agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-02-2014, 22:12   #12121
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
Ciceksiz kalmaya daha fazla dayanamadım ve iki tane daha aldım. .Diğer yavrularda gecen yaz sıcağa dayanamayıp ölen ciceklerimden kalanlar..Sadece 3 adet meneksem vardı.. Her birinden sadece bir yaprak yedekledim onlarda bana dörder beşer yavru verdi sonuç bu..
Hangisi ne renk hepsi birbirine karıştı ilk çiçekleri göreyim hayırlısıyla fazla olanları hediye edeceğim. .

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 18:49   #12122
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2014
Merhaba,

Menekşemle ilgili ilginç bir durumu sizle paylaşmak istiyorum. Menekşeyi aldığım zaman üstünde olan çiçeklerinin rengi 1. fotoğraftaki gibiydi. (Fotoğraf internetten) Bir süre boyunca evde açtığı çiçekler de aynı renk oldu. Sonra o çiçekler bitti ve sürekli yeni yaprak çıkardı. Şimdi tekrardan üstü tomurcukla doldu, çok sağlıklı bir şekilde büyüyor fakat açan çiçekleri renk değiştirip nerdeyse tamamen bordo oldu 2. ve 3. fotoğrafta şu anki çiçekleri görebilirsiniz.

Başına buna benzer bir durum gelen var mı? Sebebi güneş fazlalığı olabilir mi? Eskisi gibi çiçeklerini bir daha görebilecek miyim dersiniz?

Name:  IMG_00322.jpg
Views: 3709
Size:  28.1 KB

Name:  IMG_7572.jpg
Views: 3507
Size:  48.5 KB

Name:  IMG_7575.jpg
Views: 3487
Size:  37.6 KB

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 19:19   #12123
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Menekşenizin yakınında daha koyu açan bir başka menekseniz varsa ondan etkilenmiş olabilir..
Örneğin yakınında beyaz çiçekli bir menekşe olsaydı daha beyaz açacaktı forumdan öğrendiğim kadarıyla..

Eski 01-03-2014, 19:29   #12124
Ağaç Dostu

Menekşem tek sayın ngr33, ne yaptıysa kendi kendine yaptı

olcim ve SUDEM beğendi.
Eski 01-03-2014, 19:51   #12125
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Red face

kimseden etkilenmedi demek sizin güzel pek becerikliymiş.
toprak karışımıda etkili olabilir ustalar daha iyi bilirler....

Eski 01-03-2014, 21:14   #12126
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Bu hafta sonu Mersindeyim. Bir arkadaşımı ziyaretim sırasında annesi Müzeyyen teyzenin bu muhteşem menekşelerinin başından ayrılamadım. Geçen sefer gittiğimde de güzeldiler ama bu defa hepsi çiçeklenme yarışına girmişler. Bayıldım. Hepsinden 2-3 çelik aldım Saksı ile vermek istedi sağolsun ama ta Urfa ya kadar dayanamaz diye yerinden etmek istemedim. Sabahtan öğleye kadar güneş gören cam kenarındalar. Fazla da su vermiyormuş baktım toprakları kuruydu...

Eklenen Resimler

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 21:16   #12127
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Bu güzelliklerin başından ayrılmam çok zor oldu...Maşallah, yerlerini çok sevmişler...

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2014, 21:17   #12128
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 Mesajı Göster
Menekşenizin yakınında daha koyu açan bir başka menekseniz varsa ondan etkilenmiş olabilir..
Örneğin yakınında beyaz çiçekli bir menekşe olsaydı daha beyaz açacaktı forumdan öğrendiğim kadarıyla..
İki farklı renkte menekşe yanyana duruyor diye fizyolojik olarak çiçekleri ya da yaprak özelliği birbirini etkilemez sevgili ngr33, tıpkı insanlar gibi Ancak bir böcek aracılığıyla ya da yapay çapraz tozlaştıma ile elde edilen tohumlardan yetiştirilen menekşelerde annenin ya da babanın özeliklerine rastlamanız mümkün olur. İki farklı renkte çapraz tozlaşmadan elde edilen tohumdan üretilen menekşe anne ya da babanın, ya da her ikisin renklerini taşıyabilir. Bazen pembe renkli bir çiçekte daha sonra anne ya da babadan genetik olarak taşınan beyaz rengi görebiliyoruz, nedeni sadece genler.

