agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Afrika Menekşesi Hibrid Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340)

menekşecibaba 10-02-2011 10:19

Afrika Menekşesi Hibrid Çalışmaları
 
Afrika menekşesi üzerinde yaptığım araştırmalarda birşey dikkatimi çekti.Bu alanda yurdumuzda çok az tür olmasına rağmen,Amerika,Rusya ve Kanada da yapılan hibrid çalışmaları sonucu 500 den fazla tür elde edilmiş,niye yurdumuzda da bu tür çalışmalar yapılmasın.
Bu konuyu açarak bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşları bilgi paylaşımına davet ediyorum.

Genel olarak Hibrid” tohum nedir?

Yer küremizde ki biyolojik çeşitlilik kabaca 2 temel kaynaktan beslenmektedir; bunlar;

a. Ya genetik mutasyonlar sonucunda oluşmuş olan ve de normalde olmaması gereken genetik dizilişler ile oluşanlar,
b. Ya da doğal yolla birbirleriyle gen transferi yapabilen türlerin birbirlerine gen aktarmaları sonucunda ortaya çıkanlar yani melezler (veya hibridler) dir.

Doğada Gen aktarımı çoğunlukla böcekler aracılığı (özellikle arılar), rüzgarın etkisiyle, vb… dış etkenler sayesinde gerçekleşmektedir. Arı, çiçekten çiçeğe uçarak, erkek organdan aldığı polenleri (üreme materyalini) dişi çiçeğin döl yatağına taşıyıp, döllenmeyi sağlayarak, ziyaret ettiği bu iki birey arasında doğal şartlarda gen aktarımı mümkünse, gen aktarımı gerçekleştirmektedir.

İnsanlar doğayı gözlemleyerek bu sırrı çözmeye başladıklarında melezliğin çok önemli bir özellik olduğunu fark etmişler ve 19 ncu yy.da ağırlıklı olarak Mendel’ in çalışmaları sonrasında bu olguyu kuramsallaştırmışlardır.

Hibrid veya melez tohum, aynı bitki türüne ait uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesi veya popülasyonundan (örneğin A ve B) seçilen saf hatların veya bireylerin birbirleri ile çaprazlanması (A x B) sonucunda elde edilen ilk nesil (f1) melez tohumlara verilen isimdir; bu teknik ile değişik yöntemler kullanılarak ana veya babada bulunan özelliklerin f1 çocuklarında ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenmekte ve böylece yetiştiricilerin yani çiftçilerin en çok istedikleri özellikleri bünyesinde toplayacak olan f1 melezin hangi ana – baba birleşiminden elde edildiği saptanarak, çoğaltıma geçilmektedir.

Ancak f1 melezler genetik yapıları gereği tohum verdikleri zaman yani f2 elde edildiğinde, f1 de ki istenen özelliklerin çok az bir kısmının f2 de korunduğu görülmektedir. Örneğin f1 de bulunan herhangi bir hastalığa dayanıklılık özelliği f2 de kaybolmakta, dolayısı ile bu özelliklere sahip bir çeşit talep eden kullanıcılar her sene yeniden f1 tohum satın alma zorunda kalmaktadır. Zaten f1 melezlerin bu özellikleri sayesindedir ki bir çok kişi ve kuruluş bitki ıslahı konusunda yatırım yapmış ve yapmaktadır; tohum sektörü her sene cirosunu yaklaşık %13 ila %15 ini ARGE bütçesine aktararak dünyada tüm sektörler içerisinde araştırmaya en çok kaynak ayıran sektör konumunda bulunmaktadır.

Burada göz ardı edilmememsi gereken iki önemli hususa dikkat edilmelidir; bunlar;

a. Tohum maliyetinin toplam girdiler içinde ki payı oldukça düşüktür. (örneğin sera domatesinde %1,5 civarı),
b. Diğer girdi maliyetlerinin sabit kalmasına karşın sadece tercih edilen tohum sayesinde toplam hasılat çok fazla değişiklik gösterebilir. (örneğin serada 1 dekar domates üretiminde hiçbir şey kazanmamak, 25.000.- TL kazanmak veya bu iki uç arasında bir hasılat elde etmek mümkündür).

Bu uğraşlar sayesinde elde edilen özellikli (örneğin verimli, belirli hastalıklara mukavim, soğuğa veya sıcağa dirençli, erkenci veya geçci, yağ oranı yüksek, vs…) f1 hibridler sayesinde tohum sektörü özellikle dünyada nüfusun çok hızlı arttığı 20 nci yy. ın ikinci yarısı boyunca insanların bol ve ucuz gıdaya kavuşmalarını sağlayabilmiştir.

