agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-12-2007, 09:34   #631
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Sevgili bengi su,

O kapağı arada bir açıp, havalandırıyorsunuz değil mi? Yoksa bir süre sonunda elinizde küflenmiş bir yaprak kalır.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2007, 10:43   #632
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Haftada bir bakıyorum ama zaten kutunun altı delik ve kapak kapalıda olsa kenarlarından hava alıyor iki aydır o kutunun içindeler hiç çürüme olmadı. Teşekkürler önerileriniz için eklemiş olalım haftada bir şöyle bi beş dakika falan havalandırmak iyi olur. Ama kapağı açmışken sakın kurcalamayın merak etmeyin en kısa zamanda yavrularını görceksiniz.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 13:33   #633
Ağaçsever

bitkici_volkan's Avatar

Giriş Tarihi: 13-12-2007
merhabalar menekşeyi yaprağından koparıp diktim tuttu fakat yapragı yumuşak bir hal aldı. birde ne zaman diğer yaprak çıkartır diye düşünüp duruyorum

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 14:56   #634
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-12-2007
Arkadaşlar 3 menekşem daha tomurcuklanmış.Kaldı 8 tane.Bunların tomurcuklanası mı vardı yoksa şekerli sudan mı oldu?Anlamadım ki...Ebruli üretme çalışmalarım sürüyor.Bana şans dileyin.yapmam gereken özel bişey var mı ayrıca.benimle paylaşırsanz sevinirm.

altınkılınç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 17:01   #635
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bitkici_volkan Mesajı Göster
merhabalar menekşeyi yaprağından koparıp diktim tuttu fakat yapragı yumuşak bir hal aldı. birde ne zaman diğer yaprak çıkartır diye düşünüp duruyorum

Merhaba arkadaşım hoşgeldin yaprak ekmenin aslında mevsimi deil baharın iyi tutuyor şimdi yaprak buruştuysa tek tavsiyem bi önceki sayfada kapalı bi kutuya ektim menekşeyi resimlere bakarsan ordan görebilirsin ancak öyle tutturabildim ben.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 17:05   #636
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bitkici_volkan Mesajı Göster
Volkan Bey, yumuşak bir hal aldı derken çürüme belirtisi mi var? Fotoğraf eklemeniz mümkün mü? Eğer çok derine dikmediyseniz yani 0.5 -1.0 cm gibiyse bir aya kadar yaprak çıkarması gerekir.

Yaprağın tuttuğundan eminsen eğer fotoğraf ekle, değilsen dibini hafifçe eşeleyip köksalmış mı bir bak..

Kolay gelsin..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 10:39   #637
blk
Yeni Üye

blk's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2007
merhaba arkadaşlar..
ben de 3 farklı menekşemden yaprak kopardım.. saplarını 45derce açıyla kestim.. suya koyudum.. köklenince mi yaprakları birbirine değdirp ekeceğiz? yoksa şididen ekşek mi? bir tane yaprağım 15 gündür ekili anack cansızlaşmaya başladı bunlar da ölmesinler çok üzülürüm..

blk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 16:26   #638
Yeni Üye

Sevgili blk ya yaprakları hiç suya koymayacaksn,direk ekeceksin ya da suda köklendikten sonra ekeceksin.Suda bekletip köklenmeden ekersen muhtemelen tutmayacaktır.Ayrıca yaprağın suda cansızlaşmaya başladıysa büyük ihtimalle köklenmeyecektir.Sana bol şans

Eski 18-12-2007, 22:22   #639
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2007
benim menekşelerimde bir türlü açmıyor saksısını değiştirdim fazla su vermedim güneş gören camın önüne koydum ne yapacağımı bilmiyorum. sıvı menekşe gübresi aradım ama edirnede yok doğum kontrol hapı koymamı söylediler ama cesaret edemiyorum bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yardım diliyorum 8 saksı çiçeğim var hepsi durdu çoğalmıyorlarda. çiçekte açmıyorlar. şimdiden teşekkür ederim

sudanaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 22:29   #640
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
Sevgili dostlar rahmetli anamdan kalma 2 saksı pembe ve mor menekşem vardı onlara hep iyi baktım. Baldızın evi daha müsait olduğu için çoğunlu oarada . Ben her ay saksılarına boncuk şeklindeki azot gübresinden 3-4 adet sulama öncesi atıyorum kuduruyorlar veletler. her daim çiçekliler.
azot gübresi ne şekil bir gübre acaba şeker gübresimi deniyor çiçek açmasına iyi geliyormu

