agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2007, 10:24   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Kış şartlarında sulama çürümeye neden olabilir. Buharlaşmanın az olduğunu gözönünde bulundurup, sulamaya dikakt etmek gerek.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 12:00   #2
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Galeri: 1
GLCN menekşelerin çok güzel, fakat yapraklarda dışa dogru kıvrılmalar var, geçenlerde gittigim evdeki bayanın şikayeti buydu bak resimleri ekliyorum.

Eklenen Resimler

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 12:54   #3
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Galeri: 15
Benim meknekşelerdeki yapraklar sizin kadar değil sanırım benimkilerin karakterleri öyle çünkü uzun yıllardır hep öyleler ve bunlardan çoğalttıklarımda öyle ama bir sorunla karsılaşmadım anaçlarda bu şekildeydi....

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 16:18   #4
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2007
Sevgili sinaninci1 sanırım o menekşeler soğuğa maruz kalıyorlar dışa doğru kıvrılma ve yapraktaki renk tonunu kendi donmuş menekşelerime çok benzettim. Yanılıyorda olabilirim ******. Gerçi benimkiler daha kötü durumdalar.

menekşemehtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 18:50   #5
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Menekşem

Öğretmenlergününde aldığım menekşem
Name:  1128071017-00.jpg
Views: 2057
Size:  37.5 KB

Daha sonra böyle
Name:  1217072230-00.jpg
Views: 2023
Size:  42.8 KB

Eklenen Resimler

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 19:00   #6
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Menekşem

Bordo rengini severek almıştım ama zamanla bu hale geldi ne olduğunu anlıyamadımSizce ona nasıl bakmalıyım Bulunduğu yer sabah güneşi alıyor perdenin arkasından tabiiki,rengi sanki sıklamen gibi çıkmış, daha sonra soluk mor gibi oldu.Gerçi ilk resimini çekerken güneş ışığı yoğundu.İlk aldığımda yaprakları dimdikti şimdi ise yanlara düştü ve yapraklarının formu bozuldu

Eski 31-12-2007, 22:05   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşım o soluk yaprakları al ve suya koy. Muhtemelen canlanacak. Yeniden kendin üretirsin. Satın alınan menekşeler hormona bağlı olarak eve gelince formunu yitiriyor. Tek yapman gereken suyunu dikkatli ve yeterli oranda vermen.Şubattan sonra bitki ilacı verebilirsin.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 22:30   #8
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Tutarmı acaba, aldığım gün yaprağının bitanesi kırılmıştı atmaya kıyamadığım için ıslatmıştım ucu çürüdü kestim halen köklenme yok ama şansımı birdaha deniyeyim
Kaybetmek istemiyorum çiçeğimi.

Eski 01-01-2008, 16:31   #9
Ağaç Dostu

Arkadaşım direkt suya koymak yaprakta çürümelere yol açıyor.Bardağa suyu doldur. Üzerine poşet giydir ve poşetten bir kaç delik aç.yaprağın bu şekilde sadece sap kısmı suyla temas etsin. Işık alan direkt güneş görmeyen bir yere koy.Çürüme olmaz bu şekilde. En azından benimkilerde olmadı hiç...

Eski 02-01-2008, 16:52   #10
feyzan

Giriş Tarihi: 02-01-2008
Merhaba, ben annemin evindeki menekşeden kendime menekşe yetiştirmek istiyorum. Bunun için 4 yaprak kestim ve saksının kenarlarına aralıklarla diktim, hangisi tutarsa onu yetiştiririm diye, dikeli 1 hafta oldu bu aşamadan sonra neler yapmalıyım? Bazı arkadaşlar yatık dikmekten bahsetmişler, ben sapıyla birlikte yaprağının 1/4 ü toprakta kalacak şekilde dik diktim yanlış mı yapmışım? Teşekkürler.

fyzn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 23:07   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2007
[QUOTE]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Normal çeşme suyunu biraz dinlendirdikten sonra suluyorum. suyun kireci zamanla toprağı etkiliyor. Saksı değiştirmeme biraz da toprağın kireçlenmesi sebep oldu diyebilirim. Saksıyı değiştirdikten sonra toprağın asidini de artırmak gerektiğini düşündüm. Sulama suyuna, (bir litre suya dört çorba kaşığı kadar) sirke ilave ettim. Sonra da çiçekler coştu. Başka da özel bir ilaç veya besin vermiyorum.
Sn Olay9 bu uygulamayı yaptınız mı? Sonuç ne oldu? Nekadar aralıklarla suluyorsunuz?

