agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni336Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2015, 14:56   #1
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Birkaç hafta önce çöple menekşe yapraklarının dibini kurcalayıp yavru vermişler mi aceba diye bakarken bir şey dikkatimi çekti. Tırtıl gibi bir şey yaprak saplarını kemirip kemirip oymuş, sonra diğer saksıya geçmiş sonra diğerine sonra diğerine gibi. İyice baktım ama bir şey göremedim. Bugünse suya koyduğum bir yaprağı çevirince onu gördüm. Kabus beyaz tozlu canavar, nam-ı diğer unlu bit Kuyruğundan yakalamaya çalıştıkça pusup iyice toplanıp sapta oyduğu deliğin içinde korunmaya çalışıyordu. Uğraşa uğraşa yakaladım namıssızı tuttuğum gibi camdan aşağı attım.

Yavruları, yaprakları iyice kontrol ettim başka göremedim. İnşallah başka yoktur.

Eklenen Resimler

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2015, 14:12   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-01-2013
arkadaşlarım ve abi/ablalarım benim menekşemde bir sorun var ancak ne oldugunu anlamadım.yaprakları yumuşadı ve kök çürüğü olduğunu sanmıyorum.dış yapraklarında yumuşama çok fazla neredeyse parmağımla katlayabiliyorum yaprağı.fazla sulamıyorum.şuanda çiçek açıyor bol çiçeği var. durdugu yer bıraz soğuk ondan olabilir mi **** çiçek açtığı için olabilir mi?fotoğraf yükleyemiyorum hata veriyor.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Düzenleyen akgül : 10-01-2015 saat 14:15 Neden: ekleme
akgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2015, 17:44   #3
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
+10 derecede sorun yaşamıyorum, yani "birsz soğuk"ta yumuşama ya da bozulma olmuyor. Sorun sadece dış yapraklarda ise endişelenmeyin derim.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2015, 19:50   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-01-2013
Çok teşekkür ederim. Çok endiselenmistim. Şimdi bir kez daha kontrol ettim dıs yapraklarda yumusama var sadece. Ortalardaki yaprak diri ve canli. Tekrar cok tesekkürler. Şimdi daha sicak bir yere aldim ne olur ne olmaz diye

akgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2015, 06:09   #5
Ağaç Dostu

redbullah's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2009
Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..

redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2015, 16:09   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-05-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi redbullah Mesajı Göster
Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..

Bir daha düşünmüyorum kısmını görünce üzüldüm. eğer mümkünse yerini değiştir. belki yerlerini beğenmiyorlar olabilir. çünkü hepsi birden gidiyor diyorsun. yani büyük ihtimal ya çok güneş, çok havasız veya sudan dolayı **** topraktan hava almıyor olabilir benim ki teori ama yine de dene. zor değil umudunu kaybetme. saygılar..

İBRAHİM L. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 02:37   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-07-2015
Merhabalar,
Menekşelerimin üzerinde delikler ve kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Sebebi nedir? Salgın hastalık olmasından korkuyorum. Şimdiden yanıtlar için teşekkürler.

Eklenen Resimler

Raven91 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 12:47   #8
Yeni Üye

Merhaba raven91; Sanki çiçekleriniz yer değiştirmeden dolayı birazcık yanma (yani güneşe gelmiş) ve **** hırpalanmış olabilir. bana öyle geldi.

Eski 25-01-2015, 16:34   #9
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

İzmir gibi yaz aylarının aşırı sıcak olduğü illerde baharda başlamak kökler henüz yeterince gelişmeyeceği için kök çürümesi riskini arttırıyor. Hemen başlamanızı öneririm.

