agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm)

asln 23-02-2014 11:08

1 Eklenti(ler)
2 Günde dahada büyüdü.Böyle seyretmek çok zevkli :)
Bu yavruları geç ayıracağım o yüzden. Kısmetse yavru ayırma topiğine eklerim anlatımlı olarak :D

fatitoo 23-02-2014 16:33

Sizin yapraklar çıtır çıtır tazecik maşallah sevgili asln. Benimkiler böyle değil yaa:( Mat, koyu renkli, yumuşamış gibi bir acaipler sinir ediyolar beni...Urfanın havası da kuru mu kuru, ben bile kuruyorum onlar napsın?.

ngr33 23-02-2014 17:19

yakinlarina bir yere su dolu kap felan mi koysan sevgili fatitooo.
siirtteyim bende kuru hava derken ne demek istediğini çok iyi anliyorum..
yazın su dolu kap **** islak bez koyuyordum iyi geliyordu sanki..bir dene istersen..

asln 23-02-2014 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1252505)
Sizin yapraklar çıtır çıtır tazecik maşallah sevgili asln. Benimkiler böyle değil yaa:( Mat, koyu renkli, yumuşamış gibi bir acaipler sinir ediyolar beni...Urfanın havası da kuru mu kuru, ben bile kuruyorum onlar napsın?.

Sevgili fatito,
Düşündüğünüzün tersine çok suluyken yumuşuyor, toprak havasızken sıkıyken de sağlıksız oluyor.
Işık almasıda önemli.Bakınız derin kap değil, ufacık ve açık her yanı.Sizin saksılar büyük yavru içinde kalıncada ışık alamıyor.Havada alamıyor.
Bardakların hepsini 2, 3 cm lik kısalıkta kestim.Size yollamıştım bir örnek ;)

fatitoo 24-02-2014 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 (Mesaj 1252533)
yakinlarina bir yere su dolu kap felan mi koysan sevgili fatitooo.
siirtteyim bende kuru hava derken ne demek istediğini çok iyi anliyorum..
yazın su dolu kap **** islak bez koyuyordum iyi geliyordu sanki..bir dene istersen..

Tüm kalorifer peteklerinin üzerine su dolu kaplar koydum. Havalar ısınınca havalandırıyorum da artık odayı. Elimden geldiğince dikkat ediyorum ama istediğim gibi olmuyor...Çok keyifsiz olduklarında banyo yaptırıyorum, iyi geliyor biraz...

asln 24-02-2014 19:48

1 Eklenti(ler)
Unutmuşum seranın alt rafında köşelerde..Burada 3.tura dönen çeliğim, hala ölmüyor inatla duruyor:)10 u geçkin yavru verdi inanmıyorum :dilli: Yanındaki bir kaç gün önce fark ettim kim dikti ne zaman büyüdü ve neydi ben bile unuttum .:o
En sağdaki zaten tam bir gizem, birden belirmiş orada , torftanmı tohum çıktı anlamadım.:rolleyes:

asln 24-02-2014 19:54

2 Eklenti(ler)
Hep kök çürümesi olmuyor, daha önce yüklemiştim ne olacak bunun hali diye sırf meraktan.Bir çok yavru verdi.Burada sevgili makimin kulağını çınlatıyorum.
Sphagnumun etkisi geç, yavaş oluyor fakat, ilk kez şahit oldum, yosuna değen kök inatla korunuyor.Yaprak kısmı çürüyor ama kök hala sağlam.Tuttum çektim kökü öye bir sağlam bağlı ki :eek:
Bakalım akıbetini paylaşacağım geçen zamanda:)

fatitoo 24-02-2014 20:43

4 Eklenti(ler)
Sevgili asln nin dediğini yaptım bu akşam. Uzun bardakları kısaltıp yavruların ışık almasını sağlamaya çalıştım. Bakalım ne olacak?

