![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
İyice yıkadığınız sürece sorun olmayacaktır Elma ve armutun sap hariç heryerinin yenilmesi durumuna gelecek olursak; çöp diye attığınız kısım aslında en faydalı kısmı. Bu kısmını yemeyerek aslında doğaya faydalı birşey yapmış oluyorsunuz. Çünkü çekirdekler (tohumlar) çimlenmek için endosperm denen tohum içi besin dokusunu kullanırlar. Meyvenin etli kısmı ise tohumu dış ortamlardan uzun süreli korumanın dışında, çok fazla fonksiyona sahip değldir. Ben de insanoğlunun "bencillik" huyunu kullanıp elma, armut ve bilimum yenebilen çekirdekleri mideye indiriyorum. Bir iki tohum da çimlenmeyiversin ne olacak ki nasıl olsa çoğu kişi yemeden atıyor![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Yucel beye katiliyorum, kiviyi soyarak ve ya kabugu ile yemek tercih meselesi. Kurekcinin dedigi gibi, kivi oldugu gibi yenecekse iyice yikanmali. Kivi kabugu uzerindeki tuyler, seftalidekinden biraz daha fazla gibi. Yalniz buralarda yeni yetistirilen bir cinsin, kabugu uzerinde hic tuy yok ve diger kividen biraz daha iri. Bu kivi cinsini kabuklari ile bir cok kisi daha yiyececegini dusunuyorum. Kivinin ana yurdu Cindir. yerel ismi de Chinese gooseberry[Atinidia chinensis] Ikinci dunya savasindan sonra Yeni zellendada yetistirilip dunya piyasassina sunulmaya baslandi. Yalniz o gunlerde komonist Cini kimse tanimiyor, Cin diye Milliyetci Cin adi altinda Cinden ayrilan Tayvani, Bati ulkeleri tum dunyaya tanitmaya kabul ettirmeye ugrasiyor. Dunya piyasasina surulen yeni meyvenin isminden dolayi, bu polotik nedenlerden etkilenmemesi icin Yeni zellandalilar ismini deyisip kendi ulkelerinde yasiyan, Kivi kusunun ismini verip, piyasaya surduler ve o gunden beri Chinese gooseberry Tum dunyada Kivi olarak bilinmeye basladi. |
|
|
|
![]() |
|
|