agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

maki01 14-12-2012 00:18

1 Eklenti(ler)
Tohum kesesini yanlışlıkla koparma konusunda yalnız değilsiniz sevgili Sami Ulus :)

Yapay tozlaşmayı bir türlü başaramamışken , doğal tozlaşma ile oluşan bir keseyi ben de yanlışlıkla koparmıştım. Neyseki 2 yıl aradan sonra ikinci bir tohum kesesi oluştu.

Pirate's Gold ve tohum kesesi :)

Eklenti 354478

blaze ash 14-12-2012 07:34

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1067468)
Sevgili blaze ash,

Benzer sorunu ben de yaşadım, araştırmalarıma rağmen nedenini bulamadım. Perlite benziyor ancak perlit değil. Nette bu konuda bilgi yok ancak sulamayı azaltıp güneş görmesini sağlayınca kendiliğinden kayboluyor.

Ambalajında kilitli poşette duran saksı harcında da aynı şey oldu, güneşe koyunca kayboldu.

Kendimce henüz zararını göremediğim bir mantar , bakteri türü olmalı diye düşündüm ancak emin değilim.

Dediğinizi deneyeceğim. Umarım toprağını değiştirmem gerekmiyordur. Bu şekilde olan bir yavruyu toprak ekleyerek büyük saksıya geçirmiştim. Toprak değiştirirsem toparlanamaz diye korkuyorum.

Bu yavru menekşem minicik olmasına rağmen ilk çiçeğini verdi. Hayretler içerisindeyim. Daha önce menekeşenin çiçek açması için köklerin saksıya değmesi gerektiğini okumuştum. Gerçekten doğruymuş. Bir de ben bu yavruya 5 altı yapraklı iken az miktarlarda gübre vermiştim. Acaba onun etkisi midir?

Eklenti 354545

Eklenti 354546

Eklenti 354547

Rana+miraç 14-12-2012 19:55

3 Eklenti(ler)
Merhaba... Blaze ash'ın minik menekşesini kıskandım galiba ben de 2011
Kasım ayında diktiğim menekşe yaprağımın gelişim sürecini paylaşmak istedim.

Bir kaç yaprakla beraber kasım ayında diktiğim bahsettiğim yaprak aynı zamanda dikilen diğer yapraklar aralık ayında bir kaç kök yavru vermesine rağmen, ilk ve tek kök yavrusunu ocak ayı başlarında verdi ama bekleyen derviş misali arkadan çok hızlı gelişim gösterdi .

İlk resim 20 nisan2012, ikinci ve üçüncü resim ise 20 mayıs 2012 de çekildi.
Yaprağın genetik yapısının ve tek kök yavrusu olduğundan daha iyi besleyebildiği için hızlı gelişim gösterdiğini düşündüm,çünkü diğer yapraklarla aynı bakımı uyguladım.
Yarım pet bardakta bir çorba kaşığı toprakta, gübresiz, sadece güneş su ve bol sevgiyle büyüdü. Bu sene onu biraz daha büyük bir saksıya diktim ve yeniden açmasını bekliyorum.

Kök çürükleri ve ani menekşe kayıpları yanında böyle güzel sürprizler de oluyor Allah'a şükür.

dağçiçeği 14-12-2012 20:23

Sayın Maki menekşenizin tohumu çok güzel. İyi günlerde büyütmenizi, bir çok yavrusunu görmenizi dilerim.
Sevgili Rana + miraç minik bir saksıda da olsa sizin sevgi ve ilginize karşılık veren bir canlının olması ne güzel duygudur değil mi ? Maşallah diyorum menekşeniz çok güzel gelişmiş. Tüm menekşe severlere bol çiçekli günler.

menekşecibaba 15-12-2012 11:55

3 Eklenti(ler)
Sayın Rana+miraç maşşallah çiçeğiniz çok hızlı güzel gelişmiş , sevginin dozunu fazla tuttunuz herhalde.:)
Bende yeni açan lardan iki güzeli sizlerle paylaşmak istedim.
YN-Paşa
Rob's Pink Puff

blaze ash 15-12-2012 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1068396)
Merhaba... Blaze ash'ın minik menekşesini kıskandım galiba

Sevgili Rana+miraç Benimki değil de seninki kesinlikle kıskanılacak bir durumda. Maaşallah diyorum hemen.