asln 24-02-2014 20:44

1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/1249088-post760.htm

Linkindeki maki ile yazışmamız ve bu yaprağın bu geceki durmu.
O günden bu yana 3.tura dönen yaprağımız halinden memnun.Ben bunu ne yapacağım bilemedim.:p
Sulama 2,3 çorba kaşığı bile çok geliyor bakın arkadaşlar.
Toprak doymuş, eskimiş .
Bu akşam sulama günümdü, damla koysam su basıyor.Lütfen yapraklarınıza çok su vermeyın.
Yaprak Uzun yaşar, yavruda cılk suyun içinde uyuklamaz ;)

asln 24-02-2014 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1253157)
Sevgili asln nin dediğini yaptım bu akşam. Uzun bardakları kısaltıp yavruların ışık almasını sağlamaya çalıştım. Bakalım ne olacak?

sevgili fatito, harikasınız:p
Bir dahaki sefere şimdi boyları uzun altta çok toprak var hani bardakların, bardaklarıda yarıdan aşağıya kesin iyice kısalsın.
Toprak altta çok olunca kök az, derinlerden su çekemez, dip ıslak çürüme olur.
Böyle çok daha güzeller.Bu arada süslü bardaklarınız pek havalı:cool:

asln 24-02-2014 20:55

2 Eklenti(ler)
Seramın derinliklerinden başka bir sakinimiz.Maki yaprakları diyorum ben bunlara.Acaba olurmu diye sorduğumda olur mu denemedim demesiyle yaprakları 3. tura döndürmeye karar vermiştim.
Bu delikli çeliğimden dahada kırpılmış ve eksikti.
Testlerime dahil etmiştim umudum yoktu açıkçası.
Bu gün sera sayımında atacak oldum yeter artık diye tutunca altını gördüm.Pes diyorum :o

sardunyadervis 24-02-2014 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1253157)

Aslında şeffaf bardaklara dibine belli miktar toprak karışımı oraya dikincede bardağın içinde korunuyor nem oranıda cok oluyor

Seabert74 25-02-2014 13:52

Sevgili Asln,
Sizin altın yumurtlayan yapraklar çogalmış anlaşılan..
Ama vazgectim, sizin altın yumurtlayan yapragınız yok, marifet sizin parmaklarda..

Bu arada sera ortamında ne kadar tutuyorsunuz yaprakları??
Ya da Bodrum için bu ortam olagan olarak mı var acaba??
İstanbul soguk ve yagışlı....

sardunyadervis 25-02-2014 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1253479)
Sevgili Asln,
Ama vazgectim, sizin altın yumurtlayan yapragınız yok, marifet sizin parmaklarda..

Bodrumdada lazım izmirde bile lazım oluyor ev içi olduğu için hava daha kuru evde sera ortamı soğuktan ziyade nem icin 70% oranında ki ortamları seviyor ama sera yapamam ara ara sisleme yöntemi kullanarak fısfısla nem yaparım diyorsanız o da işe yarar benim genelde çeliklerim dışarıda sera yapamıyorum durumumdan dolayı annemin yardım etmesi lazım ama bende fısfıs ile nemlendiriyorum hem benim odam da nemleniyor :) bu mevsim uygun çeliklere yapmak için yaprağın topraga giren yerini verev kesip 1,5 - 2cm kadar derine sokun birazda sevgi enerjisi ve tutun tamam mı? Deyin pazarlık edin dua etmek isterseniz dua edin

Seabert74 25-02-2014 14:24

"tutun tamam mı" :)
Bunu cok tuttum ben..

asln 25-02-2014 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1253479)
Sevgili Asln,

Seradaki süre , yavru verip 10 kuruş olana kadar tuttum çoğunu.
Sonra açtım kış ayına denk geldiler,ışık azdı.
Bodrum normalde aydınlıktır şehirlere nazaran.Ama kar yağmaz berbat soğuk olur , evlerde badana kireç, buz gibi bir kaç ay.
Bu durumda üşümelerini engelledim sadece.
Nem zaten evde vardı:)
Cıvık olmayan toprak,ufak bir kap,derin dikmemek,sıcak tutmak aydınlık bir köşe.
Sadece bu.

