agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm)

Seabert74 30-12-2013 09:49

merhaba,
Benimde dün 2 adet menekşe yapragım oldu. Eve geç saatte geldiğim için suyun içine bıraktım şimdilik. Köklendirme konusunu baştan sona okudum. Şimdiye dek hiç menekşe köklendirme denemedim, o yüzden elimdeki bu iki yapraga çok dikkat ediyorum. Sayın Ahmeter'in spagnum yosunu denemelerini izledikten sonra çok heveslendim ancak yosunu bulma şansım yok. Azıcık torf içinde bardak/kavanoz serada köklendirmeyi deneyeceğim.
Bu arada dün Bauhaus'tan cocopeat aldım. Acaba menekşe köklendirmede cocopeat daha olumlu bir sonuç verebilir mi??
Ne önerirsiniz??

fatitoo 30-12-2013 10:15

Sevgili seabert74, ben cocopeat te denedim sonuc basariliydi:)

Seabert74 30-12-2013 10:42

Peki bir sorum daha olacak Sn Fatito,
Cocopeat ile ilk kez tanışıyorum, bu malzeme sadece köklendirme için mi kullanılır, yoksa menekşem köklenir ve yaprak çıkarırsa, yeni saksı karışımında da cocopeat kullanabilir miyim??
Sanırım sadece cocopeat ile bitki yetiştirilemiyor, yanılıyor muyum??

maki01 30-12-2013 15:01

Afrika menekşesi için uygun saksı harcı (toprağı) ile ilgili bilgileri http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ha/26000-4.htm başlığında bulabilirsiniz :)

fatitoo 30-12-2013 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1237162)
Peki bir sorum daha olacak Sn Fatito,
Cocopeat ile ilk kez tanışıyorum, bu malzeme sadece köklendirme için mi kullanılır, yoksa menekşem köklenir ve yaprak çıkarırsa, yeni saksı karışımında da cocopeat kullanabilir miyim??
Sanırım sadece cocopeat ile bitki yetiştirilemiyor, yanılıyor muyum??

Ben 310 nolu mesajdaki menekşemi cocopeat ve bahçe toprağı karışımında büyüttüm. Sadece cocopeat te ise tek gecelik gelin büyütüyorum hala da yeni sürgün vermeye devam ediyor...

asln 30-12-2013 18:25

Temmuzdan beri diktiğim çeliklerde en iyi sonucu menekşecibabanın tavsiye ettiği harçlarda aldım.Ölü sphagnum presini ıslatarak karışımsız harçta,Ölü Sphagnum pressiz saplarını ıslatarak karışımsız harçta ,marketten aldığım menekşe toprağı perlitsiz sade olarak, en son menekşecibabanın yolladığı torf-perlit-vermikülit bu türlü çeşit karışımları denedim.
Kullandığımız kap,dikme şeklimiz ve ortam da çok alakalı fakat, en iyi sonucu 1-1-1 torf-perlit-vermikülitte aldım.
Bir ara da sphagnum canlı olarak elime geçti, hiç faydasını görmedim.

asln 30-12-2013 19:01

1 Eklenti(ler)
Halen deneme yapıyorum.Bu iki farklı harç, ilki sphagnum preslenmiş ölü yosunu. Merak ettiğim için bir kaç çeşiti ile deneme yaptım.
Faydasız yanı:
Ölü ve ıslanınca bir hadisesi olmuyor sanırım. Şişiyor, suyu tutuyor. Cansız olduğundan suya herhangi bir besin yararlı oluşum katamıyor. Üç tip sulama ile test ettim, bir kısmını normal damacana, bir kısmını menekşe gübreli su, bir kısmını da yağmur suyu ile suladım.
Hiç bir hızlanma köklenme vss olmadı. Her şey normaldi. Hızlı gelişim,vss gibi hiç bir şey gözlemlemedim. Ama yaprak çürümesi, solması da gözlemlemedim.
Faydalı yanı:
Torf vss karışımları gibi toprağa benzemediğinden, daha çabuk kuruyor. Hele ki güneşi bir kaç saat görünce hemen su kaybedip hava alıyor. Buda bardakta suda bekletme, toprakta köklendirme yöntemine göre sap çürümesine çare alternatif olarak kullanılabilir.
Bu malzeme ile hiç bir çürüme yaşamadım, toprakta olan çürümeye yakın olan yaprakları bu malzemeye alıp kurtardığım oldu.
Çabuk kuruduğundan kış ayları için gübre desteği ile yetişkin menekşelere dahi kurtarma için geçici ortam yapılabilir.
Bu malzemeyi talaşa benzetiyorum, toprak gibi sulandıkça sıkışma özelliği yok. Yaprak sürekli baskısız olarak nemli kalıyor. Yaprak yavru verirken daha rahat çıkıyor gibi fark ettim.
Kökler Malzemeye sarılıyor, ama hava alıp tanelerin arasından rahatça uzayabiliyor. Malzeme toprak gibi kökü kavramıyor. Sıkıştırmıyor. Yosunlanma ,mantar yapmıyor. Perlitle karıştırdığımda nemden ötürü perlitler yeşillenirken bu malzeme aynı şekilde bozulmadan kalabildi.

