agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/12195.htm)

talar_ 09-06-2009 15:38

Evdeki bayat ekmekleri biriktirir pazar sabahları yumurtalı ekmek yaparım.
Çırptığım yumurtanın içine biraz da su ekleyip (inceltip daha hafif olması için) ekmek dilimlerini bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartırım.
Üzerine pudra şekeri veya reçel ile çok lezetli olur.

talar_ 09-06-2009 15:46

Yumurtayı çok seven bir tanıdığımız bize her geldiğinde annem yumurta salatası yapar ona. Nedense gençler değil de yaşlılar daha çok seviyor bu salatayı.
Katı haşlanmış yumurtalar çok küçük olmayacak parçalara bölünüp içine maydanoz, taze soğan, küp küp doğranmış domates ve ağız tadınıza göre evde ne yeşillik, sebze varsa eklenir. Zeytin yağı, tuz ,karabiber,pul biber ile harmanlanır.

M.Sema 09-06-2009 16:29

Sn Talar siz yazınca aklıma geldi evimize yakın bir Aydın usulü pide vs. yapan Künar Pide Salonu bir yerde sabah kahvaltı ya da alafranga usulde söylersek:D brunch'a gittiğimizde yediğimiz ve çok sevdiğimiz bir tarif var. Yumurtaları iyice haşlayıp minik minik doğradıktan sonra üzerine tuz ve bolca zeytinyağı döküyorlar. Parmaklarınızı da yersiniz. Elbette burada yağın kalitesi önemli.

sevim.K 09-06-2009 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 440954)
Ben pek anlatamam desem yeri var. Benim annem laz olduğu için biraz kırma olduk :) Eğer bilgi dağarcığınız da varsa bizide bilgilendirirseniz sevinirim.

Sayın Talar, yumurtanın içine süt'ü katarken nasıl yapıyor biliyormusunuz ?
Yoksa çırparken mi içini katıyor ?

İşte şimdi utandım. İyiki bilgisayarda görünmüyor. Yukardaki mesajımda yazmıştım hamarat annenin beceriksiz kızıyım diye. Abaza pastası veya mamusa mısır unu, su ve tuz karışımı. Pratik yaptıkları için hiç ölçü sormak aklıma gelmemişti doğrusu. Mısır ununun piştiğinden emin oluncaya kadar karıştırıp bir tepsiye kubbe gibi döküyorsunuz. Sonra o kubbe kısmını oyup içine tereyağı, kaymak, peynir veya tereyağında pişmiş yumurta vb. ne arzu ediliyorsa konur.

Annemden öğrendiğim bir pişirme şekliydi Sayın Talar'ın omlet tarifi.

Fasülyeli yumurta benim severek yaptığım ve ikindi çayında yediğim bir yemek. Çok taze fasülye alırım onun için. Fasülyelerin uçlarını koparır ve enine keserim.Zeytinyağlı fasülye yaparken kestiğimiz gibi. Eğer fasülye çok tazeyse haşlanmak istemiyor çabuk pişiyor. Yalnız ben önce soğan kavururum.(Çünkü bazan yumurta kırmadan da yerim hatta birkaç diş sarımsak atarım içine.) Sonra bol suyla yıkadığım fasülyeleri katarım. Tencerenizin ağzı kapalı olduğu için o kendi suyuyla haşlanıyor zaten veya pişmezse kuşkusu taşıyacaksanız çok az suda haşlayabilirsiniz.. Sonra kavururum. Yumurtasını kırarak karıştırırım karabiber ve pul biber ekerim ve çok az da tuz.

