agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-03-2011, 19:02   #1
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KamAna Mesajı Göster
merhabalar efendiiiimm,
bende 5 adet farklı renkte afrika menekşesi bulunmakta. bunlardan 3 tanesini geçen yıl almıştım. 2 tanesini de iş yerinde ölüme terk etmişlerdi ve ben bu yıl sonbaharda evlat edinip kurtardım. çok çabuk toparlandılar, kış başlarına kadar da çılgınlar gibi çiçek açtılar. fakat birdenbire çiçeklenme durdu.2-3 aydır tek bir tomurcuk dahi yok;fakat bir yaprak vermek, bir yaprak vermek sormayın. birbirlerini ite ite büyüyor yapraklar ve maşallah çok da canlılar. şimdi bunlar neden çiçek açmıyor? imdatlarımı bilgilerinize sunuyorum
Tatile girmiş olmalılar,eğer toprak ve saksı değişimi yapmamışsanız yeri de aynı ise sıkıntı yok.Güle güle büyütün...

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 12:00   #2
Yeni Üye

KamAna's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Tatile girmiş olmalılar,eğer toprak ve saksı değişimi yapmamışsanız yeri de aynı ise sıkıntı yok.Güle güle büyütün...
teşekkür ederim Sn.fahriyee, o zaman endişelenmeme gerek yok demek ki

KamAna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 22:36   #3
Ağaçsever

sofistike's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2011
merhabalar bugün öğrendiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim siz(menekşe ustalarına) sormadan denemek istemedim ısırgan otunu kaynatıp suyunu süzüp ılıyınca çiçeklere ve yoprağına püskürtünce haşereleri öldürüp hemde besliyormuş bilginize.

sofistike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 09:28   #4
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
merhabalar, ben menekşeleri çok seviyorum bir sürü menekşem olsun istiyorum fakat hep ölüyorlar. şimdi yine bir tane aldım ve yapraklarından ektim elazığda sorun olmuyor yaşıyorlar fakat mersinde yetiştiremiyorum. yazın yaprakları çürük gibi oluyor ve daha sonra da kökü de çürüyor. hava çok nemli sizce hiç mi sulamamalıyım, ya da daha farklı bir ortam mı oluşturmalıyım acaba yardımcı olabilir misiniz. şimdi yine bir menekşe aldım ve hemen yapraklarından ektim fotoğraflarını paylaşacağım.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 09:53   #5
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

fotoğrafları yüklerken hata oluşmuştu ama işte buradalar. o çelikleri yeni aldım ve bakalım köklenip yavrulayacaklar mı ?

Eklenen Resimler

Eski 17-03-2011, 12:42   #6
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Merhaba mor-salkım,

Ben de Adana'lıyım. Geçtiğimiz yaz malesef hep aynı sorunu yaşadık. Menekşelerimizi kök çürümesi nedeniyle kaybettik. Kök çürümesinin3 önemli nedeni var.

1. Bitkinin ihtiyaç duyduğundan daha büyük bir saksıda olması
2. Sulama rejimi
3. Menekşenin bulunduğu yön

Menekşeler için ideal saksı büyüklüğü bitki çapının 1/3 ü hatta 1/4 ü oranında olmalı.

Hepimizin genel olarak uyguladığı ise, menekşemizi siyah yetiştirme kaplarından bir an önce çıkararak daha estetik olan büyük menekşe saksılarına aktarmak. Büyük saksı , fazla toprak demek. Menekşe kökleri, tüm topraktaki suyu almaya çalışıyor ve kökler yeterince gelişmediği için uzun süre ıslak toprakla temas ediyor. Islak toprakta gelişen mantar kökleri etkiliyor ve kök çürümesi ile menekşelerimizi kaybediyoruz.

Sulama da ise yaz aylarında oluşan aşırı nem ve sıcak , su ihtiyacını doğru takip edememize neden oluyor. Bazen toprağı dolayısıyla kökleri kurutup ardından da aşırı su ile yine kökleri çürütüyoruz.

Bu yaz tüm menekşelerime fitl uygulaması yapıp, kuzey ya da doğudan güneş alan bir odaya taşıyacağım.

