agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

drgozde 25-12-2013 10:04

Acil yardııım!!!
 
1 Eklenti(ler)
Pazar günü saksı değişimi amacıyla menekşemi torfa (çiçekçinin önerisiyle) diktim. Bu sabah farkettim kökünün yanında küf oluşmuş. Sebebi nedir? O küften nasıl kurtarırım? Ne yapmalıyım?

fatitoo 25-12-2013 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drgozde (Mesaj 1232596)
Pazar günü saksı değişimi amacıyla menekşemi torfa (çiçekçinin önerisiyle) diktim. Bu sabah farkettim kökünün yanında küf oluşmuş. Sebebi nedir? O küften nasıl kurtarırım? Ne yapmalıyım?

Toprağı çok ıslak gibi görünüyor. Küf oluştuysa havadar bir yerde değil sanırım. Hafif sabah güneşi alsa belki düzelir. Naçizane fikrim bu. İşin uzmanı arkadaşlar daha iyi bilirler...

kadiryasar 25-12-2013 16:37

2 Eklenti(ler)
Ramblin Sunhine & 117 ilk çiçekler

sardunyadervis 26-12-2013 19:39

Ramblin ler cok güzel sevimli oluyor

drgozde 27-12-2013 00:13

3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Geçen gün markette gezerken buldum bu menekşeyi. Çürümeye terkedilmişti, dayanamadım aldım. Çürümüş ve kırılmış yapraklarını aldım ki çok fazlaydılar. Fotoğraflardan da göreceksiniz yaprakları çok düzensiz ve her biri birbirinden alakasız büyümüşler. Fakat minik yaprakları var yeni çıkan. Sizce ayırmalı mıyım ya da daha büyük bir saksıya almalı mıyım?
Şimdiden teşekkür ederim yardımınız için.

drgozde 27-12-2013 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1232602)
Toprağı çok ıslak gibi görünüyor. Küf oluştuysa havadar bir yerde değil sanırım. Hafif sabah güneşi alsa belki düzelir. Naçizane fikrim bu. İşin uzmanı arkadaşlar daha iyi bilirler...

Teşekkür ederim yorumunuz için. Yerini değiştirdim daha aydınlık bir yere koydum. Umarım tekrar karşılaşmam bu sorunla.

maki01 27-12-2013 00:54

Saksısını kesinlikle büyütmeyin, şu hali bile büyük. İdeal saksı büyüklüğü menekşenin çapının üçte biri büyüklüğünde olmalı.

Yeni aldığınız için, bir süre toparlanmasına ve yeni ortamına alışmasına izin vermenizi öneririm sevgili drgozde.

maki01 27-12-2013 01:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi slnsln (Mesaj 1231930)
Kuruyan çiçekleri ayıklamıştım çiçek sapları oldukça uzuyor,yapraklar da dik duruyor.Türü nedir acaba?

Menekşeniz trail türü olduğu için yaprak ve çiçek sapları uzun sevgili slnsln. Özel bir tür, sanşlısınız :)

drgozde 27-12-2013 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1235292)
Saksısını kesinlikle büyütmeyin, şu hali bile büyük. İdeal saksı büyüklüğü menekşenin çapının üçte biri büyüklüğünde olmalı.

Yeni aldığınız için, bir süre toparlanmasına ve yeni ortamına alışmasına izin vermenizi öneririm sevgili drgozde.

Peki yapraklarının farklı yönlere büyümesinin sebebi nedir sizce? Menekşenin yapraklarının güneşe yönelmesini görmüştüm ama tek yöne oluyor o.

kazım80 27-12-2013 13:04

drgozde yaprakların fotoğrafta görünen "tuhaf" şekilleri muhtemelen taşınma sırasında kırılmaması için menekşenin saksı etrafına yaprakları sabir tutmak için geçirilen bir ambalaj var onun içine sığmamasından ve sığmaya çalışmasından kaynaklanan bir tuhaflıktır.. Ama yerini sabitlerseniz belli bir süre sonra yaprakların hepsi ışığa yönelecek ve daha düzgün bir görünüme sahip olacaktır..
Hatta şunu da söyleyebilirim ki benim bu sayfada paylaştıgım bir menekşe var böyle ağaç gibi kocaman devasa bir tür bunu da ona benzettim. Eğer öyleyse yakın zamanda kocaman bir menekşeniz olur bakımına dikkat ederseniz..

