agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Agaclar.net Toplantı ve Gezileri (https://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/)
-   -   Ankara Papaz Bağı (24 Mayıs 2009) (https://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/15746.htm)

tenar 22-05-2009 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 426721)
Bende de budadığım japon şemsiyesinin 3 yaprağı ve bir dolu hoya carnosa çeliği var. İsteyenlere getireceğim.

japon semsiyesinden alabilirim, yeteri kadar varsa:)

06doğaci 22-05-2009 10:57

Sayın ağaç dostları bende haftasonu toplantıya katılmak isterim.Eğer kabul ederseniz.

gilan 22-05-2009 11:36

Tabii ki buyrun :)
Ne kadar çok kişi, o kadar çok muhabbet :)

06doğaci 22-05-2009 12:33

*** ederim sayın gilan

06doğaci 22-05-2009 12:35

*** toplantı yerini pek bilmiyorum ama benim acizane bir fikrim var.İncekteki çankaya belediyesinin tesisleri var doğayla iç içe.

gilan 22-05-2009 12:48

Bir sonraki toplantı için iyi bir öneri olabilir. Ama bu seferki için çok uzun süredir yer belirlemeye çalışıyoruz zaten, 2 gün kala değiştirmek çok doğru olmaz. Zaten Papaz'ın Bağı da anlaşıldığı kadarıyla hepimizin keşfetmesi gereken bir yer :)

06doğaci 22-05-2009 12:52

Evet haklısınız :)

k0900 23-05-2009 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 426080)
Kayınpederin haftasonu evini taşıma hususu var.

Cumaertesi halledebilirsek, pazar eşimle katılacam:)

Malesef (çok büyük ihtimalle) biz katılamıyoruz, tüm arkadaşlara iyi eğlenceler.

nevsune 23-05-2009 10:35

Son duruma göre iki masalık yerimizi ayırttım. + gelecekler olursa ilave yapabiliriz. Birkaç ayrı işletme var. Biz ikinci katta olacağız. İlk tanışacaklar için agaclar.net yazısı koydururum.

Yiyecek getirilmesi konusunda olumlu bakmıyorlarsa da gözleme almamız koşuluyla "dolma falan" getirebileceğimizi söylediler.

Görünen o ki, kabak BalıkçıSerdar'ın başına patlamakta(M.Sema'nın da başı yanabilir bu durumda). Halbuki ben ne hamur işleri yapacaktım:p

Not: Gerekirse, isteyen arkadaşlara telefon numaramı verebilirim.

gilan 23-05-2009 18:22

Ben isterim :)
Ne de olsa ilk tanışma, bulamam falan... ;)

06doğaci 23-05-2009 20:57

*** yarınki toplantıya bir aksilik olmaz ise bende katılacağım.

06doğaci 23-05-2009 21:01

Tlf numarası bende isterim eğer sakıncası yoksa.Ayrıca getirmemizi istediğiniz herhangi birşey varsa mesaj atarsanız sevinirim.

denizakvaryumu 23-05-2009 21:21

Saat kesinleşti mi?

BalıkcıSerdar 23-05-2009 22:37

Sabah 07,30

Gibi kalmış aklımda ama, 14,00'da olabilir:)

denizakvaryumu 23-05-2009 22:45

Ben gene de saat 10.00 da dozerciye telefon edeyim :)

BalıkcıSerdar 23-05-2009 22:50

Akşamüstü ben çıkarken yine yağmur atıştırmaya başlamıştı, bence aramanıza bile gerek yok, zaten neredeyse bu yılki en bol yağmur dün gece yağmış, neredeyse sel gelmş her yere. Diktiğim lisianthus'lar resmen çamurun içinde kaybalmuştu, onları tek tek bulup çıkardım çamurdan. Akşama kadar çizme ile dolaştım varın birde o beyaz çamuru hesap edin. Tekrar üzgünüm:(

denizakvaryumu 23-05-2009 23:59

14.00 da papazın üzümlerinde görüşmek üzere :)

BalıkcıSerdar 24-05-2009 11:48

Eryaman tarafında hava kapalı, yağmur atıştırıp duruyor. Evden çıkmadan önce son durum ne?

