![]() |
Alıntı:
Bu arada arkadaşlar bu kutudaki yapraklar beni şaşırtmaya devam ediyo kırılan hafif zedelenen yerlerden kök fışkırıyo sapta değil yaprağın az bi yeri zedelensin damar açılıversin yetiyo bi yaprağı aynı anda bi kaç yerinden köklendirdim bakalım bi yapraktan on onbeş yavru olcak bu gidişle.:D |
Menekşeleri pet şişelerinde köklendirin,kökleri dibe deyince çürüyorlar.
|
Selam Arkadaşlar;
Yapraktan menekşe köklendiremeyenlerden biriyim!:( Şimdiye kadar kaç yaprak heba ettim bilmiyorum? Ama son bir tane yaklaşık 5 aydır, önce suda dayandı, olmadı toprağa geçirdik şimdi orada direniyor! Ama halen yaprak yok! Bu başlıkta değişik şekiller anlatılmış. Dikkatimi çekenleri toparlayayım bu işte başarılı olanlar yanlış varsa düzeltsin. - Öncelikle en alttaki yaşlı yapraklar kullanılmayacak. Orta kısımdan olabilir! - Yaprak fazla örselenmeden, keskin bir maket bıçağı ile alınacak! - Yaprağın tüyleri ile fazla oynanmayacak! ( en iyisi yaprağın kenarlarından hafifçe tutulması galiba! ) Köklendirme kabı; - Şeffaf olmayan ağzı kapanabilen bir kap; a.Plastik peynir kapları olabilir. b. Plastik kapaklı pet bardak olabilir. c.Pet bardak üzerine strech film geçirilip, üzerine delikler açılıp, yaprak sapları buradan geçirilebilir. - Karanlıkta bırakılan yapraklar daha iyi kökleniyor! - Toprakta yapılan köklendirmelerde; toprağa önceden bir delik açıp, buraya sapı zedelemeden 1 cm. derine olacak şekilde gömüyoruz! Veya - Toprakta yaprağı yanlamasına dik olacak şekilde yarıya kadar gömüyoruz! Tüm köklendirmeler oda ısısında daha iyi sonuç veriyor! Kış aylarında haftada bir sulama yapıyoruz! Ama çok sıcak bir ortamda kuruma oldukça sulanabilir.( topraktaki köklendirmeler için ) Topraktaki köklendirmelerde kök etrafına aspirinli su veya oksijenli su uygulaması tariflere uygun şekilde olursa faydalı olabiliyor! Aklımda kalan ve uygulanabilir olan tavsiyeler böyle! Şimdi sorulaaar! :) Su köklendirmelerinde herhangi bir vitamin veya gübre uygulanıyor mu? En erken ne kadar zamanda kök gözlemliyebiliyorsunuz? ( mevsimi var mı? ) En erken ne kadar zamanda yaprak gözlemliyebiliyorsunuz? ( mevsimi var mı? ) Bazen 2-3 ayda yeni yapraklar gözlenebildiğini söyleyenleriniz var! Eğer üreticiler bu kadar bekleselerdi iflas etmezlermiydi? Doku kültüründen ( yani parçalanılan yapraklardan ) bile üretilebilen bu çiçek, bize neden bu kadar direniyor? :mad: Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler! :) - |
Yetiştirdiğim bir çok menekşe var. Yapraktan köklendirme için ekstra bir uygulama yapmiyorum.Ben direkt su içinde bekletiyorum.
*Çalıntı bitki iyi tutar derler.Bir de öyle deneyin :D |
Kadir çetin taş ve dtekin aramıza hoşgeldiniz.
