![]() |
|
![]() |
#691 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-03-2008
|
Değerli arkadaşlar, Bir kaç yıllık menekşelerimin yapraklarında küflenme başladı. Önce çiçeklerinde küflenmeyi farkettim. Bir kaç gündür de yapraklarda farkettim. Bununla nasıl başedebilirim. Bilgilerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Sitenizi beğenerek, ilgiyle takip ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#692 |
Yeni Üye
|
Menekşelerin sağlıklı zamanları, paylaşmak istedim. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#693 | |
Ağaç Dostu
|
Küllenme , mantarın neden olduğu bir hastalık caferyildiz77, konu ile ilgili geçmiş sayfalarda bilgi bulmanız mümkün. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Yeni Üye
|
Değerli Maki01, Siteyi takip ediyorum. Söylediğinizde haklısınız. Site içerisinde konuyla alakalı yazılar olabileceğini biliyorum. Hakikaten çok değerli bilgiler veriliyor. Benim siteye yazıp bilgi talep etmem biraz can havliyle oldu. Söylediğim gibi küllenmeyi o gün farkettim. Daha önce de "unlu bit" problemi yaşamıştım. O konudaki yazıları okuyup faydalanmıştım. Küllenme problemi yaşadığım menekşeler en az üç yıllık. Aynı ortamda ve aynı şartlarda bulumalarına rağmen daha önce böyle bir problem yaşamadım. İlgilendiğiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Saygı ve muhabbetlerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili caferyildiz77, Yeni üye olduğunuz için site kullanımındaki pratik yöntemleri henüz bilmemeniz çok doğal. O nedenle ilgili linki "Bu konuda ara" menüsünü kullanarak eklemiştim. Tekrar soruları ve gereksiz mesajlar malesef bilgiye erişmeyi zorlaştırıyor. Acil durumlarda ben de terkar sorusu yazabiliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
Sadece iki yaprakta bu beyaz halkalı göbekte kuruma olan delik açıldı.Çevrede böcek, sıçrayan uçan kaçan bir canlı yok. Halka kendinden ben işaret için çizmedim.İkinci yapraktada aynısından minik oluşmaya başlamış. Bu nedir? Göbek temiz, beyaz pırıltılar su parlaması. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#698 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-06-2013
|
merhabalar. küçük bir deneyim paylaşmak istiyorum burada. Tanıyıp güvenmediğim yerden menekşe almamaya çalışıyorum renklerini çok beğensem bile. bugün bir yakınımdan 3 adet menekşe hediye geldi. biraz korkarak da olsa hemen saksılarını değiştirmek istedim. tahmin ettiğim gibi 2 tanesinin toprağı çok ağır, sırılsıklamdı ve perlit içermiyordu. bir tanesinin toprağının içinden ufakcık bir sinek çıktı, öldürmeye çalıştım ama çok küçüktü bilmiyorum artık ne oldu. Büyük bir kabın içine ılık su doldurup önce yaprak kısımlarını sonra köklerini 30-40 saniye kadar suyun içine batırdım, kuruladım, toprağını değiştirdim ve karantinaya aldım. Umarım işe yaramıştır. Şimdi o sinek ve ya göremediğim başkaları uçup sağlıklı menekşelerime konmuş mudur diye telaşlanıyorum. Bilmiyorum belki de paranoya ama insan gözü gibi baktığı çiçeklerine kıyamıyor... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#699 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2013
|
ama böylede havasız kalmaz mı zavallıcık.. rengi de pek güzelmiş maşallah.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Ağaçsever
|
Sevgili ngr33, özellikle derin bir kap aldım içine bol hava dolsun diye ama haklısın arada açıp havalandırmam gerekiyor. yaprakları kuruladım ama hala nemli oldukları için çok az güneş olan bir odada şu an. yarın güneş alan havadar odaya çıkaracağım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#701 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