Küçük saksı hatta şeffaf olmayan pet bardaklar, fitilli sulama ve doğuda direkt güneş ışığı almayan bir ortamda yaz aylarını minumum kayıpla atlatacağımı düşünüyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 13:03   #7
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Çok doğru. Afrika menekşelerinde orantılı nem isteği, hava ve toprak nemi olmak üzere iki şekilde ele alınır. Afrika menekşesi çok kuru atmosfere bile dayanabilir. Bu ortamlarda güzel yapraklar verir, ancak çiçek açmaz. Afrika menekşesinin doğal yetişme ortamındaki yağış ortalaması çok yüksek olduğu için nemlilik % 60–70 civarındadır. Doğal ortamında, bu derece yüksek nemde yetişen bir bitkiyi yetiştirebilmek için seralarda da yüksek nem sağlanması gerekir. Bu da otomatik sisleme cihazları ile sağlanır. Ancak hava rutubetinin çok düşük olduğu yerlerde, ev içinde nemlilik sağlamak için saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulmak çözüm olabilir. Bunun dışında yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Suyu mümkün olduğu kadar yaprakların altına püskürtmek gerekir. Hava neminin düşmesiyle birlikte yapraktan olan su kaybı artacağı için gelişmede gerilik meydana gelir. Çok fazla hava nemi ise yaprakların çürümesine neden olur.
Bence afrika menekşe lerinde en hassas konu sulama ve nem dir.Hastalık,mantar ve çürümeler genellikle ,bitki ortamındaki yalnış sulamalardan kaynaklanır.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 21:18   #8
Ağaçsever

G.Ü.L's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Çok doğru. Afrika menekşelerinde orantılı nem isteği, hava ve toprak nemi olmak üzere iki şekilde ele alınır. Afrika menekşesi çok kuru atmosfere bile dayanabilir. Bu ortamlarda güzel yapraklar verir, ancak çiçek açmaz. Afrika menekşesinin doğal yetişme ortamındaki yağış ortalaması çok yüksek olduğu için nemlilik % 60–70 civarındadır. Doğal ortamında, bu derece yüksek nemde yetişen bir bitkiyi yetiştirebilmek için seralarda da yüksek nem sağlanması gerekir. Bu da otomatik sisleme cihazları ile sağlanır. Ancak hava rutubetinin çok düşük olduğu yerlerde, ev içinde nemlilik sağlamak için saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulmak çözüm olabilir. Bunun dışında yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Suyu mümkün olduğu kadar yaprakların altına püskürtmek gerekir. Hava neminin düşmesiyle birlikte yapraktan olan su kaybı artacağı için gelişmede gerilik meydana gelir. Çok fazla hava nemi ise yaprakların çürümesine neden olur.
Bence afrika menekşe lerinde en hassas konu sulama ve nem dir.Hastalık,mantar ve çürümeler genellikle ,bitki ortamındaki yalnış sulamalardan kaynaklanır.
Merhaba menekşeçi baba
Benim evim kaloriferli dolayısıyla çiçeklerim için ortam nem açısından yeterli değil.Diğer çiçeklerin yapraklarına su püskürtüyorum.Fakat menekşeler için yapraklarına su püskürtmenin zararlı olduğunu söylerdi annem.
Siz de yaprakların altına püskürtülmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz.Bu konuyu biraz daha açıp bizi bilgilendirirmisiz.

G.Ü.L Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 08:22   #9
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi G.Ü.L Mesajı Göster
Merhaba menekşeçi baba
Benim evim kaloriferli dolayısıyla çiçeklerim için ortam nem açısından yeterli değil.Diğer çiçeklerin yapraklarına su püskürtüyorum.Fakat menekşeler için yapraklarına su püskürtmenin zararlı olduğunu söylerdi annem.
Siz de yaprakların altına püskürtülmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz.Bu konuyu biraz daha açıp bizi bilgilendirirmisiz.
Afrika menekşelerini kuru ortamlarda yapraktan püskürtme suyla canlandırmak bitki açısından cok faydalıdır ama dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.Kullanılan su kireçsiz olmalıdır,aşırı sıcak güneşli ortamlarda püskürtme yapılmaz,yaprakların üzerinde su damlalarının kalmamasına dikkat edilir,üzerlerinde çiçek varsa çiçeklerin çabuk bozulmaması açısından suyla temas etmemesi sağlanır,imkan varsa sulamadan sonra yaprak üzerindeki fazla suyun yumuşak bir bezle almak gerekir.
Kaloriferli evler sıcaklığın tesisi ve sabit muhafazası açısından çok olumludur ama havadaki nemi kuruttuğu için sakıncalıdır,bunun telafisi için nemlilik sağlamak amacıyla saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulup gerekli nem sağlanabilir.

