![]() |
|
![]() |
#1741 |
Ağaç Dostu
|
Yeni aldığım menekşelerin kartonunda yazan adresin linki veriyorum. http://www.vtrtarim.com/anasayfa.php?link=m |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-08-2007
|
AFRİKA MENEKŞESİ 'NİN YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI IŞIK: Yetersiz ışıklanma Afrika menekşelerinin çiçek açmamasının en başta gelen nedenlerindendir. Menekşeler günde 10-14 saat ışık almalıdır. Ancak direkt güneş ışığı zarar verir. Eğer yeterli doğal ışıklanma sağlanamıyorsa, flouresan ışığı ile takviye edilebilir. SICAKLIK: 20-25°C ideal sıcaklıktır. 15°C nin altına ve 30°C nin üstüne kısa süre dayanabilirler. NEM: %40-50 nispi nem genellikle idealdir. Sıcaklık arttıkça nemi de arttırmak gerekir. SAKSI: Temiz, seramik **** plastik saksılar kullanılabilir. Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Bitkinin kökü saksının her tarafını kaplamadan asla daha büyük bir saksıya şaşırtılmaz. Afrika menekşesi, kökler saksının kenarına ulaştığında çiçek açma eğilimindedir. GÜBRELEME: Gübrelemenin yapılmaması ya da çok seyrek yapılması da çiçeklenmenin az olmasına neden olabilir. Azot fosfor ve potasyum oranları eşit olan ya da potasyum ve fosfor oranı daha fazla olan gübreler dönüşümlü olarak kullanılabilir. Ancak azotun üre azotu olmamasına dikkat edilmelidir. Gübreleme her sulamayla birlikte yapılabileceği gibi bir dolu bir boş şeklinde de yapılabilir. Ancak Afrika menekşesinin kökleri çok hassas olduğundan verilecek gübre miktarı önerilen dozun 1/3’i kadar olmalıdır. SULAMA: Yumuşatılmış su ya da saf su kullanmaktan sakınılmalıdır. Menekşeler az da olsa normal çeşme suyunda bulunan iz elementlere ihtiyaç duyarlar. Ancak sudaki klor problem olabilir. Bu durumda suyun bir gece açıkta bekletilmesi klorun uçmasını sağlayacaktır. Menekşeler nemli tutulmalı asla çok ıslak bırakılmamalıdır. Sulama suyunun sıcaklığı ortam sıcaklığına yakın olmalıdır. SAKSI HARCI: Menekşeler, köklerin kolay büyümesi için hafif ve havalı bir harç karışımına ihtiyaç duyar. Aynı zamanda harcın içinde zararlılar ve bakteriler de bulunmamalıdır. Saksı harcını yılda iki kez 1/3’ini boşaltıp yerine taze harç ilave ederek tazelemek gerekir. 1/3 torf, 1/3 perlit, 1/3 vermikulitten oluşan harç menekşeler için oldukça idealdir. BAKIM: Her ay en alt sıradan 3 yaprağın alınması yeni yaprak oluşumunu teşvik eder. Çiçeklenme bittiğinde solmuş çiçeklerin ve çiçek saplarının alınması gerekir. Saksının her ay 90° çevrilmesi yaprak simetrisinin korunması bakımından önemlidir. kaynak http://www.vtrtarim.com/afrikameneksesi.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
syn elizabet, Pencere önünde duran menekşem direk güneş ışığına maruz kalmış olur mu? Tabi sözünü ettiğim bu mevsim için, yaza mevsimi için değil. Güneş yaz mevsimi kadar yakıcı değil... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 |
/
|
Ben menekşemin solan çiçeklerini koparıyorum sonra o çiçek sapı yukarıdan aşağıya dogru kuruyor ve asagıda olan tomurcuklarda yumuşuyor ölüyor....Koparmadıgımdada sap yumuşuyor çiçek yamuluyor ama aşağıdaki tomurcuklara ne olacak 3-4 gün içinde belli olcak Siz solan çiçeklere ne yapıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1748 |
Ağaç Dostu
|
Menekşe sevilmezmi!