asln 25-02-2014 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1253492)
Bodrumdada lazım izmirde bile lazım oluyor ev içi olduğu için hava daha kuru evde sera ortamı soğuktan ziyade nem icin 70% oranında ki ortamları seviyor ama sera yapamam ara ara sisleme yöntemi kullanarak fısfısla nem yaparım diyorsanız o da işe yarar benim genelde çeliklerim dışarıda sera yapamıyorum durumumdan dolayı annemin yardım etmesi lazım ama bende fısfıs ile nemlendiriyorum hem benim odam da nemleniyor :) bu mevsim uygun çeliklere yapmak için yaprağın topraga giren yerini verev kesip 1,5 - 2cm kadar derine sokun birazda sevgi enerjisi ve tutun tamam mı? Deyin pazarlık edin dua etmek isterseniz dua edin

Bodrum izmirden rutubetlidir, hatta su içindeyiz bodrumda diyebilirim.Yazın sıcağı daha buram buram çekmemizin sebebi bu.
İzmirde hava aynıdır bodrumla ortalama.Ama inanın daha izmir kuru, derviş beyin dediği gibi nemi azdır.
Ben izmire geldiğimde eklem sorunlarım yok denecek kadar azalır.
Bodrum dışına çıktığımda da azalma yaşarım.
Menekşeler için bodrumun kış iklimi nem açısından ideal aslında.
Serasızda sonuç aynı olacaktır.
Fakat soğuğu çoktur ısıyı yükseltmek lazım.
Ben serayı ısıtma amaçlı kullanıyorum gerektiğinde.
Biz evde Klima ile iklimleniyoruz.Kışın çalıştığında bariz kuruma oluyor ,rutubetten kurtuluyoruz.Menekşeleri de seradan çıktıktan sonra klimanın olduğu odada derviş beyin yaptığı gibi fısfıslıyorum.

Ve sevgi kısmı bu gerçekten doğru, mesela fıs fıs bile hissederek olmalı.İhyiyacı olup olmadığını kalbiniz size söylüyor ;)
Şevkatiniz yoksa ezbere bir fıs fıs ya da sulama hatası anında çürüme olarak davranışınıza cevap veriyor:eek:

fatitoo 25-02-2014 15:16

1 Eklenti(ler)
Arkadaki küçük hanım da spreyi sevmeyenlerden...Yapraklarında sarı lekeler oluştu...Öndeki minişlerle aynı anda spreyliyorum oysa...urfa bugün yağmurluydu. Pencereleri açtım dışarıdaki nemden faydalansınlar diye:) Birazcık ta yağmur suyu topladım...Balkondan kolumu uzatıp bir fincana çatıdan akan yağmur sularını toplamaya çalıştım. Görenler bana gülmüştür. Ofisteki itibarım zedelendi mi acep:)

asln 25-02-2014 15:26

Sevgili fatito,
Arkadaki fazla su görmüş gibi hissettim.Fısfısı kesmekle iyi karar vermişşiniz,Fıslamayı asla toprağı ıslakken yapmıyorum.Ya sulama gününde sulama yaparken fıslıyorum, **** orta zamanda toprak kurumaya yakınken.
Zaten hava kapalı, evdede nem var nem dediğimiz ıslaklık kış havası.Tersine ben hep kışın nemi azaltmak amaçlı rutubetten kaçındım.
Bebeklerimde fark ettiğim şey kuru olmak kuru ama havalı geçirgen toprak.
Örnek olarak seradan çıktıktan sonra klimalı salonda sıcak ama kışa has güneşi sevip hızla büyümelerini verebilirim.
Öteki odada klima yok, soğuk, nemli, rutubetli az güneş alıyor ve aralarında ki büyüme farkı bariz.

