agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)




Beğeni Düzeni22546Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2008, 21:46   #901
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2007
Şehir: edirne
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Sana katılıyorum gül deniz.Hepsi çok güzeller.Sudanna senden ne haber.İnşallah durumu iyidir.

Arkadaşlar suda menekşe köklendiremiyorsanız suyuna 2 aspirin atın işe yarıyor.Birde suyunu 1 ay falan değiştirmeyin.Sık su değiştirmede çürüme yapar.
Sağol olay9 durumu iyi gidiyor, saksıyı değiştirmedim ,güneşe koydum ,suda vermiyorum .Bugün daha canlandı ,bir çiçek daha açmak üzere onun için kıyamadım saksı değiştirmeye.Yaklaşık 1 yıldan beri açmasını bekledim

sudanaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 21:52   #902
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11


öncelikle hepinize merhaba, ben konyadan elif .. ziraat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim..

sizleri görünce takdir ettim güzel bir uğraş seçmişsiniz..

biyolojici arkadaşım 42 kere maşallah çok güzel görünüyor menekşelerin ( cam kenarında gören birileri onları görüp çalabilir gerçi göz hakkı alınınca çalmak olmaz )

olay9 canım kardeşim köklendirdiğiniz menekşe sularına aspirin koymamanızı öneriyorum. aspirin bir vitamin kaynağı değildir. içerisinde bulunan silisilat bazı araştırmalar sonucu vitamin olarak literatürlere geçsede çok gerekli bir öge değildir. her canlı ihtiyacı kadarını sentezleyebilmektedir. bu nedenle köklendirme yaptığınız suya organik maddece zengin sıvı gübreden iki üç damla vermenizi öneririm.

ayrıca afrika menekşesi hakkındaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim. şöyleki ; -Direk güneş almayan aydınlık yerleri sever, sarkmış yapraklar bitkinin çok fazla ışık aldığını, uzun ve sık büyümüş gövde ve az çiçek de çok az ışık aldığını gösterir. Bu çiçeği evlerde yazın kuzey veya doğuya bakan cam önlerine, kışın ise batı ve güneye bakan pencere önlerine konulmalıdır.Ortalama 22-25 C derecede hızlı gelişir ve çabuk çiçek açar, ani sıcaklık değişiklikleri özellikle düşüş durgunluk ve geç çiçeklenmeye sebep olur bu süre 3-5 ayı bulabilir, 5-8 C de canlılığını korur ama çiçeklenme ozelliğini kaybeder.
Çok kuru ortama dayanır ancak çiçek açmaz. Doğal ortamında % 60-70 yüksek nem ister, bu ne nem oranı ev içlerinde saksı tabağına konulacak nemli kum, perlit, veya küçük çakıl taşları ıslatılarak çiçek saksısı üstüne oturtulur, tabaktaki malzemede su eksildikçe ilave edilir ancak burdaki su saksı altına değmemelidir. Yapraklarına su spreyi yapılmalı ama spreylenirken gölge ve rüzgarsız yerde yapılmalıdır.
Menekşeler nemli ortamı sevdiklerinden evler için en uygun yer aydınlık mutfaklardır.
Afrika menekşesi bir su bitkisi değildir, saksı altlığına su doldurularak yapılan sulama hatalıdır, bu durumda yaprak kıvrılmaları, kök çürümeleri ve ölümler olabilir.
En uygun sulama toprağı kuru halde iken bolca sulanır tabağına dolan su bir saat sonra boşaltılır, bundan sonraki sulamalar toprak üstü tamamen kurumuş iken tekrarlanır. Sert sular kullanımamalı sirke ile yumuşatılmalıdır.


