![]() |
zamanla karşılaşabileceğiniz bir kaç belirtiyide sizlere aktarmak istedim :)
Yapraklarda Meydana Gelen Zararlar ve Bakım Önerileri 1- Yaprak Uçlarında Sararmalar Sebebi saksı toprağının kuru bırakılması veya kireç içermesidir.Toprak değiştirilmeli **** kireçten arındırılmalıdır. 2- Yaşlı Yaprakların Sararması Işığın azalması ve özellikle sonbaharda kapalı (güneşsiz havalar), süs bitkilerinin bulundukları yerin çok sıcak veya serin olması sonucu yaşlı yapraklar sararır. Bunu önlemek için bitkiler pencere önüne (mümkünse güney penceresi) konmalı ve ısı istekleri göz önünde bulundurulmalıdır 3- Muhtelif Yapraklarda Sararmalar (Tüm Yaprağın Sararması) Birkaç nedeni vardır. Bunlardan ilki saksı toprağının kuru tutulması veya gereğinden fazla nemli bırakılması ve bunun sonucu kök çürüklüğüdür. Diğerleri, oransal nemin düşük (ortamdaki havanın kuru olması), bitki besin maddelerinin noksan olması (bitkinin gübrelenmemesi) veya zamanında saksı değiştirilmediğinden köklerin keçeleşmesi. Düzenli sulama, ortamı çeşitli şekillerde nemlendirme, zamanında saksı değişimiyle bu durum engellenebilir. 4- Yaprakların Ana Damarlar Boyunca Sararması Bitkinin çok düşük ısıda bulundurulmasıyla ortaya çıkar. 5- Yapraklarda Sarımsı Lekeler veya İçe Doğru Çökmeler (Şeffaf Renkte) Özellikle Menekşe, Begonya, Yaprak Kaktüs, Asplenium vs bitkilerin direkt güneşe maruz kalmasıyla sarı lekeler ve içe doğru şeffaf göçmeler ortaya çıkar. Bunların haricinde,yapraklarda yukarı doğru kıvrılmalarda görülebilir (güneş yanığı). Çaresi ise derhal gölge bir yere alınmalıdır. 6- Yapraklarda Kuvvetli Derecede Sararmalar İleri derecede ise solma, dökülme ve sonunda bitkinin yaşamını bütün olarak kaybetmesi. Sebebi, havagazı, fazla miktarda sigara dumanı veya olgunlaşmakta olan meyvadır. Meyvanın olgunlaşması esnasında ortaya çıkan asetilen gazına bitkiler dinlenme periyodunda dahi tahammül edemezler. Ortamın sıkça havalandırılması gerekmektedir. 7- Yaprakların Sarı-Kahverengi Bir Renk Alması Özellikle Açelyalarda görülür. Ya toprak bitki için uygun değildir, ya da klorlu ve kireçli su ile sulama yapılmıştır. Bu durumu önlemek için Açelya'ya uygun toprak kullanılmalı ve dinlendirilerek ya da kaynatılıp soğutularak kirecinden veya klorundan arındırılmış su ile sulanmalıdır. 8- Yaprak Kenarlarında Sararmalar, Uçlarında Kurumalar, Sarı LekelerNedeni, yetersiz havalandırma sonucu temiz olmayan hava (özellikle kışın) , oransal nemin düşük olması (ortamdaki havanın kuru olması) veya klor zehirlenmesinin başlangıçıdır (böyle hallerde kahve rengi yaprak uçları da görülür). Sulama suyu kireçten arındırılmalı, havalandırma ve ortamın nemi arttırılmalıdır. 9- Yaprağın Sarı-Yeşil Renk Alması (Kloroz)Nedeni çok fazla kireç içeren saksı toprağı veya klor ve kireç içeren içeren suyla bitkinin uzun süre sulanmasıdır. Bunun yanısıra başka etmenlerde vardır, demir ve azot eksikliği, uygun olmayan (fazla killi **** hümüsleşmemiş) toprak kullanımı, fazlaca kalsiyumlu gübre kullanımı gibi. Önlem olarak asitli su, demir vitrol veya kloroza engel olan fretilon (0,5g/l) ile sulama önerilebilir. 