agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2008, 21:47   #1
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-10-2007
Galeri: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas Mesajı Göster
Arkadaşlar yağmur suyunun nasıl bir faydası var menekşelere? Menekşenin nesine iyi geliyor? Ben daha önce hiç denemedim. Denemeli miyim acaba?
İçerisimdeki mineraller bakımından daha zengindir. Ayrıca çeşme sularındaki gibi, hele ki günümüzdeki durumu göz önünde bulunduracak olursak, kireç olmaması da artı bir avantajdır ki çeşme sularında kireç haricinde insan vücuduna bile zararlı maddeler içermesi bitkilere zarar verebilmektedir.

Kar, yağmur ve dolu suları tamamen doğaldır. Zararlı maddeler içermez. Gerçi günümüz hava kirliliğinde bir miktar onlarda kirlenmeye başlamış olsada şebeke suyundan daha iyidir. Bitkilerin gürleşmesini, tohumların daha kolay ve çabuk çimlenmesini, çeliklerin ise daha çabuk ve kolay köklenmesini gelişmesini ve filizler (yavrular) vermesini sağlıyor.

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 18:41   #2
Ağaçsever

lalecan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
iy akşamlararkadaşlar,bu ayın sekizin de iki tane tek yaprak menekşe ektim.saksılara poşet geçirdim bir de delik açtım.ektiğim gün sulamıştım. gelip gidip bakıyordum bir gelişme var mı diye poşeti çıkarttım ki hep küçüçük beyaz sinekler,ne yapmalıyım sizce öbür çiçeklere zararı var mı?sinek ilacı demişlerdi faydalı olur mu?

lalecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 10:43   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Menekşeler sevilmez mi?

Starter menekşenizi şuanki saksıya yenimi diktiniz?

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 14:02   #4
Ağaç Dostu

Menekşeler sevilmez mi?

Arkadaşlar toz olan menekşe yapraklarının tozlarını zarar vermeden nasıl temizliyorsunuz?Benim bu konuda acilen yardıma ihtiyacım var.Menekşelerimin yaprakları çok tozlu.Bundan sıkılmaya başladım.Bütün arkadaşlardan değişik önerilerini bekliyorum...

Eski 30-01-2009, 18:49   #5
Ağaç Dostu

Menekşeler sevilmez mi?

Katmer yavruların çok şirinler.Ne kadar zamanda çıktılar yavruların?

Eski 09-02-2009, 09:55   #6
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Bu arada bir hatırlatma yapayım.
Sayın Nigar azak okumuş olabilirsin forumda ama ben yinede söyleyeyim dedim
Asla besini her sulamada verme ayda ya 1 ya da 2 defa vermen yeterli olacak.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 12:45   #7
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2008
Alıntı:
Yarın menekşe almanın tam zamanı galiba. Yarın menekşe alacak arkadaşlar aldıkları menekşeleri foruma eklerlerse seviniriz.
Bu benim geçen haftasonu Bauhaus'tan aldığım fırfırlım.

Eklenen Resimler

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 21:22   #8
Ağaç Dostu

Olay 9 açmayanlardan birkaçını ekledim. Bunları açtırmak için neler önerirsin?

Eklenen Resimler

Eski 18-02-2009, 21:33   #9
Ağaç Dostu

Olay 9 bunlarda çeliklerimden çok az bir kısmı.

Eklenen Resimler

Eski 19-02-2009, 05:11   #10
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Afrika menekşeleri de sabah **** akşam üzeri 1 saat direkt ışık ister