Ek olarak toprak karışımının 2 ölçü perlit gibi inorganik malzemeden ve bir ölçü sfagnum torfundan oluşması ( Perliti daha da arttırabilirsiniz , 2 torf 3 perlit gibi ) en az kayıpla yazı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Küçük saksıyı da unutmamak lazım

Eski 02-02-2015, 12:19   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-02-2015
Merhabalar,
Menekşemin saksısını değiştirirken toprağında, özellikle kök kısmına doğru minik boncuk büyüklüğunde sari ve mavi yumurta gibi şeyler buldum. pecete ile kolayca ezildiler ince kabuk gibi dışları var. acaba herhangi bi sinek böcek yumurtası olabilirmi?

sirinbusem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2015, 19:59   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2015
Büyük bir ihtimal sizin yumurta dediğiniz şey gübre Ama fotoğraf olmadan kesin söyleyemez

Gokce-N Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2015, 23:04   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-09-2014
Sevgili @maki01 yukarda dert yandığım ve kök çürümesi tesbitiniz sayesinde tedaviye başladığım bir zamanlar kocaman olan tedavi sonucunda serçe parmağımın ucu kadar kalan o ilk menekşem hala hayata tutunuyor inat ettim bir gün ondan tekrar çiçek alacağım ondan asla vaz geçmedim.
Hepimize bol şans...

menekşeci_şirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2015, 14:30   #13
Ağaçsever

Yasmins's Avatar

Giriş Tarihi: 16-06-2009
Galeri: 46
Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.

Yasmins Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2015, 13:59   #14
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yasmins Mesajı Göster
Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.
Sevgili Yasmin hanım saksıları iyice dezenfekte etmenize bir şey diyemem ama toprakla uğraşmayın derim yeni temiz toprak kullanın hatta forumda saksıları bile atanları duydum sonuçta aylar hatta yıllarca süren bir emeği heba eden hastalıktan söz ediyoruz yine de siz bilirsiniz toprak dezenfektasyonu hakkında bilgiler mevcut forumda ararsanız bulacağınıza emin olabilirsiniz...

Bol şans...

Eski 17-04-2015, 16:17   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-04-2015
Menekslelerim yaprakları baygın ne yapmalyim

shnzky Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2015, 17:00   #16
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Saksıdan çıkararak kökleri kontrol edin, kökler çürümüş olabilir.

Eski 23-05-2015, 15:47   #17
Yeni Üye

Merhaba

Arkadaşlar uzun süredir sadece menekşe besliyorum. Bazılarının fotoğraflarını size gönderiyorum. Bu aşağıdaki menekşem iş yerimde baktığım ve ortalama 5 yaşında. Toprağı 6 aylık.Name:  menekşe.jpg
Views: 1039
Size:  36.2 KB

Eski 07-07-2015, 15:13   #18
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Kazara çarpmalara bağlı doku zedelenmesi gibi duruyor Raven91, genel görünümleri oldukca sağlıklı.

Eski 11-07-2015, 00:01   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-07-2015
Çok teşekkür ederim yanıtlar için. Bir menekşemi mite denen beladan kaybettim. Tekrar başka bir hastalık mı bulaştı diye korktum açıkçası. İçim rahatladı açıkçası. tekrar teşekkürler.

Raven91 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2016, 09:14   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-02-2011
Merhaba iki adet menekşemin yaprakları fotoğraftaki gibi oldu. Sanırım birinden diğerine bulaştı. Ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevirim. Not. Menekşelerin türlerini bilmiyorum.

Eklenen Resimler

gberil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2016, 09:15   #21
Yeni Üye

Tek fotoğraf yükleyebildiğim için iki paylaşım oldu. Bu da diğer menekşem. Teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 02-03-2016, 21:06   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-03-2016
Merhabalar. Benim afrika menekşemin yaprakları çok sağlıklıyken bir anda cansızlaşmaya başladı, yaprakları toprağına değiyor. Sebebi ne olabilir? Ne yapmayalım? Şimdiden teşekkürler.

glcnkvk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2016, 14:00   #23
Ağaçsever

Sayın gberil
Menekşeniz direk güneş ışığı mı alıyor? Menekşeler direk güneş ışığı alırsa yaprakları deforme olur yanar mümkün olduğunca direk güneş ışığından korumanız gerekir.