Düzenleyen Ophrys : 03-01-2008 saat 00:36 Neden: Fazla alıntı çıkarıldı, imla hataları düzenlendi
sudanaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2008, 09:32   #12
Ağaç Dostu

Sudanaa bu mesaj bana ait değil. Ama sirkeli suyu bir kereliğe mahsus yaptım. Zararı olmadı. Toprağın asisini artıkmak için 3 ayda bir diplerine limon tuzu atıyorum. 1'er çakıl tanesi kadar ve suluyorum. Sirkeyi birdaha yapmadım çünkü kokusunu sevmiyorum.Evde sirke kokusu hakim oluyor. Asit menekşenin çiçeklenmesine yardımcı oluyor...

Eski 04-01-2008, 10:22   #13
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Benim en çok sevdim menekşemi kaybettim hiç bu kadar sinirlerim bozulmamıştı üşümüş çiceklerimin bazıları ama diğerlerinden ikişer taneydi ama bunda bi tanecikti sadece elimde iki tane yaprağı kaldı onları köklendircem ama çok üzgünüm napcam bilmiyorrum üşüdü güzelim menekşem.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 12:46   #14
Yeni Üye

benimde köklendirmeden ektiğim bir yaprak yavru çıkarmaya başladı 2 saksıda aşılama yaptım fakat onlar henüz yeni. açmayan menekşelerimede doğum kontrol hapı verdim yapraklarının rengi daha canlı ve parlak oldu inşallah yakında açar

Eski 04-01-2008, 18:50   #15
feyzan

Sevgili olay9 cevabın için teşekkür ederim.
Daha önceki yazıları dikkatlice okudum. Genel olarak bilgiye sahip oldum. Herkes çok güzel şeyler yazmış. Buna rağmen ben yine soru sormak istiyorum. Bu sefer resim de ekleyerek sorucam. Daha öncede söylediğim gibi bir saksıya 4 yaprağı köklendirmeden direk diktim. Bunun sebebi ankaradan urfaya saksıyı tanışken saksıların yer kaplamaması. Dikeli bir hafta oldu. Önceki yazılanlarda çok derine dikmemek gerektiği yazıyor. Ben baya derine dikmişim. Bunun için ne yapmamı önerirsiniz? Dikkatlice yüzeye yaklaştırmaya çalışayım mı? Bir de önceki yazan arkadaşlar 2-3 köklü olarak büyümüş menekşelerini sonradan ayırdıklarında öldüğünü söylemişler. Ben bu halde şimdiden ayırsam her bir yaprağı farklı saksılara diksem ölür mü? Yoksa böyle bırakmalımıyım? Bu ilerde sorun yaratır mı?
Çok soru sorduğumun farkındayım. Bu işte yeni olduğum için beni idare edeceğinizi umuyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum

Eklenen Resimler

Düzenleyen fyzn : 04-01-2008 saat 19:28
Eski 04-01-2008, 21:41   #16
Ağaç Dostu

İlknur's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fyzn Mesajı Göster
Sevgili olay9 cevabın için teşekkür ederim.
Daha önceki yazıları dikkatlice okudum. Genel olarak bilgiye sahip oldum. Herkes çok güzel şeyler yazmış. Buna rağmen ben yine soru sormak istiyorum. Bu sefer resim de ekleyerek sorucam. Daha öncede söylediğim gibi bir saksıya 4 yaprağı köklendirmeden direk diktim. Bunun sebebi ankaradan urfaya saksıyı tanışken saksıların yer kaplamaması. Dikeli bir hafta oldu. Önceki yazılanlarda çok derine dikmemek gerektiği yazıyor. Ben baya derine dikmişim. Bunun için ne yapmamı önerirsiniz? Dikkatlice yüzeye yaklaştırmaya çalışayım mı? Bir de önceki yazan arkadaşlar 2-3 köklü olarak büyümüş menekşelerini sonradan ayırdıklarında öldüğünü söylemişler. Ben bu halde şimdiden ayırsam her bir yaprağı farklı saksılara diksem ölür mü? Yoksa böyle bırakmalımıyım? Bu ilerde sorun yaratır mı?
Çok soru sorduğumun farkındayım. Bu işte yeni olduğum için beni idare edeceğinizi umuyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum
Öncelikle Merhaba bütün yapraklar çok sağlıklı görünüyor fakat fazla derinde ve korkarım yakında yapraklar toprak ve su ile temas halinde olmaktan dolayı çürüyecek, açıkcası yaprakları toprağa değdirmeden dikmen gerekiyordu arkadaşım.Yine de umutsuzluğa kapılma ve hafifçe toprağı boşaltma yöntemiyle yapraklara zarar vermemeye dikkat ederek onları biraz hatta bir hayli yukarı almaya çalış, kolay gelsin.

İlknur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2008, 08:24   #17
Ağaç Dostu

Yaprak kokusu inan çok sevindim.Şimdi yapman gereken suyunu fazla olmamak kaydıyla
7-8 günde bir vermen...Umarım daha da iyileşir çiçeklerini de görürüz. Birde 1,5 -2 ay gübreden uzak dur derim.

Fyzn ekiminde bence sorun yok. Fakat ektikten 1,5 ay sonra toprağı üstünden köklere yaklaşıncaya kadar al. Bende senin gibi yapıyorum. Ayrıca menekşelerin sağlam görünüyor.Yani aksilik olmazsa 2 aya kadar yavrularını görürüz.Sulamaya gelince üsten vermek sakıncalı dersen su dolu bir leğene oturt. 1 saat dursun daha sonra saksıyı altlığına koymadan suyunu süzdür.Su istedikçe aynı işlemi uygula...
Ayırma işlemine gelince bizim aynı saksıda 2 kök menekşemiz vardı. İkiside bir saksıda açtı bir sonraki bahara ayırdık. Sende seneye bahara ayırırsın.En fazla aşı olur menekşelerin. Farklı renkler elde edersin.Menekşeyi yavruyken ayırdınmı ölme riski daha çok. Bende ayırmayı düşünüyordum fakat vazgeçtim...

Eski 05-01-2008, 08:33   #18
Ağaç Dostu

Arkadaşlar menekşenin yapraklarının suyu sevmediğinden yakınıyorsunuz. Ben haftada 4-5 kere yatmadan önce menekşelerime yağmurlama yapıyorum.Suda ki menekşelerim köklenip suda yaprak verdi. Peki neden çürümedi...
Bence menekşe doğru zamanda ve yeterli miktarda suyu çok seviyor.Siz güneşli ortamda sular yağmurlama yaparsanız yaprak üzerindeki damlalarda güneş ışığı kırılıp mercek vazifesi yapar.O zamanda yapraklarda lekeler yanıklar oluşur.
En kısa zamanda suda yapraklananlarıda eklerim....

Eski 05-01-2008, 08:38   #19
feyzan

Teşekkür ederim Olay9. Bir sorum daha olacak. Peki bu aşamada saksının üstünden poşet geçirmelimiyim? Bunun için üstten delik delmeme gerek var mı?

Eski 05-01-2008, 10:01   #20
Ağaç Dostu

Arkadaşım poşet olayı zamansız ekilen menekşelerde yaprağın toprağa adapte olması için sera vazifesi görsün diye yapıyorduk ama senin menekşen tutmuş ihtiyaç yok bence...