Aa..! bu arada benim de baba tarafı laz:) Yani iki tarafın da mutfağını bilmekle beraber iki kez beceriksizim demek oluyor bu:(;)

caucasus 09-06-2009 17:21

Bence bardağa boş tarafından bakıyorsunuz. Beceriksizlik başka, yemek tariflerini bilmek başka. En azından tariflerini biliyorsunuz, hani başınız sıkışsa istediğiniz gibi yapma imkanınız var. Daha da olmadı doğaçlama yaparsınız malzemede biraz az, biraz fazla farketmez. Acısı, tuzu, tatlısı, kıvamı hariç.

hozat 10-06-2009 02:40

Meyveli yumurta tatlısı
 
Malzemeler:
4 yumurta
2 elma
2 sert armut
1 salkım siyah üzüm
bir avuç iri kıyılmış ceviz
biraz kuru üzüm
1/2 litre süt
100gr. un
100 gr. tereyağı
100 gr pudra şekeri
hazırlanması 10 dakika_pişirme süresi 30 dakikadır.

Yapılışı

Elma, armut küp şeklinde doğranır,üzümler ikiye bölünür.
Meyvelere:ceviz ve kuru üzüm eklenerek karıştırılıp fırın tepsisine konur.

Yarım litre süt kaynatılır, ocaktan indirilip tereyağı ilave edilerek erimesi beklenir.

4 yumurta, un ve pudra şekeri çırpılarak yağlı süte eklenir.
karışım tepsideki meyvelerin üstüne dökülür.

önceden ısıtılmış,(160 derece)deki fırında 30 dakika pişirilir. Arzuya bağlı olarak üzerine tarçın ekilebilir.
Not:yumurta tatlısı ılık olarak ikram edilir

Porsiyonu 320 kaloridir.Diyet yapanlara duyurulur
afiyet olsun.

sevim.K 10-06-2009 17:14

Oooo çok güzel:) Bu benim hem kolayca yapacağım hem de severek yiyeceğim bir tatlıya benziyor Hozat tarif için teşekkürler.

Yalnız diyet konusunu anlayamadım. Kalori hesabı yapmaktan hiç hoşlanmıyorum şu sıralar. Fazla kilolarım çok rahatsız ediyor hesap yapmaya başlayınca:o

sevim.K 10-06-2009 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 441426)
Bence bardağa boş tarafından bakıyorsunuz. [/COLOR]


Yok yok bardağa boş tarafından bakmıyorum:) Kendime takılmayı, kendimle eylenmeyi seviyorum. Beceriksiz sözü de kendime takılmalarımdan biri. Ben beceriksiz değilim ama çok ehli keyif bir insanım:o. Öyle söylemektense çok beceriksizim diyorum sanırım. ;)En azından ısrar ve zorlamalar olmuyor o zaman. Çünkü yemek yapmak ve yemek bir keyif işi. Bir zevk alma olayı olursa çok güzel. Zorunluluk oldu mu sıradanlaşıyor

caucasus 11-06-2009 14:14

Haklısınız, yemek yapmak tamamen bir zevk işi ben yyemek yapmaktan büyük haz alıyorum. Bütün büyük ahçılar zaten bu yüz<den erkek oluyorlar. Kadınlar iş olsun diye, erkekler ise zevk olsun diye yemek yaparlar, erkeklerin yemeklerinin bu kadar güzel ve tatlı olmasının sebebi odur.

caucasus 11-06-2009 14:15

Eee hani yemek tarifi burada yemek yapmayıp sadece tarifini vereceksin :p yemek yapma işi tamamen bize kalacak :D

sevim.K 11-06-2009 14:52

:D:D Yumurta yemeği tariflerinde sıra tatlılara gelmiş. Neredeyse bütün tatlılarda, keklerde yumurta kullanıldığına göre tarif yazmaya başlarsam yemek kitaplarındaki tüm tatlıları yazmam gerekecek;)

Özel bir tarif var mı düşüneyim, sağa sola not ettiğim tariflerde yazabileceğim bir şey var mı bakayım.


Oooo bu keyif olmaktan çıktı olmaya başladı, ben çok köyü bir aşçıyım, molaaaa demeliyim:)))

sevim.K 11-06-2009 15:56

YAĞLI

Bu benim evde fırında denediğim bir pide değil. Artvin pidesi de diyorlar ama biz - yağlı- derdik, yöresel adı yağlıydı sanırım içine konan taze tereyağından geliyordu adı. Çocukken Hopa'da haftasonları taş fırında yaptırdığımız ve çok severek yediğimiz bir pideydi. Doğrusu Hopa'dan ayrıldıktan sonra hiç bir fırında- karadeniz fırını- yağlı yapıldığını görmedim. Çocukluğumdan hatırladığım bir damak tadıdır.

