agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-11-2007, 10:48   #571
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Bende yaptım onu Menekşemehtap hanım ama sonuç hüsran... Birşey çıkmadı başka bir tekniği olmalı...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 11:23   #572
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2007
Ebrulim

Buda yeni evine dün geldi arkadaşlar mor beyazım benim.Saksısının ambalajında ise şu yazıyordu;

Direk güneş ışığına koymayınız.
Aydınlık bir yere koyunuz.
Çiçek ve yaprakların üzerinden sulamayınız.
Toprağı her zaman nemli tutunuz.
Saksı ve altlığında su bırakmayınız.
Ayda bir sıvı bitki besini veriniz.

Dekoratif amaçlıdır,yenmez.

Eklenen Resimler

menekşemehtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 13:40   #573
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Özlemcim çok sevindim çay işe yarıyor gerçekten dedim sana demi teyzemin menekşeleri bi harika bende denedim ama ilgilenemiyorum işten güçten bu arada 6 tane yaprağım yavru verdi en kısa zamanda ekliycem resimlerini

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2007, 16:11   #574
Ağaç Dostu

İlknur's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2007
Galeri: 8
menekşe tutkusu

merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim ama neredeyse 15 senedir menekşe yetiştiriyorum.Sık sık ev hatta şehir değiştirdiğim için bir çoğunu kaybetmiş olsam da hala çok güzel menekşelerim var en kısa zamanda buraya fotoğraflarını ekleyeceğim ama bir sorum olacak, bordo değil,mor da değil tam kırımızı menekşe Türkiye'de var mı acaba?

İlknur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 08:37   #575
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 42
Özlem Hanım (olay9);
Dün çiçeklerimi sularken, menekşeme de sizin tarifiniz üzerine şekerli su verdim.
Birde mum çiçeklerimin yanından uzaklaştırıp sadece sabah güneşi göreceği yere aldım.
Bakalım ne olacak?
Bu arada bir arkadaşıma hediye olarak almış olduğum menekşe, bir güzelleşmiş sormayın bütün ihtişamını göstermiş maşşallah, ne yapıyorsun? buna dedim, hiç bir şey dedi, sadece suyu alt kabına döküyorum anında suyu çekiyor, sadece yer olarak sabahtan öğlene kadar güneş alıyormuş.

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 15:21   #576
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

olay9 yeni menekşelerin harika.Bu arada o minik yavru yaprakcığı seyretmenin keyfini yaşamasamda tahmin edebiliyorum muhteşem bir şey olmalı.Tavsiyelerine uyarak bende genç bir yağrağı koparıp menekşe toprağına diktim biraz yağmur suyu verip üzerini bir poşetle kapattım 2 hafta sonra dediğin gibi poşeti çıkardım ama durumu vahim di yaprağın dalının suyu çekilmiş gibiydi erimiş gibi yani.Neden oldu anlayamadım.10 kasımda suya koyduğum yaprakta ise hala bir gelişme yok.Bu arada senin menekşeler için kullandığın toprağı merak ettim değişik gibi geldi bana nedir acaba?

Eski 26-11-2007, 15:45   #577
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

uzman16 menekşe yapraklarını ne zaman suya koymuştun yani ne kadar sürede köklendiler?

Eski 26-11-2007, 16:46   #578
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
15 gün oldu sanırım, köklenmesi uzun sürüyor. Direk toprağa ekince de tutuyor. Geçen sene öyle yapıp köklendirdiklerim de oldu.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 08:23   #579
Ağaç Dostu

Menekşemehtap toprak olarak hazır toprak, bahçemizin toprağı ve çakıllı kumu eledim onun çakıllarını karışım yapıp diktim.
Bu arada sana suda yapraklandırıp menekşe ektiğimden bahsetmiştim. Şu anda biri öyle resmini eklerim nete.
Poşetteki menekşen neden öldü anlamadım ben ekimden bu yana 10 saksıya içinde 4' er 5' er yaprak ektim hepsi tuttu.
Ben şöyle ekiyorum. Diri, genç ve de gelişmiş yaprağın sapını toprak, 2 parmak örtecek şekilde ekiyorum. Bolca suluyorum her yeri ıslanıyor toprağın, bu toprak fazla suyunu atıyor zaten. Fazla suyuda gittikten sonra yaprağı oynatmadan poşeti bağlıyorum. Güneşe koymuyorum. Işık alan bir yere koyuyorum. 2 hafta içinde ev sıcaksa su isteyebilir belki, benimkiler istemedi. Açıp su verip tekrar kapatırsın. **** atından su verirsin. 2 hafta sonra poşeti açtın. 2 gün havaya adapte olması için yine aydınlıkta beklet daha sonra güneş alan bir yere koy. Özellikle sabah güneşi şart... 1 ay sonrada toprağın fazlasını al ki, menekşen rahat ve çabuk çıksın çıksın.

