![]() |
|
![]() |
#5341 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2010
|
arkadaşlar üç ay önce diktiğim yaprak yeni yavruladı,çok geç değilmi,sizler ne kadar sürede yavrulatıyorsunuz.Ortalama süresi varmı en kısa ne kadar sürede yavrular.İki farklı rengi soğan zarıyla birbirine sarıp pet bardakta köklendirirsem ebrulu olacağını söylediler.Bu kadar kolay olsaydı piyasa da ebrulu menekşeden geçilmezdi inanmadım.Gıda boyasıda sonuç vermedi farklı türleri bulamıyoruz elimizdende birşey gelmiyor.Resimlerimden bir tanesinde elimde tuttuğum mavi pet bardakta aşı denemem iki farklı renk dikkatli bakarsanız yapraklar açıklı koyulu.Eğer söylenenler doğruysa ebrulu açması gerekli,saksıya geçirmeye korkuyorum,ölürse deneyim yarım kalır bir senelik emeğimde boşa gider. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5342 |
Ağaç Dostu.
|
Arkadaşlar, burada bu kadar deneyimli ve başarılı menekşesever olmasına rağmen, yarışmaya katılımın on kişiyi bile bulmaması çok üzücü. Aşılma yapanlar, tohumdan yetiştirenler, yavrudan üretip fotoğrafları paylaşanlar neredesiniz? Yarışma sonunda kaybeden olmayacak, hepimiz kazanmış olacağız. Alınma yok, kırılma yok. Zaten biz değil, menekşecikler yarışacak. Ama bu yarış onların psikolojisini bozar diyorsanız, onu bilmem ![]() Haydi arkadaşlar, 15 Mart son katılım günü. Hepinizi bekliyoruz ![]() ![]() http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=394 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5343 |
Ağaç Dostu
|
Belkide üretmekten ziyade menekşe almak daha kolay geliyordur,bilinki ikinci birinci üretilenden,ikinci defa üretilene kadar menekşelerinizin %80 bir iki yılda ölecek ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5344 |
Ağaç Dostu
|
Tohumdan yetişen afrika menekşesi fideleri
Sizlerle tohumdan yetiştirdiğim menekşe fidelerimin son durumunu paylaşmak istiyorum. Yeni üye olanlar soldaki kahraman yazısının üzerine basarak eski mesajlarımdan gelişimlerini takip edebilirler. Ağaç sevmek bizim binlerce yıl eskiden gelen geleneklerimizde ve halı ve kilim desenlerimizde var. Yağcı Bedir yörük halı desenlerinde toplumun direği yerden göğe uzanan bir ağaçla sembolize ediliyor. Tüm ağaç dostlarına selamlar. http://www.bigadic.gov.tr/semboller/yagcibedir2.asp Düzenleyen Kahraman Koray : 04-03-2010 saat 19:37 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5345 |
Ağaç Dostu
|
Kahraman Koray menekşeleri dışarı çıkarsam bal arıları aracılığıyla süni döllenme elde edilirmi.Aynı hercailerdeki gibi siz bu işi iyi biliyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5346 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2010
|
Merhaba, Kahraman Koray yavru menekşeleriniz büyümüş çok güzel olmuş ![]() Menekşelerime fırça yardımıyla tozlaşma yaptırmak için çok uğraştım ama olmadı. Belki bir ara şansım tutar tohum kapsülü elde ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5347 |
Yeni Üye
|
Serra43 ün verdiği bilgilerle ilk aşı menekşemi diktim katlı mor ve katlı pembeden inşallah tutar bakalım nasıl bir renk çıkacak şimdiden sabırsızlanmaya başladım yalnız pet bardağın içine diktim altını delmeye gerek varmı yoksa delmeden olurmu acil cevap teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5348 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Sn.Ayla Gürbakar bence pet bardağınıza delik açmalısınız. Delik açmadan verdiğiniz fazla su bardak tabanında kalabilir ve yapraklarınıza zarar varebilir. Delik açmayacaksanız sulama yaparken çok dikkat etmelisiniz tabandaki toprakta çamurlaşma olmamalı ama yeni bir deneme yapıyorsunuz neden risk alasınız? Denemenizin sonucunu merakla bekliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5349 |
Ağaç Dostu
|
bardağın taban kenarından küçük bir çentik kesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5350 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2009
|