Eski 18-12-2007, 22:57   #641
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur Mesajı Göster
Güneş gören bir yere koysan, bir de menekşeler için gübre var, onlardan tavsiye ederim, ama güneş gören yer de olması çok önemli, suyu fazla veriyorsan o da çiçeğe değil de yaprağa yönelmesine yol açıyormuş, bunlar benim kendi gözlemlerim ama bu forumda çok bilgili menekşe sevdalıları var, onlar da görüşlerini yazacaklardır.
teşekkürederim ama zaten güneş gören bir yerde menekşe gübreside bulamadım ben edirnede yaşıyorum buda yok sulama konusunda galba fazla veriyorum susuz kalıp ölürler diye korkuyorum ama camın önünde petek üzerinde duruyorlar çabuk kuruyorlar nekadar zamanda sulamam lazım 7 8 aydan beri açmıyorlar şimdiden çok teşekkür ederim:

Eski 19-12-2007, 10:19   #642
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşım bende kullandım doğum kontrol hapından. Gelişimi olumlu yönde etkiliyor. Sonuç harika...Ama eczaneden almak pahalıya geliyor... Çiçeğin toprağına ayda bir kere 1 hapı gömmek suretiyle verdim ben.
Bahsi geçen azot gübresi bildiğimiz şeker gübre. Az verildiği taktirde iyi. Fakat çok verirsen menekşelerini yakma olasılığın yüksek. Toptan götürürsün menekşeleri.1 lt ye 1 çay kaşığı ver ayda bir kere fazlası zarar...
Sulama kışın 7-8 günde bir.Petek üzerine ısıyı kesecek birşeyler koyabilirisin. yazın 5-6 günde bir su ver. Suyun tabağa inmemesine özen göster.
Gübre konusun da npk 20-20-20 diye bir gübre var. fiyatı uygun ve tüm tarım ziraii ürünleri satan yerlerde bulursun. Bunun birde npk 10-10-10 olanı var onuda alabilirsin. 1 lt ye 1 çay kaşığı verebilirsin.2 hafta da bir ver bundan da...
En doğal, elde bulunan şekeri de su ile karışım yapıp verebilirsin.1 lt ye 1 yemek kaşığı...
2 hafta şekerli su 1-2 hafta normal su şeklinde...
Ben hepsini denedim hiç bir zararını görmedim. Denemende başarılar sana...
Birde çiçeklerin uyuyor olabilir. Durgunluğuna öyle diyorlar. Kıştan dolayı...Uyandırmak için rahatsız etmek gerekiyor. Bir kaba su doldur 4-5 gün menekşeni içinde beklet. Yeni yapraklar ve tomurcuklar muhakkak çıkacaktır. Umarım istediğin sonucu alırsın...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 22:50   #643
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-12-2007
Özlem benim menekşelerim hiç açmadı daha ama bu günlerde alt yapraklarda direnç kaybı ve yumuşama var suyumu fazla geldi acaba?

Düzenleyen Ophrys : 19-12-2007 saat 23:06 Neden: İmla hatası
yaprak kokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2007, 10:35   #644
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaprak kokusu Mesajı Göster
Özlem benim menekşelerim hiç açmadı daha ama bu günlerde alt yapraklarda direnç kaybı ve yumuşama var suyumu fazla geldi acaba?
Evet toprağın biraz kurumasını bekle ve 7-8 günde bir tabağına su birikmeyecek şekilde su ver

Eski 21-12-2007, 18:55   #645
Yeni Üye

nesati's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2007
Merhaba iyi bayramlar...menekşelerimin bazı yaprakların da ara ara kahverengi lekeler var acaba bir hastalık mı? Yardım bekliyorum

nesati Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2007, 09:04   #646
Ağaç Dostu

Aramıza hoşgeldiniz.Resim yollarmısınız. Güneş yanığı da olabilir.

Eski 22-12-2007, 17:19   #647
Yeni Üye

nesati's Avatar

Merhaba size fotoğraflaeı gönderiyorum.Şimdiden teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 22-12-2007, 19:44   #648
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Sayın Nesati, menekşeleri genellikle yıkarken **** yapraklarını temizlerken, menekşe yapraklarının tüyleri zarar görürse bu tip bozulmalar olabiliyor. Güneş yanığı olduğunu pek sanmıyorum. Ama güneş alan bir yerde ise güneş yanığı olması muhtemel, aydınlık fakat direk güneş almayan bir yere alın.

Bu yapraklardaki tahribatı düzeltemezsiniz. Temiz bir bıçakla yaprağı yaprak sapından keserek uzaklaştırın. Kestiğiniz parçayı üretimde kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2007, 14:16   #649
Ağaç Dostu

Penelophe haklı arkadaşım. Birde sprey şeklin de besinler var ondan kullalndınız mı hiç? Bu tür bozulmalar spreylemelerde de oluyor.

Eski 23-12-2007, 15:14   #650
Yeni Üye

nesati's Avatar

Sprey kulanmadım.Sadece sulama suyuna sıvı besin katıyorum altan sulama yapıyorum.Penelophe nin tavsiyesi üzerine yaprakları kestim inşallah diğer yapraklar da görülmez ....