Alıntı:
Bu menekşelerin kimi tamamen kimide ilk yaprakları sırasında ışıksız kalmışlar gibi duruyor. Sanırım süpermarkette uzun süre bekleyenlerden. Biraz ışık iyi gelir diye umuyorum. Afrika menekşeleri günde 1 saat direkt ışık isterler. Sabah güneşi **** akşam güneşi. Gözünüzde canlandırsanıza, şimdi o ormanlar afrikada yok ama altından sular akan, son derece nemli ama üzerleri şemsiye gibi dev ağaçlarla kaplı ve ağaçlar sık değil ve günün belli zamanlarında ağaçların arasından sızan ışığı direkt alan ancak çoğunlukla gölgede yaşayan minik canlılardı bunlar. Biz evlere hapsedince neye uğradıklarını şaşırdılar ama hala kendileri için milyon yıl önce alıştıkları ortamı arıyorlar.
Sizlerle yaşadıkları memleketlerini anlatan bir makaleyi paylaşmak istiyorum. İngilizce bilmeyenlere sayfadaki iki çizim doğal yaşam ortamlarını anlamak için yeterli olacaktır.
http://www.mv.helsinki.fi/jkolehma/article.html

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2009, 05:18   #11
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Saintpaulia ionantha, Amboni mağaraları, Tanga, Tanzania (October 2003)

Sizlere doğal ortamında bir afrika menekşesinin resmini içeren finlandiya menekşe derneğinin sitesini gönderiyorum. Bu gönderdiğim resimde vahşi menekşe kendi boyunu aşkın bir ağaç kütüğünün gölgesini seçmiş ama muhtemelen günde en az 1 saat direkt ışık alıyor diğer taraftan. Onların en sevdiği yerler doğuya bakan bir mağaranın **** kuytunun yağmur almayan giriş kapısı.

http://www.saintpaulia.fi/etusivu_eng.htm

Eski 19-02-2009, 05:27   #12
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Saintpaulia species and their habitats (Afrika menekşesi ve doğal yaşam ortamı)

Sizlerle; Finlandiya menekşe derneğinin web sitesinden, saintpaulia ("Senpolia" diye okunur) türlerinin doğal yaşam ortamlarını gösteren birkaç fotograf daha paylaşmak istiyorum. Onları 1893 yılında bulan ve avrupaya getirerek tanıtan Baron Walter von Saint-Paul-Illaire (Sen Pol **** Aziz Pol) soyadında doğu afrikada Tanzanya'da çalışan bir komisyonerdir. Aynı yıl yeni bir tür olarak 1893 yılında Hannover Botanik bahçesinden Hermann Wendland tanımlamış ve yine aynı yıl uluslararası bahçecilik fuarında Belçika'da sergilemiştir International Horticultural Exhibition in Ghent, Belgium (Baatvik 1993). Bilmeyenler için tekrar etmek istedim.

http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html

Düzenleyen Kahraman Koray : 19-02-2009 saat 06:54 Neden: Özel isim ayrı yazılır
Eski 19-02-2009, 06:06   #13
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Saintpaulia nesli tehlikede

Journal Plant Ecology dergisinde yayımlanan bir makalede yaşlı ve üregen saintpaulia ların daha kolay hayatta kaldığı, azalan rutubet ve gölgenin çoğalmalarını olumsuz etkilediği belirtilmiş. Tohumla üremede Tanzanya ikliminde mayıs tan ağustosa (Bizde tam tersi, Tanzanyada iklim bizden farklı, bu dönem rutubetli mevsim) olan dönem en uygun. Tohumlarınız varsa ekim için bu dönemi karşılayan rutubetli bir iklim oluşturmak lazım. Aralıktan marta kadar (Tanzanyada kuru sezon, bizde yaza karşılık geliyor sanırım) kuruluktan ölümler çok oluyor. Ormanlar kesildikçe nesilleri tehlikeye giriyor. Bir yanında akvaryum olan ev menekşesi en mutlu menekşe gibi görünüyor. Rutubet çok önemli. En azından yanlarında gece uyandıklarında koklamaları için bir tas su bulundurmak gerekiyor Çok dayanıklı bitkiler aslında ve üremek için her yolu denemişler. Gövdesinden kök sürgünü vererek, yaprağı ile ve tohumları ile bu dünyaya tutunmaya çalışıyorlar. Ama insan denen ve davranış biçimi memeliden çok bir virüse uyan bir tür doğal hayatın önünde en büyük engel. Virüsler de bulundukları hücrenin yok olması pahasına çoğalmaya devam ederler.