Kadir bey, suda köklendirmede su yeterli. Büyüme bitkiye bağlı.Bazen 1,5 ayda bazen 4-5 ayda belli olmuyor. En iyi mevsim bana göre şubat-haziran arası.Fakat ekimde ekilen bitkilerin seneye bir yaşın da olduğunu ve erken çiçek açtığını biliyorum. Eğer üreticiler bu kadar bekleselerdi iflas etmezlermiydi.Güzel bir soru...:D |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar imdaaaaat! Yeni açan menekşemin yaprakları solmaya ve cansızlaşmaya başladı bunun sebebi ne olabilir? Aşağı doğru kıvrılıyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum:(:( Bakarmısınız yanında açan menekşemin yaprakları nasıl canlı:confused:
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar en az üç haftada çimlenme olabiliyor.En sağlıklı yaprakları koparın ,kıyamasanızda onlar kolay kökleniyor.Koparılan yaprağa göre verimliliğide değişiyor.
|
Sudanaa'cığım öncelikle yapraklarından birtane alıp ıslat bardağa, çiçeğini kaybetsen bile yaprağından çoğaltabilirsin:)
Rengide çok güzelmiş Eğer farklı birşey yapıpta problem o yüzden kaynaklanmamışsa sn balıkçının dediği gibi biryere ıslatıp tekrar köklendirebilirsin:) |
Alıntı:
|
Benim ölen menekşelerime çok benziyor. Önce sağlıklı gördüğün yaprağı suya koy **** toprağa dik.Aspirin verebilirsin.Eğer toprağı çok sulu gibiyse kök kısmına kadar zarar vermeden toprağı temizle.Paket topraklar varya ona dik. Şuan değiştirebilirsin. Benim yavruya hiç bir şey olmadı. Bende zorunlu olarak değiştirmiştim. Köke yakın aspirini koy.Çok azda kökü yerleştirdikten sonra can suyu verip toprağını ilave et.Direk güneş gören yere de koyma.
Bunlar sadece tavsiye. Menekşeye iyi geleceğini düşünüyorum. Umarım iyileşir. |
Eğer dışardan besin, katkı falan verdiysen, menekşene oranı fazla gelmiştir. Böyle zamanlarda menekşenin ilk tepkisi halsizlik oluyor.Toprak yenilemede en iyi çözüm.
|
Şu menekşeleri yaşatmanın, yaşatırken de çiçek açmalarını sağlamanın yolunu bir ben öğrenemedim. Gidip alıyorum; üstünde çiçek, yemyeşil yapraklar, eve getiriyorum 1 ay demiyor önce çiçekler, sonra yapraklar... Pes etmedim, etmeyeceğim; yola devam :)
|
Menekşeler sohbeti ve güneşi seviyorlermış. Sohbet etmeniz gerek.:)
|
merhabalar bi sorum olacaktı,bi arkadaştan bir saksı menekşe almıştım ve bu çiçeğin yapraklarından 5 tane saksıya diktim yaklaşık 7 ay oluyor yaprakları çok güzel ama hala çiçek açmıyor.çiçek için baharı mı beklemeliyim yoksa her mevsim açar mı?
|
Handanhanım ben bu konuda usta oldum diyebilirim.Menekşe alırken çiçeğine aldanmayın bol yapraklı olsun.Üstünde bir çiçek olsa rengini belli edecek kadar yeter.Eve getirdiniz.2 gün aydınlık güneş görmeyen yere koyun.Bu arada garantilemek için 1-2 yaprak alıp suya koyun.2 günden sonra saksısını değiştirin.Bir boy büyüğe...Sulayın.Elinizde sıvı besin varsa ölçüleri oranında 2 hafta bundan verebilirsiniz.Yine bir haftada daha aydınlıkta dursun.Sonra perde ardasından güneş görecek şekilde bir yere koyun.
|
4 Eklenti(ler)
menekşem gelin gibi .:p
|
Biyolojici, maşallah menekşelerinize mümkün olsa da birer yaprak alsak.