Daha önce iki farklı renkli menekşe de böyle bir çapraz tozlaşma sonucu elde edilen tohumdan üretilmiş ve beğenilen özellikleri taşıyan yavrular üst üste defalarca aynı özelliği taşıyan anaçlardan yaprak çeliği ile çoğaltılarak tür stabil hale getirilip, yeni tür adlarıyla beğenilere ve satışa sunulur.

Marketlerden satın aldığımız menekşelerin çiçeklerinde renk değişimleri kullanılan besin, bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebiliyor sevgili -Esin- , sizin menekşenizde hangileri etkili oldu bilemiyorum. Koşullarına göre orjinaline benzer çiçekler de görebilirsiniz. Hangi koşullarda derseniz bilemiyorum, ışık ve gübre durumunu değiştirerek deneyebilirsiniz

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 22:24   #12129
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2013
peki bu tartışmaya bir soru da benden. çok hoş rengi olan koyu pembe bir menekşem var ama çeliklediğim her yavrusu açık pembe oluyor bunun nedeni ne olabilir acaba

haticeilhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 07:47   #12130
Ağaç Dostu

İremsıla's Avatar

Giriş Tarihi: 26-08-2007
Sevgili fattio,son karedeki kıvırcık muhteşem favori rengim.hepsinin maşallahı var,ege ve akdeniz ikliminde çiçekler,kendilerini sahiplerine sevdirmek için adeta çabalıyorlar.adana,mersin vs.sahil kenarı illerimizin havası suyu yetiyor.bizler buralarda,gözünün içine baktığımız halde o kadar gösterişli olmuyor ne yazık ki.sevgiler...

İremsıla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 18:02   #12131
Ağaç Dostu

Sevgili haticeilhan,
Menekşeniz kimera ise yaprak çelikleri ana bitkiyle aynı renkte çiçek açmaz. Ayrıca toprak pH'ının ve besin değerlerinin farklı olması sebebiyle farklı saksılardaki menekşe klonlarının çiçeklerinde ton farkları gözlemlenebilir ama tamamen renk paterninin değiştiğini daha önce hiç görmemiştim. Belki uzun zamandır menekşeyle uğraşanların bu konuda tecrübeleri, gözlemleri vardır ve pratik bir yanıt alabilirim diye düşünerek buraya yazdım ama internette kısa bir araştırma yapınca bu konunun nerdeyse üzerinde tez hazırlanabilecek boyutta olduğunu gördüm O yüzden sanırım menekşemi kendi haline bırakıcam, ben onu bu yeni rengiyle de çok sevdim Zaman içerisinde farklı ortam koşullarını denerim ve bir sonuç alırsam yine buraya yazarım.

Eski 02-03-2014, 20:38   #12132
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Kesinlikle öyle. Hava nemli, güneşi de fazla yakıcı değil, sanırım ondan. O kıvırcık benim de favorim oldu çiçeği o kadar iriydi ki bayıldım...

Eski 03-03-2014, 15:49   #12133
Ağaçsever

e.aydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2013
Yabancı forumlarda renk değişimine, Ph'ın etkili olabileceği yazılmış burada da belirtildiği gibi. Hatta bir kişi pembe/bordo renginde olan çiçekler daha pembe ağırlıklı açmaya başlayınca suya biraz sirke eklediğini böylece menekşelerin tekrar bordo ağırlıklı açtığını yazmış. Sırf rengi daha koyu olsun diye ph ile oynamaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum Bir başka forumda da şöyle bir bilgi gördüm ama ne kadar doğru bilmiyorum; hibrit menekşe aşırı soğuk ortamda bulunduğunda veya aşırı sulama sonucunda elde edildiği ana menekşenin rengine döner. Bu başlıkta değil ama afrika menekşesi başlığında gözlemlediğimiz renk değişimlerini ve olası sebeplerini paylaşabiliriz bence

İremsıla beğendi.
e.aydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 22:05   #12134
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi e.aydemir Mesajı Göster
Yabancı forumlarda renk değişimine, Ph'ın etkili olabileceği yazılmış burada da belirtildiği gibi. Hatta bir kişi pembe/bordo renginde olan çiçekler daha pembe ağırlıklı açmaya başlayınca suya biraz sirke eklediğini böylece menekşelerin tekrar bordo ağırlıklı açtığını yazmış. Sırf rengi daha koyu olsun diye ph ile oynamaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum Bir başka forumda da şöyle bir bilgi gördüm ama ne kadar doğru bilmiyorum; hibrit menekşe aşırı soğuk ortamda bulunduğunda veya aşırı sulama sonucunda elde edildiği ana menekşenin rengine döner. Bu başlıkta değil ama afrika menekşesi başlığında gözlemlediğimiz renk değişimlerini ve olası sebeplerini paylaşabiliriz bence
Doğru diyorsunuz ama menekşeler asitli ortamı sever sularımız sert olduğu için sirke kullanmak iyi geliyor menekşelerin sevdiği ph 5.5 6 arası bizim izmirin suyu 8.2

