agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

arzu_ 10-04-2012 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 943460)
Sevgili menekşekolik,

Ben yavrularda 5-5-5 starter dediğimiz çiçek verebilecek büyüklükteki menekşelerime ve yetişkinlerde 3-8-4 oranlarında Azot (N), Fosfat (P) ve Potasyum ( K ) içeren gübreleri kullanıyorum.

4-5-6 oranındaki gübrenin verilebileceğini düşünüyorum ancak Azot (N) bileşenlerine dikkat etmek gerekiyor. Üre içeren azot bileşeni varsa kullanmamak lazım.

Not : Bu mesajları okunduktan sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post942536 başlığına taşıyacağım.

Sevgili Maki01,
Bir sorum olacak, elimizde içeriğinde üre olan besinleri nasıl değerlendirebiliriz ?

özlem11 10-04-2012 07:25

Arkadaşlar vilmorin marka çiçekli bitkiler için besininde üre yoktu. 1 lt fiyatı 22 tl idi.
Mandalinci toprağınız çok sert bence arada kürdanla yavaş yavaş eşeleyip çapa yapsanız?

Tunatuna 10-04-2012 09:08

Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Daha öncede sormuştum ama sanırım gözden kaçtı.
Şu an menekşelerim çiçekli haldeler. Toprak değiştirmemin bir sakıncası olur mu?

özlem11 10-04-2012 09:39

Menekşe için toprak değiştirmemin ideal oldugu bir dönem. İlla değiştirmek gerekse ben çiçek saplarını temizleyip gövde kısmında alttan kopan yapraklardan dolayı oluşan kazıklaşma varsa bunu keskiin temiz bir aletle hafifçe kazıyıp ve yine alt kısımdaki pörsümüş yaşlı yaprakları alıpda yapıyorum. Amaç saksı toprak değişiminde sadece toprağı yenilemek değil bence. Bi yandanda gençleştirme yapmak. Çiçek dallarını koprmamdaki amaçda bitkinin değişimden sonra çiçeklere değilde gücünü köke vermesini sağlamak...

Rana+miraç 10-04-2012 10:23

Merhaba... Yaşlı kök yenilenmesi için kökü tamamen kesip suya koyduğum menekşelerimden birinin kopan yaprak izlerini kazıyarak temizleyip diğerini temizlemeden suda beklettim. Kopan yaprak izlerini kazıdığım kök diğerine nazaran daha geç kök oluşturabildi. Ben de bundan sonra kazımaktan vazgeçtim. Bu işlemin bilmediğim bir faydası var mı?
Saksı ya da toprak değiştirmek istediğim menekşeler çiçekli bile olsa sabırsızlığımdan ,çiçekleri koparmadan değişimi yapıyorum. Menekşeler biraz zor toparlanıyor. Ama kaybettiğim olmadı.
Bu sıralar yavrularımı kök çürüğünden kaybediyorum.Sulama sıklığı yanında uygun olmayan toprak karışımları da sebep olabilir mi?

özlem11 10-04-2012 10:28

KONYA'DA ki arkadaşlar ilk yaprak dikimi için minicik 80 cc lik şeffaf pet bardaklarını metrodan temin edebilirsiniz. 100 adeti 5 tl dir.

maki01 10-04-2012 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 944019)
Bu sıralar yavrularımı kök çürüğünden kaybediyorum.Sulama sıklığı yanında uygun olmayan toprak karışımları da sebep olabilir mi?

Toprak karışımı önemli sevgili Rana+ miraç, toprak hafif, geçirgen ve nem tutma özelliğine sahip olmalı.

tabiata dair 10-04-2012 14:47

Sayın Özlem,

yeni menekşeleriniz gayet sağlıklı görünüyorlar, çiçekli hallerini de görürsünüz umarım. Benim yaprakların büyümeleri için herhalde 1-2 ay beklemem gerekecek. Hiç ilgilenemediğim hatta su bile vermek için zamanım olmadığında hızla büyürlerdi, sürekli takip ettiğimde ise hiç köklenmeyecek gibi duruyorlar. İnşallah haksız çıkarırlar beni :)

fahriyee 10-04-2012 15:13

Sevgili maki; maşallah ellerinize sağlık, çok güzeller. Siz fitilli sulamada ip olarak ne kullanıyordunuz? Daha önce sormuş ve unutmuş da olabilirim.
Malumdur ki yazın geceler kısa, çoğu zaman evdeki menekşelerime zaman ayıramayabilirim.( aslında fitilli sulamayı hep dener ve yanılırım, bir kez daha denemede fayda var)

maki01 10-04-2012 15:28

Yurtdışından fitil getirttim ama bayan ten çorapları kadar başarılı olmadı sevgili Fahriyee.