Pidede bildiğiniz pide hamuru kullanılıyor. Yuvarlak ve ince açılan hamurun etrafı yine hafifçe kıvrılıyor. İçine karadeniz kavurması konuyor veya isterseniz peynirli yapabiliyorsunuz veya sade.. Pidenin özelliği üzerine yumurta kırılması. Yumurtalar katı pişmiyor. Pidenin kenarından koparıp ekmek bandırabilirsiniz sarısına..

Sade yapılan pidede pidenin üzerine bir parça mis gibi karadeniz dağlarının, yaylalarının, otlarının koktuğu yayık tereyağı koyuluyor. Üzerine yumurta kırılıp fırına sürülüyor yine sarısı pişmeden çıkarılıyor.Tereyağını emmiş pidenin üzerinde yine mis gibi kokan yumurtayı afiyetle yiyorsunuz.:)))

sevim.K 11-06-2009 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi talar_ (Mesaj 441301)
Evdeki bayat ekmekleri biriktirir pazar sabahları yumurtalı ekmek yaparım.
Çırptığım yumurtanın içine biraz da su ekleyip (inceltip daha hafif olması için) ekmek dilimlerini bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartırım.
Üzerine pudra şekeri veya reçel ile çok lezetli olur.


Yağda kızarmış yumurtalı ekmek hemen hemen her yörede biliniyor ve yapılıyor Sayın Talar. Sanırım daha az bilineni tatlısı:) Artvinde ve Hopa 'da annem yöre halkından öğrendiği üzere koyuca bir ağda yapar tavadan aldığı ekmeği o ağdaya batırırdı. Yani yumurtalı ekmek tatlısı yaparlardı. Ben tatlısını hiç yapmadım denemek isteyen olursa diye yazdım.

caucasus 11-06-2009 17:24

Sevim.k, siz de daha çok yemek tarifleri var :)

nesecik 11-06-2009 17:33

FIRINDA YUMURTA

MALZEMELER
6 kişilik
6 adet yumurta
1.5 kahve fincanı tereyağı
2 su bardağı süt
2 adet soğan
1 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı un
toz muskat
tuz
karabiber


HAZIRLANIŞI
Yumurtaları soğuk su dolu derin bir kaba yerleştirip katı şekilde pişirin. Tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritip unu ekleyerek kısık ateşte kavurun. Sütü yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ekleyin. Pütürsüz bir beşamel sos elde edinceye kadar, sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Muskat, karabiber ve tuzu ekleyip ateşten alın.
Yumurtalar soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Soğanları ince halkalar halinde kesin. Kalan tereyağını eritip soğanları pembeleştirin. Hazırladığınız beşamel sosu ekleyin. İçine yumurta dilimleri ekleyin. Geniş bir fırın kabını yağlayın. yumurta dilimlerini soslu olarak fırın kabına dizin ve kalan sosu da üzerine dökün. Önceden kızdırılmış orta ısılı fırında 5 dakika kızartın ve servis yapın:) :) :)

sevim.K 17-06-2009 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 443169)
Sevim.k, siz de daha çok yemek tarifleri var :)

Yok yok neredeee:D:D

Haftasonu kaygana yapmaya niyetlendim sabah kahvaltısında. Kızım hayır, istemiyorum deyince vazgeçmek zorunda kaldım. Kaygana çocukluğumda babaannemin elinden yediğim yumurtalı, sebzeli gözleme türü bir yiyecek. Babaannem pazı katardı sebze olarak, tabi maydanoz ve arzusuna göre baharatlar hariç.:)