Gübreleme:
Toprak kuru iken gübre verilmemelidir. ortam sıcaklığı 20 C nin altıda ise yine verilmemelidir. Yaprak gelişimi için nitrat kapsayan bir gübre, daha sonra ise bol fosforlu gübre kullanılmalıdır.

bazı element eksikliklerinde oluşacak belirtiler şöyledir :

Azot noksanlığı; zayıf büyür,yapraklar küçülür,yapraklarda sarı kahverengi leke olur.
Fosfor " ; Yapraklar küçülür, koyu mat renk alır,siyah lekeler olur,çiçeklenme
ya çok az **** hiç olmaz.
Potasyum" ; Alt yapraklarda sararma,yaprak kenarlarında kahverengileşme olur.

köklendirmede dikkat edilecek bi kaç ufak bilgi olarakda ..
ilk bahar ve yaz ayları uygundur. üretim için seçilen yaprak önemlidir, çok büyük ve yaşlı yapraklar alınmamalı çünkü en altta bulunan bu yaprakların köklenme yeteneği zayıf olduğundan çabuk çürürler, genç yapraklarda uygun değildir bunlar küçük ve yavaş büyüyen bitkiler verirler bu sebeple gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklar seçilmelidir bu yapraklar hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler verirler.
Kesilen yapraklar su, perlit, torf, ve kum içinde köklendirilebilirler.Yaprağın kesim boyu da önemlidir, kısa yaprakların uç kısmı çürüdüğünde kesip tekrarlamak şansı yoktur. Uzun kesilen yaprakların uç kısmı çürürse kesilip tekrar köklendirildiği gibi, köklenen kısmın ana bitkiye ihtiyacı kamayınca kesilip tekrar köklendirilebilir.
Menekşe çeliklerinin köklendirileceği şişe veya kavanozların renkli olması uygundur, renkli şişelerde yosun veya yeşil tabaka oluşmaz. Bu iş için en uygun yöntem kavanozun ağzına aliminyum folyo ( sizler genelde beyaz jelatin kullanmışsınız ) geçirilir, çelik saplarının geçeceği yerler delinir kap içine konulan su sapların 1.5- 2 Cm. girecek şekilde sokulur. Kullanılan suyun yağmur suyu veya saf su olması tercih edilir ama musluk suyu kullanmak gerekiyorsa 3-4 parça fındık büyüklüğünde mangal kömürü suyun yumuşası için konulur, ayrıca 1 lt. suya 1 gr FeSO4 ( demir sülfat) konulur, bu su değiştirilmemelidir su eksiklikleri üstten tamamlanmalıdır.( aynı seviyede tutmak için) Köklenme 10- 15 günde meydana gelir, güçlenince toprağa alınır.


hepinize kolay gelsin sabrınız bol olsun

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 21:59   #903
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
kelebek86 değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Katılımlarınızın devamlı olmasını dileriz.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 08:10   #904
Ağaçsever
 
gül deniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: VAN
Mesajlar: 32
syn.kelebek86 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.benim bir sorum olacak size benim menekşeler inatla açmıyorlar herşeyi denedim,şekerli su,limon tuzu,menekşe coşturan isimli besin,ama halen aynı bir gelişme olmadı hatta doğum kontrol hapı iyi gelir dedi bir arkadaşım onuda verdim.Ama benim tembel menekşelerim halen uyuyorlar.sizin bu konuda bana bir öneriniz olabilirmi.teşekkür ederim.

gül deniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 08:40   #905
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
sevgili günsu , elimden geldiğince aranızda olmaya çalışacağım. bu sıcak karşılaman için teşekkür ederim

gül denizcim senin soruna gelince ; süs bitkisi yetiştiriciliğinde yaptığımız hatalardan biride tüm besinleri bol bol verip istediğimiz sonucu almaya çalışmamız. nasılki bir insana tıka basa yemek yedirdiğimizde kusma hissi oluşursa çiçeklerdede böyle bir sistem vardır. gereğinden fazla yapılan uygulamalar çiçeğin gelişimini yavaşlatır hatta ölmesine neden olur. limon tuzu bitkinize yararlı olmaz hatta zararı olur. süs bitkisi yetiştiriciliğinde uygun pH aralığı 6.5-7.5 arasındadır. yani nötre yakın ortamlar uygundur. limon tuzu bu dengeyi bozacaktır. diğer verdiğiniz uyarıcılar ise bazı enzimleri harekete geçirmeleri nedeniyle faydalı olabilir ancak bunun miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. doğum kontrol hapını verirken nasıl verdiniz mesela ? ( saksının kenar kısmını 1-2 cm derinliğe koymuşsanız faydalı olabilirdi bitkinize , kökten uzak tutmalıydınız.)

