agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni3031Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-12-2013, 14:00   #541
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
3 ay yavrulama için kısa bir zaman mıdır? Benim bir yaprağım 1,5 ayda yavrulamıştı. Anlayamadım doğrusu...Neye göre değişiyor süre?

eceyıldız beğendi.
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 14:34   #542
Ağaç Dostu

SUDEM's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
3 ay yavrulama için kısa bir zaman mıdır? Benim bir yaprağım 1,5 ayda yavrulamıştı. Anlayamadım doğrusu...Neye göre değişiyor süre?
temmuz başında diktiğim, halen capcanlı duran ve yavrulamayan inatçı yaprağımı düşünürsek tabi ki kısa bir süre ..sadece yavrulama değil 3 ayda bayağı bir yol katetmiş gözüküyor yapraklar...muhtemel ki yavrunun gözükmesi 1 ay gibi bir kısa süre de olmuştur...

SUDEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 15:32   #543
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-09-2013
Arkadaşlar yorumlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Sayın fatito yavrular çıkalı 1 ay olmuştur, fakat ben resim yüklemeyi bilmediğim için ancak resim koyabildim oda oğlumun sayesinde. Sayın sudem yaprakları ağustos ortasında suya ıslamıştım hafif kök salınca birazını perlite birazını torfa diktim. ve tabi biraz ilgi birazda sevgi işin sırrı burada.

menekşezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2013, 11:28   #544
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2013
bunlarda benim minişlerim :)

buyrun

Eklenen Resimler

yaprak7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2013, 14:22   #545
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Yavrularınız çoğu yavru olmaktan çıkmış sevgili yaprak7, kutlarım. Anne yaprakla birlikte gelişenleri ayırabilirsiniz.

eceyıldız beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2013, 23:37   #546
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Bir sorunum var,3 aydır dikili bir çok çeliğimi derin diktiğimi anladım topraklarını eşeledim çoğu yavru verdi.Fakar bir sorun oldu.
Yavrular ya çok sarı **** böyle öbek öbek yumru gibi fışkırdı.
Büyümeleri de aniden durdu.Sararma ve cılızlıkta oluyor kimisinde.
Bende siyah renkli viyollerden bir kaçını çıkarttım.
Kök durumu şaşırtıcıydı.Toprağın altında yapraklar 3 aydır kök salmış her yanı kaplamış.
Bende gördüğünüz şekilde kökleri kısaltıp kestim,şeffaf minik bir kaba yeniden diktim.
Bu durumun sebebi ne olabilir?
Olasılıkları not alayım dedim ,sizlerin fikrine.
1-Siyah viyoller derindi ,başında fazla derine gömdüm, köklenme oldu ama yaprak olmadı. Peki kök atacak yer kalmadıysa yine de yaprak vermesi gerekmez miydi?
2- Derine gömdüm fark ettim,1 ,2 cm toprağı alıp eşeledim.Şimdi çıkanlar neden öbek öbek yaprak oldu? Sarı olup büyümeyenlerde var.
Viyollerin içinde kalıyorlar , anne yaprağa ışık gitse de ,minik yavrulara ışık ulaşmıyor sebep olabilir mi?
3-Sera ortamı oluşturmak yüzünden sürekli nem, ışıksız kalmak sebep olur mu?( ışık alan ve nemi havalandırdıklarım nedense sorunsuz görünüyor)
Ama onlarda ne yavru var nede kök salma yok gibi.
4-Hepsini çıkarıp yeniden dikeyimmi?
Bunların dışında, bazılarında hiç sorun yok büyüme normal sağlıklı.Ne yapacağıma karar veremedim doğrusu.