Eski 23-12-2007, 19:02   #651
Ağaç Dostu

Arkadaşım resimden gördüğüm kadarı ile menekşenin göbeğine yakındaki yapraklar hasar görmüş. Hastalığa benzemiyor. O yönden için rahat olsun. Aşırı besin vermekte yapabilir.Özellikle kasım-şubat arası besin ayda bir veriliyor. Normal su vermeni tavsiye ederim. Besini şubat sonuna doğru ayda 2 kez ver.Zaten verdiğin besin 3-4 ay içinde bitkinin gelişimini etkiler.

Yaprakların temiz görünüyor. Yıkama yapıyormusun? Tüğlerinde ölmeler veya yıkadıktan sonra güneş görmeside menekşede bu tip sorunlara yol açar.

Eski 24-12-2007, 10:47   #652
blk
Yeni Üye

blk's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2007
merhaba arkadaşlar..

geçmiş bayramınızı kutlarım öncelikle..
ben tatilde yalovadaydım.. katmerli ve renkli bir menekşeye rastladım hemen aldım.. bir de bordo menekşe.. şimdi bunlardan birer yaprak kırıp "öncelikle çoğaltmayı" sonrada aşılama usuluyle renkelr elde etmeyi istiyorum..
daha önceden 45 derece açıyla kestiğim ve içme suyuna koyduğum menekşe yapraklarımda tık yok
bunları da heba etmek istemem doğrusu.. onun için bir keç sorum olacak:
1) yaprağı kırıp açılı mı kesmeliyim
2) hemen suya mı koymalı yoksa tarifleri verilmiş (35. sayfa ve peyni kutusu örnekleri) şekilde kırar kırmaz kırıldığı şekliyle toprağa mı dikmeliyim..
3) suyu bol mu olmalı?

bu konuda fikirlerinizi önemle bekliyorum..
şimdiden teşekkür ederim..
banu

blk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2007, 16:15   #653
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Saçkıptrıs

Arkadaşlar, bu saçkıptrıs nedir ikidir okuyorum ,kayınvalidemde bahsederdi ortancalar için kullanırmış yalnız o saçkırmızı derdi ayrıca nerelerde satılır

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2007, 16:23   #654
Yeni Üye

Arkadaşlar menekşelerimn birinde açmaya yaklaşmış birsürü tomurcuk var.Benim sorunum yaklaşık 15 gündür bu menekşemin hiç bir gelişme göstermeden aynı şekilde kalması ve hala çiçeklerin açmaması.bukadar uzun sürmesi normal mi?

Eski 25-12-2007, 14:43   #655
Yeni Üye

arkadaşlar imdat. menekşelerime bir haller oluyor alt yapraklarında önce yumuşama oluyor sonra yaprağa dokununca kopuyor yapraklar kıvrık kıvrık oldu. ölecekler diye çok korkuyorum.neden acaba YARDIM EDİN LÜTFEN önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler

Eski 25-12-2007, 15:16   #656
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaprak kokusu Mesajı Göster
arkadaşlar imdat. menekşelerime bir haller oluyor alt yapraklarında önce yumuşama oluyor sonra yaprağa dokununca kopuyor yapraklar kıvrık kıvrık oldu. ölecekler diye çok korkuyorum.neden acaba YARDIM EDİN LÜTFEN önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler
sevgili yaprak kokusu menekşeler aşırı sıcakta ya da aşırı soğukta dipten yumuşamaya başlarlar.Menekşelerinin bulunduğu ortamdan bahsetmemişsin.Eğer ayrıntılardan bahsedersen yardımcı olabilirim.Belki de bu aralar fazla su veriyorsundur .Sevgiler

Eski 25-12-2007, 15:18   #657
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Çok sulanmaktan olabilirmiResmini ekleseydin keşke,anlattığına göre çürümeye benziyo

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2007, 15:29   #658
Ağaç Dostu

Sağlam yapraklarından bi kaç tane alın suya koyun. Resim eklerseniz daha iyi olur. Kışın çok su vermemek gerek menekşeye...

Bengi su o menekşem açtı...
En kısa zamada ekleyeceğim nete...

Eski 25-12-2007, 19:19   #659
Yeni Üye

arkadaşlar fazla su vermiş olabilirim 20-20-20 denen gübreden her saksıya bir çay kaşığı verdim menekşelerim oturma odamda direk güneşalmayan yerde duruyorlar yerinden sorun çıkacağını sanmıyorum. gübre mi fazla geldi acaba ilginize teşekkürler

Eski 25-12-2007, 21:12   #660
Ağaçsever

guler64's Avatar

Giriş Tarihi: 02-12-2007
Merhaba arkadaşlar.Menekşe çok hassas bir çiçektir.Çiçek vermedigi zaman açması için,yardımcı besin vermeyin.Biraz dinlensinler zamanla tekrar açacaklardır.

guler64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025