![]() |
Sevgili damla uluşahan,
Paylaşım için teşekkür ediyorum. Şeker, şekerli çay da kahve denenen yöntemler ancak böceklenmeyi teşvik edebileceği için önerilmiyor. |
Vermikülit yerine ne kullanabilirim
Arkadaşlar herkeze selam menekşe toprak karışımlarında torf,perlit ve vermikülit önerliliyor genelde fakat ben perliti bulabiliyorum ama samsunda vermikülite bulamadım verikülit yerine başka önerebileceğiniz başka bir karışım varmı yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim .
|
Pomza kulanbilirsiniz
|
Kızıl lava da kullanabilirsiniz, benzer yapıdadır. Bazı akvaryumcularda bulunur ama çoğu ismini bilmeden satıyor. Kendi gözleriniz ile bakmanızda yarar var.
|
çimlenen menekşe yapraklarım :)
2 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba , yaklaşık iki ayda yapraklardan filizlendirdiğim menekşe yapraklarım :) poşeti çıkardım artık .. hepsi köklü dayanamayıp sürekli kontrol ediyordumda :) ama henüz yavru dogurmadılar :)
|
Alıntı:
Menekşe yapraklarınız çok küçük bir alanda sıkışık vaziyetteler. Yavru çıkarmaya başladıklarında sınırlı alan nedeniyle büyümeleri sorunlu olur. Bir pet bardağa bir yaprak olacak şekilde yerlerini değiştirmeniz iyi olabilir. Yaprağı diktikten sonra, merakta etseniz yerinden çıkarıp bakmanız iyi değil. Kök zedeleniyor ve yavru oluşumunu geciktirip yaprağın bozulmasına neden olabilir. |
Daha fazla bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ha/19198-6.htm başlığında bulabilirsiniz.
|
arkadaşlar..bugun bi çiçekciden elinde sıvı gübre olup olmadıgını sordum.özellikle menekşe için sormuştu. elinde ayvalı diye bi markanın mikro element katkılı super besin yazan ürününü verdi.her bitki için idealmiş.daha önce kullanan arkadaslar var mı? bu alanda yeniyim.2 menekşem 2 difenbahyam kaktusum şans bumbum var.
bileşiminde npk: 20+20+20 yazıyor. bu ne demek? menekşeme uygun değil mi |
20+20+20 Azot+Fosfor+Potasyum oranlarını belirtir. Menekşelerde dengeli oran uygundur. Yalnız üre içermemelidir , gübrenin kutusuna bakıp üre içerip içermediğine bakın , içermiyorsa uygundur.Mikro elementler de faydalıdır zaten bütün sıvı gübrelerde element katkısı değişik oranlarda vardır.
Çiçek açmasını sağlamak için Fosfor oranı daha yüksek gübreler kullanıllır 3+8+4 ,.7+9+5 gibi. |
menekşecibaba içeriğinde npk 20+20+20 dısında hiçbi bilgi yok :( sadece bütün bitkiler için ideal gübre yazıyor.nasıl anlayabilirim başka bi yolu var mı ürenın olup olmadıgını anlamamın?
|
Siz çiçekciye sorarak tavsiyesi üzerine aldığınızı düşünürsek bir sorun yok demektir . npk 20+20+20 uygundur yine de azar azar uygulayıp değişimi gözlemleyin bir sorun görürseniz kesersiniz. 1 litre suya 2 damla gibi.