asln 30-12-2013 19:14

1 Eklenti(ler)
Bu ise preslenmemiş sphagnum yosunu. Bazı yerlerinde tomurcuk dal gibi parçaları var. Bu malzeme preslenmemiş olarak yine kuru olarak aldığım.
Islatınca suyu emdi ve yaprakları diktim. Buda sanırım ölü ve sadece suyu tutuyor. Bunu da aynı üç yöntemle suladım. Malzemenin ne faydasını nede zararını gördüm.
Diğer preslenmiş olana kıyasla bu biraz daha anlamsız bir harç oldu.
Yaprak dikilmiyor,Bir yere kök atamıyor.Aralıklardan görünüyor. su altta birikinti olarak bekliyor, yukardaki yosun sapları aşağıdan nemleniyor. Menekşe yapraklarını sadece dalların arasına saplayıp aşağıdaki sudan faydalanmasını sağlıyoruz.Arabir devriliyorlar açıp düzeltiyoruz.:rolleyes:
Bunun içinde çürüyen olmadı. Ama olması muhtemel, bana anlamsız gelen bir yöntem.:D
Menekşe çeliklerimde Sphagnum adı altında en iyi sonuç kanaatimce torf olarak , vermikülit - perlit karışımıyla kullanılması oldu.
:eek:

maki01 30-12-2013 21:49

Çok fazla sulamışsın sevgili asln, nemli olmaları yeterli. Yaprakları tornavida, filan gibi bir şey kullanarak yosunla desteklemen lazım.

Ben delikli bardağı sphagnum yosunu kur halde iken birazda sıkıştırırak dolduruyorum. Daha sonra menekşeyi dikeceğim delikleri açıp çelikleri içine yerleştiriyorum. Su dolu bir kabın içerisine oturtup suya doymalarını sağladıktan sonra fazla suyun süzülmesini sağlıyorum.

Kuru iken diktiğim için, yosun nem aldığında hacim kazanıyor ve yaprağı daha sıkı kavrıyor.

asln 30-12-2013 23:00

Sevgili maki,
suyu bir türlü düz durmadılar isyan ettim tutucu olsun diye doldurdum:mad:
Nasıl zor bir türlü sabitlenmediler. Sizde aynı şeyi yaşamışşınız benden tecrübeli çıktınız :)
Peki izlenimleriniz neler?
Ben ''extra '' bir hızlanma fayda gözleyemedim :(

maki01 31-12-2013 01:17

Normal koşullarda kesinlikle çelik kaybına engel olan ve de çoklu yavru alınmasını tetikleyen bir malzeme diyebilirim sevgili asln.

Aklınızda bulunsun. Fazla sayıda yavru alıyorsunuz ve kökleri birbirinden ve sphagnumdan ayırmak çok zor. Yavru ayırmada en sağlıklı yöntem yosunları steril makasla keserek ayırmak :)

Sphagnum stoğum çok sınırlı olduğu için uzun bir süredir çeliklerde kullanmıyorum. Özellikle kök çürümesinin tedavisinde asidik yapısıyla bakteri ve mantar oluşumuna engel olarak menekşeyi kurtarmak için en büyük yardımcı diyebilirim.

asln 31-12-2013 01:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1237382)
Normal koşullarda kesinlikle çelik kaybına engel olan ve de çoklu yavru alınmasını tetikleyen bir malzeme diyebilirim sevgili asln.

Aklınızda bulunsun. Fazla sayıda yavru alıyorsunuz ve kökleri birbirinden ve sphagnumdan ayırmak çok zor. Yavru ayırmada en sağlıklı yöntem yosunları steril makasla keserek ayırmak :)

Sphagnum stoğum çok sınırlı olduğu için uzun bir süredir çeliklerde kullanmıyorum. Özellikle kök çürümesinin tedavisinde asidik yapısıyla bakteri ve mantar oluşumuna engel olarak menekşeyi kurtarmak için en büyük yardımcı diyebilirim.