Kızımın ifadesiyle internette onlarca kaygana tarifi var. Ehh ben de tarifleri okudum yanlış yönlendirmemek için. Karadeniz yemeği, Trabzon kayganası.... gibi değişik başlıklarda yazılmış, pazıyla yapılan tarifte var. Buraya kopyalamıyorum yumurtaseverler denemeye karar verirlerse mutlaka kendilerine en yakın buldukları tarifi kullanacaklardır.Ama mısır unu katılan tarif bulamadım çünkü babaannem mısır unu karıştırır, plakide pişirirdi:)

(plaki tava gibi yayvan ama sapsız toprak kap)

caucasus 17-06-2009 20:38

Ben biliyordum zaten, siz de ne hünerler ne tarifler olduğunu :) ellerinize sağlık. Benim için de bir iki lokma alsaydınız.

sevim.K 18-06-2009 03:57

:D Öyle anne, babaanne tarifleri oldu mu sizin yerinize de tadarız evet yaptıklarımızdan. Bu kez mutfağı istediğim gibi karıştıramadım. Çocuklar istemiyoruz deyince onların isteklerine boyun eğdim:D;)

Delimus 18-06-2009 04:11

Bende; diet yapacaklara tavsiyede bulunayım. Yumurta 100 kaloridir , 85 sarı 15 beyazı
istediğiniz an 5 tane bile olabilir sadece beyazını yiyin , hem tok tutar hemde yerken lezzetlidir.Baharatlı veya beyazı doğranmış Salatalarda yaparak diet menünüzü zenginleştire bilirsiniz.

sevim.K 18-06-2009 06:48

Teşekkürler Delimus. Yumurtanın beyazı benim kahvaltı menümün vazgeçilmezidir. Sarısını haftada 2 en fazla 3 kez tüketirim. Beyazı her gün.

caucasus 18-06-2009 09:50

Oldumu şimdi !!! Yumurtanın sarısına çıtır çıtır ekmeği banmadın mı ne anlamı kaldı yumurta pişirmenin.

ays61 18-06-2009 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 441931)
Malzemeler:
4 yumurta
2 elma
2 sert armut
1 salkım siyah üzüm
bir avuç iri kıyılmış ceviz
biraz kuru üzüm
1/2 litre süt
100gr. un
100 gr. tereyağı
100 gr pudra şekeri
hazırlanması 10 dakika_pişirme süresi 30 dakikadır.

Yapılışı

Elma, armut küp şeklinde doğranır,üzümler ikiye bölünür.
Meyvelere:ceviz ve kuru üzüm eklenerek karıştırılıp fırın tepsisine konur.

Yarım litre süt kaynatılır, ocaktan indirilip tereyağı ilave edilerek erimesi beklenir.

4 yumurta, un ve pudra şekeri çırpılarak yağlı süte eklenir.
karışım tepsideki meyvelerin üstüne dökülür.

önceden ısıtılmış,(160 derece)deki fırında 30 dakika pişirilir. Arzuya bağlı olarak üzerine tarçın ekilebilir.
Not:yumurta tatlısı ılık olarak ikram edilir

Porsiyonu 320 kaloridir.Diyet yapanlara duyurulur
afiyet olsun.


Sn hozat,

1 porsiyona kaç dilim düşüyor acaba?:)

sevim.K 18-06-2009 11:32

Yok o özel günler için caucasus:D.. Yağda yumurtayı sevmez miyim? Ama açıkçası yediklerime dikkat etmek zorunda hissettiğim için kendimi özel zevkim dediğim yemekleri çok özlediğim zamanlarda kendimi şımartmak için hazırlıyor ve zevkle yiyorum tabi ki.

Taze tereyağına kırılmış yine taze yumurta. Mis gibi tereyağı kokusu taze yumurta kokusuna karışacak ama ikisini de ayırdedeceksiniz. ;)Hafif kızarmış ekmekle harika yaa.:D

caucasus 18-06-2009 12:15

Ne kadar güzel tarif ettiniz, ben biraz da pul biber serpip tadına bakıyorum.

sevim.K 29-07-2009 09:12

Ben uğramayalı yumurta yemekleri sayfası öksüz kalmış bitti mi bütün yumurta yemekleri;)

Aklıma lokma tatlısı geldi. İnternette lokma tatlılarına baktım. Hatta yengeme sordum. Hamuruna çok az süt kattığını söyledi. Benim hatırladığım yoğurt, yumurta ve aldığı kadar un. Tabi kaşıkla alınıp kızartma tavasına atılacak kadar yumuşak bir hamur. Tam tarifini yeniden sorup öğrenmeliyim

Annem lokma yaparken babam da sabırsızlıkla başında beklerdi hep. Hopa'da çok sevildiğini kısa fıkramsı bir olayla anlatmıştı.