Afrika menekşeleri su buharından hoşlandığı için ev içi yetiştiriciliğinde en uygun yer
mutfaktır. Mutfakta uygun aydınlıktaki cam kenarı menekşe yetiştirmek için idealdir.
Yüksek sıcaklıkla birlikte orta derece toprak neminden hoşlanır. Toprakta bulunan fazla nem, köklerde çürümeye neden olur. Aynı zamanda sulama suyu ortam sıcaklığında olmalıdır. Bitkiler mümkün olduğunca alttan sulanmalı ve sulama suyunun kireçli
olmamasına dikkat edilmelidir.Bol çiçekli günler.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 18:08   #10
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

maki01 ve menekşecibaba çok teşekkür ederim. ben de fitil uygulaması yapayım ve dediğiniz doğru benimkiler büyük saksılardaydı bundan sonra öyle yapmayacağım ayrıca daha serin olan kuzey yönüne koyacağım. bu menekşemi kaybetmemek için elimden geleni yapacağım çünkü çok heves ediyorum.

Eski 17-03-2011, 22:31   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Sevgili maki01 ve menekşecibaba yardımınızı istiyorum. İki menekşemin yapraklarında dağınık birşekilde (küçük halkalar) lekeler var. Sanırım mantar. Birisinde daha fazlaydı birkaç yaprak kestim. Yinede var.
Üç hafta anca oldu bana geleli. Ne yapmalıyım.Kullanacağım bir ilaç varmı.

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 00:10   #12
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili sema62,

Menekşenin fotoğrafını görmeden yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak mantardan kuşkulanıyorsan, hastalığın bulaştığı yaprakları ve tomurcukları kesip, havadar bir yere koyman doğru olacak.

Mantar için çok bilinen kimyasallar var ancak ev içi kullanımında tehlike oluşturabileceği için öneremem.

Biyolojik mücadelede ROA'nın mantarda oldukca etkili olduğunu kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Yine oksijenli su da mantarla mücadelede oldukca etkili. Hasta olduğunu düşündüğün menekşeleri bir an önce diğer bitkilerinden uzaklaştırmanı , sağlıklı yapraklardan çelik almanı öneririm.

Afrika Menekşesi sözlüğü olarak çok sık kullandığım kaynak site, menekşelerde rastlanan kurşuni küf gibi mantarlardan korunmak için bitkilerin arasına küçük kaplar içinde kükürt konulmasını öneriyor. Denemekte fayda var

Kaynak: http://www.optimara.com/doctoroptima.../botrytis.html

Düzenleyen maki01 : 18-03-2011 saat 15:51
Eski 24-04-2011, 00:43   #13
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili sema62,

Menekşenin fotoğrafını görmeden yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak mantardan kuşkulanıyorsan, hastalığın bulaştığı yaprakları ve tomurcukları kesip, havadar bir yere koyman doğru olacak.

Mantar için çok bilinen kimyasallar var ancak ev içi kullanımında tehlike oluşturabileceği için öneremem.

Biyolojik mücadelede ROA'nın mantarda oldukca etkili olduğunu kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Yine oksijenli su da mantarla mücadelede oldukca etkili. Hasta olduğunu düşündüğün menekşeleri bir an önce diğer bitkilerinden uzaklaştırmanı , sağlıklı yapraklardan çelik almanı öneririm.