Tohumculuk uğraşında uygun ana – babaları belirleme ile istenen f1 melezleri elde etme işlemine “ıslah çalışması”, yapan kişiye de “ıslahçı” ismi verilmektedir.

f1 Hibrid – Melez tohumlar kısır mıdır?

Maalesef ülkemizde ulu orta dillerde dolaşan “f1 tohumlar kısırdır” söylemi tamamen yanlış ve de büyük bir yalandır! Bu iftiranın altında işin özünü bilmeyen geniş kitlelere korku salarak bilimsel gelişmelerin önüne bilinçli veya bilinçsiz set çekmek isteyen ufak ama yaygaracı bir grup insanın yarattığı bilgi kirliliği vardır! Melezleme yolu ile geliştirilen f1 hibridler mutlaka kısır olur diye bir şey söz konusu değildir; ancak istenirse bu özelliği sağlamak genetik olarak mümkündür. Örneğin eşek ile altın melezi olan katır, kısırdır; ancak katırı alan da, satan da, üretimine aracı olan da bunun böyle olduğunu bilerek belirli özellikleri nedeni ile katırı tercih eder ve ahırına koyar! f1 tohumlar içerisinde de örneğin çekirdeksiz karpuz doğal olarak kısırdır ve tohumu olmadığı için de çocuk yani meyve veremez; bu karpuzları üreten de, yiyen de bunun böyle olduğunu bilir! Ancak çekirdek ayıklaması zor geliyorsa ve de canı kolaylık isterse bu kısır çeşidi bilinçli olarak satın alabilir.

Bu yöntemle belli bir amaca yönelik kısır bir çeşit geliştirildi diye ticari olarak satılan tüm f1 hibrid tohumlar kısırdır demek büyük bir yalandır. Örneğin domateslerde kısırlığın bir cazibesi bulunmamaktadır; ancak ülkemizde piyasada satılan ve tüketilen domateslerin yüzde 99’ a yakınının f1 hibrid olmasına karşın bu çeşitler kesinlikle kısır değildir; bunu doğrulamak için yediğiniz domatesin içerisinden ayıracağınız çekirdekleri, kış sonrası, bahar aylarında toprağa ekerseniz yaza tekrar domates elde edeceğinizi göreceksiniz!


Canavar tohum var mıdır?

Canavar tohum, yakıştırması da aynen “Kısır Tohum” benzeri tamamen medyatik bir abartmadır. Yeryüzünde böyle bir tohum ne doğal olarak var olabilir ne de insanoğlu tarafından meydana getirilmiştir. Ülkemizde “Canavar Tohum” diye adlandırılan şey belki de terminatör tohumlar (terminator seeds) diye tercüme edebileceğimiz bir olgudur. Genetik mühendisliği ürünü olan terminatör tohumların bu teknoloji de dünya lideri bir firma tarafından yapılabilirliği kanıtlanmış ise de aynı firmanın açık taahhüdü ile hiçbir durumda kullanılmayacağı dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Bu ürünler ne Türkiye de ne de başka herhangi bir ülkede hiçbir zaman kullanılmamıştır. Ayrıca ileride değineceğimiz gibi ülkemizde GDO’ lu ya da aktarma genli bitkilerin AGB tarımı yapılmaz.


Hibrid-Melez f1 tohumlar insan ve çevre sağlığı açısından zararlı mıdır?

Kesinlikle hayır! Belirli bir bitki türünde örneğin mısır, şeker pancarı veya domateste hibrid melez tohumlar ile olamayanlar arasında genetik olarak hiçbir fark yoktur. Her ikisi de aynı genetik temele (yani aynı genlere ve gen sayısına) sahiptir. Dolayısı ile hibrid melez tohumu ile organikçilerin yere göğe sığdıramadıkları baba annelerinin domatesi (ki yukarıda açıklandığı gibi o da melez idi) arasında sahip oldukları genlerin niteliği ve sayıları itibari ile hiçbir fark bulunamamaktadır. Hibrid melez tohumlar ıslah edilirken genetik mühendisliğin teknikleri kullanılmaz ve de bu tohumlar başka canlı türlerine ait gen taşımazlar.

Bu aşamada hibrid- melez tohum kullanımı ile bilinçsiz veya kontrolsüz tarım uygulamalarını ayırmamız gerekiyor. Kontrolsüz tarımda ölçüsüz yoğun ilaç ve gübre uygulamaları kültürel tedbirlere riayet etmeden üretim anlatılmaktadır. Denilebilir ki yüksek oranda üretim artışı getiren hibrid-melez tohum kullanımı yoğun tarımı teşvik etmiyor mu?