asln 25-02-2014 16:03

3 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlarımla tecrübemi paylaşmak istiyorum,
Ekte aynı anneden aynı anda ayrılmış 3 yavru var.
Aralarındaki tek fark
1- sulama ayarı
2-seradan çıkış ve oda yerleşim farkı
3-toprak karışımı

a)-Birinci fotoğrafta bakınız, aylarca sera,( Seradan kastım muşambalı 50 kapasiteli,yapay ışık sıcaklık 20 derece,az güneş raflı kapalı dolap)
Bu bir numara ,2 ayı geçkin süredir orada bekledi.Bolca fıs fıs,su ıslaklık nem gördü, üşenmelerim sonucu kıpırdatmadım yerinden,kuruyanların yanında sel altında fısfıs suya maruz kaldı. boyu ebadı bu kadar olmuş.
Sizin de gözlemlemeniz için bugün çekip ekledim.

b)İkinci fotoğrafta aynı odada seranın üst dış kısmında kısmen direkt ışık pencereden güneşli hava durumunu doğal, oda , soğuklarda 13,15 derece ısıtmasız üstü başı açık, az sulama az fıs ile bu kadar olmuş.

c)Üçüncü fotoğrafta, üsttekiler kadar boya erdiğinde toprağı değiştirilmiş, seradan alınıp salona gelmiş, klimalı ortamda ısı gün boyu 18, geceleri 20 arasında pencereden direkt güneş almış ve yetişkinlerle aynı muameleyi görmüş, bu boya gelmiş.

Burada ilk ayırdığım zaman yavru boyları en başta az miktar ufak, buyuk farkı olmuştur.
Ama canlılık ebat farkı yinede ortam şartlarının onları nasıl etkilediğine örnek.
Yavruları 3 kısıma ayırıyorum hep.Serada bıraktıklarım yedek, nolur ne olmaz dedıklerım, seranın dışına koyup yine aynı odada bıraktıklarım merak, salona aldıklarım yetişkin olarak ayırıp baktıklarım.
Bu gruplandırmada bu üç farklı yavru gelişimine sürekli rastladım.
Bu örneklerle tavsiyem, suyla oynamayın,zırt pırt fıslamayın, alta toprağa bakın öyle fıslayın, toprağınızı yeni tutun havalandırmalı malzeme kullanın,sıcak tutun ufak kaba dikin güneş verin.Hı birde sevin muhatap olun konuşun :)
Bilginiz olsun , yanlışlarım varsa bilenler düzeltsin.
Doğrularım varsa da faydalanın isterim.

fatitoo 26-02-2014 07:23

4 Eklenti(ler)
Parmak kızı kurtarmak:)

asln 26-02-2014 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1253798)
Parmak kızı kurtarmak:)

Sevgili fatito çok iyi olmuş, toprak yeni değilmi? Artık hiç ellemeyin ,bir yerde dursun ,mıncıklanmayı hiç sevmiyorlar,suyu dibine damlacık şeklinde azıcık verin,şu an yeni sulanmış 1 haftayı geçer su istemez,kıştayız. Bolda güneş görsün.Hadi bakalım:D

fatitoo 26-02-2014 10:21

Toprak maalesef eski toprağı, elimde uygun toprak yoktu.4 tatlı kaşığı su verdim. Ama bizim ev çok sıcak 1 haftaya çok kurumaz inşallah. Odama aldım, diğerlerinin yanına, kaloriferi de kapattım kurumasınlar diye. Anne bebeği besleyeceğine upuzun köklerle saksıyı doldurmuş, anca kendini büyütmüştü. Azarladım biraz:)

asln 26-02-2014 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1253862)
Toprak maalesef eski toprağı, elimde uygun toprak yoktu.4 tatlı kaşığı su verdim. Ama bizim ev çok sıcak 1 haftaya çok kurumaz inşallah. Odama aldım, diğerlerinin yanına, kaloriferi de kapattım kurumasınlar diye. Anne bebeği besleyeceğine upuzun köklerle saksıyı doldurmuş, anca kendini büyütmüştü. Azarladım biraz:)