İyi denemeler, umarım iyi anlatabilmişimdir. Şansın bol olsun...

Eski 27-11-2007, 08:27   #580
Ağaç Dostu

Yaprağın köklenmesine gelince; Yaprak cinsine göre bazen 20 gün bazende 1 ayı bulur. Fakat yaprak sağlamsa muhakkak köklenir. Suda yaprak vermesi de 50 günü buluyor. Ekince 1 haftaya kadaryeni filizler gün yüzüne çıkıyor. Poşetli işlemi buna da uyguluyoruz. İşlem aynı...

Eski 27-11-2007, 22:40   #581
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Sevgili olay9 o kadar güzel anlatmışsın ki çok teşekkür ederim.Öncelikle benim yanlışlarım vardı tekrar deneyeceğim.Birincisi ben genç bir yaprağı sadece menekşe toprağına dikip yağmur suyu verdim ama toprağı nemlendirecek kadar öyle çok değil yani daha sonrada poşet bağlayıp cam kenarına koydum 2 hafta sonra baktığımda yaprak dalının suyunu çektiğini gördüm.Sanırım verdiğim su yetmedi ve tek yaprak olmasıda sorun oldu sanırım.Verdiğiniz güzel bilgiler sayesinde tekrar deneyeceğim.Teşekkür ederim.

Eski 28-11-2007, 09:15   #582
Ağaç Dostu

Hiç önemli değil arkadaşım. Ben sizin başaracağınıza inanıyorum. Bu arada 1 saksıya fazla yaprak ekmem yer tasarrufu ve birden fazla üretim yapmak istememdir. İstersen sen bir yaprak ek.
Çiçek sever maşallah menekşeleriniz çok güzel. Sizi tekrar aramızda görmek bizi sevindirdi.
Arkadaşlar yeni yavrularım daha oldu. En kısa zamanda onlarıda eklerim.

Eski 28-11-2007, 09:44   #583
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Sn.çiçeksever,
Maşşallah, Allah nazardan saklasın, muhteşem bunlar,hele pembe olan bir harika,

Sn.Olay9,
Dediklerinizi aynen uyguladım. Şimdi, bekliyorum, iki hafta sonrasını, bakalım gelişmeleri size bildiririm.

Eski 28-11-2007, 09:55   #584
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Menekşelerimden aldığım yapraklar köklendiler , aklıma bunları aşılayıp karma renkli menekşeler üretme fikri geldi. Bu konuda tecrübe sahibi olanların tecrübelerinden yararlanmak isterim. 5-6 farklı renkte menekşe yaprağım var. Birinin alt ucunu kesip öbürünü oraya yerleştirdiğini anlatan bir bilgi vardı. Deneyen var mı?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 11:20   #585
Ağaç Dostu

Olur hakan bey,
bende meraklandım şimdi.
Ben 10 saksı hepsi tuttu.Hemen hemen hepsi filiz verdi. Sizinkilerde tutar.Her emeğin bir karşılığı vardır...

Eski 28-11-2007, 11:53   #586
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Sn.Olay9,
Benim anlamadığım, menekşelerin yapraklarına su değdirmeyelim diyoruz, ama spreyliyoruz buraya kadar tamam, ancak sizin son fotografınızdaki saksıyı sulamayı (varsayım, saksının altından da su veriyor olabilirsiniz) üstten yaptığınızda bu minik yapraklar her durumda su içinde kalıyor.Neden? bu yapraklar bozulmadan büyüyor.