Hayır etmiyor! “ Bilinçsiz Tarım” karşıtı olarak AB ülkelerinde yaygınlaşmaya ve ülkemizde de sebze üretiminde kullanılmaya başlanan “ iyi tarım uygulamaları” yükselen çevre koruma bilinci ile her geçen gün daha fazla benimsenmekte ve burada hibrid-melez tohumlar kaçınılmaz olarak en önemli girdi olarak kullanılmaktadır; şöyle ki f1 hibrid-melez çeşitler ile kurumsal olarak her istenen özellikte çeşit geliştirmek mümkün olduğundan belirli hastalıklara dayanıklı yani ilaç gerektirmeyen, daha az su tüketen, daha az gübre gerektiren, vs… özellikte tam çevre dostu daha fazla vitamin, daha fazla kanser düşmanı moleküller içeren insan sağlığına dost ürünler elde etmek mümkündür. Bu konular üzerinde tüm ıslahçılar şu anda yoğun olarak çalışmaktadırlar

menekşecibaba 10-02-2011 10:58

Melezleme

Şu anda Afrika menekşelerinde görülen çiçek ve bitki örtüsü türlerinin çeşitliliği başarılı yeni bir mutant bitkilerin hybridizers ve yetiştiricilerin çabalarının sonucudur.

Hibridizasyon - Bazı Önemli Tarihler:

1926 - Armacost & Royston, Los Angeles, ithal tohum.
1935 - Armacost & Royston sürümü ilk 10 çeşit.
1939 - İlk çift çiçek bitki
1942 - İlk gerçek pembe çiçek tohumu
1943 - İlk gerçek beyaz çiçek tohumu
1951 - İlk minyatür melez Frank Tinari
1952 - İlk beyaz kenarlı çiçek
1953 - İlk yıldız çiçeği (eşit büyüklükte yaprakları)
1954 - İlk çift pembe Lyndon Lyon melezleştirdi
1957 - melezleştirilen İlk firar Afrika menekşeleri
1960 - Crown renklilik .
1961 - Mozaik renklilik .
1967 - "Tommie Lou" renklilik.
1974 - Lyndon Lyon ilk minyatür römork hybridizes.
1992 - İlk sarı çiçek bitki melezleşme.

İlk vahşi Afrika menekşe keşifinin 110 yıldönümüne ulaştık. Renkler içinde pek çok tonları ile Afrika menekşeleri içinde inanılmaz geniş bir renk seçimi oluştu. Dahası, beyaz kenarları, renkli kenarlar, noktalar ve çizgiler, farklı renkler ve tonlar ile değişik varyasyon oluştu.Beyaz, pembe ve krem yaprak tonları da çeşitliliği arttırdı. Karakteristik mavi çiçekler, yeşil yaprakları olan yabani türlerin den çok farklı türler oluştu.

Afrika menekşesi çeşitlerinden inanılmaz türler nasıl oluştu?
Cevap hybridizer veya hybridizers olacaktır. Hybridizing sanatsal veya değişik görünümlü ve büyüme alışkanlığı farklı yavru üretmek için genetik olarak farklı türler ya da çeşitlerin bitki melezleme bilimidir. Biz özel olarak dişi ve erkek bitkilerle onlarca yıl boyunca sabırla çalıştık , bu harika renk paletini bu çalışmalara borçluyuz.

Copyright © Kanada 2010 African Violet Society

menekşecibaba 10-02-2011 18:48

Çiçek Türleri ve Renkleri

Afrika menekşelerinde bazı temel benzerlikler olsada temel de mavi çiçekli olanlar daha güçlü yavrular elde etmek için kullanılır. İlk amaç daha fazla renk çeşitliliği getirmekti. Şarap-kırmızılar, beyazlar ve pembeler Alman araştırıcılar tarafından bulundu. Bu renk çeşitlerini bizim heritatge 1930 ve 1940 Amerikan hybridizers çalışmaları takip etti. Mercan pembe ve mercan kırmızısı eklendi. Son keşfedilen renk sarı olmuştur. Uzun yıllar boyunca yapılan çalışmalarla mor-çeşitleri, şarap, bordo ve pembe sarı ve gerçek kırmızı çiçekleri içerecek şekilde genişletmiş oldu. Nolan Blansit ilk gerçek sarı yı tanıttı . Hala renk olarak, sarı bulmak zordur.

renk yelpazesine ek olarak, hybridizers da çok renkli çiçek türleri geldi, zıt renkler, çizgili ve benekli dantel kenarlı. Diğer özellikleri Çiçekyaprak sayısı, çiçek sayısı, çiçek büyüklüğü şeklinde, vb içerir.

