agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-09-2010, 15:19   #6841
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili Nariel;başına gelmeyen bilemezmiş.Tamamen haklısınız,o halde bile menekşe yetiştirmenizi takdirle karşılıyorum.İnşallah menekşeleriniz bir an önce kendini toparlar,yüzünüzü güldürürler.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2010, 15:43   #6842
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?

asbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2010, 13:03   #6843
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Arkadaslar, koklendirdigim menekselerimi dikmek icin toptan saksi aldim. Bugun yarin elime ulasir. Siyah plastik olanlardan 9 cm capli, marketlerden aldigimiz menekseler genelde bunlarin icinde oluyor. Bana biraz fazla, isteyen olursa 10 tanesini 1,5 TL'den paylasabilirim. Yuzlerce bile gonderebilirim

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2010, 16:49   #6844
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asbilgiç Mesajı Göster
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.

Eski 16-09-2010, 19:48   #6845
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.

Eski 17-09-2010, 09:52   #6846
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Benimkiler çiçek açmaya devam ediyor.

Name:  100_4417.jpg
Views: 1271
Size:  44.4 KB

Name:  100_4419.jpg
Views: 1251
Size:  35.1 KB

ankdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 12:15   #6847
Ağaçsever

menekse sever's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2010
Galeri: 1
sayın ankdemir menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzeller maşallah nazar değmesin hala nasıl böyle çiçek açıyorlar benimkiler bir kez çiçeklendi daha hiç çiçek vermiyorlar.Siz ne veriyorsunuzda böyle muhteşemler.

menekse sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 14:10   #6848
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Menekşe yetiştirmekte çok yeniyim. Saksıları bile aldığım gibi, değiştiremedim. Aldığım bu menekşeler çiçekliydi. Çiçekleri döküldü tekrar tomurcuklandılar ve açıyorlar. Herhangi bir besin vermedim. Böyle açmaları İklim olarak çok sıcak bir yerde olmadığımdan belki de...

ankdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 17:07   #6849
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

arkadaşlar roa plus ve natura kullanımını tavsiye eder misiniz?Biraz araştırdım plus tipi gübre olarak,natura tipi hastalıklarla mücadele amaçlı gibi.Menekşe gelişimini olumlu etkiliyorsa hangisini almalı kararsız kaldım.

Eski 17-09-2010, 17:37   #6850
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2009
Galeri: 2
Menekşelerimin bana ettiklerinden bu kadar üzdüklerinden sonra bu foruma bile küstüm

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 21:16   #6851
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Mirbe küsmeyin onlara...Bu yaz sıcağa biz bile zor dayandık onlar ne yapsın?Çok kaybınız varsa nasılsa aynı şehirdeyiz yapraktan yetiştirebilirim derseniz yaprak verebilirim.Hatta yavrulardan ayırdıklarım olunca da veririm.Belki sera menekşesi olmayınca daha dayanıklı olurlar.Ne dersiniz?

Eski 17-09-2010, 21:55   #6852
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili fahriyee,

ROA Plus'u satın alabilirsiniz, Natura ise henüz tescil aşamasında olduğu için satışa sunulmadı. Plus satın aldığınızda deneme amaçlı küçük bir şişe hediye ediliyor.

Her iki ürünü de bir seneyi aşkın bir süredir kullanıyorum. Evimde köpeğimle birlikte yaşadığım için kimyasal kullanamıyorum ayrıca kullanmak da istemiyorum. Uygulamayı karışımı hazırlama aşamasından itibaren önerildiği şekilde yaparsanız , çok memnun kalacağınızdan eminim

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 12:36   #6853
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Teşekkürler Sevgili Maki...Toprağı ROA ile canlandırma v.s. mesajlar görünce araştırayım dedim.Tescil durumuna takılmıştım,o zaman ROA Plus alayım.Yapı marketlerden temin edilir mi yoksa internetten mi sipariş veriliyor?

Eski 18-09-2010, 13:52   #6854
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Fahriye hanım, Roa internet üzerinden sipariş ediliyor.Eğer önerilen dozajda ve şekilde kullanırsanız yararını göreceğinize eminim.Özelinize bir bakınız.

Selamlar.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 14:30   #6855
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.
Teşekkür ederİm Sevgili Fahriye. Saksımı değiştirmedim, yaprakları gayet güzel.Camın önünde sabah güneşi alıyor.

Eski 18-09-2010, 14:36   #6856
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.
Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.

Eski 18-09-2010, 15:04   #6857
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Galeri: 14
Alıntı:
Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.
Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim

yağ-mur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 15:15   #6858
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur Mesajı Göster
Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim
Çok teşekkür ederim sevgili yağ-mur.