Emine 27-12-2013 15:57

4 Eklenti(ler)
Terapim; ;)

menekşecibaba 28-12-2013 10:20

5 Eklenti(ler)
Herkese terapi lazım..:)
Sırasıyla
Lyon s Fireworks
Mayskiy Rassvet
Rob’s Gray Ghost
Edge of Dawn
Gum Drop

asln 28-12-2013 14:23

1 Eklenti(ler)
Bu sabah seyretmeye doyamadım ;)

asln 29-12-2013 10:54

1 Eklenti(ler)
8 ay Önce ilk aldığımda düz renkli uçuk pembeydi , bu yıl bizim evde ilk çiçekleri. Gariptir bu sefer böyle açtı:eek:
Bir aydır bıkmıyor çiçek vermeye. Ben de bıkmıyorum her sabah seyretmeye;)

sami ulus 30-12-2013 09:58

Çiçek besleyen insanın kalbide çiçekler kadar ince ve narindir, onun için kimseyi kırmaz kıramaz, onda aşırılık olmaz, ondaki göz çiçek gibidir, herşeye çiçek güzelliği ile bakar ve bakılmasını ister, o hep empati yapar, o hep yapıcıdır, çiçeği büyütmenin incelik ve zahmetini bildiği için, kırmaz, koparmaz, bozmaz, nesli tüketmez, ayarını bilir, güzellikte kalmaktır onun için yaşamak. Efendim bütün üyelerin yeni yılını kutlarım, nice güzel yıllara.

fatitoo 31-12-2013 12:57

4 Eklenti(ler)
Herkese bol çiçekli, bol kahkahalı, sağlıklı bir yıl diliyorum...

çiçeksever 31-12-2013 14:10

Bu işyerimden
 
2 Eklenti(ler)
Ev almayınca bazı çiçeklerimi işyerine getirdim.

menekşezar 01-01-2014 10:52

Biraz önce menekşelerimi sularken birinin dibinden tomurcuklar geldiğini farkettim. Fakat göbekte çok sıkışık yapraklar vardı, tomurcuklar rahat büyüyüp açsın diye bu yaprakları kopardım, tecrübeli arkadaşlara soruyorum acaba bir zararı olurmu?

fatitoo 01-01-2014 18:21

Keşke kopartmasaydınız. Çiçek bir şekilde ışığı buluyor. Ancak bebek yapraklar zor büyür...

eceyıldız 02-01-2014 09:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1237452)
Herkese bol çiçekli, bol kahkahalı, sağlıklı bir yıl diliyorum...

Benim sevgili mormenekşem bu gün gördüm ki kökten çürümüş. Sabah sabah yeni yıla umutla ve sevgiyle başlamışken bu benim için çok üzücü oldu nasıl fark etmemişim oysa en son sulamamda toprağı kupkuru idi solgun yapraklarını görünce susuz bıraktığım için kendime kızmış menekşe coşturanlı su ile sulamıştım bu gün günaydın demek için yanlarına gittiğimde hala solgun olduğunu görünce köküne bakayım derken elimde kaldı oysa ne güzel çiçeklenmişti aynı senin mormenekşen gibi Sevgili Fatito.
Yapraklarını ayıkladım çürüyen yere kadar çürüyü temizledim ve küçük bir saksıya ektim, umarım tekrar köklenir ve eski sağlığına kavuşur ama küçük kaldı ve tomurcukları hala üzerinde o kadar üzüldüm ki fotolarını çekmek bile gelmedi içimden.
yaprakların çürüyen yerlerini temizleyip suya ısladım birkaçını direk toprağa ektim bakalım. Minik bir yavru vardı onunda çürüyünü temizleyip ektim artık bekleme zamanı...

fatitoo 02-01-2014 10:44

Cok gecmis olzu muhtemele dzha oncedd olmus bir curumeydi ffark tmediniz. Benimkilerindde pek keyfi yok bu ara.yapraklari asagi dustu solgun.fazla zik su verdjm sanirim. Bunlar syu bic sevmiyor anlasildi.