Yaprak çeşitleri ve çok renklilik

Yaprak tipi de hybridizers çalışmalarıyla çeşitlenmiştir. Hybridizers örneğin kırmızı sırtları ile yoğun koyu yeşil yapraklar gibi. Büyük yapraklarda, çok renklilik geliştirilmesi oldu. Yeşil yaprak yerine beyaz, pembe veya başka zıt renkli lekeler . Birçok ev bitkisinde alacalı çeşit doğada vardır. Afrika menekşesi uzun bir süredir bunların arasında değildi. Bazı bebek bitkilerde ancak zaman zaman kararsızlık gösterdi . "White Pride" adlı bir yaşlı anne Bayan Tommie Lou Oden yeni alacalı yaprak bebek bulunca süpriz yaşadı. Bayan Oden birçok nesiller boyunca bunun yayılmasına vesile oldu.. Sonuçta Amerika African Violet Society ile tescil edilmiştir ve adlandırılmış, Adı "Tommie Lou" dir.
çok renkliliğin daha az sıklıkta görülen diğer iki türü vardır. Bir beyaz nokta ve yapraklarda sıçramalar bir mozaik görüntüsü sık sık "Lillian Jarrett" renklilik olarak adlandırılan mozaik çok renklilik. Diğerine taç renklilik denir. Bir taç-alacalı bitki kenarına giderek koyu yeşil yaprakları ile çevrili bir ya da açık renkli beyaz merkezi taç vardır. Genç yaprakların yeşil olması daha sonra yaşlandıkça yaprakların dış satırlara ilerleme gibi.

Büyüklüğü ve Bitkiler Türleri

Hybridizers da firar büyüme bize bitkileri ve bitkilerin farklı boyutlarda getirdi. yabani türlerin bazıları daha küçük bir boyuta sahiptir. Yarı minyatür minyatür Afrika menekşesi çeşitleri geldi melezleme ile. Onlar birkaç standartlar tarafından işgal edilen yerde çok sayıda küçük bitkiler sığabilecek kadar sınırlı alana sahip yetiştiricileri için büyük bir nimet olmuştur. Onlarda kısa çiçek ya da güzellik değişmez. küçük bitkiler çiçeklenme tipi ve renk aralığını standartlara eşittir.

Chimeralar
Sonunda, Afrika menekşesi çiçekleri muhteşem bir çığır yaşadı. Bu sevinç ve şaşkınlık uyandıran türde daha fazla fırıldak çizgililer vardır. Kimeralar hibridizasyon ve yayılma süreçlerinde genetik freaks vardır. Bazen bir chimera hybridizer tarafından tohumdan yetiştirilen küçük bir bitki olarak yukarı dönecek. Aynı zamanda yaprak yayılma şeklinde yetiştirilen bitkilerin yeni bebek toplu bir spor olarak açmak olabilir.Ancak, Afrika menekşesi çeşitleri arasında onların varlığını hala hybridizer çalışmalarının ürünüdür.
Copyright © Kanada 2010 African Violet Society

menekşecibaba 11-02-2011 12:18

African Menekşe Hybridizing

Afrika menekşeleri Hybrid çeşitleri sizlere eğlenceli bir hobi olarak ilginç ödül bitkiler verir . Afrika-menekşelerinde tozlaşma yaptırmak kolaydır, birkaç hafta içinde tohum kabukları üretir. Afrika menekşesi tohumların olgunlaşması altı ay kadar sürer genellikle.
Afrika Menekşelerinden melez elde etmek için
Başlamadan önce her zaman temiz ve kuru bir yüzey üzerinde çalışmak gerekir, kullanacagımız aletlerin sterilize edilmesi önerilir.Afrika menekşelerinde tozlaşma ,çaprazlamada gerekli özel araçlar için, birçok kişi manikür makası, tıraş bıçağı, kürdan ve diğer aletleri kullanmak ister. Bu aletlerçamaşır suyu veya alkol ile önceden sterilize edilmelidir . Farklı ebeveynler ve polen setleri elinizde hazır olması gerekir.

Anaç Bitkilerin seçimi

Ilk karar çapraz hangi iki bitkiyi seçeceğimizdir.İstediğiniz herhangi iki Afrikalı menekşeler kullanabilirsiniz. Sadece hybridizing sonucunu merak ediyorsanız güzel niteliklere sahip iki bitki de deneyin . Eğer mozaik alacalı yaprakları, ya da beyaz kenarlı tek bir kırmızı yıldız içinde sarı çiçekler gibi çok spesifik sonuçlar üretmeye çalışıyorsanız ( istenen sonuçları elde etmek için anne ve baba bitki genetik özellikleri ve bunların geçiş şekilleri hakkında daha fazla bilgi gerekir ..)