Menekşe ve saksı büyüklüğüne göre ten çoraptan kestiğim fitillerin kalınlığı değişebiliyorsa da genelde 0.5 cm'lik kalınlık yeterli oluyor.

pembegül 10-04-2012 19:18

1 Eklenti(ler)
İyi akşamlar arkadaşlar bende dün pazardan minik bir menekşe aldım rengi beyaz ve eflatun ebruleri var cinsi nedir yazarsanız sevinirim..;)

Menekşem....:D

maki01 10-04-2012 22:32

Güzel günlerde büyüt sevgili pembegül, çok şirin bir menekşe yakalamışsın :)

İsim konusuna ithal edilirken üzerinde orijinal tür etiketi yoksa daha sonra türünü bulmak neredeyse imkansız oluyor. Ağırlıklı olarak Hollanda'dan gelen ithal menekşelerin neredeyse hepsi, seri olarak çoğaltılması kolay ve bir türün tüm özelliklerini göstermeyen menekşeler.

Kitlesel üretimi yerli olanlar ise, yine yurtdışından gelen menekşelerin su ya da bu yöntemle çoğaltıldığı isimsiz denilen türler.

Yerli ( Türkiye'de üretilmiş) ya da ithal türü belli olmayan menekşeler için NOID yani tanımsız, isimsiz diye genel bir anlandırma var.

Senin menekşen de çok güzel NOID- İsimsiz bir menekşe olmalı.

pembegül 10-04-2012 22:49

Sevgili maki çok teşekkür ederim yazan ellerinize sağlık. Alırken üzerinde türün ismi yoktu bu konularda acemiyim sormakta aklıma gelmedi sizin menekşelerinizin isimlerini görünce bir sorayım istedim isimsizmiş ama olsun.Ancak üretme konusuna takıldım üretebilirmiyim acaba yaşatabilirsem zaman gösterecek..:)

maki01 10-04-2012 22:56

2 Eklenti(ler)
Sevgili arzu_,

Gübre bilinen bir markaya aitse arka ya da ön yüzünde önce toplam N,P,K değerlerini verir, hemen altında ya da aynı yüzde bir elementinin içeriği birden fazla bileşen içeriyorsa onları yüzde oranları ile birlikte yazar.

Eklenti 281930
Not: Bu gübreyi menekşede kullanmıyorum.

N ( Azot) oranı %26 hemen altında da Üre Azotu oranı olarak %5.2 yazdığı gibi.

Eklenti 281931

Azot (N) bileşenlerinin önce toplam daha sonra ise tek tek isimleri ve oranları yazılmış, ve diğer element ve izelementler sıralanmış. N yani azotun bileşenlerine bakınca Nitrat azotu ve Amonyak azotu var ama Üreye rastlamıyoruz . Menekşede kullanılabilir :)

Not: Bu mesajlar daha sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post942536 başlığına taşınacaktır.

maki01 10-04-2012 23:23

Sevgili pembegül,

Bu muhteşem hoyayı yetiştiren eller , elbette menekşe de yetiştirip, çoğaltacaktır. Aşağıdaki başlığa bir göz at lütfen :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post944425

arzu_ 10-04-2012 23:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 944621)
Sevgili arzu_,

Gübre bilinen bir markaya aitse arka ya da ön yüzünde önce toplam N,P,K değerlerini verir, hemen altında ya da aynı yüzde bir elementinin içeriği birden fazla bileşen içeriyorsa onları yüzde oranları ile birlikte yazar.

Eklenti 281930
Not: Bu gübreyi menekşede kullanmıyorum.

N ( Azot) oranı %25 hemen altında da Üre Azotu oranı olarak %4 yazdığı gibi.

Eklenti 281931

Azot (N) bileşenlerinin önce toplam daha sonra ise tek tek isimleri ve oranları yazılmış, ve diğer element ve izelementler sıralanmış. N yani azotun bileşenlerine bakınca Nitrat azotu ve Amonyak azotu var ama Üreye rastlamıyoruz . Menekşede kullanılabilir :)

Not: Bu mesajlar daha sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post942536 başlığına taşınacaktır.

Sevgili Maki01,
Elimdeki besinde üre var, üre köklere zararlı diye yazılmış önceki mesajlarda. Bende buna istinaden diyorum ki; peki bu besinleri nasıl değerlendirebiliriz ? Bir fikriniz **** uyguladığınız bir yöntem var mı ?

arzu_ 11-04-2012 01:45

Çoğunuz için ufak, ama benim için büyük bir adım :)))

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim yavrularım :)) İlk denemem ve firesiz sonuç almam benim içim mucize...