Alıntı:
![]() Sonra her gün mercekle gözetledim uçan kaçan bir şey çıkmadı.Sanırım yıkarken elim sürttü ve ben yaptım tozları.Geçti şükür bir şey yokmuş |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#702 |
Ağaçsever
|
Merhaba Yukarıdaki mesajımla ilgili bir gelişme daha paylaşmak istiyorum, benzer bir sorun yaşayan olursa yardımcı olur belki. cuma sabahı üzerinde sinek gördüğüm menekşeyi ve birlikte gelen diğer ikisini ayrı ayrı kutulara koymuştum. Kutuları cuma ve cumartesi 4-5 saatte bir 10-15 dk havalandırdım, sürekli gözlemledim ve herhangi bir sinek, böcek göremedim. Bu sabah yani Pazar sabahı baktığımda ise 3 kutunun da dibinde 2-3 tane ölmüş ufak sinek vardı. Canımın ne kadar sıkıldığını tahmin edersiniz. Hem bu forumdan hem de başka kaynaklardan araştırdığımda gördüğüm ölü sineklerin beyaz sinek olarak adlandırıldığı ve kurtulmanın nispeten kolay olduğu sonucuna vardım. şimdi diğer menekşelerimi de kontrol etmek amacıyla hepsini sırayla 2-3 gün kapalı kutularda tutup gözlemleyeceğim. Yaptıklarım doğru mu bilmiyorum ama umarım hepsini sineklerden kurtarırırm. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili e.aydemir, Fotoğraftaki zararlı torf sineği diye bildiğimiz türde ve beyaz sinek gibi bitkiyi kısa sürede perişan eden zararlı kadar korkulacak hasarlar vermiyor. Aşırı nemli ortamlarda hızla çoğalabiliyor. Chrysamed-S ya da herhangi bir sinek öldürücü ile bunlardan kurtulmanız mümkün. Chrysamed yaprağa zarar vermiyor ancak sinek öldürücüyü menekşeye direkt gelmeyecek şekilde etrafına sıkabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Amerikan sitelerinde 1 Lt suya 1 çay kaşığı çamaşır suyu koyup ilaçlama yaptıklarından bahsediyorlar mite ve bu tip sineklere karşı ama çiçeklere gelmemesi lazım çiçekler kurur zaten hiç bir ilaç çiçeğe gelmemeli |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Ağaçsever
|
maki01'in önerdiği sinek ilacını koşa koşa gidip aldım, önce kutunun tabanına sıktım sonra menekşeyi içine koydum, ara ara havalandırarak gözlemliyorum. Sonuç: sanırım tamamen kurtuldum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#706 |
Ağaçsever
|
Merhaba, Bugüne kadar, yıllardır, herhangi bir hastalık ile karşılaşmadığım için hastalıklar konusu ile ilgilenmeye hiç ihtiyaç duymamıştım. Sorunum : 1.Yetişkin ya da yavru menekşelerde özellikle yaprak saplarının gövdeye bitiştiği - o erişilmesi zor alanda - bir miktar, ve yaprak saplarının muhtelif yerlerinde ve az sayıda da yaprak üstlerinde küçükleri topluiğne başı kadar hatta daha küçük, büyükleri ise ortalama bir kırmızı mercimek büyüklüğünde beyaz noktalar / oluşumlar. 2. Köklendirmek üzere diktiğim yapraklarda, yaprak yüzeyinde ve giderek artan miktarda, yine aynı beyaz noktalar / oluşumlar. Parmakla dokunulduğunda iplikimsi / sümükümsü bir yapıda uzuyorlar. Menekşelerin durumu : Şu an yapraklarda sararma, ölme, zayıflama vb bir sorunları yok. Gayet sağlıklı görünüyorlar ve çiçeğe durdular, kimileri açtı. Sorunu neden şu ana kadar teşhis edemedim? : Yakın zamana kadar menekşelerimde sadece torf kullanıyordum. Ve böyle bir sorunum da olmamıştı. Sitenizden ve başka sitelerden, spagnum torfu, perlit, vermikulit karışımının ideal olduğunu öğrendiğim için bu materyallerden satın aldım ve menekşelerimi peyderpey bu karışımdan oluşan toprağa dikmeye / aktarmaya başladım. Bu beyaz oluşumlar menekşenin köküne doğru ve yaprakların gövdeye bitiştiği