Bu eklediğim iki ayrı çeşit örnek ,canlı olmayan çeliğe herhangi bir katkısı olmayan ölü sphagnumlar.
Hiç yeşillenmediler. Daha önce yazışmıştık presli olanı ıslatınca talaş gibi olan ,diğeriyse ilk fotoğraftaki dallı budaklı olan pressiz.
Kök çürümesi için sizin kullandığınız bendekilerin hangisi?
Bahsettiğiniz suyu asidik yapan yeşil canlı olan sphagum olmalı.
Bu iki sarı malzeme yaşamıyor. Sadece su tutucu olarak görüyorum.
Suya katkıları olmadığından sadece ''ortam '' olarak düşünüyorum.
:confused:

fatitoo 31-12-2013 13:04

1 Eklenti(ler)
O kadar minik ki korkuyorum ölecek diye. Büyüyüp adam olabiliecek mi acaba:)

Seabert74 31-12-2013 13:43

Sn Fatito,
Ne kadar güzeller.. Bense bu gördüklerimden sonra "benim yapraklar bugünleri görecek mi" diyorum hep :)
Ne kadar zamanda bu duruma geldiniz??
Önce suda köklendirme yaptınız mı, yoksa direkt toprakla mış buluştu??
sevgiler

maki01 31-12-2013 15:34

Sevgili asln,

Kurumuş yani ölü sphagnum yosunun da sağladığı ortam aynı şekilde asidik. Medikalcilerde satılan pH striplerden alıp aistliği yaklaşık olarak ölçmeniz mümkün , 3-4 arası çıkacaktır. Yosunun hangi besinleri içerdiğini detaylı olarak bilmiyorum ancak oldukca zengin olmalı ki çeliği uzun süre besliyebiliyor.

Benim kullandığım sıkıştırılamamış türde olanlardan diyebilirim. Yine de paketlerken elle filan baskı uygulanmıştır.

Kısa bir süre önce sphagnuma diktiğim hoya çeliklerimi yosunun suya doyması için bekletirken :)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_2367.jpg

maki01 31-12-2013 15:54

Sevgili fatito,

Sulamaya dikkat edersen büyüyeceklerinden emin olabilirsin. Toprak aşırı sulanmış gibi duruyor. Bu tür durumlarda kağıt peçete ya da gazete üzerinde bekleterek fazla suyu almanı öneririm.

asln 31-12-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1237493)
Sevgili asln,

Kurumuş yani ölü sphagnum yosunun da sağladığı ortam aynı şekilde asidik. Medikalcilerde satılan pH striplerden alıp aistliği yaklaşık olarak ölçmeniz mümkün , 3-4 arası çıkacaktır. Yosunun hangi besinleri içerdiğini detaylı olarak bilmiyorum ancak oldukca zengin olmalı ki çeliği uzun süre besliyebiliyor.

Benim kullandığım sıkıştırılamamış türde olanlardan diyebilirim. Yine de paketlerken elle filan baskı uygulanmıştır.

Kısa bir süre önce sphagnuma diktiğim hoya çeliklerimi yosunun suya doyması için bekletirken :)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_2367.jpg

Ben bunlar ölü hiç bir katkıları yok sadece su tutucu oluyorlar diyerek besin vermiyorlar fikrindeydim.
Yani bu yosunun ölüsü bile bir şeyler yapıyor öylemi?
Temmuzdan beri gözlemlediğim şey evet,kök çürümesi olmadı,olanları buna naklederek kurtardım.Çünkü çabuk kuruyor.Fakat öyle forumdaki fotoğraflar gibi fışkıran kökler,yavrular gözlemlemedim .:rolleyes:
Sizin tecrübeniz benden üstün.İkimizinde ortak tespitimiz kök çürümesinin devası olduğu.Teşekkürler makimiz:eek:
Bir ay sonra gelecek yakınım var, orkide ortamı diyerek ölü dallı olandan bir paket getirebildi bana. Size sipariş edebilirim.Eğer hala mümkünse.Sizin çok ihtiyacınız var görünüyor :(

asln 31-12-2013 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1237454)
O kadar minik ki korkuyorum ölecek diye. Büyüyüp adam olabiliecek mi acaba:)

Sevgili fatito,
Sevgili makimizin dediğine katılıyorum.Su fazla kaçıyor.Sizinle aynı süreçteyim, bir çok yavrum var eliminde ayarı yok bebeklere sanırım. İkide bir ıslak ıslak kalıyorlar. Dün gece bende elimde peçete kurutma yaptım.
Ve bu gün makiye danışacaktım bir gözlememim oldu.
Islak olmayıp iyice kuruyan suyu yok olmuş toprakta sanki daha hızlı büyüyor bebekler.
Suyu fazla kaçınca da sanki 'ay ben bataklıktamıyım 'der gibi duraklıyor büyümeleri.
Bir kısım ıslak yavrum duraklarken bir kısım kuruttuğum yavru sanki önde gidiyor gibi.
Doğrumu bu sevgili maki?

maki01 31-12-2013 21:59

İyice kuruyan toprakta can havliyle büyümeye çalışıyor olabilirler sevgili asln :) Genel olarak torfun tam olarak kurumasına izin vermemek gerekiyor, bir daha kolay kolay su tutmuyor.

