![]() |
Bunlar sevgili katmerin gönderdikleri 1 haftadır bendeler diyebilirim... Kendi yavrularımıda ekleyeceğim... Şuanki gelişmleri çok iyi hatta birinde tomurcuk var. Ve ben çok heyecanlıyımmmm....
|
1 Eklenti(ler)
Bir çeliğim daha yavruladı... ;)
Büyümelerini izleyeceğim iki bebek menekşem var artık. Birini suda köklendirdim ve minik yaprak oluştuktan sonra toprağa aldım. Sudaki bu yaprak 2 ayda yavru vermişti. Diğeri ise direkt toprakta ve fitilli sulama ile bu hale geldi. Eklenti 280737 Beklemem gerekiyordu sanırım ama ben bekleyemedim ve bunu da saksıya aldım. Topraktakinin yavru vermesi ise yaklaşık 3 ay sürmüş oldu. İkisinin de üstüne buzdolabı poşeti geçirip hava alacakları delikler açtım. Şunu gözlemledim; (belki de yapraklarla ilgilidir bilemiyorum) toprakta köklendirdiğim yaprağın yavruları daha hızlı gelişiyor. Bakalım yarın işe gittiğimde beni nasıl karşılayacaklar... |
Aksine birde suda yavru veren menekşenizi toprağa alıp etrafını toprakla besleyip yavruyu örtmezseniz onun gelişimi çok daha hızlı oluyor. Diğeri topraktan çıkıncaya kadar o çoktan tutunup yeni yaprak çıkarıyor...
|
selam benim menekse yapraklarını diktiğim 3 ay oldu hala bi kıpırtı yok acaba derin mi diktim babannem acele etme yavrular diyor ama kac ay oldu diktiğim menekse gec mı yavrular? :(
|
forumdaki resimlere baktım benimkiler cok derın dıkılmıs napmam gerekıyo o sekılde yavru verırler mı yoksa cıkarayım mı :(
|
3 ay uzun bir süre sevgili tömürcek, zedelemeden çıkarabıleceksen çıkarıp 1.5-2 cm derinliğe dikebilirsin. Ya da sabret , çelik olarak kullandığın yaprak yaşlı değilse yavru verecektir.
|
5 Eklenti(ler)
Yavru menekşelerimden görüntüler...
|
4 Eklenti(ler)
Devamı...
|
Merhaba benim çelik yaprağım mor ve beyaaz katmerli bir cins ve elimdeki son yapraktı ama köklendi ve kök boyo 1.5 cm olunca toprağa kolay alışsın diye dün ektim ama yavru yaprakları yoktu bir problem olurmu.
|
Bat-uhan bence 1 hafta güneş görmeyen yere koyup saksına poşet bağlayıp sera yöntemi yapınız.
|
Sayın Özlem dediğini yaptım ama yapmadan önce menekşeyi söktüm beyaz kökler kahverengi olmuş azcık kurumuş bende 1 dk eski suyunda beklettim ve aynı yerine dikip suladım ve şeffaf deliksiz bir poşet geçirdim üstüne sonra ise gardroba kaldırdım ışık almıyor yoksa kap karanlık biyer değilde dahamı aydınlık bir yere alsam ?
|
Arkadaşım tam olarak ekilen yaprağın garanti tutacağı bir mevsimdeyiz. Odada cam kenarı üzerine ışık vurmayan bir yer olsa yeterli... Çok sulamasaydınız birde...Yani azıcık toprağa 1 yemek kaşığı su yeterli sera yapılınca. Arada suyunu kontrol edersiniz. Fazla üstüne düşmeyin derim.... 1 hafta serada kalsın 2. hafta delik açın poşete 4-5 tane (ben saksı değil pet bardağa ekiyorum, poşet yerinede saklama kabına koyuyorum kapagını kapatıyorum oda yoksa yoğurt kovasına koyup kapatıyorum) sonra 3. haftaya zaten alıştırma kısmı bitmiş demektir. Saksıya değilde pet bardağa dikiniz. 2 parmak dibine toprak koyunuz... Saksı kullanmayınız. Yukarıdaki menekşelerim bayağı büyüyünceye kadar pet bardaktaydı. Sonra biraz genişine aldım. Derken 0,5 litrelik saksıya geçirdim...
