agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2010, 12:57   #5821
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
"Teşekkürler sevgili açi. Renkli yonca saksılarımın bir kısmını Migros dan bir kısmınıda Tansaştan aldım. Bahar sezonunda çok az sayıda gelip hemen bitiyor. Birde pembe rengi var bu sezon onu zor yakaladım Menekşe bir tutku bir başladınız mı ara versenizde sonra tekrar başlıyorsunuz. Siz bir başlayın 3 menekşe ile yapraktan üretime geçin renkleriniz artsın gerek duyarsanız çeşit konusunda bizlerde destek veririz. Ben hala bende olmayan rengi görünce heyecanlanıyorum

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 00:19   #5822
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Evde menekşe çılgınlığı devam ediyor. Ortamı pek seviyorlar olsa gerek ki, 1 ayı aşkın süredir çiçekler bozulmadı. Kimileri de bahar başından beri ikinci kez bile çiçeklendi. Bu yazın sıcağına kaçını kurban vereceğim bakalım..

Eklenen Resimler

sevoş ve neşecan beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 12:06   #5823
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şener KÖKSAL Mesajı Göster
"Teşekkürler sevgili açi. Renkli yonca saksılarımın bir kısmını Migros dan bir kısmınıda Tansaştan aldım. Bahar sezonunda çok az sayıda gelip hemen bitiyor. Birde pembe rengi var bu sezon onu zor yakaladım Menekşe bir tutku bir başladınız mı ara versenizde sonra tekrar başlıyorsunuz. Siz bir başlayın 3 menekşe ile yapraktan üretime geçin renkleriniz artsın gerek duyarsanız çeşit konusunda bizlerde destek veririz. Ben hala bende olmayan rengi görünce heyecanlanıyorum
Çok teşekkür ederim... Düşünmesi bile çok heyecan verici. Eğer becerebilirsem bu işi, yardımlarınızı rica edeceğim Biliyor musunuz 6 aydır anti-depresan kullanıyordum, bu çiçek ve bitkilerle uğraşmaya başladığımdan beri, yaklaşık 1 aydır ilacı kullanmıyorum Terapi gibi oldu bana. Çok da seviyorum onları...

açi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 12:13   #5824
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Emeklerinize sağlık hepinizin ekranı renklendirmişsiniz yine maşaallah.Sevgili Nariel!Sakın bu yaz kaçını kurban vereceğiz demeyin lütfen.Belalar kişinin ağzından çıkan söze bağlıdır.Ben de bu sözü yeni öğrendim,size aktarmak istedim.İnşaallah sorunsuz bir yaz atlatırım diye düşünün ve söyleyin.Bizi de bu güzelliklerden mahrum etmeyin.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 14:10   #5825
Ağaç Dostu

finduk52's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2009
Sevgili Nariel maşallah ne kadar güzeller . Sanki birbirlerini kıskanmışlar da yarışa girmişler gibi çiçek açma konusunda , muhteşemler ..

finduk52 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 12:00   #5826
Ağaçsever

buyukcoban's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2009
tek kök, çift göbek oldu

Sevgili arkadaşlar hepinize selamlar,

Bizdeki menekşelerden birisi bu sene tek kökten çift göbek oldu. Acaba bu normal midir? Ben ilk defa görüyorum böyle bişey...Düzeltmek için ne yapabilirim? Ya da hiç ellemeyip kendi haline mi bırakmalıyım acaba? Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar var mı acaba?

Eklenen Resimler

buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 12:10   #5827
Ağaçsever

Ahsen's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2010
Yaklaşik bir senedir açmayan menekşemde bugün, küçücük tomurcuklar görünce o kadar sevindim ki anlatamam. Sevincimi sizlerle paylaşmak istedim.

Ahsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 13:17   #5828
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Sayın büyükçoban menekşeniz yandan yavrulamış ve de yavru kocaman olmuş. Daha sonra isterseniz ayırabilirsiniz.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 13:43   #5829
Ağaçsever

buyukcoban's Avatar

Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı Mesajı Göster
Sayın büyükçoban menekşeniz yandan yavrulamış ve de yavru kocaman olmuş. Daha sonra isterseniz ayırabilirsiniz.
Yorumunuza teşekkür ederim. Ancak toptaktan ayrı bir gövde de değil ki? Aynı gövdeden iki göbek oluyor ve de her ikisi de hemen hemen aynı büyüklükte bunun birisi yavruysa eğer hangisi acaba? Tek gövde olduğuna göre ayırma işlemi nasıl olacak ki? Siyam ikizleri gibi neşterle mi? İşin içinden çıkamadım...

Eski 22-05-2010, 15:15   #5830
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Toprak değişimi sırasında bitişik kökleri ayırabilirsiniz. Neştere gerek kalmayabilir o kadar zorlayacağını zannetmiyorum.

Eski 22-05-2010, 16:25   #5831
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
sayın büyükçoban aynı böyle 2-3 menekşem oldu.Ayırmayıp çiçeğini beklerseniz zaten bu fikirden vazgeçersiniz.Ben bir menekşemi ayırmış ve yaşatamamıştım.Çoğaltmak amaçlı ayıracaksanız yaprağından ekin derim.İlla ki ayıracaksanız toprakta iken birleşim yerinden ayırıp aynı yerinde 1 ay kadar kalsın.Yalnız yaşamaya alışsın sonra ayrı saksıya geçirirsiniz.( bu yöntemi bu sitede okumuştum)

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 16:50   #5832
Ağaçsever

buyukcoban's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı Mesajı Göster
Toprak değişimi sırasında bitişik kökleri ayırabilirsiniz. Neştere gerek kalmayabilir o kadar zorlayacağını zannetmiyorum.
Sayın orkun kırcı,

Toprakta ayrı kök yok. Tek gövdeden iki göbek. Bu yüzden ben de ne yapacağımı şaşırdım. Herhalde ellememek en iyisi...Neyse en azından böyle bişey başına gelebileceklere örnek teşkil eder...Bu arada bu menekşe gayet sağlıklı bolca da çicek açtı. Çiçekleri yeni bitti. Tekrar açınca fotograflarım sizler için...

Eski 22-05-2010, 17:33   #5833
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Tek gövde olduğunu anladım Gövdeyi ikiye ayırırkrn ikisinde de kök kalacak şekilde ayıracaksınız. Bana sorarsanız ellemeyin dursun. Gür bir çiçek daha ne olsun. Sizde yine 2 kök fotodaki menekşemde tam 4 kök mevcut.

Eklenen Resimler

Eski 22-05-2010, 17:39   #5834
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Benim ana gövdeden gelen 4 ayrı kök var. Ayrıca anne diyeyim adına, onunla toplam 5 kök oluyor. Ayırmak gibi bir olanağım yok. Şuan küçük zaten aça büyünce yavrularda açınca muhteşem görüntüsü olacak. Ayrıcalık olsa gerek diye düşünüyorum...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 17:41   #5835
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Sevgili Özlem 5 kök aynı anda açtığında müthiş olur eminim. Ben daha önce ayırma denemesi yaptım hem anne hem de yavru sıkıntı yarattı, gelişimleri durdu. Ama böyle olunca göze çok hoş geliyor doğrusu.

Eski 22-05-2010, 20:00   #5836
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
)) Bence bir arada çok bekletmeyin. Ne yavru ne anne tam gelşip çiçeklere dönüşemiyor. Ben bir ay önce iki yavruyu annelerinden ayırdım. Ana gövde topraktan 2-3 cm yukarıda duruyordu. Onuda güzelce derine gömdüm. Şimdi üçüde çok harika görünüyorlar ve hatta yavrular o kadar çabuk geliştiki anneyi neredeyse geçti. Karar sizin tabi. Benim menekşem 2-3 yaşında yaşlı bir menekşe idi.

