![]() |
|
![]() |
#5131 |
Ağaç Dostu
|
Uzun süredir buraya uğrayamıyordum, yine herkesin menekşe sevdası had safhada gördüğüm kadarıyla ![]() Ben de bir haftalığına eve geldim ve hemen menekşelerden bakım yapılması gerekenlere bakım uyguladım. Çoğu menekşem çoğalarak birkaç kök olmuş. Kimini ayırdım, kimini ise birleşik bıraktım. O kadar çok saksı menekşem oldu ki koyacak yer bulamıyorum ![]() Kimera menekşemin biri de kenarından yavru vermişti yazın, o da epey büyüdüğü için ayırdım. Bunu yapraktan yetiştirme şansı olmadığı için böyle yandan kök atmasını bekliyorum. İki sene önce birdi, şimdi üç oldu ![]() Bunlar kimeralarım: ![]() Bunlar da ayırdığım menekşeler (her fotoğrafın içindekiler birbirinin yavrusu-annesidir): ![]() ![]() Kimi menekşelerimin de toprakları kötü olmuş, boğazları açıkta kalmış vb. onlara da toprak değişimi yaptım. Geçen sene durmadan açtıkları için bu kış çiçeklenemediler (bizim burada kışın çiçekleniyor menekşeler). Bahara çiçeklenmelerini bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5132 |
Ağaç Dostu
|
AVSA'nın Sık Sorulan Sorular başlığını okurken çiçeklenme sorunu yaşayan menekşelere, çiçek açtırmak için önerilen ilginç bir yöntem okudum ![]() Meyve vermeyen ağaçların , meyve vermesini sağlamak için uygulanan tehdit yöntemi, menekşeler için de geçerli imiş. Her türlü isteği yerine getirildiği halde meyve vermeyen ağaç gövdesine çivi çakarak korkutuluyor ya, menekşenin için de aynı şeyin geçerli olabileceği anlatılmış. Isı, ışık, gübre, nem olması gerektiği gibi sağlanıyor ve buna rağmen çiçek açmıyorsa saksının iki yanından yavaşca bastırarak ya da saksıyı masaya vurarak kökleri tehdit edin diyorlar. Ben demiyorum, onlar diyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5133 |
Ağaç Dostu
|
Ağaçların sinir sistemi
Ceviz ağaçlarının kökleri stres karşısında salisilat denen aspirin salgılıyor. Salix yani söğüt bitkisi de aspirine adını veren salisilat salgılıyor. Bir ceviz ormanında ceviz ağaçlarından birine bir tırtıl ağaç kurdu, ya da parazit bulaşırsa kökleri ile birbirlerine iletişimde bulunuyorlar ve parazit bulaşmayan cevizlerde de salisilat salgılanması oluyor. Ormanlar yanınca o toprağın yeniden ağaçlandırılması kolay olur. Ölen ve yanan ağaçlar toprağa bir sonraki kuşak için hazırlık yapıyor ve köklendirici hormonlar bırakıyor. Orman yangını olduğunda yanmayan taraftaki ağaçlar yangını fark ediyor ve kimyasal değişiklikler başlatıyor. Gövdesine bıçak saplanan ya da yaprağı koparılan menekşe bunu tehdit olarak alıyor ve türünü sürdürmenin yollarından çiçeklenme ve kök salma gibi refleksler ile tepki veriyor. Bunlar tüm canlıların benzer refleksleri ama bunu fazlasıyla kötüye kullanmak ne kadar insancıl bu da tartışma konusu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5134 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Maki01 in ilk mesajını ben de okudum. Buradan da " alın elinize çivileri, ağaçlara saplayın, her önünüze gelen menekşe saksısını sarsalayın" diye bir anlam çıkartmadım. Zaten gözümüz gibi baktığımız bebeklerimize zarar veremeyiz, değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5135 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraf çekimlerinde bile güzelliklerini gerçeğe yakın taşıyabilmek için çabalarken, sadece kazara kırılan dallarını çelik olarak kullanıp, çoğaltmak için bir yaprağına kıyamazken, AVSA gibi yüzbinlerce Afrika Menekşesi yetiştiricilerinin buluştuğu siteden edilen bir bilgiyi yabancı dili olmayan arkadaşlarla paylaşmanın "insancıl" olmamakla ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım olmadı. Gelelim menekşelere ![]() Bugün mor menekşelerimi mavi olarak görüntülememeyi başardım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5136 |
Ağaç Dostu
|
Maşallah ablacım çok güzeller ve herzaman çiçeklerini görmen dileği ile.... Buarada ben çeliklemek için hiç acımadan dal da kırıyorum... Amaç yeni menekşeler üretmek ve de bu güzelliği evimizde çoğaltarak yaşatabilmek ise ben kırmaya devam edeceğim... Bu 'insancıl değil' sözü yerine 'çevreci, bitki sevgisi...' olarak nitelendirilmesi gerekir diye düşünüyorum çünkü yaprak da kırsak bunu başka bir can kazandırmak için yapıyoruz değil mi??? Son olarak diyorum ki bizler onları daha da güzelleştirme çabası içerisindeyiz ve de bunun için yapılabilecek herşeyi yapıyoruz yapacağız da... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5138 |
Ağaç Dostu.
