06-04-2010, 11:13 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
|
Zeytin sütü
Hiç abartısız binbir derde deva olan zeytin sütünün nasıl elde edildiğini merak ediyorsanız bu yazıyı okumalısınız. 200-300 m yükseklikte, yayla havasında fotosentezi gerçekleşen zeytinler tek tek elle toplanıyor. Dakikada 50 devir dönen birkaç ton ağırlığında taşla eziliyor ve özel torbalara konuyor. Bu torbalardan kendi kendine hiç pres kullanmadan sızan, adeta gözyaşı gibi damla damla akan bu yağa Fransızlar “fleur d’huile”, İngilizler ise “flower of the oil” diyorlar. Hüseyin Meral ise “zeytin sütü” adını vermiş. Yağı dekantasyon usulü ile 3 saat yerine 3 ay uğraşarak bekleme, durultma ve arıtma işlemlerinden geçiriyor. Sonra bütün bir yıl boyunca klimalı ortamda krom nikel paslanmaz çelik tanklarda özenle saklıyor. Zeytin sütü 100 kilo zeytinden birkaç kilo elde edilerek hazırlanıyor. Yüksek nitelikli özellikleriyle kahvaltı ve salataların yanısıra börek ve baklavalarda da kullanılıyor. Kış sabahlarında yudumladığınız portakal suyuna ekleyeceğiniz zeytin sütü ile kür yapabilirsiniz. Tüm iyi zeytinyağlarda olduğu gibi tüm vücudu tazeleme özelliklerine sahip. |
29-10-2010, 22:18 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-01-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 12
|
Sayın;mmenekşe bahsettiğiniz zeytin sütü eski sistem taş baskı ile elde edilen hamurun işlem sonunda havuzda bekletilerek üst kısma çıkan yağmıdır ? ve bu ürünün fiyatı tam olarak nekadardır. |
|
|