agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

kadiryasar 12-12-2013 15:20

2 Eklenti(ler)
117 kodlu menekşecibaba koleksiyonundan. sanırım trailer

kadiryasar 12-12-2013 15:22

2 Eklenti(ler)
Bu minyatür... Bununda kimliği yok ;)

menekşecibaba 14-12-2013 09:57

5 Eklenti(ler)
Soğuk bir günde içimizi ısıtalım..:)
Sırası ile :

Music Box Dancer
Honey Blue Ane
Lik Mifi Realnost
Arctic Frost
Dolore's Sugar Candy

hira 14-12-2013 16:36

1 Eklenti(ler)
Bugün satın aldığım menekşe bir saksıda 2 kök var, ayırsam mı böyle kalsa mı bilemedim?

defalarca kez bahsettim ama hatırlatayım, menekşe canavarıyım, elime geçen hayatını kaybeder:) ona göre yönlendirirseniz sevinirim.. torfta dikili durumda şuan.

Rana+miraç 14-12-2013 18:51

Sevgili hira,
Guzel menekseniz yeni evine alisana kadar bir kac hafta beklemenizi , daha sonra topragini degistirirken kokleri birbirinden ayirmanizi oneririm.
Menekse bakimi aslinda zor degil ama ilk zamanlar ben de cok menekse kaybettim. Artik eskisi kadar zaman ayirip ozen gosteremesemde menekselerim rengarenk cicekleriyle beni sevindirmeye devam ediyorlar.

hira 14-12-2013 19:13

Teşekkür ederim Rana+Miraç, ne yaparsam yapayım, bi kaktüslerden birde menekşelerden anlamıyorum:) eklediğiniz fotoğrafları görünce imrenerek bakıyorum, bugün 2 tane aldım bakalım yaşatabilecekmiyim.

Cevabınız için teşekkür ederim, aynen dediğiniz gibi yapacağım.

sardunyadervis 16-12-2013 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asln (Mesaj 1228132)
Sulama yaparken yaprak kırmaktan ,saksı devirmekten epey dertliydim.Hem damlalık gibi azıcık damlatan, hemde aralara bucaklara giren endoskopik bir sulama aparatı yaptım.Artık yaprak kaldırmaya gerek kalmıyor.Aynı derdi olan arkadaşlara yardımı olur belki.;)

Küçük bir çaydanlıkta güzel oluyor hem hurdacılardan bakır olursa vintage tarz şık duruyor

sardunyadervis 16-12-2013 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asln (Mesaj 1228703)
Soğukların başlamasıyla üşüyen menekşelerim için endişe duyuyorum.Garip bir şey gözlemlesem size hemen danışıyorum.Ekteki menekşem kıştan önce eylülde toprak yenileyip ,saksı değiştirdiğim.
O gün bu gündür bir sorunu yok.Fakat yaprakların rengi değişmeye başladı.Saplar daha kırmızı oldu, dış yapraklar sarımsı ve göbekleri kırmızı kahverengi.
Göbektekiler ise, burda açık çıkmış,daha koyu ve sert.Sanki iki farklı bitki var saksıda.
Yaprakların hepsi sert, yumuşama erime vss. yok.
Ayrıca uyuklama haline girmiş gibi davransa da ,çiçek tomurcuğu vermeye hazırlanıyor gibi.
1- Bu eski yaprakları keseyimmi? Kış ve soğuk küsmesine sebep olurmu?
2- 2 ay önce saksı ufaltıp toprak değişimi yaptığımdan beri, kökle uğraşacaklarına hepsi yeni yaprak ve çiçek verme eğilimine girdi.Bir yandan da soğuktan etkilenip uyuklar gibiler.Bu normal mi?Tam kış ortası perişan olup hırpalanırlar mı?

Evinizin içi 15- 20 derece olursa hırpalanmazlaren ideali 20 li dereceler
Güzel görünüiyorlar

hasarigirl 17-12-2013 18:58

3 Eklenti(ler)
Merhabalar sicaklar nedeniyle bir suru kayip verip sevkimi yitiriyorum ama yine bir menekse aldim kipadan.ciceksiz ama yavruluydu ayirdim.simdi epey buyuyup serpildiler.
Fakat cicek acmak yerine her yapragin altinda bir yavru veriyor anlamadigim bir sekilde..
Bide yapraktan urettigim meneksem var, onun ana yapragi cok ciliz bi yaprakti yavrusuda cok az gelisme gosteriyor.neredeyse bir sene oldu hala yavru olarak duruyor.cicek beklentim yok:))
Afrika meneksesi icin menekse costuran kullaniyorum mor olan sise.acaba yavrulamayi o mu arttiriyor?

asln 18-12-2013 12:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl (Mesaj 1230760)
Merhabalar sicaklar nedeniyle bir suru kayip verip sevkimi yitiriyorum ama yine bir menekse aldim kipadan.ciceksiz ama yavruluydu ayirdim.simdi epey buyuyup serpildiler.
Fakat cicek acmak yerine her yapragin altinda bir yavru veriyor anlamadigim bir sekilde..
Bide yapraktan urettigim meneksem var, onun ana yapragi cok ciliz bi yaprakti yavrusuda cok az gelisme gosteriyor.neredeyse bir sene oldu hala yavru olarak duruyor.cicek beklentim yok:))
Afrika meneksesi icin menekse costuran kullaniyorum mor olan sise.acaba yavrulamayi o mu arttiriyor?

