![]() |
|
![]() |
#5672 | ||||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
![]() Toprak eklenmesi gerekenleri belirleyip ekliyorum ya da tamamen değiştiriyorum. Gerisini anneme bırakıyorum, o her gün takip ediyor, sulama düzenini ayarlıyor, başlarında dakikalarca durup hallerini telefonda bana anlatıyor. Çiçek coşturanla besin veriyor ara sıra, solan yaprak ve çiçeklerini temizliyor, kötü giden bir durum olduğunda hemen müdahele edip çözümler arıyor; kısacası onları çok sevdiğini hem bana hem de menekşelere hissettiriyor.. Böyle ortaklaşa bir bakımla güzel güzel serpiliyorlar. Ama her zaman dediğim gibi en önemli şey İKLİM. Menekşeler o yörenin iklimini sevmediyse boşa zorlamanın alemi yok, ne yapılsa olmuyor. Silifke kışın ılık olduğu için, kış boyunca bunların bulunduğu odada hiçbir ısıtıcı kullanmıyoruz. Oda 8-9 derece civarı oluyor ve bu sıcaklık onlara çok iyi geliyor. Bahar girince hemen mevsimin değiştiğini anlıyorlar, daha uzun güneşli vakitler geldiğini ve odanın ısındığını hissediyorlar ve kışın depoladıkları güçlerini çiçeğe çeviriyorlar. Ve şunu ısrarla söylüyorum ki, menekşeniz çiçek açmıyorsa ısrarla bitki besini vermeyin! Bir kere denersiniz tamam ama menekşenin çiçek açma dönemi gelmediyse ne yapsanız da açmıyor. Bu coşturanlar ancak bitki kendini hazır hissedip tomurcuk vermeye başladığında kullanılırsa işe yarar. Biz bunu önceden tecrübe ettik, açmayan menekşelere defalarca sıvı besin verdik ama işe yaramadı, üstelik bu sefer yaprak gelişimleri de durdu. Ama son iki senedir yazın sıcağından kurtulan menekşelere kış geçip de bahara yaklaşınca besin veriyoruz ve açma zamanlarını bekliyoruz.Burada besini tomurcuk oluşturması için değil; keyfi gelip tomurcuklanmak isterse bünyesinde güç barındırsın da yorulmasın diye veriyoruz. Uzun oldu ama bu bahar yaşadığım bir şeyi örnek vererek yazımı noktalamak istiyorum. Masanın pencereye yakın tarafındaki menekşeler bahara girerken tomurcuklandı ama diğer tarafındakilerde tomurcuk yoktu. Masanın çiçek kalabaklığından da olsa gerek, bu sıradakiler iyice gölgede kalıyordu. Pencereye yakınlar nasıl olsa tomurcuklandı, kurtuldular; diğerlerini alalım şimdi bu tarafa dedik ve 2 hafta içinde onlar da tomurcuklandı. Hepsinde tomurcukları gördükten sonra besin verdik ayda 2 defa ve çiçekler çok güçlü açtı. Ne var ki bir tane menekşe sağlıklı görünmesine rağmen açmıyordu. Garibim aksilikler sonucu ışık alamayan yerlere denk geldi heralde dedim; güneşin etkisini bildiğim için ona özel, pencereye iyice yakın yerde bir düzenek yaptım ve onu tül perdenin arkasından güneşi uzun süre alacak şekilde oraya yerleştirdim. Yaz güneşi olmadığı için bu ona zarar vermeyecekti. Ve annemden müjdeli haber 2-2.5 hafta sonra geldi, şu an o da tomurcuklu ![]() Bunlar bizim 3.5-4 yıllık tecrübelerimiz. Yani bizimkilerin temel sırları sanırım bunlar. Daha pekçok etken olabilir tabii, sulama suyu (aşırı kireçli şebeke suyu), ortamdaki nem miktarı vb. Sağlıcakla kalın.. |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5673 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2010
|
Narıel gerçekten teşekkürler bilgiler için,dikkate alacağım,bende açmamaları konusunda şikayetçiydim ama tomurcuklar görünmeye başladı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5674 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nariel , Faruk, prensess, emy 83 menekşekeleriniz harika, adeta tablo gibi, maşallah diyelim ![]() Benim de 6 saksı menekşemin bugün unlu bit olduğunu anladım, anladığım kadarıyla henüz yeni başladı, bunlarla nasıl başedeceğim, deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5675 |
Ağaç Dostu
|
