![]() |
teşekkürler arkadaşlar.Bir öncekisayfadaki tek tomurcuklu çiçeğe seni annemin arkadaşına göndereceğim dedim.3-4 gün sonra baktığımda yapraklar yumuşamıştı köküne baktım çürümüş.sizce bana küstü mü ya da zaten ölecek miydi?
|
Üzülmeyin Fahriye Hanım. Afrika Menekşelerinde klasik bir sorun kök çürümesi. Tam nedenini bende öğrenemedim. Benimde bu yıl 3-4 saksı menekşem kök çürümesine kurban gitti. Ama hastalık sizinde belirttiğiniz gibi en alttaki yaprakların çok susuz kalmış gibi yumuşaması ile kendini belli ediyor. O yaprakları çektiğinizde hemen elinize gelir ve gövde ile birleştiği yer siyahlaşmaya başlamıştır mutlaka. Ben erken yakaladığımda menekşenin tamamını topraktan çıkartıp iyice temizleyip çürüyen köklerini kesiyorum. Erken yakalanırsa bir kaç sağlam kökün kalması bir şans. Eğer hiç kök kalmadıysa siyahlığın bittiği yere kadar kesip dikiyorum. 3 saksı menekşemi böyle kurtardım. Bunun bulaşıcı olduğunu hiç sanmıyorum. Uzun saksılarda birlikte diktiğim 3-4 kök menekşeden sadece birinde kök çürümesi olabiliyor. Onu alıyorum diğerleri hayata devam ediyor. Bunu nedenini ve tedavisini bilen arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim. Bu benim kendimce bulduğum bir yöntem. Önemli olan hiç hastalanmamsını sağlamak.
|
Şayet öyle olduğunu hissettiğinizde dediğiniz yöntem çok mantıklı şener bey. Bende sizin gibi yapıyorum. Sulamadan önce toprağı kontrol ediyorum. Öyle hissettiğim menekşenin toprağını karıştırıp kurusun diye havalandırıyorum. Ve belli bir süre sulamıyoru. Suyu verirkenden çok az veiryorum. Ama yapraklar elime gelmeye başladıysa. Bende çıkarıyorum köke bakıyorum hala tutunan yaprak varsa. Çürüme belirtisi olan yaprak ve bölgeyi temizliyorum. Elimde kalan kökü suya koyup köklenmesini sağlıyorum. Resimlerimde var hatta eski sayfalarda. Köklenince yine toprağa alıyorum...
|
Fahriye Hanım menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı, siteyle daha yeni tanıştım çok güzel bir site benimde 1 tane mor beyaz menekşem var.Dün bende yaprağından diktim çoğalması için bilmiyorm çoğaltmak için uygun dönem hangisi inşallah başarılı olurum
|
Arkadaşların denemelerine bakarak ben de aşı denemesi yapmıştım. Menekşe çeliğim köklenmiş:). Umarım yavrusunu, çiçeğini de görürüm.:)
|
Arkadaşlar, ben kök çürüğüne torf ve sıradan toprağa dikili menekşelerimde rastladım. Yaklaşık bir yıldır cocopeat kullanıyorum ve cocopeate dikilmiş hiçbir menekşemde bu sorunu yaşamadım. Cocopeat, yapı olarak torftan farklı bir ürün. Daha fazla su tutmasına rağmen, saksı içinde sıkışma yapmıyor. Bu da köklerin hava almasına yardım ediyor.
|
Alıntı:
|
teşekkürler sayın abcdm ben suda bekletmeden direk toprağa dikiyorum.ama deneyimlerime göre küçük boyut saksılarda daha çabuk tutuyor.saksı büyükse ve çok sulanırsa kök çürüyor.ilk deneyiminizse bu şekilde yapın sonra alışınca arkadaşlar gibi büyük saksılı çiçeklerin yanına bile ekseniz tutacaktır.tabi ki bu benim fikrim hoşgeldiniz güzel paylaşımlar diliyorum
|
Sayın tamaşa, ben kullanıma hazır poşetlerde alıyorum cocopeati. Başka birşey de karıştırmıyorum.