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 13:32   #12135
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-01-2014
herkese merhabalar. ben de 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. arkadaşımın hediyesi bir menekşeyle başladım sonra gerisi geldi. hatta yaprak kırıp yavru üretmeye de çalışıyorum ama daha 4 ayda 1 menekşem yeni yavru vermeye başladı. bunun yanında menekşelerim maalesef satınaldığım bir menekşeden un gibi nokta nokta beyaz bir zararlı kaptı ve yapraklarının birazını kaybettiler. sonra o menekşemi de kaybettim zaten. arkadaşımdan aldığım menekşe ise birsürü yavru vermişti ama onu da zamansız ayırmak gafletinde bulundum ve yavruların hepsini kaybettim. asıl kök de giderek kötüleşti ve 3 yaprak kaldı.

ayse7478 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 15:52   #12136
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
Merhaba,

Menekşemle ilgili ilginç bir durumu sizle paylaşmak istiyorum. Menekşeyi aldığım zaman üstünde olan çiçeklerinin rengi 1. fotoğraftaki gibiydi. (Fotoğraf internetten) Bir süre boyunca evde açtığı çiçekler de aynı renk oldu. Sonra o çiçekler bitti ve sürekli yeni yaprak çıkardı. Şimdi tekrardan üstü tomurcukla doldu, çok sağlıklı bir şekilde büyüyor fakat açan çiçekleri renk değiştirip nerdeyse tamamen bordo oldu 2. ve 3. fotoğrafta şu anki çiçekleri görebilirsiniz.

Başına buna benzer bir durum gelen var mı? Sebebi güneş fazlalığı olabilir mi? Eskisi gibi çiçeklerini bir daha görebilecek miyim dersiniz?

Eklenti 473197

Eklenti 473198

Eklenti 473199
merhabalar,
aynı bu renkte benimde menekşem var çiçekler dönem dönem daha beyazlı veya daha koyu renkte olabiliyor bunun sebebini tam çözememekle beraber ışığın yoğun olmasına bağlıyorum ışık yoğunluğu yaprağın bile rengini değiştiriyor buna bizzat şahit oldum daha koyu bir hal alıyor.

maki01 beğendi.
ayşegül21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 17:33   #12137
Ağaç Dostu

Sevgili Ayşegül, dediğiniz doğru, fazla ışık yapraklarda daha fazla klorofil sentezlenmesine sebep olarak yaprağın daha koyu görünmesine neden olur (Klorofil yaprağa yeşil rengini veren maddedir). Çiçeklerin renginin değişmesinde ise mekanizma farklıdır ama fazla ışık buna dolaylı yoldan sebep oluyor olabilir. Büyük olasılıkla artan ışık ve besine bağlı olarak menekşenin metabolik aktivitesi de artıyor, bu da bitkinin daha fazla metabolik atık üretmesine ve kofullarda biriken sıvının daha asidik olmasına sebep oluyor. Çiçeğe rengini veren maddeler kofullarda biriktirilir ve koful pH'ına bağlı olarak bu renkler değişir. Deneyimli menekşe yetiştiricileri asidik toprak yapısında menekşelerin daha koyu açtığını söylüyorlar. Demek ki pH düştükçe bahsettiğim kofullarda biriken renk verici maddeler daha koyu bir renk oluşturuyorlar.

Eski 08-03-2014, 14:11   #12138
Ağaçsever

Nevzer's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
merhaba

Bugün yeni bir menekşe aldım.Rengini ve desenlerini çok sevdim. Sormak istediğim bir türe ayitmi yoksa standart isimsiz bir menekşemi, öğrenmek istiyorum.
Gerçi ben ona güzel bir isimde bulurum

Eklenen Resimler

vildan25 ve efeege beğendi.
Nevzer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 14:12   #12139
Ağaçsever

Nevzer's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
bir resim daha

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nevzer Mesajı Göster
Bugün yeni bir menekşe aldım.Rengini ve desenlerini çok sevdim. Sormak istediğim bir türe ayitmi yoksa standart isimsiz bir menekşemi, öğrenmek istiyorum.
Gerçi ben ona güzel bir isimde bulurum
nasıl?