anlattığınız kadar çok uygulama yaptıysanız bitki bağışıklık kazanmış olabilir.hatta size küsüp uyumayı seçmişde olabilir şaka bir yana öncelikle biraz sabır , bırakın kendi haline biraz dinlensinler sadece su verin toprakları kuruyunca derim ben.
umarım sorunuzun cevabını anlatabilmişimdir.. kolay gelsin

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 09:19   #906
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
kelebek86, verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Benim de merak ettiğim bir sorum olacak.
Yaprak çeliği direk toprakta yavrular çıktıktan sonra koparılıyor ya işte bu çelik
yinelendiğinde öncekine göre daha hızlı geliştiğini gördüm. Bunun bir açıklaması var mıdır?
Şimdiden teşekkür ediyorum.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 09:39   #907
Ağaçsever
 
gül deniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: VAN
Mesajlar: 32
sevgili kelebek86 ilginize teşekkür ederim çok güzel anlatmışınız menekşelerimi kendi haline bırakmaya karar verdim.Doğum kontrol hapını suda eritip kök kısmından uzak sulamıştım.inşallah kurumazlar beni bir korku sardı şimdi.Kaş yapayım derken göz çıkardım galiba.

gül deniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 10:12   #908
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Kelebek86 biz difenbahya bitkisini suda köklendiremiyorduk. İçine 2 aspirin attık. Şahane kök verdi. Çürümede olmadı.

Bir de bitkilere şekerli su veriyorum.Şekerli derken çok minimum oranlarda. Sence buda mı yanlış? Ama menekşeler gayet iyi. Halinden memnun. Vermekte zarar yok, yarar varsa şeker hangi oranda (yaprak mı, çiçek mi ) menekşeye fayda ediyor.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 10:22   #909
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
sevgili özlem difenbahya bence aspirin atman bi tesadüf olmuş atmasanda köklenecekti derim ben bilgilerime dayanarak.. çiçeklenme döneminde bitkilere besin elementi takviyesi yapmak çiçeklenmeyi olumsuz etkiler çiçeklerin dökülebilir. şekerli suyla glikoz takviyesi yapmış oluyorsunuz bitkiye gerektiği miktarda verildiği takdirde sakıncası yok 2 haftada bir vermeniz yeterli olacaktır. herhangi bir organik gübre kullanıyorsanız hiç gerek yok derim ben. sevgilerimle

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 15:22   #910
Yeni Üye
 
asel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 17
arkadaşlar benim menekşelerimin hepsinin toprağının üstü pamuk pamuk oldu, neden olabileceği hakkında bilgisi olan varmı?
sanırım ben bu işi beceremiyeceğim

asel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 17:16   #911
Ağaçsever
 
BurcuBurcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 69
Galeri: 20
Sn Kelebek86 , benim de bir sorum olacak.Menekşelerimi yeni aldım şimdilik ortama uyum sağladılar gibi görünüyor.Geçen yıldan kalan menekşelerim için humik asit almıştım.Fakat tam olarak nasıl kullanmam lazım ve menekşeye ne gibi faydası olur bilmiyorum ve yeni aldığım menekşelere de kullansam bir zararı olur mu?

BurcuBurcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 23:45   #912
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
asel ; bahsettiğin problem nemden kaynaklanır.. bazı mikroorganizmalar çoğalmaya başlamışki pamukçuklar oluşmuş. nem değerini ve sıcaklığı uygun değerlere getirmenizi öneririm.


burcuburcu; hoşbuldum teşekkür ederim ben iki yıldır okulumun labaratuvarında çalışmaktayım. ve bize devamlı hümik asitler gelir analiz için. genellikle siyah renkte küçük küçük parçacıklar şeklinde olurlar. senin elindekide bu haldemi.. menekşede hümik asit kullanmanın sakıncası olmayacaktır.toprağa karıştırman yeterli olacaktır eritip vermemeni öneririm. hümik asit bir nevi gübredir onun için kullanmakda terettüt etmeyin aşırıya da kaçmayın derim.. küçük bir menekşe saksısına 1 tatlı kaşığı kadar yeterli olacaktır. köke çok yaklaştırmadan toprağa yaklaşık 1cm derinlikle karıştırırsan uygun olacaktır karıştırma işleminden sonra toprağı sıkıştırma. toprak bu karıştırma ile havalanmışda olsun.

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 23:48   #913
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
yaprak kokusu elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım sizlere.. toprak bölümünde olduğum için ve bölümümle ilgili iş tecrübelerime dayanarak sizlere bilgilerimi aktardım. umarım faydalı olabilirim.. sevgilerimle

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 09:48   #914
Ağaçsever
 
BurcuBurcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 69
Galeri: 20
Sn Kelebek86, bendeki humik asit pekmez gibi koyu bir kıvamda ve renkte.Anlattığınız şekilde kullanmaya başladım.Teşekkür ederim.

BurcuBurcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 20:30   #915
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Sevgili, kelebek86
Bir sorum olacak:
Afrika menekşesinin ortalama ömrü ?

Teşekkürler..

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 07:29   #916
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Edirne
Mesajlar: 182
Kelebek86 aramıza hoş geldin.Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Soru yağmuruna hazır mısınız?Sizi bıktırıp kaçırmayalım sonra!Bir soru da benden.Menekşemin toprağı azaldı,üst taraftan kökler dışarya çıktı,yeniden toprak mı eklemeliyim ya da toprağını tümden değiştirmelimiyim? İki yıldır toprak değiştirmedim.Değiştireceksem şimdi uygun bir zaman mı? Teşekkürler şimdiden.

Gülgün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 09:26   #917
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Sevgili Gülgün,

Aynı durum benim menekşelerimde de vardı. 10 gün evvel toprak değiştirip saksı değişimi yaptım. Hallerinden memnun gibiler. Besin takviyesinde de bulunuyorum. Hatta minik yapraklar vermeye başladılar. Umarım çiçek açtıklarını da görürüm.
Sevgiler.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 10:51   #918
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
Afrika menekşesinin ortalama ömrü ?
buna net bir cevap veremem ama yerini seviyorsa menekşeniz , çevresel koşulları değişmediği sürece yaşlı yapraklar alınarak uzun yıllar gelişimi devam ettirebilir.


Gülgün ; hoşbuldum.. kaçmam aksine mutlu olurum sizlere yardımcı olabilirsem

kökleri görünüyor demişsin.. 2 yıldır değişmeyen toprak besin elementlerini oldukca yitirmiş demektir. ama bu mevsimde toprak değiştirmenide öneremem. çünkü en uygun zaman nisan mayıs ayları olacaktır. şimdilik açılan kökleri su tutma kapasitesi yüksek bir torfla kapat eğer imkanın varsa birazda besin takviyesi yap .. nisan sonu gibi değiştirirsin toprağı.. derim ben nacizane fikrim

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 13:28   #919
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar siz sorarsınızda ben soramazmıyım?
MAP isminde bir gübre duydum. Çiçek açan bitkiler içinmiş. Menekşeye versek iyi olur mu?
Menekşeye ne faydası olur. Ne ölçüde verebiliriz.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 21:34   #920
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
olay9 kardeşim ; MAP (Mono Amonyum Fosfat) suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. İçeriğindeki düşük Azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur.afrika menekşeside fazla azotu istemediği için kullanabiliriz. çiçeklenen bitkiler diye bişey yok.. fosfor ihtiyacı olan tüm bitkilerde kullanılır.( fosfor eksikliğini nasıl anlarım diyede sorarsın sen şimdi )