Kullandığınız su da çok önemlidir , 24 saat dinlendirilmiş çeşme suyu en uygunudur. Kullandığımız suyun klorsuz olması da çok önemlidir.Suyu dinlendirmemizin amacı da budur. Kolay gelsin. |
cok teşekkür ederim.bakalım deneyip göreceğim o zaman :)
|
Sevgili Maki01, npk 20 20 20 yaprak gübresini siz hangi aralıklarla,hangi ölçülerde kullanıyorsunuz?Afrika menekşesine gübre uygulamasını yapraktan mı yoksa topraktan mı veriyorsunuz?Yapraktan uygulama konusunda açıklayıcı bilgi verir misiniz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
|
Sevgili menekşekolik,
Her gübre yapraktan uygulanamıyor. Özel olarak yapraktan uygulanmak üzere üretilen gübreleri ise menekşelerede kullandığımı inanın, hatırlamıyorum. Sadece yapraktan uygulanmasında en fazla emilimin gerçekleştiği kalsiyum içerikli gübreyi bir kaç kez kullanmıştım. Menekşelerimde fitilli sulama yöntemini kullanıyorum. Bu nedenle gübre üzerinde önerilen dozun 1/4'ünü ( 1 litre suya 1 kapak yazmışsa, 4 litre suya 1 kapak gibi ) neredeyse sürekli kullanıyorum. Arada gübre vermeyi atladığım da oluyor. Topraktaki gübre nedeniyle oluşacak tuzlanmanın olumsuz etkilerini ise en az senede 1 kere toprak değişimi yaparak gidermeye çalışıyorum. Önerilen ise 6 ayda bir toprak değişimi. Malesef yetemediğim , tembellik ettiğim durumlar olabiliyor. Afrika menekşelerinde NPK 20-20-20 içerikli bir gübreyi kullanmıyorum. Dengeli gübre diye tanımladığımız bu tür gübrelerin daha düşük oranda yer aldığı 5-5-5 gibi yeşil yapraklı bitkiler için üretilen ve içeriğinde N yani Azot bileşeni olarak üre olmayan gübreleri , sadece yavru menekşelerde yaprak gelişimi için kullanıyorum . Çiçek verecek gelişmişlikteki menekşeler içinse Fosfat ( P) oranı daha yüksek olan ve genellikle Afrika Menekşeleri ya da Çiçekli Bitkiler için üretilmiş sıvı gübrelerden kullanıyorum. Menekşelerde kullandığım gübrelerde dikkat ettiğim en önemli konu, gübrenin içeriğinde ucuz bir Azot bileşeni olduğu için bolca kullanılan ürenin bulunmaması. Üre , menekşenin hassas köklerini yakabiliyor. |
Menekşeler için, halk arasında yaygınca yer bulan haşlanmış yumurta suyunun iyi geldiği yönündeki bilgi konusunda ne dersiniz acaba? Bilimsel bir açıklaması var mıdır?
|
evet sn acaci-a iyi geliyor çünkü yumurta haşlandığında kabuğundaki kalsiyum suya karışıyor ve bu sadece menekşeye değil nerdeyse tüm çiçeklere iyi geliyor :D
|
Yumurta haşlanırken tuz katılmadığından ve suyun oda sıcaklığına düştüğünden emin olun Acaci-a
|
Yoğurt Suyu
Dün aklıma geldi. Yoğurt suyunu sulamada kullanabilir miyiz?
PH 4. İçindeki kalsiyum ve bir çok protein var (A,B2,B12...) %50,%50 suyla karıştırsak PH 5.5 yükselir... Deneyen var mı? :confused: |
3 Eklenti(ler)
bunlarda benim menekşeler. hiç gübre ya da besin kullanmadım. yapraktan denediklerimin hepside çıktı.
|
Acil yardım
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerim için sıvı gübre aldım çünkü çok uzun suredir çiçek açmıyorlar ve gelişimleride yavaşladı. Aldıgım sıvı gübrenin üzerinde NPK 20.30.30 yazıyor. Bunu nasıl kulanmalıyım. Suya ne kadar miktar verirsem iyi olur. Kullanım talimatında bir lt suya bir kapak diyor ama menekşemin bir tanesinde denedim yapraklarının sertliği gitti. Sanki kurur gibi oldu. Sonra toprağı değiştirdim şimdilik iyi. Fakat bu besini biraz daha mı fazla sulandırsam. Çiçekçide alırken sorduğumda menekşe kullanımı için uygun demişti. Ne yapmalıyım?:confused: |
Sevgili Nevzer,
Gübre seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu N ( Azot ) bileşenleri arasında Ürenin yer almaması. Kullandığınız gübrenin etiketinde yer alan N,P,K ile ilgili açıklamar yazan bölümün ya fotoğrafını ya da metni olduğu gibi yazarak bizlerle paylaşırsanız daha sağlıklı yorum yapabiliriz. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
15 gün önce Fitilli sulamaya geçtiğim için gübre kullanmaya başladım.