Iki çiçek parçaları, sarı anter (polen kesesi) ve dişilik organı her Afrika menekşesinden donör polen yapabilirsiniz. Tohum olacak ayrı ebeveyn bitki 'anne' (olgun) ayrı polen ebeveyni ('baba' bitki ) hybridizing için seçim yapabilirsin. Aksi takdirde, sadece bir tohum ebeveyn in özelliklerini taşıyan polen elde edersiniz.

menekşecibaba 11-02-2011 18:45

1 Eklenti(ler)
-Afrika Menekşelerinde çapraz tozlaşma
Anaç veya donör bitkiden poleni çıkarın. Parmağınızla veya manikür makası ya da jilet ile küçük kesikler atıp ,Split polen kesesinden poleni serbest bırakabilirsiniz . "İyi" Polen, kuru ve tozlu olmalıdır; keseler fazla nemli ise veya yumuşaksa polenleme ( çaprazlama ) yapmak için iyi değildir.
Tohum elde etmede transfer için kulallanılacak ana çiçek stigma ucu toz polen için uygun olmalıdır.
Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılır . Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır. Poleni yapışkan stigmaya uygulayın. Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Daldaki tohum kapsülünün kapsül sapı diğer oluşmamış tohum kapsüllerine oranla daha kalındır. Tohumun dalında olgunlaşmış olması gerekir.

Olgunlaşmış Tohum
Yeni tohum da zamanla pod kaybolacak ve her zamanki gibi kuruyup çevreleyen çiçek oluşmaya başlar, pod a özen gösterin. çiçek sapı etrafında parlak bir renkli iplik parçası bağlamak hatırlatma için yararlı olacaktır. Olgun tohumu oluşturacak bitkilerin ,kültürel çevre ve bireysel etkilere bağlı olarak çapraza uygun hale gelebilmesi 3-6 ay veya daha fazla sürebilir.

Buruşma başlar, çiçek bitince olgunlaşan pod küçülür ve kahverengiye döner. Bu noktadan sonra yapmanız gereken, artık olgunlaşan pod tohum kapsülünü koparıp ekim öncesine kadar kuru bir havada saklamalısınız. Tohumları serin , kuru bir yerde veya hava geçirmez bir kutuda saklamak gerekir.İyi serin ve kuru bir yerde bakıma alınmış korunmuş tohumlar bir-iki yıl kadar yaşayabilir.

menekşecibaba 06-04-2011 12:42

Kendi African Violet Hybrid oluşturun
Kendi melez Afrika menekşelerinizi oluşturmak gerçekten çok kolaydır - ister inanın ister inanmayın - hemde eğlencelidir.

Bir Afrika menekşesi hem erkek hem de dişi bölümlerden oluşur. [Parçaları görebilmek için resimlere bkz Caribbeanedu.com .] http://www.caribbeanedu.com/images/k...ower_parts.jpg
erkek parçalar filamentler ve yapılmış anter oluşur, ve stamens ,polen sarı . Dişi parçaları - stil stigma, ve yumurtalıktan oluşur .İşlemin başarılı oluşabilmesi için polenin olgun,dişinin, yapışkan halde olması gerekir.
Hibrit melez oluşturmak için şu adımlara dikkat etmek gerekir:
Adım 1: Erkek ve dişi adaylar ayrı bitkilerden seçilmelidir.Hayal gücünüzü kullanarak farklı renk ve yapraklardan örnekler seçebilirsiniz.

Adım 2: Tozlaşmayı yaptırabilmek için bıçak veya küçük makas ile erkek organdan keskin küçük kesikler oluşturup tozları açın.

Adım 3: Küçük ince bir kıllı fırça kullanarak dişi bitkideki yapışkan stigma üzerine erkek polenleri sürülür.

4. Adım: Yeni çeşitliliği etiketlemek, birinci liste erkek "aşağıda adı" x . Sonra, o altında, dişi adını y yazmak.

Adım 5: Bu çabalar sonucunda hibrid çalışmaları başarılı olursa hafta içinde, yumurtalık şişer ve seedpod form oluşur.Buruşur ve kahverengi ye dönüşür.seedpod ile sap çiçek, kesilmiş kuru olmalıdır.pod 6-9 ay için de ekim için uygundur.
Tohum ekimi nasıl yapılır:

Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.
Tohumlar son derece küçüktür: yaklaşık olarak bir onsta (1ons=28,3gr) bir milyon tohum vardır. Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir.Tohumların ekildiği ortamın önceden buhar ya da kimyasal bir madde ile sterilize edilmesi gerekir. Saintpaulia tohumlarını çok iyi, elenmiş, önceden sulanmış, düzgün yüzeyli torf (peat) substratının yüzeyi üzerine (vermikülit + yaprak çürüntüsü veya kum + yaprak çürüntüsü ya da torf + kum (perlit de olabilir) kabın dibine 2.5 cm yayılır ) seyrek-ince bir şekilde serpilir. İyi bir sisleme aleti ile buharlama şeklinde sulama yapılır, böylece tohumlar ortama yerleşirler. Tohumların üzerini daha fazla kaplamaya gerek yoktur. Kapak sıkıca kapatılarak aydınlık ancak doğrudan ışık almayan bir yere konur.
Buharlama veya sisleme ile yüksek nemli ortamı sürdürün. Direk sulamadan kaçının. 70 Fahrenheit derecedeki (70oF = 21oC) ortam sıcaklığında çimlenme yaklaşık 10-25 gün almalıdır.
Tohumlar çimlenip de fidecikler kapağa dayanacak kadar büyüdüklerinde, kum + yaprak çürüntüsü bulunan kaplara şaşırtılır. 1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır. Çiçeklenme görülene kadar burada bırakılırlar
Elverişli üreme karakteristiklerine sahip çoğu kültür bitkisi ticari üretim için patentlenmiştir. Bu türlerin eşeysiz çoğaltılması, patent saylayıcıdan alınan üretici lisansı ve anlaşması olmadıkça yasaklanmıştır.O yüzden piyasada hazır tohum kolay kolay bulamazsınız.
Kendi hibrit çalışmanızı kendiniz yapın.
Tohum atımından çiçek açan bir bitki elde edilinceye kadar geçen süre 7–10 aydır. Bu süre de ortam koşullarına, kullanılan tohum çeşidine ve materyale bağlı olarak değişebilir. Tohum ekimi için en uygun zaman eylül-ekim aylarıdır. Bununla beraber sera koşullarında yılın herhangi bir zamanında da olabilir. 22°C sıcaklıkta, tohum ekiminden 10 gün sonra çimlenme başlar ve fidecikler toprak yüzeyinde görülür. Ancak gelişmeleri için en az 3–4 ay beklemek gerekir.

menekşecibaba 08-04-2011 07:21

Ve en sonunda başardım sanırım iki aydır uğraşıyorum,anaçlar arasında 115 baba olmak üzere diğerleriyle tozlaştırıyorum,(karışıklık olmasın diye sadece 115 i kullandım)şu ana kadar başarısızdım ve ilk tohum kesesi 132-(koyugüvezbyçiçekkırcıllı) da oluştu.(Eğer binde bir uçan sineklerin marifeti degilse tabi)Resimleri yakında ekleyeceğim.
Baba adayı x=115,anne adayı y=132.
Bakalım çocuklarının mürüvvetini görecekmiyiz. :D
baba xhttp://akevler.net/meneksecibaba/ima...ritchimera.jpg
x
anne y http://img851.imageshack.us/img851/358/132n.jpg

menekşecibaba 08-04-2011 07:25

1 Eklenti(ler)
bu da yavrumuz :)

fatmadundar 08-04-2011 08:36

Harika!. Çok heyecanlı gerçekten. Şimdi bebekleri beklemek daha heyecan verici olacak.

menekşecibaba 09-04-2011 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 781895)
Harika!. Çok heyecanlı gerçekten. Şimdi bebekleri beklemek daha heyecan verici olacak.

Evet gerçekten çok heyecan verici zevkli bir olay.ve müthiş sabır isteyen bir çalışma :) bakalım sonuçlarını görebilecekmiyim,biryandan katalogumdaki çiçekli türlerde tozlaştırmayı devam ettiriyorum,şu an elimde gelişmiş 50 den fazla afrikamenekşesi çeşiti var.Ama sadece 115 ve 122 üzerinde çalışıyorum.

zappie 20-04-2011 09:54

1 Eklenti(ler)
Anasi da babasi da belli olmayan :D narin kizim. Biraz trailer'lik var sanki. Cok carpici bir guzelligi yok, ama essiz oldugunu dusunuyorum. Cunku satin aldigim tohumdan yetistirdim.

Doğayla Barış 23-04-2011 00:13

Benim menekşemin üzerinde tohum kapsülü oluştu, çiçek kurudu ama kapsül büyümeye devam ediyor, heyecanla bekliyorum. Ne zaman olgunlaşır acaba?

Faruk 23-04-2011 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doğayla Barış (Mesaj 790854)
Benim menekşemin üzerinde tohum kapsülü oluştu, çiçek kurudu ama kapsül büyümeye devam ediyor, heyecanla bekliyorum. Ne zaman olgunlaşır acaba?

Çiçek sapı kuruyup, kapsül kahverengimsi bir renk aldığı zaman olgunlaşmış olduklarını anlarsınız.

Olgunlaşmış kapsül şişkin yapısını kayedip büzüşmeye başlar.

