![]() |
Emek organik mikrobiyal gübre, kullandınız mı? Kullanım Afrika menekşelerine uygun mudur? http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ma/24342-3.htm
Emek Mikrobiyal Gübre Ben sardunyslarımda kullanıyorum bir zararını görmedim menekşelerime de olurmu ki ? |
Besinleri farklı zamanlarda ve farklı amaçlarda kullanırız. Yeşil yaprak besini menekşenin yaprak gelişimini hızlandırır. Çiçeklenmesi için de çiçekli bitki besini veririz. Ya da benim kullandığım gibi Afrika menekşelerine özel besinler kullanırız. Tercihim üre azotu bulunmayanlardır.
1/4 oranında seyreltmemizin sebebi, toprakta zamanla oluşan tuz birikimini aza indirmek içindir. Yani yaptıklarımızı paylaşıyoruz, deneyimlerimizi gizlemiyorız. |
Sevgili aslın mesajınızı alıntılayıp mesaj içindeki sorularınıza cevaplarıda ekliyorum.
Bilgileriniz ve forum tecrübelerinize dayanarak dozunuzdan anladığım miktar: Markanın bahsedilen kapağı 20 ml alıyor, siz 5 litreye 2 kapak dolusu tahminen 40 ml ortalama ürün eklıyorsunuz burada sanırım yanlış anladığım bir şey yok? Aynen öyle bu karışımı hoyalar için kullanıyorum üstüne basa basa belirteyim bende. Fakat markalarda karıştırdığım için ben genta markalı ürünün orkideler için olanını kullanıyorum. Kapak ölçüsü 10ml iki kapak 20ml yapıyor İfadenizle anladığım doz buysa, ekte ürün fotoğrafını yükledim. Ürün 'Yeşil yapraklı bitkiler için' olan ürün ve yeşil yapraklı genel kullanımı için bile 20 ml kapak 4 litreye diye açıklaması var. Yeşil yapraklı bitkiler için olanı başlangıçta kullanıyorum. Yani hoyaları diktiğimde ilk sürgün gelene kadar normal daha sonrasında ise besinli suluyorum bu bir kaç ay devam ediyor. Fakat uygulama yaptığım besin "orkideler için". Şimdi sizin ifadeniz 5 litreye 2 kapak yanı ; 5 litreye 40 ml veriyorum oluyor.Normal bitkiler dozunu bile yükseltiyorsunuz. Ve kaldıki bunu menekşelere veriyorsunuz. Yani yeşil yapraklılara verilen dozu seyreltmeden dahada aşıyoruz, üstüne birde ekleyerek bunu menekşelere veriyoruz. Bu tecrübeniz durumunda benim forumdan örnek alarak seyreltip kullandığım doz sürekli ifade edilen '' 1/ 4 seyreltin '' tavsiyeside gereksiz oluyor . Aynen oyle anladığınız gibi. 5 lt 2 kapak koyuyorum ama Orkideler için olan sıvı besin kullanıyorum ve bunu hoyalara uyguluyorum. Belirttiğim markanın kapak ölçüsü iki kapak 20 bazen yarım kapak daha ekliyorum 25ml diyelim uygulama ölçütüm bu. Şuan elinizde olan besini daha önce kullanmıştım. Ama yine aynı ölçülere yaklaşık kullandım. Hoyalarım toprakta değiller. Besini direk alıyorlar. Diatomitte topraksız sistemde yetiştiriyorum. Yukarıda belirttiğim gibi başlangıçta kullanıyorum bu yeşil yapraklılar için olanı. Ve reddettiğiniz şekilde başlıyorum besin vermeye. 