kısaca özetliyim ; fosfor noksanlığında oluşan belirtiler şunlardır; Noksanlık arazları önce yaşlı organlarda ortaya çıkar.
P noksanlığında önce renk koyu yeşil olur. Noksanlık ilerledikçe koyu yeşil rengin yerini bronz ve kırmızımtırak renk alır.
P noksanlığında yaprak gelişimi ve yüzey alanı azalır.
P noksanlığında bitkinin gövde, kök ve üreme organlarının büyümesi azalır.
P noksanlığında, gövde büyümesine göre kök büyümesinin daha az etkilenmesi nedeniyle gövde:kök kuru ağırlık oranı önemli derecede azalır. P noksanlığında bitkiler daha geç çiçek açar, çiçek sayısı daha az olur ve tohum oluşumu olumsuz şekilde ve önemli düzeyde etkilenir.


MAP gübresi İçeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 21:39   #921
Yeni Üye
 
kelebek86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 11
zamanla karşılaşabileceğiniz bir kaç belirtiyide sizlere aktarmak istedim

Yapraklarda Meydana Gelen Zararlar ve Bakım Önerileri

1- Yaprak Uçlarında Sararmalar
Sebebi saksı toprağının kuru bırakılması veya kireç içermesidir.Toprak değiştirilmeli **** kireçten arındırılmalıdır.
2- Yaşlı Yaprakların Sararması
Işığın azalması ve özellikle sonbaharda kapalı (güneşsiz havalar), süs bitkilerinin bulundukları yerin
çok sıcak veya serin olması sonucu yaşlı yapraklar sararır. Bunu önlemek için bitkiler pencere önüne
(mümkünse güney penceresi) konmalı ve ısı istekleri göz önünde bulundurulmalıdır
3- Muhtelif Yapraklarda Sararmalar (Tüm Yaprağın Sararması)
Birkaç nedeni vardır. Bunlardan ilki saksı toprağının kuru tutulması veya gereğinden fazla nemli
bırakılması ve bunun sonucu kök çürüklüğüdür. Diğerleri, oransal nemin düşük (ortamdaki havanın
kuru olması), bitki besin maddelerinin noksan olması (bitkinin gübrelenmemesi) veya zamanında saksı
değiştirilmediğinden köklerin keçeleşmesi. Düzenli sulama, ortamı çeşitli şekillerde nemlendirme,
zamanında saksı değişimiyle bu durum engellenebilir.
4- Yaprakların Ana Damarlar Boyunca Sararması
Bitkinin çok düşük ısıda bulundurulmasıyla ortaya çıkar.
5- Yapraklarda Sarımsı Lekeler veya İçe Doğru Çökmeler (Şeffaf Renkte)
Özellikle Menekşe, Begonya, Yaprak Kaktüs, Asplenium vs bitkilerin direkt güneşe maruz kalmasıyla
sarı lekeler ve içe doğru şeffaf göçmeler ortaya çıkar. Bunların haricinde,yapraklarda yukarı doğru
kıvrılmalarda görülebilir (güneş yanığı). Çaresi ise derhal gölge bir yere alınmalıdır.
6- Yapraklarda Kuvvetli Derecede Sararmalar
İleri derecede ise solma, dökülme ve sonunda bitkinin yaşamını bütün olarak kaybetmesi. Sebebi,
havagazı, fazla miktarda sigara dumanı veya olgunlaşmakta olan meyvadır. Meyvanın olgunlaşması
esnasında ortaya çıkan asetilen gazına bitkiler dinlenme periyodunda dahi tahammül edemezler.
Ortamın sıkça havalandırılması gerekmektedir.
7- Yaprakların Sarı-Kahverengi Bir Renk Alması