Sesimi duyan var mı?

feriha 24-05-2009 11:52

13.30 civarı nevsunla buluşacağız. Kapalı yeri var diyordu. Hele bir buluşalım. Yetmezse yakınında yerlerde var. Gitmek üzere hazırlanıyoruz.

BalıkcıSerdar 24-05-2009 11:57

Tamam görüşmek üzere:)

denizakvaryumu 24-05-2009 18:57

Güzel bir gündü.

Tüm arkadaşlara teşekkürler.

nevsune 24-05-2009 20:03

Eski dostlarla hasret giderdik, yeni dostlarla tanıştık, yedik-içtik, bitki potlaçı yaptık, çok da güldük. Hızımızı alamayıp, Kırşehir, Ereğli, Sarıkoz planları yaptık.

Dağıldık ama daha sonra biz Eryaman dolaylarında potlaça devam ettik:p)

Yine çok keyif aldığım bir gün oldu. Herkese binlerce sevgi ve teşekkürler.

celalsungur 24-05-2009 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 429280)
bitki potlaçı yaptık, çok da güldük.

Potlaç nedir?

BalıkcıSerdar 24-05-2009 20:25

Kesinlikle çok keyf alınan bir toplantı oldu, eş durumundan katılanlar (!) bile büyük kaeyf aldıklarını belirttiler:)

Herkese çok teşekkürler, sağolun varolun.

Fotoğraf çekenler, bekliyoruz fotoları.

BalıkcıSerdar 24-05-2009 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 429295)
Potlaç nedir?

-----------------------------------

POTLAÇ

Potlaç kadim bir gelenek! Ne zaman başlamış bilinmiyor.

Orta Asyadan bize kadar ulaşmış.Kızılderililerdende Beyaz Adama ve Avrupaya yayılmış. Ülkemizde kültürler hâlâ hızla çözülse de devam ettirilebilen dağ köylerinde Potlaç değişik adlarda yaşatılıyor. Kazdağında Türkmen köylerinde Perşembe akşamları "Cuma Agşamı" adı altında yemekler ve sohbetler paylaşılıyor.

Potlaçı düzenlemekteki amacımız bölgemizdeki insanlarla etkileşimimizin devamlılığını en insani törenle sürdürmek.Herhangi bir ekonomik baskı olmadan insanlar bir araya gelsin bilgimizi,deneyimlerimizi,hayallerimizi ve coşkumuzu paylaşalım.Ve bunu yaparken de kimse kimseye yük olmasın.İnsanlar rahat ve özgür olsun.Bir arada barış ve dostluk duyguları ile yensin içilsin ve üretilsin dedik.

İki yıl oldu ve duyduk ki bizim gibi gürültülü patırtılı,duyurulu olmasada hala şehirlerde dahi dostlar arasında imece yemekleri,dayanışma sohbetleri devam ediyor.

Herhangi bir Potlaça davet edilirseniz **** siz çağrı yaparsanız mümkünse o gün yemeyi düşündüğünüz,**** dostların yemesini istediğiniz özel bir yiyeceğinizi ve içeceğinizi paylaşmaya götürün.Eğer Potlaç herhangibir mutfağa yakın değil de bir piknik gibi olacaksa giderken tabağınızı ve kaşığınız, bardağınızı da yanınıza alın.

Veeee lütfen gelirken çöp olacak poşet,köpük,pet,peçete,kola,katkılı ve hazır gıda yerine heyecanınızı,sevginizi,bilginizi,hoşgörünüzü ve müzik aletinizi getirmeyi unutmayın ::-)

TDK Sözlüğü

Fransızca "potlatch" kaynak alınmış:

"Kızılderililerin birbirlerine armağanlar verdikleri dinî bayram."

Vikipedi

"Potlaç”, bir tür Kızılderili'lerin değiş tokuş şeklinde gerçekleşen bayramlarına Şinok dilinde verilen isim.