1/4 oranında başlayıp hatta bazen sadece 1/2 oranında hazırlıyorum. Ama sunuda belirtmek isterim bu seviyede her zaman hazırlamıyorum bazen bir buçuk kapakla da hazırladığım oluyor. Başlangıçta seyreltmenizden daha normal bir şey yok. Ben bunu inkar edin demiyorum. Forumda ben gibi seyrelterek kullanan ya da seyreltmeden sadece direkt kapak ölçüsü yapan ve şikayeti oluşan üyelerin mesajlarına rastlıyordum. Bilen usta kişiler de bu şikayetlere aşırı doz cevabını vermişler. Bu durumda o bilgili kişilerde 1/ 4 seyreltin sorun gübrede diyerek yanlış teşhis koymuş olabilir diyorum şu anda ki tavsiyenize bakarak. Bundan sonra forum menekşe sahipleri ve ben bu tecrübelere ve usta bilgilerine dayanarak yazdığınız dozu örnek almak durumundayız. Tekrar etmek istemiyorum ama belirteyim bu dozu Hoyalar için hazırlıyorum menekşeler için değil. Menekşeleri ise arta kalan suyla suluyorum. Ben size illa demiyorum ki bu oranda sulayın menekşelerinizi. Başlangıçta yapılması gereken en doğal yöntem seyreltip vermek. Ben size bir anda bu dozda kullanın demedim. "örnek almak durumundayız" bunu da anlamış değilim. İlk mesajımda da dediğim gibi ben bu besini menekşelere değil Hoyalarıma hazırlıyorum. Ve sizin bitkilerinizdeki soruna gelirsek. Nasıl bir fitil hazırladınız? Ne kullandınız? bunu bilemem ama toprak karışımınız bence çok ama çok gevşek olmuş. Perlit vermiculit oranı ve torf oranı ne bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla neredeyse toprak yok. Mesajınızdan hatırladığım kadarıyla saçak köklerde erimeden bahsetmiştiniz. Bunuda açıkçası fazla sudan kaynaklandığını düşünüyorum. Artık bitkileri yıkamamanızı öneririm toprakları çok fazla ıslak zaten. Bu çürümeye götürecektir. Menekşeleriniz besin yanmasından değil de fazla ıslaklıktan çürüyecekler. Mesajın genelinde de belirttiğim gibi ben besini sadece HOYAlar için hazırladım. Menekşeleri de artan su ile suladım. Bu oranı menekşeler için hazırlamadığımı tekrar belirtmek isterim. Bu dozda kullanmaktan çekinmiyorum. Katmer Ablamın da belirttiği gibi zamanla tuz birikmeye başlıyor fazlasında ama bunda da yine toprak kullanmamamın avantajı olarak birikmiş olan fazla maddeleri bitkilerime duş aldırarak uzaklaştırıyorum. *** Şuan elinizde olan besin markasını daha önceki marka ile karıştırdım. Her ay düzenli olarak tek markaya bağlı kalmıyorum. |
Alıntı:
Sizlerin yorumlarını şu an okuyorum bu konu başlığında, ve az önce yukarıda özetledim. GÜBRE KONUSU AÇIKLIK KAZANDI diyede yazdım. Anlattıklarımla alakası olmayan çok cümle de kurulmaya başlandı sadece okuyorum ve seyrediyorum. Tömet kelimesini zikrederken sanırım yukarıda yazığım cümlelerde '' gübre konusu kapandı aydınlandık bilgilendik '' anlamlı ıfadelerime bakınız. Az öncede suyla ilgili bir cümle kurmuşum, Yorum yapmıyorum demişim. Halada yapmayacağım.Yazdıklarıma bakınca zaten görünüyor cevaplarım. Geçmiş mesajlarımda zaten forumunuzdan bilgi alıp kullandığım suda mevcut. İşi suya sirkeye limona taşımaya da devam ederseniz yaptığınız şey cevap vermememe rağmen konuşmak olacak. Bu konu altında verilecek yazılacak şey şu vakitten sonra madem gübreymiş, dozmuş vesaire sorun değil peki nedir demek olur. Zaten oda pek önemli değil benim için, yoğun işlerim yakında başlayacak ve aranızda olmayacağım, sık sıkta konudan uzaklaşan mesajlara cevap vermek için foruma girip çıkmak istemiyorum. Bu mesajlarım en azından bize yüksek **** normal doz gübre kullanımının menekşe çiçeklerimizi yakmayacağına dair fayda sağladı. En azından bunu öğrenmiş olduk. Aynı gübreyide yukarıda belirtilen bol