agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/12195.htm)

sevim.K 30-07-2009 05:55

O dikeni biliyorum:D. Çocukken toplar yerdik. Mayhoşumsu hoş bir tadı vardı. Kavurmasını da yapardı annem.

caucasus 31-07-2009 16:41

Sevgili sevim.k, yazdığınız gibi mayhoş bir tadı var. Ben sadece yumurtalı olanını yedim, bir de uçlarından kopararak yeme imkanım oldu. Senelerdir tadına bakmadım, artık tadları unutumaya başladım. :(

gezerci 14-11-2009 17:00

SARIMSAKLI YUMURTA
Bir veya bir kaç diş sarımsak bir kaba kıyılır ve istendiği kadar üzerine yumurta kırılarak karıştırılır, bu karışım baharatlarla zenginleştirilerek kızdırılmış tavada (tercihen tereyağı) yağın içinde arzu edildiği katılıkta pişirilir.
Oldukça basit görülüyör, denemeyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.

caucasus 20-12-2009 21:18

Sayın Gezerci, tarif çok kolaya benziyor ancak yedikten sonra ağız a bıraktığı koku nasıl oluyor. Sarımsak kokusu bırakıyor mu ? bırakıyorsa izinli zamanlarımız da yiyelim :)

gezerci 03-03-2010 19:06

Sayın Caucasus merhaba.
Sarımsaklı yumurtayı denedinizmi bilmiyorum, ama kosusu olaçaktır. Önerdiğiniz gibi hafta sonları yenmesini tafsiye ediyorum.

balbay 29-03-2010 21:54

Kaz yumurtası ezmesi
 
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim ara ara yaptığım ve çok sevilen bir ezme tarifini ve resimlerini ekliyorum.

Özellikle aromatik yumurtalar olan kaz, ördek, hindi yumurtalarından yapılırsa daha lezzetli olan ezmemizin malzemeleri;

4-6 kişilik tarif,

3 kaz yumurtası
3 çorba kaşığı mayonez,
2 çorba kaşığı krem hardal,
5 çorba kaığı yoğurt,
2-3 adet taze ya da 2-3 diş kuru sarımsak,
tuz-karabiber, isteğe göre köri,
isteğe göre ilave 5-6 çiğ ya da haşlanmış mini sosis,

Yumurtamızı çok aktı haşlıyoruz. Daha sonra el rendemizin orta gözlü yerinde rendeliyoruz.Aynı şekilde rendelenen sosis ya da salam ilave edip, hardali,yoğurt, mayonez ve baharatları ilave ediyoruz. Taze **** kuru sarımsağımızı çok ince kıyıp **** dövüp harcımızı karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerini zeytin ve pul biber ile süsleyerek afiyet ile yiyoruz.

Çok sevilen bir mezedir.

caucasus 04-09-2010 14:30

Sayın Balbay, Vermiş olduğunuz tarif güzele benziyor. Bunları yedikten sonra alacağımız kaloriler hakkında da biraz bilgi verirseniz iyi olur :)

yener.T 31-01-2012 17:32

1 Eklenti(ler)
Rumeli usulü Çılbır

Malzemeler
-4 yumurta
-2 çay bardağı yoğurt
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 diş sarımsak
-3 Su bardağı su
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-1 çay kaşığı kırmızı tozbiber

Yapılışı

Yumurtaları sarılarını patlatmadan önce bir kaseye kırın. Derince bir tencereye koyduğunuz su kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar tuz atın. Kasedeki yumurtaları yavaşca suyun içine salın.

Eğer yumurtaların dağılmasından korkuyorsanız, yumurtaları büyükçe bir kepçe içine kırıp, kepçeyle hafifçe suyun içine koyun ki hiç dağılmamış olurlar.

2-3 dakika kaynatıktan sonra bir delikli kepçeyle servis tabağına alın. Yoğurdun içine sarımsağı ezerek karıştırın ve tuzunu ekleyin.

Tabağa aldığınız yumurtaların üzerine yoğurtlu karışımı dökün.

