agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

menekşeaşığı 08-05-2010 20:15

:oSevgili maki01 ,fahriyee resim ekleyemiyorum ama yaprak dipleri çürüyüp düşüyor herhalde kök çörümesi dediğiniz olay.Ama çürüyen menekşemin saksısını değiştirmedim aldığım saksıdaydı ve nerdeyse bütün çiçeklerinde tohum vardı.O tohumları aldım acaba bu şekilde oluşurlamı?Yardımlarınıza çok teşekkür ederim.Çocuklarımdan yardım alıp en kısa zamanda resim yüklemeye çalışacağım:))))avatarımdaki menekşe benim ama aylardır açmıyor.

fund@ 08-05-2010 20:32

ben de bugün bir afrika menekşesi satın aldım..hem de çok ucuza..anneler günü dolayısıyla migros ta 1.29 a satılıyordu..üzerinde 2çiçek açmış tomurcukları da var..deneyimli arkadaşlara bakımı konusunda bişey soracağım..gübreleme yapılması gerekir mi? ve su ihtiyacı nasıldır?

menekşeaşığı 08-05-2010 20:36

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bebişlerim şimdi dinleniyorlar herhalde ki resimlerdeki gibi çiçekleri yok henüz.

menekşeaşığı 08-05-2010 20:38

Evet başardım arkadaşlar çok güzellerdi .Şimdi böyle olmalarını bekliyorum

Sevgi Durul 08-05-2010 23:10

5 Eklenti(ler)
Menekşelerim tek tük açmaya başladı. Bir kere açmaya başladı ya, devamı gelir.
Eklenti 142642
Eklenti 142643
Eklenti 142644
Eklenti 142645
Eklenti 142646

maki01 09-05-2010 01:02

Sevgili menekşeaşığı,
Yaprak dibinde kahverengileşme görüyorsanız büyük olasılıkla kök çürümesidir. Hasta olan tüm yaprakları kesip, saksı ve toprak değiştirmenizi öneririm. Saksıdan çıkardığınızda kahverengileşmiş kökleri de temizlemenizde fayda var. Yeni saksıya aldıktan sonra oksijenli suyla sulayın. Sonraki sulamada da 1 litrede suda eritilmiş yarım aspirinli su ile sulamanın da faydalı olacağını düşünüyorum.

Kök çürümesi ile ilgili bir yabancı sitede kükürt önerilmişti. Beni tüm eski toprağı, köklerin büyük bölümünü,ve kahverengi lekesi olan yaprakları temizledikten sonra kükürtlü su püskürtmüştüm. Geriye çok miniş menekşeler kaldı ama 4 hasta menekşemden üçü hala yaşıyor.

özlem11 09-05-2010 19:18

5 Eklenti(ler)
...

özlem11 09-05-2010 19:20

5 Eklenti(ler)
....

özlem11 09-05-2010 19:21

3 Eklenti(ler)
.....

katmer 10-05-2010 10:15

1 Eklenti(ler)
Kendime anneler günü hediyesi aldım:)

Fatih 10-05-2010 11:26

Sevgili Katmer çok güzeller hayırlı olsun.Koçtaş ya da benzeri bir yapı marketten mi ya da seralardan birinden mi aldınız?Pembeler çok güzelmiş.Bol çiçekli olsunlar.

Özellikle iki morun arasında kalan pembeli çok harika maşşallah.Bol kıvırcıklı çiçekler açsın.

maki01 10-05-2010 12:01

Katmer, harikasın. Hediyelerin en güzelini almışsın .Güle güle büyüt canım.