Benim menekşemin 2 çiçeği olacaktı ama yanlışlıkla düşürdüm ve ilk açan çiçeği kırıldı maalesef. Ama olsun yavrudan büyüttüğüm menekşelerimden birisinin çiçek açması harika bir duygu.

fahriyee 16-12-2012 20:45

Sayın blaze ash topraktaki beyazımsı görünüm veya grileşmenin sebebi toprağın uzun süre ıslak kalması ve çiçeğin bulunduğu ortamın biraz serin olması bence. Ortam soğuk olduğu zaman toprak kuruyamıyor ve üst kısımda böyle bir görünüm oluşuyor. Sıcak bir ortama alıp, toprağını havalandırmanız ve güneş görmesi durumunda problem tamamen kaybolacaktır emin olun. Tabi suyunu da biraz fazla kaçırmışsınız. Böyle durumda bazen köklere zarar vermeden üstteki toprağı 1-2 cam eksiltip kuru toprak eklemek de faydalıdır.
Bu şartlar sağlandıktan 2-3 gün sonra hala toprağı ıslaksa bitki suyu çekmiyor demektir, bu da kök çürüğünün göstergesidir.

yaz gülüm 16-12-2012 21:03

Merhabalar afrika menekşesi daha çok hangi mevsimde çiçek açar acaba??

maki01 16-12-2012 22:53

Uygun ortam yani ısı, ışık, besin, uygun saksı ve toprak karışımda ise her mevsim çiçeklenir sevgili yaz gülüm.

Yaz aylarının çok sıcak geçtiği bölgelerde çiçekleri genellikle Sonbahar-İlkbahar aylarında görmemiz mümkün oluyor. Bu mesajın size yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/795936-post9.htm

hasarigirl 17-12-2012 13:16

Merhabalar menekseler harika gercekten ellerinize saglik..
Butun yapraklarini kaybettigim meneksemde Su anda en az 5 tane cicek sapi gozlemliyorum..
Gecen sene 2 cicek sapiyla sezonu kapatmistik..acaba bu ciceklenmenin sebebi yapraklarinin kesime ihtiyaci oldugundan miydi?..
En yakin zamanda fotograflamak icin sabirsizlaniyorum:)

sami ulus 19-12-2012 07:47

5 Eklenti(ler)
17.12.12 İtibariyle

hasarigirl 19-12-2012 09:36

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar bu menekseyi dun saglik ocagindan emanet aldim,ciceksiz bakimsiz,kenarlarindan 2 adet yavru cikmis vaziyetteydi.dun yavrulari ayirdim ve topragini degistirdim toprak dogalbahcemden tavsiye ettiginiz toprak..
Bu menekse icin baska ne yapabilirim?bir hafta bende kalacak

fahriyee 19-12-2012 14:08

Çok fazla sulamamışsanız poşetin içine koyup tepesinde az açıklık kalmak kaydıyla sera yapabilirsiniz Sayın hasarigirl.

hasarigirl 20-12-2012 09:06

Cevap icin teşekkürler yalniz bu sene biraz sicak gidiyor aydinda.kaloriferde yaniyo bir taraftan
Celikle koklendirme yaparken sera yaptigim butun yapraklar yandi.
Buna da sera yaparsam yanmasin sonra?

fahriyee 21-12-2012 11:22

Sera yapıldığı zaman hiç havalandırma açıklığı bırakmamışsanız veya suyunu fazla vermişseniz yanma ya da çürüme ile karşılaşılabilir. Ben kış şartlarında çok sıcak bir evde oturmadığımdan sera yapmayı bu mevsimde çok akıllıca buluyorum. Hatta kök çürüğü nedeniyle kesim yapıp diktiğim ve poşetlediğim menekşelerim toprağa tutunmakta ve kök vermekte hiç zorlanmıyorlar.
Yavrulara sera yapmadan önce gözden çıkardığınız birkaç yaprakta bu yöntemi deneyin, başarılı olursa o zaman yavrularda uygulayın o zaman.

