![]() |
Aşı tekniğini uygulamak ve aşılanan yaprakları tutturmak çok zor değil. Ben değişik tekniklerle denedim yaprakların çoğu çifti olarak yavru verdi . Hatta şimdi çiçek açanları ve açmak üzere olanları var. Ama her iki yaprakta birbirinden bağımsız yerlerinden yavru verdi. Çiçek açmayanları yapraklarının özelliklerinden anlıyorum. Mesela beyazla pembeyi aşılamıştım beyaz kendi saf rengi ile açtı. Sanırım aşının başarılı olabilmesi için yavrunun tam birleşme yerinden çıkması lazım. Buda tamamen şansa bağlı sanırım.
|
3 Eklenti(ler)
Sayın zappie, bilimsel olarak bakıldığında mit olabilir ama fotoğraftakiler, Serra 43 ün mor ve beyaz menekşe yapraklarını birleştirmek suretiyle elde ettiği yavrular. Linkini eklediğim kendindeki, diğeri ise bana gönderdiği kardeşi. Aslında imkansız görünenleri başarmaya çabalıyoruz kendimizce. Başarabilirsek ne alâ, başaramazsak da bir kaybımız olmuyor:)) İnsanın evinde, bizim gibi 100 ün üzerinde menekşe olunca, galiba biraz farklılık istiyor. http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1256159876
|
Serra 43 ün aşılı menekşeleri çok hoş çiçek açmış. Diğer yaprağın çiçek rengini küçük de olsa aktarmış. Şimdi benim aşılı 10 adetten fazla menekşem var. Her aşıdan neredeyse 4-5 yavru oluştu. Hatta bugün bir kısmını ayırdım. Ama her yaprak kendi özelliklerini taşıyan yavrular verdiği için böyle ebruli açacağından umudum yok. Aşı yüzünden bakmam gereken bir sürü yavrum oldu. Birde çoğu aynı renk . Özellikle katmerli beyazı çok kullanmıştı pembe ile birlikte.
|
şener bey haklısınız daha önceki aşılarda bende sizin gibi birleşik ektiğim yapraklar,birbirlerinden renk çalmadılar,gene kendi renklerinde açtılar.Ebrulu olmasını beklemiyorum ama şu anda elimde küçüçük pet bardakta gözüne baktığım aşım var nasıl açarsa açsın resmini sizlerle paylaşacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Aşı kısmet işi,ya açar ya açmaz,ama önemli olan deneyip görmek:)Şimdi her yerde rengarenk menekşeler var,aşının bir anlamı varmı diye düşünebilirsiniz...Hazır alınan menekşelerin ömrü annelerimizin yetiştirdikleri gibimi?Neyse,iki farklı renk çelik alıyoruz,çeliklerin kalınlığı aynı olursa kırılmadan birbirine geçebililmesi daha kolay oluyor.burları birbirine geçecek kadar ikiye bölüyorum,ikisini birbirine geçiriyorum,ayırmadan biraz topraklı pet bardağa bırakıp üzerine fazla olmucak kadar koprakla kapatıyorum,işlem bukadar...Tek çelikler gibi büyüme süresi,nasipse aşılı oluyor,biribirne iyice kenetlemek gerekiyor.Azıcıkta aşılı olsa açınca dünyalar bizim oluyor:))
|
serra43 mademki aşı konusunda başarılısın aynı uygulamayı afrika menekşesi ve bardak menekşeyle deneyebilirmisin.Çocukluğumda babam badem ağacına şeftali aşılamıştı,bende denemekten ne çıkar düşüncesiyle yavruağzı sardunla yaprağıyla afrika menekşesini senin gibi iple birbirine bağladım,sonuç hüsran.Ama bardak menekşeyle belki olur,ya da ikinci bir öneri iki renk yerine üç farklı rengi aşıla üç renkli açsın,üçüncü altarnatifse bende bu sitede okumuştum zaten tomurcuk aşamasındayken gıda boyalı suyla sulamak,bende yirmiden fazla tür oldu farklı kimsede görülmemiş menekşelerim olsun istiyorum yabancı sitelerdeki en güzel menekşelerde bile kavuniçi ya da mavi kan kırmızı yok mesela kavuniçi onbiraylık yaprağıyla menekşe aşılanıp farklı renk çıktığını düşün süper fikirlerim saçma olabilir belki ama yinede paylaşmak istedim.