Yeni ekilen menekşelerde uygulanabilecek iyi sonuç veren bir yöntem.Garanti sonuç veriyor...

Eski 06-01-2008, 13:12   #21
ayşegül

Giriş Tarihi: 28-10-2007
*** Zuhal. Senin mesajına baktım. Benimki mercimek büyüklüğünde. Seninki o kadar küçük değilmiş. Senin menekşen o büyüklükte öldüyse sanırım benimki haydi haydi ölür. Bakıp bakıp dua ediyorum ölmesin diye. İnşallah bişey olmaz.

aysgul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 15:03   #22
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 13
Öncelikle herkese selamlar.. Ben Geçen yaz bir katmerli mor, bir de beyaz menekşe almıştım, çok güzel çiçekleri vardı ama bir süre sonra tomurcuklar çürümeye başladı ve birdaha çiçek açmadı hemen hemen 5-6 aydır açmıyorlar menekşeler hakkında pek bilgim yok tekrar çiçek açmaları için ne yapmalıyım?

Reyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 19:25   #23
Yeni Üye

arkadaşlar yaprağı fyzn ektiği gibi ekilirse yaprak çürümezmi

Eski 07-01-2008, 13:04   #24
feyzan

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sudanaa Mesajı Göster
arkadaşlar yaprağı fyzn ektiği gibi ekilirse yaprak çürümezmi
Sudanaa, ben de çok korkuyorum bu durumdan. Ben bu yöntemi, Humeyra Özdamar' ın sitesinde okuyup uygulamıştım. Yaprağı yarısına kadar toprağa gömün diyordu. O yüzden böyle yaptım. Olay9 arkadaşımızda böyle yapıyormuş. Şimdilik 3 yaprağın durumu iyi gidiyor; ama 4. sü çürüyecekmiş gibi. Ölürlerse çok üzülürüm. Sonuçtan haberdar ederim.

Eski 06-01-2008, 22:04   #25
Ağaç Dostu

İremsıla's Avatar

Giriş Tarihi: 26-08-2007
özür

Arkadaşlar,bilgisayarımızdaki arızadan dolayı mesajlarınızı yeni okudum.öncelikle gül denizciğim açmaları için özel bir yöntem uygulamadım.ben de sitedeki tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanıyorum.şekerli suyu tavsiye ederim ****** ölçüler dahilinde görüşürüz.

İremsıla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 22:12   #26
Ağaç Dostu

İremsıla's Avatar

Giriş Tarihi: 26-08-2007
özlemciğim ebruli menekşeye gelince eşimin bana yılbaşı hediyesiydi.cahidenin gönderdiği yapraklar, yoğun düğün temposunda susuz kalmış kaybettim malesef,adrese gelince araboğlu makası arkasındaki sokakta kiraz çiçekçilik. ben menekşelerimi, ordan temin ediyorum.şansın varsa eşim aynısından 1 adet daha olduğunu söylüyor bol şans arkadaşım.

İremsıla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 13:17   #27
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Ben de sizin gibi uyguladım.Bazıları tuttu,bazıları çürüdü.Tutması ortama bağlı herhalde.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 15:47   #28
blk
Yeni Üye

blk's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2007
Teşekkür ederim

Pencerenin önünde duruyorlar. Altta kalorifer var, ancak akşamdan akşama yanıyor. Topraklarını kontrol ediyorum kurudukça su veriyorum. İçme suyu veriyorum. 15 günde bir de Şekerli su yapıyorum. 1 su bardağı suya 1 adet kesme şeker.
Bir de işten döndükten sonra hepsine bakıyorum, seviyorum, konuşuyorum onlarla Yaptığım başka özel bir şey yok..

blk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2008, 11:51   #29
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Yapraktan su içersinde köklendirmeyi nasıl başarıyorsunuz? Her denememde saplar eriyip çürüyor

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2008, 11:55   #30
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Oksijenli su ve aspirin kullanmakla ilgili yazıları bulamanızda fayda var.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025