Ekte kimyasal bilgileri mevcut kullanma şekli Normal ölçüsü 2 litreye 10 ml. Benım ölçüm menekşe için diye,forumda sürekli önerilen ''normal kullanım ölçüsünü 1/ 4 seyreltin'' tarifine uyarak 1,5 lt ye 2.25 ml olarak kullandım. Bu ölçüyle her biri 6 cm ye 4 cmlık bardaklarda 1 haftaya kadar 20 derece sıcaklıkta , sabahtan öğleye bol direkt güneş ışığı alarak fitilde durdular. 2013 Mart ayından beri menekşe bakıyorum, gübre kullanımım yok denecek kadardır ve düz sulama yapıyordum.Bitkilerimde buna benzer hiç bir şikayetim yokken, 15 gün evvel önce yavrularda göbekte kızarma, kahverengi olup kazık gibi sertleşme portakal rengi göbek yaprakları, sonra kökü sağlam fakat kılcal kökleri erimiş durumu fark ettim.1 Hafta içinde aniden bu şikayetlerle 2 yavrum kökü sağlam olarak turuncudan mora dönüp aniden öldü. Durumu fark ettim fakat üşenip saksı banyosu yapmadım.SADACE TÜM FİTİLLERİ HEMEN SADE SUYA GEÇİRDİM. |
2 Eklenti(ler)
İki yavru ölümünden sonra aynı durum ekteki yavruya oldu.Kendi yaprağı üstünde duracak kadar diri ve sert, kılcal kökler erimiş, kök sağlam, yaprak rengi aşırı kızıl.Göbek yaprakları ise kahve, turuncu tonlarda.
50 kuruş kadar bir yavru. Yıkadım ve yenı toprağa koydum.Şu an 24 saat oldu öylece duruyor. |
4 Eklenti(ler)
Aynı gün bu iki yetişkinin göbeklerinde kızıl turuncu renkli oluşumlar fark ettim.
Hepsinin ortak yanı renk kahverengi turuncu yapraklar, erimiş kılcal köklerdi. Ayrıca çok sert yapraklar, erime hiç görülmemesi belirgin form bozulmasıda başladı. Ekteki 2 yetişkini de yıkadım sade su vererek yeni toprak ve saksıya aldım. Şu an 2 yetişkin 2 yavru olarak ayrı yerde gözlem altındalar. |
3 Eklenti(ler)
Sabah yıkadığım ve banyo eden aynı turuncu izli menekşenin, yıkanmış göbek yapraklarında beyaz kireçler oluşmuştu.
Beyaz kireçlerin olduğu uçlarda da yanık gibi renkler başlamıştı. Ekte banyo ve 12 saat bekleme sonrası durumu. Ayrıca, gübrelemeyi yaptığım gün 2 yıllık salon bitkime gübre arttı diye o günkü dozun kalanını 1 çay bardağı kadar dökmüştüm.O gündür salon bitkisini kontrol etmedim, menekşeler böyle olunca sabah baktığımda bu bitkidede başka türlü durum gördüm.Bknz ikinci fotoğraf Ve diğerleri. Şu an hiç birine dokunmuyorum, tamamı bu dozu kullanıp 1 hafta maruz kaldılar.Sadece 4 tanesine gübre yanığı diyerek müdahale ettim. Gübreyide kestim. Bilen arkadaşlara danışıyorum,üç notum var: Eğer bunlar gübre yanığı ise forumda ısrarla tavsiye edilen 1/ 4 seyreltmek fikri aşırı değilmi? Bu olanları göze alırsak Damla olarak çok ama çok seyreltilmesi gerekmiyormu? Bunar gübre yanığı değil, hastalık zararlıdır diyebilirmiyiz, dersek gübre ve o dozla başlayan diğer başka şikayetler için ne demek gerekir? Burada verilecek karar göre, sevgili sdurul ve sevgili fatito arkadaşlarıma yolladığım tüm çelikleri atmalarını, benden gelen tüm malzemeyi imha etmelerini rica edeceğim. |
Alıntı:
Ben 1/ 4 seyreltme talimatnı yine aynı fitilde, 2.25 ml yaptım. Akif beyin dozundan çok fazla bir miktar.Forum tavsiyesine göre ise normal görünmekte. Kullanma klavuzunda : Normal ölçü 2 lt suya 10 ml kapağı ekleyin demekte. 1 lt 5 ml ölçü eder. Ben menekşe olduklarından bu miktarı litre başına 1/ 4 daha seyrelttim. Litreye 1.25 ml hesap ettim Su şişem 1,5 lt edıyordu. Şişede Boşlukta vardı tepeleme doldurdum, 2.25 ml ekledim. Damla hesabına vurursak şırıngam 1 ml. de 26 damla döküyor. 2.25 ml de 58,5 damla eder. :mad: |
Sevgili asln, çok geçmiş olsun, ancak bana yolladığınız çeliklerde ve yeni çıkan bebeklerinde hiçbir sıkıntı yaşamadım. Gayet sağlıklılar. Atmam, atamam yani.
|
Alıntı:
Benimde bu gübre olayı ile başlayan belirtilere kadar hiç bir sıkıntım olmadı,olanıda karantina yaptım,fakat olası tüm ıhtimalleri yazıp birlikte takip etmemiz içinde bilginize sundum. Bu topikte gelişmeleri ve fotoğrafları ekleyerek sizleri bilgilendireceğim.Gübre ile ilgili dozdan yana herkese faydam olsun.Sevgiler. |
2 Eklenti(ler)
Yukarıda fotoğrafı olan iki yetişkin.
