agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm)

violet19 20-07-2013 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkankaragoz (Mesaj 1182086)
Sn violet19 küçük odam aydınlığa bakıyor. En üst katta oturuyorum ve büyük bir aydınlatmamız var. Üzeride güneşin süzülmesini sağlayan bir malzemeden ben üretimde bu camı kullanıyorum. Üzerlerine direk güneş gelse bile süzülerek geldiği için zarar vermiyor. Camda sürekli yukarıya doğru açık o odada havalandırılmayı çok seviyor menekşeler. Bir de hindistan cevizi torfu kullanıyorum çimlendirmede. Benim uygulamam böyle dilerim yardımcı olmuştur.

Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim.Sanırım ben yavruları Güneş'ten fazla koruyorum. Onları da Güneş gören diğer menekşelerimin yanına alsam daha uygun olur sanırım...

yenerr 21-07-2013 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1182006)
Diğer türler tek hücreli iken Chimera türü menekşeler çift hücreli sevgili yenerr. Bu nedenle yapraktan üretilen yavrular türün tüm özelliğini taşıyamıyor.

Çoğaltmak için 3 yöntem uygulanıyor.

1. Doku kültürü

2. Yan sürgünler: Bitki doğal olarak yan sürgün verebilir ya da ortada büyüme bölgesini, göbeği keserek buradan sürecek sürgünleri ayırarak.

3. Çiçek sapını köklendirerek.

Bilgiler için çok teşekkürler değerli maki01,
Anlaşılan chimera türleri için ayrı bir heyecan bizi bekleyecek. Şu anda normal ve minyatür türler için köklendirme ve gelişim ile ilgili denemeler yapıyorum. 1 adet chimera yavrusu nasıl olcak bakalım:confused:
Burada bize en eygun çiçek sapını köklendirme yöntemi galiba, köklendirme yöntemlerini ve köklenme %'sini bi araştıralım bakalım.
Yan sürgün vermesi de düşük bir ihtimal olur sanırım.
Bir chimera gördüğümde artık yaprağa değil de sapıyla beraber çiçeğe yapışıcaz anlaşılan :)

Selamlar...

yenerr 21-07-2013 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1182006)
Diğer türler tek hücreli iken Chimera türü menekşeler çift hücreli sevgili yenerr. Bu nedenle yapraktan üretilen yavrular türün tüm özelliğini taşıyamıyor.

Çoğaltmak için 3 yöntem uygulanıyor.

1. Doku kültürü

2. Yan sürgünler: Bitki doğal olarak yan sürgün verebilir ya da ortada büyüme bölgesini, göbeği keserek buradan sürecek sürgünleri ayırarak.

3. Çiçek sapını köklendirerek.

Anlaşılan chimera türleri için ayrı bir heyecan bizi bekleyecek. Şu anda normal ve minyatür türler için köklendirme ve gelişim ile ilgili denemeler yapıyorum. 1 adet chimera yavrusu nasıl olcak bakalım:confused:
Burada bize en eygun çiçek sapını köklendirme yöntemi galiba, köklendirme yöntemlerini ve köklenme %'sini bi araştıralım bakalım.
Bir chimera gördüğümde artık yaprağa değil de sapıyla beraber çiçeğe yapışıcaz anlaşılan :)

Selamlar...

kadiryasar 23-07-2013 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yenerr (Mesaj 1182400)

Selamlar...

Çiçek sapından köklenmede başarı tamamen çiçek sapındaki yaprak gelişmişliğine ve büyüklüğüne bağlı, köklenme süresi de oldukça uzun, en kısa olarak 2 ay gibi bir sürede köklenme ve yavru yaprak görebildim. Taç kesim ve kesim sonrası çıkan sürgünlerle üretim daha kolay olacaktır. Kolay gelsin...

fatitoo 23-07-2013 14:38

2 Eklenti(ler)
Bu yaprakları çöpe atmamak için 1 aydan daha uzun süre önce öylesine dikmiştim bahçe toprağına. Yavru vermiş:)
Eklenti 428845

Bunu da diğerinden çok önce dikmiştim hala tık yok. 2 ay oldu...
Eklenti 428846

Emine 23-07-2013 15:08

Menekşelerde yavrulama süreci neye göre değişiyor anlamadım. 2 ayda yavrulayan çeliklerim de var 9 ayda yavrulayan da.

kadiryasar 23-07-2013 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1183080)
Menekşelerde yavrulama süreci neye göre değişiyor anlamadım. 2 ayda yavrulayan çeliklerim de var 9 ayda yavrulayan da.