Bu belirtileri farkettiğiniz zaman tohum kapsülünü steril bir jilet yardımıyla kesip içindeki tohumları beyaz renkli bir kaba boşaltırsanız tohumların dağılmasını önlemiş olursunuz. Keza tohumlar çok küçük...

menekşecibaba 26-04-2011 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 791096)
Çiçek sapı kuruyup, kapsül kahverengimsi bir renk aldığı zaman olgunlaşmış olduklarını anlarsınız.

Olgunlaşmış kapsül şişkin yapısını kayedip büzüşmeye başlar.

Bu belirtileri farkettiğiniz zaman tohum kapsülünü steril bir jilet yardımıyla kesip içindeki tohumları beyaz renkli bir kaba boşaltırsanız tohumların dağılmasını önlemiş olursunuz. Keza tohumlar çok küçük...

Yeni site çalışması yaptığımdan yoğundum sorunuzu yeni gördüm.Faruk beyin söyledikleri çok doğru,
Tohum kabukları çevre şartlarına bağlı olarak 3-6 ay içinde olgunlaşır,buruşmaya başlar. Küçülür ve kahverengileşir. Bu noktadan sonra Faruk beyin anlattıkları gibi steril bir şekilde çıkardığınız tohumları , hava geçirmez bir kutuda kuru havada saklamalasınız.Yer serin, kuru ışık almayan kapalı bir yer olmalıdır.Böyle korumalı bir ortamda 2 sene kadar canlılığını yitirmeden saklıyabilirsiniz.

Tohumla üretimide uzun uzun anlatmayı düşünüyorum,boş kaldığımda hayırlı akşamlar.

menekşecibaba 21-05-2011 10:23

Sabır , sabır , sabır mart ayının ortalarında oluşan tohum kapsülü bayağı irileşti,her gün gidip bakıyorum 21-mayıs-2011 kurumaya hiç niyeti yok :) bayağı tohum verecek herhalde , bitki ikinci çiçeklenme dönemine girdi çok güzel çiçek açmalarına rağmen güç onlara gitmesin diye bir çiçek dalı hariç (onada kıyamadım) ve cılız yapprakları temizledim.
O arada 4 tohum kesesi daha elde etmeme rağmen ikisini işaretlemediğim için yalnışlıkla kopardım :( kesinlikle farkeder etmez işaretleyin.Diğer ikiside gelişiyor (116*138 evliliği )
Bir yandan da boş durmuyorum ABD den getirttiğim Standart, Minyatür ve Trailer tohumları 26-4-2011 de ayrı ayrı mini seralara ektim.20 gün sonra çıkmaya başladılar :) şu an yüzlerce mini mini yeşermeleri izliyorum.

menekşecibaba 21-07-2011 12:46

4 Eklenti(ler)
Standart, Minyatür ve Trailer tohumları nın gelişimi

menekşecibaba 21-07-2011 12:55

4 Eklenti(ler)
Hibrit çalışması olarak İkinci tohumun oluşumu da tamamlandı (116*138), tohumları sonbaharda ekmek üzere kapalı bir kutuda dolaba aldım.

bengi_su 22-07-2011 06:32

Tebrikler Menekşecibaba büyük bir azmin ürünü gerçekten çalışmanız ben ne kadar denediysem başaramadım tekrar hırslanmadım desem yalan olur eve gidip yeniden çalışmalara başlıyacağım.

maki01 27-07-2011 10:53

Kutluyorum sevgili menekşecibaba, heyecanla gelişmeleri bekliyorum. Bakalım nasıl bir tür ortaya çıkacak :)

Bir kapsülde tahmini kaç tohum oluşuyordur?

menekşecibaba 28-07-2011 08:04

Teşekkür ederim.
Bir kapsülde 70 ile 200 arasında tohum elde edilebiliyor.Bitkilerin sağlıklı olması ve yaşına göre tohum sayısı değişebiliyor.

Emre İlhan 28-07-2011 08:16

Tebrik ederim sevgili, menekşecibaba.:) Bitki tohum kapsülü yaparken verilmesi gereken gübre de değişiyor diye düşünüyorum. Potasyum oranı yüksek gübre kullanarak kapsülü desteklemek gibi. Bu konuda sizler ne yapıyorsunuz?:)

menekşecibaba 29-07-2011 07:49

Sayın Emre İlhan .Yabancı forumlarda takip ettiğim kadarıyla bitki üzerinde uygulanan gübreleme sulamaya aynen devam edin bilgisi doğrultusunda eksta birşey yapmadım.Aynı sulama ve bakımı uyguladım.