Dün banyo edildikten sonraki şu an ki halleri. Toprak değişimi dolayısı ile kökten sadece doğal besin alıyorlar. Banyo yapıldıktan sonra renkleri canlandı, kırmızı tutuncu renk izler kurumaya başladı fakat sürekli üstleri tuz kireç benzeri bir şey kusuyor.Bu gece yatarken yine ılık suyla yıkayıp takip edeceim. |
1 Eklenti(ler)
Kıllı bebekler.Detay görünmesi için epeyce zoom yaptım.Dünkü banyoya en çok onlar tepki vermiş.Bunları yıkadıktan sonra, ılık suda 5 dk kadar dikmeden önce beklettim.
Onca hakaretime rağmen hala göbekteki yaprağını büyütmeye çabalıyor. Bunlardaki banyo sonrası değişim büyükler gibi kirecimsi tuz benzeri şeyle kaplanmaları oldu. Bunlar banyoya yetişkinlerden daha geç tepki verdi. Halbuki gübreye olan tepkiyi ilk onlar vermişlerdi.Kireçlenmeden ayrı, renk yeşil tonlara dönüyor, kıllar tebeşir gibi beyaz olmuş. Bunlarıda gece yıkayıp bırakacağım. Neden ılık su müdahalesiyle kireç gibi tebeşir gibi kusma yapıyorlar? Kireçler çıktıkça renk yeşile gidiyor sanki.Birde yanık lekeleri oluşmaya başladı. Yine güncelleyeceğim .selamlar :) |
Alıntı:
Bir çay kaşığı sıvı gübre yaklaşık 2.5 ml yapar. Yani senin verdiğin 2.25 ml doğru bir ölçüm ise çok fazla bir miktar değil hatta daha az. Damla ile mililitre hesabı yapmak gerçekten çok zor, damla var, damla var. Uygulanan basınca , damlalığın hacmine ve ağız çapına göre değişkendir. Aynı damlalıkla bile bazen iri bazen küçük damlalar damlatmak mümkün. Fitilli sulamada gübre vermeyi ihmal etmişsem etiketteki önerilen dozun 1/4 ünü, düzenli kullandığım günlerde de 1/5 ini suya ekliyorum ve gübreden kaynaklanan bir sorun bugüne kadar yaşamadım. |
Dinlendirin menekşelerinizi fitillerinde alın yukarıya hep su ekip durmasın sürekli gübresi su emmiş arada normal su arada gübre en ideali.
Suyunuz cok sert ise tuzlanma yapar bitki gübrenin hepsini sindiremez ph için arada sularına 1 Lt ye nohut tanesi kadar limon tuzu ya da litreye 1 tatlı kaşığı elma sirkesi |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sebebi bu kadar emin konuşmanız benden bilgili benden deneyimli forum hocalarındansınız gözümde. Lakin Üzerine basarak dediğim yanık kavruk fotoğraflarlada belgelediğim bu ''ölçünüzün aşırı olduğudur'' Damla lafını hesap kitap için kullanmadım, 400 sayfalık forum notlarında koca bır litreye ''damla 1,2 damla'' olarak geçen ıfadeler var. Bu damla lafını ben 2.25 ml.verdim ,sizin tavsıyenızle verdim **** başkalarının ıfadesiyle verdim. sonuç olarak verdım.2 damla nerde 50,60 damla nerde diyede örnek yazdım. mevzu neden damlaya döndürüldü ? Mevzu bır üyenizin aralığı 4...6 NPK olan filanca gübreyı 1,5 ltreye 2.25 ml vermesi ve menekşelerin hassas oluşundan doğan zarar şu anda. Biz burada 1,5 litreye 2.25 ml menekşeye neden ıyı gelmediyi tartışacakken siz neyi müdaafa ediyorsunuz? Kaşık ölçüsünümü?damlayımı şırıngayımı? Kaşık filan **** ml filan boş bunlar.menekşeler 1 litreye bir kaç damladan fazla bu aralıktaki gübreyi kaldırmıyor. Bana bunu ifade eden bunu izah eden makul şeyler söylemenizi beklerdim.Hala burada öyle emın , öyle aşırı dozdan bahsediyorsunuzki üşenmeyip 2,3 menekşe daha yakıp buyrun bunuda