Uzun bir liste sayabilirim. :D Menekşenin cinsi, türü, yaprağın genç ya da yaşlı olması, toprak harcı, nem, sıcaklık, çeliğin dikim derinliği, çeliğin kesim şekli, gece gündüz ısı farkı, kullanılan saksı(kap), aldığı ışık ve süresi, ortamın oksijen seviyesi, kullanılan besin ...vb şartlar yavru verme süresini belirler...

kadiryasar 27-07-2013 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yenerr (Mesaj 1184200)
Bu ana kadar olan denemelerimide paylaşmak istedim.
Yaprağın 4 damarını alttan keserek bir deneme yaptım. Damarın uç kısımlarını kesmedim.
Eklenti 429766

Bu şekilde kesilip yavrulayan bir chimera türü,
En çok merakım çiçeği nasıl olacak bakalım:confused:

Eklenti 429767

Standart bir tür yavru gözlendi,

Eklenti 429768

Yaprağın arka kısmında yaralı yerler bile köklenmiş.

Eklenti 429769

Bu köklenmeler mini bir sera ortamında sağlanmıştır.
Yavrular belli bir boyuta ulaştıktan sonra dışarıya aldım.

Sevgili Yener,
Topraksız Ortamda Afrika Menekşesi Yetiştirmek konulu başlık altında daha önce topraksız ortamda üretim yapan arkadaşların tecrübelerini görebilirsin.

Suyun PH için 4.5 çok düşük gelecektir. 5.5 in altına düşmemeni tavsiye ederim. Ancak deneyimlerini paylaşırsan sevinirim.

Sıvı gübre konusunda da bir başlığımız var. Azotun üresiz olmasına özellikle dikkat etmelisin üre köklere zarar verecektir.

Çalışmalarını beğeniyle takip edeceğim.
Kolay gelsin...

m_akif 28-07-2013 14:12

24 mayıs 2013

4 Eklenti(ler)
Eklenti 430171
Eklenti 430172
Eklenti 430173
Eklenti 430174

m_akif 28-07-2013 14:23

bu günkü halleri

3 Eklenti(ler)
28 temmuz 2013 bugün çeliklerimin son halini ekliyorum.
24 mayısta ektiğim ve bir çoğunu adana sıcağından dolayı kaybettiklerimden geride kalanlar.

Eklenti 430178

en çok sevdiğim bu:)
Eklenti 430180
buda güzel.
Eklenti 430179

m_akif 28-07-2013 14:28

yavruyu ayırmalı mıyım?

en çok sevdiğim bu:)
Eklenti 430180

Sizce bunu ayırmalı mıyım? bu yaprakta ikinci yavru almayı deneyeceğim. çok güzel ve sevdiğim bir rengi var.

maki01 28-07-2013 14:38

Sevgili m_aktif,

Gelişmiş olan yavruyu dikkatlice ayırıp, minik yavru ile birlikte anaç yaprakları tekrar dikebililirsiniz.

Adana'da yaz aylarında menekşe yetiştirmek gerçekten büyük başarı. Ben de hem yetişkinlerden hem de yavrulardan bu yaz çok kayıp verdim. Kutluyorum sizi :)

m_akif 28-07-2013 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1184700)
Sevgili m_aktif,

Gelişmiş olan yavruyu dikkatlice ayırıp, minik yavru ile birlikte anaç yaprakları tekrar dikebililirsiniz.

Adana'da yaz aylarında menekşe yetiştirmek gerçekten büyük başarı. Ben de hem yetişkinlerden hem de yavrulardan bu yaz çok kayıp verdim. Kutluyorum sizi :)

çok teşekkür ederim yarın işten döner dönmez deneyeceğim. inşaalah becerebilirim.

