agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm)

sami ulus 27-02-2014 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asln (Mesaj 1254462)
Sami bey maşallah,bence baharda hepsi coşacak.Evinizin ışığını çok ideal buluyorum,faydalı olacak eminim:)
Bir sorum olacak, birinci fotoğraftaki kenarları yukarı kıvrık çorba tası gibi olan yavruların geçmişi nedir?

Hangi ayda anneleri dikilmiş, kaç ayda yavrular çıkmış,sulama ne şekide yapılmış, bu süre zarfında bulundukları yer,güneş ve sıcaklık nelerdir?
Kısaca o yaprağın özgeçmişini anlatırmısınız?

Sorma sebebim: 2,3 yavrumda aynı vakayı gördüm,bende siz gibi henüz türlerimi tanımıyorum. Bu durumda tür özelliğimi, ısımı, güneşmi toprakmı vesaireyi sizin özgeçmişle kıyaslamak ve benim durumla ilgili fikir edinmek istiyorum.
Sizde de diğer yapraklarda yok o durum. Bir bunda sanırım benim sabıkalılar gibi;)

Sayın asln o ikinci kez fide aldığım çelik. Birinci fidelerinin yaprakları kıvrık degildi. Resimlerdeki en büyük ebatlı ilk fidesidir. Fakat ikinci kez diktiğimde öyle kıvrık çıktı yapraklar ama sanki yaprak ebadı büyüdükce düzelerek gelişiyor. Bu çelikler haziran ayında başka şehirden geldi geçmişlerini hiç bilmiyorum ne renk açacaklarınıda bilmiyorum. Merakla bekliyorum.

asln 27-02-2014 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1254470)
Sayın asln o ikinci kez fide aldığım çelik. Birinci fidelerinin yaprakları kıvrık degildi. Resimlerdeki en büyük ebatlı ilk fidesidir. Fakat ikinci kez diktiğimde öyle kıvrık çıktı yapraklar ama sanki yaprak ebadı büyüdükce düzelerek gelişiyor. Bu çelikler haziran ayında başka şehirden geldi geçmişlerini hiç bilmiyorum ne renk açacaklarınıda bilmiyorum. Merakla bekliyorum.

Aynı bendede olmuştu,bende büyüdükçe düzeldiğini gördüm.
Başka olmadı fakat sizinle ortak yanı benimde yazın diktiğim çelikte oldu.Ve eskiyen yaprak yavrusunda.
Sonradan yavru değişiyor düzeliyor fakat o kıvrık olanlar çok daha fazla büyümüyor,yavru göbekten yeni çok sağlıklı yaprak veriyor şu an.
İlginç bir durum .Bir daha olursa gözümü ayırmam sanırım meraktan;)

Deryya 01-03-2014 21:53

2 Eklenti(ler)
iyi akşamlar; mayıs sonu diktiğim çeliklerden büyüyen yavruları bugün ayırdım ama çok mu erken oldu acaba. Bir de ilk sularını çiçek coşturan koyduğum şişeden vermişim yanlışlıkla sonra farkettim şimdi içimde bir sıkıntı var inşallah çürümezler.
o kadar çok menekşe kaybettim ki bunların ölümünü kaldırabileceğimi sanmıyorum. komşular dalga geçip duruyorlar zaten başarısızlıklarımla. Neolur dua edin çiçekli hallerini de görebileyim.

Deryya 01-03-2014 21:57

1 Eklenti(ler)
Bunları da yoğun bakıma aldım;)

maki01 01-03-2014 22:07

Çok büyük saksılar dışında çok güzeller sevgili Deryya, keşke çelikleri diktiğin beyaz plastik bardaklara dikseydin. Biliyorum dekoratif olmuyorlar ama menekşe büyüyünce çok göze batmıyorlar :)

yagmur27 06-03-2014 20:31

merhaba ben yağmur menekşeler
hakkında her yazıyı okudum meraklısıyım bugünlerde çelikten menekşe üretmeye çalışıyorum ne kadar basarili olurum bilemiyorum ama inşallah sonuç güzel olur

maki01 07-03-2014 00:07

Öncelikle hoşgeldin sevgili yagmur27, çelikten menekşelerini başarıyla üretmeni diliyorum.

Forumumuzda Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. m r b (Arada boşluk yok) gibi chat dilinde kelimeler ya da kısaltmalar yazınca **** işareti ile sistem otomatik olarak uyarı veriyor. "Düzelt" tuşunu kullanarak mesajını düzeltebilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

maki01 07-03-2014 17:19

3 Eklenti(ler)
Havaların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına en çok çeliklerimiz sevinmiş olmalı, pıtır pıtır yavru vermeye başladılar :)

Sevgili menekşecibaba'ya teşekkürlerimle :)