10- Yaprak Kenarlarının Kahverengiye Dönmesi Sebebi potasyum noksanlığı, klor zehirlenmesi veya fazla gübreleme sonucu lif köklerinin hastalanmasıdır. Yapraklarda kahverengi veya koyu kahverengi lekeler ise besin maddeleri noksanlığı ve köklerde hastalıktır. 11- Sarı-Kahverengi veya Kahverengi Yaprak Uçları Nedeni beslenme bozuklukları, çoğu zaman kök hastalıkları, çiçekli bitkilerde bol tomurcuklanma sonucu potasyum eksikliğidir. Bunun yanısıra bazı bitkilerin (aphelandra, begonya vs) dinlenme periyodunun başlaması, bazı bitkilerin (anthurium, palmiyeler vs) sıcak nemli ortamlardan kuru oda veya salon koşullarına alınması, gölge bitkilerinin fazla ışık alması kahve rengi oluşumlara sebep olacaktır. 12- Bitkide Alt Yaprakların Kahverengiye Dönmesi Nedeni fosfor ve potasyum noksanlığıdır. Suni **** doğal gübreleme ile bu durum önlenebilir. 13- Yapraklarda Kabarcıklar veya Delikler (içeriye çökük tek tük delinmiş kısımlar)Bu durum bitkinin bir yandan yüksek toprak veya hava nemi, diğer yandanda düşük sıcaklığa ve az ışığa maruz kalması, özellikle yanlış sulama (bol miktarda), uzun süre saksı değişmemesi, besin maddelerince zayıflamış toprak, fazla gübreleme, bitkilerin çok sık dikilmiş olması, zararlıların emme sonucu yaprak dokularında şişkinlikler meydana getirmesi gibi birçok nedene bağlı olabilir. Mantar şişkinlikleri bulaşıcı değildir. Uygun şartlar temin edilmeye çalışılmalıdır. 14- Yapraklarda Kızarma Nedeni fosfor noksanlığı ve aynı zamanda bitkilerin bünyelerine fazla azot alamamaları veya köklerdeki hastalıklardır. Bununla beraber bazı bitkiler fazla güneşte (begonya ve zebrina gibi) bazılarıda soğukta (schlumberega gibi) bulundurulduklarında yapraklarda kızarmalar olur bu durum geçicidir. Bitki fosforlu gübre ile gübrelenmelidir. 15- Alaca Yaprakların Yeşile Dönmesi Işık noksanlığı veya fazla azotlu gübre kullanılması sonucu ortaya çıkar. 16- Yaprak Dökülmesi Esas nedeni oransal nemin düşüklüğü (ortamdaki havanın kuruluğu) veya sık sık değişmesi, ortam ısısının birden düşmesi veya yükselmesi, bitkinin çok serin yerlerde bulundurulması, ışık noksanlığı, sıkışmış saksı toprağı, saksı toprağının uzun süre kuru kalması ya da tersi çok sulu kalması ve saksı değiştirme esnasında köklerin şiddetli budamaya tabi tutulmasıdır. Bu durum yapraklarda şiddetli budama ve yüksek neme maruz bırakarak önlenmeye çalışılabilir. 17- Tam Teşekkül Etmemiş Yapraklar Sebebi çok düşük ısılarda bulundurma ve bitkinin belirli bir süre soğuk hava ceryanına maruz kalmasıdır. Böyle hallerde kahve rengi lekelerde meydana gelebilir. 18- Yaprakların Aşağıya Doğru Sarkması Nedeni saksı toprağının kuru bırakılması, tropik bitkilerde serin yerlerde bulundurma, soğuk isteyen bitkilerin kışın sıcak yerlerde bulundurulmasıdır. 19- Tomurcuk ve Çiçeklerdeki Zararlar ve Çiçek Açma İsteksizliği Sebebi genelde azot fazlalığı, besin maddesi noksanlığı, soğuklanma ihtiyacının karşılanmaması (bazı bitkiler yeniden çiçek açmak için soğuğa maruz bırakılmalıdır) ya da bitkinin istediği ısı ve ışığın yeterince temin edilememesidir. 