Özellikle Açelyalarda görülür. Ya toprak bitki için uygun değildir, ya da klorlu ve kireçli su ile sulama
yapılmıştır. Bu durumu önlemek için Açelya'ya uygun toprak kullanılmalı ve dinlendirilerek ya da
kaynatılıp soğutularak kirecinden veya klorundan arındırılmış su ile sulanmalıdır.
8- Yaprak Kenarlarında Sararmalar, Uçlarında Kurumalar, Sarı LekelerNedeni, yetersiz havalandırma sonucu temiz olmayan hava (özellikle kışın) , oransal nemin düşük
olması (ortamdaki havanın kuru olması) veya klor zehirlenmesinin başlangıçıdır (böyle hallerde kahve
rengi yaprak uçları da görülür). Sulama suyu kireçten arındırılmalı, havalandırma ve ortamın nemi
arttırılmalıdır.
9- Yaprağın Sarı-Yeşil Renk Alması (Kloroz)Nedeni çok fazla kireç içeren saksı toprağı veya klor ve kireç içeren içeren suyla bitkinin uzun süre
sulanmasıdır. Bunun yanısıra başka etmenlerde vardır, demir ve azot eksikliği, uygun olmayan (fazla
killi **** hümüsleşmemiş) toprak kullanımı, fazlaca kalsiyumlu gübre kullanımı gibi. Önlem
olarak asitli su, demir vitrol veya kloroza engel olan fretilon (0,5g/l) ile sulama önerilebilir.
10- Yaprak Kenarlarının Kahverengiye Dönmesi
Sebebi potasyum noksanlığı, klor zehirlenmesi veya fazla gübreleme sonucu lif köklerinin
hastalanmasıdır. Yapraklarda kahverengi veya koyu kahverengi lekeler ise besin maddeleri noksanlığı
ve köklerde hastalıktır.
11- Sarı-Kahverengi veya Kahverengi Yaprak Uçları
Nedeni beslenme bozuklukları, çoğu zaman kök hastalıkları, çiçekli bitkilerde bol tomurcuklanma
sonucu potasyum eksikliğidir. Bunun yanısıra bazı bitkilerin (aphelandra, begonya vs) dinlenme
periyodunun başlaması, bazı bitkilerin (anthurium, palmiyeler vs) sıcak nemli ortamlardan kuru oda
veya salon koşullarına alınması, gölge bitkilerinin fazla ışık alması kahve rengi oluşumlara sebep
olacaktır.
12- Bitkide Alt Yaprakların Kahverengiye Dönmesi
Nedeni fosfor ve potasyum noksanlığıdır. Suni **** doğal gübreleme ile bu durum önlenebilir.
13- Yapraklarda Kabarcıklar veya Delikler (içeriye çökük tek tük delinmiş kısımlar)Bu durum bitkinin bir yandan yüksek toprak veya hava nemi, diğer yandanda düşük sıcaklığa ve az
ışığa maruz kalması, özellikle yanlış sulama (bol miktarda), uzun süre saksı değişmemesi, besin
maddelerince zayıflamış toprak, fazla gübreleme, bitkilerin çok sık dikilmiş olması, zararlıların emme
sonucu yaprak dokularında şişkinlikler meydana getirmesi gibi birçok nedene bağlı olabilir. Mantar
şişkinlikleri bulaşıcı değildir. Uygun şartlar temin edilmeye çalışılmalıdır.
14- Yapraklarda Kızarma
Nedeni fosfor noksanlığı ve aynı zamanda bitkilerin bünyelerine fazla azot alamamaları veya
köklerdeki hastalıklardır. Bununla beraber bazı bitkiler fazla güneşte (begonya ve zebrina gibi)
bazılarıda soğukta (schlumberega gibi) bulundurulduklarında yapraklarda kızarmalar olur bu durum