Bunlar da benim torunların geçen yıl hali. http://img514.imageshack.us/img514/2...7092yg8ab6.jpg http://img514.imageshack.us/img514/2...0fac9417bb.jpg |
1 Eklenti(ler)
Benim menekşelerin köklenmesine sanırım daha uzun zaman var.Bu resimdekiler de menekşelerimin toplu resmi ,sanırım keyifleri yerinde.
|
Bu arada 2 menekşem ısrarla açmıyor.Onlar için humik asit kullanmaya başlamayı düşünüyorum.Faydası olur mu acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar menekşelerimi beğenenler birer MAŞALLAH desinler.Şu ara gerçekten de keyifliler.Tabi bende de ölenler oluyor.Ama yılmadan üretime devam.
|
Alıntı:
|
öncelikle hepinize merhaba, ben konyadan elif .. ziraat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.. sizleri görünce takdir ettim güzel bir uğraş seçmişsiniz.. biyolojici arkadaşım 42 kere maşallah çok güzel görünüyor menekşelerin ( cam kenarında gören birileri onları görüp çalabilir :) gerçi göz hakkı alınınca çalmak olmaz :D ) olay9 canım kardeşim köklendirdiğiniz menekşe sularına aspirin koymamanızı öneriyorum. aspirin bir vitamin kaynağı değildir. içerisinde bulunan silisilat bazı araştırmalar sonucu vitamin olarak literatürlere geçsede çok gerekli bir öge değildir. her canlı ihtiyacı kadarını sentezleyebilmektedir. bu nedenle köklendirme yaptığınız suya organik maddece zengin sıvı gübreden iki üç damla vermenizi öneririm. ayrıca afrika menekşesi hakkındaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim. şöyleki ; -Direk güneş almayan aydınlık yerleri sever, sarkmış yapraklar bitkinin çok fazla ışık aldığını, uzun ve sık büyümüş gövde ve az çiçek de çok az ışık aldığını gösterir. Bu çiçeği evlerde yazın kuzey veya doğuya bakan cam önlerine, kışın ise batı ve güneye bakan pencere önlerine konulmalıdır.Ortalama 22-25 C derecede hızlı gelişir ve çabuk çiçek açar, ani sıcaklık değişiklikleri özellikle düşüş durgunluk ve geç çiçeklenmeye sebep olur bu süre 3-5 ayı bulabilir, 5-8 C de canlılığını korur ama çiçeklenme ozelliğini kaybeder. Çok kuru ortama dayanır ancak çiçek açmaz. Doğal ortamında % 60-70 yüksek nem ister, bu ne nem oranı ev içlerinde saksı tabağına konulacak nemli kum, perlit, veya küçük çakıl taşları ıslatılarak çiçek saksısı üstüne oturtulur, tabaktaki malzemede su eksildikçe ilave edilir ancak burdaki su saksı altına değmemelidir. Yapraklarına su spreyi yapılmalı ama spreylenirken gölge ve rüzgarsız yerde yapılmalıdır. Menekşeler nemli ortamı sevdiklerinden evler için en uygun yer aydınlık mutfaklardır. Afrika menekşesi bir su bitkisi değildir, saksı altlığına su doldurularak yapılan sulama hatalıdır, bu durumda yaprak kıvrılmaları, kök çürümeleri ve ölümler olabilir. En uygun sulama toprağı kuru halde iken bolca sulanır tabağına dolan su bir saat sonra boşaltılır, bundan sonraki sulamalar toprak üstü tamamen kurumuş iken tekrarlanır. Sert sular kullanımamalı sirke ile yumuşatılmalıdır. Gübreleme: Toprak kuru iken gübre verilmemelidir. ortam sıcaklığı 20 C nin altıda ise yine verilmemelidir. Yaprak gelişimi için nitrat kapsayan bir gübre, daha sonra ise bol fosforlu gübre kullanılmalıdır. bazı element eksikliklerinde oluşacak belirtiler şöyledir : Azot noksanlığı; zayıf büyür,yapraklar küçülür,yapraklarda sarı kahverengi leke olur. Fosfor " ; Yapraklar küçülür, koyu mat renk alır,siyah lekeler olur,çiçeklenme ya çok az **** hiç olmaz. Potasyum" ; Alt yapraklarda sararma,yaprak kenarlarında kahverengileşme olur. köklendirmede dikkat edilecek bi kaç ufak bilgi olarakda .. ilk bahar ve yaz ayları