asln 02-01-2014 12:51

Sevgili ece,
Bu hafta aynı sorunlar bendede oldu.Yetişkin,çiçek dolu,bol tomurcuklu menekşemin iki günde bir dış büyük yapraklarından biri sap çürümesiyle güne başladı.
Her gün birini kestim.Çiçek vermeye devam etti.Tek tek 3 ayrı defa ikişer gün arayla sağlam yaprak kestim .Sulamayı 1 hafta önce toprak çok kuru göründü o zaman yapmıştım.
Yaprak solması olayı bir hafta sürdü, bu gün çiçek ve bol tomurcuğa rağmen saksıyı boşalttım.
Gördüğüm şey,kökler sağlamdı ,fakat toprak çok ıslaktı. Burada hava ılıktı ama hiç güneş yoktu 1 haftadır.Yağmur da cabası.Salondaki havaysa hep nemli rutubetliydi.
Klimayıda çok az açmıştım.
Klima aşırı kurutuyor bilirsiniz.Ben bu yüzden suyu fazla kaçsada hiç yetişkin boy menekşe kaybı yaşamamıştım.Kış güneşide olsa güneşli ve klimalı ortamda haftada bir sulama yapmam gerekirdi.
Taki bu hafta şartlarım değişene kadar.
Bir hafta olmasına rağmen sanki az önce sulanmış gibi saksının dibi ıslaktı.Hayret ettim.
Bu durumda kökleri budadım, kuruttum, çürüme olmasın diye ufak saksıya alıp yeniden diktim.Bu kez damla damla sadece kök dibine su verdim ve bende beklemeye bıraktım.
Bu gün hava çok karanlık,soğuk başladı ve yağış var.Klimamız yoğun çalışacak.Sanıyorum kurumaya başlayacaklar.Ama güneş uzun süre yok gibi bu hafta daha.
Suyu seviyorlar ama ayarında nemli olursa.Saksının en dibinde sırılsıklam suya tahammülleri yok sanırım.Bazen dış ortam durumuna göre herhalde suyu saksıdan az kullanıyorlar.acaba neme, güneşe,ısıya göre mi tüketiyorlar dedim bu gün. Çünkü dış ortam değişmişti, fakat sulama miktarım yine aynıydı.Birde düştüğüm hata şu oldu: Saksının görünen üst toprağı kuru olsada,kışın saksı dibi çok zor kuruyor.
Bunu da saksıyı tutunca anlıyorum.Üstü kuru dahi olsa saksı ağırsa dibinin hala ıslak olduğunu fark ettim.
Sevgili makinin metodu harika.Sadece kök çevresine bir kaç damla gözleyerek sulamak.Azar azar,saksıya boca etmeden.

sami ulus 02-01-2014 13:11

Sayın asln sizin yaşadığınız olayları geçmişte bende yaşadım aynen köklerde aşırı su ve hızla çürüme. Galiba tecrübelerle öyle hale gelmişimki artık su vermektende çürümedende korkmuyorum cünkü su verirken saksının üst kısmı nekadar kuru olsada iç özelliklede kök kısmının tam ortası aşırı sulu olabiliyor onu bir cubukla kontrol eder öyle su veririm. Peki sulu hissedersem ne yapıyorum. Birkere saksı altındaki tabakta su varsa kurutuyorum, hiçbir zaman tabagında sızma su bırakmam ikincisi Menekşecibaba nında bahsettiği şekildeki gibi toprağı karıştırır havalanmasını hatta çok azda olsa kökleri oynatarak yaparım hava alan toprak hızla kurur bitki çürümye maruz kalmaz ama bunu sadece bu durumlar için. Ayrıca sizin hemen saksı değişmenizde isabetli olmuş ben o işi geç farkettim çok çiçek kaybettim geçmişte. ****** herkesin farklı tecrübeleride olmuştur. Su konusunda uygulamam şu şekilde, toprağı **** çiçeği sulamak değil, toprağı kupkuru olmaması için nemli kalacak şekilde özellikle kök merkezinin sulu değil nemli kalacak şekilde su uygularım.Çok nadir gümbür gümbür suladığım olur ama altta su biriktirmem ve hızla topragın sudan arınmasına dikkat ederim. (Resim ekleyemiyorum ayın sekizine kadar arıza var)

