agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-11-2006, 14:49   #1
Ağaç Dostu

papatyam's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2006
Galeri: 1
ben menekşelerimin bazılarını suya koyuyorum bazılarınıza hemen dikiyorum bu güne kadar hiç sorun yaşamadım

lavanta100 ve Lavanta_ beğendi.
papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2007, 12:38   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2007
selam sevgili çiçekseverler,ben siteyi uzun zamandır takip etmeme rağmen bugün üye oldum, bilhassa afrika menekşelerinin üretilmesi konusunda bilgilerinizden çok faydamalanmaktayım, fakat bazı şeylerin kafamda netleşmediğini itiraf edeyim.Yaprak çeliği ile üretimin kolay olduğunu yazan dostlar 20.09.2006 da daldırılan çelikler daha yeni yeni yavru yapraklar vermeye başladılar, merak ediyorum bu normal bir durum mu?Yoksa ben mi aşırı sabırsızlanıyorum, (BGD) bitki gelişim düzenleyici yardımcıların köklenme ve üretim üzerinde etkileri olumlu olurmu? IBA ile ilgili forumu biraz takip ettim fakat anladığım kadarı ile sadece odunsu çeliklerin köklendirilmesinde ve çoğaltılmasında kullanılan bir materyalmiş. menekşelerin de hızlı bir şekilde köklenmesini sağlayacak ilaçlar ve BGD'var mı acaba?

avukat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2006, 15:09   #3
Ağaç Dostu

Cahide Kartal's Avatar

Giriş Tarihi: 16-06-2006
iyi günler menekşe sever dostlar benimkilere bir haller oldu çiçeklerinde ve yapraklarında halsizlik var üstelik çiçekleri küçülüyor ve renklerinde bozulma başladı ne önerirsiniz bir de toprak seviyesi düşenler var ilava toprağı üsten mi yoksa çanağin altına mı koyayım

Cahide Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2006, 13:27   #4
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2006
Galeri: 5
Merhaba;
Soğuktan üşümüş olabilirler. Birde gübre ihtihacı olabilir. Sulama rejimine dikkat. Kışın fazla su istemezler. Toprak nemli olmalıdır.
Toprak seviyesi düşmüşse ve toprak çok çabuk kuruyorsa saksı değiştirmek gerekebilir. Toprak çok sıkı olduğundada benzer belirtiler gösteriyorlar. Bir kürdan yardımıyla toprağını minik minik eşelemek suretiyle havalandırmalısın.

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2006, 14:20   #5
Ağaç Dostu

papatyam's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2006
Galeri: 1
iki ayrı renk menekşeden birer yaprak alsak ve bunları uçlarını çamurla birleştirsek ebruli olumu acaba ? **** böyle sardunyaya falan yapılabilirmi , güle yapıldığını biliyorum

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2007, 22:50   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi papatyam Mesajı Göster
iki ayrı renk menekşeden birer yaprak alsak ve bunları uçlarını çamurla birleştirsek ebruli olumu acaba ? **** böyle sardunyaya falan yapılabilirmi , güle yapıldığını biliyorum
benim yarısı pembe yarısı mor çiçekli menekşem vardı. Vakti gelince digerleri gibi onunda yapraklarından alıp çoğaltmak istedim. Hepsi tuttu birtek o tutmadı.soruna yanıt olurmu bilmem ama belkide çaprazlama yapıldığı için çoğalamıyorlardır diye düşünmüştüm.Uzman birinin cevabını bende sabırsızlıkla bekliyorum.

DİDEMNAZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 23:29   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
Sevgili dostlar rahmetli anamdan kalma 2 saksı pembe ve mor menekşem vardı onlara hep iyi baktım. Baldızın evi daha müsait olduğu için çoğunlu oarada . Ben her ay saksılarına boncuk şeklindeki azot gübresinden 3-4 adet sulama öncesi atıyorum kuduruyorlar veletler. her daim çiçekliler.
azot gübresi ne şekil bir gübre acaba şeker gübresimi deniyor çiçek açmasına iyi geliyormu

sudanaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 15:45   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-07-2006
Sevgili menekşe severler,merhaba: ben de af.menekşeleri var, çok sulamaktan geçen yaz ölüyorlardı zor kurtardım.yalnız ilk aldığım günkü çiçekler gibi sık ve iri değiller .Gübre ve iz elementlerini vermeme rağmen...sordum ki hormon uygulaması
yapılıyormuş.araştırdım;önce baharda gibbrelik acit-yaz sonuda sadh veriliyormuş.nekadar?nasıl? .bu konuda bilgisi olan varmı ?

muhammed altan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 02:44   #9
Yeni Üye

kalanchoe's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2006
***.benimde afrika menekşelerim vardalları çok büyüdü ve alttan bir sürü de minik minik yaprakları geliyorben yaprakları koparıp yeni minik menekşelerim olsun istiyrum acaba bi seferde kaç yaprak koparabilirim veya hangilerine öncelik vermem gerekiyor..şimdiden teşekkürler

kalanchoe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 11:22   #10
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Menekşede bildiğim kadarıyla dal yok. Sadece gövde ve yapraklar var. Bir de yapralklar alttan büyümez. Ortadan sarmal şekilde sırayla çıkar.