Servise almazdan önce, üstüne tavada kırmızı biberli yağ yakıp, gezdirin. —
Afiyet olsun

tener 02-02-2012 16:26

Harika görünüyor . Afiyet olsun. İç anadolu bölgesinde bizde aynı usulde Çılbır yapıyoruz. Ancak kahvaltı olduğu için sarmısak koymuyoruz.

limon_sever 17-02-2012 17:50

Çılbırı Konya'da farklı yapıyorlar. Yumurta suda değil de normal tavada biraz fazla yağda pişiriliyor. Sonra yoğurda ekleniyor. Suda pişirilene göre biraz daha lezzetli.

beryun 05-05-2012 15:07

Baharatlı yumurta:
1 tatlı kasığı sızma zeytinyağı,1 t.k. zerdeçal,1 t.k. isot ile ısıtılır,üzerine 2-3 yumurta kırılır,pişen tarafları çevrilerek arkalı önlü pişmesi sağlanır.Dietlerde sabah için çok iyi bir protein seçenegi..
Aynı zamanda bağışıklık kuvvetlendirir.Afiyet olsun..

pria 07-10-2013 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 349910)
Soğanlı yumurta;
Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor.

Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin.
Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun.
Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın.
Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor.

Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın.


(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN- 19 .yüzyıl)

Bu tarifin yer aldığı, Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kıymetli eserde yazdığına göre:

""(.......)“Zarif Orgun’un verdiği bilgiye göre; Ramazanın onbeşinde padişaha sunulan iftar yemekleri arasında soğanlı yumurta da yer alırmış. Padişah soğanlı yumurtayı beğenirse, yemeği pişiren Enderun Efendisini kendisine kilercibaşı* seçermiş. (Kilercibaşı, Saray ve konaklarda, erzakların korunduğu büyük kilerlerden sorumlu üst düzey görevlilerden biriydi.”)"(......)"

MALZEMELER:

6 orta boy soğan(dişi soğan denen tatlılarından olmalı)

5 kaşık tereyağı(75 gr)

8 yumurta

2 kaşık sirke

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1/2 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

tuz



YAPILIŞI:

Soğanlar halka halka doğranıp tuzlanır. Genişçe bir tavada yağ eritilir ve çok kısık ateşte,tahta kaşıkla karıştırarak,soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartılır. Kavurup yakmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden, ateşin de oldukça hafif, -mum ateşi tabir edilen kısıklıkta ve ısıda- olmalıdır. Ayrıca da soğanlar sürekli (kısa aralıklarla) olarak karıştırılmalıdır. Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzülür. Sirke, şeker, yenibahar da soğanlara katılıp iyice karıştırılır. Büyük bir tahta kaşığın tersi ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 8 yuva açılır.Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirmekte -görsellik açısından- fayda vardır. Yumurtalar hazır olunca "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip sıcak olarak servis edilir.

osmanlı usûlü soğanlı yumurta - cafebrunch - Blogcu.com
Padişahların gözde yemeği “Soğanlı Yumurta” | Çiftlik Dergisi

Bizim en sevdiğimiz, hem ucuz hem de besleyici yemeklerimizdendir..
Biz soğanlarla beraber 3-4 diş sarımsak ta doğrarız..
Deneyin isterseniz bir de böylesini..

Asoo 08-10-2013 11:49

Anacığım söyleyebildiğim ilk anlamlı sözcüğümün "yuu" (yumurta) olduğunu söyler.

Bir yumurta sever olarak başlığın tamamını okudum. Bilmediğim tarifleri not aldım. Benim de bir katkım olsun istedim.

LİMONLU YUMURTA

Yetecek kadar yumurta, bol limon suyu, tuz, karabiber, ( bazen kıyılmış nane veya maydanoz da katıyorum.) iyice çırpılıp az yağlı tavada karıştırılarak pişiriliyor. Ben az pişmişini tercih ediyorum.

Afiyet olsun.

Güler 09-05-2018 21:56

5 Eklenti(ler)
ÇIRPILMIŞ YUMURTA (Scrambled Eggs )

Manyas'da taze taze yumurtalar elimizin altında olunca bol bol tüketiyoruz.
Sabah kahvaltılarında haftada iki kez çırpılmış yumurta yapıyorum. Evvelden omlet yapardım ama Oğuz son zamanlarda Scrambled eggs'i tercih eder oldu. Torunlar da çok severek yiyorlar.
Çok kolay, sade yumurta sevenler için de güzel bir tarif. İçinde başka malzeme olmayan bir nevi omlet gibi.