Çok şükür bizimkilere bu hayvan hiç uğramadı. Ara sıra balkondaki bitkilerde az miktarda görüyorum. İnşallah da eve hiç uğramaz. Bitki hastalıkları başlığında unlu bitle ilgili detaylı bilgiler verildi. Oraya bakmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5676 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 Sayın acemifüsun bu başlık size yardımcı olabilir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5677 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Faruk verdiğiniz başlığı zaten defalarca izledim, fakat menekşelerde uygulanabilir mi? Yaprakları çok hassas olduğu için endişeleniyorum. Menekşe başlığı da çok uzun olduğu için okumam zaman alacak, gerçi bu başlıkta arkadaşların çok güzel bilgileri, deneyimleri vardır ama hemen müdahale etmem için sizlerden yardım istedim, teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5678 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın acemifüsun, arapsabunlu tarifi Afrika menekşeleri dahil tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz.. Ben hazırlanmış şekilde bulunduruyorum. Unlu bitle karşılaştığımda menekşemi yıkarcasına sıkıyorum. Hiçbir zarar görmediler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5683 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
|
Afrika menekşelerim çiçeklerini gösterdiler sonun da ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5688 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
merhabalar. ben aranıza yeni katıldım. bende menekşe yetiştirmeye çalışıyorum ama biraz acemiyim.sizin menekşeler gerçekten çok güzel. çiçek açmaları için yaptığınız özel bir bakım varmı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5690 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili katmer, cocopeat önermişti ![]() Çok başarılı olduğumu söyleyemem. Hala ölen menekşelerim oluyor. Ve aralıksız devam eden unlu bit mücadelesi. Unlu bite karşı ilaçlama yapmaktan vazgeçtim. Tırnak muayenesi yapar gibi hergün menekşelerimi kontrol edip, bit varsa temizliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5692 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sevgili Neslihan Baş, Sevgili katmer, Unlu bitle mücadele etmek, torf sinekleriyle mücadele etmekten geçiyor gibime gelmeye başladı. Sanki onlar aracılığıyla yayılıyor bu bitler. Salonu az önce sivrisinek öldürücü ile çiçeklerin üzerine gelmeyecek şekilde ilaçladım. Taktım bu sineklere ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5694 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2010
|
afrika menekşesi çeliği
merhaba bende yeni başladım bu hobiye 15 gün önce 1 yaprak koparıp suda filizlendirdim nezaman toprağa dikmeliyim şu an 2-3 cm uzunluğunda daha uzamasını beklemelimiyim yoksa yaprak çıkarmasını beklemeliyimmi burda suda veya yapraklanmayı topraktamı yapcak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5696 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-11-2009
|
nihayet çeliğini diktiğim menekşelerden 3 tanesi yavrulamış..Görünce çok mutlu oldum. Onlar biraz daha büyüyüncemi başka bir saksıya almalıyım:? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5697 |
Ağaç Dostu
|
Ben saksı değişimi sırasında yavru veren menekşelerimide annesiyle birlikte yeni saksıya aldım. Kaşık yardımıyla yaptım. Gölge yerde olması önemli ama yeniden dikilince. Kökleri oynatmayın...Toprağını dağıtmayın kafidir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5698 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
Alıntı:
İki, üç hafta önce diktiğim menekşe yaprakları aynen duruyordu. Sonra forumun birkaç yerinde gördüğüm yukarıdaki metodu denemek istedim. Yeniden dikerken zaten alttan gelen yavrular olduğunu, fakat çok derine diktiğimden çıkmakta geciktiklerini gördüm. Bu yöntemi denerken birkaç yaprağı da kırdım, keşke elimi hiç sürmeseydim de dememe rağmen, 3 gün sonra yeni bir yavru çıktı ve şu an hepsi sağlıklı. Bence bir deneyin derim. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5699 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2010
|
afrika menekşesi çeliği
merhaba bende menekşe hobisine yeni başladım menekşeden 1 yaprak koparıp filizlendirdim suda şu an filizler 2-3 cm daha çok uzamalımı ne zaman toprağa dikmeliyim acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5700 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2008
|
![]() Menekşeyi yapraklarını direk topraga dikerek , suda köklenmesini bekleyerek ve saksı değişimi sırasında mevcut kökleri ayırarak üretiyorum. Menekşeyi tohumdan üretmek mümkünse tohumunu nasıl elde edebilirim ? Bu bitkide dişi erkek ayrımı var mı ve bu ayrım nasıl yapılıyor ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|