|
Sevgili katmer ben genelde fidecilerde açık satılan kiloluk kestane toprağına dikiyordum. Sulamaya dikkat ediyordum sorun olmuyordu. ya da nadiren. Fakat geçen sene poşet toprağı aldım. Menekşelerim tuhaflaştı. Suyu olduğu gibi dışarı verdi toprak. Aldığın toprağın üzerinde cocopeti mi yazıyor...
|
Özlemciğim, Gartengold marka, üzerinde de cocopeat yazıyor.
|
Arkadaşlar hepinize kocaman bir merhaba;
Biliyorum çok çok uzun zaman oldu görüşemedik,foruma uğrayacak zamanım olmadı,bundan sonra eskisi gibi sık sık gireceğim inşallah..Sizleri çok özledim. Hepinizin menekşeleri bir harika..Tek tek baktım gerçekten çok güzeller..Evimde çok fazla bulunamadım,geçen sene daha kök bile vermeyen kızlarımın bir kısmı tomurcuklandı,bir kısmına sanırım mite bulaşmış,yaprakları yumuşaış,üzerlerinde beyaz beyaz pulcuklar var:( Ama hastalıklı olanları yoğun bakıma aldım en kısa zamanda fotoğraflarını çekip yükleyeceğim.. |
Aramıza hoş geldiniz abcdm, burada çok hoş vakit geçireceğinize eminim.
Sosyal grubumuza da bekliyoruz. |
Sevgili Crocus Şen, aramıza dönmene çok sevindim. Menekşelerinin eski güzelliğine kavuşacağına eminim..
|
Teşekkür ederim..Şimdi hepsinin ve diğer çiçeklerimin fotoğraflarını çekiyorum..:)
|
5 Eklenti(ler)
Bunlarda menkşelerim beyazın biri katmerli biri katmersiz
Eklenti 133445 Eklenti 133446 Eklenti 133447 Eklenti 133448 Eklenti 133449 |
2 Eklenti(ler)
|
Sevgili Sevim4, son fotoğraftakinin rengini çok merak ettim. Maaşallah, hepsi birbirinden sağlıklı..
|
Maşallah. Ne kadar güzel. Ne kadar canlı. Yapraklar ne kadar sağlıklı. Sevgili adaşım ellerinize, emeklerinize sağlık:)
|
1 Eklenti(ler)
Yorumsuz ;) (Serüvene yeni başlıyorum)
Eklenti 133488 |
Sevgili arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim.
Sevgili katmer son resimde henüz açmadı bende merakla beliyorum. |
Sevgili kardelen maşallah emeyine salık bende yeni köklendirdiyim yapraklarımı diktim.
|
Sevgili sevim4 menekşeleriniz gayet güzel. Ama bende son menekşeyi çok merak ettim. Yaprak şekli çok farklı nedense süpriz bir renk çıkacakmış gibi hissettim. Açınca tekrar paylaşırsanız sevinirim.
|
Bende merak ediyorum şener bey, acarsa tekrar eklerim.
|
sevim hanım menekşeleriniz çok güzel.bol çiçekli günler diliyorum son menekşeniz %90 katmerli rengi de mor veya pembe gibi.yakmayan bir güneş ışığı hemen çiçek açtırır.açınca resimleyin de maşallah diyelim
|
Çok teşekkür ederim sayın fahriye hanım, aramıza hoşgendin.
|
1 Eklenti(ler)
3 gün önce kısa köpük bardaklara altlarını delerek önceden köklenmiş yaprakları ektim cansuyu vererek plastik kaba koydum streç film ile kapattım hava alması için streci birçok yerinden deldimgüneş görmeyen pencere kenarına bıraktım.yanlışım varsa lütfen uyarın arkadaşlar bu şekilde üretim hiç yapmamıştım.ayrıca imla kurallarına uyamıyorum ama zorunlu ise söyleyin malum sadece menekşe hatırına bilgisayardayım
|
5 Eklenti(ler)
Sevgili sevim4 menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzeller.