Eski 20-09-2010, 17:33   #6859
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Hoşgeldin sevgili cellin,

Menekşelerinin de koruma kapları kadar güzel ve şık olmalarını diliyorum

Eski 20-09-2010, 20:01   #6860
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sevgili cellin, aramıza hoşgeldiniz Bakırlar benim evimin de vazgeçilmez bir parçası. Biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatmak isterim, umarım saksılarınızın altında bir tabak vardır. Çünkü bakırda biriken su, bitkiyi zamanla zehirliyor. Buna yakından şahit olan biri olarak söylemek istedim.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 20:23   #6861
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili asbilgiç;saksı değiştirmediğiniz halde yeni yavrular veriyor mu bari?Arkadaşlar marketten alınan menekşeler en fazla 6 ay durmalı ve saksı değiştirilmeli.Aksi halde artık topraktaki besin maddeleri biteceğinden çiçek gelişemez diyorlar.Ben de o yüzden aldıktan belli bir süre sonra değiştiriyorum.

Eski 20-09-2010, 21:20   #6862
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
2 menekşenin saksısını degiştirdim öldü şimdi cesaret edemiyorum degiştirsemi havalarda iyice serinledi .
yapraktan üretim yapsak uygunmu bu aylar marketleri geziyorum renk renk menekşeler bende sadece pembe oda 3 yaşına girdi cok şükür acıyor digerlerinde hic cicek yok

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 21:39   #6863
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Sevgili asbilgiç;saksı değiştirmediğiniz halde yeni yavrular veriyor mu bari?Arkadaşlar marketten alınan menekşeler en fazla 6 ay durmalı ve saksı değiştirilmeli.Aksi halde artık topraktaki besin maddeleri biteceğinden çiçek gelişemez diyorlar.Ben de o yüzden aldıktan belli bir süre sonra değiştiriyorum.
Bence duzenli ve dogru gubreleme yaptiginiz surece saksi degisimine gerek yok. Zaten saksilardaki substratin kendisinin bir besin degeri yok, icine gubre ekleniyor. Ancak yandanlardan ve kokten yavru vermesi halinde bitkiyi parcalamak isterseniz toprak takviyesi yapmak gerekecektir. Vakit buldugumda fitilli sulama icin guzel bir gubre formulu elde etmeye calisacagim. Balkon ve bahcede topraksiz tarim kisminda cok faydali bilgiler var.

Eski 21-09-2010, 14:11   #6864
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Rus menekşelerimden Luisiana Baby ve Peri Baharı'ndan çeliklediğim yapraklar yavru verdi Darısı diğerlerine...

Name:  IMG_2936.jpg
Views: 1457
Size:  40.0 KB

Luisina Baby

Name:  IMG_2937.jpg
Views: 1507
Size:  51.4 KB
Peri Baharı

Bir kez daha teşekkürler sevgili klubnika...

violet19 beğendi.
Eski 21-09-2010, 14:27   #6865
Ağaçsever

Alıntı:
Sevgili Fahriyee yeni yaprak vermeye devam ediyor ama kesinlikle çiçek açmıyor.Saksı değiştirmek içinde mart ve nisan aylarını bekliyorum.

Eski 21-09-2010, 15:28   #6866
Ağaç Dostu

sevim4's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Sevgili maki gözün aydın darısı diyerlerine.

sevim4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2010, 10:19   #6867
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Sevgili maki01 ablacım, hayırlı olsun.Çok tatlılar minicik minicik.)

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2010, 12:12   #6868
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Maki; güle güle büyütün,maşallah çabuk yavru verdiler. Sevgili Zappie;market menekşelerinde toprak biraz sert olunca suyu var mı yok mu anlayamıyorum.Bir de galiba elim değmiş olsun diye mi bilmem en çok 15 gün durur,sonra değiştiririm.Verdiğiniz bilgiler gayet faydalı,denemelerinizde başarılı olursanız bizlerle paylaşacağınızı ümid ediyorum.

Eski 22-09-2010, 13:28   #6869
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili cellin,

Çiçeklerini bu mesajda görebilirsin Çok güzeller...

Haklısın sevgili fahriyee, 1.5 ayda yavru vermişler

Eski 22-09-2010, 13:50   #6870
/

Galeri: 2
Menekşenin öyküsü

Arkadaşlar herkese merhaba, sınavlar bitti ve gene sizinle birlikte olmak beni çok mutlu ediyor.

Menekşenin öyküsü

Açıkçası, onlar menekşeler değil Saintpaulialar. Bu bitkinin botanik ismi Doğu Afrika valisi Alman Baron Walter von Saint Paul’dan almıştır. O 1892 yılında güneşli bir günde Uzambar dağlarda nişanlısı ile gezerken taş çatlağın arasında bilinmeyen çiçekler buldu, bu çiçekler menekşelere çok benziyorlardı.

Bu romantik bir yürüyüş sonra Sant-Paul, almanlar bilirsiniz, çok pratik oldu için, bitkilerin tohumları toplayıp Almanya'ya kendi babasına gönderdi, babası da orkide tutkulu bir koleksiyoncu idi. O da Botanical Garden bahçe müdürüne vermişti, müdür, bitkinin Gesner ailesine ayıt olduğunu karar verdi ve uzantılı adını ("ionanta" - menekşeye benzer) Saintpaulia ionantha olarak yazdı.
İlk bulunan Saintpaulianın koyu yeşil kalp şeklinde yaprakları vardı ve her sapta yaklaşık 10 tane morlu mavimsi çiçekler bulunuyordu. Daha sonra Afrika’da diğer tür ve renk Saintpaulialar bulundu.