Afrika Menekşesi sözlüğü olarak çok sık kullandığım kaynak site, menekşelerde rastlanan kurşuni küf gibi mantarlardan korunmak için bitkilerin arasına küçük kaplar içinde kükürt konulmasını öneriyor. Denemekte fayda var

Kaynak: http://www.optimara.com/doctoroptima.../botrytis.html
Dha önceki okuduğum mesajlardan birini sunuyorum.(1 litre suya ne kadar oksijenli su katsam diye bakınıyordum, Sevgili maki'nin mesajına rastladım)

Eski 18-03-2011, 11:31   #14
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Maki; bahçedeki ağaçlar ve ekilen sebzelerin olduğu bölgelere kükürt atıp toprağı karıştırmak suretiyle böceklerden arındırılacağını öğrendim. Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi. Menekşelerin toprağına da karıştırmak faydalı olabilir diye düşündüm.

Eski 18-03-2011, 16:50   #15
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Alıntı:
Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi.
Fahriye ablacım, aman dikkat. Ben geçen sezon kükürt yüzünden domates fidelerimi kaybettim. Kısacası kükürtü kullanırken dozajına çok dikkat etmek gerekiyor. Biraz fazla kaçarsa bitkilerin yaprakları ayalarından dışarı kıvrılıyor hep ve dönüşü olmuyor. Ben çözümü ROA'da buldum ve memnunum. Kükürt zirai ilaçlara göre daha farklı, yani bitkinin bünyesine geçiyor. Dozajını ayarlama konusu ise toprak analizi yapılmadan tamamen şans işi. Normalde toprakta ne kadar kükürt bulunduğunu bilmediğimiz için dozajını ayarlamak gerekiyor. Bunun için de en sağlam yol toprak analizi. Ama bizim gibi saksı bitkileriyle uğraşanlar için gereksiz bence. Bahçe vs... olsa neyse de, saksının toprağını da analize göndericek halimiz yok, değil mi?

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 15:20   #16
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Sevgili Maki; bahçedeki ağaçlar ve ekilen sebzelerin olduğu bölgelere kükürt atıp toprağı karıştırmak suretiyle böceklerden arındırılacağını öğrendim. Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi. Menekşelerin toprağına da karıştırmak faydalı olabilir diye düşündüm.
Sevgili fahriyee, toz kükürt hiç kullanmadım. Suda eriyebilen kükürtü özellikle menekşelerdeki kök çürümesinde kullanıyorum. Çürüyen kökleri kesip uygun dozda hazırladığım sıvı kükürtü püskürttükten sonra dikim yapıyorum.

Yukarıda link verdiğim mesajda toprağa karıştırmaktan söz edilmiyor. Küçük kutularda yani ayrı kapta menekşelerinizin arasına koyabilirsiniz diyor. Yine menekşe sitelerinde özellikle kök çürümesi sonrasında taç kesim yapıp, temiz toprak ve saksıya yeniden dikerken, toprak harcına mantarı önlemek için ilaç eklenebileceği yazılmıştı ancak ismini bilmiyorum.

Eski 18-03-2011, 12:09   #17
Yeni Üye

--melek--'s Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2011
Uzun zamandır sitedeki yazıları okuyordum.Çok güzel bilgilere sahip olan bir site.BENİM menekşelerimin yaprakları çok güzel fakat çiçek açmıyorlar aydınlık bir ortamda duruyorlar.oda ısıda ideal ama çiçek açmıyorlar sıvı gübremi vermeliyim?

--melek-- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 19:02   #18
Yeni Üye

--melek--'s Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi --melek-- Mesajı Göster
Uzun zamandır sitedeki yazıları okuyordum.Çok güzel bilgilere sahip olan bir site.BENİM menekşelerimin yaprakları çok güzel fakat çiçek açmıyorlar aydınlık bir ortamda duruyorlar.oda ısıda ideal ama çiçek açmıyorlar sıvı gübremi vermeliyim?
yardım edin lütfen

--melek-- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 23:10   #19
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi --melek-- Mesajı Göster
Menekşeleri ilk satın aldığımızdaki toprak, yani torf besin değeri açısından zengin değildir ve menekşe mevcut besinleri kısa sürede tüketir. Bu nedenle besin yani gübre takviye edilmesi gerekli. Afrika Menekşeleri için üretilen çiçek çoşturan sıvı gübresini kullanabilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için kısa sürede sizin menekşeleriniz de tomurcuk verecektir. Ambalaj üzerinede yazan dozajı 1/4 oranında azaltarak her sulama suyunda verebilirsiniz.