alanlarda olduğu için bunları perlit parçaları olarak değerlendirmiştim. Sorunun kaynağı : Çok uzun zamandır dışardan menekşe almadım. Başka bitkiler aldım; ama onlar menekşeler ile aynı ortamda değil ve onlarda benzer bir sorun yok. Bir istisna dışında... Bir Emel Hanım çiçeği almıştım. Aldığımda bir sorun yoktu. menekşelerin hemen yanında duruyordu. Onun da yaprak diplerinde aynı oluşumlar vardı. Dışarı çıkardım, yapabildiğimce temizledim. Şu an sorun yok gibi. Bu nedenle, hastalığın dışarıdan gelmiş olma ihtimali zayıf geliyor bana. Sömestr tatilinde 18 gün kadar evde değildim. Ev, dolayısıyla çiçekler havasız kaldı. Zaten sorunu da tatil dönüşü fark ettim aslında. Basiretim bağlandı, "Havasız kalmışlardır, geçer." dedim, büyütmedim. Evet hakikaten azaldı; ama geçmedi. Neden şimdi peki? : "Arkadaşım, 2 aydır varmış, yazmak şimdi mi aklına geldi?" diyebilirsiniz, haklısınız. Azalıyor, havasızlıktan olmuş, deyip fazla önemsemedim. Azaldı da. (Köklendirmek için diktiğim yapraklar hariç.) Ancak, 2 gün önce, Menekşecibaba'dan epeydir niyetlendiğim menekşelerden bazılarını almaya karar verince, "Ola ki bulaşıcı, tehlikeli bir şeydir; alacağım menekşelere yazık olmasın!" diye düşündüm. Ne de olsa şu an elimde olanlar pazarlardan alınma, adı sanı belli olmayan menekşeler; ama alacaklarım cins. Böylece üç dört saattir okuyarak biraz fikir sahibi olabildim sorunum konusunda. Bana yardımcı olabilir misiniz? : (Farkındayım, fotoğraf olmadan konuşmak zor, ilk fırsatta çekmeye çalışıp yollayacağım.) Acaba sorunum unlu bit mi yoksa küllenme ya da başka bir şey mi? Buradaki fotoğraflardan gördüğüm unlu bite benzer bir canlı bulamadım menekşelerimde; tabii gece gözüyle bu, yarın yine inceleyeceğim, beyaz olduğu için perlit parçalarından ayırt edememiş olabilirim. Yalnız bir tanesinde, diplerdeki bir çiçek tomurcuğu üzerinde hızla hareket edip kaybolan minik bir canlı gördüm; ama neydi, neye benziyordu ayırt edemedim.) Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim. EK: Unlu bitmiş, yaratıkları gördüm. Ulaşılması güç dip noktalardakileri alkole batırılmış kürdan ile, yaprak sap ve üzerlerindekileri yine alkole batırılmış kulak pamuğu ile mümkün olduğunca temizledim. Acaba alkol yapraklara zarar verir mi? Dün gece 1 lt su + 2 çorba kaşığı arap sabunu + 2 çorba kaşığı zeytin yağı + 3 diş sarmısak karışımı yaparak bir tane menekşeye denemek için püskürttüm. Bugün, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Ancak bu işle böyle başetmek, kökünü tamamen kurutmak sanki biraz imkansız gibi geliyor bana. Elle temizlemede mutlaka hastalığı yavaşlatabilir ama bir yumurta bile kalsa bunlar yine üreyecektir. Üstelik, işin kötü yanı, sadece Afrika menekşelerinde kalmıyor, başka çiçeklere de bulaşıyor. Acaba bana, kesin ve kökten çözüm için hangi ilacı önerirsiniz? Düzenleyen demlichay : 26-03-2014 saat 11:01 Neden: İlave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili demlichay, Uzun bir süredir unlu bit varsa mücadelesi gerçekten çok zor oluyor. http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm başlığında önerilen kimyasal zehirlere başvurmak zorunda kalabiliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Ağaçsever
|