20- Çiçek Tomurcuklarının Açılmaması Bu durum ortamdaki nemin çok düşük olması, kötü ışık koşulları, su veya besin maddeleri noksanlığı sonucu ortaya çıkar. 21- Çiçek Tomurcuklarının Dökülmesi Nedeni kuvvetli ısı değişimleri, bitkinin serin ve ceriyanda kalması, yetersiz havalandırma, çok kuru ortamlarda bulundurma, saksı toprağının kuru bırakılması, ışık yetersizliği, azotça zengin gübreleme sonucu süratli gelişmedir. 22- Çiçek Saplarının Kısa Kalması Genel olarak besin maddesi noksanlığı, saksı değiştirmedeki gecikme, uygun olmayan harç kullanılması, saksı toprağının kuru veya çok rutubetli tutulması, yanlış gübreleme (fosfor azlığı), çiçek sapının gelişmesi esnasında ısının düşük olması, dinlenme devresinde bitkiye fazla su, ışık ve ısı verilmesi sonucu ortaya çıkar. 23- Çiçek Renginin Solukluğu Nedeni bitkinin çok sıcak yerlerde bulundurulmasıdır (Örn. primulada). 24- Diğer Gelişme Bozuklukları Gelişmede duraklama görülmesi, sebebi su ve besin maddeleri noksanlığı, köklerin keçeleşmesi, serin yerde bulundurma, düşük ortam nemidir. 25- Sürgünlerin Dökülmesi Saksı toprağının kuru tutulması sonucu olur. 26- Çok Uzun Sürgün ve Çiçek Sapı OluşmasıBitkilerin yüksek ısıya sahip mekanlarda, yetersiz ışıklanması sonucu uzun saplar oluşur. 27- Genç Sürgünlerin Kuruması Sebebi su noksanlığı veya çok sıcak ve kuru ortamlarda bulundurmadır. 28- Tek Yönlü Gelişme Nedeni bitkinin ışığa doğru yönelmesidir. Önlem olarak bitki örneğin, ayda bir defa ışık yönünde çevrilmelidir. |
Arkadaşlar Iyiki Varsınız.sizler Ve Sitemiz Sayesinde Benimı için Manevi Değeri çok Büyük Olan Menekşemi Kurtardım. Sanmayın çok çiçeğim Var Bir Adet Ama 1997de Arkadaşımın Verdiği çiçek Malisef Arkadaşım öldü Ama Verdiği çiçek Hala Yaşiyor.(özellille Mine Pakkaner hanım efendiye)
Hayatınız en az çiçekleriniz kadar güzel olması dileğiyle..... not: açınca fotorafını sizlerle paylaşacağım. |
menekşelerim açmıyo ,tavsiye etiniz gibi yaparkalarını kırsam mı acaba.açarlarmı?
|
Tijeen hoşgeldin. Görmeden menekşende yaprak kopar demek yanlış olur. Resim eklersen sana yardım etme konusunda fikir sahibi oluruz. Ona göre yönlendiririz. Bitkinin çiçek açmamasınada bir sürü sebep olabilir. Çok sulama, yeteri kadar sıcaklığın olmaması, dinlenme döneminde olması, besine ihtiyaç duyması, güneş faktörü vs...
|
olay9 *** ederim ilgilendiğiniz için,malesef teknoloji özürlü olduğum için resim eklemem uzun sürebilir.Kalın ve lekeli görünen bir kaç yaparağını kırıp aldım ılık suda bekliyorlar şimdii
arkadaşımdan aldığım zaman çok hırpalanmış ve mahsun duruyorlardı.Baya canlanma var , hatta bu sabah bir tomurcuk bile gördüm :) çok mutluyumm sizce bitkilerde toprak değişimi bu ay uygun zamanmıdır.havalar iyi gidiyor ama bahar saya bilirmiyiz? |
Menekşenin durumuna göre. Şuan halinden memnun olduğunu yazmışsınız. Tomurcukta var. Bence oynamayın. Arkadaşlar nisan mayıs diyor. Ama ben 4 yavru menekşemi zorunlu olarak ayırdım. Başka saksıya aldım. Hepsi bir arada çürüme yapacaktı yoksa. Şuan 1 hafta oldu çok sağlıklılar.