Praktikere gitmek şart oldu. Aynı chimeraları oradan almıştım, malesef mor olanı kök çürüğü yaşatmadı.

katmer 10-05-2010 12:24

Benim sürekli alışveriş yaptığım bir sera var. Sadece Hollanda'dan getiriyor bütün bitkileri.. Bana da mail gönderiyorlar, yeni ürün geldiği zaman. Bu sayede hiç kaçırmıyorum:))

sevim4 10-05-2010 18:22

5 Eklenti(ler)
Menekşem açtı.:D
Eklenti 143047
Eklenti 143048
Eklenti 143049
Eklenti 143050
Eklenti 143051

sevim4 10-05-2010 18:26

4 Eklenti(ler)
Devam.
Eklenti 143053
Eklenti 143054
Eklenti 143055
Eklenti 143056

Orkun Kırcı 10-05-2010 19:47

Maşallah diyelim lütfen :)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=36461

sevim.K 11-05-2010 09:15

Orkun maşallah:) Ben öyle kilitli poşette köklendirmeyi denedim başarılı olamadım. Plastik şişeleri kesip sera uygulaması yaptım. Bir de şeffaf ve kapaklı kutularda denedim o şekilde köklendirdim.

Şener KÖKSAL 11-05-2010 14:48

Merhaba Sevim4 Hanım. Menekşelerin rengine bayıldım. İlk fotoğraftaki menekşe türünün beyazı ve pembesi var bende bu rengin olduğundan haberim yoktu. Görünce şaşırdım çok çok güzel. Her ayrı renk beni heyecanlandırıyor. Elinize sağlık. Çok sağlıklı görünüyorlar.

katmer 11-05-2010 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fund@ (Mesaj 634542)
deneyimli arkadaşlara bakımı konusunda bişey soracağım..gübreleme yapılması gerekir mi? ve su ihtiyacı nasıldır?

Sayın fund@, bırakın yaşayacağı ortama alışsın. Zaten onlar seradan çıkmadan yeterince gübre ve hormon alıyorlar. Yerini severse zaten fazla birşeye ihtiyacı olmaz. Önceki sayfaları da okursanız, menekşelerle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz:)

sevim4 12-05-2010 09:10

Sevgili maki çok teşekkür ederim ah birde menekşelere isdediyimiz renkleri vere bilsek.
Ben çok isdiyorum renkleri nasıl elde edeceyimizi ama bilemiyorum bilgili bir arkadaş aydınlatırsa çok sevinirim.

züleyha 12-05-2010 19:37

2 Eklenti(ler)
Daha ufacık bir yavru ama boyuna bakmadan çiçek açmaya başladı, dedikleri kadar var gerçekten arsız:)

fahriyee 13-05-2010 16:44

Sayın sevim 4;arkadaşlardan birçoğu aşı çalışması yaptı.Bazıları da gıda boyası kullanarak değişik renkler elde edildiğini söylemişti.Hatta bununla ilgili bir fotoğraf vardı.Bu işlemlerde başarılı olup olmadıklarını zamanla söyleyeceklerdi.Hatta Kahraman Bey aşı ile asla farklı renk elde edilemez demişti önceki mesajlarda.Olumlu sonuç alanlar varsa bildirseler ben de sevinirim.Bu arada yavrunuza bol çiçekli günler dilerim Züleyha Hanım.

sevim4 13-05-2010 17:22

Aşı bende yaptım yavrusu küçük daha çiçeyi nasıl olur bilmiyorum bekleyip görelim.

rain_man 13-05-2010 22:27

Bende bir aşı denemsi yapmıştım ama bir sonuç alamadım, her biri kendi renginde çiçek verdi...

rain_man 13-05-2010 22:43

Menekşelerimle ilgili bir sorun hakkında sizlerden yardım bekliyorum. Son iki haftadır 6 menekşemin dördünün çiçekleri ve çiçek saplarında açık kahve renginde yaklaşık 2-3 mm boylarında minicik adeta bit görünümünde böcekler geziniyor ve 3 güne kalmadan yeni açmış tüm çiçeklerini kurutuyor. Ayrıca yeni çıkan tomurcukların gelişmesinde de bariz bir yavaşlama var. Çiçekler ve yapraklar üzerinde görebildiğim böcekleri-o kadar küçükler ki bazen görmekte bile zorlanıyorm- uzaklaştırıyorum ama yeterli mi bilmiyorum. Şimdilik yaprakları sağlıklı görünüyor ama onları etkilemesinden korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardımlarınızı bekliyorum...

buyukcoban 13-05-2010 22:48

Fitilleme

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee (Mesaj 633562)
Sayın Orkun Kırcı; ben de fitilleme yapacaktım, fakat arkadaşımız bu sistemde hepsinde kök çürüğü olduğunu yazmış.Vazgeçtim.Siz yeni mi deniyorsunuz yoksa daha önce de yapar mıydınız?Başarı durumu nedir?Ayrıca başka saksı ya da bardağa sıkıca oturtunca çiçek havasız kalıyor zannediyorum ne dersiniz?