sayın demlichay'ın yazdıklarının aynısı yaşıyorum sanırım. Bana 1 ay kadar önce hediye menekşeler gelmişti ama onlar hala ayrı yerde duruyor, yavrularla hiç temas etmediler. Şimdiye kadar unlu bit sorunu da yaşamadım. 2 tane yavru menekşede aynı anlattığınız gibi beyazlıklar gördüm ve ufalanmış perlit sandım. en sonunda dayanamayıp topraktan çıkardım. 1-2 dakika süreyle suda beklettim hem yaprak hem kök kısımlarını. Daha sonra da alkollü pamuk ile silip yeni topraklara aktardım. ![]() ![]() Hala emin değilim ama burda yazan ilaçları temin edip önlem alsam iyi olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#710 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-11-2013
|
İyi akşamlar arkadaşlar, Bizim menekşelerimizde bir problem oluştu. Yaprakları alacalı bir biçimde sararmaya başladı. Yeni yapraklar da çıkarıyor onlarda bir sorun görünmüyor ama diğer yaprakları sararıyor. Yaprakların üstüne ve altına baktım ama kıpırdayan bir şeyler göremedim. Sadece bir küçük sinek uçuştu. Bu menekşeler dedem ve anneannemindi; güney cephe evlerinde bol güneş gören bir yerdelerdi. Yaklaşık 4-5 aydır annemin evindeler ve ev kuzey cephe nispeten daha az güneş alıyorlar. Üç saksı var ve ikisinde bariz bu sorun görünüyor. Üçüncüde de biraz başlamış ama onu ayırdık hemen diğerlerinin yanlarından. Önce dedemizi ve sonra anneannemizi kaybettik dolayısıyla bu menekşeler bize onlardan yadigâr ve bizim için manevi bir değer taşıdıkları için onları kaybetmek istemiyoruz. Resimlerini paylaşıyorum lütfen bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#711 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Sizin sorununuz da, benimkine çok benzer görünüyor. Resimlerde, o yaprak diplerinde görünen şeyler bende de var. Köklere bakmadım; ama orada da olduğu kesin. Mücadele etmekte fayda var. Kullanacağımız ilaçlar konusunda haberleşip sonuçlarını bildirmemiz, bizim ve aynı sorunu yaşayan ya da yaşayacak olan başkalarının faydasına olacaktır. Haberleşelim lütfen. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#712 |
Ağaçsever
|
Haklısınız Sevgili demlichay. Forumda yazılanları hep okuyorum ama tam olarak ne yapmam gerektiği konusunda bir karar alamadım. Şu an büyük menekşelerimin hepsinin üzerinde çiçek var, 1-2 hafta daha bekleyip çiçekler solunca saksı değişimi yapmayı planlıyorum. Bahsedilen ilaçları o zaman uygulasam daha iyi olur düşünüyorum. Yavru menekşeler için karar veremedim daha, şu an sağlıklı görünüyorlar ve huzurlarını bozmak istemiyorum. Kısacası ne yapacağımı pek bilmiyorum. Gelişme oldukça burdan hem yazı hem fotograf paylaşırım. Çok ilerlemeden bu sorundan kurtuluruz umarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#713 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yapraklardaki bu tür lekelenmeler iki nedenden kaynaklanabiliyor. Birincisi sulama düzensizliği ve uzun süre susuz kalma, diğeri ise ıslak yapraklara gelen direkt güneş ışığı. Öncelikle sağlam yapraklardan çelik alarak , çoğaltmanızı öneririm. Bunun yanısıra aynı saksıda birden fazla kök olan menekşeyi ayırıp, ayrı saksılara alırsanız bitki daha sağlıklı gelişecektir. Aydınlık ama direkt ışık almayacak bir bölgeye yerleştirin lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
büyüklerin çiçekleri solmak üzere 1 hafta daha bekleyip harekete geçmeye karar verdim. Hergün gözlemliyorum, unlu bite benzer bir oluşum göremedim ama tedbiri elden bırakmayacağım. Çiçekler kuruduktan sonra çiçek saplarını ve fazla yaprakları ayıklayıp arap sabunu+ sıvıyağ +sarımsak karışımını hem yapraklara hem de yaprakların kökle birleştiği bölgelere uygulamayı planlıyorum. Toprak değişimini de aynı yapacağım. küçük yavrulara da bu karışımı uygulamayı planlıyorum ama topraklarını değiştirmeyeceğim zaten hassaslar... Aklıma takılan şöyle bir durum var, yaprakları ayıklarken biliyorsunuz gövdede kesik taze oluyor. Yani o bölge henüz kurumadığı için, sabun karışımı o bölgeye zarar verir mi acaba? Her durumda zor bir iş olacak sanırım, saksı değişimini sabah erken saatte yapmak daha doğru ama bu sefer de ıslak yapraklara güneş ışığının zarar verme riski var. gelişmeleri paylaşırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-11-2013