4 yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 3-4 çorba kalığı su (süt de kullanabilirsiniz) biraz tuz, pul biber ve kuru nane.

Size tarif verirken seramik tava kullandım ama siz teflonda yapın daha rahat toplarsınız.

4 adet yumurtayı çukur bir kaseye kırın, biraz tuz ve 3-4 çorba kaşığı su ile iyice çırpın.

Çok az en fazla bir tatlı kaşığı kadar tereyağ koyduğunuz tavayı ocağa koyun ve çoook kısık ateşte erimesini sağlayın, yağ eriyince tavayı sağa sola döndürerek yağın tavanın her yanına bulaşmasını sağlayın.

Sonra çırpılmış yumurtaları tavaya boşaltın, ateş yine çok kısık olacak.

Biraz sonra tavanın kenarlarında hafifçe beyazlaşmaya başlayan yumurtayı bir plastik spatula ile tavanın ortasına doğru çekin. Bunu devamlı olarak yapın, yayılan yumurtayı sağdan soldan ortaya toplayın. Hepsinin toplanması bittiğinde yumurtaları tavadan bir tabağa kaydırın.

Üzerine pul biber ve kuru nane serperek servis yapın.


Güler 09-05-2018 21:58

3 Eklenti(ler)

kekieres 19-09-2020 20:34

Her zaman denediğimiz ve güvendiğimiz bir tariftir. Denemek isteyenler buyursun:

Çılbır Tarifi

Malzemeler:

2-3 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
Yoğurt
2 yemek kaşığı Tereyağı
Pulbiber

Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine suyu alın, üzerine damak zevkinize göre tuz ve sirkeyi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suyu kaşıkla karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın. Daha sonra yumurtaları teker teker kırarak 5 dakika kadar kaynatın. Bir kaşık yardımıyla pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt ekleyelim. Sonrasında tereyağını tavada eritip pul biber ekleyin. Hazırladığınız biberli sosu yumurtaların üzerine gezdirin.
Deneyeceklere afiyet olsun :)

TarifiniSevdim 21-12-2020 12:57

Yumurta dolması
 
1 Eklenti(ler)
Ben de farklı bir yumurta tarifi paylaşmak istedim:

YUMURTA DOLMASI

Eklenti 715280

Malzemeler:

10 dal maydanoz yaprağı (kıyılmış)
1 çorba kaşığı taze biberiye (kıyılmış)
6 adet yumurta
Yumurtaların üzerini geçecek kadar su (sıcak)
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
Bulamak için;
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı ekmek kırıntısı
Üzeri için;
Maydanoz (kıyılmış)

Hazırlanışı:

Yumurtaları tencerede kaynayan suyun içine ekleyin. 10 dakika haşlayın. Yumurtalar haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla yumurtaları soğuk suyun içine alın. Yumurtaların kabuklarını soyun.
Kabuklarını soyduğunuz yumurtaları ikiye bölün ve sarılarını bir tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın. Yumurta beyazlarını kenarda bekletin. Yumurta sarılarını bir kase içine alın. Yumurta sarılarını çatalla iyice ezin.
Üzerine kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze biberiye, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyin. İyice karıştırın. Devamında yumurta sarısıyla hazırlanan harcı yumurta beyazlarının içine doldurun. Kızartmak için tavaya sıvı yağ ekleyin. Yağı kızdırın.
Ardından bulamak için bir kasede yumurtayı çırpın. Diğer bir kaseye de ekmek kırıntılarını ekleyin. İçi doldurulmuş yumurtaları önce çırpılmış yumurtaya sonrasında ekmek kırıntısına bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kızaran yumurta dolmalarını yağlı kağıt serili tepsiye alın. (Fazla yağının süzülmesi için)
Kızarma işlemi bittikten sonra sunum yapacağınız tabağa alın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek sıcak sıcak servise sunun.
Not: Ekmek kırıntısı yerine galeta unu kullanabilirsiniz.
İçine maydanoz yerine dereotu, taze soğan gibi dilediğiniz yeşillikleri ekleyebilirsiniz.

Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay...dolmasi-tarifi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025