Karşı komşularının dedeleri - öyle karşı derken hemen kapı komşu değil, yamacın karşısı- ağır hasta. Hatta ölüm döşeğinde. Canı lokma istiyor. Belki son isteğidir diyerek yapmaya koyuluyorlar.

Dede yattığı yerden sayıklamaya başlıyor.

- Ölüyoruuumm

- Lokma olmadı mı?

- Lokmaaaaa

- Çabuuuukkk.

Tabii babam o dedenin sayıklamasını lazca söylüyordu ve çok da komikti.

caucasus 29-07-2009 21:19

Dikenli yumurta.

Öncelikle dikeni açıklamak gerekecek sanırım. Bizim oralar da deve dikeni deriz, sarmaşır gibi olup ağaçların tepelerine kadar tırmanırlar. Kalın ve sağlam gövdeli olup dikenleri ise büyük ve battıktan sonra batan yer de yanma hissi uyandırırlar.

Similax.sp Dikenin tam adı..Resmi için buraya bakabilirsiniz.

Bahar ayların da bu deve dikenlerinin yeni sürgün uçlarından toplanır isterseniz o şekilde de yiyebilirsiniz veya yurta ile de pişirebilirsiniz.

MALZEMELER:
2 Avuç kadar deve dikeninin uç kısımı.ç
4 Yumurta.
Baharat pulbiber, karabiber ve tuz.
Bir miktar yağ ( Teryağı olursa makbuldur )

YAPILIŞI:

Dikenlerin filizlerini tavanın içerisine atmadan önce 3 ila 5 cm civarın da küçültüyoruz. Tava da bulunan kızgın yağın içerisine atıyoruz ve 1 ila 2 dk. tava da pişirdikten sonra içerisine yurtaları kırıyoruz. Üzerine ise baharatları attıktan sonra afiyetle yiyoruz.

Hadi afiyet olsun.

DefneD. 29-07-2009 22:00

Benden de basit ama lezzetli (bence) bir omlet tarifi:

Malzemelerimiz:
Yumurta
Labne ya da beyaz krem peynir
Maydanoz
Tuz, karabiber
Pişirmek için tercih ettiğiniz yağ

Dilediğimiz kadar yumurtayı bir kaba kıralım. İçerisine (benim ölçüm iki yumurtaya tepeleme dolu 1 yemek kaşığı) yukardaki peynirlerden birini koyalım. İnce doğranmış maydanoz, tuz, karabiber (isteye göre kırmızı biber) ilave edip, iyice çırpalım. Yağı tavada kızdırıp karışımı dökerek iki tarafını pişirelim, sonrada afiyetle yiyelim:)

Sanırım peynirden dolayı, piştiğinde sanki içine kabartma tozu konmuş gibi puf puf kabarıyor.

caucasus 29-07-2009 22:03

Yumurtanızın iyice kabarmasını istiyorsanız, çırpmadan önce içerisine bir tutam un katıp öyle karıştırın.

DefneD. 29-07-2009 22:09

Sevgili caucasus, verdiğim peynirli tarif öyle bir kabarıyor ki, şaşarsınız. Deneyin, pişman olmazsınız:)

caucasus 29-07-2009 22:12

Sevgili DefneD, yazdığınız tarife benzer bir çok şekil de pişirdim ancak aşırı derece de kabardığını görmedim. Yarın sabah Sakarya'ya gidecem kahvaltıya yetişebilirsem dediğiniz tarifi deneyecem. Bakalım nasıl olacak :)

Köy yumurtası ile de süper olur valla hımmm tadı şimdiden damağım da.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025