tamara197 21-12-2012 21:47

Benım ektiğim menekşelerden hala ses yok...Yaklaşık 1 ay evvel ektim :( acaba sulamadıgım için mi lütfen bilgi verin bilen varsa?

bay tömürcek 21-12-2012 21:52

Bir ay daha kısa bir süre sayın tamara baharda bile 1 buçuk ayı buluyor yaprağın yavrulaması. Kışın daha da uzun sürer ama derin diktiyseniz çok bekletir yavru vermek için yaprak.

hasarigirl 22-12-2012 17:43

Tskkler .evet sanirim biraz fazla sulamis olabilirim..bu sene nedense uretme konusunda basarili ve hevesli degilim .bu yaz 20 den fazla yavrumu asiri sicaktan kaybettim ondan sanirim..
Insallah bu sene kaybetmicem klima aldik..
Dun aksam dediginiz sekilde uyguladim yapraklarima,yanmazlarsa yavrularin birine de uygulayacagim..

tamara197 23-12-2012 13:32

tesekkurler bay tömurcek :) dun aksam dayanamadım butun yaprakları çıkardım topraktan ve baktımkı hepsi saçaklanmak üzere :) çok sevındım hemen geriye diktim ...sanırım bıraz daha sabırlı olmak gerek :))

bay tömürcek 23-12-2012 14:40

Bende dayanamayınca söküyorum yaprakları ;) Ama dediğim gibi havalar soğuk ya biraz bekletir yapraklarınız sizi baharda daha iyi sonuç alırsınız :p Menekşe yavrulatmak büyük sabır istiyor kesinlikle ;)

SerDag 23-12-2012 17:12

4 Eklenti(ler)
3 saksı menekşem var. İkisi birbirinden etkilenip tür değiştirdi. Üçüncü olan morla etkileşseler muhteşem bir karışım çıkacak ortaya ama böyle bir şey olmadı nedense. Kuzular sırayla dinlenip açıyorlar. Mor menekşe 3 kök ve geçen ay açan bir kökün resimleri aşağıda.

Şu anda onun çiçekleri bitti ve dinleniyor. Diğer 2 kök ise çiçeklendi. Bordo beyaz menekşelerden biri de çiçekli. Öteki dinleniyor. Üzerinde kocaman bir tozlaşmış çiçek kesesi de var. Onu ne yapacağımı bilemedim.

Böyle iyi oluyor, hiç çiçeksiz kalmıyorsunuz. :)

tamara197 26-12-2012 00:01

menekşelerimin bir saksısındaki çiçekler daha minik tomurcukken kuruyor acaba neden olabilir ? ben bir çogunu kopardım belkı hastalık vardır ama şimdide kel kaldı :( birde dıktıgım yaprakların üzerindei poşeti ne zaman çıkarmalıyım? ara sıra çıkarıp hava aldırıp gerıye kapatıyorum yaklasık 2 ay olacak hala poset içindeler ( ama saçaklanma var ) ne zaman kaldırmalıyım poşeti ?

serdartemelli 29-12-2012 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamara197 (Mesaj 1075451)
menekşelerimin bir saksısındaki çiçekler daha minik tomurcukken kuruyor acaba neden olabilir ? ben bir çogunu kopardım belkı hastalık vardır ama şimdide kel kaldı :( birde dıktıgım yaprakların üzerindei poşeti ne zaman çıkarmalıyım? ara sıra çıkarıp hava aldırıp gerıye kapatıyorum yaklasık 2 ay olacak hala poset içindeler ( ama saçaklanma var ) ne zaman kaldırmalıyım poşeti ?