Sulamada ayar tutturalaması durumunda en sağlıklı yöntem tepsiye alıp alttan sulamak sanırım. Benim yavrular tepsi içinde ve alttan suluyorum. Nedeni ise tembellik ya da artık yetememek...
Bol yavrulu, çiçekli menekekşelerle dolu bir yıl diliyorum. Sevgiler :)

asln 01-01-2014 01:34

''can havliyle büyümeye çalışıyor olabilirler '' Harikasınız maki:eek:
Evet su tutmuyor çok kurutunca.Yazın yetişemediğim oldu epeyce zor olmuştu yeniden ıslatmak.
Bir süre sonra sanırım bende yetemeyeceğim, biliyorum.Şimdilik yerim ve zamanım var ama bir kaç aya zorlanacağım. Bu tepsi fikrinizi denerim bende.
**** fitilli sulamaya geçeceğim, malum buranın yazı nisanda başlıyor.
Sevgilerimi , iyi dileklerimi paylaşıyorum.Yeni yılda herşey gönlünüzce olsun.

drgozde 01-01-2014 16:15

Mutluluk

Merhaba,
Öncelikle herkese mutlu, sağlıklı ve bol çiçekli yıllar.
Yılın ilk gününde küçük bir sürprizle uyandım. 2 hafta önce menekşemin bir yaprağını köklenmesi için suya koymuştum. Bugün minicik köklerinin çıkmış olduğunu farkettim. Ne kadar güzel bir duygu ve de mutlulukmuş :) Hayatımda hiç menekşe veya herhangi bir çiçek konusunda deneyimim olmadı. O yüzden bu küçük olay karşısındaki büyük sevincimi mazur görün.
Sizin burada paylaştığınız bilgilerden çok şey öğrendim, hepinize teşekkürler. Umarım sudaki çeliğimi büyütmeyi başarırım. Darısı sizden öğrenip de uyguladığım seramdaki çeliklere.
Sevgiler.

fatitoo 01-01-2014 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1237501)
Sevgili fatito,

Sulamaya dikkat edersen büyüyeceklerinden emin olabilirsin. Toprak aşırı sulanmış gibi duruyor. Bu tür durumlarda kağıt peçete ya da gazete üzerinde bekleterek fazla suyu almanı öneririm.

Sevgili maki01,
Yılbaşı tatiline gireceğimiz için suyunu yeni vermiştim. Hemen ardından da foto yu çektim. Bizim ofis o kadar sıcak oluyor ki akşamdan sabaha toprak kuruyuveriyor.Yoksa fazla su vermemem gerektiğini biliyorum çünkü bir bebeğimi fazla sulamadan dolayı kaybetmişim.Çok teşekkür ederim öneriniz için.

fatitoo 01-01-2014 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1237469)
Sn Fatito,
Ne kadar güzeller.. Bense bu gördüklerimden sonra "benim yapraklar bugünleri görecek mi" diyorum hep :)
Ne kadar zamanda bu duruma geldiniz??
Önce suda köklendirme yaptınız mı, yoksa direkt toprakla mış buluştu??
sevgiler

Sevgili seabert74,
Ben bir türlü gelişme göstermeyen menkşemin toprağını değiştirirken kopan bu minik yaprakları öylesine (tutmaz ama yine bir umut diyerek) toprağa sokuşturdum. Çok minik yapraklar 50 kuruş boyundalar o yüzden tutma olasılığı sıfırdı gözümde ancak tuttular. 1 Kasım dikim tarihimdi. Aynı gün diktiğim başka bir menekşenin yaprağında hala faaliyet yok. Bu bücürler ablalarından hızlı çıktılar maşallah:)