uygundur. üretim için seçilen yaprak önemlidir, çok büyük ve yaşlı yapraklar alınmamalı çünkü en altta bulunan bu yaprakların köklenme yeteneği zayıf olduğundan çabuk çürürler, genç yapraklarda uygun değildir bunlar küçük ve yavaş büyüyen bitkiler verirler bu sebeple gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklar seçilmelidir bu yapraklar hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler verirler. Kesilen yapraklar su, perlit, torf, ve kum içinde köklendirilebilirler.Yaprağın kesim boyu da önemlidir, kısa yaprakların uç kısmı çürüdüğünde kesip tekrarlamak şansı yoktur. Uzun kesilen yaprakların uç kısmı çürürse kesilip tekrar köklendirildiği gibi, köklenen kısmın ana bitkiye ihtiyacı kamayınca kesilip tekrar köklendirilebilir. Menekşe çeliklerinin köklendirileceği şişe veya kavanozların renkli olması uygundur, renkli şişelerde yosun veya yeşil tabaka oluşmaz. Bu iş için en uygun yöntem kavanozun ağzına aliminyum folyo ( sizler genelde beyaz jelatin kullanmışsınız ) geçirilir, çelik saplarının geçeceği yerler delinir kap içine konulan su sapların 1.5- 2 Cm. girecek şekilde sokulur. Kullanılan suyun yağmur suyu veya saf su olması tercih edilir ama musluk suyu kullanmak gerekiyorsa 3-4 parça fındık büyüklüğünde mangal kömürü suyun yumuşası için konulur, ayrıca 1 lt. suya 1 gr FeSO4 ( demir sülfat) konulur, bu su değiştirilmemelidir su eksiklikleri üstten tamamlanmalıdır.( aynı seviyede tutmak için) Köklenme 10- 15 günde meydana gelir, güçlenince toprağa alınır. hepinize kolay gelsin :) sabrınız bol olsun ;) |
kelebek86 değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Katılımlarınızın devamlı olmasını dileriz. |
syn.kelebek86 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.benim bir sorum olacak size benim menekşeler inatla açmıyorlar herşeyi denedim,şekerli su,limon tuzu,menekşe coşturan isimli besin,ama halen aynı bir gelişme olmadı hatta doğum kontrol hapı iyi gelir dedi bir arkadaşım onuda verdim.Ama benim tembel menekşelerim halen uyuyorlar.sizin bu konuda bana bir öneriniz olabilirmi.teşekkür ederim.
|
sevgili günsu , elimden geldiğince aranızda olmaya çalışacağım. bu sıcak karşılaman için teşekkür ederim :)
gül denizcim senin soruna gelince ; süs bitkisi yetiştiriciliğinde yaptığımız hatalardan biride tüm besinleri bol bol verip istediğimiz sonucu almaya çalışmamız. nasılki bir insana tıka basa yemek yedirdiğimizde kusma hissi oluşursa çiçeklerdede böyle bir sistem vardır. gereğinden fazla yapılan uygulamalar çiçeğin gelişimini yavaşlatır hatta ölmesine neden olur. limon tuzu bitkinize yararlı olmaz hatta zararı olur. süs bitkisi yetiştiriciliğinde uygun pH aralığı 6.5-7.5 arasındadır. yani nötre yakın ortamlar uygundur. limon tuzu bu dengeyi bozacaktır. diğer verdiğiniz uyarıcılar ise bazı enzimleri harekete geçirmeleri nedeniyle faydalı olabilir ancak bunun miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. doğum kontrol hapını verirken nasıl verdiniz mesela ? ( saksının kenar kısmını 1-2 cm derinliğe koymuşsanız faydalı olabilirdi bitkinize , kökten uzak tutmalıydınız.) anlattığınız kadar çok uygulama yaptıysanız bitki bağışıklık kazanmış olabilir.hatta size küsüp uyumayı seçmişde olabilir :D şaka bir yana öncelikle biraz sabır , bırakın kendi haline biraz dinlensinler sadece su verin toprakları kuruyunca derim ben. umarım sorunuzun cevabını anlatabilmişimdir.. kolay gelsin :) |
kelebek86, verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Benim de merak ettiğim bir sorum olacak.
