agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

zappie 05-07-2010 23:32

Sevindim. Minik seranizin ic yuzeyinde su damlaciklari olusmus olmasi gerekir. Oyle ise su eklemenize gerek yok. Ancak en azindan gunasiri kabi acip soyle bir havalandirin, tekrar kapatin. Yavrular kendilerini gosterdikten sonra kabin kapagini zaman zaman gevsek birakin, arada yine tam kapatin, yapraklar iyice belli olduktan sonra bardaklari sera disina cikartabilirsiniz. Umarim bardaklarin altini deldiniz. Delmediyseniz acilen kursun kalem capinda delikler acin. Sera disina cikardiktan sonra haftada bir su dolu cay tabagina oturtarak alttan su almasini saglayin. Onceki sayfalarda tarif edilen fitilli sulama duzenegini yaparsaniz ideal olur. Kolay gelsin :)

Jezebel 06-07-2010 09:34

Dün bana Swetlana geldi , eli boş gelmedi tabi 9 yavru MENEKSE ;) birlikte .
Artık mecburum onları yaşatmaya .
Yavru dediysem baya büyük yavrular .
Aniden 11 menekşe koleksyonum oldu . Bu başlığı boydan boya okumam farz oldu ;)

sevim.K 06-07-2010 10:04

Sevgili jezebel menekşeleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün:) Küpe yazmışsınız ama gelenler menekşe yavruları sanırım:)

Jezebel 06-07-2010 10:38

Evet Sevimciğim menekşe , ağızım menekşeye alışamadı daha , bu hatalar biraz daha devam eder .
Affınıza sığınıyorum .
M e n e k ş e .

katmer 06-07-2010 10:50

Sevgili Jezebel, bu sayının sınırlı kalamadğını daha önceleri yazmıştık. Ben anneler gününden beri menekşe almamama rağmen 100 ün üzerinde menekşem var:)

sevim.K 06-07-2010 17:45

Jezebelcim sayıyı çok fazla arttırmasanız da bir kere başladınız ya "off" dedirtecek güzellikte menekşeler yetiştireceksiniz demektir bu;) Kesinlikle özel çiçekler olacaklar ve çok güzel büyüyecekler. Bizi öyle alıştırdınız;)

Jezebel 06-07-2010 17:48

Evet sayıyı çok arttırmayı düşünmüyorum .
Kontrollü olmak lazım .
Sonra üzülmemek için .

fahriyee 06-07-2010 17:56

Sevgili Swetlana,böyle misafir dostlar başına.Hep Jezebel'i şenlendirme,bize de gel!

Jezebel 06-07-2010 18:22

Evet de ben de Swetlanayı 3- 4 gün önce şenlendirmiştim .
Adı üzerinde " paylaşım " ;)

iris41 06-07-2010 20:19

ciceklere bakmak övmek sahibine ne hoş ne güzel dedigimizde yüzlerde acan gülücükler .
işte bu paylaşım cok güzel menekşeyi yıllardır yetiştiriyorum şimsi daha cok seviyorum onları sizlerle paylaştıkca

cansuyu_yagmur 06-07-2010 20:58

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zappie (Mesaj 668407)
Sevindim. Minik seranizin ic yuzeyinde su damlaciklari olusmus olmasi gerekir. Oyle ise su eklemenize gerek yok. Ancak en azindan gunasiri kabi acip soyle bir havalandirin, tekrar kapatin. Yavrular kendilerini gosterdikten sonra kabin kapagini zaman zaman gevsek birakin, arada yine tam kapatin, yapraklar iyice belli olduktan sonra bardaklari sera disina cikartabilirsiniz. Umarim bardaklarin altini deldiniz. Delmediyseniz acilen kursun kalem capinda delikler acin. Sera disina cikardiktan sonra haftada bir su dolu cay tabagina oturtarak alttan su almasini saglayin. Onceki sayfalarda tarif edilen fitilli sulama duzenegini yaparsaniz ideal olur. Kolay gelsin :)

evet su damlalari olustu, havalandiriyorumda. insallah biran önce yavrular, vallahi cok sabirsizlaniyorum,
önerileriniz icin cok tesekkür ederim

resimdekinin hic canlisini gören varmi aranizda
ben görür görme bayildim

Fatih 06-07-2010 23:38

5 Eklenti(ler)
Çiçeklendik...

maki01 06-07-2010 23:47

Kutluyorum Fatih'cim. Senin yavrular mı eklediklerin? Yavrudan çiçeği hala göremedim. Kaçıncı aylarında açtılar?

Faruk 07-07-2010 01:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih (Mesaj 668880)
Çiçeklendik...

Fatihciğim bunlarda fitilli olarak mı sulanıyor???

Emre İlhan 07-07-2010 08:01

;)Tebrikler Fatih.