görün demek istiyorum. Lakin bu olmayacak. Aşağıda kesin net konuştuğunuz ölçüler Memleketin kaşığı çatalı , şırıngası. Şırıngalar değişim gösterir derseniz, **** kaşıklar , çatallar fark gösterir derseniz umarım buna cevap vermemi beklemezsiniz. Aşağıda az önce ölçerek örneklediğim kaşıklar. Sonuş 1 kaşık ML Çıkacak. Ve ben diyorumki Benımle hala ml damla kaşık çatal hesabı yapmayıp başkalarınıda yakmayalım. Bana aacaba neden oldu, acaba gübremi şöyle havamı böyle sumu şöyle **** dozmu çok diye yorumlarda bulunmanızı işi bu raddeye almamanızı umardım. Yanan menekşelerimi hiç konuşmuyorsunuz şu an? Ayrıca az önce eşim kaşıklı çatallı hallerimi görünce menekşelerimi gösterip artık yeter birde insanları iknamı edeceksin, nedir bu mesaj trafiği gecenin hayrında diyerek huzurunu kaçırdı.Altı üstü burada yazan dozunuzu kullandım. Yandı ve yanan şey dert olmuyor başka yerlere taşınmaya çalışılıyor. Lütfen bitkilerime bakın ve daha fazla zarar vermeyin bana. Bu vakite kadar olumlu olumsuz her şeyi arkadaşlarımla paylaştım. Lütfen bunlara yeniden bakın ve çiçeklerime üzülün. |
Sadece damla ile hesaplamanın sağlıksız olacağını söyledim. Elinizde enjektör var, onu kullanın ya da damlayı ölçüt alarak kullanmaya devam edin, karar sizin.
Kullanım dozu olarak önerdiğim etiket üzerinde yazan dozun 1/4 ya da 1/5 oranını ben bulmadım. Ben de uluslarası menekşe sitelerinden ya da dünyaca tanınmış yetiştiricilerin web sayfalarından öğrendim, uyguladım ve forumda paylaştım, hepsi bu. |
Sevgili Asln, 2,25 ml fazla diyorsanız bence benim menekşelere verdiğim ölçüyü hiç duymayın. Bence bu gübre yanığı değil. Ve ne olursa olsun bir gecede boyle bir etki yaratacağını da düşünmüyorum. Hoyalar için orkide besini kullanıyorum. Şuan sizin menekşelerinize kullandığınız markanın orkideler için olanı. Tahminen 5lt olan kovaya 2 kapak dolusu besin ekliyorum. Artan su ile diğer çiçeklerimi buna menekşelerde dahil bu suyla suluyorum. Besin ile yanacak olsa benim bitkilerim çoktan yanmıştı.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yukarıda ilk mesaj 1 hafta fitilde kalan 2.25 ml alan bitki lerin durumu fark ettiğim anki fotoğrafları. İkinci bir gecede olan kireçlenmeler ise banyo yapıp toprak değiştikten sonraki halleri. Bunu üstüne basarak belirtmek isterim. Bilgileriniz ve forum tecrübelerinize dayanarak dozunuzdan anladığım miktar: Markanın bahsedilen kapağı 20 ml alıyor, siz 5 litreye 2 kapak dolusu tahminen 40 ml ortalama ürün eklıyorsunuz burada sanırım yanlış anladığım bir şey yok? İfadenizle anladığım doz buysa, ekte ürün fotoğrafını yükledim. Ürün 'Yeşil yapraklı bitkiler için' olan ürün ve yeşil yapraklı genel kullanımı için bile 20 ml kapak 4 litreye diye açıklaması var Şimdi sizin ifadeniz 5 litreye 2 kapak yanı ; 5 litreye 40 ml veriyorum oluyor.Normal bitkiler dozunu bile yükseltiyorsunuz. Ve kaldıki bunu menekşelere veriyorsunuz. Yani yeşil yapraklılara verilen dozu seyreltmeden dahada aşıyoruz, üstüne birde ekleyerek bunu menekşelere veriyoruz. Bu tecrübeniz durumunda benim forumdan örnek alarak seyreltip kullandığım doz sürekli ifade edilen '' 1/ 4 seyreltin '' tavsiyeside gereksiz oluyor . Forumda ben gibi seyrelterek kullanan ya da seyreltmeden sadece direkt kapak ölçüsü yapan ve şikayeti oluşan üyelerin mesajlarına rastlıyordum. Bilen usta kişiler de bu şikayetlere aşırı doz cevabını vermişler. Bu durumda o bilgili kişilerde 1/ 4 seyreltin sorun gübrede diyerek yanlış teşhis koymuş olabilir diyorum şu anda ki tavsiyenize bakarak. Bundan sonra forum menekşe sahipleri ve ben bu tecrübelere ve usta bilgilerine dayanarak yazdığınız dozu örnek almak durumundayız. Menekşelerinizin sağlığı ve tecrübeleriniz doz konusunda bize zaten yol gösteriyor. Bu vakitten sonra 1/ 4 seyreltin ifadesine ve şikayeti olan kişilere gübre çok seyreltin diyen mesajlarada pek itibar etmiyorum.Kimbilir onlarında ne gibi bir sorunu vardı, hep yanlış bilgilendirilmiş oluyorlar. Menekşelerinizin sağlığı ve tecrübeleriniz baz aldığım noktadır. Bende bundan sonra seyreltmeden daha fazla yoğun olarak kullanacağım. Epeydir yorumunuz yoktu menekşe gurubunda ne iyi oldu bilgilendirdiniz bizi. O güzellikteki menekşelerinizin sırrını hep merak ediyordum. Teşekkürler. Şimdi bu konu da açıklığına kavuştuğuna göre benim yaşadığım sorun nedir sizce? Ne olmuş olabilir acaba? Lütfen yardımcı olun selamlar |
Alıntı:
Yeni yapraklara baktığımda gayet sağlıklı görünüyorlar. Direkt güneşe fazla maruz kalmış olabilir. Fazla fazla güneş ışığı yapraklarda sertleşme ve renk değişimi yapıyor. Besin oranına gelince, başlangıç için 1/4 oldukça uygun bir miktardır. Kullandığınız besinin üzerinde 1 kapak yazıyorsa ve siz 1/4 oranında böyle zarar görüyorsanız sorun oranda değil besinde olabilir. Kireçlerin sebebi Bodrum'un suyundan olmalı. Yazımı orada geçirdiğim için iyi bilirim. Çiçek çeliğini suya koyardım, yaprak sapı kireçten bembeyaz olurdu. Tabii siz hangi suyu kullanıyorsunuz bilmiyorum. O konuda ısrar etmem. |
Alıntı:
Yeni verilen gübre dozu sayesiyle zaten sorun çözüldü.1/ 4 konusu da yeni bir açıklama buldu, artık aşırı doz düşük doz sıkıntısı kalmadı. 1/ 4 te yanma yapmıyor ,fazlasıda yanma yapmıyormuş. Tüm arkadaşlar aydınlandı ,bende aydınlandım bu şekilde. Korkmadan kullanacağız. Ve Artık bundan sonra kapak dolusu gübreler kullanılabilir, ''gübre yanması değil ''diyen tüm iddaalar da ''haklı ''ve ''sorumlu'' olarak konuya katkıda bulunmuştur. Bu durumda da kireç ,beyazlık vesaire de önemsiz kaldığından sulama ile ilgili bir yorumumda olmayacak kesinlikle. Gübrede sorun olmadığına göre başka ne olabilir o bulunur inşallah. Konu kalabalıklığı olmasın ,forum gereksiz mesajlarla dolmasın diyede pek fikir yürütmüyorum.Bilenler yardımcı olur umarım. Selamlar |
Fazla gübre tabii ki yanma yapar. Sadece oranla ilgili fikrimi söyledim. Ortak amacınız menekşelerimizi sağlıklı yetiştirmek. Ben ölçü hesaplamasını şurup kaşıklarıyla yapıyorum. Damla saymak her zaman zor gelmiştir. Hele de şırınga ile damlatmak daha da zor. Besin olarak sürekli Botanika kullanıyorum.
Zaten zamanla kendi sistemimizi oturtuyoruz. Işık yoğunluğu, sıcaklık, sulardaki sertlik her evde farklılıklar gösterir. Biz de deneye yanıla öğreniriz. |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025