![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kar, yağmur ve dolu suları tamamen doğaldır. Zararlı maddeler içermez. Gerçi günümüz hava kirliliğinde bir miktar onlarda kirlenmeye başlamış olsada şebeke suyundan daha iyidir. Bitkilerin gürleşmesini, tohumların daha kolay ve çabuk çimlenmesini, çeliklerin ise daha çabuk ve kolay köklenmesini gelişmesini ve filizler (yavrular) vermesini sağlıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-11-2008
|
iy akşamlararkadaşlar,bu ayın sekizin de iki tane tek yaprak menekşe ektim.saksılara poşet geçirdim bir de delik açtım.ektiğim gün sulamıştım. gelip gidip bakıyordum bir gelişme var mı diye poşeti çıkarttım ki hep küçüçük beyaz sinekler,ne yapmalıyım sizce öbür çiçeklere zararı var mı?sinek ilacı demişlerdi faydalı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Arkadaşlar toz olan menekşe yapraklarının tozlarını zarar vermeden nasıl temizliyorsunuz?Benim bu konuda acilen yardıma ihtiyacım var.Menekşelerimin yaprakları çok tozlu.Bundan sıkılmaya başladım.Bütün arkadaşlardan değişik önerilerini bekliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşeleri de sabah **** akşam üzeri 1 saat direkt ışık ister
Alıntı:
Sizlerle yaşadıkları memleketlerini anlatan bir makaleyi paylaşmak istiyorum. İngilizce bilmeyenlere sayfadaki iki çizim doğal yaşam ortamlarını anlamak için yeterli olacaktır. http://www.mv.helsinki.fi/jkolehma/article.html |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia ionantha, Amboni mağaraları, Tanga, Tanzania (October 2003)
Sizlere doğal ortamında bir afrika menekşesinin resmini içeren finlandiya menekşe derneğinin sitesini gönderiyorum. Bu gönderdiğim resimde vahşi menekşe kendi boyunu aşkın bir ağaç kütüğünün gölgesini seçmiş ama muhtemelen günde en az 1 saat direkt ışık alıyor diğer taraftan. Onların en sevdiği yerler doğuya bakan bir mağaranın **** kuytunun yağmur almayan giriş kapısı. http://www.saintpaulia.fi/etusivu_eng.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia species and their habitats (Afrika menekşesi ve doğal yaşam ortamı)
Sizlerle; Finlandiya menekşe derneğinin web sitesinden, saintpaulia ("Senpolia" diye okunur) türlerinin doğal yaşam ortamlarını gösteren birkaç fotograf daha paylaşmak istiyorum. Onları 1893 yılında bulan ve avrupaya getirerek tanıtan Baron Walter von Saint-Paul-Illaire (Sen Pol **** Aziz Pol) soyadında doğu afrikada Tanzanya'da çalışan bir komisyonerdir. Aynı yıl yeni bir tür olarak 1893 yılında Hannover Botanik bahçesinden Hermann Wendland tanımlamış ve yine aynı yıl uluslararası bahçecilik fuarında Belçika'da sergilemiştir International Horticultural Exhibition in Ghent, Belgium (Baatvik 1993). Bilmeyenler için tekrar etmek istedim. http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html Düzenleyen Kahraman Koray : 19-02-2009 saat 06:54 Neden: Özel isim ayrı yazılır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia nesli tehlikede
Journal Plant Ecology dergisinde yayımlanan bir makalede yaşlı ve üregen saintpaulia ların daha kolay hayatta kaldığı, azalan rutubet ve gölgenin çoğalmalarını olumsuz etkilediği belirtilmiş. Tohumla üremede Tanzanya ikliminde mayıs tan ağustosa (Bizde tam tersi, Tanzanyada iklim bizden farklı, bu dönem rutubetli mevsim) olan dönem en uygun. Tohumlarınız varsa ekim için bu dönemi karşılayan rutubetli bir iklim oluşturmak lazım. Aralıktan marta kadar (Tanzanyada kuru sezon, bizde yaza karşılık geliyor sanırım) kuruluktan ölümler çok oluyor. Ormanlar kesildikçe nesilleri tehlikeye giriyor. Bir yanında akvaryum olan ev menekşesi en mutlu menekşe gibi görünüyor. Rutubet çok önemli. En azından yanlarında gece uyandıklarında koklamaları için bir tas su bulundurmak gerekiyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2009
|
benim önerim çiçek coşturan kullan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Makro çekim afrika menekşesi
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşelerinde aşırı yapraklanma ve çiçeksiz uzama
Alıntı:
![]() Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:26 Neden: İmla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
ne zamandır internete giremiyordum,siteyi takip ettiğim kadarıyla verdiğiniz bilgiler çok faydalı,daha önce okuduğum bir bilgide de menekşeleri daha az gölgeye(yarı ışık alan sehpa altı gibi ) koyup yaprakların ışığa doğru yönelmesinin ve çiçek açmasında fayda olduğunu okumuştum,doğrusu ben menekşe yetiştirmeye başlayalı fazla bir zaman olmadı ve verdiğiniz bilgiyle çelişkiye düştüm,aydınlatırsanız sevinirim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.gardenguides.com/how-to/t...canviolets.asp Düzenleyen Kahraman Koray : 05-03-2009 saat 14:41 Neden: bağlantı ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Azot yapan bakteriler afrika menekşelerine yardım eder