Önceki sayfalarda bahsetmiştim. 2 köklü menekşem vardı. Kendi toprağında ayırdım. 1 ay sonrada ayrı saksılara aldım. Oda bir hafta oldu. Çok iyi. Tek yapmanız gereken şey, ayırma işleminden sonra menekşeyi 5-6 gün güneş görmeyen aydınlıkta bekletmeniz. İlk etapta bolca oda sıcaklığında su ile sulamanız. Kolay gelsin. |
Arkadaşlar bildiğim kadarı ile menekşede bir anda koparılan fazla sayıda yaprak menekşenizin küsmesine sebep olabiliyor. Bazen bu sebeptendolayı menekşenizin eski formuna ulaşması uzanca bir süre alabiliyor. Yaprak koparırken bir anda değilde ara ara koparmak daha doğru bence.
|
Arkadaşlar önemli olduğunu düşündüğüm için yazma gereği duyuyorum. Saksı değişim yaparken toprağında oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Malum havalar soğuk. Değiştirmeden önce bir gün toprağı oda sıcaklığında bekletirseniz iyi olur.
Bu yazdıklarım benim daha önce yaptığım hatalardır. Ben yaptım sizler yapmayın. Menekşe bakımı hem zor hemde kolay bir bitki. En ufak tersliklerde kaybetme riskiniz çok yüksek.Ama yerini ve bakımını seversede bakmaya doyulamayacak bir güzellik... |
Arkadaşlar benim de bir sorum olcak;sanırım verdiğim şekerli sudan dolayı,menekşelerin dibinde sinekçikler oluşuyor.12 tane saksının her birinde 1 sinek olsa,düşünün benim odanın halini;).İşin garip tarafı şekeri aldıktan sonra yapraklar ve sinekler büyüdü,çiçek yok:D.Ne önerirsiniz:confused:
|
5 Eklenti(ler)
bunlarda benden
|
5 Eklenti(ler)
devam
|
5 Eklenti(ler)
Aaaaah Ah!
|
1 Eklenti(ler)
Bu kadar güzel menekşelerden sonra benim hasta menekşemin resmini koymak biraz utandırıcı olsa da acil yardıma ihtiyacım var.
2 hafta önce aldığımda çiçekleri katmer katmerdi fakat şimdi tek kata dönüşmeye başladı bir de yapraklarında büyük lekelenmeler var.Ne yapacağımı şaşırdım,önce sizlere danışmak istedim. |
merhaba arkadaşlar;14 şubatta hem suya hemde toprağa birer tane yaprak bırakmıştım.dün ikisinede baktım köklenmişler.topraktamı çabuk köklenir yoksa sudamı diye bir deneme yapmıştım ikiside aynı zamanda köklendi.bakalım yavruları ne zaman olacak.daha önce hiç bu kadar çabuk köklenme olmamıştı.çelik yöntemiyle menekşe çoğaltmanın tam mevsimi heralde.:p
|
Burcu hanım benim menekşelerde pencere kenarında sabah güneşini alıyor.Siz su verirken acaba yapraklarınada su gelmiş olabilirmi? Menekşe tabağından sulanır diye biliyorum.
|
Ben de yuppii desemmi ki?:D
Sudaki yaprakta köklenme gördüm. Anladım ki en sağlıklısını poşetle kapatıp hava deliği açmakmış.(en azından benim için uygunu) Darısı diğerlerinin köklenmesine diyor, aşamalarında en iyiyi yaşarlar inşallah. gül deniz, sizinde mi ilk yapraktan köklendirme deneyiminiz? Bakalım birdaha deneyim dedim, olacak galiba;) |
syn yeşillim daha önce de yapraktan köklendirme yapmıştım fakat 18 günde köklenme olmamıştı.daha önceki köklendirme işleminde poşet kullanmamıştım şimdi ise hem su içindeki yaprağa hemde topraktaki yaprağa ince buzdolabı saklama poşeti geçrdim aynı sizin yaptığınız gibi delikte açtım lastiklede poşeti sabitledim.sonuç süper oldu.poşetin etkisi büyük diye düşünüyorum.
