![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2011
|
Menekşelerimin orta yapraklarındaki kalınlaşma,aşırı tüylenme olduğu zamanda bozulan yaprakları koparıp toprağını tamamen değiştirip, üzerine yarı şeffaf poşet geçirip gölge bir yerde 1-2 hafta bekletip yeni yaprakler gözükmeye başlayınca yavaş, yavaş çukarıyorum. Yarın resimlerini ekleyip sizlerle paylaşırım. Sevgiyle kalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Menekşlerinizi az sulamalıydınız... Geçmiş haftalarda hep yağış hakimdi... Nem oranı havada da fazlaydı... Kaldı ki, dibide ıslaksa bu sorunun olma ihtimali yüksek... Iremsıla natalyadan bende menekşe temin ettim 12 gün önce ama herhangi bir zararlıya rastlamadım... Yeni aldığınız sera menekşelerine dikkat... Yeni aldıysanız muhtemelen oradan da gelmiş olabilir... Ben bu tarz sorunda zararlı böcekler için olan bitki ilacını minumum dozda sulandırıp vermiştim...menekşeye de zarar vermedi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Menekşenin göbek kısmındaki bozulma ile ilgili sorunlar, sayfa #289-290 da detaylı olarak paylaşıldı. Her iki sayfayı da okumanızı öneririm. Sevgili klubnika, kendi menekşelerinde de aynı sorunu yaşadı ve yanlış gübre kullanımından kaynaklandığı konusunda görüş birliğine vardık. Lütfen ilgili sayfaları okuyun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2007
|
Çok teşekkür ederim dilara ablacığım,üzüntümden önceki mesajları incelemek aklıma bile gelmedi.şimdi baktım benim sorunum tam olarak natalyanın 8669 nolu mesajındaki görüntünün aynısıdır.resim eklemeyi öğrenemedim henüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Afrika Menekşe başlığı detaylandırılarak yeni bir bölüm oluşturuldu. Alttaki yazıyı tıklarsanız konu başlıklarını görebilirsiniz. Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) Afrika Menekşesi Hastalıkları için ayrı bir bölüm var. Mesajlarımızı ilgili bölümlere yazarsak çok daha hızlı yanıt alabiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Arkadaşlar, klubnika'dan en son aldığım yavrularda ben de aynı sorunu yaşadım. Hemen gübreyi kestim ve Roa uyguladım. Düzelmeye başladılar. maki01 ile aynı düşüncedeyim. Bunun gübre zehirlenmesi olduğuna eminim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
/
|
Menekşeler ve topraktaki pH değeri
Arkadaşlar, ben İstanbul’da oturuyorum ve bize beyaz eşya satıcıları, hatta çamaşır için kullanmış olduğu "Calgon" üzerinde yazıya dayanarak ben hep buralarda alkalen su olduğunu düşündüm. Benim menekşeleri bozulmaya başladığı ana kadar, ilk baştan çok korktum, böcek diye. Ama biliyordum ki böcek - mite bu kadar çabuk yayılmaz!!! Menekşelerden göbek sıkışması birden başladı…Araştırmaya dayanarak suyun ve toprağın pH oranını çok düşük olduğunu fark ettim. Yalnız bitki toprağı değiştirdikten sonra hemen cevap vermiyorlar, zaman geçmesi gerekiyor. Ancak yeni çıkan yapraklar sağlıklı çıkabiliyor!!! Menekşeler ve pH değeri. Asitlik veya toprağın alkalinite pH ile karakterizedir. Bu gösterge (H +) iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. Toprağın pH göstergesi 7 den büyük ise alkalen demektir ve 7’den daha az ise 5.5 gibi, asidik özelliği vardır. pH değeri 7’ise tarafsız veya nötr adlandırılır. "Ah, keşke benim bitkileri konuşabilseydi!!! " Kaç kez aklımızdan gelip geçti, dimi? Ne kadar sıklıkla bu tür ifadeler duyuyorum! Menekşeler yaklaşık pH 6.5 – 6,9 oranında toprağı seviyorlar. Topraktaki fosfatlar çok önemli ama çözümlülük açısında en zor olan tuzlar. Ve topraktaki pH oranı bu tuzların bitkiler tarafında emilmesini tam orantılı. Eğer pH yüksek veya düşükse topraktaki