Eski 21-03-2011, 07:16   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Menekşeleri ilk satın aldığımızdaki toprak, yani torf besin değeri açısından zengin değildir ve menekşe mevcut besinleri kısa sürede tüketir. Bu nedenle besin yani gübre takviye edilmesi gerekli. Afrika Menekşeleri için üretilen çiçek çoşturan sıvı gübresini kullanabilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için kısa sürede sizin menekşeleriniz de tomurcuk verecektir. Ambalaj üzerinede yazan dozajı 1/4 oranında azaltarak her sulama suyunda verebilirsiniz.
maki günaydın
ben her sulama suyunda 1/4 kapak besin veriyorum. menekşe toprağı aldım saksılarını değiştirdim.kaynayıp soğumuş su veriyorum, tabaktan veriyorum suyu. saksıların üstünde termometre duruyor, 24 derece oda ısısı.ışık görüyor güneş değmiyor yaprağına.yani herşey ideal çiçek açması için amma velakin ne yapsam nafile. yok yok yok. açmıyor açmıyor. açmadıkça kahroluyorum. üstelik besin verdikçe yaprağı gelişti. kıvırcık gibi ıspanak gibi yapraktan ibaret birer bitki oldu çıktı menekşelerim. annem ne besin bilir ne gübre, ama yılda 1 ay bile boş kalmaz menekşeleri,devamlı çiçeklidir. anlam veremiyorum..

simran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2011, 12:45   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi simran Mesajı Göster
maki günaydın
ben her sulama suyunda 1/4 kapak besin veriyorum. menekşe toprağı aldım saksılarını değiştirdim.kaynayıp soğumuş su veriyorum, tabaktan veriyorum suyu. saksıların üstünde termometre duruyor, 24 derece oda ısısı.ışık görüyor güneş değmiyor yaprağına.yani herşey ideal çiçek açması için amma velakin ne yapsam nafile. yok yok yok. açmıyor açmıyor. açmadıkça kahroluyorum. üstelik besin verdikçe yaprağı gelişti. kıvırcık gibi ıspanak gibi yapraktan ibaret birer bitki oldu çıktı menekşelerim. annem ne besin bilir ne gübre, ama yılda 1 ay bile boş kalmaz menekşeleri,devamlı çiçeklidir. anlam veremiyorum..
merhaba sevgili simran bende menekşe yetiştirmeye yeni başladım ama çiçekçiden aldığım ve üzerinde bir iki tane çiçek olan menekşelerimin üstü çiçek le doldu ve sürekli tomurcuk çıkarıyor bunun nedeni ise güneş alması yani tülden filitrenelerek gelen güneş direk değil bence sizin menekşelerinizin tek ihtiyacı biraz güneş hemen açar emin olun iyi günler

şule 24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 18:48   #22
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Teşekkürler Emreciğim iyi ki uyardın, o zaman kükürtü sadece ağaçlarda kullanayım. Çünkü bahçede saçkıran dedikleri bir böcek var onunla başedemedim. Saksı bitkilerimde zaten Roa Plus kullanıyorum, kullanıma hazır toprağımı da Roa Natura ile karıştırmadan kullanmıyorum.

Eski 18-03-2011, 18:57   #23
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Ben menekşeci değilim ama bunları görünce dayanamadım.
Bazı gaddar varlıklar satın almak yerine yapraklarını didiklemişlerdi.

Name:  DSC03317.jpg
Views: 2101
Size:  36.8 KB

.

Name:  DSC03319.jpg
Views: 1992
Size:  40.7 KB

Tabi bu durumda ucuzluğa çıkmışlardı zavallılar.
Gerçekte "ucuz" olan onlar değil

Düzenleyen Jezebel : 18-03-2011 saat 20:28 Neden: dd
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 20:46   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Sevgili maki01 hastalıklı yaprakları önce yıkadım sonra kestim. Pencere içinden oda sıcaklığına aldım. Tomurcuklarını koparrttım. Şuana kadar kalan yapraklarda bir ilerleme görmedim. Yarın oksijenli suyu uyguluyayım.İnşallah ucuz atlatırım.
Sevgili Fahriye Cellinin yazdığı gibi böcek öldürmez.Mantar hastalıklarında etkilidir. Biz asma üzümlerinde kullanırız.35 derecede etkisini kaybeder.(gözleri yakar)

