agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Hibrid Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23340.htm)

kadiryasar 14-05-2013 18:25

Tohum kesesi

1 Eklenti(ler)
Sonunda bende tohum kesesi oluşturabildim. :D
Farklı türlerle mesela hercai , yaban menekşelerinin çiçekleriyle hibridleme yapılabilir mi? Aynı familyadan gelmek kaydıyla tabii..

maysan80 14-05-2013 22:53

harika

maki01 15-05-2013 01:23

Genetik yapısı aynı olmayan 2 ayrı bitkinin çapraz tozlaşmasının mümkün olmadığını düşünüyorum sevgili kadiryaşar. Elbette mikrobiyolojik yöntemlerle genlerle oynayarak sonuç alınabilir ama bizi aşar :)

haticeilhan 20-05-2013 10:19

resimlerden anladığım kadarı ile ilk tohum keselerimi elde ettim hem de bir çiçek üzerinde 4 tane :) ama 4 5 ay beklemek çok uzun yaa yok mu hızlı bir yolu :D

eceyıldız 05-06-2013 12:37

tozlaşmanın olup olmadığını nasıl anlıyoruz. kaç gün sonra belli oluyor. bende 5 gün önce denedim inşallah başarılı olurum...

haticeilhan 13-06-2013 22:34

sayın eceyıldız kadir beyin eklediği resimdeki en yakın olan ççeğe bakarsan diş organın bir kese gibi büyüdüğünü görebilirsin 2-3 hafta içinde yavaş yavaş belli olmyştu.çiçeğin sapının kurumamasından veya çiçeğin kuruyunca boyun bükmemesinden de anlarsın. ben de ilk defa denedim 2 ay falan oldu bekliyorum

eceyıldız 14-06-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haticeilhan (Mesaj 1169482)
sayın eceyıldız kadir beyin eklediği resimdeki en yakın olan ççeğe bakarsan diş organın bir kese gibi büyüdüğünü görebilirsin 2-3 hafta içinde yavaş yavaş belli olmyştu.çiçeğin sapının kurumamasından veya çiçeğin kuruyunca boyun bükmemesinden de anlarsın. ben de ilk defa denedim 2 ay falan oldu bekliyorum

teşekür ederim ama artık eminim kese olmuş hemde bu kendiliğinden olmuş ben yapmadım yani...sanırım denediklerimde oldu bakalım bekliyorum...

neris 11-07-2013 13:06

sevgili menekşeci baba sizin anlatımlarınızdan cesaretle bende tohum üretmeyi başardım kapsül oluşmaya başladı şimdi kahverengi bir renk alıp büzüşmesinimi beklemeliyim bu ne kadar bir zaman alacak büzüşmeye başlayınca hemen koparacakmıyım ve kopardıktan sonra hemen ekilecekmi yoksa bir süre daha beklemek gerekirmi çok soru sordum galiba ama tohumları ekmek için en ideal mevsim hangisi şimdiden çok teşekkürler.

eceyıldız 11-07-2013 13:22

benim tohum keseleri malesef kof çıktı iki ay sonra kuruyup öldüler. yeni denemelerim oldu ama bakalım tutar mı

menekşecibaba 11-07-2013 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neris (Mesaj 1178637)
sevgili menekşeci baba sizin anlatımlarınızdan cesaretle bende tohum üretmeyi başardım kapsül oluşmaya başladı şimdi kahverengi bir renk alıp büzüşmesinimi beklemeliyim bu ne kadar bir zaman alacak büzüşmeye başlayınca hemen koparacakmıyım ve kopardıktan sonra hemen ekilecekmi yoksa bir süre daha beklemek gerekirmi çok soru sordum galiba ama tohumları ekmek için en ideal mevsim hangisi şimdiden çok teşekkürler.