Jezebel 07-07-2010 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 668762)
ciceklere bakmak övmek sahibine ne hoş ne güzel dedigimizde yüzlerde acan gülücükler .
işte bu paylaşım cok güzel menekşeyi yıllardır yetiştiriyorum şimsi daha cok seviyorum onları sizlerle paylaştıkca

Çiçek bakmak , hele menekşe gibi güzel bir çiçekse bakılan , bir sanattır
ve sanatcılar alkışla beslenir ve şevke gelir .
Bilgilenmek de sanatta bir yükselmedir .
Sevgili menekşe üstatlarıma saygılarımı sunarım .

Fatih 07-07-2010 09:03

Maki ablacığım bunlar büyyük yetişkinler.Yavrularda bol tomurcuk var ancak daha açan yok.Açınca onlarıda eklerim.

Abiciğim bunlarda fitil yok malesef.Fitilli değil ama Roa lı sulanıyorlar:D

Teşekkürler Emre.

sevim.K 07-07-2010 09:24

Fatih çok güzel gül pembene bayıldım:)

özlem11 07-07-2010 09:26

Cansuyu yağmur ben bu mekşeden gördüm. bordo **** koyu pembeyi beyaz menekşe ile aynı saksıya ekin... komşumun vardı. Beyaz ve koyu pembe yan yana saksılardaydı. Evin camekanlı girişindeydi ve hemen girişin olduğu yerde üzüm asması vardı. Sanırım üzüme gelen arılar menekşedede nasiplenmiş olacaktı böyle damla damla renklenme olmuştu pembenin üzerinde... Yakından görüntüsü daha güzeldi...

maki01 07-07-2010 11:12

Fatih'cim,

Menekşelerinin yapraklarındaki minik beyaz noktalar umarım perlittir. Benim yapraklar sana bit taşımış olmasın. Kontrol et lütfen...

maki01 07-07-2010 16:34

Bu sayfada fitilli sulama yöntemi açıklamaya gerek kalmayacak şekilde video ile tanıtılmış. Özellikle tatile çıkacak arkadaşlarımıza yardımcı olacağını düşünüyorum.

iris41 07-07-2010 21:21

fazla su kacıracagımdan fitilli sulamayı bir türlü deniyemiyorum hafdada sadece bir cay bardagı su veriyorum menekşelerime .
levent fidanlıgında mavi beyaz cizgili menekşe var ben aldım cok güzel cok farklı bir renk bunun aynısı
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1275298089

zappie 07-07-2010 21:46

1 Eklenti(ler)
Forumdaki genel egilim bu aylarda sera yonteminin tercih edilmemesi gerektigi yonunde. Ancak ben simdiye kadar olumsuz bir durumla karsilasmadim. Seffaf kap icerisinde, kabin duvarlarina yakin kismlarda daha cabuk yavrularin olustugunu gozlemledim. Bu yuzden 10'lu halley kaplari ile deneme yapmaya karar verdim. Her bir goze bir yaprak yerlestirdim. Hem daha cabuk yavru verdikleri, hem de yerlestirme kolayligi sagladigi icin yapraklari uclarindan 1/3 oraninda kestim. Denemeye deger.

maki01 07-07-2010 22:51

Sevgili iris41,

Chimeranız hayırlı olsun. Bulunması kolay bir tür değil, güle güle büyütün.

maki01 07-07-2010 23:06

Sevgili iris41,

Fitil uyguladığım çeliklerin nemi çok fazla gibi geldi. Bir yerde terslik olduğunu düşündüm ve araştırdım.

Sonuç olarak, fitilin kalınlığı ve toprak içinde kalan uzunluğu nem dengesini sağlamak için kullanılan parametreler. Siteyi not almamışım ancak fitil boyunun saksının yarısı kadar olması önerilmişti. Hemen uyguladım. Fitili çekerek çok daha az su almasını sağlayabilirsin.

klubnika 08-07-2010 13:18

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba!
Elimdeki yetişkin ve yaprak olarak kalan menekşelerim:
No 2 - 1 ad.
No 4 - 1 ad.
No 7 - 4 ad.
No 24 -2 ad.
No 25 - 3 ad.
Yenileri yetişmek üzere; mutlaka haber vereceğim.
Şimdilik bu kadar.
Saygılarımla, ''KLUBNİKA''.

fizban 08-07-2010 15:19

Afrika menekşe yaprağından kültür yolu ile üretime meraklı iseniz;

Aşağıdaki sayfada resimleri ile birlikte anlatılmış.
Yapılması kolay ve zevkli gibi gözüküyor.