geçicidir. Bitki fosforlu gübre ile gübrelenmelidir.
15- Alaca Yaprakların Yeşile Dönmesi Işık noksanlığı veya fazla azotlu gübre kullanılması sonucu ortaya çıkar.
16- Yaprak Dökülmesi
Esas nedeni oransal nemin düşüklüğü (ortamdaki havanın kuruluğu) veya sık sık değişmesi,
ortam ısısının birden düşmesi veya yükselmesi, bitkinin çok serin yerlerde bulundurulması, ışık
noksanlığı, sıkışmış saksı toprağı, saksı toprağının uzun süre kuru kalması ya da tersi çok sulu
kalması ve saksı değiştirme esnasında köklerin şiddetli budamaya tabi tutulmasıdır. Bu durum
yapraklarda şiddetli budama ve yüksek neme maruz bırakarak önlenmeye çalışılabilir.
17- Tam Teşekkül Etmemiş Yapraklar
Sebebi çok düşük ısılarda bulundurma ve bitkinin belirli bir süre soğuk hava ceryanına maruz
kalmasıdır. Böyle hallerde kahve rengi lekelerde meydana gelebilir.
18- Yaprakların Aşağıya Doğru Sarkması
Nedeni saksı toprağının kuru bırakılması, tropik bitkilerde serin yerlerde bulundurma, soğuk isteyen
bitkilerin kışın sıcak yerlerde bulundurulmasıdır.
19- Tomurcuk ve Çiçeklerdeki Zararlar ve Çiçek Açma İsteksizliği
Sebebi genelde azot fazlalığı, besin maddesi noksanlığı, soğuklanma ihtiyacının karşılanmaması (bazı
bitkiler yeniden çiçek açmak için soğuğa maruz bırakılmalıdır) ya da bitkinin istediği ısı ve ışığın
yeterince temin edilememesidir.
20- Çiçek Tomurcuklarının Açılmaması
Bu durum ortamdaki nemin çok düşük olması, kötü ışık koşulları, su veya besin maddeleri noksanlığı
sonucu ortaya çıkar.
21- Çiçek Tomurcuklarının Dökülmesi
Nedeni kuvvetli ısı değişimleri, bitkinin serin ve ceriyanda kalması, yetersiz havalandırma, çok kuru
ortamlarda bulundurma, saksı toprağının kuru bırakılması, ışık yetersizliği, azotça zengin gübreleme
sonucu süratli gelişmedir.
22- Çiçek Saplarının Kısa Kalması
Genel olarak besin maddesi noksanlığı, saksı değiştirmedeki gecikme, uygun olmayan harç
kullanılması, saksı toprağının kuru veya çok rutubetli tutulması, yanlış gübreleme (fosfor azlığı), çiçek
sapının gelişmesi esnasında ısının düşük olması, dinlenme devresinde bitkiye fazla su, ışık ve ısı
verilmesi sonucu ortaya çıkar.
23- Çiçek Renginin Solukluğu
Nedeni bitkinin çok sıcak yerlerde bulundurulmasıdır (Örn. primulada).
24- Diğer Gelişme Bozuklukları
Gelişmede duraklama görülmesi, sebebi su ve besin maddeleri noksanlığı, köklerin keçeleşmesi,
serin yerde bulundurma, düşük ortam nemidir.
25- Sürgünlerin Dökülmesi
Saksı toprağının kuru tutulması sonucu olur.
26- Çok Uzun Sürgün ve Çiçek Sapı OluşmasıBitkilerin yüksek ısıya sahip mekanlarda, yetersiz ışıklanması sonucu uzun saplar oluşur.
27- Genç Sürgünlerin Kuruması
Sebebi su noksanlığı veya çok sıcak ve kuru ortamlarda bulundurmadır.
28- Tek Yönlü Gelişme
Nedeni bitkinin ışığa doğru yönelmesidir. Önlem olarak bitki örneğin, ayda bir defa ışık yönünde
çevrilmelidir.