Sayın glcnkvk

Bir fotoğraf koyar mısınız?Fotoğraf menekşenin tamamını ve saksısını içerirse güzel olur.

Herkese bol şans...

Eski 04-03-2016, 15:27   #24
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşeci_şirin Mesajı Göster
Sayın gberil
Menekşeniz direk güneş ışığı mı alıyor? Menekşeler direk güneş ışığı alırsa yaprakları deforme olur yanar mümkün olduğunca direk güneş ışığından korumanız gerekir.

Sayın glcnkvk

Bir fotoğraf koyar mısınız?Fotoğraf menekşenin tamamını ve saksısını içerirse güzel olur.

Herkese bol şans...

Merhaba, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Evet direk güneş ışığı alıyor. Tavsiyeniz üzerine güneşten uzaklaştırdım. Çok teşekkürler

Eski 07-03-2016, 11:06   #25
Ağaçsever

Sayın gberil,
Yardımcı olduğuma sevindim menekşeleriniz direk güneş ışığı alan bir cam kenarında ise güneş geçene kadar ince bir tül perde çekip güneş ışınlarının fazlasını filtrelemek perdeden süzülen ışıkla da menekşelerinizi güneşlendirmek doğru olanı güneş geçince perdeyi tamamen açmanızda zarar yok yeter ki direk olarak güneş menekşenizin üzerine vurmasın.
Menekşeler aydınlığı sever güneşi değil!

Herkese bol şans...

Eski 16-04-2016, 18:48   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-07-2009
Öncelikle Merhaba,

Tüm forum üyelerine saygılarımı sunarım. Yaklaşık 2 ay önce, aşağıda fotoğraflarını sunduğum şekilde menekşelerimin üzerine birşeyler dökülmüş gibi küçük beyaz tozlar oluştu. Sonra diğer menekşelere de yayıldı. Bu bir hastalık mıdır? Bugün tarım ilaçları satan bir yer bana Marduk 100 EC isimli bir ilaç verdi. Bu ilacı kullanayım mı? Eğer kullanacaksam nasıl kullanmam lazım?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

richopasha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2016, 15:32   #27
Ağaçsever

masallale's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2013
Question bu neki

Bu sabah menekşe yapraginda gördüm bu tuhaf canlıyı. Ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı? Çünkü gerçekten biraz ürkütücü geldi bana

Eklenen Resimler

masallale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2016, 17:04   #28
Ağaç Dostu

A_NOMAD's Avatar

Giriş Tarihi: 09-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi masallale Mesajı Göster
...Ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı?...
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...dis+t%FDrt%FDl

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2016, 17:51   #29
Ağaçsever

masallale's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2013
Teşekkürler sevgili A Nomad. Şimdi daha çok endiselenmeye başladım. Geçen yıl balkonumu istila etmişlerdi. Bu yıl salonuma girdiler ki menekşe ler hazır toprak ve balkonla asla ilişiği yok. Gece el feneriyle arayacağım belli oldu artık

masallale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2016, 09:27   #30
Yeni Üye

eylül08's Avatar

Giriş Tarihi: 10-06-2015
sevgili richopasha
menekşeler iniz ''unlu bit'' denen zararlı bir hastalığa yakalanmış gibi. unlu bitlerde diğer bitkilere bulaşır. benim menekşeler imde bu zararlı bitlere bulaşmıştı. menekşeler imin büyümesini yavaşlatmıştı. ben bütün menekşeleri üzerlerinde bir tane bile bit kalmayacak şekilde soğuk olmayan ılık suyla yıkayıp topraklarını değiştim. Başkaları alkol ile temizliyor pamuklu çöpler yardımıyla, 10 gün boyunca temizliğini takip ediyorlar.

eylül08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
menekşe

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025