miktarlarda bu günden itibaren kullanmaya başladım, hatta şu an hepsi ''yeni '' doz ile bolca besleniyor. Yukarıdaki sorunlu olanlarda iyileşiyorlar. Hepsi iyileşiyor, ne kadar memnunum . Kireçlerde kalmadı bunuda araştırmaya gerek yok, sizleri gelişme olursa yine bilgilendireceğim. Verdiğiniz sirke ölçüleride mükemmel ,bende kullanayım teşekkürler çok çok. Bakınız bende sizlerin tecrübeleriyle yeni yeni bilgilere kavuşuyorum;) Sanırım herkes memnun. Herkes yine aydınlandı bu talihsiz olay yüzünden. Paylaşmak için buradayız, yeni tavsiye markanızıda çok beğendim hemen ondanda almalıyım, teşekkürler. |
Fatih bey
Size de Çok teşekkürler , tavsiyeleriniz ve dediklerinizle bilgilendim. Açıklamalarınız ile konu açıklığa kavuştu, Bilgiler harika, topraktan besine, suya kadar tavsiyeleriniz çok isabetli. Tam zamanında yetiştiniz, önümüz yaz ve ben onlarada forumada vakit ayıramayacağım. şu an bile baksanıza nasıl ihmal edip bilgilerim eksik,nelere sebep olmuşum. Arkadaşlar sorun çözüldü,cevaplarımı buldum ben , kirlilik yaratmamak adına ben artık cevap yazmıyorum. Selamlar herkese:) |
Konuyu toparlamanın gerektiğini düşünüyorum.
Afrika menekşeleri düzenli gübre kullanımını seven ve uygun koşullar sağlandığında sürekli verdiği çiçekleriyle ev içinde yetiştirdiğimiz çiçekler arasında ön sıralarda yer alan bir tür :) Bitkinin dinlenmeye girdiği soğuk kış günlerinde (1-1.5 ay) gübre kullanımını keserek dinlenmesine izin verilmesi önerilir. Dinlenme dönemine girdiğinde yeni yaprak vermesi yani bitkinin gelişmesi yavaşlar ve dinlenmeye geçer. Özellikle ince, su gibi kök yapısı üreye karşı duyarlıdır, yanabiliyor. Üre düşük fiyatı nedeniyle gübre üreticilerinin tercih ettiği bir azot bileşeni. Bu nedenle Afrika Menekşeleri için özel olarak üretilen gübrelerin içeriğinde üre yer almıyor. Gübre alırken, kullanırken içeriğine dikkat etmeliyiz. Gübre üreticilerinin genellikle arka etiketlerinde yer alan kullanım dozu normal sulamada ( alt tabaktan ve üsten yapılan sulama) ve AVSA standartlarında yer alan eşit oranda torf, perlit ve vermikulit 20-30 gün arayla verilebilir. Ya da bu doz 4'e, 5'e bölünerek her sulamada verilebilir. Benim tercihim seyreltik olarak her sulamada kullanmaktan yana. Fitilli sulamada ise toprak sürekli nemli olacağı için kökler gübreli su ile sürekli temas edecektir. Bu nedenle fitilli sulamada hassa kök yapısına sahip Afrika Menekşeleri için seyreltilmiş doz önerilir. Ben de 1/4 ya da 1/5 oranında seyrelterek kullanıyorum. Uzun süre gübre kullanımı toprakta tuz birikimine neden olur, bitki gübre versek bile tuzluluk ve yüksek pH nedeniyle besinden faydalanamaz. Bu durumda önerilen 6 ayda bir toprak değişimidir. |
Sevgili asln..
Benim başıma gelenler aklıma geldi yazdıklarınız görünce..Gübre kaynaklı olduğunu düşünüyorum bende..Gübreden sonra saksılara epey bi zaman dokunmak gelmedi içimden..Ama dün akşam aldım 3 saksı menekşemi önüme..Elimede ince uçlu keskin bir bıçak..Ne kadar zarar görmüş yaprak varsa kestim saksıdan çıkarmadan..Zaten ortadan yeni yapraklar oluşmuştu...Minik birer yavru edasında kaldılar gariplerim..Ama bende akıllanmış oldum.. |
Kandırıldım mı?