Eski 19-02-2009, 12:48   #14
Ağaçsever

toprak12's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Alıntı:
benim önerim çiçek coşturan kullan

toprak12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2009, 15:02   #15
Ağaç Dostu

Olay9 bunların içinde sana diktiklerimde var...

Eklenen Resimler

Eski 21-02-2009, 16:07   #16
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Makro çekim afrika menekşesi

Sizlerle menekşelerimin fotograflarını paylaşmak istedim.

http://www.flickr.com/photos/evdetarim/

Eski 25-02-2009, 15:24   #17
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşelerinde aşırı yapraklanma ve çiçeksiz uzama

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asfaa Mesajı Göster
Kahraman Bey bilgileriniz için teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler veriyorsunuz.
Asfaa Merhaba. Ben okumayı seviyorum ve yabancı kaynakları takip ediyorum. Amerikan ve avrupa menekşe derneklerinin siteleri ve tavsiyeleri oluyor. Ayrıca biyoloji alanında yazılan makaleler oluyor. Mesleğim gereği yabancı yayınları takip etmekte üstüme yok o nedenle kaynağından aldığım bilimsel bilgileri çeşitlendirerek sizlerle paylaşıyorum. Bu sitenin bu konuda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünüyorum. O nedenle çabamı burada paylaşarak daha çok insana ulaştığını hissetmek beni mutlu ediyor. Bazen hepimiz babadan kalma yöntemlere güveniriz ama görüyorum ki babadan kalma yöntemler menekşeleri daim çiçekli kılmakta yeterli olmuyor. Bu arada unuttuğum bir nokta fazla sulanan ve gölgede kalan çiçekler vejetasyona kaçarlar ve ışık arayışına girerek yaprak hacimlerini arttırırlar, boy uzatarak ışıklı bir yere ulaşmaya çabalarlar. Bu arada da çiçek açmazlar.

Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:26 Neden: İmla hatası
Eski 05-03-2009, 08:51   #18
Yeni Üye

tilsim88's Avatar

Giriş Tarihi: 21-12-2008
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kahraman Koray Mesajı Göster
Asfaa Merhaba. Ben okumayı seviyorum ve yabancı kaynakları takip ediyorum. Amerikan ve avrupa menekşe derneklerinin siteleri ve tavsiyeleri oluyor. Ayrıca biyoloji alanında yazılan makaleler oluyor. Mesleğim gereği yabancı yayınları takip etmekte üstüme yok o nedenle kaynağından aldığım bilimsel bilgileri çeşitlendirerek sizlerle paylaşıyorum. Bu sitenin bu konuda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünüyorum. O nedenle çabamı burada paylaşarak daha çok insana ulaştığını hissetmek beni mutlu ediyor. Bazen hepimiz babadan kalma yöntemlere güveniriz ama görüyorum ki babadan kalma yöntemler menekşeleri daim çiçekli kılmakta yeterli olmuyor. Bu arada unuttuğum bir nokta fazla sulanan ve gölgede kalan çiçekler vejetasyona kaçarlar ve ışık arayışına girerek yaprak hacimlerini arttırırlar, boy uzatarak ışıklı bir yere ulaşmaya çabalarlar. Bu arada da çiçek açmazlar.
kahraman bey merhaba,
ne zamandır internete giremiyordum,siteyi takip ettiğim kadarıyla verdiğiniz bilgiler çok faydalı,daha önce okuduğum bir bilgide de menekşeleri daha az gölgeye(yarı ışık alan sehpa altı gibi ) koyup yaprakların ışığa doğru yönelmesinin ve çiçek açmasında fayda olduğunu okumuştum,doğrusu ben menekşe yetiştirmeye başlayalı fazla bir zaman olmadı ve verdiğiniz bilgiyle çelişkiye düştüm,aydınlatırsanız sevinirim