Biraz alkol, biraz çamaşır suyu, birkaç minik kavanoz,jelatin, pamuk.. v.s gibi..

http://www.kitchenculturekit.com/Sti...rhobbyists.htm

Neslihan Baş 08-07-2010 17:00

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu menekşenin cinsi farklı mı? Ne yaprakları irileşiyor, ne de çiçek açıyor.Kenarlardan sürekli sürgün veriyor nedenini bilen arkadaşlardan bilgi bekliyorum.

katmer 08-07-2010 17:26

Neslihancığım, bu menekşe trail cinsi. Gelişimi gayet normal, hiç merak etme:)

klubnika 08-07-2010 19:10

Bazı zamanlar normal ''standart'' menekşeler yanlarda filizleri ''üvey oğulları'' verebilir, eğer çoğaltmak isteği varsa onları dokunmayın, büyütün ve geliştikten sonra ayırın. ''Ana'' menekşe gelişmesini ve çiçeklemesi bu arada engellemiş oluyorsunuz çünkü bütün gücü yeni ''üvey oğullara'' vermiş oluyor. Veya onları fark edince kürdanla gövdeden temizleyin, böylece ''Ana'' menekşeyi gelişmesini ve çiçeklemesini teşvik etmiş olursunuz.

Neslihan Baş 08-07-2010 20:26

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 4 yavru ayırdım kenarlarından bçiçek açar diye umutlandım fakat yine her tarafından yavru veriyor.ayırdıklarım da aynı şekilde devam ediyor.Onların da kenarlarında yavru var.Bir farklılık var neyse çiçeğini de görseydim keşke.

Sevgili kulibnika dört gözle menekşe katoloğunu bekliyorum.

katmer 08-07-2010 23:58

Sevgili zappie, yaşadığınız yerdeki nem oranını ve sıcaklığı da yazar mısınız?

zekiye tüfekçi 09-07-2010 01:44

menekşelerimi çoğaltmak istiyorum

selamlar.ben buraya yeni üye oldum.menekşeyi çok seviyorum.şimdiye kadar üretmek istedim ama denemelerim tutmadı bu siteden çok bilgi edindim.şimdi hazır su kullandığım renkli şişeye yaprak ısladım çok küçükte olsa sanki saçaklanma var sanırım biraz daha bekliycem.benim sormak istediğim yapraktan dikme yaparken diktiğimiz ucu toprağın ne kadar derinine dikicez bununla ilgili bi anlatım göremedim.birde 2 tane yaprağı birinin sapı çok kısa 1 saksıya diktim yaprağın biri buruçtu çıkarıp bakmıştımki çok küçük saçak var hemen tekrar toprağa çok derin olmıycak şekilde diktim.umarım tutarlar.dikim şeklini ne kadar derine dikmemiz gerektiği ile ilgili beni aydınlatırsanız sevinirimşimdiden teşekkürler.bu arada ben antalyada yaşıyorum.yaz döneminde menekşeleri korumak çok zor oluyor.bu konuda bana ne önerirsiniz.evimde klima yok.

zappie 09-07-2010 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katmer (Mesaj 669944)
Sevgili zappie, yaşadığınız yerdeki nem oranını ve sıcaklığı da yazar mısınız?

Sevgili Katmer,

Bu aylarda nem orani % 70'in altina pek dusmez, oda sicakligi da 27-29 arasi. Ancak bir turlu onune gecilemeyen muzik yayinlari nedeniyle aksamlari pencereleri kapatmak zorunda kalinca klimalar devreye giriyor, 23-25 dereceye dusuyoruz, nem de azaliyor dolayisi ile. Ama kapali kaplarda zaten bagil nem % 100 gibi.

elirsena 09-07-2010 10:35

afrika menekşesi

1 Eklenti(ler)
merhaba ben yeni üye oldum.bu benim mor kızım.

katmer 09-07-2010 11:28

Sevgili zappie, neredeyse aynı şartlarda yaşıyoruz. Fakat nedense, benim evimde sera yöntemi başarısız oluyor.

zappie 09-07-2010 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katmer (Mesaj 670063)
Sevgili zappie, neredeyse aynı şartlarda yaşıyoruz. Fakat nedense, benim evimde sera yöntemi başarısız oluyor.

Evet, aslinda Istanbul ve Samsun iklimleri cok benzer. Burasi biraz daha tropik, nem orani daha yuksek, kislar daha ilik. Bence sorun kullandiginiz substratta, sadece torfta basarili olunacagini sanmiyorum. Perlit ve vermikulit de eklemelisiniz.

katmer 09-07-2010 11:54

Ben zaten torf kullanmıyorum. Hazır paketlerde satılan cocopeat kullanıyorum. Torfa nazaran daha havadar ve daha az su tutma özelliğine sahip.

menekse sever 09-07-2010 12:32

merhabalar menekşe severler

;)vermikulit;perlit;cocopeat; çiçekçidemi satılıyor.hepsini birmi kullanıyorsunuz.?

özlem11 09-07-2010 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elirsena (Mesaj 670030)
merhaba ben yeni üye oldum.bu benim mor kızım.

bunun aynından banada hediye geldi. Ne tuhaf ki sapları uzunca ve çiçeği gül gibi. Biraz toparlansın resimleyeceğim...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025