Sayın neris tebrikler.
Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde şişmeye başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Olgun tohumu oluşturacak bitkilerin ,kültürel çevre ve bireysel etkilere bağlı olarak uygun hale gelebilmesi 3-6 ay veya daha fazla sürebilir.Yani sabır ister.
Buruşma başlar, çiçek bitince olgunlaşan pod küçülür ve kahverengiye döner. Bu noktadan sonra yapmanız gereken, artık olgunlaşan pod tohum kapsülünü koparıp ekim öncesine kadar kuru bir havada saklamalısınız. Tohumları serin , kuru bir yerde veya hava geçirmez bir kutuda saklamak gerekir.İyi serin ve kuru bir yerde bakıma alınmış korunmuş tohumlar bir-iki yıl kadar yaşayabilir.
Tohum için en iyi ekim zamanı ise 20-22 derece sıcaklık ve ışıgın uygun olduğu bahar aylarıdır.

haticeilhan 19-07-2013 23:34

3 ay oldu menekşeci baba ama hala bekliyorum *** sizden öğrendiklerim ama sabır çok zor yaa. hala buruşmadı 3 ayda yeşil yeşil bana bakıyor

menekşecibaba 20-07-2013 10:03

Hala yeşil kalması olumlu , bu sürede tohum bağlıyor. Sabır sabır sabır bu hayattaki başarının sırrı da bu değil mi ?
Ama dikkat edin kurumaya başlayınca küçülür dalgınlıkla koparıp atmayın..Başarılar kolay gelsin.

haticeilhan 20-07-2013 12:59

günde 3 -4 defa kontrol ediyorum. :) dalgınlık olmaz sanırım :D

haticeilhan 29-07-2013 13:08

vee kurudu tohum kesesi sırada tohumların kurumasını beklemek toprağa ekmek çimlenmeesini beklemek büyümesini beklemek çiçek açmasını beklemek var :)

haticeilhan 05-12-2013 21:53

sorum şu çaprazlama sonucu elde ettiğimiz tohumlardan elde edeceğimiz yavrular birbirinin tamamen aynısı mı olur yoksa farklı renk ve şekillerde çiçek mi açarlar

kadiryasar 06-12-2013 01:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haticeilhan (Mesaj 1226975)
sorum şu çaprazlama sonucu elde ettiğimiz tohumlardan elde edeceğimiz yavrular birbirinin tamamen aynısı mı olur yoksa farklı renk ve şekillerde çiçek mi açarlar

sorunuza şöyle cevap verirsem herhalde olasılığın ne kadar büyük olduğunu anlatabilirim. Yeşil gözlü bir baba ile kahverengi gözlü bir annenin çocukları hangi göz rengine sahip olur... kardeşler birbirinin aynısı mıdır :D

haticeilhan 06-12-2013 13:55

daha net bir bilgi aktarma adına linkteki videonun 44. saniyesinde all of these plants came from the same cross (bu bitkilerin tamamı aynı çaprazlamadan gelmektedir) yazısının altında sergilenen tek bir çaprazlamadan elde edilecek ne kadar çok çeşit olabileceğini gösteriyor.Central Jersey African Violet Society 2010 Show - YouTube

nothing 15-06-2014 20:30

videodakiler ne kadar da güzel... bayıldımmm

eylül08 13-06-2015 13:27

Beneim yaşadığım şehirde bir çok hibrit çeşidi menekşeyi bulmak imkansız. Çok istediğim menekşeler var özellikle mavi beyaz renkte olanlardan. Ama yok işte :(

Emineyyüp 13-06-2015 13:44

Benim menekşelerim çiçek açmıyor. Siz neler yapmışsınız öyle helal olsun

happymuti 14-09-2015 14:03

Çaprazlama ile ne kadar çok çeşit menekşe üretilebiliyor hayal bile edemezsiz. "The African Violet Society of Minnesota presents the 2015" bu yarışmada söylediğim şeyi daha iyi görebilirsiniz iyi seyirler.

https://www.youtube.com/watch?v=TSYesxdAqrQ

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025