Eklenen Resimler

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 00:42   #547
Ağaç Dostu

Imay's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2013
Suda köklendirdiğim yaprakların ve yan sürgünlerin kökleri erimeye başladı. (Yapraklar ve sürgünler hala suda) Nedenini anlamadım. Özellikle yan sürgünlerdeki kökler bolca çıkıyor sonra beyazımsı şeffaf gibi olan kökler kahverengimsi bir renk alarak kendiliğinden eriyip suyun içinde dağılıyor. sonrasında da aynı süreç tekrarlıyor. Çözümü nedir? Benzer durumu yaşayan var mı?

eceyıldız beğendi.
Imay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 00:49   #548
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Uzun süre suda beklediği için çürüyor olmalı.

eceyıldız beğendi.
Eski 24-12-2013, 01:24   #549
Ağaç Dostu

Imay's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2013
Kökler hiç gelişemedi ki. en fazla 1 cm kadar uzadı sonra çürüyüp suyun içinde dağıldı. Sağlıklı kök çıksın diye hala bekliyorum. 1,5 ayda 3. kez tekrarladılar bunu. Bugün perlit aldım. Perlite diksem olur mu? Ya da toprağa dikeyim de toprakta mı kök salsınlar? Bu arada gövdelerinde yaprak saplarında sorun yok

eceyıldız beğendi.
Imay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 14:10   #550
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Imay Mesajı Göster
Kökler hiç gelişemedi ki. en fazla 1 cm kadar uzadı sonra çürüyüp suyun içinde dağıldı. Sağlıklı kök çıksın diye hala bekliyorum. 1,5 ayda 3. kez tekrarladılar bunu. Bugün perlit aldım. Perlite diksem olur mu? Ya da toprağa dikeyim de toprakta mı kök salsınlar? Bu arada gövdelerinde yaprak saplarında sorun yok
Sayın Imay ,
köklenme gerçekleştikten sonra toprağa almak daha mantıklı... Ben şahsen hiç suda köklendirmiyorum (çok nadir)... yavru sürgünlerin sudan çok besine ihtiyacı var buda en çok toprakla sağlanır. Benim şahsi fikrim köklenme sonrası toprağa dikmeniz ama kök başlangıçla toprak üst seviye farkı 1.5 cm yi geçmeyin...
başarılar...

maki01 ve eceyıldız beğendi.
kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 15:20   #551
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
2- Derine gömdüm fark ettim,1 ,2 cm toprağı alıp eşeledim.Şimdi çıkanlar neden öbek öbek yaprak oldu? Sarı olup büyümeyenlerde var.
Viyollerin içinde kalıyorlar , anne yaprağa ışık gitse de ,minik yavrulara ışık ulaşmıyor sebep olabilir mi?
3-Sera ortamı oluşturmak yüzünden sürekli nem, ışıksız kalmak sebep olur mu?( ışık alan ve nemi havalandırdıklarım nedense sorunsuz görünüyor)
Ama onlarda ne yavru var nede kök salma yok gibi.
4-Hepsini çıkarıp yeniden dikeyimmi?
Bunların dışında, bazılarında hiç sorun yok büyüme normal sağlıklı.Ne yapacağıma karar veremedim doğrusu.
Sevgili asln,

Sorularınızın cevabını da veriyorsunuz aslında

Anne yaprak belirli bir süre yavruları besler , daha sonra enerjisi ancak kendini yaşatmaya yeter ve bir süre sonra da solar, çürür v.s.

Yavrular, büyüyüp gelişebilmeleri için ışığa ve besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle yavrulama süresi uzun sürmüşse (2 aydan fazla) toprağın içerisinde besin de tükenmiştir. Bu aşamada seyreltik dengeli gübre verebilirsiniz . N,P,K oranları aynı ancak azot bileşeni olarak Ürenin yer almadığı sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. Ben yavrularda Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. İçeriğinde üre yer almadığı için etiket üzerinde yazan miktarı 1/4 oranında seyrelterek kullanabilirsiniz.

Işık almadıkları için yeniden dikmeyi düşünüyorsanız viyolleri üstten keserek ışık almasını sağlayabilirsiniz.

Eski 24-12-2013, 18:25   #552
Yeni Üye

drgozde's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2013
Menekşe yardım...

