agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Karalahana Çorbası (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/22853.htm)

malina 23-12-2010 18:39

Karalahana Çorbası
 
Karadenizli arkadaşlardan tarif rica etsek... Bir biçimde yapıyorum ama sağlama yapmakta fayda var :)

Benol Hazaroğlu 23-12-2010 19:03

Lahanalar kuşbaşı doğranır.(ıspanak gibi) Her tarafına gelecek şekilde mısır unu bulanır. Tencereye konur. Suyu eklenir.Lahanalar pişmeye yakın haşlanmış mısır yarması, fasulye ve mısır taneleri eklenir. Piştikten sonra yağ soğan üzerine dökülür. Kırmızı biber serpilir.
Ben göz kararı yaptığım için ölçü veremiyorum.

Afiyet olsun.

üzüm 23-12-2010 19:16

Tam karadenizli sayılmam ama...

Bizde karalahana çorbası bu tarife benzer yapılır. Karalahana ve barbunya ayrı pişirilir. Yağda alazlanan soğanın içine hafifçe ezilmiş karalahana ve barbunya ilave edilir, kişniş, tuz ve bol karabiber eklenerek pişirilir. Bir müddet sonra mısır unu eklenerek 1 taşım daha kaynatılır. Üzerine salçalı veya pul biberli tereyağ gezdirilir.

Rahmetli anneannem kuyruk yağı ile yapardı. Çorba yerine ağır bir yemek gibi olurdu.

(Karalahana pırasa gibi don yedikten sonra daha lezzetli olur.)

cemo 23-12-2010 21:07

Ben cocuktum, komşu teyze soba üstünde hep lahana yapardı. Ev lahana kokardı:( Yıllarca lahana yiyemedim. Neyse ki sarma ile başladım, birgün corbasını da yaparmışım:)

üzüm 23-12-2010 22:34

Kuyruk yağıyla yapılanın kokusunu bir bilsen...:eek: Belki de bu nedenle pek çok kişiyi rahatsız eden lahana, karnıbahar kokusu beni rahatsız etmez.:D

Kiraz 24-12-2010 09:09

Tuzlanmış iç yağıyla pişirilir, gerçekten kokusu ağır. Onun yerine kemik suyu ve az tereyağı katılabilir, çünkü karalahana, iç yağı olmasa da bu tür bir şey (o şeyin ne tadı olduğunu tarif edemedim) istiyor, tek başına karnabahar kadar lezzetli değil.

Güler 24-12-2010 09:21

Ben hiç pişirmedim, dünürümün eltisi çok güzel pişirir ne de olsa Görele'li.
Oğuz da çok sever, Sirkeci'de bir yer bulmuş esnaf lokantası gibi oraya gider yer gelir.
Tadını da bilmem, pişirir miyim onu da bilmem.

betito 24-12-2010 09:53

Yaptınız mı malina Hanım?

Annem de çok güzel yapar Karadenizli olmamasına rağmen.

Benol Hazaroğlu 24-12-2010 11:40

Kara lahana pişerken ev kokar.Pencereleri açarsınız geçer gider. Kuyruk yağının dişi hayvandan yapılanı kokar, erkeğinki kokmaz. Yemeğe lezzet verir ama ben kullanmam.
Sızma zeytinyağı favorim.

Benol Hazaroğlu 24-12-2010 12:20

Cici ve dövme lahana bir Laz yemeğidir Rize, Fındıklı, Pazar yöresinde yapılır. Ben de bir Laz gelini olarak öğrendim. Giresun'a gelene kadar karalahana görmemiştim. Her yöremizin kendine özgü lezzetleri var. En kısa zamanda resimleyeceğim.

malina 24-12-2010 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi betito (Mesaj 730627)
Yaptınız mı malina Hanım?

Yıllardır yaparım. Doğru tarifi mi uygularım bilmem :)

Mutlaka et suyu ile yaparım. Bir parça et de bulunur bazen içinde... Buna çok ince kıyılmış karalahana, haşlanmış kuru fasulye ve sona doğru mısır unu eklerim... İçine biraz da kurutulmuş acı biber atmak iyi olur :)

Yoğun kıvamlı, lezzetli, besleyici bir çorbadır...

Benol Hazaroğlu 24-12-2010 12:43

Benim tarifim Giresun ve Trabzon usulü, mısır yarması ayrı bir lezzet verir.