2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba
Tesadüfen girdiğim bu sitede, sayenizde bir aydır bende de Afrika Menekşesi yetiştirme hastalığına tutulmuş durumdayım :D Lafı fazla uzatmadan sorumu sormak istiyorum.Botanika nın Afrika menekşesi besinini aldım bir internet sitesinden.Ancak heryerde ve aldığım sitede şişeler mor şişeyken bana kargoyla gelen şişe yeşil. Ancak üzerinde Afrika menekşesi besini yazmakta.Resimde de görüldüğü üzere etiketi yırtık durumda sanki tırnaklanmış izler var.Merak ettiğim acaba ellerinde yoktu da bana yeşil bitkiler için olan gübrenin etiketini değiştirerek mi gönderdiler? Botanika ya bu konuda bilgi verdim ama şuana kadar geri dönüş olmadı.Sizler hiç gördünüz mü yeşil şişede Çiçek Coşturanın Afrika Menekşesi besini? Acaba kandırıldım mı yoksa yeşil şişede mi üretmeye başladılar? Sizlerden öğrendiğim kadarıyla üre zararlı.Eğer kandırıldıysam üreli bir besin verip, bu güzel hobiye yeni başlamışken bıtmesini istemiyorum. |
Bence kullanmayın ve Botanika'yı bilgilendirin. Gübre Botanika'nın üretimi olmayabilir .
|
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim sayın maki01. 1 menekşe ile başlayan serüveninizi 1 aydır okumaktayım:D Aslında aldığım site güvenilir heps......com.Bu site hep üreticiden tedarik etmekte hatta bazı kargoları direkt üretici firmadan almaktayım ve hiç sorunla karşılaşmadım.Botanika çiçek coşturan hala geri dönüş yapmadı.Hala beklemekteyim.İrsaliyeli faturada bile MOR diye yazmakta.Mail attım iletişim formuna yazdım vs vs ama cevap yok.. Buda beni "acaba elinde yoktu bahsettiğim site için etiket yapıştırıp göndermiş olabilir mi?" düşüncesini aklıma getirdi.Ya da başka ne olur bilmiyorum ama bir terslik var bunda.Galiba yine tüketici mahkemesinin yolları görünüyor bana. 1 tl bile olsa hakkımı ararım ve paradan ziyade kandırılmak sinir bozucu :mad:
Eger yeşil şişede gören bir arkadaş varsa cevaplarını bekliyorum.....(Özellikle sayın menekşecibaba eminim eger varsa görmüştür) |
Eskiden yeşil şişedeydi ben çok kullandım, sonraları mor şişede üretime başladılar (belki eski ürün gönderilmiş olabilir yani) ama şişe üzerinde ve etiketinde tahribat varsa kesinlikle kullanmamanızı, firma ile iletişime geçmenizi öneririm.
|
Şişenin arkasındaki NPK değerleri ne yazıyor 3+8+4 mü ? Bu değerlerde ise rengi hafif pembemsi olmalı . Tabi etiket sonradan yapıştırıldıysa bunun önemi yok hemen iade edin ( 1 hafta içinde sorgusuz sualsiz iade hakkınız var bildiğim kadarı ile).
|
Alıntı:
Benim yeşil şişede 02/2016 son kullanma tarihi ve; Parti No: 600-0001 (0001 galiba ilk üretim?) Kusura bakmayın çok soru sordum.Formu bu konuyla doldurmak istemiyorum. Bu son sorum SÖZ VERİYORUM :( Sanırım ne oldugu ortaya çıkıyor sayenizde. |
Alıntı:
Sayın Menekşecibaba bu arada sizden çok şey öğrendim hem burda hem sitenizde hem de yo..tube da :) Teşekkürler |
Sevgili volkanyıl,
7 senedir Botanika'nin gübresini kullanıyorum, ilk günden bu yana şişe rengi mor, tonda çok az değişiklik yapıldı. Diğer bir değişiklik ise içeriğinde oldu. Sanırım 3 sene önce iz elementler, vitaminler ve amino asitler eklendi. Etikette bu bilgilerin de yer alması gerekiyor. Son kullandığım gübrenin etiketinde yazan bilgi : L002 Parti No: 2023 SERİ NO : 1055 |
Bugün beni Botanika dan aradılar. Ellerinde şişe bulunmadığı için böyle gönderdiklerini söyledir.Hatta artık Çiçek Coşturan Afrika Menekşesi Besinini kemik rengi şişede üreteceklerini söyledir.Yeni şişe renginde ürünü mail olarak gönderecekler. Ürünü gönül rahatlığıyla kullanmamı ve hiçbir sorun olmadığını söylediler.Bunun üzerine bende ürünü kullanmaya başladım.Artık kemik rengi şişede çıkacakmış bu ürün.Eğer bu renkte şişede ürün görürseniz "YILLARDIR MOR ŞİŞEDEYDİ BU NEDİR" demeden yani benim gibi aklınıza hiçbirşey gelmeden kullanabilirsiniz.