asln 02-01-2014 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1237847)
Sayın asln sizin yaşadığınız olayları geçmişte bende yaşadım aynen köklerde aşırı su ve hızla çürüme. Galiba tecrübelerle öyle hale gelmişimki artık su vermektende çürümedende korkmuyorum cünkü su verirken saksının üst kısmı nekadar kuru olsada iç özelliklede kök kısmının tam ortası aşırı sulu olabiliyor onu bir cubukla kontrol eder öyle su veririm. Peki sulu hissedersem ne yapıyorum. Birkere saksı altındaki tabakta su varsa kurutuyorum, hiçbir zaman tabagında sızma su bırakmam ikincisi Menekşecibaba nında bahsettiği şekildeki gibi toprağı karıştırır havalanmasını hatta çok azda olsa kökleri oynatarak yaparım hava alan toprak hızla kurur bitki çürümye maruz kalmaz ama bunu sadece bu durumlar için. Ayrıca sizin hemen saksı değişmenizde isabetli olmuş ben o işi geç farkettim çok çiçek kaybettim geçmişte. ****** herkesin farklı tecrübeleride olmuştur. Su konusunda uygulamam şu şekilde, toprağı **** çiçeği sulamak değil, toprağı kupkuru olmaması için nemli kalacak şekilde özellikle kök merkezinin sulu değil nemli kalacak şekilde su uygularım.Çok nadir gümbür gümbür suladığım olur ama altta su biriktirmem ve hızla topragın sudan arınmasına dikkat ederim. (Resim ekleyemiyorum ayın sekizine kadar arıza var)

Evet Sami Bey,
Bende aynı tecrübeyi ilk kez yaşadım , 8 ayı bulan menekşe merakımda ilk defa oldu, fakat forumda okuduklarım sayesinde önlemi aldım.Sizler çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız.
Dipleri karıştırmayı küçüklüğümden beri evdeki annemin çiçeklerine yaparım.Bazen oda bende suyu fazla kaçırırdık.:rolleyes:
Birde gözümü karartıp sorun nerdeyse hemen saksıyı devirip bakmayı tercih ediyorum.
Menekşelerde biraz korkak oldum, çok narinler, çok hassaslar, forum olmasaydı bu kadar cesur olup topraklarını bile değiştirmeden 8 aydır öylece kayıplara seyirci kalabilirdim.
Az ve ayarında su diyoruz ama mümkün mü?
Mümkün değil, o suyu elime alıp boşaltırken aman biraz daha, aman şuna da aman bunada...;) Çünkü o kadar güzeller ki, sürekli bir şeyleriyle uğraşmak istiyor insan.:eek: Oysa bize çok fazla iş düşmüyor bir kaç damla su ve sevgi dolu sabır bekleyişi. Gerisini onlar veriyor.
Yakında çok zamanım olmayacak işlerim yoğunlaşacak. Havalar ısınacak, daha çok zaman ayırmam gerekecek.Yer kaplama sıkıntısı başlayacak.
Daha çok su ve bakım, sayıları çoğalıyor.
Ne yapacağım bilmiyorum doğrusu .Teşekkürler paylaştığınız bilgiler için.;)

sami ulus 03-01-2014 13:18

Ben ağaçlar.net e üye oldukdan sonra birkaç yavru hariç hiç yetişkin menekşemi kaybetmedim. Değerli üyelerimizin rehberlik etmeleri işin püf noktası oldu. Gerek ilmi yönüyle gerek tecrübeleriyle aktardıkları bilgiler menekşelerimle esaslı bir arkadaşlık kurmamı sağladı. Bende menekşelerimle bu güzellikleri yaşamamızı onlara borçluyuz...