Toprağı bu yüzden sordum.Toprak yeni olsaydı sadece sulama yeterdi.Gübre verin o zaman toprak çok eski.Yakınınızda market varsa çiçek çoşturanın menekşe için olanı kolay bulunur,ama özellikle menekşe için olan makinin yazısı burada, : http://www.agaclar.net/forum/1004096-post39.htm menekşe genel bakım olanı seçin üresiz.
Diğer marka epey pahallı, çiçek çoşturan hesaplı ve kolay bulunur.
Mutlaka besin lazım eski toprakta sudaki kısıtlı mineralden başka bir şey almayacaklar büyüme çok zor olacak.
1 litreye 1 kapak yazar ortalama hep öyle,siz 1 litreye 1 çay kaşığının yarısını koyun ,fazla kaçırmayın kavrulurlar. Çok çalkalayın,duruma göre büyüyünce 1 tam çay kaşığı devam edersiniz. Dediğim gibi sulama çok uzun aralıklarla olsun. Sık sulamayın.
Hep aynı hataya düşüyoruz, yaprak geç yavru veriyor, toprak eskimiş yavru geç gelmiş, besinsiz yerde büyüyümemiş oluyor.Birde suyu çok verince büzülüyor,buruşup ölüyor.

fatitoo 26-02-2014 11:52

Evet sıvı besinim var menekşeler için. 2-3 sulamada bir veriyorum azıcık...

sardunyadervis 26-02-2014 14:47

Çiçek coşturasın çiçekli çiçeklsiz sus bitkileri için olan mavi şişeden yazan miktarın 1/3 kadarı ya da yarısı kadarını yavrulara verebilirsiniz.
vilmorin marka cok pahalı

asln 26-02-2014 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1254022)
Çiçek coşturasın çiçekli çiçeklsiz sus bitkileri için olan mavi şişeden yazan miktarın 1/3 kadarı ya da yarısı kadarını yavrulara verebilirsiniz.
vilmorin marka cok pahalı

Sevgili sardunya, denenmiş ve zararla sonuçlanmış tecrübeme dayanarak, dediğiniz ölçü çok fazla geliyor, 1 litreye yarım çay kaşık ölçüsüne bile dikkat edilmeli söz konusu yavrular ise.:(

sami ulus 27-02-2014 13:33

Çelikler

4 Eklenti(ler)
Umarım mart sonuna çiçek açarlar. Hiç birisinin rengini bilmiyorum.

maki01 27-02-2014 13:41

2. fotoğraftaki menekşede tomurcuk var , bakalım Mart sonuna kadar büyüyüp açabilecek mi :)

asln 27-02-2014 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1254446)
Umarım mart sonuna çiçek açarlar. Hiç birisinin rengini bilmiyorum.

Sami bey maşallah,bence baharda hepsi coşacak.Evinizin ışığını çok ideal buluyorum,faydalı olacak eminim:)
Bir sorum olacak, birinci fotoğraftaki kenarları yukarı kıvrık çorba tası gibi olan yavruların geçmişi nedir?

Hangi ayda anneleri dikilmiş, kaç ayda yavrular çıkmış,sulama ne şekide yapılmış, bu süre zarfında bulundukları yer,güneş ve sıcaklık nelerdir?
Kısaca o yaprağın özgeçmişini anlatırmısınız?

Sorma sebebim: 2,3 yavrumda aynı vakayı gördüm,bende siz gibi henüz türlerimi tanımıyorum. Bu durumda tür özelliğimi, ısımı, güneşmi toprakmı vesaireyi sizin özgeçmişle kıyaslamak ve benim durumla ilgili fikir edinmek istiyorum.
Sizde de diğer yapraklarda yok o durum. Bir bunda sanırım benim sabıkalılar gibi;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025