Saklama kabında olanlar Sevgili arkadaşımdan aldığım yapraklar. Diğerlerinin arasında( sol üstten 1. melezleme yaptığım yaprak, bu gün farklı bir yöntemle bir melezleme daha yaptım sabırsızlıkla bekliyorum sonucu)Çoğunuz için ufak, ama benim için büyük bir adım :)))

yeşillim 11-04-2012 06:35

Sayın arzu, saklama kabındakilerin materyalini öğrenebilir miyim?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

menekşecibaba 11-04-2012 07:41

Sayın Arzu Hanım Saklama kabında perlit te yaptığınız üretim en garantili yöntemlerden , firesiz netice alırsınız yalnız 1-2 günde havalandırmayı unutmayın.Ve sürekli hafif nemi muhafaza edin.
Yalnız yapraktan melezleme olmaz.Melezlemede neyi kastetiğinizi anlayamadım ?
Çürümüş , çürümeye başlamış yapraklarıda kesip atmalısınız.
Başarılar.

arzu_ 11-04-2012 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 944681)
Sayın arzu, saklama kabındakilerin materyalini öğrenebilir miyim?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Sevgili Yeşillim,
Saklama kabındakilerin bir kısmı sizin karışımdan perlit/diatomit, bir kısmıda Sevgili Maki01 nin karışımı perlit/vermikülit.

arzu_ 11-04-2012 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 944687)
Sayın Arzu Hanım Saklama kabında perlit te yaptığınız üretim en garantili yöntemlerden , firesiz netice alırsınız yalnız 1-2 günde havalandırmayı unutmayın.Ve sürekli hafif nemi muhafaza edin.
Yalnız yapraktan melezleme olmaz.Melezlemede neyi kastetiğinizi anlayamadım ?
Çürümüş , çürümeye başlamış yapraklarıda kesip atmalısınız.
Başarılar.

Sevgili Menekşecibaba,
Melezlemeden kastım duyduğumun yalancısıyım, gözümle görmedim, çiçekler ebruli oluyormuş. Sizin bu konu ile ilgili çalışmalarınızı biliyorum, onlarla kesinlikle alakası olmayan bir şey :)) sadece merak ettiğim için denedim..

hasarigirl 12-04-2012 10:41

1 Eklenti(ler)
sararmış yapraklarım sonunda filiz verdiler:Dyakında benimde yavrularım olacak inşallah..ama resimden de anlaşıldıgı üzere çok fazla derine ekmişim çıkarıp daha yüzeye ektim inşallah 1 aya yavruları yüzeyde görürüm.. bu süre içerisinde nelere dikkat etmem lazım?gölgede mi kalmalı ya da sera yöntemine devam etmeli miyim?

Rana+miraç 12-04-2012 11:34

Sayın hasarigirl ; Çelik kökünde görülen yaprak çeliğe mi ait yoksa arkadan başka bir yaprak mı görüntüye girmiş. Ben topraktan çıkarıp kök oluşturduğunu gördüğüm ve tekrar ektiğim yaprakları kaybettim . İnşallah siz de böyle olmaz. Derine dikildiyse üzerinden toprak eksiltiyorum tamamen çıkarmıyorum artık.Tecrübeli arkadaşlar cevap verir ama çeliğin önceki yaşam şartları neyse gölge ve sera açısından aynısını devam ettirin. Hava sıcaksa sera için dikkatli olun.

hasarigirl 12-04-2012 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 945419)
Sayın hasarigirl ; Çelik kökünde görülen yaprak çeliğe mi ait yoksa arkadan başka bir yaprak mı görüntüye girmiş. Ben topraktan çıkarıp kök oluşturduğunu gördüğüm ve tekrar ektiğim yaprakları kaybettim . İnşallah siz de böyle olmaz. Derine dikildiyse üzerinden toprak eksiltiyorum tamamen çıkarmıyorum artık.Tecrübeli arkadaşlar cevap verir ama çeliğin önceki yaşam şartları neyse gölge ve sera açısından aynısını devam ettirin. Hava sıcaksa sera için dikkatli olun.

evet arkadan başka yaprak görüntüye girmiş.bende korkuyorum ama çok fazla derindelerdi köklenmesi 2 ay sürdü artık yavru verip yüzeye çıkması 5 ayı bulrdu heralde o şekilde:Dtabi yaz hava şartları da mahvederdi yavrularımı..
daha yüzeye aynı saksıya diktimaynı şartları devam ettiriyorum şu anda..hava soguk sayılır bir haftadır..

ahmeter 12-04-2012 17:07

1 Eklenti(ler)
Menekşe

özlem11 12-04-2012 21:30

5 Eklenti(ler)
Fahriye ablamın hediye aldığı prenseslerimmmm

özlem11 12-04-2012 21:32

5 Eklenti(ler)
devamııı

özlem11 12-04-2012 21:33

1 Eklenti(ler)
....

Zoroğlu 12-04-2012 23:27

Güzel bir albüm netten..VioletVoiceGroup's Public Profile on Photobucket.com

Rana+miraç 13-04-2012 13:17

Sayın fahriyee Sakarya'ya taşınmayı düşünmez misiniz ya da biz Konya'ya gelelim ne güzel hemşehri hediyeleri onlar .Size de aşkolsun özlem insan biraz bizi de düşünür. Menekşelerin resimlerini biraz çirkince çekseydiniz de biz de daha az özenseydik. Maşallah güle güle büyütün. Sakarya'dan da dostlar vardı bizde mi hediyeleşsek bilmem ki ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025