tilsim88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 14:34   #19
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tilsim88 Mesajı Göster
kahraman bey merhaba,
ne zamandır internete giremiyordum,siteyi takip ettiğim kadarıyla verdiğiniz bilgiler çok faydalı,daha önce okuduğum bir bilgide de menekşeleri daha az gölgeye(yarı ışık alan sehpa altı gibi ) koyup yaprakların ışığa doğru yönelmesinin ve çiçek açmasında fayda olduğunu okumuştum,doğrusu ben menekşe yetiştirmeye başlayalı fazla bir zaman olmadı ve verdiğiniz bilgiyle çelişkiye düştüm,aydınlatırsanız sevinirim
Tilsim88 geriye dönük mesajlarımı okursanız derlediğim bilgilerden daha iyi konuyu anlayabilirsiniz. Menekşeler yüksek ışık isterler. Ama gün ortası ışığı olmamalı. 8-12 saat 1000 mum ışık isterler. Kaynaklar öyle yazıyor. Tecrübeler farklı olabilir. Ben pek tecrübeli değilim. Daha tecrübeli arkadaşlar var. Bu bilgiyi aşağıdaki kaynaktan tercüme edip foruma yazmıştım daha önce.

http://www.gardenguides.com/how-to/t...canviolets.asp

Düzenleyen Kahraman Koray : 05-03-2009 saat 14:41 Neden: bağlantı ekleme
Eski 26-02-2009, 17:17   #20
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Y dikimi yaprağımın son durumu

Eklenen Resimler

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2009, 21:17   #21
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Azot yapan bakteriler afrika menekşelerine yardım eder

Arkadaşlar toprakta ve torfta bir bakteri florası var ve bu flora o toprağın canlı olmasını sağlar. Bu flora azot üretir. Havadaki azotu alır ve bitkilerin kullanabileceği hale getirir. Eğer bir akvaryumunuz varsa bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Orada azot döngüsü hayati önem taşır. Topraktaki bakteriler havayla ne kadar temas ederse o kadar azot dönüştürürler. Yani toprağı yeterince havalandırırsanız azot takviyesine gerek kalmaz. Yapraklarınızın yeşil olacağını garanti edersiniz. Babaannelerin metodu budur. Bıçakla toprağı karıştırırlar. Tıpkı tarlayı sürmeden buğday ekilemeyeceği gibi hayati bir konu aslında. Hem de doğal bir yöntem. Ama fosfor gerekli.

Eski 02-03-2009, 18:03   #22
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Menekşelerinizin çiçeklerini güneş ışığında inceleyin, harikalar göreceksiniz.. Kimi saten gibi parlıyor, kimi de simli gibi..

Size simli gibi parlayandan bir çeşit yolluyorum:

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 19:33   #23
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi chimera (hibrid) cinsler

http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%...eras%20NF.html

Bu bağlantıda chimera tipi çift genetik materyal içeren fırfırlı kenarları olan iki renkli çiçekleri iki renkli yaprakları olan menekşeler var ve bunlar aslında kısır ve taç kesimi ve tomurcuklandırma ile çoğalıyorlar. Yaprak dikerek çoğaltamazsınız. Taç kesilerek çoğaltma yöntemi aşağıdaki bağlantıda.

http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

Eğer çift renkli menekşelerinizin yapraklarını diktiğinizde tek renkli menekşe çıkıyorsa ve çift renkli menekşenizi çoğaltmak istiyorsanız bu yöntemden başkası mümkün değil. Daha fazla bilgisi olan arkadaşlar varsa katkılarını bekliyorum zira anlamadığım noktalar var.

Eski 03-03-2009, 19:40   #24
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Çiçek sapından afrika menekşesi nasıl çoğalır

http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

Bu bağlantıda çiçek sapıdan afrika menekşesi çoğaltma gösteriliyor. Bu yöntem normal menekşeler için oldukça zahmetli ama genetik olarak farklı türlerin hibrid yöntemleri ile birleştirilmesi ile oluşan çift renkli çiçek ve yaprakları olan ve fırfırlı yapraklı menekşelerin çoğalması için iki yöntem var.
1. Çiçek sapından çoğaltma
2. Taç kesimi ile filizlerden çoğaltma.