|
Tijeen hanım, ilginiz için teşekkürler.Yapraklarına su değmedi sanırım.Sadece bazı akşamlar sprey su püskürttüm.Fakat diğer menekşelerime de aynı uygulamadan yapmıştım.Dün akşam sararmış olan iki yaprağı kestim,atmaya kıyamadığım için suya ısladım.Belki köklenirler.
|
Ben de 9-10 şubat gibi 6 yaprak koymuştum suya.Geçen hafta baktığımda hepsinin köklendiklerini gördüm.Bu ilk denemem olduğu için çok sevindim tabi:).Fakat açıkçası bu kadar çabuk kökleneceklerini hiç düşünmemiştim.Şimdi heyecanla yavru vermelerini bekliyorum.
|
Bengi su teşekkürler tavsiyeleriniz için, bende bardağa ektim, ama şöyle bir arkadaşımız yapmıştı, bardaklara suyu koydum, sonra bardağın ağzına streç folyo geçirdim, sonra da folyoya delikler açıp yaprakları buralara yerleştirdim, ama dediğim gibi hala sonuç alamadım, birde daha önce bir tane yaprağım köklenmişti, ama onu da toprağa ekince ne yazıkki öldü, ama ben hala inatla devam edicem, elbet bir gün bende başarırım:)
|
5 Eklenti(ler)
bunlarda benim yeni aldıgım güzellerim bu konuda acemiyim:(sizlerden bir şeyler ögrenmeye çalışıyorum.umarım benimkileride beğenirsiniz
|
Hoş bulduk Özlem hanım teşekkür ediyorum beğendiginize sevindim:oMenekşeleriniz çok saglıklı görünüyorlar.Yaprakları çok parlak özel olarak yaptıgınız bir şey varmı?ben ne yapabilirim? Nisan ayında saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum erken olurmu yeni aldıgım için sakıncası varmı?
|
Acelen yoksa yani bitkinde sorun yoksa bekle derim. Nisan uygun olur sanırım. Özel birşey yapmıyorum. Bazen kireçsiz su ile yaprağa temizlenene kadar yağmurlama yapıyorum. yıkıyorum yani. Akan suyu toprağa gelmemesi için menekşenizi hafif yan yatırıp yapın bu işlemi. Ve menekşenin yaprağı kirlenmişse yapın. Birde su oda sıcaklığında olsun.
|
Yeni aldığınız menekşeyide bir boy büyük saksıya köke ve kendi toprağına zarar vermeden yanlarına toprak takviyesi yaparak değiştirebilirsiniz. Çok derine ekmeyin. Şimdi yapmanızda problem olmaz. Bende yeni aldıklarımı değiştireceğim çünkü.
|
Benim de 20 gün önce aldığım menekşelerde saksılarının değişmesi gerekenler var.Fakat daha önceki kötü tecrübelerimden dolayı menekşelerin saksılarını değiştirmeye korkar oldum.Şimdi çok güzel çiçek açıyorlar,ya saksılarını değiştirince çiçeklerini döker ve bir daha açmazlarsa?Elimde saksı değiştirdiğim için çiçeklerini döken ve bir daha tomurcuk dahi vermeyen iki menekşem var.:(
|
Daha dursun Syn. Burcuburcu çiceklerini dökene kadar bekleyin hem köklerinin sıkışması çicek açtırıyo menekşeleri öyle duymuştum baharı bekleyin derim ben bi zarar gelmez küçük saksıdan bendede var öyle bi menekşe baharı bekliyorum ayırmak için.
|
Teşekkür ederim Sy BengiSu, küçük saksının zarar verebileceğini düşünüyor ama değiştirmeye de cesaret edemiyordum.Söyledikleriniz içimi rahatlattı şimdi.
|
Olay9, galeride sadece 4 fotoğrafınız var. Bunları da galeriye eklemeliydiniz. Sonra burada galerideki fotoğraflarınızın bağlantısını verirdiniz.