mmanager 21-03-2012 12:02

iyi günler benim menekşemde de böyle bir tohum gördüm ama hala yeşil renkte.Şimdi daha iyi mi bakmam gerekecek ayrıca etrafında büyük yavrular vardı çok gelişmişti bu yüzden ayırdım bir kaç tane daha var onlar da kalsın dedim şimdilik.Ayrıca o kadar menekşeyi çoğaltsam ne yapacağımı düşünüyorum zaten evde 30 kadar var 100 tane daha eklanince ne yapacağım ki bilemiyorum kimseye vermeye de kıyamam ben onları bir fikir verir mi siniz saygılar dileğiyle......

menekşecibaba 21-03-2012 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 928870)
iyi günler benim menekşemde de böyle bir tohum gördüm ama hala yeşil renkte.Şimdi daha iyi mi bakmam gerekecek ayrıca etrafında büyük yavrular vardı çok gelişmişti bu yüzden ayırdım bir kaç tane daha var onlar da kalsın dedim şimdilik.Ayrıca o kadar menekşeyi çoğaltsam ne yapacağımı düşünüyorum zaten evde 30 kadar var 100 tane daha eklanince ne yapacağım ki bilemiyorum kimseye vermeye de kıyamam ben onları bir fikir verir mi siniz saygılar dileğiyle......

Ona siz karar vereceksiniz :) ama güzel bir deneyiminiz olacak.Önce yapmanız gereken tohum dışındaki çiçekleri koparın ki tohum daha sağlıklı gelişsin.Sonrada yukarıdaki yapılacakları izleyin.Ayrıca tohum kapsülünün büyüklüğüne göre 50 ile 150 arası bitki elde edebilirsiniz.Ayrıca çimlenme esnasında da fireler oluyor.Ama zevki herşeye değer , tavsiye ederim. :)

mandalinci 21-03-2012 16:02

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Arada bir güzel çiçeklerinize bakıyor, çalışmalarınızı takip ediyorum.

Ben de Afrika menekşelerine çok düşkünüm sanıyordum, sizleri görünce nutkum tutulduğu için konuşamıyorum.

Tohumla ilgili konuşmalarınızı görünce, benim menekşelerimde böyle bir olayı hatırladım, resmini ekliyorum, ama çok yavru almayı başarırsam nerelere koyarım bir fikrim yok:)

menekşecibaba 21-03-2012 19:05

Sayın Mandalinci çok sağlıklı güzel bir tohum kapsülü tam anlayamadım eski bir resim mi bu ? çok zevkli ve sabır isteyen bir iş tavsiye ederim. [ama çok yavru almayı başarırsam nerelere koyarım bir fikrim yok ) demişsiniz. Sizin yeriniz geniş , daha olmazsa eşe dosta dağıtırsınız.:) Kolay gelsin.

menekşecibaba 21-03-2012 19:15

Arkadaşlar malesef benim ilk çalışmalarımda elde ettiğim tohum kapsülleri bir kazaya kurban gitti.Biraz daha kurusun diye koyduğum çiçeklerin arasında ıslandığı için nemden çürüdü ve çimlenmedi.Onu burda belirtmemişim.Yukarıdaki çimlenen standart . minyatür . trailer tohumları dışarıdan ithal getirtiyorum.Ama benim tohum çalışmalarım tüm hızıyla devam ediyor yeni tohum oluşumları var.Onlarıda ileride paylaşırım.Moral bozukluğu yok devamm.

mandalinci 22-03-2012 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 929041)
Sayın Mandalinci çok sağlıklı güzel bir tohum kapsülü tam anlayamadım eski bir resim mi bu ? çok zevkli ve sabır isteyen bir iş tavsiye ederim. [ama çok yavru almayı başarırsam nerelere koyarım bir fikrim yok ) demişsiniz. Sizin yeriniz geniş , daha olmazsa eşe dosta dağıtırsınız.:) Kolay gelsin.

Sn. menekşecibaba,

Resim yeni, yerim geniş ama menekşeler için ev pek uygun değil, bakalım deneyeceğim.

Çok da güzel rengi olan bir menekşe, umarım olur.

Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim.

blaze ash 13-06-2012 16:49

Sayın menekşecibaba;

Anlattığınız hibritleme çalışması sanırım bu. Ben de kendi menekşelerimde deneyeceğim.


Making an African Violet Cross (Hybridizing) - YouTube

his 21-09-2012 16:38

Merhaba,
Şimdiye kadar yaptığım defalarca yaptığım çaprazlamadan hiç tohum elde edemedim. Yumuşak bir fırça ile günde 1 kez olmak üzere 3-4 kez tozlaşma yaptım. Fazla yaptığım için mi olmadı acaba, bir kez yapmak yeterli olur mu? Bir de kesesinden çıkarmadan çiçeğinden ayrılmış poleni ne kadar süre saklayarak kullanabiliriz?
Selamlar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024