Koray Bey tebrikler gerçekten afrika menekşeleri konusunda sizden öğreneceğimiz çok şey var.Ben Afrika menekşelerime bir türlü ayak uyduramıyorum.Çok güzel görünürlerken aniden alt yaprakların yumuşadığını ve düştüğünü görüyorum.Bazen hızla gelişip aniden duruyor büyümeleri.Şaşırtıcı bitkiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5351 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Işık ise enerji kaynağı. Menekşeler ışık olmadan yaşayamaz. Direk doğu ya da kuzey güneşi alan bir ortamda sağlıklı yaşarlar. Batı ve güney güneşi fazla gelebilir. Günde 1000 lümen ışık ihtiyacı vardır. Bu sağlanmaz ise çiçek vermez. Tüm çiçek döngüsü ışığa göre ayarlanır. Menekşe çiçekleri siz fark etmeseniz de geceleri biraz kapanır ve sabah güneşi ile açılırlar. Menekşelerin doğal ortamı 800 rakımlı bir ormanda ağaçların yaprakları arasından sızan güçlü ekvator güneşi ile aydınlanan rutubetli ve serin bir kovuğun köşesi ya da bir mağaranın ağzıdır. Ağaçların yüzey kökleri üzerinde oluşan orman toprağı üzerinde kimi zaman bir orkide gibi yaşarlar. Doğal yaşam yerleri ile ilgili resimleri ilk yazdığım mesajlarda olacak. Tanzanya ekvatora yakın olduğundan ısı farkı yaz kış ve gece gündüz fazla değil. 15-23 derece arasında rahat ederler. Yazın çiçek açmamalarının sebebi sıcak ortam ve kuru havadır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5352 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2009
|
B5A'yı kullandıgım menekşelerim tekrar çiçek açtı yaprakları daha canlı ve daha sık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5353 |
Ağaç Dostu
|
Devamı... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5355 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim sevgili günebakan. sevim hanım ben bir kaçtane aşı ile çelikledim işallah tutarsa zizede gönderirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5357 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Aşı yöntemini merak ettim forumda arattım ama sadece bahsi geçiyor ya da ben bulamadım. Yaprak aşı ile üretim yöntemini anlatırsanız sevinirim. Düzenleyen Sevilay : 07-03-2010 saat 20:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5359 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Katmer, size katılıyorum anlatırsa çok iyi olur bizlerde öğreniriz. Bugün sayın Serra43'ün mesajlarını okudum aşıdan bahsetmiş ama nasıl yaptığını anlatmamış. Umarım sayın Serra43 mesajımızı görür ve bizi bilgilendirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5360 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
|
Benim bildigim asi, hastaliklara dayanikli, guclu kok sistemine sahip bitki uzerinde, kok sistemi daha zayif ancak verimli, gosterisli, ticari degeri daha fazla olan turler yetistirmek icin yapilir. Onda da alinan urunler belki daha iri olur, formu daha duzgun olur ama alttaki elma sari ustteki asi kirmizi diye sari kirmizi elma olmaz, yine kirmizi elma olur. Tek yilliklardan kabaga karpuz asilaniyor, kabagin kok sisteminden faydalanmak icin. Iki yapragi birbirine baglayarak birlesme yerlerinden, en azindan ev ortaminda, hibrit bir tur cikarmaya calismak bana biraz mit gibi geliyor. Ancak laboratuar kosullarinda mikro olcekte gen transferi saglanabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5361 |
Ağaç Dostu
|
Aşı tekniğini uygulamak ve aşılanan yaprakları tutturmak çok zor değil. Ben değişik tekniklerle denedim yaprakların çoğu çifti olarak yavru verdi . Hatta şimdi çiçek açanları ve açmak üzere olanları var. Ama her iki yaprakta birbirinden bağımsız yerlerinden yavru verdi. Çiçek açmayanları yapraklarının özelliklerinden anlıyorum. Mesela beyazla pembeyi aşılamıştım beyaz kendi saf rengi ile açtı. Sanırım aşının başarılı olabilmesi için yavrunun tam birleşme yerinden çıkması lazım. Buda tamamen şansa bağlı sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5362 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın zappie, bilimsel olarak bakıldığında mit olabilir ama fotoğraftakiler, Serra 43 ün mor ve beyaz menekşe yapraklarını birleştirmek suretiyle elde ettiği yavrular. Linkini eklediğim kendindeki, diğeri ise bana gönderdiği kardeşi. Aslında imkansız görünenleri başarmaya çabalıyoruz kendimizce. Başarabilirsek ne alâ, başaramazsak da bir kaybımız olmuyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5363 |