kelebek86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2008, 11:31   #922
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: kdz.ereğli
Mesajlar: 11
Arkadaşlar Iyiki Varsınız.sizler Ve Sitemiz Sayesinde Benimı için Manevi Değeri çok Büyük Olan Menekşemi Kurtardım. Sanmayın çok çiçeğim Var Bir Adet Ama 1997de Arkadaşımın Verdiği çiçek Malisef Arkadaşım öldü Ama Verdiği çiçek Hala Yaşiyor.(özellille Mine Pakkaner hanım efendiye)
Hayatınız en az çiçekleriniz kadar güzel olması dileğiyle.....
not: açınca fotorafını sizlerle paylaşacağım.


Düzenleyen metinkeskin05 : 25-02-2008 saat 11:40 Neden: eksik kaldı
metinkeskin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 11:23   #923
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
menekşelerim açmıyo ,tavsiye etiniz gibi yaparkalarını kırsam mı acaba.açarlarmı?

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 14:04   #924
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Tijeen hoşgeldin. Görmeden menekşende yaprak kopar demek yanlış olur. Resim eklersen sana yardım etme konusunda fikir sahibi oluruz. Ona göre yönlendiririz. Bitkinin çiçek açmamasınada bir sürü sebep olabilir. Çok sulama, yeteri kadar sıcaklığın olmaması, dinlenme döneminde olması, besine ihtiyaç duyması, güneş faktörü vs...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 11:25   #925
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
olay9 *** ederim ilgilendiğiniz için,malesef teknoloji özürlü olduğum için resim eklemem uzun sürebilir.Kalın ve lekeli görünen bir kaç yaparağını kırıp aldım ılık suda bekliyorlar şimdii
arkadaşımdan aldığım zaman çok hırpalanmış ve mahsun duruyorlardı.Baya canlanma var , hatta bu sabah bir tomurcuk bile gördüm çok mutluyumm
sizce bitkilerde toprak değişimi bu ay uygun zamanmıdır.havalar iyi gidiyor ama bahar saya bilirmiyiz?

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 09:40   #926
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Menekşenin durumuna göre. Şuan halinden memnun olduğunu yazmışsınız. Tomurcukta var. Bence oynamayın. Arkadaşlar nisan mayıs diyor. Ama ben 4 yavru menekşemi zorunlu olarak ayırdım. Başka saksıya aldım. Hepsi bir arada çürüme yapacaktı yoksa. Şuan 1 hafta oldu çok sağlıklılar.
Önceki sayfalarda bahsetmiştim. 2 köklü menekşem vardı. Kendi toprağında ayırdım. 1 ay sonrada ayrı saksılara aldım. Oda bir hafta oldu. Çok iyi. Tek yapmanız gereken şey, ayırma işleminden sonra menekşeyi 5-6 gün güneş görmeyen aydınlıkta bekletmeniz. İlk etapta bolca oda sıcaklığında su ile sulamanız. Kolay gelsin.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 09:45   #927
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar bildiğim kadarı ile menekşede bir anda koparılan fazla sayıda yaprak menekşenizin küsmesine sebep olabiliyor. Bazen bu sebeptendolayı menekşenizin eski formuna ulaşması uzanca bir süre alabiliyor. Yaprak koparırken bir anda değilde ara ara koparmak daha doğru bence.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 09:51   #928
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar önemli olduğunu düşündüğüm için yazma gereği duyuyorum. Saksı değişim yaparken toprağında oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Malum havalar soğuk. Değiştirmeden önce bir gün toprağı oda sıcaklığında bekletirseniz iyi olur.

Bu yazdıklarım benim daha önce yaptığım hatalardır. Ben yaptım sizler yapmayın. Menekşe bakımı hem zor hemde kolay bir bitki. En ufak tersliklerde kaybetme riskiniz çok yüksek.Ama yerini ve bakımını seversede bakmaya doyulamayacak bir güzellik...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 23:21   #929
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-12-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 27
Arkadaşlar benim de bir sorum olcak;sanırım verdiğim şekerli sudan dolayı,menekşelerin dibinde sinekçikler oluşuyor.12 tane saksının her birinde 1 sinek olsa,düşünün benim odanın halini.İşin garip tarafı şekeri aldıktan sonra yapraklar ve sinekler büyüdü,çiçek yok.Ne önerirsiniz

altınkılınç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2008, 10:53   #930
Ağaç Dostu
 
ekin97's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 211
bunlarda benden

Eklenen Resimler
     
ekin97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024