|
Merhaba,
Sn.Katmer fikir verdiğiniz için teşekkür ederim, Sn.Zappie ve Sn.Şener Köksal verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sn.Serra43 ayrıntlı ve resimli anatımınız için çok teşekkür ederim. Farklı yöntemleri denemek ve değişik şeyler üretmek sizin gibi benim de çok hoşuma gidiyor:))) Aşı denesini hemen yapacam, paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim. |
Ben aşı yaparken yaprakları şevli yani eğimli kesip birleştirdim açılmaması içinde bir çimen yaprağı ile sardım. Birde her iki yaprağı sapının uç kısmından yardım ve birbirine geçirdim yine bir çimen yaprağı ile sardım. Daha bitmedi birde bir yaprak sapını ucundan bir cm kadar yukardan bıçak ile yardım diğer menekşe sapınıda inceltip o yarığa batırdım. Neredeyse hepsi hayat buldu. Onlarca yavru verdi. Bu akşam aşılı menekşelerimin çekimini yapıp paylaşayım. Zaten ayırmadığım üç aşı var. Diğerlerini dün akşam ayırdım. Serra43 aşıyı yapıp suda köklendirip dikmiş . Bunu hiç düşünmemeiştim. Ben çeliklerimi hep direk toprağa dikerim. Ama aşıda bu çok daha mantıklı. Gelişimi kaynaşmayı yakından takip etme şansımız olur. Menekşe aşkının sınırı yok işte. Ne renklere ne türlere doyamıyoruz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ortaya konulan bu tavır çok can sıkıcı. Burada deneyimlerimizi paylaştığımızı daha önce de yazmıştık. Gen transferi yapıyoruz da demedik zaten. Halk arasında, uzun süredir denenmiş bir konu bu. İsteyen dener, istemeyen denemez. Deneyenleri de küçük gören tavırlarla eleştirmek de kimseye düşmez. |
Şener Bey,ben hiç suda köklendirmedim,o sadece ikiye bölme nasıl olur sorusunu göstermek içindi:) Toprağa doğrudan diktim:))İnşallah sizin yavrularda da aşı görrüz...
|
serra 43 aşıları birbirine tutturabilmek için soğan zarıyla sarıyorum iple yeterince sıkı olmadı yaprağıda zedeledim,banada halamın kızı tavsiye etti.
|
yavrulayan yapraklarım
2 Eklenti(ler)
dikkat ederseniz 1 yapraktan 3 ayrı yavrulama olmuş.
|
maşallah çok güzeller
ama ben bir türlü bunu başaramıyorum 2 tane tutmuş fakat henüz yavrulamadı, ayrı saksılarada 3 tane ektim umarım tutarlar. birde yaptığınız özel bir bakım varmı |
benim yaptığım özel bir bakım yok, salonda cam önünde duruyorlar, çok olmamak şartı ile suluyorum
|
Hüzün ana dalı kesersen yavrular daha güçlenecektir.Ana dalıda yeniden başka bir saksıya ekip değerlendirebilirsin.
|
5 Eklenti(ler)
İlk fotoğraf Afrika Menekşeleri yaprak ve yavru yarışmasına katıldığım adaylar. Büyüyecek güzelleşek ve rengark çiçekler açıp izleyenleri büyüleyecekler :))) İnşallah .
Diğerler Aranjman Menekşelerim. Bu şekilde düzenlediğim dört saksı menekşem var. Aynı anda açtıklarında görüntü bir harika. Farklı zamanlarda açtığındada saksıda her zaman açan bir çiçek var oluyor. Kısacası her koşulda ayrı bir güzeller. |
Gerçekten heveslendim fişeklediniz beni:D
Rexleri ve caladiumları toparladıktan sonra bromeliads, afrika menekşesi başlarım inşallah, şimdilik ufak sorular ve okumakla yetiniyorum:) Bence başlıktaki eksiklikler çok fazla, yöneticilerden rica etsek afrika menekşesi forumu açılsa, üstüne çok konu var çünkü tohumdan üretim vs. birsürü konu... Umarım yöneticiler önerimi değerlendirir... |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 129766Yeni güzelim.
|
bunu yeni aldım fırfırlı beyaz pembe ebrulu
|
5 Eklenti(ler)
Masanın pencere tarafındakilerin hepsinde tomurcuk varken gölge taraftakilerin hemen hiçbirinde tomurcuk yok. (Bu fotoğraftakiler yer değişimi yapıldıktan sonra çekildi. Masanın ortasında gölge yapan krotonlar vardı, onları yere aldım ve güneş almayanları güneşli tarafa koydum.)