üzüm 24-12-2010 14:32

Mısır yarmasıyla yapılan karalahana dolması tarifini biliyor musunuz? Bir kere yedim, tadı damağımda diyebilirim ama nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Ev yapımı mısır yarmasını nasıl yapabilirim? Haşlamalık mısırı rondodan geçirip kurutsam olur mu?:confused:

Benol Hazaroğlu 24-12-2010 14:54

Google'da yarmalı lahana dolması olarak girin.Oradaki morbiber'in tarifi aynen burada yapılan gibi sadece kinzi bulamazsınız.

üzüm 24-12-2010 15:22

Yetiştirebilirsem bahçede olacak, tohumunu aldım. :) Tarif için teşekkür ederim.

sevim.K 24-12-2010 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 730694)
Yıllardır yaparım. Doğru tarifi mi uygularım bilmem :)

Mutlaka et suyu ile yaparım. Bir parça et de bulunur bazen içinde... Buna çok ince kıyılmış karalahana, haşlanmış kuru fasulye ve sona doğru mısır unu eklerim... İçine biraz da kurutulmuş acı biber atmak iyi olur :)

Yoğun kıvamlı, lezzetli, besleyici bir çorbadır...

Babaannem barbunya fasülye koyardı. Oldum olası severim barbunyayı. Kinzinin verdiği lezzeti de:)

betito 24-12-2010 17:22

Evet annem de barbunya fasulye ve mısır da kayar(ufalanmış olanı).
Afiyetle yiyelim :)

betito 27-12-2010 18:27

1 Eklenti(ler)
Üç tabak yedim. :D

Benol Hazaroğlu 28-12-2010 09:44

Afiyet olsun. Mısır yarması göremedim ama.

betito 28-12-2010 19:20

Çorbada mısır var. :)

Oğuzhan 28-12-2010 20:11

Kara Lahana Çorbası

3 demet kara lahana
Bal kabağı 2 dilim
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
1 su bardağı mısır konserve
Tuz, karabiber ,kırmızı biber.
Arzuya göre kuyruk yağı

1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin.Kabaklar soyulup haşlayıp ezin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanaları lave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda kabağı ilave edin. salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin

beryun 05-05-2012 13:18

Her ne kadar çorba diye anılsa da bizim için ana yemek muamelesi görür.
Kemikli et(veya kavurma), soğan,dondurucuya girmiş çıkmış(bir gece) veya don yemiş lahanalar(soğuk katlama lezzetini arttırır), bir -iki avuç bulgur,acı biber salçası,haşlanmış barbunya su ilavesiyle düdüklü tencerede pişirilir.Böylece sebze yemeği gibi yenebilir.
Dövme yapılacaksa, mısır yarması ilave edilerek kutali(gerçekten el blenderi) ile parçalanır, biraz daha pişirilir.Üzerine tereyağı pulbiber de gezdiriliyor..
İçyağı 1 -2 fındık iriliğinde olması yeterli ,fazla konmasına gerek yok.Ancak bana göre konmazsa da herhangi bir yeşil sebze yemeğinden farkı yok.Yanına da mısır ekmegi ve yoğurt ile servis edilir..afiyet olsun..

İçyağı yerine ghee(sadeyağ) ile de yapabiliyorum..o da çok iyi sonuç veriyor..

nılgun_dogan 05-05-2012 14:08

Birde vurması olacak yemede yanında yat derler.

Benol Hazaroğlu 06-05-2012 13:29

Vurmasını herkes bilmez. Laz yemeğidir.Gürcüler de farklı yapar.
Ben laz geliniyim hiç bilmezdim.

beryun 06-05-2012 15:04

Bizimkiler (Rize) karalahana yaptım ,hadi gel dediklerinde o dövülmüş (vurma), kuyruk yaglı olanıdır.Digeri dedigim gibi bizim için herhangi bir etli sebze yemegidir.

jeozuu 03-02-2013 18:30

Bir tarif de benden olsun. Baba tarafından Trabzon'luyum. Bizim kara lahanamız şöyle yapılır;
Lahanalar temizlendikten sonra doğranır kaynar suya atılır, mısır yarması eklenir 1 fincan kadar, bizim kara kabak dediğimiz kabak eklenir 2 dilim kadar (balkabağı da olur), barbunya fasülye eklenir bir miktar, tereyağı koyulur, kurutulmuş acı biberi de unutmamak gerek (bütün haliyle koyulur). Fasülyenin önceden biraz pişmiş olması iyi olur. Aynı anda kaynar suya koyulan bu malzemeler kabak ve lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bizim "gudal" dediğimiz bir nevi çırpıcıyla ara ara gudallanır. Şimdiyse o görevi el blendırları görüyor. İyice yumuşayan ve birbirine özleşen malzemeye en son mısır unu eklenir ve çorbadan koyu bir kıvam elde edilir. Sonra da bir parça tuzlanmış iç yağı tavada eritilir ve açığa çıkan yağ da lahanaya eklenir. Sonra yanında mısır ekmeği ile afiyetle yenir. Çorba değil ana yemektir bizim için. Bir de lahananın kar yemişi makbuldür, daha yumuşak, sulu ve tatlı olur.