Eski 28-11-2007, 15:41   #587
Ağaçsever

aykut99's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2007
Arkadaşlar birşeyi merak ediyorum; benim menekşelerim sürekli çiçek açıyorlar ama yaprakları fazla büyümeden kuruyor ve sürekli de yaprak veriyor....Sizce neden kaynaklanabilir

aykut99 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 16:28   #588
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Bana göre yapraklara su değmesi menekşeyi öldürmüyor, yaprak tüylerinin kırılması öldürüyor. Sadece deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Bilimsel geçerliliği yok.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 16:38   #589
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Bence Özlemin elinde keramet ve çok büyük bir sabır var.Kendisinden aldığım o engin bilgileri deneyeceğim ama ah birde sabrım olsa hemen olsun bitsin yaprak çıkarsın hatta yaprak çıkarmadan çiçek açsın istiyorum.Bence en başta sabırlı olmayı öğrensem iyidir.Yaptığım en büyük hata (farkındayım ama ne yapayım) ekimi yaptıktan sonra sürekli yerini değiştiriyorum evim sobalı uygun ısı arayıp duruyorum.Daha sonra su veriyorum az daha olsa sürekli müdelaha ediyorum.Yok ama bir tane menekşe köklendirmeden bu hayattan göçüp gitmeyeceğim tek var olan şeyde azim bende zaten

Eski 28-11-2007, 18:14   #590
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşemehtap Mesajı Göster
Bence Özlemin elinde keramet ve çok büyük bir sabır var.Kendisinden aldığım o engin bilgileri deneyeceğim ama ah birde sabrım olsa hemen olsun bitsin yaprak çıkarsın hatta yaprak çıkarmadan çiçek açsın istiyorum.Bence en başta sabırlı olmayı öğrensem iyidir.Yaptığım en büyük hata (farkındayım ama ne yapayım) ekimi yaptıktan sonra sürekli yerini değiştiriyorum evim sobalı uygun ısı arayıp duruyorum.Daha sonra su veriyorum az daha olsa sürekli müdelaha ediyorum.Yok ama bir tane menekşe köklendirmeden bu hayattan göçüp gitmeyeceğim tek var olan şeyde azim bende zaten
Üç senedir menekşe yaprağından menekşe çoğaltmaya çalışıyorum hep tam yavru verirken o sabırsızlığım yüzünden kaybettim menekşelerimi artık bende üç seneden sonra başaramıycam derken özlem bilir olmıycak falan diyodum ama şimdi 8 yaprağımda nerdeyse 20 ye yakın yavrum oldu bende peynir kutusunda ve pet şişede bi ay içinde yavru verdirmeyi başardım ağızları kolay açılmadığı için kurcalıyamıyodumda şimdi bi sürü yavrum var çok mutluyum.

Eski 28-11-2007, 21:31   #591
Ağaç Dostu

Arkadaşlar sabırlı olmayı kuruttuğum 15-20 yavru menekşe sayesinde kazandım. Sabrın kendisi acı meyvesi tatlıymış bunu öğrendim. Menekşe mehtap inan ben senden de daha vahimdim. Elimde bir mil dakka başı menekşenin diplerini karıştırırdım.Çıkacak yavruların kellesini mille çok kopardığımı bilirim. Kendime söz verir yine aynı şeyleri yapardım. Böyle yapa yapa alıştım. Şimdi çıkan yavruları en son gören ben oluyorum. Menekşeye yöneleceğinizde başka işe verin kendinizi bu işimi yapıp öyle menekşeye bakayım falan deyin. Öyle böyle derken çıkar ilk yavru menekşeleriniz. Sözün kısası kendinizi oyalamayı öğrenir.Ardından sabır yetişir size....
Menekşe sulama kısmına gelince benim bardakların altı bile ele alınca yapış yapış geliyor. Şekerden dolayı...
Üsten suluyorum, tüm menekşelerimi...Ne yavrulara zararı oldu nede büyüklere...
Çok su vermiyorum.Ben hep çok su vermekten öldürdüm. Her 2 güne bir su verirdim tabağı hep su idolu olurdu menekşelerimin...

Eski 28-11-2007, 21:33   #592
Ağaç Dostu

Şekerli su yöntemini bana öneren Bengisu arkadaşıma teşekkür ederim.
Bide ben menekşelerime her akşam oda karanlıkken yağmurlama şeklinde kaynamış soğutulmuş su ile nemlendiriyorum yapraklarını...