Ayrıca burda cevaplarınızdan ve ilginizden ötürü hepinize teşşekkür ederim..... |
Alıntı:
Botonika ne şişe bulduysa ona doldurdu hepsinde erkan şamcı resmi var Öyle bir durumdur Birde ne renk ? Sıvı Mora yakın pembe mi? Öyleyse bir sorun yok :) |
Botanika çiçek coşturan menekşe özel besini
Tüm forum üyelerine hayırlı akşamlar. Uzun süredir menekşelerimi herhangi bir besin maddesi kullanmadan yetiştirmeye çalışıyorum ancak forumda okuduklarımdan yola çıkarsak sıvı gübre kullananlar sonuçlardan bir hayli memnun bu yüzden ben de aşağıda resmi bulunan botanika nın çiçek coşturan menekçe özel besinini aldım ancak kullanımda şöyle bir sorun var sizlere sormakta yarar gördüm.
1- Forumda uzun zamandır takip ettiğim kadarıyla bazı sıvı gübreler için menekşeler söz konusu olduğunda arkadaki kullanım şeklinin 1/4ü kadar seyreltin deniyor yani elimdeki üründen söz etmek gerekirse arkasında 1 lt suya 1 kapak ilave ederek uygulayın deniyor.Ben ölçtüm 1 kapak menekşe besini 20 ml yapıyor bu demek oluyor ki 1 lt için 20 ml ilave ediliyor. Bu durumda benim 4 lt suya 1 kapak yani 20 ml sıvı besin ilave etmem mi gerekiyor?Ancak bu ürün zaten menekşe özel besini yani arkasındaki 1 ltye 1 kapak kullanım şeklinin uygulanması gerekmez mi? 2- Ben menekşelerimi fitille sulamıyorum denedim sürekli toprak çok ıslaktı fitilin boyuyla kalınlığıyla uğraştım olmadı bir türlü kök çürümesinden korktum ve üstten sulamaya geçtim şimdi sorun yok 5 günde bir sulama yapıyorum ve çok az suluyorum örnek vermek gerekirse yavrulara 10 ml kadar su veriyorum beş günde bir bu durumda bende 10 yavru var ve bu 100 ml yapar benim bu beş günde bir sulama yaptığım 100 ml suya ne kadar sıvı besin koymam gerekir. 3- Eğer sizlerin dediği gibi 1 lt yerine 4 lt suda 1 kapak seyrelterek kullanmak gerekirse ve benim menekşelerime 5 günde bir 10 ml su verdiğim düşünülürse hesaplarıma göre 4lt suya 20 ml sıvı gübre vermek gerekiyorsa 10 ml suya yani her menekşe için 0,2 ml ( 1 damla) sıvı besin vermem gerekiyor yok senin kullandığın zaten menekşe besini arkadaki kullanım şekli gibi 1 ltye 1 kapak kullanman gerekir derseniz iş değişir. 4- Beş günde bir suladığım ve 10 ml su verdiğim 10 menekşem için toplam 100 ml (yarım su bardağı ) yapıyor her sulama için 100 ml suyun içine ne kadar sıvı gübre koymam gerekiyor? arkasında npk oranı 3-8-4 olarak belirtilmiş. Kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim iyi forumlar tüm cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. :) [IMG]http://i.hizliresim.com/B9kVpD.jpg[/IMG] Bu arada Volkanyıl arkadaşımız baya telaş yapmış acaba bir oyunmu yapıldı diye hayır botanika sişe renklerinde değişikliğe gitti rengarenk şişeler var marketlerde sıkıntı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yasadigim sehirde perlit bulamadim internetten 10 litrelik olanlardan perlit ve vermikulit siparis vereceğim bakalım her sey yolunda gider umarim. Iyi şanslar. .. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bir tane afrika menekşem var, aldığım saksı ve torfta duruyor. Besin ihtiyacı olduğunu düşündüğümden, diğer ciceklerim icin kullanmakta olduğum bitki besininden vermeyi düşünüyorum
içeriği: çinko (zn) %0,7 demir (fe) %0,7 bakır (cu) % 0,2 mangan (mn) %0,2 bu besinden versem hata etmiş olurmuyum? |
Azot bileşeni (N) olarak üre yoksa kullanabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
NPK içermeyen mineral takviyesi yapan bir gübre demek ki. Ben bugüne kadar hiç kullanmadım ancak başka gübre kullanmıyorsan seyreltik olarak verebilirsin.