jeozuu 03-02-2013 18:35

Bir de laz gelini olan Tokat'lı annem kendi uydurduğu şekliyle şöyle yapardı lahanayı;
lahanalar doğranır, havuç, patates, kurusoğan ve sarımsak rendelenir. Bu malzemeler beraberce kaynar suya atılır. Zeytinyağı tereyağı karışımı yağ kullanılabilir bu çorba için, ya da ikisinden sadece biri. Yine en son asıl kara lahana da olduğu gibi mısır unu eklenir 1 fincan kadar. Yerken de limon sıkılır içine. Ona da bayılırdık...

Lazuti 03-02-2013 23:52

Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana ;) Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz :D

Lazuti 03-02-2013 23:56

Ezmesi, lahana haşlanıp ilistirden geçirilir, bazı yerlerde (gidal-gudal) ile, bizde büyükçe tahta kaşıklarla karıştırılarak yapılır, sadece bu çeşit değil, karalahananın her çeşidi iç yağıyla yapılmalıdır

jeozuu 04-02-2013 01:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1096479)
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana ;) Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz :D

Sanırım siz Rize'lisiniz. Rize ve Trabzon yemek konusunda birbirinden çok farklılık gösteriyor. Rize'li çok yakın tanıdıklarımdan biliyorum. Kabak da aynı iç yağı gibi olmazsa olmazlardandır bizim tarifimizde. Bunun haricinde lahanadan "ğoliya" yemeği yapılır. Lahana, pirinç, mısır yarması, acı biber, tereyağı ve iç yağdan oluşan hafif sulu bir yemektir. Dolmayı söylememe zaten gerek yok.

Lazuti 04-02-2013 01:27

Rize Pazar Tütüncüler'denim ;)

Da, şu var ğoliya olduğunu düzeltme butonundan yazın ki karışmasın bence.Kabak bence karalahana gibi ayrı başlıkta incelenecek kadar geniş.Kabak fasulye pirinç ile ozoni, aynı karışıma yarma katılarak pipizoni, ezme lahana yani lu zeri gibi isimler bol, tabi munhasır isimleri kullanmak yerine uzunca yazıncada karışıyor :D:D

jeozuu 04-02-2013 01:44

Sanırım yazdıklarımı yanlış anlıyorsunuz. İlk yazdığım tarifde herhangi bir değişiklik yok. Evet 1-2 dilim kabak katılır lahana çorbasına ( ya da yemeğine). Ğoliya ise bambaşka bir yemek. Nerede düzeltme yapmamı söylüyorsunuz anlamadım? Ana malzeme bu yemeklerin hiç birinde kabak değil, yemeği oluşturan malzemelerden sadece biri.

Jezebel 21-05-2016 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 732774)
Kara Lahana Çorbası

3 demet kara lahana
Bal kabağı 2 dilim
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
1 su bardağı mısır konserve
Tuz, karabiber ,kırmızı biber.
Arzuya göre kuyruk yağı

1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin.Kabaklar soyulup haşlayıp ezin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanaları lave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda kabağı ilave edin. salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin

Kuyruk yağı olmayan tarif bu sanırım.
Bundan feyz alıp ömrümde ilk defa 50 yaşımda bir kara lahana çorbası yapacağım umarım buna değer:)
Ta Toskanalardan tohum getirtip yetiştirdim, artık tadına bakayım :D

Jezebel 21-05-2016 18:12

Çok güzel oldu.
Oğlum bile 2 kase yedi, bayıla bayıla :)
"Lahana şeritleri daha kısa olsun bir dahaki sefere" dedi ;)
Mısır yarmasını da bulursak orijinaline daha da yaklaşmış olacağız.
Orijinalni bir kara deniz lokantası bulup denemem lazım, kıyaslayabilmem için.
Deneyin derim, çok doyurucu.

dongyul 21-05-2016 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1463365)
Çok güzel oldu.
Oğlum bile 2 kase yedi, bayıla bayıla :)
"Lahana şeritleri daha kısa olsun bir dahaki sefere" dedi ;)
Mısır yarmasını da bulursak orijinaline daha da yaklaşmış olacağız.
Orijinalni bir kara deniz lokantası bulup denemem lazım, kıyaslayabilmem için.
Deneyin derim, çok doyurucu.


