![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Ana gövdeden köksüz olarak ayrılan yavruları direk toprağa dikmektense suda belli bir süre zarfında köklendirip dikmek en rahat ve garanti olanı. Bu sürekli uyguladığım bir yöntem. Yavruyu kaybetme riskinide en aza indirgemiş oluyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2010
|
merhaba arkadaşlar benim yapraklardan köklendirdiğim bazı menekşelerim var bu sene ve geçen seneden üretme yalnız yapraklar küçük ve ince dallı oluyor bunların yaprakları nası irileşecek ve kalın dallı olacak acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
|
teşekkür ederiz faruk arkadaş saksının büyüklüğü etken olurmu daha şimdiden, pazardan aldığımız menekşeler 6-7 yaprak oluyor ama hepsininde yaprakları iri oluyor bende yine onların saksısının boyutunda olan saksıya dikiyorum hatta onları başka saksıya dikiyorum yeni yavrularıda onlardan kalan saksıya dikiyorum zaten bu saksılaran daha küçük saksıda yoktur herhalde ve 10-12 yaprak oluyor ama ufak tefekler , onlar acaba vitamin verdikleri içinmi böyle iri oluyor bizim kendi yetiştirdiklerimiz onlar gibi iri olmazmı dedim kendi kendime bunlara kullandığım toprak marketlerden aldığım hazır topraktır ayrıyetten daha başka bişey yapmam lazımmı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz yapraktan yetişen menekşelerin her bir kökünü tek tek ayırın. Bir yapraktan yavrulayan menekşeler 6-7 kök olabiliyor, bu şekilde devam ederlerse de gelişemiyorlar. O yüzden mutlaka tek tek ayırın ve sonrasında bol ışık alan bir yere koyun. Işık çok önemli. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın osman59 sera malı menekşeler ne şartlarda büyütülüyor bilmiyorum ama ben menekşelerime su harici besin takviyesi yapmıyorum. Yeteri kadar su, güneş takviyesi menekşelerime çiçeklenmeleri için yetiyor. Dışarıdan aldığım menekşelerde de hemen yapraktan çoğaltma yoluna gidiyorum kendi oluşturduğum mini seralarda... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Bu ara çift gövdeyi ayırmak için neler yapılması gerektiği tartışılmış. Ben de tecrübelerimi anlatayım. Bu şekilde çok kök ayırdım ve her ayırdıktan sonra iyi ki ayırmışım dedim. Tek tek olunca çok iyi gelişiyor ve bol çiçek açıyorlar. Mesela kimera menekşem her sene yanından ikinci gövdeyi çıkarır; yani dediğiniz gibi ayrı kökü yoktur. Alırım güzel bir bıçak elime, çıkarırım toprağıyla beraber saksıdan. Çok dağıtmam toprağı, sadece gövde kısmını daha iyi görmek için orayı temizlerim biraz, sonra da gövdelerin birleşimi olan noktadan dikey olarak kırt diye keserim. Aşağısında iki gövdenin de kök kalır. O şekilde yeni saksısına geçiririm ve çok hızla gelişir iki kök de. Bazılarını ayırmaya üşenip ayırmıyorum, onların gelişimi günden güne yavaşlıyor, yaprakları cılızlaşıyor ama hem yerim hem de vaktim yok ayırmaya. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim arkadaşlar ilginizden dolayı birde resimlerini çekerek göstermek istedim 1.ci ve 2.ci resim de soldaki menekşe sağdakinden çoğalttığım menekşedir dediğiniz gibi kökleri ayıralı 1 - 2 hafta oldu cam kenarına koyuyorum onları gelişirmi dersiniz sağdaki menekşe gibi olurmu birde size göstereyim dedim nede olsan siz daha tecrübelisiniz, benim daha ilk olduğu için ! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Ben yanlış anlattım herhalde 1 ve 2 nci resimde solda ,3 resimde aşağıda olan menekşeyi sağdaki ana menekşeden aldığım yapraktan ürettim bunlar birkaç kök verdi ve kökleri birbirinden ayırdım şimdi bu resimlerde gösterdiğim yavru menekşe acaba ana menekşe gibi olurmu diye sizlere sormak istedim ben bu işte daha yeniyimde yoksa böyle küçükmü kalacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
|
Alıntı:
Size katılıyorum...Burada iki farklı yavru verme şekli sözkonusu...Bizim bahsettiğimizde ayrı kök falan yok direkt gövde üzerinde yavrulama ya da bunun adı bence yavrulama değil, tek gövdede iki göbek olma...Ancak bunun nedeni ne acaba ya da bitki hiç ellemezsem nasıl bir gelişme göstercek zaman içinde belli olacak...Tekrar çiçeklenince fotoğraflarım inşallah... Düzenleyen buyukcoban : 24-05-2010 saat 12:53 Neden: yanlış kelime |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Benim bahsettiğim eski mesajlarla alakalı Osman59. Aramıza hoşgeldiniz. Menekşeleriniz büyür tabi ama biraz zaman alır. Bu konumda sulamasına dikkat ediniz yeterlidir. Su istedikçe veriniz. Alttan sulamanın yavrularda avantaj olduğunu düşünüyorum ayrıca... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Arkadaşlar, daha önce de söylediğim gibi yaprakları suya koymuştum. Köklenmişler ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Bir de 2 tane yaprak kopmuştu, ama sapsız, sadece yaprak. Onları da suya koymuştum, dün bir baktım ki nasıl köklenmişler, uzun uzun. Sapı olmadığı için tutmaz diye düşünmüştüm. Bunları da dikiyim mi? Olur mu? Şunu bir kez daha anladım ki cahillik başa bela. Ne yapacağını bilememek çok kötü. İyi ki danışabileceğimiz sizler varsınız. Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili açi, köklenmişse yaprakları da toprağa alın, onlar da yavrulayacaktır. Bunlar benim aynı gövdede karmakarışık birkaç kök olan menekşelerimden bazıları. Ayırmaya vaktim olmadı, onlar da karmakarışık açıyorlar. Önümüzdeki kış sonu belki bunları ayırırım. Kış sonu ayırıyorum ben menekşeleri, hepsi tutup gelişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nariel bence menekşelerini ayırma farklı saksılara. Çünkü bu şekilleri çok dekoratif görünüyor. Zaten yeterli büyüklüğede ulaşmışlar. Ya da bir saksıda ayrı ayrı 2-3 fide çok şık gösterir saksıyı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Bunun nedeni bence yapısal... Ne olur demişsiniz çiçeklenince çok şık oluyor. Benim bir tane vardı o şekilde çiçeklenme elde etmiştim... Yine ona benzer var bi gövde de 4 yerden çoğalma oldu resimde ekleyeceğim ayrıntılı akşama...Nariel çok hoş bence ayırmayın bööyle daha derli toplu kendinden çiçeklerinden emin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
sayın fahrenayt2000, Köklenip yavru veriyorlar hatta gözlemlerime göre kırık yapraklar daha kısa sürede kökleniyor. Başlıkta benzer içerikli mesajlar vardı, bulamadım ![]() Ebrulim de çiçeklenenler arasına katıldı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Ben menekşelerimle uzun zamandır ilgilenmiyorum. Bu gün sulama yaparken solmak üzere olan çiçeklerde tohum oluşmaya başlamış çok şaşırdım.. Resimler çok net değil ama sizlerle paylaşmak istedim. Nekadar sürede oluşumu tamamlanır bilmiyorum. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2010
|
Toprakta bu tür beyazlanmalar oluyor: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2010
|
menekşe çeliği zamanı
1 acaba menekşe çeliği dikmenin zamanı varmı hangi aylarda **** mevsimlerde yapılır 2 dibinden değilde biraz ortadan kopan çelikler köklenip yavru verirmi saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar. Öncelikle hoşgeldiniz. Çelik konusunda hiç takıntı yapmayın. Arkadaşlarımızın değişik deneyimleri var herkes kendince bir metot geliştiriyor. En ideali bahar ayları olmakla birlikte 12 ay boyunca istediğiniz zaman çelikle üretim yapabilirsiniz. Ben ne zaman gerek duyarsam o zaman çelik alıyorum. Yaprağın sapının kısa olması uzun olması ya da hiç olmaması gibi değişik alternatifler var. Siz üç yaprağı uzun kısa ve sapsız olarak dikin ve farkı görün. Ben her türlü denedim. Zaman farkı yaşanıyor ama köklenmede sorun çıkmıyor. Şu an sorduğunuz üç şekildede dikilmiş ve yavru veren menekşe yapraklarım var. Başarılar ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sevgili özlem. Sonraki ekleyeceğin fotolarda not alırsan sevinirim. Arama motorlarında görsel olarak arattığında inanılmayacak kadar çok kaynak çıkıyor. Hani hazır güzellerin adresini yakalamışken bakmak daha rahat olur. Tembellik ediyorum ![]() Küçük bir dip not : Google ya da başka bir arama motorunda arama yaparken African violet diye yazıldığında ayrı ayrı ve birleşik african ve violet kelimelerinin geçtiği ne kadar sayfa varsa getirir. Tırnak içerisinde yazdığımız ( "african violet" şeklinde ) zaman her iki kelimeyi birden içeren sayfalara ulaşılırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|