Eklenti 474370

Eklenti 474371

Eklenti 474369

yagmur27 08-03-2014 12:38

merhaba benim menekşelerden umudum yok yavaş yavaş solmaya başladılar nerede yanlış yapıyorum bilemiyorum iki ay suda beklettim köklenmediler ölmedilerde iki hafta oldu hazır toprak aldım çiçekçiden pet bardaklara fitilleme usulü diktim bazılarını onlarda yumuşama yok ama canlanmada yok diğerlerini sera yönteminide uyguladım direk toprağada ektim direk toprağa ektiklerimin ikisi solmuş sera uyguladıklarım şimdilik iyi durumda ama köklenme yok menekşe için sabır lazım bendede o yok

arasaral 08-03-2014 16:16

2006dan beri menekse bakarım rastgele topraga koyduklarım bile tutardı önce şimdi yeni menekseler üretmek istiyorum ama olmuyor

menekşecibaba 08-03-2014 16:35

Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim

1 Eklenti(ler)
Bunları uygularsanız sorun yaşamazsınız
Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Eklenti 474664
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.

arasaral 08-03-2014 17:16

tskler meneksecibaba sanırım sorun benim toprakta

arasaral 08-03-2014 17:20

dün ektigim menekseleri topraktan alıp yenien bu yöntemle ekebilirmıyım

menekşecibaba 10-03-2014 17:54

Bir iki gün olduysa değiştirebilirsiniz , ısıya çok dikkat edin 20 derecenin altına düşmesin.

sami ulus 14-03-2014 08:06

Tek fide

3 Eklenti(ler)
Haziranda diktiğim çeliklerin iki tanesi sadece birer adet fide vermişti. Birisi bu, galiba minyatür ve çiçek açmak üzere, fakat havalar fena soğudu çarpılıp çiçeklere zarar vermez umarım, geceleri poşetleyerek korumaya çalışıyorum.

fatitoo 22-03-2014 21:27

5 Eklenti(ler)
Sevgili asln nin yolladığı çelikler havaların ısınmasıyla teker teker pıtlamaya başladılar. Her sabah kalktığımda biri yavru vermiş oluyor ben de heyecan ve merakla onları izliyorum:) Sevgili asln ye teşekkürlerimle...

fatitoo 22-03-2014 21:30

5 Eklenti(ler)
Devam...

eceyıldız 24-03-2014 09:01

En sonunda bende Afrika menekşesi toprak karışımı aldım ve ilk yapraklarımı ektim. İnşallah bu sefer başarılı olurum. geçen çarşamba suda köklenen yaprakları ektim. Bu arada kavanozda yavrulayan yaprağı bebişlerinden ayırdım ve tekrar yeni toprağa ektim. Şimdi sonuçları bekliyorum.... Bana şans dileyin arkadaşlar....
Bu arada bu yapraklar ne zaman yavru verir ortalama kaç gün bekleyeceğim acaba.

Seabert74 24-03-2014 09:38

Ben de uzun zamandır keyifli mi keyifsiz mi anlamadıgım yaprakları toprakta (cocopeat) dalları fazla oynuyor diye düşünerek çıkarıp yeniden diktim. Belli belirsiz kök yapmaya çalıştıgını gördüm bazılarının.. Şimdi daha rahat edecekleri şekilde ektim umarım sonuç alabilirim..
Bence bu yapraktan köklendirmek ve yavru almak resmen sabır işi :)

ngr33 24-03-2014 10:15

Sevgili eceyıldız toprak karışımın hayırlı olsun ;). ne zaman yavru verir bilmiyorum ama ayırdığım yavruları bu toprağa ektim gelişimleri inanılmaz hızlı bir ayda ektigim bardağı doldurdu hem yaprakları hem kökleri..bunda fitilli sulamada etkili olabilir tabi bilemiyorum..
ben yavruları suda koklendirip minik yaprakları gördükten sonra toprağa alıyorum.. toprağa birakiyorum öylece derin olmuyor yani üzerine de tuz ekeler gibi topraktan koyuyorum..bir sürü yavrum oluyor en az uç tane ;) bu süre 3 haftayı bulabiliyor...
bol şans,sabır ve kolaylıklar diliyorum.. ;)

ayse7478 26-03-2014 07:32

herkese günaydın. uzun bir süredir bu bölümü okumaya çalışıyorum vakit buldukça ve ben de yapraktan yavru üretmeye çalışıyorum. 2 yavrum oldu ve bunların anne yaprakları çürümeye başladı yavrular daha küçük ve anneye ihtiyaçları var. bugün gene baktığımda toprakta küçük kurtçuk benzeri beyaç birkaç böcek gördüm. ama tüm yaprak topraklarında görüyorum bunları. diğer menekşelerimde yoklar şükür. bunun nedeni ne olabilir. acaba yapraklar çürüdüğü için mi bu canlılar ortaya çıkıyor yoksa bu canlılar mı çürümeye neden oluyor? herkese cevapları için şimdiden teşekkürler bol yavrulu bol çiçekli günler :)

sardunyadervis 26-03-2014 14:39

Onlar torf sineği olabilir ama fotografını görmeden pek yorum yapılamaz sanırım sn Ayse7478 fazla ıslak kalmaktan olmuş olabilir fisfis içine limon sıkın suyla karıştırıp sineklere sıkın

maki01 26-03-2014 14:48

Çürüyen anne yaprağı keserek alın sevgili ayse7478, bakteri üremesine neden olabilir. Çürümüş bir anne yaprak yavruları besleyemez.