Potlaç bölgenin ticaret ve ulaşımda kullanılan Şinok diliyle bütün batı kıyısına yayılmıştır, hem beslemek hem de tüketmek anlamındadır.

Beslemek anlamı verilenlerin çoğunlukla yiyecek maddeleri oluşundan, tüketmek anlamı da bu armağanların zenginliği yok edişinden kaynaklanmaktadır.

O zamanlar Kabilenin yıl boyunca çektiği sıkıntıların atlatıldığı, herkesin mutlu olduğu baharda yapılan ve bir ay süren potlaç, bol müzikli ve danslı geçerdi.

Herkesin elinde kalan giysi, yiyecek ve içecekler bir araya toplanır, kabile yaşlılarının denetiminde herkese eşit biçimde dağıtılırdı.

Yediklerini yer, yiyemediklerini yakarlar, postları da paylaşırlardı.

Burada amaç, farklılıkların sürekli olmamasını sağlamaktı.

Eşitsizliği önlemek için tekrar eşitlik noktasına dönmekti.

Bu armağan şenlikleri evlenme ve cenaze törenlerinde, yeni bir kutsal direğin dikilmesi veya olağanüstü zenginlikte bir balık avının gerçekleşmesinin de kutlanmasında yapılıyordu. Tlingit, Hayda, Çimşiyan, Kakiutl ve Bilhula oymakları araştırmacılara zengin malzeme sağlamışlardır."

ekşi sözlük

# "eski Türklerde, artı ürün birikimini önlemek için, eldeki fazlalığı toplumla paylaşarak hem toplumun bütünlüğünün hem de göçebe yaşamın kolaylaşmasını sağlayan törenlere verilen isim. Potlaç töreninin göçebe toplumlarda artı ürünü engelleyen bir uygulayımdır.

# Statünün korunması, soyun itibarının korunması için verilen büyük bir ziyafettir, yenilemeyecek kadar çok yemek, içecek ve davetlilere sunulacak hediyeler vardır.

Eğer yemekler yenmez, hediyeler alınmazsa potlaç sahibi bunları ya parçalar ya da denize atar.

Potlaca katılanlar yine bir potlaçla buna cevap vermek zorundadır aksi halde toplumsal statüsü zedelenir ve cevap vermediği potlaç sahibinin egemenliğini kabul etmek zorunda kalır.

Baobab 24-05-2009 20:44

"kuşlar yağmur yağdırır da
yağmur güneşe vururdu ya
ben size gelirdim.."

Bu harikulade güzel gün için bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyor

ve en kısa zamanda tekrar görüşelim diyorum.. :rolleyes:

gilan 24-05-2009 20:45

Çok keyifli bir gündü :)
Hem pek çok arkadaşla tanıştım, hem güzel bir bitki paylaşımı yaptık, hem de güzel bir yer öğrendim. En kısa zamanda bir de kahvaltıya gitmeyi düşünüyoruz Papaz amcamızın bağına.
İnsanın ilk defa tanışdığı insanlarla bu kadar rahat muhabbet kurabilmesi de ilginç değil mi? Sağlam bir ortak paydamız var galiba :)

nevsune 24-05-2009 20:50

4 Eklenti(ler)
Eklenti 81100
Gilan, 06doğacı, Derya Özen, BalıkcıSerdar ve eşi, denizakvaryumu, feriha ve baobab.

Eklenti 81101
BalıkcıSerdar ve eşi, denizakvaryumu, feriha, M.Sema ve oğlu, baobab, Gilan'ın annesi ve yeğeni

Eklenti 81102
BalıkcıSerdar. denizakvaryumu, feriha ve M.Sema

Eklenti 81103
Gilan'ın annesi, yeğeni, tenar ve kızı, Gilan, 06doğacı ve Derya Özen

celalsungur 24-05-2009 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 429300)
# "eski Türklerde, artı ürün birikimini önlemek için, eldeki fazlalığı toplumla paylaşarak hem toplumun bütünlüğünün hem de göçebe yaşamın kolaylaşmasını sağlayan törenlere verilen isim. Potlaç töreninin göçebe toplumlarda artı ürünü engelleyen bir uygulayımdır.

