agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Mezeler (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/2243.htm)

Cumhur Tonba 13-01-2010 21:36

35-40 cm çapında ve 7-8 cm yüksekliğinde bir tencereyi alıyorsunuz. 3-4 adet soğan yuvarlak halkalar halinde (yarım cm. kalınlık) kesilip tencerenin dibine yayılıyor. Onun üzerine yine domatesler halka şeklinde kesilip bir kat döşeniyor.

Bahçenizde maydonoz ve nane varsa bir kat da maydonoz nane konuluyor. 2-3 adet acı biber doğranıyor.

Ben genelde levrek balığı ile yapıyorum. Ya da köstereç ile. Siz balığı kendiniz tercih edin. Yine yaklaşık 3 cm. kalınlığında dilimlenmiş levrekler bu karışımın üzerine dizilir. 5-6 diş sarımsak da ilave edin.

Daha sonra 3 kaşık domates salçası sulandırılıp karışımın üzerine dökülür. Ve bir su bardağı kırmızı şarap eklenir. ( Chateauc Latife-1787 christie's London) olması şart değil. Ayrıca bir çay bardağı sıvı yağ.

Harlı ateş üzerine oturtulur. Kaynamaya başlayınca ateş mümkün olduğunca kısılıp yavaş yavaş pişirilir. Afiyet olsun. Haziran ayından sonra sık sık yaparım.

sezgin53 13-01-2010 22:28

Cumhur abi, Hazirana şurda ne kaldıki.

hassoman 16-01-2011 23:42

Közlenmiş kırmızı biber mezesi

1 Eklenti(ler)
Bu akşam yemekte canım rakı istedi.
Oturdum kendime bir-iki meze yaptım. “Türk’ün aklı sonradan gelir” derler ya, mezeler bitmek üzereyken son anda aklıma közlenmiş kırmızı biberden yaptığım mezenin tarifini forumda paylaşmak geldi. Bu yüzden bulaşığı üzerinde bir resim çektim. Hoşgörün...

Efendim, her defasında ufak tefek değişiklikler uyguladığım bu mezenin yapılışı çok kolay...

Malzeme:
Bir kaşık salça,
4-5 adet acı biber turşusu (isteğe bağlı) v
İki orta boy domates (konserve domates de olur)
2 adet iri közlenmiş kırmızı biber...
1 çorba kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da limon,
Kırmızı pul biber, karabiber...

Yapılışı

Biberleri közledikten sonra bir kağıda sarıp, poşetin içine koyup ılıyıncaya kadar bekletirseniz kabuklarının soyulması çok kolay oluyor. Sonra sapını, çekirdeklerini çıkarıp içindeki beyaz damarları alıyoruz. Jülyen doğruyoruz. Yani uzun ve ince... Hoş kare şeklinde de olur, dikdörtgen şeklinde de...

Domateslerin kabuğunu soyup çekirdek yataklarını boşaltıyoruz... Onları da küçük küpler halinde doğruyoruz.
Acı biber turşularının çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyıyoruz...

Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz. Bir kaşık salçayı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz, sonra közlenmiş biberleri atıyoruz. Dibi yapışmaya yüz tutuncaya kadar çeviriyoruz. Sonra domatesleri ve acı biberleri ekliyoruz. Suyunu salıncaya kadar karıştırmayı sürdürüyoruz. Suyu salınınca sirkeyi, nar ekşisini (limonu) koyuyoruz... Kırmızı pul biber ekiyoruz. Suyunu çekince ocaktan alırken üzerine karabiber serpiyoruz...

Asıl olarak meze bu. Bunun üzerine peynir rendelenebilir, ceviz eklenebilir ya da sadece bir-iki diş dövülmüş sarımsak karıştırılabilir...
Afiyet olsun...

Mine Pakkaner 17-01-2011 00:26

Alıntı:

...Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz...
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır :) Elinize sağlık.

Ali H. ALI 17-01-2011 09:35

Raki icesim geldi!..

En erken zamanda deneycegim. Ellerine saglik Hassoman.

hassoman 17-01-2011 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 742936)
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır :) Elinize sağlık.

Sizin bir zeytinyağı yanlısı olduğunuzu biliyorum... Zeytinyağlı da yaptım. Bundan sonra bu meze zeytinyağı ile yapılacaktır :) İlginize teşekkür ederim...
Ömrünüze bereket

hassoman 17-01-2011 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 742999)
Raki icesim geldi!.. En erken zamanda deneycegim. "...."

Sevgili A.H.Ali dün gece fazla kaçırmışım :( Hatta foruma bir şiir bile koydum... :p
Meze kültürü bize çok yakın. Seviyorum yapmayı... Bu mezeyi deneyin, bir kadehde bizim için kaldırın... Yarasın...:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025