|
nen kaktüs saksısına diktim pet bardağın ½ si kadar birşey az toprak var.
|
Sevgili bat-uhan,
Kökleri kahverengileşmişse o yaprağın yaşama ve yavru verme ihtimali son derece düşük olur. Kesip yeniden dikmen gerekir. Havalar ısındı. Sera uygulamasında dikkat etmek lazım. Nem ve sıcaktan yaprak çürüyebilir. Havaların 23-25 dereceleri aştığı günlerde sera uygulaması oldukca riskli. Çelik köklendirme ile ilgili başlığı okumanı öneririm. http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post943105 |
Sayın maki Tam kahve değil sütlü kahve ama kökler kurumamış kesmeme gerek varmı ?
|
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bunlarda benim miniklerim üç aydır topraktalar son bir ay önce yerlerinde söküp daha yüzeye ektim çabucak geliştiler derinde oldukları zaman yüzeye geç geliyor bu yüzden en fazla iki cm derine ekmelisiniz diğer türlü ne zaman yavru yapacak diye bekler dururuz benden söylemesi..;):D
Bu arada fahriyee özlem ve maki arkadaşımızın menekşe yazılarını takip edin ...;) |
5 Eklenti(ler)
Güzellerim açmaya devam ediyor...
|
4 Eklenti(ler)
Menekşelerimi bulunduğu ortamı +27*C olunca Eve taşıyacağım, bu Yaz klimayı bu güzeller için sabit 26*C de açık bırakacağım. Bakalım yaz boyuncada açmaya devam edeceklermi;)
Bu güzelim 3. defadır çiçekleniyor... Göründüğü gibi saksı söylendiği gibi çokta büyük değilmiş;) Su verebilmek için boşluk bulmaya çalışıyordum, bir tane yaprağı feda ettik su verebilmek için:rolleyes: |
|
Sevgili missmenas,ben de bir aydır Fuksuvoe Kruzhevonun açmasını bekliyorum, iyi nazlandı...Ellerinize sağlık. Sizinki gibi açması için galiba üç ay bekletecek.
|
Sevgili Maki 01,ben menekşelerime bitki besini olarak NPK 4+5+6 veriyorum.Sizce uygunmudur?
|
Sevgili menekşekolik,
Ben yavrularda 5-5-5 starter dediğimiz çiçek verebilecek büyüklükteki menekşelerime ve yetişkinlerde 3-8-4 oranlarında Azot (N), Fosfat (P) ve Potasyum ( K ) içeren gübreleri kullanıyorum. 4-5-6 oranındaki gübrenin verilebileceğini düşünüyorum ancak Azot (N) bileşenlerine dikkat etmek gerekiyor. Üre içeren azot bileşeni varsa kullanmamak lazım. Not : Bu mesajları okunduktan sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post942536 başlığına taşıyacağım. |
5 Eklenti(ler)
Bu sayfayı da biraz süsleyelim.
Eklenti 281233 Eklenti 281234 Eklenti 281235 Eklenti 281236 Eklenti 281237 |
5 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili özlem'in eklediği türde raflardan bir tanesi :)
Eklenti 281271 Minyatürler :) Eklenti 281272 Havaların ısınmasıyla birlikte artık kapaklarını kapatmadığım çelikler... Eklenti 281273 |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 281307
Eklenti 281308 Aylardır beklediğim yapraklar yavruladı ama bir gariplik var gibi. Belki de toprak sıkışık geldi, yaprağı yukarıdan verdi. Yaprağın kırık kısmında yeşil oluşumlar var, yeni yaprakları oradan verecek gibi. Eklenti 281309 Bunda normal yavru oluşumu var. |
1 Eklenti(ler)
menekşe
|
tesekkur ederım segvili maki cevabın için dedıklerını dıkkate alıp menekse yapraklarımı sokecegım haftasonu:) birde arkadaslar dun yeni yaprak dıktım 4 tane yaprak saplarını 1 cm bıraktım topragı acıp yapragın yarım cm side topraga girecek sekilde diktim doğru yapmıs mıyım menekse konusunda acemiyim de :) hıc yapraktan yetişitrmedim bu yıl ılk denemelerim bakalım sonuc ne olacak :D
|
Sevgili mandalinci,
Yaprağın kesik yerlerinden ya da herhangi bir yerinden sürgün vermesini ben de arada yaşıyorum. Gelişmesi genellikle yavaş oluyor. Uygunsa yavrunun altını köklenebilmesi için toprakla destekliyip kendi köklerini vermesini sağlıyorum. |
Teşekkür ederim sayın maki,
İlk defa başıma geldi, gerçi sizin tecrübelerinizin yanında benimkiler çok az kalır ama, enteresan geldi. Dediğinizi deneyeyim, öyle daha uygun olacak galiba:) |
Alıntı:
Sevgili Maki01, Bir sorum olacak, elimizde içeriğinde üre olan besinleri nasıl değerlendirebiliriz ? |
Arkadaşlar vilmorin marka çiçekli bitkiler için besininde üre yoktu. 1 lt fiyatı 22 tl idi.