Eski 29-11-2007, 08:57   #593
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Menekşelerimden aldığım yapraklar köklendiler , aklıma bunları aşılayıp karma renkli menekşeler üretme fikri geldi. Bu konuda tecrübe sahibi olanların tecrübelerinden yararlanmak isterim. 5-6 farklı renkte menekşe yaprağım var. Birinin alt ucunu kesip öbürünü oraya yerleştirdiğini anlatan bir bilgi vardı. Deneyen var mı?
Uzman16 suda köklenen menekşenizden farklı 2 rengi aynı yere ekin. Kökler birbirini sarıp muhakkak bir alışveriş sözkonusu olacaktır. Ben denedim. Menekşem tuttu ama yavru vermedi henüz. Deneyenler var ve olduğunu söylüyorlar.
Bengisu senin denemen ne oldu. Yaprak verdimi. Ayrıca senin yavru menekşelerini de görmek isteriz...

Eski 01-12-2007, 09:28   #594
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

İşte bunlarda benim yavrularımın bi kaçı resimler pek net deiller kusura bakmayın. Yuvarlak olanlar pet şişesinde kare olanlarda peynir kutuları ve ağızları kapaklı hava almadan bi ay içinde hemen hemen hepsi yavru verdi tavsiye ederim kapalı kutular çok işe yarıyor.

Eklenen Resimler

Eski 01-12-2007, 17:39   #595
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

bengi su harikasın valla muhteşem görünüyorlar demek bu güzel zevke sizde nail oldunuz aranıza bende en kısa sürede dahil olacağım.Bu arada bir şey soracağım o peynir kutusunun ağzını nasıl kapatıyorsunuz ana dalı ektikten sonra o yaprak kırılmıyormu kapatırken yavru verene kadar.

Eski 01-12-2007, 19:52   #596
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Peynir kutularının kendi kapakları var alt taraf baya geniş üst kapakta alt kapağın yarısı kadar geniş alt tabağa yarısı kadar **** daha az toprak koyuyorum bu arada kökleri bile gözüküyo toprak az olunca yaprağın sığacağı kadar ekiyorum mümkün olduğu kadar yüzeye çok uzun büyük yapraklarıda pet şişeye ektim işte sığdırmaya çalışıyorum dalların çok uzun olmasına gerek yok zaten sığdırabilceniz şekilde kesin sapı azda toprak işte bu kadar.

Eski 01-12-2007, 19:53   #597
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Bide yapraklar büyükse biraz tam dik ekmiyorum biraz yatay olursa rahatlıkla sığıyolar kaba.

Eski 02-12-2007, 10:13   #598
Ağaç Dostu

Menekşemehtap siz ektinizmi hiç. Ektiyseniz yaprak ne durumda...

Bengisu bu beyaz renkli yapraklı menekşe varya tomurcuğu diğer menekşelerimin tomurcuğundan daha farklı sanki. Açsada bi görsek çok merak ediyorum... Rengide koyu herhalde

Eski 02-12-2007, 13:42   #599
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Özlemcim 18 kasımda bir yaprağı suya koydum hala duruyor bi gelişme kök durumu yok.30 kasımda 2 yaprak daha koydum onlarda da henüz yeni olduğu için bir gelişme yok.Birde yine 30 kasımda 3,4 yaprağı küçük bir saksıya dikip yağmur suyu verdim ve üzerini poşetle kapattım sıcak bir yerde duruyorlar poşeti hiç açmadım.Şimdilik durum böyle gelişmelerden haberdar edeceğim sizi.Bu arada diğer menekşelerimin üstü çiçekten görünmüyor çıldırmış gibiler

Eski 02-12-2007, 15:06   #600
Ağaç Dostu

Çiçekli menekşelerinizi görmek isterim.
Ben cam su bardağına su doldurdum.Bardağın ağzına poşet geçirip lastikledim.Bıçakla delip yaprakları içine koydum. kökler suda yapraklar dışında poşetin üstünde kalmış oldu. İnanmayacaksın ama öğretmenler gününde gelen menekşemin dibine yaprak kırılıp düşmüş. Biraz buruşmuştu.Bende kıyamayıp suya koydum.Tam bir haftada yeni kökleri çıktı. Diğer menekşelerimin yanına sabah güneşini gören bir yere(perdenin arkasında tabi menekşeler cam önünde değil) koydum cam bardağı...
Bu sayede suya koyduğum yapraklarda hiç çürüme olmadı.
Denemenizi öneririm.Şayet anlamadıysanız resim de ekleyebilirim nete.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025