Sayın Jezebel; bugün bizimde menüde karalahana yemeği vardı. İçinde yarma olursa tadı mükemmelleşiyor..

Sizin yetiştirdiğiniz lahanalarıda merak ediyorum ^^

Jezebel 20-12-2020 17:11

1 Eklenti(ler)
Bu lahana ve çorbası artık vazgeçilmezimiz oldu.
Benim lahana sadece Kale Nero di Toscana , yani Toskana kara lahanası , yaprakları kıvırcık.
Beyaz mısır yarması geldi bana karadenizden.
Yarma ve biraz acısı fazla oldu ama yağını az koydum, tabi kuyruk veya iç yağı katiyen yok, sadece sızma zeytin yağı.

Eklenti 715274


Yanına simit kızarttım fırında, çok güzel oldu.
Midem doydu lakin gözüm doymadı.

msacit 21-12-2020 21:07

Sayın Jezebel
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1600920)
Bu lahana ve çorbası artık vazgeçilmezimiz oldu.
Benim lahana sadece Kale Nero di Toscana , yani Toskana kara lahanası , yaprakları kıvırcık.
Beyaz mısır yarması geldi bana karadenizden.
Yarma ve biraz acısı fazla oldu ama yağını az koydum, tabi kuyruk veya iç yağı katiyen yok, sadece sızma zeytin yağı.

Eklenti 715274


Yanına simit kızarttım fırında, çok güzel oldu.
Midem doydu lakin gözüm doymadı.


Sayın Jezebel sizle yıllar önce Blackmoor web sayfası ile ilgili muhabbetimiz olmuştu. Bı konuda yardımınız lazım size nasıl ulaşabilirim ?

Jezebel 21-12-2020 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msacit (Mesaj 1600972)
Sayın Jezebel sizle yıllar önce Blackmoor web sayfası ile ilgili muhabbetimiz olmuştu. Bı konuda yardımınız lazım size nasıl ulaşabilirim ?

Benim yardımım olmaz.
Enerjimi ve vaktimi asli görevime saklıyorum.
Size kolay gelsin.

msacit 23-12-2020 01:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1600977)
Benim yardımım olmaz.
Enerjimi ve vaktimi asli görevime saklıyorum.
Size kolay gelsin.

Bu kadar sert olmanıza gerek yoktu bence. Ahududu ve Böğürtlen konusunda fazla ilginiz var diye size bir şey sorcaktım. Değerli vaktinizi çaldım kusura bakmayın.

Jezebel 23-12-2020 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msacit (Mesaj 1601048)
Bu kadar sert olmanıza gerek yoktu bence. Ahududu ve Böğürtlen konusunda fazla ilginiz var diye size bir şey sorcaktım. Değerli vaktinizi çaldım kusura bakmayın.

Özel yazışmamı kapatmışım , demek ki yazışmak istemiyorum.
Çok net değil mi?
Çorba başlığında böğürtlen sorulmaz, böğürtlen başlığında sorun ne soracaksanız.
Bir de ülke Koronadan kırılıyor, İngiltereye uçuş yasağı var, nereden icap etti ürün getirtmek?
Muhabbet ettik diyorsunuz da ben nedense böyle bir olay hatırlamıyorum.
Velev ki etmiş olalım, benim size yardım etme borcum mu doğmuş oluyor bundan dolayı?!
56 yaşında insanım, ben bir hanımım, 8 saat çalışıp 1 saat direksiyon sallıyorum, yorulmuşum.
Favori sitemi açıyorum ve ne görüyorum uygunsuz başlıklar bulup bana bir şeyler soruluyor. Stres atacakken strese giriyorum.
“Buna enerjim yok”diyorum, “çok sert” diyorsunuz.
O sert değildi , ama bu sert kesinlikle.
Listemde PCR pozitif 32 kişi var.
Her gün onlara gönül veriyorum, dert soruyorum.
Benim ve insanlarımızın tek gayesi ve primer görevi “ hayatta kalmak”
Kimsenin şımarık istek ve kaprislerine gerçekten dayanamıyorum.
Tüm tarayıcılar önünüzde tarayın bulun istediğinizi.
Benim gibi ihtiyar ve hırçın insanlara sormayın.
Bu harbiden sert oldu, afiyet olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025