Emine 31-07-2013 09:35

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 3,5 ay önce bildiğimiz basit yöntemle diktiğim çeliklerimden 3 adet fire verdim. Geri kalan hepsi yavruladı. Aslında yavrular biraz daha büyük olacaktı ama derin dikmişim. O yüzden biraz zorlandılar ama yine de başardılar. ;)

m_akif 31-07-2013 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1185589)
Yaklaşık 3,5 ay önce bildiğimiz basit yöntemle diktiğim çeliklerimden 3 adet fire verdim. Geri kalan hepsi yavruladı. Aslında yavrular biraz daha büyük olacaktı ama derin dikmişim. O yüzden biraz zorlandılar ama yine de başardılar. ;)

Tebrik ediyorum sizi. çok güzeller. ancak pet bardakları çok dolmuşsunuz ve yaprakların sapları çok uzun. yinede çok güzel olmuş emeğinize sağlık.

Emine 31-07-2013 13:51

Sn. m_akif doğru söylüyorsunuz. Yavru yapraklar çıkarken çok derine diktiğimi farkettim, üstteki fazlalık toprağı sonradan aldım.

eceyıldız 31-07-2013 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1185668)
Sn. m_akif doğru söylüyorsunuz. Yavru yapraklar çıkarken çok derine diktiğimi farkettim, üstteki fazlalık toprağı sonradan aldım.

nasıl bir toprağa diktiniz. sizin orada hava sıcaklıkları nasıl. çok denemelerim oldu ama bir türlü başaramıyorum...

m_akif 31-07-2013 19:53

torf perlit vermikült. menekşecibaba da bu şekilde saksı harcı kullanıyor.

m_akif 31-07-2013 20:16

Eklenti 430897

Eklenti 430898

Eklenti 430899

Eklenti 430900

Eklenti 430901

eceyıldız 31-07-2013 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m_akif (Mesaj 1185784)
torf perlit vermikült. menekşecibaba da bu şekilde saksı harcı kullanıyor.

işte ben perlit ve vermikült i buralarda bulamıyorum doğalbahçeden almak istedim açıkçası kargo ücreti çok tuttu hatta size sordum yakınız diye sizin kargo ücreti ne kadar tuttu diye cevap vermediniz;) bende astarı yüzünden daha pahalıya geliyor diye getirtmedim. ama birçok arkadaş sade torfta başarmış ama benim burdan aldığım torf hiç su tutmuyor içine bahçe toprağı kattım yine olmadı...

Emine 01-08-2013 00:30

2 Eklenti(ler)
Torf ve köyden getirdiğim fındık dalı ve yapraklarının çürüklerinden oluşan çok güzel bir toprağım var, onları karıştırıyorum. Ya da, torf ve meşe toprağını (buradaki semt pazarında köylülerin getirdiği toprak) karıştırıyorum. Hiç perlit ve vermikülit kullanmadım ama kullanmak istiyorum.
Aşağıdaki fotoğrafta menekşelerimi ayıklarken atmaya kıyamadığım yapraklar var. Suda köklenmeyi bırakın, suda yapraklanmaya başladı. Makine çok net çekmediği için görünmüyor. Bir kaçını suda bırakıp, ne kadar ve ne zamana kadar yavrulayacak kendim deneyip görmek istiyorum. Bu yaprakları perlit,vermikülit ve diatomit kullanarak yavru vermelerini sağlamaya çalışacağım. Bazılarında ikili, bazılarında üçlü karışım yapıp denemeyi istiyorum. Güzel sonuçlar alırım inşallah.

Emine 01-08-2013 00:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1185761)
nasıl bir toprağa diktiniz. sizin orada hava sıcaklıkları nasıl. çok denemelerim oldu ama bir türlü başaramıyorum...

Buralardaki sıcaklık sizin oralardaki sıcaklıklar kadar değildir. Menekşelerimi hep mutfakta tutarım. Sabah güneşi mutfağıma çok güzel geliyor ama onlara direkt vurmuyor tabi. Çok aşırı sıcak olsa nasıl olurlar hiç bir fikrim yok gerçekten. Ben kendi kafama göre çoğaltma işlemleri yapıyordum. Elimden midir bilmiyorum. Çoğu zaman yumurtayı kaynattığım tuzsuz suyla ya da çiçek çoşturanla sulama yaparım. Yeni yeni bu sitedeki deneyimleri yapmaya çalışıyorum bazen.