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:29   #25
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Evet, Fahriye abla. Kükürt böcek öldürmez. Fakat gelmesini önler. Kükürte güneş ışığı temas ettikçe açığa çıkan gazdan dolayı haşere gelmez. Ama sadece gelmesini önlediğini, yani mücadelede başarılı olmadığını biliyordum. Bahsettiğin böcek fotoğrafta ki böcek olmalı. İnternetten araştırdım, tehlikeli olduğu söyleniyor. Ben senin yerinde olsam hiç kükürtle filan uğraşmam. Kimyasal zirai ilaç kullanırım. Bazı durumlarda kimyasallara mecbur kalabiliyoruz ne yazıkki. Bu arada şunu da ekleyeyim. Eğer istersen zirai ilaç satan yerlerden kükürtün suyla karıştırılanını bulabilirsin. Bu sayede sulandırıp filit-pompa gibi aletlerle ilaçlama yapabilirsin. Daha etkili olacağını düşünüyorum. Konunun biraz dışına çıkmış olduk ama yeri gelmişken yazayım dedim.

Name:  saçkıran.jpg
Views: 3745
Size:  36.8 KB

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:34   #26
Ağaçsever

sofistike's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2011
zonguldak merkezde ikamet eden menekşe severlerden bir ricam olacak burada menekşe çeşidi pek bulamıyorum katmerli veya değişik menekşeleri birimizle değiş tokuş etsek çok sevinirim şimdiden teşekkürler

sofistike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 11:26   #27
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

5-6 yıl öncesine kadar hiç bahçe kültürüm olmadı,o nedenle de çok bilgim yok.Anlaşıldığı üzere müsait vaktimde sitenin diğer bölümlerini de incelemeliyim.Sayın cellin; Emre'nin de resmini verdiği böceğe bazı yörelerde kulağa kaçan da deniyormuş.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum arkadaşlar.Ben menekşe ve salon bitkilerimle ilgilenmeye devam edeyim olmazsa...Bahçe işi beni aşar.(mesaj konu dışı oldu gibi, akşam üzeri sileyim bari)

Eski 20-03-2011, 17:19   #28
Yeni Üye

zynp111's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
merhaba menekşe severler
bende menekşe hayranı olarak sizlere katılmak istiyorum.bir süre önce satın aldığım menekşelerin yaprakları yumuşak ve bir türlü geliştiremiyorum almış sıvı gübrelere rağmen ne yapmam gerekiyor?yardım edermisiniz .

zynp111 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2011, 09:31   #29
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Sayin simran,
Anlasilan menekseleriniz kendilerini fazla rahat hissediyorlar, gelecek korkulari yok ki uremek icin cicek uretmiyorlar. Buyuk ihtimalle fazla azotlu gubre veriyorsunuz. Kaynamis su vermenize gerek yok, kalsiyumu cokeltiyorsunuz. Dinlendirilmis, kloru ucmus su vermek yeterli. Isik goruyor diyorsunuz ama ne siddette ve ne kadar sure isik? Bu mevsimde direkt gunes gormesinde sakinca yok, ozellikle sabah gunesi. Bir oneri daha: Sayet menekseniz plastik saksida ise elinizle saksiyi sikistirarak koklerin biraz deforme olmasini saglayin. Bitki kendisini tehdit altinda hissetsin, yaprak degil tohum uretmeye yonelsin, yani ciceklensin ( saka degildir )

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2011, 12:07   #30
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

merhabalar, dün dayanamadım bir menekşe daha aldım rengi bordo makinam bozuk olduğundan fotoğrafını çekemedim. Fakat büyük ihtimalle bu menekşe çiçekçinin elinde geçen yıldan kalma ve bunu eve gelince fark ettim. sanırım kökünde yavrusu var. yavru olmasa bile gelişiminden eski olduğu belli gerçi. ama bu benim çok hoşuma gitti. üstelik geçen gün 10 liraya almıştım dün aldığım başka bir yerdendi ve 5 lira sadece. geçenki kazığım mideme otursada o güzel ebruli çiçekleri gördükçe iyiki de almışım diyorum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025