|
Teşekkür ederim Maki. Topraklarını değiştirdik; çok sararan yapraklarını da kestik. İki kökü de ayırdık ve iki de çelik aldık. Yaklaşık dört aydır hiç sorunları yoktu ama son bir ayda böyle oldular. Direkt güneş ışığı almıyorlar ve sulamaya da dikkat edeceğiz. Zamanla iyileşmelerini umuyorum. Sulamayı tabaktan yapıyoruz. Sizler nasıl yapıyorsunuz? Alttaki tabaktan mı üstten mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#717 |
Ağaç Dostu
|
Cyclamen mite yani siklamen akarı 2 senedir yaşamamama rağmen her baharda korkulu rüyam oluyor. Mart'ın ilk günlerinde de bir menekşemin göbekteki yapraklarındaki grileşme ve bozulma nedeniyle "acaba" mı endişesi yaşattı. Biraz da panikle hemen göbekteki yaprakları kopardım, yanlıştı ![]() Mite çok ciddi bir problem, emin olmadan iddia edemezsin. Hele de bu menekşenin kaynağı satış yapan , dürüst, inandığınız, güvendiğiniz bir arkadaşınızsa... ![]() Göbekteki yaprakları koparıp attığım için inceleyebileceğim büyüklükte yaprağı 10 gün bekledim. USB mikroskopla 50 kat büyütülmüş çekimleri. Mite'dan eser yok ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprakların bozulması ile ilgili diğer düşüncem ise gübreli su ile üstten sulama yaparken merkezdeki yapraklara da yanlışlıkla dökerek yanmasına neden olmuş olmamdı ki öyle olmuş ![]() Ve bugün verdiği taze sağlıklı yapraklarıyla beni korkutan menekşem sorunsuz gelişmeye devam ediyor. Gübreli suya dikkat arkadaşlar, benim gibi gereksiz endişelere kapılabilirsiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#718 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Ben arap sabunu+zeytinyağı+ sarımsak karışımını tüm menekşelerime uyguladım. Birçok defa güvenilir olduğu yazılmasına rağmen, sabunun yapraklara zarar vermesinden korkuyordum. Işıktan zarar gelmesin diye gece karışımı püskürttüm. Zarar vermek bir yana yapraklar iyice kendine geldi, parladı. Şu an herhangi bir hastalık vs görmüyorum. 2 hafta sonra tekrar bu karışımı uygulayacağım ne olur ne olmaz. Toprak değişimi de 2-3 hafta kadar erteledim. Siz de çözüm bulmuşsunuzdur umarım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2013
|
Acil yardıma ihtiyacım var
Resimden ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum. Menekşelerımde gri toza benzeyen yuvarlak lekeler oluştu. Hastalık ve zararlılar kısmında okudum kadarıyla kuşini küf e benziyor. Birkaç ilaç tavsiye etmişsiniz ama yaşadığım yerde zirai ilaç satan bir yer yok. Bu hastalıktan beni kurtarabilecek başka bir çözüm varmı acaba? Güzelim çiçeklerim gözümün önünde gidiyo. Lütfen yardım edin. Odayı hergün havalandırıyorum ve sulamayıda toprağı kuru ise yapıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#720 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Nevzer, çiçeğin merkezine doğru siyah bir nokta gördüm. Yanılmıyorsam sorun trips. Trips bir tür zararlıdır ve çiçeğin stigma çevresinde yerleşirler. Bütün çiçekleri koparın. Menekşenizi 40° ye yakın sıcak suyla iyice duşlayın. 1 lt. ye 2 şurup kaşığı bulaşık deterjanı koyup spreyleyin. Yeni açacak çiçekleri de kontrol edin. Bu işlemi tekrarlamanız gerekebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
menekşe |
|
|