Zahmet olmazsa galeriye ekler misiniz? :) |
4 Eklenti(ler)
Sayın olay 9 yeni aldığınız birkaç menekşe saksı değişimi istiyor.Ben sevgililer günü hediyelerimi haftasında biraz büyük saksıya aldım. Yanlarını sadece toprakla besleyince kökler hiç zedelenmiyor. Çiçek açmaya da devam ettiler. Resmini ekledim .selamlar.
|
Biyolojici, siz de Olay9 gibi fotoğrafları galeriye ekleyip buraya link verir misiniz lütfen ? :)
|
merhaba,
Ben yapraktan üretme işini saksıda yapmıyorum.Beyaz renkli en küçük boy pet şişeyi kesiyorum, içini toprakla dolduruyorum bir ya iki yaprağı toprağa ekiyorum. Pet şişe şeffaf olduğu için, köklenme işleminin başladığını ve köklerin yayılmasını rahatlıkla gözlemliyorum. Kökler örümcek ağı gibi her yeri sardığında plastik şişeyi bir bıçak ya da makasla kesiyorum toprağı kalıp şeklinde saksıya aktarıyorum. Herkese bol çiçekli menekşeler......... |
Hoşgeldiniz Gül Batur.
Evet ilk etapta iyi oluyor pet bardak ama sonra değiştirirken ölebiliyor. Arkadaşlar müjdemi isterim. Aşı menekşemde daha minikcik ama çiçek tomurcuğu var. Sanırım çiçek açacak. Acaba aşı oldumu. Bu kadar kısa sürede tomurcuk vermesini beklemiyordum. Açarsa eklerim. Sizlerde hayret edeceksiniz. Ne renk açacak acaba...:confused: |
İnşallah burcu. En azından yaptığımız işlemin ne kadar doğru olduğunu göreceğiz. Renkli çıkarsa hangi renkleri birleştirdim hangi renk çıktı hepsini anlatırım. Bu arada bengi su da bugün burdaydı. Oda gördü.
|
Arkadaşlar önceki gün bende aşılama yaptım. Burda okumuştum yaprakları kestim biri düz biri ters gelecek şekilde birleştirdim. Pamuğu ıslatıp toraklayıp sardım.Dolapta karanlık ortamda çok heyecanlıyım inşallah tutar.
|
Arkadaşlar aranızda adanada olan varsa paylaşmak isterim.Bugün Real'den 6 menekşe aldım;fiyatları okadar uygun ki.Katmerlisi, ebrulisi her çeşidi var ve tanesi 2.390ytl.Açmayan menekşelerimin yanına koydum aldıklarımı belki feyz alıp açarlar azcık:D.
|
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar,Özlem hanım hangi renkleri aşıladınız.Ben pembe katlı ile beyaz düz olanı aşıladım.Sizce nasıl bir şey çıkar ortaya,siz aşılamanızdan nasıl renkler bekliyorsunuz?Benim uyguladıgım yöntemi denedinizmi?Sizce başarılı olurmu nedersiniz?Bütün arkadaşlara başarılar güle güle büyütün menekşelerinizi.
|
Ahsencemre hanım benimde daha ilk denemen. Sizinkide olur tabi. Aşı menekşemdeki bir tane tomurcuk her geçen gün dahada belirginleşiyor.Sizinki ya baskın renk beyazlı pembemsi bir renk çıkar **** pembe ağırlıklı hafif beyazlı birşey...
|
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1402&page=29
Arkadaşlar linkteki 854' üncü iki renk( ispirto rengi ile morlu olanı) menekşeyi aşı yapmıştım.Açarsa nasıl bir renk çıkacak göreceğiz artık. |
Tomurcuklanmışya çoğu gitti azı kaldı:pNekadar oldu ekeli özlemciğim:confused:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025