Sambucus ebulus cüce mürver otu olarak geçiyor. Bu tür 60-200cm büyüyor. Prof. Turhan Baytop aynı tıbbi etkilere sahip olduğunu yazmış. Çiçekleri daha farklı , otsu yaygın bulunan tür. Yaprakları daha sivri , çiçek demetleri daha küçük.

Eklenti 316454
Eklenti 316455

jineop 07-07-2012 22:37

1 Eklenti(ler)
Saft Fladder yani Mürver Şurubu tarifi

Mürver çiçeği 40-50 tane ( top olarak)

3 limon

1.5-2 kg şeker (dondurmak üzerine planlıyorsanız, 1,5 kg)

60 gr sitrik asit

1.5 litre kaynar su
Çiçek kısımları makasla küçük kesiliyor. Limonlar yıkanıyor. Kabukları soyulmadan yuvarlak dilimlenir. Limon ve kesilmiş mürver kavanoza koyulur. Tencerede su, şeker kaynatılır. Sonra sitrik asit eklenir. Sıvı karışım mürver üstüne katılır. Ağzı kapatılır, karanlık ve serin yerde 5-6 gün bekletilir. Sonra afiyetle içilir:D

Kaynak

kelebek çalısı 07-07-2012 22:40

Bağdat cad. Selamiçeşme Garanti şubesinin bahçe girişinde hemen sağdaki ağacın Sambucus nigra olması olasılığından şüphelenmekteyim. Çok yıllar önce yazlığın bahçesine buradan götürüp dikmiştim ve yolda yürürken tanıdığımda Sambucus nigra diye bağırdığım için annem anlamsızca yüzüme bakmıştı. Çiçeklenme dönemine denk geldiği için üzeri çiçek doluydu ve fark etmemek imkansızdı. Şimdi İstanbul' da olsam kalkıp fotoğraflamak vardı :D:D

Yoksa bunu bitki delilerinin delilik öyküleri kısmında mı paylaşmak gerekirdi...

jineop 07-07-2012 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 995530)
Bağdat cad. Selamiçeşme Garanti şubesinin bahçe girişinde hemen sağdaki ağacın Sambucus nigra olması olasılığından şüphelenmekteyim. Çok yıllar önce yazlığın bahçesine buradan götürüp dikmiştim ve yolda yürürken tanıdığımda Sambucus nigra diye bağırdığım için annem anlamsızca yüzüme bakmıştı. Çiçeklenme dönemine denk geldiği için üzeri çiçek doluydu ve fark etmemek imkansızdı. Şimdi İstanbul' da olsam kalkıp fotoğraflamak vardı :D:D

Yoksa bunu bitki delilerinin delilik öyküleri kısmında mı paylaşmak gerekirdi...

Çiçeklenme Zamanı : Haziran, Temmuz:cool:
Mine flora olayında ya tür karışıklığı ya da yanlış hatırlama var.

kelebek çalısı 07-07-2012 22:53

Bende de Jekka MCvicar tarifi ile mürver likörü tarifi var bu tarife benzemekte. Bir de meyvelerinden konservesinin. Konservesinin migrene iyi geldiği paylaşılmış? Ama içine şeker ilave edildiği için paylaşmadım.

Elderflower cordial olarak geçen bu likörün tarifi çok benzemekte. Sitrik asit yerine açıkça önerilen elma şarabı (cider) veya wine vinegar.

Bence çiçeklerini alın ve kurutun, bütün kış demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. En basiti ve tembel işi :D

kelebek çalısı 07-07-2012 23:00

Çiçeklenme benim de gözlemimde bahar ayları içerisinde idi.

COYOTE 08-07-2012 07:58

Valla gecen gun konusu oldu misafirlige gelen babam ve esi ile dolasirken esi aa murver agaci biz cok surubunu yapariz bunun dedi....su an cicekliler ve zehirli olarak resmi eklenene benzemiyor,agac formundalar. 3 bilemedin 3,5 metre falanlar heryerde var gercekten ...

malina 08-07-2012 20:09

Teşekkür ederim :)

Bu yıl da mürver şurubunu deneyemeyeceğim sanırım :)

ciceksever70 08-07-2012 21:35

Sambucus nigra Avusturya`da da cok yaygin olarak surubu, receli ve kizartmasi yapilan bir tür.

agozce 08-07-2012 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 995584)
Valla gecen gun konusu oldu misafirlige gelen babam ve esi ile dolasirken esi aa murver agaci biz cok surubunu yapariz bunun dedi....su an cicekliler ve zehirli olarak resmi eklenene benzemiyor,agac formundalar. 3 bilemedin 3,5 metre falanlar heryerde var gercekten ...

Eeee Sayın Malinaya çiçek yollamayacak mı sınız?..:)).

Ben de fide veya çelik istesem?

mrduran 08-07-2012 23:06

Merhabalar efendim,

Bütün çiçek suları tarifleri not edildi(kopyası alındı). Nasip..

Herkese teşekkürler. Yeni tarifleri bekleriz.

Sitrik asit konmasa da olur mu?. Araştırdığımda(azcık) 18. asır da keşfedilmiş. Önceleri nasıl yapılıyordu veya yapılıyormuydu?. Genele yakın hepsinde doğal olarak bulunuyormuş limon tuzu veya fermente olunca oluşuyormuş.

Saygılarımla lütfen.

jineop 08-07-2012 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 995771)
Teşekkür ederim :)

Bu yıl da mürver şurubunu deneyemeyeceğim sanırım :)

Sevgili malina, dün bir, bugün iki...:D Eminim karşımıza çıkacak.:cool:

Tüm kaynaklar Haziran - Ağustos aralığında çiçeklendiğini yazıyorlar. Büyük camlıca fidanlığında yaprakları koyu renkli olanını satıyorlardı. O geçen hafta yeni yeni açıyordu. ;)

kelebek çalısı 08-07-2012 23:18

Mürver konusunu belki daha detaylı olarak konuşmak için burası daha mı uygun?

kelebek çalısı 09-07-2012 00:52

Mürver çiçeği likörü tarifi, Cunda (Alibey adası) dolaylarından...


Mürver Çiçeği Reçeli ve Likörü « AYNA CUNDA


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025