|
Ciceklerimin yapraklari acık renk oldu ve cıcek acmıyor ayvalı marka sıvı besın bende aldım etkılı olır mu sizce yardımcı olabilir misiniz..
|
üre bitki gelişiminin vazgeçilmez parçasıdır.içinde üre olmıyan gübre almayınız..
|
plooot71a, bitkiler için yaşamsal öneme sahip olan üre değil azottur. Üre azot bileşenlerinden sadece bir tanesidir ve afrika menekşelerinin ince, narin köklerini yakar. Siz üre ile azotu karıştırmışsınız.
Lütfen araştırmadan bu tür yanlış bilgiler vermeyin. |
Bir menekşe ile beraber yaşayın
1 Eklenti(ler)
Bu sayfanın devamlı canlı kalmasını ve güzelliklerin teşhir edilmesi temennisiyle
|
Ben menekşelerime çiçek açtırmak için ne yapmalıyım organik gübre versem olur mu
|
Çiçek Coşturan markalarını kullanabilir miyim acaba ekstra canlandırıcı mı özel besin mi kararsız kaldım.
|
Ben bitkilerime 15.15.15 NPK gübre+demir sulfat veriyorum.
İlk önce yarım litre su ile 1 tatlı kaşığı demir sülfat ve gübreyi iyice karıştırıyorum. Başka yarım litre su ile 2 tatlı kaşığı gübreli suyu karıştırıp öyle veriyorum. İsterseniz bu suyu bir sprey ile yapraktan bile verebilirsiniz. Yapraktan verecekseniz karıştırdığımız gübreli suyun biraz dibe çökmesini bekleyin. Böylelikle yapraklarda fazla iz olmaz. |
Teşekkürler sayınpoweralpa
|
;)Bir de ekstra canlandırıcı çiçek coşturan kullandım çok faydasını gördüm. Ama üstten mi alttan mı sulasam kararsız kaldım. Dört senedir menekşe yetiştirmeme rağmen acemiyim herhalde. Bir de poweraltanın çok yardımı oldu yapraklarımda çok büyük bir gelişim oldu. Besin kullanıcaksanız 15 günde bi verin. Ve kapağın da 3 te birini karıştırın. (Buraya kendi gözlemlerimi yazdım sadece
|
Merhaba ben genta menekşelere özel besin aldım. Ama üre miktarı 3,63 yazıyor. Kullanmadım ama tam emin değilim.
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar ben bu menekşeme şu anda hiç besin kullanmadım daha 3 gün önce çiçeklerini döktü. Acaba 2 haftada bir yumurta suyu ,sebze suyu veya bitki besini kullansam mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler
|
Merhabalar ben afrika menekşeme sudan başka birşey vermiyorum. Acaba yumurta suyu ya da bitki besni vereyim mi?
|
Normalde yukarıdaki gentayı aldım ama üre miktarı fazla olduğu için uzman arkadaşlar kullanmamamı tavsiye etmedi
|
1 Eklenti(ler)
Ortamları müsait olanlar ve kireçli suya sahip olanlar.
Yağmur suyunu mutlaka biriktirin çiçekleri onunla sulayın. menekşeler kuru ortamlarda 2-3 günde bir yaprakları fıs fıs yapabilirsiniz. yapraklarını elle kontrol edin yumuşama gevşeme varsa su istiyor demektir. güneş görmesi şart değil bol aydınlık yeterli. Tecrübe ile sabittir. bol çiçekli günler. cam önünde menekşelerim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025