Uluslararası çiçek sergide Saintpaulialar ilk 1893 yılında sunuldu. Aynı zamanda bitkinin üzerinde çalışmalar başlamıştır. Ama en ciddi çalışmalar Amerikada geçen yüzyılın 1930 yıllarında oldu, o zaman Saintpaulia endüstriyel yolla büyümeye ve seleksiyon türetmeye başladılar.

Bu muhteşem narin bitki birçok insanın gönlünü almıştır. İlk yetiştirilen çeşitler mor ya da mavi çiçekli idi, ancak yirminci yüzyılda bitkileri hevesli insanların eline düştüler ve kırmızı-mor ve beyaz, katmerli ve pembe çiçekli Saintpaulialar üretildi. Daha sonra, yapraklar beyaz şeritli ve krinkl kenarlı olan ortaya çıkmışlar.

Ne kadar fazla insan bu bitkilerle uğraşmıştır o kadar fazla yeni çeşitler ortaya çıktı ve yeni hayranlar oldu. Gerçek bir menekşemaniya. Ama yeni çeşitlerin ve yetiştirme uygulamaların iletişim alışverişi ihtiyacı duyardı. Ve 1946 yılında, ABD'de ilk Saintpaulia sergisini açıldı - bu sergi 8000 kişi tarafından ziyaret edildi. Kamuya 500 çeşit Saintpaulia sunuldu. Ve Afrika menekşe sevenler için Amerikan Derneği kuruldu. Böylece menekşeler ülke genelinde insanları toplamış. Bugüne kadar bu örgüt en yetkili, ama kesinlikle tek değil.

Peki Saintpaulianın büyüleci sırrı nedir? Çok nazik ve kırılgan olduğundan mı? Çiçek yaprakların porselen parlağından mı? Sonsuz çeşitliliği mı?

Ne kadar fazla menekşe çeşitleri, şekilleri, tipleri son yarım yüzyılda ortaya çıkmışlar! İşte menekşeler standart olan bitki - onların rozeti (fidesi) 20-40 cm çapında, büyük olan - 40-60 cm, küçük 15-20 cm, minimaliz hayranları için mini 7-15 cm ve mikro 7 cm küçük olanları var. Mikro denilen menekşelerin yaprakları bayanın serçe parmağının tırnağı kadar. Çiçek boyutları ise 5 - 8 cm büyük ve standart menekşelerde, 3 - 5 cm küçük ve 2- 3 nimi ve mikro olanlarda.

Çiçek türleri ve formları - klasik, yıldız şeklinde, çiçek-arı ve çan olanları vardır. Ayrıca menekşe çiçekleri – basit-düz, yarı katmerli, katmerli ve top katmerli vardır. Gökkuşağının neredeyse tüm renkleri mevcut ve en beklenmedik ve alışılmadık kombinasyonlar içinde. Ayrıca monokolor, bikolor, trikolor, farklı noktalar ile iki ton, çizgililer ve desenliler - genel olarak tarif edemem. Bitkinin rozeti (fidenin şekli) - çalı ve trayler olanları mevcut.

Saintpauliayı yetiştirmek için en önemli koşullardan - doğru bir şekilde seçilmiş saksı. Saksı ne kadar büyük o kadar bitki için iyi öldüğünü düşünmek çok büyük bir hata. Büyük saksıda bitki çiçek açmak değil, daha fazla yaprak adedi büyütmeye çalışırlar. En ideal rozetin 1/4 olan saksı kullanmaktır, ikinci önemli koşul hafif, gevşek bir toprak.
Doğru sulama da önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Menekşeler fazla suladığı zaman- kök çürümesine yol açıyor, ama kuru bırakmak da kesinlikle olmaz. Nem oranı yüksek ve hafif nemli toprak ideal bir yetiştirme ortamı. Sulama sadece iyi dinlenmiş su ile (2-3 gün) veya daha iyi, kaynatılmış ve soğutulmuş olabilir.

Saintpaulia Afrika’dan gelen bir bitki ama buna rağmen yakıcı direk güneş ışığı onlar için değil, yumuşak bir yayılmış ışık seviyorlar. Ama eğer ışık yeterli değil ise, yapraklar yatay pozisyondan dikey pozisyona geçiyorlar –daha fazla güneşi görmek için. Menekşeler özel gübre besinleri çok seviyorlar, bunu ispatı da sürekli ve bol açan çiçekler oluyor.

(Bir rus inet sitesinden alınmış ve çevirilmiş)

Eklenen Resimler

Düzenleyen klubnika : 25-09-2010 saat 07:02
klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025