|
Arada ben de" açmazsanız sizi söküp atarım" diyorum. Acaba sinir sistemleri bozuluyor mudur? Şaka bir yana, sanırım bu sefer gerçek rengi görüntüleyebilmişsin, sevgili Maki. Sanırım kısa bir süre sonra ben de iyileşen menekşelerimin fotoğraflarını ekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5139 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım özel bişey yapmıyorum artık. İpin ucunu koydum. Canları nasıl isterse öyle açıyorlar. ama bende bu tonların bulundu 4 menekşe var. hepsi renkleri ton ton değişerek açıyor.cinsi böyle... Sevgili makicim azmin zaferi olsa gerek. çaban bşa çıkmamış çok güzel görünü yakalamışsınız. Tabi çieğin güzelliği ayrı bir konu... Ama bu arada bir kıskanma vs. tarzı bişeyde yok değil. benim prensesi kıskanıp( profil resmimdeki ) menekşeniz aynı formda açamış. sahibide görüntüyü yakalamış olmaz ama... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5140 |
Ağaç Dostu
|
Rica ederim Makicim işine yaradıysa ne mutlu. Tüm arkadaşlarıma kapım açıktır yardım konusunda. Elimden geldğince yardım ederim. Menekşe aslında çok kolay yetişen bi bitki önemli olan dilinden anlamak. Bu konuda en önemli etken fazla sulamama, direkt güneşe maruz bırakmamak. sıcaklık olarak insanların yaşayabileceği ısıda bir ortam. Ama ilginiz seralardan satışa gelmiş menekşeler çekiyorsa onların bakım koşulları çok özel ve bizim bu koşulları ev ortamında sağlamamız imkansız. Ben açıkçası satın alınan menekşeleride sağlıklı bulmuyorum. Serada sağlıklılar ama ev ortamına gelşnce çiçekcik şaşırmakta. Bazen büyümüyor bazen kökle alakalı arıza çıkarıyor bazende çiçek açmıyor öylece duruyor. Tavsiyem yapraktan kendinizin üretmesi. benim şuan yavrularım var ve çok sağlıklılar. Beklemesi zor olsada sonucu muhteşem oluyor. Bu arada ben çok fazla menekşe satın alan biri olarak sizlere önerim" kendiniz üretin "... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5141 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Özlem, foruma üye olmadan önce de menekşelerini hayranlıkla seyrettiğim arkadaşlardansınız. Ben menekşeleri çok seven birisi olarak hem satın alıyor, hem kendim yapraktan üretiyorum. Buraya kadar bir sorun yok. Yapraklar sera ortamında çok güzel yavruluyor. Ama, sonra seradan alıp saksıya geçirdiğimde iş bozuluyor. Bu yavrulardan çok azı büyüyüp çiçek açtı. Geçen kış ürettiklerimin çoğu yaz sıcaklarına dayanamadı. Yaşayanlar da ne yaptıysam çok yavaş büyüyorlar. Bir şeyleri yanlış yapıyorum, ama ne olduğunu anlayamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5142 |
Ağaç Dostu
|
Yavru menekşeler anne formuna gelinceye kadar ben normal saksıya almıyorum. Ekerken ya minik saksılara ya da normal saksıya 2-3 yapraktan fazla ekmiyorum. Seraya ektiğiniz menekşelerin üzerini direk açmayın. önce üzerine delik açın gün geçtikçe delik sayısı artırın. Adapte olmasını sağlayın. Ben sera yerine saksıya ekiyorum. üzerine poşet bağlıyorum 2 hafta. Yaprak sağlamsa 2 haftadan sonra poşeti açıyorum. Şuan 14 yavrum var biraz daha büyüseler resim ekleyeceğim... Bide sulamada yanlışınız olabilir. yavru menekşenin toprağı kesinlikle kurumadan su vermiyorum suyuda dengeli ve kesinlikle attan veriyorum. Yavru menekşelere besin tarzı bişey vermiyorum arada verdiğim beslemeye ilişkin şekerli sudur. Oda ayda bir kere 1 litre suya 5 küp şekerdir. Bu arada menekşeler bu mevsimde direk cam önüne bayılıyor güneş olsada yakıcı değil hem güneşe dayanıklı hala geliyorlar. Arkadaşlar bide bu picassolar güneşe bayılıyor. Güneş gören yerde alacası beyazı artıyor. gölgede olursa güneş görmezse şayet yeşil oranı artıyor yaprakta... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5143 |
Ağaç Dostu
|
Poşette çelik yöntemini ben de deniyorum sevgili özlem. Çeliği koyduğumuz kabı kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek balon gibi üfleyerek şişirmemiz ve 2 hafta süreyle bu nem ortamında köklenmesini ve yavru vermesini beklememiz öneriliyor. Daha sonra poşetin ağzını arada sırada açarak yavru menekşeyi dış ortama alıştırmak lazımmış ![]() Kilitli poşet yoktu, şeffaf bir poşet kullandım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