sardunyadervis 03-01-2014 19:19

1 Eklenti(ler)
Miniklerim canım abimden meneksecibaba dan

drgozde 03-01-2014 22:27

Iyi aksamlar.
Bir suredir kafami kurcalayan bir konu var, sizin bu konudaki bilgi ve de fikirlerinizi ogrenmek istedim.
Meneksenizi yikiyor musunuz? Internette izledigim bir iki videoda muslugun altinda bir guzel yikadiklarini gordum. Bu konularda cok bilgim yok ama meneksenin yapraklarinin tuylu olmasi sebebiyle islanmamasi gerektigini biliyordum. Yanlis bir bilgiye mi sahibim? Menekseler yikanmali mi?

fatitoo 04-01-2014 09:30

Evet arada bir yıkamak iyi geliyor. Ben de tam dün akşam yaptığım yıkama işleminden bahsedecektim ki sizin mesajınızı gördüm. Menekşelerimde uzun zamandır yapraklarda aşağı düşme ve yumuşama vardı. Eski dirilikleri kaybolmuştu sanki...Marketten toprak saksılar alıp menekşeleri kendi plastik saksılarıyla beraber bu saksılara oturtmuştum. Sanırırım dibi hava alamadı ve toprağı zor kurumaya başladı (yani ben öyle düşünüyorum) bu yüzden dün tek tek hepsini o toprak saksılardan çıkarttım. Musluktan hafif ılık suyla bir güzel banyo yaptırdım. Suyu direk tutmadım, elimi siper ederek elimden akan suyla yıkadım yaprakları, Sonra bir bezin üzerine alarak tüm suyunu akıtmasını bekledim. Ondan sonra da kağıt havlu üzerinde beklettim ki iyice suyunu salsınlar diye. Alt tabaklarını da yıkayıp kuruladım. 15 dk. o kağıt havlunun üzerinde beklediler. Sonra yerlerine aldım. Sabah kalktığımda dipdiri olmuşlardı, o kadar sevindim ki anlatamam:) Ama bu uygulamayı tomurcuklu menekşelere yapmadım...

yaprak7 04-01-2014 10:44

Benim menekselerimin ikisinde yaprak yumusamasi oldu baktim curuyo gibi hemen kopardim attim korktum.halbuki gayet sagliklilardi neden olabilir? :(

asln 04-01-2014 11:05

Fatito ile aynı fikirdeyim. Bende bir gece saksı değişimi ve toprak yenilemesi yaparken tamamını yıkamıştım.İlk yaptığımda yaz sonuydu, akşam vakti yıkadım çok hoşlarına gitti.
Bir kaç aydır yıkamıyorum,havalar soğuk, yağmurlu kapalı.Üşütmek istemiyorum.Bahara doğru ayda bir yıkamak istiyorum yine.:p

Fakat ilk denememde düştüğüm hata oldu, sizde aynı hataya düşmeyin diye eklemek istiyorum,
Ben suyu ılık kullanmadım, göbekteki yeni filizlere de tazyikli suyu dikkat etmeden verdim.Ayrıca o göbekteki yeni filizlenen yaprakların çanak yerlerinde su birikmeleri oldu,
o günlerdeki bilgisizliğimden dolayı kurulamadım :(

Bu sebeple yetişkinler çok etkilenmedi fakat göbekteki yeni yetmeler bir kaç hafta boyu yamulma,yanmış gibi bozulma eğlimine girdiler.
Size tavsiyem fatito gibi kuruturken ara bucak ne kadar kıvrım varsa kalan suyu peçete ile sürtmeden sadece değdirerek almanız.Zaten peçete temas edince hemen emiyor.
Birde yıkamayı yaparken güneş batmış olsun,gece boyu iyice yapraklar kurumuş oluyor.Ben akşam saatlerinde yapıyorum,sabaha güneşi görünce kurumuş ve harika bir banyo sonrası keyif yapmış oluyorlar.
Şimdi havalar soğuk banyonuzu yaptırdıktan sonra sıcak tutun diyede evham ederek bir tavsiyede bulunmak isterim.
Güneşin etkisini kaybettiği fakat ortamında sıcak olduğu zamanlarda güneş 12 saatte yakın yoksa sprey suyla uzaktan tepeden yağmur yapıyorum.Yıkama gibi değilde, hani parfüm sıkar gibi belli belirsiz.Hoşlarına gidiyor,yapraklar daha dik ve diri oluyor.:eek:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025