Bizim komşular da her sene bu mevsimde, ziyan olmasın diye bizim dut ağacının altında toplanırlar. Bu da bir nevi potlaç oluyor herhalde.;)

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1782
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1387

k0900 24-05-2009 20:54

Hımm semavarve varmış, güzel bir toplantı olduğu belli, sevindim:)

Derya Özen 24-05-2009 20:55

Ay bana ne olmuş böyle :) Bütün fotoğraflarda asık suratlı çıkmışım. Ayrıca hiç fotojenik değilim. Desenize "neysen o çıkmışsın işte" diye. Ama bu kadarda asık suratlı değilim ki yaaaa.

nevsune 24-05-2009 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 429341)

Arada adınız geçti, kulaklarınız çınlamadı mı;)

nevsune 24-05-2009 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 429338)
Bizim komşular da her sene bu mevsimde, ziyan olmasın diye bizim dut ağacının altında toplanırlar. Bu da bir nevi potlaç oluyor herhalde.;)

Dutun altında toplananlar yiyecek birşeyler getirmiyorsa ona potlaç değil, dut bitirme deniyor:)

BalıkcıSerdar 24-05-2009 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 429341)

Valla gözlerimiz sizi aradı, keşke katılabilseydiniz.

Sizin Adenium'unuz ayrıldı.

k0900 24-05-2009 21:05

Çınladı efendim, çınladı :)

Serdar bey sizden alırım, teşekkür ederim.

feriha 24-05-2009 21:32

Tarhunları paylaşarak bu toplantıya vesile olan sevgili Derya başta olmak üzere toplantıya katılan eski-yeni tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.;)

Birarada olmak her zaman ki gibi güzeldi, çok konuştuk, çok güldük.

Fideler için BalıkcıSerdar a, çelikler için M. Sema ya, sera ziyaretinde unuttuklarımı arkamdan toplayan Tenar a, yeni hoya paylaşımı için denizakvaryumu na , potlaça Ordu dan gönderdiği kaldırık bitkisi ile dolaylı katılan Sn Romantik Serseri Cengiz beye tekrar teşekkür eder bu potlaç faaliyetinin devamını dilerim:D

feriha 24-05-2009 21:41

3 Eklenti(ler)
Eklenti 81130

gilan 24-05-2009 21:56

2 Eklenti(ler)
Buyrun resimler :)

Eklenti 81122
Sol baştan,
06doğacı, annem, Derya Özen, nevsune, Balıkçı Serdar ve eşi, eşi ve denizakvaryumu, feriha, M.Sema ve Baobab.

Eklenti 81123
En önden sağdan sola,
06doğacı, annem, Derya Özen, nevsune, Balıkçı Serdar'ın eşi, eşi ve denizakvaryumu, feriha, M.Sema, Baobab ve ben gilan :)

Bu arada toplantıda olmayanlar için de ortamın yeşilliğine dikkat çekmek istiyorum :)

gilan 24-05-2009 22:00

2 Eklenti(ler)
Bunları da eklemeden geçemeyeceğim. Buyrun Papaz'ın Bağı'nın ördekleri, kazları :)

Eklenti 81156

Şuna bakın, ne güzel poz vermiş :)

Eklenti 81155

Müjgan 24-05-2009 22:32

Yağmursuz ve keyifli, güzel bir gün geçirmenize çok sevindim. :)
Ben de aranızda olacaktım ama önceden düzenlenmiş bir gezi planım vardı. Ancak o iptal edilirse, katılıp size sürpriz yapacaktım.;)
Ankara'nın batısında güzel bir ilimizde ben de keyifli bir gün geçirdim.
Daha sonra düzenleyeceğimiz toplantılarda yeni katılan arkadaşlarla tanışmayı ve özlediğim eski dostlarımı da görmeyi şimdiden iple çekiyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025