Merhaba,
2-3 haftadır menekşe ile ilgileniyorum. Takdir edersiniz ki menekşe konusunda pek bir bilgim yok. Koçtaş'tan aldığım menekşelerimin çok fazla yaprağı vardı. Ben de burda anlatıldığı gibi çelikleme metoduyla yaprakları torfa diktim(burada sadece torf bulabildim). Sera yöntemiyle köklerinin çıkmasını ve yavru vermesini umuyorum. Benim size sorularım şunlar;
Bu seradaki yaprakları,
-Her gün havalandırmalı mıyım ve öyle ise ne kadar süre ile?
-Hangi aralıklarla sulamalıyım?
-Evin tam olarak neresine koymalıyım pencere kenarına mı karanlığa mı?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

eceyıldız beğendi.
drgozde Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 19:05   #553
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Sevgili drgozde,
Önceki sayfalara bakarsanız detaylı anlatımlar mevcut. Hem sera yöntemi hem de normal yöntemle ısı, ışık ve su ayarlaması konularında tüm cevaplar var

eceyıldız beğendi.
Eski 24-12-2013, 19:07   #554
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Bunlarda üzerine titrediklerim

Eklenen Resimler

SUDEM ve eceyıldız beğendi.
Eski 24-12-2013, 19:11   #555
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
O zaman daha şeffaf birşey bulayım değil mi. **** serasız sobalı odada mı tutsam öneriniz ne olur.
Bence çok sıcak odaya koymayın. Benim pencere kenarına koyduklarım sıcak odadakilerden daha iyi durumda. Çok sıcak ortamda yaprakta yumuşama oluyor sanki...

eceyıldız beğendi.
Eski 24-12-2013, 22:43   #556
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili asln,

Sorularınızın cevabını da veriyorsunuz aslında

Anne yaprak belirli bir süre yavruları besler , daha sonra enerjisi ancak kendini yaşatmaya yeter ve bir süre sonra da solar, çürür v.s.

Yavrular, büyüyüp gelişebilmeleri için ışığa ve besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle yavrulama süresi uzun sürmüşse (2 aydan fazla) toprağın içerisinde besin de tüketilmiştir. Bu aşamada seyreltik dengeli gübre verebilirsiniz . N,P,K oranları aynı ancak azot bileşeni olarak Ürenin yer almadığı sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. Ben yavrularda Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. İçeriğinde üre yer almadığı için etiket üzerinde yazan miktarı 1/4 oranında seyrelterek kullanabilirsiniz.

Işık almadıkları için yeniden dikmeyi düşünüyorsanız viyolleri üstten keserek ışık almasını sağlayabilirsiniz.
Sevgili maki,
Siz söyleyince yeniden okudum yazdığım soruları. Evet gerçekten cevabı vermişim bilmeden. Fakat forumda toprak değiştirme 6 ay ortalama yazısını bir yerlerde okuyunca kilitlenmişim. Şuna kilitlenmişim: ''tamam toprak 6 ayda eskir. Daha önce eskimez'' .

Ayrıca bunu da hiç düşünmemiştim. ''Yavru besini tüketir.''
Minicik bir yavru ve tek bir çelik anne ne kadarcık tüketirki ? demiştim.
Haklısınız sanıyorum besin azaldı.
Ve siyah derin viyoller ışık almıyor. Bu durumda yine size hayran kaldım.
Tatlı ve anlaşılır anlatımınız, şevkatli üslubunuza hayranım.
Kısaca marullarımı sayenizde daha çok seviyorum
Bu sabah dakikalarca seyrettiğim marulum.
Öyle güzeller ki. Sevgimizi hiç karşılıksız bırakmıyorlar. Yeter ki dillerinden anlayabilelim değil mi

Eklenen Resimler

esemeral beğendi.
Eski 24-12-2013, 23:35   #557
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Çok teşekkür ediyorum sevgili asln , çok zarifsiniz

Bitkinin besini tüketmesi dışında ,sulama sırasında da toprağı bir anlamda yıkamış oluyoruz. Besin bu su ile akıp gidebiliyor.

