15-11-2008, 14:07 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Beyaz soslu kuşkonmaz çorbası
Sayin Ayse Ozdilin istegi uzerine bu corba tarifini paylasiyorum. Beyaz soslu kuskonmaz corbasi 1/2 kilo kadar kuskonmaz. 2 orta boy sogan 20gr tereyagi 20gr zeytinyagi 1 corba kasigi un 1 bardak sut 1 bardak su 1 limon 1/2 bardak redelenmis peynir(kasar) 1 cay kasigi Vegeta tozu Yeteri kadar tuz, kara biber, kirmizi pul biber. Kuskonmazlarin taze kisimlari kesilip alinir, kartlasmis alt kisimlari kullanilmaz. kuskanmazlarin pisirilecek taze kisimlari guzelce yikanir. Kuskonmazlar buharlama tenceresine konup 10-15 dakika icerisinde iyice pisiriliyor Bunu hasliyarak da yapabilirsiniz ama buharda hem daha cabuk pisiyor hem de daha lezetli oluyor. Kuskonmazlar piserken, soganlari ince ince dogruyorsunuz, bu arada kuskonmazlar pismistir. onlari ocaktan alip, baska bir tencere icerisine koydugunuz biraz zeytinyagi ile soganlari bayiltiyorsunuz. Hafif ateste soganlar iyice pisip bayilsin ama yanmasinlar beyaz kalmalarina dikkat ediniz. Servis tabagina alacaginiz corbanizi suslemek icin, kuskonmazlarin birazinin burunlarini kesiniz. geriye kalanlarini kucuk parcalara keserek derince bir tabakta ezip pure haline getiriniz. Icerisine bayilmis sogani, tuz, karabiber ve limonu da ekleyip iyice karistirip bir kenara birakiniz. Tencere icerisine koydugunuz tereyagi ve zeytinyagi isininca icerisine bir kasik ununuzu ekleyip tahta kasikla karistirarak iyice pisiriniz(unun da yanmamasina ozen gosterin) pisen un ezilmis biskuvi kivaminda olacaktir. |
15-11-2008, 14:18 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Pisen unun icerisine bir bardak sutu, suyu, vegeta tozunu ekleyin ve istediginiz kivama gelene kadar surekli tahta kasikla karistiriniz. Istediginiz kivama gelen karisimin icerisine peynirinizi, ve daha once hazirladiginiz kuskaonmaz purenizi ekleyip 2-3 dakika daha karistiriniz. Servis tabagina aldiginiz corbanizi, daha once ayirdiginiz kuskonmaz burunlari ile susleyip biraz da kirmizi pul biber serpip, sicak, sicak afiyetle iciniz. Not: Bu tarif ile 3-4 kisiye yetecek kadar corba yapilir |
16-11-2008, 17:42 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey, kuşkonmaz çorbanız nefis görünüyor ! Elinize , emeğinize sağlık . Çok teşekkür ederim. Tarifte sözünü ettiğiniz vegeta tozunu bilmiyordum.Ankara da bu tür ürün satan marketlerde soracağım. Kuşkonmazı çok seviyorum.Çocuklar da çorbasına bayılıyorlar .Türkiye de neden daha çok yetiştirilmediğini bilmiyorum. Çorbayı ben de sizin gibi meyaneli sosla hazırlıyorum. Ve üzerine biraz muskat ( Küçük hindistan cevizi ) rendeliyorum. İçine peynir koymuyorum. Ama sanırım permesanla da hoş olabilir. Acaba sizin vegeta tozu da , muskat gibi tat veren bir şey olabilir mi? Yoksa çorbanın kıvamını yoğunlaştıran bir ürün mü ? Benzer şekilde meyaneli sosla , mantar ve brokoli çorbası da harika oluyor ; hiç denediniz mi ? Ankara dan çok selam ve sevgilerimle.. |
17-11-2008, 12:15 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler, Ayse hanim dediginiz gibi, mantar ve diger sebzelerle de bu tarifteki gibi corbalar yapilabilir. Vegeta tozu bircok sebzenin karisimindan elde edilmis lezet verici bir toz. Televizyonda reklaminin yapildigini gormustum(turkce kanallarda) mutlaka Ankara'da da vardir. (Asagidaki linkteki ikinci fotografta resmi vardir) Kuskonmaz bobrekler icin yararli bir sebze(cok yenmedigi surece). Kibrista, yabanisi dagda bayirda yetiseni, bilinen ve tuketilen bir sebze. Belki su an ekilip burdaki gibi marketlerde de satiliyordur. Konserve olanlari da var ama tazesi kadar guzel ve lezetli degildir. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10954 Uzaklardan selamlar sevgiler. |
|
|