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 22:00   #5837
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Ana gövdeden çikan yavruları kopararak ayırdım. Kökleri yoktu yani. Yeni saksısında çok kısa sürede köklendi. Ana gövdeyi ayırarak kökleri bölmek bana ilk anda çok doğru gelmedi.

Gövdeden çıkan yavruları ayırmak gerçekten sıkıntılı bir işlem ve doğru yöntem nedir bilmiyorum. Gövde mi bölünecek ya da yavru köksüz koparılarak ayrılacak mı? Her ikisi de doğru belki.

Düzenleyen maki01 : 23-05-2010 saat 00:22
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 22:21   #5838
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Ana gövdeden köksüz olarak ayrılan yavruları direk toprağa dikmektense suda belli bir süre zarfında köklendirip dikmek en rahat ve garanti olanı. Bu sürekli uyguladığım bir yöntem. Yavruyu kaybetme riskinide en aza indirgemiş oluyoruz...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 01:11   #5839
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2010
merhaba arkadaşlar benim yapraklardan köklendirdiğim bazı menekşelerim var bu sene ve geçen seneden üretme yalnız yapraklar küçük ve ince dallı oluyor bunların yaprakları nası irileşecek ve kalın dallı olacak acaba

osman59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 10:04   #5840
Ağaç Dostu

Sayın osman59 saksıları küçük ise saksı değişimi ve toprak değişimi yapın. Ya da bir saksı içinde birden fazla kök varsa ayırma ayırma yöntemine gidin...

Eski 23-05-2010, 11:15   #5841
Yeni Üye

teşekkür ederiz faruk arkadaş saksının büyüklüğü etken olurmu daha şimdiden, pazardan aldığımız menekşeler 6-7 yaprak oluyor ama hepsininde yaprakları iri oluyor bende yine onların saksısının boyutunda olan saksıya dikiyorum hatta onları başka saksıya dikiyorum yeni yavrularıda onlardan kalan saksıya dikiyorum zaten bu saksılaran daha küçük saksıda yoktur herhalde ve 10-12 yaprak oluyor ama ufak tefekler , onlar acaba vitamin verdikleri içinmi böyle iri oluyor bizim kendi yetiştirdiklerimiz onlar gibi iri olmazmı dedim kendi kendime bunlara kullandığım toprak marketlerden aldığım hazır topraktır ayrıyetten daha başka bişey yapmam lazımmı ?

Eski 23-05-2010, 11:57   #5842
Ağaç Dostu

Picasso menekşelerimin şu sıralar keyifleri yerinde maşaallah. Bol bol çiçek açıyorlar...

Eklenen Resimler

Eski 23-05-2010, 12:01   #5843
Ağaç Dostu

Sayın osman59 sera malı menekşeler ne şartlarda büyütülüyor bilmiyorum ama ben menekşelerime su harici besin takviyesi yapmıyorum. Yeteri kadar su, güneş takviyesi menekşelerime çiçeklenmeleri için yetiyor. Dışarıdan aldığım menekşelerde de hemen yapraktan çoğaltma yoluna gidiyorum kendi oluşturduğum mini seralarda...

Eski 23-05-2010, 12:20   #5844
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osman59 Mesajı Göster
teşekkür ederiz faruk arkadaş saksının büyüklüğü etken olurmu daha şimdiden, pazardan aldığımız menekşeler 6-7 yaprak oluyor ama hepsininde yaprakları iri oluyor bende yine onların saksısının boyutunda olan saksıya dikiyorum hatta onları başka saksıya dikiyorum yeni yavrularıda onlardan kalan saksıya dikiyorum zaten bu saksılaran daha küçük saksıda yoktur herhalde ve 10-12 yaprak oluyor ama ufak tefekler , onlar acaba vitamin verdikleri içinmi böyle iri oluyor bizim kendi yetiştirdiklerimiz onlar gibi iri olmazmı dedim kendi kendime bunlara kullandığım toprak marketlerden aldığım hazır topraktır ayrıyetten daha başka bişey yapmam lazımmı ?
Sayın osman59, imlâ kurallarına uyarak yazılarınızı yazarsanız paylaşımınız daha güzel, daha etkili olacaktır.