Bu tür menekşelerde yaprak farklı menekşeden çiçek farklı menekşeden olabiliyor ve eğer yapraktan çoğaltırsak istediğimiz menekşe olmayabiliyor.

Çok ilginç şeyler öğreniyorum....

Eski 03-03-2009, 20:10   #25
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Chimera (Ejderha) menekşe tozlaşma ile hibridleme

Bu iki renkli menekşelere yaratık **** ejderha anlamına gelen chimera deniyor. Ejderha kelimesi kulağıma daha hoş geldi ve türkçemize ejderha olarak tercüme ettim. Umarım bundan sonra bu şekilde kullanılır zira chimera türkçe için pek uygun olmuyor. Mor bir menekşeyi pembe bir menekşeye tozlarsanız genetik hibrid oluşur. Çıkan tohumları diktiğinizde iki cinsin özelliklerini bir arada taşıyan bir menekşe ortaya çıkar. Ama bu tohumdan çıkanları yapraktan çoğaltmak istediğinizde genetik çeşitlilik kaybolabilir. O nedenle bunları taç kesme **** çiçek sapından çoğaltma yöntemlerini kullanarak biraz daha zahmetli şekilde çoğaltabilirsiniz.

Eski 03-03-2009, 21:08   #26
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Ejder (Chimera) Afrika menekşe klanı nasıl oluşur

Aslında öğreniyorum ki ejder (chimera) ler oluşurken genetik materyal çeşitlemesi ve genetik hibridlerden bahsedilmiyor. Yani tek bir DNA değil birden fazla DNA klonu var. O nedenle daha önce bahsettiğim gibi rastlantısal olarak oluşuyor. Bazı hücreler pembe menekşe hücreleri iken aynı bitkide bazı hücreler mor menekşe hücreleri olabiliyor. Yani yavrulamış bir olgun menekşeniz bir mutasyona uğramış ve ejdere dönüşmüş olabilir. Bazıları iki ayrı menekşe cinsinin çeşitli kimyasal ortamlarda hücre duvarlarını yok ederek iki hücrenin birden filizlenmesini sağladıkları ve ejderlerin oluştuğunu biliyoruz. Karmaşık bir konu...

Eski 03-03-2009, 23:31   #27
Ağaç Dostu

Kahraman bey çiçek sapından çoğaltmayı daha önce you tube de izleyip uyguladım. Ama sera ortamında denediğim halde başarılı olamadım. Bu yöntem çok fazla evde uygulamaya uygun bir yöntem değil. Ben çift renkli bir menekşemi yıllardır baş kısmını yani taç kısmını keserek çoğaltırım. Bu konuda gayet başarılıyım. Arkadaşlar yıllanmış menekşelerinizde bu olayı deneyebilirsiniz.
Ama şurasını anlamadım nasıl olurda çift renkli menekşeler yapraktan çoğaltılınca tek renk çıkıyor.
Sonuçta bu DNA çeşitlemesi tek yapraktan çıkan yavrularada geçmez mi?Doğal olarak düşündümüz zaman geçmesi lazım...

Eski 04-03-2009, 18:39   #28
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Özlem menekşelerin çok güzel. Umarım benimkiler de seninkiler gibi olur. Ben daha çok uç konulara merak saldığımdan menekşelerimi damızlık hayvanlara benzettim. İlle tohumdu , filizdi derken zavallılara biraz eziyet ediyorum galiba. Kiminin tepesinden taç keserim marul gibi. Oysa bırakınca bak ne güzel oluyorlar. Neyse artık sağlıklı menekşe konusunda soruları özlem e sorarız. Ben de tohumları ekene kadar sabredeyim

Eski 07-03-2009, 15:23   #29
vtr
Yeni Üye

vtr's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2009
Ekte geçtiğimiz günlerde elimize ulaşan yaprakların çoğaltılmaya başlandığı ilk aşamayı gösteren bir resim var.

Eklenen Resimler

vtr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2009, 15:47   #30
Ağaç Dostu

züleyha's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Değişik menekşe fotoğrafları, çok hoşuma gitti paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025