Siteyi uzun zamandır takip etmeme rağmen yeni üye oldum. 14-15 yıldır menekşe yetiştirmekteyim. Yani tam bir menekşe tutkunuyum. Şuan 10 saksı ve ayrı renkte menekşem var. Menekşeler konusundada 14 yılın vermiş olduğu az çok bilgi birikimim var. İnşallah ilerleyen zamanlarda sizlerle bilgi alış verişinde bulunuruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 |
/
|
Çiçeği koparmadığımda da aynısı oldu. Alttaki tomurcuklar yine kurudu, çok üzgünüm. İlk aldığım menekşemin tomurcuğu büyüyemiyor, 1.5 aydır aynı (2.fotoğraf). Düzenleyen İklimsiz : 15-12-2008 saat 00:13 Neden: imla ve anlatım bozukluğu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1750 |
Ağaç Dostu
|
Elif 59, yaklaşık 6 yıllık menekşe bakım tecrübemi aktarayım. Gece pencere önü epey serin oluyor. Gündüz kalorifer vb. ısıtma sistemleri sayesinde, ev içi ısısı uygun olsa da, saat 23.00'dan sonra pencere önleri zaman zaman beni bile üşütüyor. Malum menekşeler de soğuğa oldukça duyarlı (özellikle çok değer verdiğim, katmerli, mürdüm rengi, yaprak kenarları tırtıklı menekşemi soğuk bir gece sonrası bir anda ölmüş bulduğumda yaşadığım şoku anlatamam). Gördüğüm kadarı ile PVC pencere önünde seninki. PVC pencerelerden bazıları hava sızdırabiliyor. Soğuk genç filizi yakıyor gibi geldi. Ama daha tecrübeli arkadaşların yorumunu ben de bekliyorum ![]() Düzenleyen İklimsiz : 15-12-2008 saat 00:11 Neden: Paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Ağaç Dostu
|
Yerlerini sürekli değiştiriyorsan ondan da döker tomurcuğu. Birde bu aralar geçiş dönemi, menekşeler kışa alışamamış olabilir. Büyümeleri yavaşlar, çiceklerini dökebilir. Sabret, yerlerini değiştirme, zamanla alışır onlar da. Düzenleyen İklimsiz : 15-12-2008 saat 00:06 Neden: anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri, paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1752 |
Ağaç Dostu
|
Elif, Bengi su'ya katılıyorum. Kış onları etkiliyor. Yeri de dahil olmak üzere hiç bir şeyi değiştirme (sulama,takviye besin...gibi) oda sıcaklığındaki değişkenlik de etkili oluyor. Benim gözlemim tomurcukların en çok ısı farklılığından etkilendiği yolunda... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1753 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
|
Degerli menekşe sevenler, Menekşelerinize bu mevsimde herhengi bir besin veriyor musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1754 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum. 8 Kasım'da sera usulü diktiğim menekşe yaprağım vardı. Ayrıca günler sonra ( 22 Kasım'da) bardağa yaprak ıslatmıştım. Bu gün yine kontrol ettim. Her ikisinde de bolca kök vardı. Hatta suda ıslanmış olan neredeyse yaprak çıkaracak ... Buna göre, yaprağı suda ıslatmak zamandan tasarruf etmek isteyenlere daha uygun. Ancak hangi durumda dikilen yapraklar daha sağlıklı onu bilemiyorum. İşte bu nokta da tecrübeli arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum. Teşekkürler şimdiden... Düzenleyen İklimsiz : 14-12-2008 saat 23:59 Neden: Paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1755 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Bir kaç sayfa öncesinde yeşil menekşeyi nerden bulduğumu sormuşsunuz. Satın almadım bir yerden, onu belirtmek isterim. 5 tane yaprak var ama bayram tatilin de üşümüşler biraz kendilerine gelirler umarım. İyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1756 |
Ağaç Dostu
|
Silifke'deki menekşelerimizin son durumu: Arkadaki iri pembe ve morun çiçekleri haftalardır canlı duruyor. 12 saksıdan 6'sı çiçeklendi, geri kalan 6'dan üçü de tomurcukta. Onların renkleri de değişik olacak (katmerli-oyalı), bir tanesi de aldığımızdan beri ilk defa açacak, yani sürpriz.. Picasso yapraklı menekşemiz de tomurcukta.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1757 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Nejla K., ben de sizin gibi düşünenlerdenim. Yaprakları suda köklendirmek daha hızlı ve güvenilir. En azından yapraktaki çürümeyi çabuk farkedip kurtarabiliyorsun. Bu arada benim menekşeler dinlenmeye çekildiler. Umarım çabuk dinlenirler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1759 |
Ağaç Dostu.