Sevgili fahriyee hoşgeldiniz, umarım menekşeleriniz kısa sürede yavrular. Benim menekşelerimden ikisinin yaprakları yumuşadı ve dışa doğru kıvrıldılar. Diğer menekşelerim sağlıklı. Hepsinin bakım şartları aynı. Sizlerce sebebi ne olabilir? Hasta menekşem; Eklenti 133615 Bugünlerde açan tek menekşem; Eklenti 133616 Diğer menekşelerimden bazıları, uzun süredir açmıyorlar; Eklenti 133617 Eklenti 133618 Eklenti 133619 |
Aynısı geçende başıma geldi. Bence kesinlikle kök çürüğü..
|
Sdurul söküp siyahlaşan kısmı kesin suda köklendirip yeniden dikin kök çürüğü olmuş.
|
Sevgili Sevim4 son resimde ki katmerli beyazla aldığınız menekşe ise onun rengi gül kurus katmerli.Çok güzel çiçekleri var koruyup üretmeniz temennisiyle.İyi günlerde büyütün.
|
:))
günaydın arkadaşlar :)
ben yeni katıldım aranıza henüz iki menekşem var dün topraklarını ve saksılarını değiştirdim :) ikişer tane de toprağa yeni deneme için ektim inşallah tutar. Menekşeleri çok seviyorum , umarım beni severler ve ölmezler , b urdan edindiğim bilgiler ile yeni çeşitler de alacağım :) |
teşekkür ediyorum sayın durul.Menekşenizin toprağına bakarsanız suyunu hiç çekmemiştir kök çürüyünce öyle oluyor arkadaşların dediği gibi...saksısı büyük olunca eğer menekşe genç ve az köklü ise böyle sorunlar oluyor.tavsiye üzerine ben kökün çürüğü kalmayana dek kestim birini suda köklenmeye bıraktım diğerini direkt çok küçük saksıya ektim.ayrıca kenardan çıkan 8-10 yaprağı da bir iki gün suda bekletip sonra canlandıklarını görüyor ekiyorum.diğerleri çok canlı maşaallah ellerinize sağlık
|
merhaba arkadaşlar. aranıza yeni katıldım. bende menekşe hayranıyım. birkaç gündür mesajlarınızı okuyorum. çok güzel bilgiler aldım. cocopeat nasıl bir topraktır merak ettim. nerden bulabilirim. yardımcı olursanız sevinirim.
|
Bugün pazar yerinde Afrika menekşeler gördüm .Çok güzel gelişmişlerdi .Yalnız biraz pahalıydı sanıyorum 7 lira..Benim menekşelerim bir türlü uzun uzun yaprakları olan bitkiler olamadı.Hala saksıyı örtecek kadar az yapraklardalar.Sanıyorum sık yer değiştirmekten oluyor bu durum...
|
En büyük hobilerimden birisi de çiçeklerle ilgilenmek. sardunya, menekşe,begonya,kalanchoe çiçeklerim var. Onları çoook seviyorum.İki tane menekşem var, birisi mor diğeri pembe.Sabırla açmalarını bekliyorum, bu konuda bilgilerinizden yararlanmak isterim şimdiden teşekkürler.
|
Özlem hanım menekşeleriniz çok güzel. Baştaki saksılar galiba güneşte kalmışlar. Yaprak verdikçe yanıkları alırsınız.
|
Resimlerde bişey dikkatimi çekti, hemen hemen bütün menekşeler cam kenarında. Direk güneş ışığı menekşelere zararlı değil mi.Ben bir sefer camın önünde unutmuşum toparlanana kadar bir ayımı aldı. Ama sizinkilerin maşallahı var. Nazar değmesin.
|
Ahsen Hanım öncelikle hoşgeldiniz. Evet menekşelerimiz genelde cam kenarında ama bu pencereler direk güneş ışığı alan yerler değil. Benimkiler sabah erken 1-2 saat güneş alıyor. Diğer penceremde kuzey cephesi. Zaten belirttiğiniz gibi direk güneş ışığını uzun süre alan menekşeler aynı gün yanıp yok oluyorlar.
|
Teşekkür ederim Şener bey. Sanırım benim pencerelerim menekşe için uygun değil hepsi güneş alıyor.Benim başka bir çözüm bulmam gerekiyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025