Kurtçuklar büyük olasılıkla sevgili sardunyadervis'in de yazdığı gibi torf sineği larvalarıdır.

ayse7478 27-03-2014 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1263600)
Çürüyen anne yaprağı keserek alın sevgili ayse7478, bakteri üremesine neden olabilir. Çürümüş bir anne yaprak yavruları besleyemez.

Kurtçuklar büyük olasılıkla sevgili sardunyadervis'in de yazdığı gibi torf sineği larvalarıdır.

teşekkürler arkadaşlar bu sinek gibi kanatlı değil ama bunun bitkileri bir zararı yok gibi görünüyor. ve sulama yaptığımda daha çok görünüyor. yoksa çeliklerimi çıkarıp başka bir toprağa mı alsam? birde o çürüyen yaprak ortasında kesik bir yeri vardı oradan yavrulamıştı yaprağın o bölümünü kesip baktım küçük kökler de var başka bir bardağa diktim onu şansı var mı bilmiyorum ama bekleyip göreceğim. birde ben torfun içine meşe talaşı katarak yavru dikiyorum sizce talaşın bir zaradı olur mu baya su tutuyor nemli kalıyor.

ayse7478 27-03-2014 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1263600)

yaprak aldığımda baya yaşlıydı ve yavrulaması da çok uzun zaman aldı ve 2 yaru verdi ama yavrular daha ayrılacak kadar değil. biri 1 yaprak diğeri 3 yaprak. 5 kuruş büyüklüğünde 1 tanesinin yaprakları ama daha kıyamam yaa. yaprağın çürüyen bölümlerini aldım kırık bölümünü de üstte anlattığım nedenle kesip ayrı diktim. küçücük ama şimdilik idare edecek kadar bir yaprak kaldı yani. ama yavrular gelişim göstermezse dediğinizi yapıp tamamen keseyim değil mi?:( umarım tutarlar ya yavrular bu menekşeyi aldığım arkadaşa söylemeden almıştık iki arkadaş ben alırken söyledim ama diğer arkadaş direk kırdı yaprağını ve şimdi aldığımız arkadaştaki küsüp erimiş gitmiş. inşallah yavrular yaşar da arkadaşıma hediye ederim ve kendimi affettiririm çok içime dokundu çünkü :(

tgce- 27-03-2014 09:56

merhaba, forumda hep takipteydim ama üye olup yazmak bugüneymiş. birkaç yıldır menekşe bakıyorum menekşe çoğaltırken de hep suda birkaç hafta köklendirip öyle dikim yapıyordum ancak bu sefer çelik biraz fazla suda bekledi ve bir sürü yavruları oldu şimdi hem heyecanlı hem telaşlıyım. bu menekşeyi toprağa nasıl dikeceğim? o çıkan yaprakları toprağın içine mi dikeceğim yoksa yapraklar toprağın üzerinde mi kalacak kafam karıştı. çiçeğe zarar vermek de istemiyorum yardımcı olabilecek olan var mı :o

ayse7478 27-03-2014 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tgce- (Mesaj 1263937)
merhaba, forumda hep takipteydim ama üye olup yazmak bugüneymiş. birkaç yıldır menekşe bakıyorum menekşe çoğaltırken de hep suda birkaç hafta köklendirip öyle dikim yapıyordum ancak bu sefer çelik biraz fazla suda bekledi ve bir sürü yavruları oldu şimdi hem heyecanlı hem telaşlıyım. bu menekşeyi toprağa nasıl dikeceğim? o çıkan yaprakları toprağın içine mi dikeceğim yoksa yapraklar toprağın üzerinde mi kalacak kafam karıştı. çiçeğe zarar vermek de istemiyorum yardımcı olabilecek olan var mı :o

bence çok küçük bir bardağın yarısına kadar torfa sadece kükler toprağın altında kalacak ve azcıkta kök toprakta olacak şekilde dikin. toprağın nemli olmasına dikkat edin.

tgce- 27-03-2014 10:12

1 Eklenti(ler)
Eklenti 478862

çelik de bu.

e.aydemir 27-03-2014 12:54

1 Eklenti(ler)
Sevgili tgce-
Yakın zamanda aynı yöntemle köklendirip toprağa aldığım yaprağın fotografını ekliyorum. En altta kalan ufak yaprakların üzerine hava alacağı şekilde, çok hafifçe toprak gelebilir, dert etme, 1 hafta içinde toprak yüzeyine çıkarlar. Toprağa aldığım ilk 2-3 gün anne yaprak iyice soluyor, suya alışmış kökler toprağa adapte olurken. Daha sonra alışıp dimdik duruyorlar. Güle güle büyüt:)
Eklenti 478895

edacan 27-03-2014 13:52

1 Eklenti(ler)
Bende ilk kez yapraktan üretmeye çalışıyorum. Okuduklarıma göre saksım biraz büyük galiba

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025