Arkadaşlar toprakta ve torfta bir bakteri florası var ve bu flora o toprağın canlı olmasını sağlar. Bu flora azot üretir. Havadaki azotu alır ve bitkilerin kullanabileceği hale getirir. Eğer bir akvaryumunuz varsa bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Orada azot döngüsü hayati önem taşır. Topraktaki bakteriler havayla ne kadar temas ederse o kadar azot dönüştürürler. Yani toprağı yeterince havalandırırsanız azot takviyesine gerek kalmaz. Yapraklarınızın yeşil olacağını garanti edersiniz. Babaannelerin metodu budur. Bıçakla toprağı karıştırırlar. Tıpkı tarlayı sürmeden buğday ekilemeyeceği gibi hayati bir konu aslında. Hem de doğal bir yöntem. Ama fosfor gerekli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesi chimera (hibrid) cinsler
http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%...eras%20NF.html Bu bağlantıda chimera tipi çift genetik materyal içeren fırfırlı kenarları olan iki renkli çiçekleri iki renkli yaprakları olan menekşeler var ve bunlar aslında kısır ve taç kesimi ve tomurcuklandırma ile çoğalıyorlar. Yaprak dikerek çoğaltamazsınız. Taç kesilerek çoğaltma yöntemi aşağıdaki bağlantıda. http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm Eğer çift renkli menekşelerinizin yapraklarını diktiğinizde tek renkli menekşe çıkıyorsa ve çift renkli menekşenizi çoğaltmak istiyorsanız bu yöntemden başkası mümkün değil. Daha fazla bilgisi olan arkadaşlar varsa katkılarını bekliyorum zira anlamadığım noktalar var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Çiçek sapından afrika menekşesi nasıl çoğalır
http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm Bu bağlantıda çiçek sapıdan afrika menekşesi çoğaltma gösteriliyor. Bu yöntem normal menekşeler için oldukça zahmetli ama genetik olarak farklı türlerin hibrid yöntemleri ile birleştirilmesi ile oluşan çift renkli çiçek ve yaprakları olan ve fırfırlı yapraklı menekşelerin çoğalması için iki yöntem var. 1. Çiçek sapından çoğaltma 2. Taç kesimi ile filizlerden çoğaltma. Bu tür menekşelerde yaprak farklı menekşeden çiçek farklı menekşeden olabiliyor ve eğer yapraktan çoğaltırsak istediğimiz menekşe olmayabiliyor. Çok ilginç şeyler öğreniyorum.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Chimera (Ejderha) menekşe tozlaşma ile hibridleme
Bu iki renkli menekşelere yaratık **** ejderha anlamına gelen chimera deniyor. Ejderha kelimesi kulağıma daha hoş geldi ve türkçemize ejderha olarak tercüme ettim. Umarım bundan sonra bu şekilde kullanılır zira chimera türkçe için pek uygun olmuyor. Mor bir menekşeyi pembe bir menekşeye tozlarsanız genetik hibrid oluşur. Çıkan tohumları diktiğinizde iki cinsin özelliklerini bir arada taşıyan bir menekşe ortaya çıkar. Ama bu tohumdan çıkanları yapraktan çoğaltmak istediğinizde genetik çeşitlilik kaybolabilir. O nedenle bunları taç kesme **** çiçek sapından çoğaltma yöntemlerini kullanarak biraz daha zahmetli şekilde çoğaltabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Ejder (Chimera) Afrika menekşe klanı nasıl oluşur
Aslında öğreniyorum ki ejder (chimera) ler oluşurken genetik materyal çeşitlemesi ve genetik hibridlerden bahsedilmiyor. Yani tek bir DNA değil birden fazla DNA klonu var. O nedenle daha önce bahsettiğim gibi rastlantısal olarak oluşuyor. Bazı hücreler pembe menekşe hücreleri iken aynı bitkide bazı hücreler mor menekşe hücreleri olabiliyor. Yani yavrulamış bir olgun menekşeniz bir mutasyona uğramış ve ejdere dönüşmüş olabilir. Bazıları iki ayrı menekşe cinsinin çeşitli kimyasal ortamlarda hücre duvarlarını yok ederek iki hücrenin birden filizlenmesini sağladıkları ve ejderlerin oluştuğunu biliyoruz. Karmaşık bir konu... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Kahraman bey çiçek sapından çoğaltmayı daha önce you tube de izleyip uyguladım. Ama sera ortamında denediğim halde başarılı olamadım. Bu yöntem çok fazla evde uygulamaya uygun bir yöntem değil. Ben çift renkli bir menekşemi yıllardır baş kısmını yani taç kısmını keserek çoğaltırım. Bu konuda gayet başarılıyım. Arkadaşlar yıllanmış menekşelerinizde bu olayı deneyebilirsiniz. Ama şurasını anlamadım nasıl olurda çift renkli menekşeler yapraktan çoğaltılınca tek renk çıkıyor. Sonuçta bu DNA çeşitlemesi tek yapraktan çıkan yavrularada geçmez mi?Doğal olarak düşündümüz zaman geçmesi lazım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Özlem menekşelerin çok güzel. Umarım benimkiler de seninkiler gibi olur. Ben daha çok uç konulara merak saldığımdan menekşelerimi damızlık hayvanlara benzettim. İlle tohumdu , filizdi derken zavallılara biraz eziyet ediyorum galiba. Kiminin tepesinden taç keserim marul gibi. Oysa bırakınca bak ne güzel oluyorlar. Neyse artık sağlıklı menekşe konusunda soruları özlem e sorarız. Ben de tohumları ekene kadar sabredeyim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-01-2009
|
Ekte geçtiğimiz günlerde elimize ulaşan yaprakların çoğaltılmaya başlandığı ilk aşamayı gösteren bir resim var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2007
|
Değişik menekşe fotoğrafları, çok hoşuma gitti paylaşmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|