Merhaba,
Aynı durum bende de oldu,çiçeksiz olarak almıştım.Ayırdıktan sonra her birini büyük saksılara diktim, hatta sizinkilerden de derin saksılardı.Ben gübre vermedim toprak yeniydi.Yinede sürekli yaprak yapmaya ve çiçeksiz olarak büyümeye devam ettiler.
Bu başlık altındaki konuları okuduktan sonra saksı ufalttım.Bitkinin kendisinden 3/1 küçük saksılara alınca bir kaç aya çiçek vermeye başladılar.Toprağı bol, saksıyı büyük bulunca kökleri ile uğraşıyorlar,çiçek vermeyi ihmal ediyorlar :)
Tecrübeli arkadaşlarımız da umarım yardımcı olurlar.Çok sağlıklı görünüyorlar.İyi günler dilerim.

sami ulus 18-12-2013 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl (Mesaj 1230760)

Sayın Hasarigirl en alttaki çiçeğin yapraklarının dibinde iki tane uç görünüyor. Eger toprak kalıntısı degilse çiçek veriyor olmalı, ayrıca saksı küçültmeyi denediğiniz gibi çiçeklerin yerini ve yönünü dahi fazla değiştirip oynatmayın. Ben uzun zaman aynı yerde tutuyorum o zaman çiçek veriyor. çiçek vermeyi durdurmuşşa diğer pencereme alıyor ama oradada yerinden fazla oynatma yapmıyorum çiçek vermeye başlıyor. İnşallah bol çiçekleriniz olur.

ayşegül21 18-12-2013 14:55

ben bu güne kadar hep sade torf alıp yaprakları ona ektim başka hiçbi ürün de kullanmadım. yaprakları hergün suyunu değiştirdiğim bir bardakta çatlattıktan sonra toprağa ektim küçük naylon saksılara ve bugüne kadar da elimden kurtulan menekşe yaprağı olmadı çoğaltmak benim tek hobim çoğaltıp eşe dosta dağıtıyorum bu beni çok mutlu ediyo

ayşegül21 18-12-2013 15:03

o küçük yaprakların yapışık olduğu yaprakla beraber ekerseniz tutar ve o küçüklerin de yaprakları dışarda kalması gerek. garantilemek için bir kaç hafta hergün dinlenmiş suyla suyunu değiştireceğiniz bir bardağa koyup çimlendirebilirsiniz

eceyıldız 19-12-2013 09:12

İşte çiçek açan kızlarım...

4 Eklenti(ler)
Çİçeklerin yakından görünüşleri...

eceyıldız 19-12-2013 09:15

Sabah Şekerlerim.

4 Eklenti(ler)
Genel görünüşleri ile menekşelerim sağlıklarına kavuşmuş ve mutlu görünüyorlar ve ben onları böyle gördükçe çok mutlu oluyorum.

İlk resimdeki bu menekşemi yeni aldım saksı ve toprak değişimi yapmam gerekir mi.

sonkez 19-12-2013 10:24

1 Eklenti(ler)
Benim dört kafadarlarda burada...;)

sami ulus 19-12-2013 15:55

4 Eklenti(ler)
Nihayet iki saksıda çiçek tomurcuğu göründü. Ayrıca Hediye aldıgım yaprak çeliklerinden 4 tanesinin fidelerini alıp saksıya taşımıştım. İki hafta önce poşetleyerek sera yaptım hızla yeni yapraklar veriyorlar. Poşette çürüme oluyor diye bir arkadaşımız uyarmıştı bende sık sık havalandırdım ama yinede bir yaprak düştü üçüncü resim fakat ana gövde gayet kuvvetli ve gelişiyor. Diğer taşıdıklarımda iyi durumda. Yaklaşık 8 adet yaprak çeliğinin fidelerini taşıyamadım havalar çok kötü minicik yavru fideleri kaybedebilirim. Onlar için biraz daha bekliycem.

hasarigirl 19-12-2013 17:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1230930)
Sayın Hasarigirl en alttaki çiçeğin yapraklarının dibinde iki tane uç görünüyor. Eger toprak kalıntısı degilse çiçek veriyor olmalı, ayrıca saksı küçültmeyi denediğiniz gibi çiçeklerin yerini ve yönünü dahi fazla değiştirip oynatmayın. Ben uzun zaman aynı yerde tutuyorum o zaman çiçek veriyor. çiçek vermeyi durdurmuşşa diğer pencereme alıyor ama oradada yerinden fazla oynatma yapmıyorum çiçek vermeye başlıyor. İnşallah bol çiçekleriniz olur.