Yaprak çeliği direk toprakta yavrular çıktıktan sonra koparılıyor ya işte bu çelik yinelendiğinde öncekine göre daha hızlı geliştiğini gördüm. Bunun bir açıklaması var mıdır? Şimdiden teşekkür ediyorum. |
sevgili kelebek86 ilginize teşekkür ederim çok güzel anlatmışınız menekşelerimi kendi haline bırakmaya karar verdim.Doğum kontrol hapını suda eritip kök kısmından uzak sulamıştım.inşallah kurumazlar beni bir korku sardı şimdi.Kaş yapayım derken göz çıkardım galiba.:(
|
Kelebek86 biz difenbahya bitkisini suda köklendiremiyorduk. İçine 2 aspirin attık. Şahane kök verdi. Çürümede olmadı.
Bir de bitkilere şekerli su veriyorum.Şekerli derken çok minimum oranlarda. Sence buda mı yanlış? Ama menekşeler gayet iyi. Halinden memnun. Vermekte zarar yok, yarar varsa şeker hangi oranda (yaprak mı, çiçek mi ) menekşeye fayda ediyor. |
sevgili özlem difenbahya bence aspirin atman bi tesadüf olmuş atmasanda köklenecekti derim ben bilgilerime dayanarak.. çiçeklenme döneminde bitkilere besin elementi takviyesi yapmak çiçeklenmeyi olumsuz etkiler çiçeklerin dökülebilir. şekerli suyla glikoz takviyesi yapmış oluyorsunuz bitkiye gerektiği miktarda verildiği takdirde sakıncası yok 2 haftada bir vermeniz yeterli olacaktır. herhangi bir organik gübre kullanıyorsanız hiç gerek yok derim ben. sevgilerimle
|
arkadaşlar benim menekşelerimin hepsinin toprağının üstü pamuk pamuk oldu, neden olabileceği hakkında bilgisi olan varmı?
sanırım ben bu işi beceremiyeceğim:( |
Sn Kelebek86 , benim de bir sorum olacak.Menekşelerimi yeni aldım şimdilik ortama uyum sağladılar gibi görünüyor.Geçen yıldan kalan menekşelerim için humik asit almıştım.Fakat tam olarak nasıl kullanmam lazım ve menekşeye ne gibi faydası olur bilmiyorum ve yeni aldığım menekşelere de kullansam bir zararı olur mu?
|
asel ; bahsettiğin problem nemden kaynaklanır.. bazı mikroorganizmalar çoğalmaya başlamışki pamukçuklar oluşmuş. nem değerini ve sıcaklığı uygun değerlere getirmenizi öneririm.
burcuburcu; hoşbuldum teşekkür ederim :) ben iki yıldır okulumun labaratuvarında çalışmaktayım. ve bize devamlı hümik asitler gelir analiz için. genellikle siyah renkte küçük küçük parçacıklar şeklinde olurlar. senin elindekide bu haldemi.. menekşede hümik asit kullanmanın sakıncası olmayacaktır.toprağa karıştırman yeterli olacaktır eritip vermemeni öneririm. hümik asit bir nevi gübredir onun için kullanmakda terettüt etmeyin aşırıya da kaçmayın derim.. küçük bir menekşe saksısına 1 tatlı kaşığı kadar yeterli olacaktır. köke çok yaklaştırmadan toprağa yaklaşık 1cm derinlikle karıştırırsan uygun olacaktır karıştırma işleminden sonra toprağı sıkıştırma. toprak bu karıştırma ile havalanmışda olsun. |
yaprak kokusu elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım sizlere.. toprak bölümünde olduğum için ve bölümümle ilgili iş tecrübelerime dayanarak sizlere bilgilerimi aktardım. umarım faydalı olabilirim.. sevgilerimle
|
Sn Kelebek86, bendeki humik asit pekmez gibi koyu bir kıvamda ve renkte.Anlattığınız şekilde kullanmaya başladım.Teşekkür ederim.