Ağaç Dostu
|
Serra 43 ün aşılı menekşeleri çok hoş çiçek açmış. Diğer yaprağın çiçek rengini küçük de olsa aktarmış. Şimdi benim aşılı 10 adetten fazla menekşem var. Her aşıdan neredeyse 4-5 yavru oluştu. Hatta bugün bir kısmını ayırdım. Ama her yaprak kendi özelliklerini taşıyan yavrular verdiği için böyle ebruli açacağından umudum yok. Aşı yüzünden bakmam gereken bir sürü yavrum oldu. Birde çoğu aynı renk . Özellikle katmerli beyazı çok kullanmıştı pembe ile birlikte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5364 |
Ağaç Dostu
|
şener bey haklısınız daha önceki aşılarda bende sizin gibi birleşik ektiğim yapraklar,birbirlerinden renk çalmadılar,gene kendi renklerinde açtılar.Ebrulu olmasını beklemiyorum ama şu anda elimde küçüçük pet bardakta gözüne baktığım aşım var nasıl açarsa açsın resmini sizlerle paylaşacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5365 |
Ağaç Dostu
|
Aşı kısmet işi,ya açar ya açmaz,ama önemli olan deneyip görmek ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5366 |
Ağaç Dostu
|
serra43 mademki aşı konusunda başarılısın aynı uygulamayı afrika menekşesi ve bardak menekşeyle deneyebilirmisin.Çocukluğumda babam badem ağacına şeftali aşılamıştı,bende denemekten ne çıkar düşüncesiyle yavruağzı sardunla yaprağıyla afrika menekşesini senin gibi iple birbirine bağladım,sonuç hüsran.Ama bardak menekşeyle belki olur,ya da ikinci bir öneri iki renk yerine üç farklı rengi aşıla üç renkli açsın,üçüncü altarnatifse bende bu sitede okumuştum zaten tomurcuk aşamasındayken gıda boyalı suyla sulamak,bende yirmiden fazla tür oldu farklı kimsede görülmemiş menekşelerim olsun istiyorum yabancı sitelerdeki en güzel menekşelerde bile kavuniçi ya da mavi kan kırmızı yok mesela kavuniçi onbiraylık yaprağıyla menekşe aşılanıp farklı renk çıktığını düşün süper fikirlerim saçma olabilir belki ama yinede paylaşmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5367 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Sn.Katmer fikir verdiğiniz için teşekkür ederim, Sn.Zappie ve Sn.Şener Köksal verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sn.Serra43 ayrıntlı ve resimli anatımınız için çok teşekkür ederim. Farklı yöntemleri denemek ve değişik şeyler üretmek sizin gibi benim de çok hoşuma gidiyor ![]() Aşı denesini hemen yapacam, paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5368 |
Ağaç Dostu
|
Ben aşı yaparken yaprakları şevli yani eğimli kesip birleştirdim açılmaması içinde bir çimen yaprağı ile sardım. Birde her iki yaprağı sapının uç kısmından yardım ve birbirine geçirdim yine bir çimen yaprağı ile sardım. Daha bitmedi birde bir yaprak sapını ucundan bir cm kadar yukardan bıçak ile yardım diğer menekşe sapınıda inceltip o yarığa batırdım. Neredeyse hepsi hayat buldu. Onlarca yavru verdi. Bu akşam aşılı menekşelerimin çekimini yapıp paylaşayım. Zaten ayırmadığım üç aşı var. Diğerlerini dün akşam ayırdım. Serra43 aşıyı yapıp suda köklendirip dikmiş . Bunu hiç düşünmemeiştim. Ben çeliklerimi hep direk toprağa dikerim. Ama aşıda bu çok daha mantıklı. Gelişimi kaynaşmayı yakından takip etme şansımız olur. Menekşe aşkının sınırı yok işte. Ne renklere ne türlere doyamıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5369 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5370 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ortaya konulan bu tavır çok can sıkıcı. Burada deneyimlerimizi paylaştığımızı daha önce de yazmıştık. Gen transferi yapıyoruz da demedik zaten. Halk arasında, uzun süredir denenmiş bir konu bu. İsteyen dener, istemeyen denemez. Deneyenleri de küçük gören tavırlarla eleştirmek de kimseye düşmez. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|