Arkadaşlar; menekşelerinize bayıldım.Sık sık bu bölüme girerek değişiklikleri takip etmekteyim.Ama bende öyle çeşit çeşit, renk renk menekşe olmadığı için ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5145 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar ben elimde bulunan tüm menekşe çeşitlerinin sizlerde olmasını çok istiyorum. Hatta bunu için sayın VTR' ye onlarda olmadığını düşündüğüm yaprak gönderimini yaptım. Ayrıca beni kırmayıp bu olaya eşlik eden yaprak gönderen arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim. Bahar geldiği takdirde menekşenin gelmediği ulaşmadığı şehirdeki menekşe severlere seve seve yaprak gönderirim inşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5146 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşelerinde polen çaprazlama ile üretilen tohumlardan çıkan filizler
Polen çaprazlama yönteminde ilginç sonuçlar aldım. 1 kapsülden çıkan 250 tohum ile yavru menekşe filizinden 5 tanesinde yapraklarda Tommy Lou tipine benzer iki renkli çeşitleme oldu. İlginç olan; ne polen donörü ne de anaç menekşemde böyle bir değişim yoktu ama sanırım genlerinde resesif olarak bulunan bir değişim imiş. Yeşil bölgeler oldukça az o nedenle bu yavrular diğerlerine oranla daha nazlı büyüyorlar. Umarım erişkin hale gelirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5147 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2009
|
Benim bir sorum olacak. Orjinal (yani hybrid olmayan) afrika menekşesi nereden bulabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5148 |
Ağaç Dostu
|
Koçtaştan aldığım bitki etiketlerini ilk menekşelerime iliştirdim. Az önce fotoladım, paylaşayım dedim. http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=33301&c=683 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5151 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili özlem, Hepsi çok güzel. Ellerine, yüreğine sağlık... Özellikle kırmızıya bayıldım. Tohum almayı denesen ne güzel olur ![]() Tohuma takıldım bugünlerde ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5156 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar verilmez deniliyor ama ben yavrularıma şekerli su verdim şuan büyümeleri hızlandı. Oran olarak 1 litreye 3 küp şeker verdim...( annemde eskiden saksı kenarına ayda bir küp şeker batırırmış. Abartısız 1 saksıdan 5 kök falan ayırırdı. Ve üstü hep çiçekli olurdu. Eskiden böyle sıvı gübre vs. yokmuş...) Şuan birinde tomurcuk bile var.( bu yavruların yapraklar bana baharda çokkkk uzaktan hediye geldi.) Biraz daha büyüseler resimleyeceğim. 3 tane mor, katlı pembe, bordo picasso üretmeyi başardım. Büyümeleride gayet iyi. Söylemiştim ama yineleyeyim; picassolar kesinlikle güneş ışığını uzaktanda olsa görmeli değilse yapraktaki alacalılık kayboluyor. Yavrumun biri güneşte değildi yeşil çıktı yaprakları ama cam kenarında güneş alınca beyaza büründü... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
Bu mevsimde de versek olur değil mi sevgili özlem?İki tane yavrucağım var da.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5158 |
Ağaç Dostu
|
Ben şuan veriyorum. Zaten baharda gelişip büyümesi hızlanacağı için şuanda bir nevi takviye yaptım. Ama ayda bir falan verilmeli...Ben şuana kadar 2 kez verdim... rica verilirse büyümelerini gözlemleyip bizimle paylaşmanız... Bu arada anne menekşelerde verdim ver. Gübre vs kullanımıyorum artık sadece su veriyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5159 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Özlem, Menekşelerine hayran olmamak elde değil. Onlara kocaman bir maşallah diyorum öncelikle. ![]() Okadar güzel şekilleri var ki simetrik olarak mükemmel görünüyorlar. Büyüklükleri ve o büyük menekşelerin üzerinde duran çiçekler bir harika ![]() Geçen gün saksı değiştirmeye karar verdiğimde sitede eklediğin menekşe resimlerini özellikle bulup nasıl saksılara ektiğine bakıp saksıları öyle aldım ![]() Seninkiler kadar olmasa da saksılarını değiştiğim menekşelerim az da olsa seninkilere benzeyebilmek için ilk adımı atmış oldu... Tekrardan tebrik ediyorum ve ben de olmayan menekşelerinden yollayabildiğin zaman yaprak gönderimi yapabilirsen çok mutlu olurum.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5160 |
Ağaç Dostu
|
Küp şeker konusuna gelince. Ben hiç vermedim ama bunu birkaç saksıda deneyeceğim. Toprağı kuruttuğunu duymuştum bu yüzden bu güne kadar vermedimama dediğim gibi birkaç saksıda deneyeceğim. Gene gelişmeleri hep beraber konuşuruz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|