|
Sevgili, kelebek86
Bir sorum olacak: Afrika menekşesinin ortalama ömrü ? Teşekkürler.. |
Kelebek86 aramıza hoş geldin.Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Soru yağmuruna hazır mısınız?Sizi bıktırıp kaçırmayalım sonra!Bir soru da benden.Menekşemin toprağı azaldı,üst taraftan kökler dışarya çıktı,yeniden toprak mı eklemeliyim ya da toprağını tümden değiştirmelimiyim? İki yıldır toprak değiştirmedim.Değiştireceksem şimdi uygun bir zaman mı? Teşekkürler şimdiden.
|
Sevgili Gülgün,
Aynı durum benim menekşelerimde de vardı. 10 gün evvel toprak değiştirip saksı değişimi yaptım. Hallerinden memnun gibiler. Besin takviyesinde de bulunuyorum. Hatta minik yapraklar vermeye başladılar. Umarım çiçek açtıklarını da görürüm. Sevgiler. |
Afrika menekşesinin ortalama ömrü ?
buna net bir cevap veremem ama yerini seviyorsa menekşeniz , çevresel koşulları değişmediği sürece yaşlı yapraklar alınarak uzun yıllar gelişimi devam ettirebilir. Gülgün ; hoşbuldum.. kaçmam aksine mutlu olurum sizlere yardımcı olabilirsem kökleri görünüyor demişsin.. 2 yıldır değişmeyen toprak besin elementlerini oldukca yitirmiş demektir. ama bu mevsimde toprak değiştirmenide öneremem. çünkü en uygun zaman nisan mayıs ayları olacaktır. şimdilik açılan kökleri su tutma kapasitesi yüksek bir torfla kapat eğer imkanın varsa birazda besin takviyesi yap .. nisan sonu gibi değiştirirsin toprağı.. derim ben nacizane fikrim :) |
Arkadaşlar siz sorarsınızda ben soramazmıyım?
MAP isminde bir gübre duydum. Çiçek açan bitkiler içinmiş. Menekşeye versek iyi olur mu? Menekşeye ne faydası olur. Ne ölçüde verebiliriz. |
olay9 kardeşim ; MAP (Mono Amonyum Fosfat) suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. İçeriğindeki düşük Azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur.afrika menekşeside fazla azotu istemediği için kullanabiliriz. çiçeklenen bitkiler diye bişey yok.. fosfor ihtiyacı olan tüm bitkilerde kullanılır.( fosfor eksikliğini nasıl anlarım diyede sorarsın sen şimdi :D )
kısaca özetliyim ; fosfor noksanlığında oluşan belirtiler şunlardır; Noksanlık arazları önce yaşlı organlarda ortaya çıkar. P noksanlığında önce renk koyu yeşil olur. Noksanlık ilerledikçe koyu yeşil rengin yerini bronz ve kırmızımtırak renk alır. P noksanlığında yaprak gelişimi ve yüzey alanı azalır. P noksanlığında bitkinin gövde, kök ve üreme organlarının büyümesi azalır. P noksanlığında, gövde büyümesine göre kök büyümesinin daha az etkilenmesi nedeniyle gövde:kök kuru ağırlık oranı önemli derecede azalır. P noksanlığında bitkiler daha geç çiçek açar, çiçek sayısı daha az olur ve tohum oluşumu olumsuz şekilde ve önemli düzeyde etkilenir. MAP gübresi İçeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025