Sayin sami ulus cevabiniz icin etesekkur ederim ayni sekildesayin asln sizede.
Ancak o gorunen uclar cicek degil maalesef yan surgun her cicekte 4-5 yan surgun cikti ben cicek beklerken:(
Yerlerini yonunu degistirmiyordum ancak bugun degistirdim pencere onu cok cok soguktu oda sicakligina aldim.isigida aksamlari hemen yaninda duran ampulden alacak artik..
Temennileriniz icin tesekkurler.

menekşecibaba 19-12-2013 18:29

5 Eklenti(ler)
Yetersiz az ışık alırsa çiçeklenme olmaz .
Soğuktan da korumak lazım 10 derecenin altına düşürmeyin. Pencere kenarları aşırı soğuklarda zararlı oluyor , araya şeffaf malzemeler koyarak koruyabiliriz.

fatitoo 20-12-2013 07:40

4 Eklenti(ler)
Bu menekşeme bir şey oldu ama ne? Ofiste duruyordu ve sanırım ışık yetersizliğinden yaprakları yeşil ve havaya doğru bakıyordu. Hatta arada gidip gelip, kabarık saçlarını düzleştirmeye çalışanlar gibi hafifçe bastırıyordum yapraklarını aşağı doğru:) Sonra böyle olunca eve götürmeye karar verdim, şu kar yağdığı ilk soğuk günde. Arabadan eve geçene kadar müthiş bir ayaz ve rüzgar vardı, o 4 dk. süre içerisinde acaba yaprakları dondu mu, yoksa mutfağım bol sabah güneşi alıyor yaprakları o yüzden mi böyle kahverengileşti anlayamadım. O tazecik yemyeşil yaprakları kahverengi ve mat oldular. Üst üste binen yapraklardan ışık görmeyen kısımlar hafif yeşil. İçteki teze yapraklar yeşil...Sanırım fazla ışıktan oldu. Ne yapayım, gölgeye mi alayım, yoksa alışsın mı? Siz ne dersiniz?

kazım80 20-12-2013 08:07

hahahaha:) sayın fatito sizin menekşe "ayazlı picasso"ya dönüşmüş:))

fatitoo 20-12-2013 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kazım80 (Mesaj 1231351)
hahahaha:) sayın fatito sizin menekşe "ayazlı picasso"ya dönüşmüş:))

Dondu mu diyorsunuz yani?

sami ulus 20-12-2013 09:16

[QUOTE=fatitoo;1231355]Dondu mu diyorsunuz yani?[/ Fatitoo hanım henüz iyi durumda kenar yapraklar çürürse onları kesin ortadan o yine devam eder. Hem direk güneş almış güneş çarpmış hemde söylediğinize göre soğuk çarpmış olabilir. Kötü görünmüyo yapraktaki degişik görüntü düzelebilirde. Yanındaki menekşede çiçek verebilir çok canlı benimkilerde o canlı görüntüden sonra çiçek vermeye başlıyor.

fatitoo 20-12-2013 10:01

[QUOTE=sami ulus;1231360]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1231355)
Dondu mu diyorsunuz yani?[/ Fatitoo hanım henüz iyi durumda kenar yapraklar çürürse onları kesin ortadan o yine devam eder. Hem direk güneş almış güneş çarpmış hemde söylediğinize göre soğuk çarpmış olabilir. Kötü görünmüyo yapraktaki degişik görüntü düzelebilirde. Yanındaki menekşede çiçek verebilir çok canlı benimkilerde o canlı görüntüden sonra çiçek vermeye başlıyor.

Çok teşekkür ederim. Yanındaki menekşeyi renk farkı belli olsun diye koydum. Çok şükür o iyi:) Her ihtimale karşı bir çelik aldım...Ama yeni sürgünler sağlıklılar...

slnsln 22-12-2013 13:37

Dört saksı menekşem var,hiç çiçeksiz kalmıyorlar ama menekşelerimin yaprakları hep yukarı bakıyor çiçek sapları çok uzuyor o kadar ki aşağı doğru sarkıyorlar.Bunun sebebi nedir ?Işık sorun olsa bu kadar çok çiçek açmazlardı diye düşünüyorum

maki01 22-12-2013 14:15

Yapraklar saplarını yukarıya doğru uzatarak bitkinin fotosentez için ihtiyaç duyduğu ışığı alıyorlar. Böylece çiçeklenme için gereken ışığı sağlamış oluyorlar sevgili slnsln.

Diğer bir neden ise tür özelliği. Bazı trail türlerinin sapları oldukca uzun oluyor. Menekşenizin fotoğrafını eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

slnsln 22-12-2013 19:50

http://u1312.hizliresim.com/1j/q/vt10z.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/q/vt166.jpg
Kuruyan çiçekleri ayıklamıştım çiçek sapları oldukça uzuyor,yapraklar da dik duruyor.Türü nedir acaba?

fatitoo 24-12-2013 14:49

2 Eklenti(ler)
Tüm servetim:)

fatitoo 24-12-2013 18:47

2 Eklenti(ler)
Çok sevindim:) Çiçek açmış menekşem bunula 3 olacak...

gümüş78 24-12-2013 19:12

1 Eklenti(ler)
menekşemin yaprak uçlarından kurumaya başladığını fark ettim. bunun nedeni ne olabilir? bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025