Bahsettiğiniz yapraktan yetişen menekşelerin her bir kökünü tek tek ayırın. Bir yapraktan yavrulayan menekşeler 6-7 kök olabiliyor, bu şekilde devam ederlerse de gelişemiyorlar. O yüzden mutlaka tek tek ayırın ve sonrasında bol ışık alan bir yere koyun. Işık çok önemli.

Eski 23-05-2010, 12:25   #5845
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Bu ara çift gövdeyi ayırmak için neler yapılması gerektiği tartışılmış. Ben de tecrübelerimi anlatayım. Bu şekilde çok kök ayırdım ve her ayırdıktan sonra iyi ki ayırmışım dedim. Tek tek olunca çok iyi gelişiyor ve bol çiçek açıyorlar. Mesela kimera menekşem her sene yanından ikinci gövdeyi çıkarır; yani dediğiniz gibi ayrı kökü yoktur. Alırım güzel bir bıçak elime, çıkarırım toprağıyla beraber saksıdan. Çok dağıtmam toprağı, sadece gövde kısmını daha iyi görmek için orayı temizlerim biraz, sonra da gövdelerin birleşimi olan noktadan dikey olarak kırt diye keserim. Aşağısında iki gövdenin de kök kalır. O şekilde yeni saksısına geçiririm ve çok hızla gelişir iki kök de.

Bazılarını ayırmaya üşenip ayırmıyorum, onların gelişimi günden güne yavaşlıyor, yaprakları cılızlaşıyor ama hem yerim hem de vaktim yok ayırmaya.

Eski 23-05-2010, 13:30   #5846
Yeni Üye

Teşekkür ederim arkadaşlar ilginizden dolayı birde resimlerini çekerek göstermek istedim 1.ci ve 2.ci resim de soldaki menekşe sağdakinden çoğalttığım menekşedir dediğiniz gibi kökleri ayıralı 1 - 2 hafta oldu cam kenarına koyuyorum onları gelişirmi dersiniz sağdaki menekşe gibi olurmu birde size göstereyim dedim nede olsan siz daha tecrübelisiniz, benim daha ilk olduğu için !

Eklenen Resimler

Eski 23-05-2010, 16:06   #5847
Ağaç Dostu

Bu bahsettiğimiz ayrı kökler değilki. Anne gövdenin yaprakçıkları arasından çıkanlar. bunları ayırmak zor bence.

Eski 23-05-2010, 20:37   #5848
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özlem Mesajı Göster
Bu bahsettiğimiz ayrı kökler değilki. Anne gövdenin yaprakçıkları arasından çıkanlar. bunları ayırmak zor bence.
Ben yanlış anlattım herhalde 1 ve 2 nci resimde solda ,3 resimde aşağıda olan menekşeyi sağdaki ana menekşeden aldığım yapraktan ürettim bunlar birkaç kök verdi ve kökleri birbirinden ayırdım şimdi bu resimlerde gösterdiğim yavru menekşe acaba ana menekşe gibi olurmu diye sizlere sormak istedim ben bu işte daha yeniyimde yoksa böyle küçükmü kalacaklar.

Eski 23-05-2010, 22:48   #5849
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Büyürler merak etmeyin, yerini severse hızlı büyür, sevmezse yavaş büyür.

Eski 24-05-2010, 08:13   #5850
Ağaç Dostu

Benim bahsettiğim eski mesajlarla alakalı Osman59. Aramıza hoşgeldiniz. Menekşeleriniz büyür tabi ama biraz zaman alır. Bu konumda sulamasına dikkat ediniz yeterlidir. Su istedikçe veriniz. Alttan sulamanın yavrularda avantaj olduğunu düşünüyorum ayrıca...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025