Menekşelerede 6 ayda bir toprak değiştirilmesinin nedeni, düzenli besin takviyesi sonucu toprağında biriken tuzu uzaklaştırmaktır. Tuzlanma arttıkca bitki, verilen besiniden faydalanamaz hale gelir sevgili asln. Yani gelişmesi için önce düzenli besin veriyoruz, 6 ayda bir de bu besinden kaynaklanan tuzlanmayı gidermek için toprak değişimi yapıyoruz

Bunun yanısıra alttaki yaşlanmış kökleri de eski toprakla birlikte uzaklaştırarak yeni, taze köklerin gelişmesini teşvik etmiş oluyoruz.

Eski 25-12-2013, 00:22   #558
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Yaprakları yeni şeffaf kaplara aldım.Hepsi köklenmiş meğerse.Karanlıkta kalmışlar.Toprakta pres olmuş yazdan beri
Bir soru daha oluştu aklımda, ben yavrulu yaprakları ve yavrusuz çelikleri spreyle suluyorum. Seramın içinde üstten fısladığımda hepsine ulaşıyordu.Yapraklarda bunu seviyordu.
Peki şimdi gübreli suyu spreyle verirsem yaprak ve yavruları yakarmı?
Bu gübre yapraklarada faydalımı?
Henüz kullanmadım sayın menekşecibaba dan almıştım.Üresiz sıvı gübrem var. cevabınıza göre hareket edeyim sevgili maki.

Eski 25-12-2013, 01:55   #559
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Besin katkılı su verirken yapraklara gelmemesi gerekiyor sevgili asln, yaprakları yakabilir.

menekşecibaba'dan gelen gübrenin içeriği nedir, bilemiyorum.

Eski 25-12-2013, 09:06   #560
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Bende güneş gören pencere önünün daha uygun olacağını düşündüm sevgili Fatito...
Birde daha önce yaptığım gibi ama bu sefer pet bardağıyla beraber kavanoza koydum...

fatitoo beğendi.
eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2013, 10:49   #561
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Besin katkılı su verirken yapraklara gelmemesi gerekiyor sevgili asln, yaprakları yakabilir.

menekşecibaba'dan gelen gübrenin içeriği nedir, bilemiyorum.
N.P.K 3.8.4 Yazıyor. Sanırım ideal üresiz gübrelerden.
Böylece bu günden itibaren yapraklara gelmeden bebeklere besin takviyesi yapacağım. Fikir edinilmesi için yavruların durumunu ekliyeceğim .

Eski 25-12-2013, 11:04   #562
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Gördüğünüz gibi hem alttan, hemde yukarılardan kök atmış.Derinde olan her yeri yıkadım.Kökleri bu şekile kadar kestim.Doğrum yaptım?
Yukarıdaki kökler artık dışarıda kaldı.Yoksa en alttakileri kesip yukarıdan mı dikmeliydim?

Eklenen Resimler

Eski 25-12-2013, 12:57   #563
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Gördüğünüz gibi hem alttan, hemde yukarılardan kök atmış.Derinde olan her yeri yıkadım.Kökleri bu şekile kadar kestim.Doğrum yaptım?
Yukarıdaki kökler artık dışarıda kaldı.Yoksa en alttakileri kesip yukarıdan mı dikmeliydim?
Sayın asln şu an resim ekleyemiyorum en kısa zamanda ekliycem. Haziran ayında diktiğim çeliklerin yavrularını aldım hiçbir işlem yapmadım, kök kısmını düzeltsemmi dedim üşendim düzeltmedim, yavrularını ayırıp olduğu gibi yeniden diktim o çelikleri Ekim ayının başında, şimdi ikinci yavrular patladı bile. Onun için çok hasasiyet göstermeyip şu an resimde yayınladığınız gibi dikseniz tutar diye düşünüyorum.

