![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, ben menekşenin cinsi ile ilgili olarak çok yaprak verdiğini düşünüyorum. Ben her akşam açıktaki menekşelerimin üzerine fısfıs yapıyorum. Çünkü nemi sevdiklerini biliyorum. Yaprağına su gelmemesi olayı su dökmekle ilgili sanırım benim yaptığıma yağmurlama deniliyor. Yaprağın yaşlı **** genç olmasına bakmıyorum. Saksı kenarlarındakiler **** bir şekilde kırılanları direkt dikiyorum. Katmercim üzülme senin picasso gelişmekte, yola dayanacağını düşündüğümde serası ile göndereceğim, daha iyi göreceksin. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-12-2008
|
Merhaba arkadaşlar, Benim yaklaşık bir ay önce aldığım sevimli mir menekşem var. Aldığımda bir tane mor çiçeği ve bir çok açmamış tohumu vardı. Önce ısıtma olmayan bir odadaydı baktım tohumlar açmıyor bu sefer soba yanan odaya aldım ama bu sefer de çok sıcak geldi sanırım tekrar diğer odaya aldıktan sonra o tek çiçek soldu ve şimdi tohular da başını eğdi her an düşecek gibi duruyorular. Çok küçük bir saksıda ve toprağı bana çok yumuşak geldi. 3 günde suluyordum ama artık azalttım çiçek solunca. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Forumda eminim çok faydalı bilgiler var ama malesef işte olduğum için hepsini okuma fırsatım yok. menekşemi de kaybetmek istemiyorum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Starter bence fazla sulama nedeniyle olmuş bir olay.Çünkü 3 günde bir sulama menekşeler için çok yoğun bir şey.toprağı kuruyunca sulamak daha iyi olurdu ama canınız sağolsun.Dileklerim kurtulması yönünde.Umarım kurtarırsınız. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sevgili starter çiçekler için üzülmeyin, kendini toparlayınca açar zaten. Soğuk dediğiniz oda ve sıcak dediğiniz oda kaç derece acaba. O çok önemli. Menekşelerin 15 dereceye kadar dayanabildiklerini biliyorum. Sayın Gullyabani, sizin menekşenizfazla sulamaya maruz kalmış gibi.. Kaç günde bir suladığınızı ve bulunduğu ortamın ısısını yazarsanız yardımcı olabiliriz. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Asfaa yavaş yavaş büyüyor sanırım ya da öyle gözüküyor.(benim yavaş dediğime bakmayın menekşe kendince hızlı )Daha önceki sayfalarda anlatmıştım.Ama seni mi kırayım![]() ![]() Nemli toprağaTabi nemli toprak şart değil istersen kuru toprağı bir kaç kez fısfıslayarakta dikebilirsin.Ama unutma tohum kuru olsun ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumları kuruduğuna emin olunca kestim zaten geçen yıldanda kestiğim çiçeklerde tohum vardı onlardan da aldım onları da diktim anlattığım toprağa. Bu arada sıcaklık sabit olsun diye üzerine pet parkakla kapattım.(kısaca sera etkisi sağladım. 4 hafta kadar bekledikten sonra çıktıklarını gördüm. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-08-2008
|
Sevgili uzman arkadaşlarım, ne olur geçen hafta perşembe akşamı diktiğim yapraklar ne zaman köklenir bana bir akıl verin. Hayır acaba köklendilermi diye düşünmekte kafayı yiyicem. Evde olduğum zaman her fırsatta başlarına gidiyorum. Pet bardaklara çiçek toprağına dikili. Aydınlık bir cam önünde sundurmada (kapalı balkon diyebiliriz) duruyor. Öğlene kadarda güneş alıyor. 4 yaprağın sadece bir tanesi biraz yumuşamış. Sadece can suyu verdim. Hatta onuda hususi yumurta kaynattığım suyu soğutup onu verdim. Toprak hala nemli olduğu için tekrar su vermeye korkuyorum. Acaba köklendilermi. Ne kadar sürede köklenirler. Birde su ayarı nasıl olmalı. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın lalecan, ben sineklerin nedeni olarak toprağı düşünüyorum. Torf dışındaki topraklar sineğe daha yatkın oluyorlar. Bir de torf dışındaki toprakalar kış döneminde fazla sulamaya bağlı olarak da sinek oluşturabiliyor. Ben köklendirmelerinizde torf kullanmanızı öneririm. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Lalecan saksı toprağında gördüğünüz beyaz canlılar sinek değil kanatsız zararsızlardır.Saksı içinde koloni şeklinde yaşar fakat bitkiye zarar vermezler.Ama diğer bitkilerinize bulaşır.Kesin kurtulma yöntemi toprak değişimidir.İlaçla da geçer ama bir müddet sonra tekrar toprak yüzeyine çıkar. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, daha önce konuştuğumuz ebruli çalışmalarımızı nihayet görüntüleyebildim. Cepten fotoğraf çektiğim için netlik ayarından dolayı özür dilerim. En kısa zamanda doğru dürüst bir makinaya sahip olmalıyım. Neyse ilk resim bordo- beyaz karışımının sonucu, çok beğendiğim bir hal aldı, umarım değişmez... İkinci resim ise mor- beyaz karışımı bir ebruli... çok daha farklı bir ebruli bence...Islak bir kağıda sulu boya damlamış tarzda bir dağılımı var. Hadi buyurun menekşelere... |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, ebruli menekşelerimi nasıl elde ettiğimi anlatmamı istemişsiniz. Çok uzun olmadan anlatmaya çalışayım. Aklına bir soru takılan varsa tekrar dönerim. Ben ilk önce bu foruma üye olmadan bütün menekşe ile ilgili yazılanları okudum. Notlar aldım. Eski sayfalardaki ebruli denemeleri dikkatimi çekti. Tecrübe etmek için seçtiğim renkleri ikiye böldüm. Aynı renkleri hem suya ıslattım, hem toprağa sera olarak diktim. Daha önce yaprakların köklenmesini incelediğim için köklenince dikmek bana iyi sonuç vermeyecek gibi geldi. Çünkü kök sap ucundan çıkıyor ama yaprak dal üstünden çıkıyordu. Yani bence mantalite kök karışmaSI değil, sap karışması şeklinde olmalıydı. Ben de öyle yaptım. Sapları 2 cm. kadar ikiye kestim. Bu sapları birbirinden geçirerek hem suya ıslattım hem de toprağa diktim. Sera olarak ******... Sudakiler çabuk kök saldı ama onları toprağa diktiğimde toprakta gelişimleri yavaşladı. Ben bitkilerin suda farklı toprakta farklı bir kök geliştirdiğini düşünüyorum. Dolayısı ile sudan sonra toprağa geçirdiklerim geç gelişince mevsim değişikliğinden etkilenip, bozuldular. Saplardan 2 cm .kesip birbirinden geçirdiğim ve toprağa sera olarak diktiğim yapraklar toprakta kök çıkarmaya acele etmediler ama yaprağı geç ve sağlıklı oldu. Mevsim değişikliği serada oldukları için onları etkilemedi. Bir kaç ay önce en küçük boy minicik saksılara almıştım. Amacım küçük saksıda sıkışıp tomurcuk çıkarmaya zorlamak ve çiçek rengini görmekti. Bu arada tuyduğum her şeyi uyguladım. Şekerli su ,pekmezli su - hatta pekmez diye nar ekşili su bile vermiştim- Bu arada çiçeğin rengini merağım hat safhaya çıkmıştı. O yüzden çiçeklenmeyi artırmak için NPK uygulaması yaptım. Hangisi daha çok işe yaradı bilmiyorum ama renkler beni mest etmeye yetti. Özellikle bordo- beyaz karışımım bence çok başarılı oldu. Çünkü bir çiçeği beyaz oldu. Diğer çiçeğin bir yaprağı bordo idi ve sonra bordo her yaprakta artarak sürdü. Mor-beyaz ise küçük çiçekli, beyaz ağırlıklı ama üstü dediğim gibi sanki sulu boya dağılmış havasında bir açık mor renginde oldu. Farklı cinslerde olmaları beni mutlu etti. Biraz soğuktan etkilendiler yaprakları az sayıda ama çiçeklenme çok güzel. Kendi yapraklarımızın çiçek vermesi mutluluğunu hepinizin yaşaması umudu ve dileği ile .... Düzenleyen İklimsiz : 24-01-2009 saat 12:14 Neden: Paragraf |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Faruk Bey, NPK bitkilere verilen azot, fosfor ve potasyum takviyesidir. Ben de bu forumda öğrendim. Bitkilerin bu 3 lüye ihtiyacı oluyor. Yaprak çıkarırken potasyum, çiçekleneceği dönemde fosfor çok etkili oluyor. Doğru ve dozajında verilirse ******...Toz şeker gibi bir şey...Su ile karıştırılarak veriliyor. Ben forumun ilk sayfalarından itibaren okunmasının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Darısı ve çok daha güzelleri sizin başınıza... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Benim merak ettiğim bir şey var.Hazır aldığımız menekşelerin topraklarında şekilleri sabit olmayan beyaz beyaz şeker gibi bir şey var.Gerekli olmasaydı koymazlardı eminim acaba ne olduğunu bilen var mı? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Havalandırma dedinizde köpükten bahsetmiyorum yanlış olmasın.Bunlar sert onlar da mı havalandırmayı sağlıyor bende saksılara ekleyim diyorumda. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Resimleri olsaydı daha sağlıklı bilgi verirdik.Benim bildiğim kadarıyla hazır topraklarda perlit vardır.Perlitte köpükten daha serttir. Düzenleyen Faruk : 25-01-2009 saat 17:17 Neden: eksik harf kullanımı |
|
|
|
![]() |
|
|