asln 01-01-2014 23:19

3 Eklenti(ler)
Toprak altından çıkarıp yeniden diktiğim çelikler.Bir haftadır iyilerdi,havaya ve ışığa kavuşmuşlardı. Büyüdüler hatta. Ama ne oldu bilmiyorum .Bazıları neden böyle paraşüt gibi oldu?
Yaprakların bazısı büzüldü. Yukarı doğru kıvrıklaşmaya başladı.
Isı 18-20 arası salonun en ışık alan yerindeler, 1 haftadır güneş çıkmıyor. Soğukta olmuyor. Beslenmeleri de gayet normal, seyrelmiş üresiz gübre verdim yumuşak suyla suladım.Canım sıkıldı neleri var acaba?:(

asln 01-01-2014 23:28

1 Eklenti(ler)
Bu yaprağın sapı erimişti.Ölü sphagnumda sapsız kalan yaprak kısmı birinci boğumdan kök attı.Yaprak yarıya kadar toprağa gömdüm öylece yaşadı.2 cm kadar boyu kaldı.Yarısıda toprak altında zaten.
Görünen şey yaprak yanlamasına dik duruyor arkası dönük.
Saksısını fotoğraf çekmek için ordan çıkaramadım yavrular çok kalabalık ellerimle kırıp dökmek istemedim.
Konu şu:
Çekimde yaprağın arkası dönük ve toprakla kavuştuğu yerdeki dipte mikro boyda yavru çıktı.:D
Çok minik yakın gözlüğümle ancak seçebildim.Cımbızla elim titreyerek perlit takılmıştır,veya toprak parçasıdır diye oynatmak istedim sabitti.
Arkasından yavru vermesi normalmi?
Yaşarmı? Bu hep olurmu ben şoktayım çünkü.
Üstelik yaprağın sapı yok,bu bir minyatür ve yaprağa dokunmaya bile korkuyorum mucize gibi geldi.:eek:

maki01 02-01-2014 02:29

Ben sorun göremedim sevgili asln, minik yapraklar büyüdükce tür özelliğini kazanacaktır.

Sapsız çeliğinizin durumu ilk fotoğrafınızdaki saplı çelikten farklı değil aslında, onun da arkada yavruları var.

Sapsız çelikleri dikerken yanlardan keserek orta ana damarı sapmış gibi kesmeden bırakarak diktim hep. Yaprağın toprak içerisinde kalan bölümü hızla çürür ve bakteri üremesine neden olur diye düşünmüştüm. Bırakın çürümeyi yavru bile vermiş miniş :) Diğerleri gibi o da büyüyecektir , endişelenmeyin :)

asln 02-01-2014 12:23

Moral verdiniz sevgili maki. Sabahları kalkınca onları capcanlı görememek üzüyor beni.;)
Terapi gibiler çünkü. Eğer sap erimişse bende sizin bahsettiğiniz gibi son bir şans yaprağı yanlardan keserek mızrak ucu şeklinde dikiyorum. Bir videoda görmüştüm. İşe yaradı.
Eklediğiniz fotoğraf X işareti ile çıkıyor. Göremiyorum. Tekrar düzenlermisiniz.
Ben bu sphagumda bir türlü aşırı ve çabuk köklenmeye rastlayamadım. Tedavi ve kurtarma için çok faydalı oda bir gerçek.

haticeilhan 02-01-2014 21:49

sayın asln yarısından kapmuş bir yaprağı dikmiştim ben de. yaprağın sadece uç kısmı vardı sap kısmı hiç olmadığı gibi yaprak da yarımdı. o da seninkiler gibi arkasından yavru verdi. yavru biraz büyüdükten sonra şekli bozulmasın diye yaprağı kestim ve yavru kocaman oldu zamanla

asln 04-01-2014 11:43

1 Eklenti(ler)
Bu yavrular çok cadı:D
Dik olarak dikmiştim. Sanırım kendisini ayçiçeği sanıyor :p
Bir süre önce sevgili makinin zamanlama tavsiyesi ile annesinden ayırdığım ilk çelik bebek.
Ortam çok kalabalık ve dokunmak zor olduğundan tam detaylı çekemedim.
Pencereye doğru eğilmesi 45 derecelik açıyı geçti.;)
Buda bize güneşi nasılda çok sevdiklerini gösteriyor.
Evin sadece 1 penceresi onları koymam için müsait.Ve tıklım tıklım oldu.
Çelik bebeği kıdemli bir yere aktarmalıyım.Güneş önceliği ona olsun :rolleyes:

Seabert74 06-01-2014 07:54

Merhabalar,

Bir hafta evvel 2 adet yapragı suya koydum, köklendirmek için. Ama şimdi bakıyorum da yapraklar diriliğini kaybetmiş, yumuşak yumuşak duruyorlar. Sizce ne yapayım, bu şekilde kalsın mı, yoksa bir an evvel toprakla mı buluştursam??

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025