Mandalinci toprağınız çok sert bence arada kürdanla yavaş yavaş eşeleyip çapa yapsanız? |
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Daha öncede sormuştum ama sanırım gözden kaçtı.
Şu an menekşelerim çiçekli haldeler. Toprak değiştirmemin bir sakıncası olur mu? |
Menekşe için toprak değiştirmemin ideal oldugu bir dönem. İlla değiştirmek gerekse ben çiçek saplarını temizleyip gövde kısmında alttan kopan yapraklardan dolayı oluşan kazıklaşma varsa bunu keskiin temiz bir aletle hafifçe kazıyıp ve yine alt kısımdaki pörsümüş yaşlı yaprakları alıpda yapıyorum. Amaç saksı toprak değişiminde sadece toprağı yenilemek değil bence. Bi yandanda gençleştirme yapmak. Çiçek dallarını koprmamdaki amaçda bitkinin değişimden sonra çiçeklere değilde gücünü köke vermesini sağlamak...
|
Merhaba... Yaşlı kök yenilenmesi için kökü tamamen kesip suya koyduğum menekşelerimden birinin kopan yaprak izlerini kazıyarak temizleyip diğerini temizlemeden suda beklettim. Kopan yaprak izlerini kazıdığım kök diğerine nazaran daha geç kök oluşturabildi. Ben de bundan sonra kazımaktan vazgeçtim. Bu işlemin bilmediğim bir faydası var mı?
Saksı ya da toprak değiştirmek istediğim menekşeler çiçekli bile olsa sabırsızlığımdan ,çiçekleri koparmadan değişimi yapıyorum. Menekşeler biraz zor toparlanıyor. Ama kaybettiğim olmadı. Bu sıralar yavrularımı kök çürüğünden kaybediyorum.Sulama sıklığı yanında uygun olmayan toprak karışımları da sebep olabilir mi? |
KONYA'DA ki arkadaşlar ilk yaprak dikimi için minicik 80 cc lik şeffaf pet bardaklarını metrodan temin edebilirsiniz. 100 adeti 5 tl dir.
|
Alıntı:
|
Sayın Özlem,
yeni menekşeleriniz gayet sağlıklı görünüyorlar, çiçekli hallerini de görürsünüz umarım. Benim yaprakların büyümeleri için herhalde 1-2 ay beklemem gerekecek. Hiç ilgilenemediğim hatta su bile vermek için zamanım olmadığında hızla büyürlerdi, sürekli takip ettiğimde ise hiç köklenmeyecek gibi duruyorlar. İnşallah haksız çıkarırlar beni :) |
Sevgili maki; maşallah ellerinize sağlık, çok güzeller. Siz fitilli sulamada ip olarak ne kullanıyordunuz? Daha önce sormuş ve unutmuş da olabilirim.
Malumdur ki yazın geceler kısa, çoğu zaman evdeki menekşelerime zaman ayıramayabilirim.( aslında fitilli sulamayı hep dener ve yanılırım, bir kez daha denemede fayda var) |
Yurtdışından fitil getirttim ama bayan ten çorapları kadar başarılı olmadı sevgili Fahriyee.
Menekşe ve saksı büyüklüğüne göre ten çoraptan kestiğim fitillerin kalınlığı değişebiliyorsa da genelde 0.5 cm'lik kalınlık yeterli oluyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025