|
3 Eklenti(ler)
merhaba,
acemi menekşe üretimi deneyimcisi olarak:rolleyes: ilk bebişlerimim resmini sizlerle paylaşmak istedim.Çok farklı bir duygu minik yaprakları görmek.Yaprakları atmaya kıyamadığımdan, saksıma birçok yaprak birden dikmiştim.Bu yavrulu yaprağı tek saksıya mı taşımalıyım:confused: Eklenti 129969 Eklenti 129970 Eklenti 129971 |
Nergis;Bu yavrulu yaprağı tek saksıya mı taşımalıyım
Bence hiç yerinden oynatmayın, biraz daha büyüdükten sonra başka bir saksıya alırsınız. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba Nergis Hanım. Hiç meraklanmayın yavrunuz oldukca sağlıklı görünüyor. Ayırıp gelişimi yavaşlatmanıza hiç gerek yok. O saksıda diğerleride yavru verip gelişene kadar kalsın. Bende onlarcasını bir saksıya dktip hatta o saksıda çiçek açan bile oldu Sonra rahat rahat ayırırsınız. O fotoğrafı yüklüyorum.
|
2 Eklenti(ler)
Menekşelerimden sunumlar ...
|
sn. SDurul ve Şener Köksal,
yardımlarınız için teşekkürler.Yerlerini değiştirmiyorum, bakalım komşu yapraklarıda yavru olacakmı? 3 değişik renkte menekşe yapraklarından diktim.İleride tozlaşmayla ebruli renklerde menekşelerim olur mu diye düşünüyordum ama sanırım yapraklarından aşılama yapmak gerekiyormuş... Şener bey menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor.Yaprakları ne kadar canlı ve pırıl pırıl... |
Şener bey bunlar nasıl güzelikler bayıldım biraz da kıskandım desem ayıp olmaz dimi:)Maşallah diyeyim..
Yapraktan üretim konusunda tam bir beceriksizim sinir oluyorum kendime.. |
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19740
Arkadaşlar yeni başlığıma göz atarsanız sevinirim, yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler:) |
1 Eklenti(ler)
Aşımın bugünkü fotosu. Ortadaki yavruya dikkat.. Ondan ümitliyim.
|
bende pembe arsızla mor arsızı birbiriyle aşıladım,ikiside şu yoğun yaprak veripte menekşenin ortası görünmeyen tür var ya.Zaten o yüzden arsız dendiğini düşünüyorum tutarlarsa resimlerini yüklerim köklendirme hormonu ekledim.Tutmazlarsa ayıp olur zaten.
|
Merhaba arkadaşlar menekşelerde ba5 kullananlar uzun vadede etkisi nasıl oldu.Ayrıca EM kullanan oldumu menekşelerde.
|
5 Eklenti(ler)
menekşelerimi beğeninize sunuyorum
|
5 Eklenti(ler)
devamı
|
Çok güzel vibb güle güle büyütün menekşelerinizi. Bordo beyaz değil mi sonuncu. Çok güzel çiçekleri :)
|
vibb menekşelerin çok güzeller güle güle büyüt.Hepsi yalın kat birkaç tanede fırfırlıyla katmerlide alki çeşit olsun derim,yalınkatlarda çok güzel yinede beyaz olan bahar dalı havasında beyaza tüm çiçeklerde hastayım zaten,masumiyeti saflığı çağrıştırır.
|
4 Eklenti(ler)
Açan menekşelerim.
Eklenti 131410 Eklenti 131411 Eklenti 131412 Eklenti 131413 Bu arada tohumdan menekşe denemem hüsranla sonuçlandı, sanırım bu konuda biraz daha bilgi edinmem gerekiyor. Son olarak geçen sene beyaz ve mor menekşemi biraraya getirerek oluşturduğum aşı menekşemi ayırdım, ayırdıklarımdan biri tomurcukta, bi on güne kadar açar diye düşünüyorum açsın hemen paylaşacağım... |
merhaba,
Aralık ayında yaprak çeliği dikmiştim üç ayrı sürgün verdi. Ana yaprağın ortası kahverengileşti sanırım ölecek verdiği yavrulardan bir tanesi çok küçük ana yaprağı kesersem küçük yavruya zarar verirmiyim? |
Ana yapraktan çıkan diğer yavrular yeterince büyükse sorun yok demektir çürümez. Neticede onlar hala aynı kökten besleniyorlar. Zaten ana yaprakda ömrünü tamamlamış.
|
Diğer iki yavru büyükler bu durumda endişelenmeme gerek yok, teşekkür ederim sn. Şener Köksal
|
Masamdaki Cennet.
2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim iş masamdaki Cennettim.Yabancı bir internet sitesinden masaüstü lambasından menekşelerin yetiştiğini öğrenince çok şaşırdım.Ve hemen denemeye koyuldum.Bir aydan beri çiçek açıp duruyorlar.Yerlerini hiç değiştirmediğiniz sürece yıl boyu hep çiçek açtığını anlatıyorlar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025