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2013, 00:13   #564
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus Mesajı Göster
Sayın asln şu an resim ekleyemiyorum en kısa zamanda ekliycem. Haziran ayında diktiğim çeliklerin yavrularını aldım hiçbir işlem yapmadım, kök kısmını düzeltsemmi dedim üşendim düzeltmedim, yavrularını ayırıp olduğu gibi yeniden diktim o çelikleri Ekim ayının başında, şimdi ikinci yavrular patladı bile. Onun için çok hasasiyet göstermeyip şu an resimde yayınladığınız gibi dikseniz tutar diye düşünüyorum.
fotoğraf bekliyoruz teşekkürler sami bey.

Eski 26-12-2013, 09:31   #565
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Benim minişim nihayet yavru verdi 1 Kasım dikim tarihim...

Eklenen Resimler

Eski 26-12-2013, 11:11   #566
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Bahsettiğim toprak altında kalan yavrular. Eski derin viyolleri boşaltınca hayret ettim. Bazılarına işaret koydum. Gördüğünüz yavru topraktan 1 cm yi geçkin altta gömülü çıktı. Spreyle yıkama yapınca ortaya çıkan bebek. Derin dikenlere, yavrum çıkmıyor diyenlere faydası olur umarım
Ayrıca yüksek viyolde olduğundan yaprak ışık almış , toprak hiç güneş görmemişti. Besinsiz bırakıp sadece su verdiğimden hepsi bu durumdaydı.

Eklenen Resimler

eceyıldız beğendi.
Eski 26-12-2013, 11:15   #567
Ağaç Dostu

asln's Avatar

İlk dikimi çizgi olan yerden yapmıştım.Ayrıca çok uzun dikip yine derine gömmüşüm. 4 aydır hayatta kalıp bebeğini toprak altında büyütmüş. Görmek içi Spreyle yıkadım. Yeniden diktim. Toprağın 3 cm altında bulduğum bebek

Eklenen Resimler

eceyıldız beğendi.
Eski 26-12-2013, 11:21   #568
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Sağdaki ok işaretli sevgili makiye bahsettiğim ve beyaz çıkıyor dediğim yavrulardan.Bu yaprak 4 aydır yaşıyordu. Yavru yumak olmuş toprağın altından çıktı.

Çizgi işaretli olanın uçları toprak dışındaydı fakat büyümüyordu. Yıkayınca geri kalan kısmını görebildim.
En alttaki şeffaf saplı olanda aynı durumda gömülüydü.
Toprağımız ışık ve besin alamayınca böyle şeffaf ve renksiz yavrular oluşuyormuş demek ki.

Eklenen Resimler

SUDEM ve eceyıldız beğendi.
Eski 26-12-2013, 11:29   #569
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Bu yavruyu çok zor görebildim. Ah bu yaprak sararmış eriyecek demiştim. Elime aldığımda toprak kökte yumak olmuştu. Ilık sprey su ile fıslattıkça bembeyaz bebekleri gördüm.
Harika bir bebek

İkinci fotoğraf ise hala sonunu merak ettiğim yapraklardan.
Birbirine yapışık halde ne olacaklar bilmiyorum. Bu öbek 1,5 cm uzunluğunda. Ben ilk çıkartırken sadece üst şemsiye gibi yaprakları görüp fark etmiştim. Saplar şeffaf camsı ve toprak altında kalmıştı.
Diktim olmuyor, yavru nerde vss. diyen arkadaşlar aynı hataları yapmazlar umarım. ''Kaç ay oldu, yavru yok, toprağın altında neler oluyor'' diye benim gibi merak edenlere yardımcı olması için.

Eklenen Resimler

Eski 26-12-2013, 16:43   #570
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-09-2013
28 Ekimde ithal menekşe yaprağı diktim bir akrabama gitmiştim, oradan getirdim. İnşallah en kısa zamanda bende yavrusunu görürüm.

fatitoo, asln ve eceyıldız beğendi.
menekşezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
afrika menekşesi, çelik, menekşe, üretim, yaprak

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025