Eklenen Resimler

Nevzer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 15:41   #12140
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayse7478 Mesajı Göster
herkese merhabalar. ben de 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. arkadaşımın hediyesi bir menekşeyle başladım sonra gerisi geldi. hatta yaprak kırıp yavru üretmeye de çalışıyorum ama daha 4 ayda 1 menekşem yeni yavru vermeye başladı. bunun yanında menekşelerim maalesef satınaldığım bir menekşeden un gibi nokta nokta beyaz bir zararlı kaptı ve yapraklarının birazını kaybettiler. sonra o menekşemi de kaybettim zaten. arkadaşımdan aldığım menekşe ise birsürü yavru vermişti ama onu da zamansız ayırmak gafletinde bulundum ve yavruların hepsini kaybettim. asıl kök de giderek kötüleşti ve 3 yaprak kaldı.
Sn ayse7478 maalesef çiçekleriniz unlu bit dedikleri bir zararlı bulaşmış ilaçlama yapmalısınız bu forumda Afrika menekşeleri hastalıklar bölümünde bilgiler var birde ev yapımı ilaçlar bölümünde unlu bit ile ilgil ilaç tarifleri var
Kolay gelsin hepsindede mi? Var. Hasta olanları ayrı bir yere karantinaya alırsanız iyi olur ve hasta olanları elleyince diğerlerine dokunmamalısınız ellerinizi yıkayın hijyen önemli

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 16:12   #12141
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Midnight Rascal

Eklenen Resimler

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2014, 20:01   #12142
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Midnight Rascal

Sayin meneksecibaba;

Sizden aldigim yavru menekselerim var. Aldigimdan bu yana gonderdiginiz kabin icinde serada cam kenarinda duruyor. Bir tanesi haricinde sapasaglamlar ve yeni yapraklar cikardilar. Acaba ne zaman serada cikarsam gelisimleri icin iyi olur?

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 11:34   #12143
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Odanızdaki (bulundukları yerdeki ) hava ısı ve ışık şartları uygunsa istediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 14:28   #12144
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-09-2013
afrika menekşesi

Yavru menekşelerim dibinden tomurcuk verdi..

Eklenen Resimler

menekşezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 07:31   #12145
Ağaç Dostu

SUDEM's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2013
günaydın herkese.
Name:  SAM_2516.jpg
Views: 3673
Size:  31.9 KB

Name:  SAM_2514.jpg
Views: 3343
Size:  37.8 KB

SUDEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 13:43   #12146
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Yeni Menekşelerim

Yeni 2 tane menekşe aldım.Alttaki birinci resimdeki.Birde Migrostan katmerli aldı.Onu da bilahare resimlerim.

Eklenen Resimler

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 08:10   #12147
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
pembe

Bu yıl bol pembeyle girdik bahara

Eklenen Resimler

Düzenleyen sami ulus : 17-03-2014 saat 07:14 Neden: Eksik
sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 11:43   #12148
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Ofisteki güzeller

Pembe olan Little Hopi II ilk çiçeği mor benekleri sanırım 2. çiçeğinde göreceğim.

Eklenen Resimler

kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 10:47   #12149
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis Mesajı Göster
Sn ayse7478 maalesef çiçekleriniz unlu bit dedikleri bir zararlı bulaşmış ilaçlama yapmalısınız bu forumda Afrika menekşeleri hastalıklar bölümünde bilgiler var birde ev yapımı ilaçlar bölümünde unlu bit ile ilgil ilaç tarifleri var
Kolay gelsin hepsindede mi? Var. Hasta olanları ayrı bir yere karantinaya alırsanız iyi olur ve hasta olanları elleyince diğerlerine dokunmamalısınız ellerinizi yıkayın hijyen önemli
yok şimdi bu zararlıdan kurtuldum şükür bir sorun kalmadı. ama yapraklar sizinkiler kadar çabuk yavru vermiyor ne yazık ki. evim kaloriferli ama kuzey doğu cephesi. sanırım yaza doğru daha iyi sonuçlar alıcam ama şimdi biraz yavaş büyüyorlar sanki.

ayse7478 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 22:07   #12150
Yeni Üye

yagmur27's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2014
menekşe çeliklerimde gelişmeler var filizlenmeye başlamışlar acaba saksıya alsammı şimdilik peynir kutusunda ve bazıları pet bardakta kökleri 3 santim kadar olmuş ne yapmam lazım

yagmur27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025