fatitoo 01-08-2013 11:31

Sevgili Emine,
Ben de aynen sizin gibi atmaya kıyamadığım yaprakları suya ıslamıştım. Sonra da unuttum, hepsi firesiz köklendi bu defa dikecek kap bulamadım ve Mersin'e götürüp kız kardeşlerime dağıttım. Ancak bazı yapraklar suyun içinde olduğu halde yavru vermişti. Suda yavru yapıp büyümeye devam ediyorlar. Ancak toprağa alınca öldüler sanırım...Ya yavruları suda iyice büyütüp dikerken toprak dışında bırakmak gerek, ya da yavru vermeden toprağa almak gerek...

m_akif 01-08-2013 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1185824)
işte ben perlit ve vermikült i buralarda bulamıyorum doğalbahçeden almak istedim açıkçası kargo ücreti çok tuttu hatta size sordum yakınız diye sizin kargo ücreti ne kadar tuttu diye cevap vermediniz;) bende astarı yüzünden daha pahalıya geliyor diye getirtmedim. ama birçok arkadaş sade torfta başarmış ama benim burdan aldığım torf hiç su tutmuyor içine bahçe toprağı kattım yine olmadı...

mesajınızı hiç görmedim özür dilerim. bende adanada optimumdan perlit aldım torf aldım karıştırdım güzel bir karışım olmuştu.

Emine 10-08-2013 07:26

Dün 17 adet daha köklenmiş çeliklerimi diktim. 9 adedi fitilli sulama yaptım, geri kalanları bildiğimiz basit yöntemle toprağa diktim. İnşallah fire vermem.

Emine 25-08-2013 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1185990)
Sevgili Emine,
Ben de aynen sizin gibi atmaya kıyamadığım yaprakları suya ıslamıştım. Sonra da unuttum, hepsi firesiz köklendi bu defa dikecek kap bulamadım ve Mersin'e götürüp kız kardeşlerime dağıttım. Ancak bazı yapraklar suyun içinde olduğu halde yavru vermişti. Suda yavru yapıp büyümeye devam ediyorlar. Ancak toprağa alınca öldüler sanırım...Ya yavruları suda iyice büyütüp dikerken toprak dışında bırakmak gerek, ya da yavru vermeden toprağa almak gerek...

Sevgili fatitoo;
Suda yavrulayan 2 adet çeliğimi 2 hafta önce dikmiştim. Çok mutluyum çünkü 3 gün önce yavruların topraktan çıktıklarını gördüm. :p Demek ki; önce suda köklendirip yavrulattıktan sonra toprağa alırsam çok çabuk ürüyor. Ama çelikleri toprağa derin dikmedim ve toprağı köklerin üzerine bastırmadım. Fotoğraflarını sonra yükleyeceğim.

eceyıldız 25-08-2013 21:38

Benim yapraklar birer ikişer öldüler yazı çıkaramadı çoğu. En sonunda suda bir yaprak köklendi diye seviniyordum o da bugün çürümüş. Kavanozdaki üç yaprak yavru yapmak yerine kendileri büyüyor hayretler içindeyim

e.aydemir 03-09-2013 16:35

1 Eklenti(ler)
Eklenti 438352

arkadaşlar merhaba
fotoğrafta görülen menekşemi çelikten yetiştiriyordum, ana yaprak sapından itibaren kahverengi oldu çürüdü ben de kestim. fotoğrafta pek anlaşılmıyor ama 2 tane yavru şu an kestiğim yaprağın kalan parçasında. 1 haftadır durumları iyi ama üzerinde yetiştikleri sapın kahverengi olması beni endişelendiriyor. sizce o parçadan tamamen ayırıp 2 yavru halinde tekrar dikmeli miyim yoksa biraz daha büyümelerini bekleyeyim mi?
şimdiden teşekküler

eceyıldız 03-09-2013 17:03

Kavanozda ki yaprakların biri çürüdü diğerleri gayet sağlıklı hala büyüyorlar kök var ama yavru yok.

maki01 03-09-2013 22:51

Yavruları ayırmanızda fayda var sevgili e.aydemir . Kökleri zedelemeden eski toprağı temizlemeye çalışarak, çürümenin neden olabileceği bakterileri uzaklaştırabilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025