Sayın Tamara197;

Tomurcuklarınızın kuruması ile alakalı olarak tabi resim olmadığından tahmin yapabiliyorum, eğer çok suluyorsanız veya vitamin verirken çiçek gözelerine değiyorsa bunlar kuruta bilir. Poşet içerisindeki saçaklanmış yapraklarınıza gelince onlar poşet içerisinde sera etkisi altında daha çabuk gelişiyorlar normalde 3 ay sürecek gelişme poşet içerisinde 2 ay sürüyor diye bilirim.Bu yüzden yavru verene kadar poşette tutsanız daha çabuk gelişmiş olurlar bence...

sami ulus 31-12-2012 14:39

4 Eklenti(ler)
Elle tozlaştırıp bir tane tohum elde etmiştim farkında olmadan temizlik yaparken kesip atmışım. Ondan sonrada devam ettim galiba şu iki üstteki tohum olmuş gibi görünüyo. İnşallah tohum elde ederde çimlendirebilirsem en çok merak ettiğim hangi renk çiçek elde edebilirim. Çünki hep renklerin farklı olanlarını birbirine karıştırıyorum.Kısmet.

Rana+miraç 03-01-2013 20:01

3 Eklenti(ler)
Merhaba... Bir haftadır evimden uzaktaydım. Dönüşte mor kenar çizgili- pembe menekşemin 2013 sürprizi ile karşılaştım .

İlk resim 17 kasım 2012 de,2. ve 3.resim 2 ocak 2013 'te çekildi.

Menekşelerin her açışta renk değişimine uğrayabileceğini biliyordum ama böylesine hiç rastlamamıştım.Aynı kökte iki renk. Olağanüstü...

Sanki çiçekleri boyayan ilahi ressam fırçasındaki boya bitene dek bir çok çiçeği boyamış boyamış, benim son saksıdaki çiçekleri boyamayı bitirmeden fırçadaki boya tükenmiş,yeniden daldırmış fırçayı boyaya bu sefer de en koyu renk ile boyamayı tamamlamış gibi. menekşeleri seviyorum, ressamı da...

ahmeter 06-01-2013 15:11

Söğüt kütüğü

1 Eklenti(ler)
Menekşe
Çiçek vermesini bekliyorum

maki01 06-01-2013 16:13

Söğüt kütüğünde yetiştiriğiniz bu menekşenizi ben de merak ediyordum sevgili ahmeter. Çok güzel gelişmiş, ellerinize sağlık.

feyzon 07-01-2013 08:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1079969)
Merhaba... Bir haftadır evimden uzaktaydım. Dönüşte mor kenar çizgili- pembe menekşemin 2013 sürprizi ile karşılaştım .

İlk resim 17 kasım 2012 de,2. ve 3.resim 2 ocak 2013 'te çekildi.

Menekşelerin her açışta renk değişimine uğrayabileceğini biliyordum ama böylesine hiç rastlamamıştım.Aynı kökte iki renk. Olağanüstü...

Sanki çiçekleri boyayan ilahi ressam fırçasındaki boya bitene dek bir çok çiçeği boyamış boyamış, benim son saksıdaki çiçekleri boyamayı bitirmeden fırçadaki boya tükenmiş,yeniden daldırmış fırçayı boyaya bu sefer de en koyu renk ile boyamayı tamamlamış gibi. menekşeleri seviyorum, ressamı da...

Menekşeler zamanla renk değiştirirler mi acaba? Ya da yapraklardan yeni menekşe büyütüldüğünde anacın renginden farklı renk açma ihtimali var mıdır?
Menekşeleriniz çok güzelmiş maşallah.

şehzade 07-01-2013 11:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehzade (Mesaj 1030425)
Bir hafta önce denemek için söğüt çürüntüsüne yavru menekşe dikmiştim. Hiç kökü yoktu ama tuttu demekki iki tane yaprak verdi.

Yaklaşık 2.5 ayda bu hale geldi.

maki01 07-01-2013 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 1081706)
Menekşeler zamanla renk değiştirirler mi acaba? Ya da yapraklardan yeni menekşe büyütüldüğünde anacın renginden farklı renk açma ihtimali var mıdır?
Menekşeleriniz çok güzelmiş maşallah.

Genlerinde farklı renkler ya da özellikler taşıyorlarsa bu mümkün olabiliyor sevgili fezyon.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025