Fitilleme en başta başarılı oluyor. Ancak toprağın sürekli ıslak olması ve hiç kurumaması nedeniyle sorun başlıyor. Bu yüzden sistemlerden fitilleri çıkardım. Bakalım böyle nasıl olacak. Fitil yerine "earthbox" yani "yerkürekutusu" denen sistemin daha başarılı olabileceğini düşünüyorum. Üstadlar ne derler acaba?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19677

Neslihan Baş 14-05-2010 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rain_man (Mesaj 638090)
Menekşelerimle ilgili bir sorun hakkında sizlerden yardım bekliyorum. Son iki haftadır 6 menekşemin dördünün çiçekleri ve çiçek saplarında açık kahve renginde yaklaşık 2-3 mm boylarında minicik adeta bit görünümünde böcekler geziniyor ve 3 güne kalmadan yeni açmış tüm çiçeklerini kurutuyor. Ayrıca yeni çıkan tomurcukların gelişmesinde de bariz bir yavaşlama var. Çiçekler ve yapraklar üzerinde görebildiğim böcekleri-o kadar küçükler ki bazen görmekte bile zorlanıyorm- uzaklaştırıyorum ama yeterli mi bilmiyorum. Şimdilik yaprakları sağlıklı görünüyor ama onları etkilemesinden korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardımlarınızı bekliyorum...

Benim menekşemde de vardı o sorun. Ben burada arap sabunlu bir bilgiye ulaştım. Eminim sana daha ayrıntılı bilgi verecek arkadaşlar vardır. Ben arap sabununu elime sürdüm, çiçeği lavoboya götürüp üstünde elimi yıkadım.

Bol köpüklüydü üstü. Bunu akşam yaptım, gündüz yaprakları ıslak kalıp yanma olmasın diye. İki gün köpüklü kaldı durulamadım. Sonra kötü olan tüm çiçeklerini kopardım sorun kalmadı.

Şimdi gayet sağlıklı. Umarım senin de işine yarar.

özlem11 14-05-2010 08:49

Ben aşı menekşesi denemesi yaptım. İlk kez çiçeklendi ama aşı olma belirtisi yoktu. İlerleyen açma evrelerinde aşı olabileceği söylendi bende tekrar açmasını bekliyorum. Durumu gayet iyi. Sonuç verirse resimli açıklama eklerim. Ama aşı yapıp sonuç alanları biliyorum. Ayrıca bir saksıya biden fazla renk ekildiği takdirdede aşı olmasada renk sıçraması olup renk değişikliği olabiliyor...

katmer 14-05-2010 09:47

Sevgili buyukcoban, earthbox sisteminin günlük kullanımda ve az sayıda menekşede sağlıklı olacağını düşünüyorum. Fitilli sulama sistemi, uzun süre tatil yapan kişiler için ideal. Çünkü earthboxda anladığım kadarıyla su seviyesinin saksı alt hizasından aşağı düşmemesi gerekiyor. Bunu da tatilde sağlamak mümkün olmayacaktır. Başka bir tanktan otomatik su takviyesi yapılmıyorsa tabii..

Benim gibi 120 nin üzerinde saksı menekşeye sahip olanlar fitilli sulamaya da geçemiyor zaten. Fitilli sulama sisteminde saksının oldukça küçük olması gerekiyor ki kökler toprağı kısa sürede sarabilsin. Eğer saksı büyükse küçük kökler suyu çekemeyecektir. Bu da kök çürüğüne sebep olur. Fitil de mümkün olduğunca ince bir malzemeyle yapmak gerekir.

maki01 14-05-2010 22:48

1 Eklenti(ler)
Saksı değişiminden kısa bir süre sonra chimeram yeni çiçekleriyle mutlu etti beni :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025