olan fosfatlar bol miktarda bile olsa, bitki tarafından emilmiyorlar. Bu durum zamanında bitkinin besin açlığı duyulmaya yol açıyor ve bitkinin genel görüntüsü değişiyor. Bu durum fosfat abluka denir. Ablukayı kaldırmak için – topraktaki fosfatların çözülmesi ve bitki tarafından emilmesi gerekıyor. Bunu için toprağın pH ölçmek şarttır. Toprağın pH 6 ve altında ise – çok asidik demektir, bir alkali su hazırlamak gerekiyor - 1 çorba kaşığı dolomitik unu 4,54 litre ılık suya iyice çalkaladıktan sonra bu karışımıyla sulama yapılır. Normal sulama yerine 5-6 kez bu karışımı kullanmasını tavsiye ederim. Eğer toprak karışımı içinde sfagnum yosunu kullanılmışsa veya sizin kullanmış olduğu su çok yumuşak ise (suyun pH de ölçmesi gerekir) menekşe toprağı hazırlarken doğrudan dolomitik unu eklemek daha iyi olur. Toprak pH 7 ve üstte - sulamada birkaç kez sirke solüsyonu (4,54 litre ılık suyu başına 2 yemek kaşığı) kullanın. Bu yüzden menekşeleri yetiştirirken mutlaka dikkat etmesi ve bitkinin genel durumu değerlendirmesi gerekiyor, aslında onlar çok net bir şekilde kendi durumları size söylüyorlar… Menekşelerin göbekteki sıkışma, yeni çıkan yapraklarda şekli ve rengi bozukluğu, yaprakların kenarlarda sararma toprağın asit oranı yüksek olduğunu ve bitki fosfat açlığı yaşadığını gösteriyor. Bu belirtilerin bazıları aşırı aydınlatma yüzünde veya menekşelerde akar saldırısına maruz kalmış ya da ilaçların veya gübrelerin uygun olmadığını bir göstergesi olabilir. Bu yüzden ilk yapılacak olan iş paniğe kapılmadan ve böcek ilacı kullanmadan pH değeri ölçmek ve eğer aşırı aydınlatmadan kaynaklıyorsa ışık oranı ayarlamak. Çünkü böceklere karşı kullanmış olduğu ilaçlara da bitki tepki verebilir ve çok karışık bir burum ortaya çıkabilir. Sız bitki ilaçlarsınız böcek var diye ama durum daha da kötüye gider ve şaşırmış kalırsınız neden diye!!! Bunu hiçbir zaman unutmayın!!! Zamanında, yani birkaç ay içinde bitkinin metabolizması yüzünde topraktaki pH değeri değişiyor ve asit oranı yükselmeye başlıyor bu yüzden her 6 ay bitkinin toprağı değiştirmek en doğru çözüm. Bitkileri izleyin ve söylemiş olduğu şeyleri anlamaya çalışın. Düzenleyen klubnika : 26-05-2011 saat 05:09 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Göbekteki sıkışmanın nedeni fosfat eksikliğine bağlamana katılmıyorum. Bu konuyu 289 ve 290'ıncı sayfalarda da tartıştık. Bu durum fazla ya da yanlış gübre kullanımı , mite (akar) ya da aşırı ışık nedeniyle ortaya çıkıyor. Calgon'un verilerine Türkiye'nin büyük bir bölümünde ; İstanbul da dahil olmak üzere ; sular aşırı kireçli. Yani, sulamada çesme suyu kullanılıyorsa toprakta asit birikimden söz etmek mümkün değil. Çeşme sularının pH'ı genellikle 7'nin üzerinde. Kimya bilgim oldukca sınırlı ancak "Yumuşak-Sert Su" kavramlarının suyun pH değerleriyle birebir örtüşmediğini biliyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız en bilinen markaların yumuşak sularının pH'ı 7 nin üzerinde. Nestle'in ambalaj üzerindeki pH değeri 8.2 ama yumuşak su olarak bilinir. Ambalaj üzerindeki bilgileri okumadan önce menekşelerimde satın aldığım içme suyunu kullanıyordum ![]() Kullandığım suyun pH'ını çok kesin değerler elde edemesem de pH striplerle ölçüyorum. 100'er adet paketlenmiş test stripler 10 TL civarında satılıyor. Toprağın pH'ını doğru olarak ölçecek cihazlar ise 400-500 TL . Ulaşılması çok zor ![]() Özet olarak çoğumuzun kullandığı toprak karışımı ve menekşeler için üretilen sıvı gübrelerle asidik bir ortam yaratmamız mümkün değil. Sen, kurutulmuş sfagnum yosunu kullanıyorsun, çoğumuzun bu malzemeyi temin etmesi mümkün değil. Toprak pH'ını hangi cihazla ölçtüğünü bilmiyorum ama sende toprağın asidik çıkma nedeni sfagnum yosunu. Arkadaşlarımız sorunu bu da olamaz. Daha sağlıklı bir inceleme yapman gerektiğini düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-01-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili simran, Sert suyu, kireçli su olarak tanımlamışsın. Bu durumda pH'ı yüksek olmuyor mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