|
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8 Yukarıdaki linki tıklarsanız afrika menekşesi sevenler grubuna ulaşabilirsiniz. Bu arada aramıza hoşgeldiniz... Düzenleyen katmer : 15-12-2008 saat 19:10 Neden: düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1761 |
Ağaç Dostu
|
Nejla benim çiçeğime çok benziyor. Aynı sorunlar bende var. Ben 3-4 günde bir kötü olan yaprakları birer birer temizledim. Bu sefer büyük saksıya almadım. Yavru kök yapsın istiyorum. Öylede oldu şuan 3 kök... Benimkinde 1 tane çiçek açmış durumda. Ama 2 tane daha tomurcuk dalı var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2008
|
Merhaba arkadaşlar, ben yeni üyeyim, menekşelerimin yaprakları sarardı ve çok az çiçek açıyor. Bir **** en fazla iki tane oluyor, menekşelerinizi nasıl çiçeklendirdiniz ![]() Düzenleyen İklimsiz : 18-12-2008 saat 14:07 Neden: imla ve anlatım bozukluğu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1763 |
Ağaç Dostu
|
Olay 9 cevabın için teşekkürler, benim hasta yaprakları temizleme işim bitti. Görüntü eklediğim hali son derece sağlıklı ama yaparakları dağınık hali... Hani diyorum bu sağlıklı yaprakları da koparsam toplu bir görünüme kavuşur mu yoksa güçsüz kalıp kötüleşir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1765 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2008
|
Fotoğraf çekmek için kameram ya da makinam yok maalesef. Menekşeler tam olarak neyi sever kararsız kaldım. Bir kısım hiç güneş görmemeli demiş, bir kısım da sabah ya da akşam güneşi görmeli demiş. Önce güneşsiz yerdeydiler, simdi de sabah güneşi alsın diye pencere önüne koydum. Bol çiçeklenmesi için yapraklarını kesin diye bi yazı okuyup, yapraklarını da azalttım ama hala çiçek yok, üstelik de yapraklarım sararıyo ![]() Düzenleyen İklimsiz : 18-12-2008 saat 14:09 Neden: anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri, paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1766 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca alt yaprakları almanız iyi olmuş. Biraz sabırlı olun. O aldığınız yaprakların yerine daha güzelleri çıkacak ve menekşenizin genel görünümüne uyacaktır. Çiçek konusunda ise endişe etmeyin. Onlarda bitki kendini toparlayınca gür bir şekilde çıkacaklardır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1767 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nejla K., bence menekşenizi kökündeki toprağı dağıtmadan daha büyük bir saksıya alın. Orada bahara kadar kendini toparlasın, baharla birlikte iki haftada bir seyreltilmiş çiçek coşturan verirsiniz. Yapraklarını kesmeyin, ama lekeli birkaç yaprak gördüm fotoğrafta, onları kesebilirsiniz. Çünkü bazı menekşelerde mantar hastalığı oluyor, bir yaprakta bile olsa zamanla diğer yapraklara sıçrıyor. Menekşeyi aldığınızdaki hastalığı neydi? Sayın dtgt, sivasta havanın genel olarak serin olduğunu düşünürsek menekşenizi her daim ılık kalan "aydınlık" bir yerde tutmanız menekşenize iyi gelebilir. Şu an bulunuğu yerin sıcaklığı ve güneş durumunu yazar mısınız? Bitkiler genel olarak "çok aydınlık&soğuk" yerde tutulduğu zaman gelişme bozukluğu gösterir. Şiddetli güneş ışığından da sakının menekşenizi, o zaman yaprakları yanar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1768 |
Ağaç Dostu
|
İlk önce http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1402&page=46 sayfasındaki 1366. mesajda gösterdiğim gelişmeyen, daha sonra ise http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1402&page=50 sayfasındaki 1474. mesajda gösterdiğim üzere yaprakları alacalanan ve hala gelişmeyen menekşem; sıvı demir gübresi ile bir kez sulandıktan sonra biraz kendine geldi. Hala coşkuyla gelişemiyor ama yeni yaprakları düzgün şekilli ve yeşil çıkıyor: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1769 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1770 |
Ağaç Dostu
|
Nariel menekşelerinize galeriden baktım. Tebrikler. Bakımı ile ilgili sırlarınızı bekliyorum. Bu arada ilginiz için teşekkürler, çiçeği üstünde diye saksı değiştirmek istemedim. Saksının alt kısmına biraz toprak ilave ettim. Satıldığı yerde çok soğuk bir ortamda idi yaprakları o yüzden temizledim.kendine gelmesi için 2 gün biraz daha güneşli bir cama koymuştum o yapraklar güneş lekesi sanırım. Ama yinede o yapraklara bir kez daha baktım. Onları da alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|