|
Ehmmm bir kimya muhendisi olarak mudahele edeyim. Hayir kirecli su asidik olmak zorunda degil. ph'in dusuk olmasi, yani asidik karakter tamamen farkli bir iyonun " hidrojen "' in ( H+) " hidroksil " ( OH-) iyonundan fazla oldugunun gostergesidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-01-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
/
|
Eğer bitkilerde göbek sıkışmasından daha çabuk kurtulmasını istiyorsunuz, tavsiyem bu... Bitki tamamen toprakla birlikte saksıdan çıkartın ve bütün toprağı köklerle birlikte temizleyin sadece ana kök olsun 'havuç gibi' benim daha evvel yazdığım gibi su hazırlayın ve köklenmesine bırakın, çok çabuk kökleniyor zaten. Kökleri çıkmaya başladığında 2-3 cm civarında yeni toprak karışımına ekin (bu arada saksı küçük olmalı, 8 cm kadar yetişkin standart tür için)ve seraya koyun, sera da havalandırmayı unutmayın!!! 1 ay içinde iyice köklenir zaten. Ben arada sırada yetişkin bitkilere 'gençleşme yöntemi' uyguluyorum!!! http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23485 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
Teşekkürler sevgili klubnika. Vermiş olduğunuz bilgiler için. Benimde yaprakları sıkışmış durumda bir tane menekşem var. Aynı toprağı kullandığım diğer menekşelerimde bu sorun yok. Toprağını değiştirip birazda saçaklarını temizledim.Daha bir değişiklik olmadı. Merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2007
|
Segvili arkadaşlar,benin kimya bilgim yok.kendimce senelerdir menekşe yetiştiririm ama hiç böyle bir sorun yaşamadım daha önce tek bildiğim bu.toprağı yeni almıştım,natalyanın tavsiye ettiği şekilde sterilize ettim.yavrular geldiğinde nemliydi yaşayan yavruları geldikten 10 gün sonra,birer yemek kaşığı kaynatılıp soğutulmuş su ile suladım,saksıları yeni almıştım 0 numara saksılardı bunlarda dezenfekte edildi.kök çürümesi değil bu bir hastalık,yani kısacası gözüm gibi baktım ama elimden gelen bir şey yok. Natalya biz küçük kayıplar verdiğimiz zaman çok üzülüyoruz,seni anlayabiliyorum.inşallah sölyediğin gibi bulaşıcı değildir.kaybettiğim yavruları ilerleyen zamanda gene alırım,yeter ki sen bu güzellikleri yetiştirmeye devam et.. Düzenleyen İremsıla : 27-05-2011 saat 08:51 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Tartışmıyorum sevgili klubnika, edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışıyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız sular yumuşak olarak tanımlanıyor ama etiketinde yazan pH değeri 8.2. Anlatmaya çalıştığım konu bu. İstanbul'un çeşme suyunu asidik olarak tanımlayınca kavramlar tamamen karışıyor, birbiriyle çelişiyor. Verdiğin linkler için teşekkür ederim aynı kaynakta pH'ı da bulabilirsin. Özet olarak "pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan kantitatif bilgiyi sağlar. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise maddemiz asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcut ise, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötraldir." deniliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Arkadaşlar neredeyse kimya bilgilerimi tazelemek geldi içimden. Aslında iremsila arkadaşım fotoğraf yüklese iyi olurdu diyoruz da ben birkaç kez bu problemi fotoğraflamak istedim net gösteremedim. Anladığım kadarıyla benim sorunun aynısı. Şu an 3 tanesi biraz küçük 4'ü büyük 7 menekşemde aynı sorun olduğundan göbeğindeki yapraklar koparılıp,ilaçlanmış ve beklemeye alınmış durumdalar. Bir tanesinin tedavi sonrası yeni çıkan yaprakları sağlıklı, çok sevindim. Bu probleme sahip kaç tane menekşemin kökünü kontrol ettim bilmiyorum, ama Sevgili Maki'nin söylediği gibi kök çürüğü asla yok. Zaten kök çürüğünde öncelikle dış yapraklarda yumuşama oluşuyor artık eminim. Kesinlikle bulaşıcı olduğundan sağlıklı menekşelerin yanında kalmamalı bir süreliğine. Besin maddelerinin fazla kullanımı ve tabaktan su vermem, ayrıca bu ara havalar serin olduğundan uzun süre toprağın ıslak kalması menekşelerimi bu hale getirdi diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Zappie; ben her zaman dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum. Anladığım kadarıyla da toprak pH'I yüksek oluyor bu durumda.pH metre ya da stripler kullanmadığıma göre sulama suyunun pH'ını düşürmek için ne yapmalıyız? Her zaman değil ama belli aralıklarla mesela limon tuzu,sirke v.s gibi veya başka bir şey...Teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Elbette bendeki en büyük sebep yanlış gübre kullanımı. Bir de mesela ayak mantarlarında sıcak ve nem problemi artırıcı rol oynar. Tedavi olarak kremler kullanılır (genelde kükürt içerikli ürünler kullanılır) ama hastaya ayaklarını sık yıkaması ve yıkama sonrası mutlaka kurulaması önerilir. Bu sebeplere dayanarak menekşelerin sürekli ıslak kalması mantar enfeksiyonu ile doğru orantılıdır diye düşündüm. (Ayrıca kök çürüğü sebebidir bunu zaten biliyoruz ) Kesinlikle katılmıyorum, ıslak kalması mantar enf. yapmaz diyorsan da kabulümdür Katmerciğim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | ||
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
/
|
Bu sayfa sanırım çok yardımcı olur. Belki de orada sizin bitkilerden olan problemleri bulursunuz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
|
Bunlarda benim menekşelerim. Çiçekleri yeniden açmaya başlıyor. Bol çiçekli hallerini umarım görürüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
|
Bunlarda yavrularımın bir kısmı. Pet bardaklara dikmiştim. Acaba ne zaman menekşe saksısına almalıyım?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
/
|
Koleksiyonumdaki olan menekşeler
Bu menekşeler harika birşey ![]() Üçüncü fotoğrafta olan Jokonda adlı menekşe, resimde pek belli olmuyor, chimera gibi yıldız şeklinde, ortadan kenarlara doğru çok açık pembe çizgileri var, bu çiçekten sürgün alıp bir kaç tane yavru yetiştirmeye çalışacağım, eğer özellikleri kaybolmazsa bir chimera daha ortaya çıkmış olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Yine çok güzel menekşeler sevgili klubnika, paylaşım için teşekkürler. Senden yaprak olarak gelen Repkinalar bugünlerde çok iştahlılar. RS-Princess Torandot'ta kocaman bir tomurcuk var. Haklısın harika şeyler, güne " Acaba hangisinde tomurcuk var, çeliklerden yavru veren oldu mu? " diye başlıyorum. Teşekkürlerimle... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Açmasını heyecanla bekliyorum sevgili klubnika , elbette paylaşacağım. Prenses açıncaya kadar, güzel çiçekleriyle bugünlerde beni mutlu eden Morev K. - Moroznaja Vishnja'nın fotoğrafını eklesem olur mu ![]() Yavru olarak gelmişti, yetişkinliğe adım attı ama hala senin etiketin duruyor üzerinde... ![]() Bu menekşemi de sevgili Asya_Lotus yavru olarak hediye etmişti. İsimsiz ama çok güzel bir tür. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|