Acaba o alttan çıkanlar yavru olmasın. Eğer alttan yavru verdiyse bunları anaçtan ayırarak yeni menekşelere sahip olursunuz.

Diğer taraftan yapraktan yeniyavrular yetiştirmek isterseniz öncelikle en alttaki yaşlı yapraklar istenmez. Fazla yaşlıdır ve gücü yeterli değildir. En güzeli en alt sıradanları bırakıp iyi yetişmiş sağlıklı olan yaprakları üretim için kullanmaktır. Seçtiğiniz yapraklar yaralı veya küçük kalmış olmasın. Devamı için konudaki diğer mesajları okuyunuz. Daha önce anlatılmıştı.

Rengarenk menekşelerinizin sağlıkla, çiçek topları açmalarını dilerim..

aleydi ve reyhan.0935 beğendi.
Eski 21-11-2006, 14:35   #11
Yeni Üye

kalanchoe's Avatar

teşekkür ederim.peki yavruları ne kadar büyüdükten sonra ayırabilirim?

Eski 21-11-2006, 14:48   #12
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

resimlerini yollarsanız buraya, daha iyi yardım edebiliriz. Görmeden birşey diyemem. Bunun ölçüsünü tarif edemedim de

Eski 24-11-2006, 21:23   #13
erguvani

erguvani's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2006
Wink acaba ne yapmalıyım

merhaba benim çok nazenin dört tane afrika menekşem var.onları bir tek kökten çoğalttım.ancak yazın ikisi iyi abkılmadığı için boynunu büktüler hala da düzelmediler ama geriya kalan iki saksıdakiler gayet istikrarlı bir şekilde büyümeye çalışıyorlar.acaba o iki tane için ne yapabilirim acaba çok mu geç.yaprakları hala yeşil

erguvani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2006, 22:27   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
ne yapıldığını ya da ne yapılmadığını ayrıntılı açıklasanız, suyu mu fazla verildi, kuru mu kaldı..

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2006, 22:48   #15
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Bence suyunu fazla vermiştir. Hele de boyundan büyük saksıdaysa su az da verseniz fazla geliyor. En güzeli kökler saksıyı tamamen sarmadan büyük saksıya almamak. Yine de toprak kontrol edilmeli. Bazen kökler çürüdüğü halde çiçek aylar sonra ölüyor. Bu durumda bir ameliyat şart oluyor. Onu da sonra anlatırım.

Eski 28-11-2006, 12:13   #16
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
merhaba benim evim sobalı olduğu için menekşe yaprakları çok toz oluyor.2 gün önce tozları bir fırçayla sildim.dün yaprakları büzüşmüş vaziyette gördüm.çiçeklerim çok güzeldi.bu sene hep çiçekte kaldı.çiçeği öldürcem diye korkuyorum.yapraklar tekrar canlanır mı?ne yapmam lazım

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2006, 13:32   #17
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Sevgili çiçeksever; menekşenin yaprakları tüylüdür. Ellersen zarar görür ve tepki verir. Çünkü o tüyler onun için çok önemlidir: Ben yaprakların yaşlandığını tüylerinin kahverengileşmesinden ve sayılarının azalmasından anlıyorum. Çok toz olduğu durumlarda nazikçe yıkarım. Yaprakları tek tek çeşmenin altında, incecik akan suda ve saksısına veya menekşenin tam ortasına su gelmeyecek şekilde yıkarım. Çiçekler de ıslanınca bozulabiliyor. Onun için çiçeklere su gelmemesine dikkat etmeliyiz.
Menekşelerin yapraklarına su değdirmeyin diye çok duymuşsunuzdur. Kafanızda oluşan soru işaretlerini burdan bile görebiliyorum yapraklar tek tek, nazikçe yıkandıktan sonra bir peçete **** yumuşak fakat çok emici bir bezle yaprakların üstünde kalan suyu emdirebilirsiniz. Genelde zarar gören yapraklar eski haline dönemez ve zamanla ölür. Bir süre bekleyin ve gözlem yapın. Eğer yapraklar çürümeye başlarsa hemen koparın. Ortadan taze yapraklar vererek tekrar güzelleşeceklerdir.

Dip not: Menekşelerin yapraklarıüzerindeki minik tüyler yapragın sap kısmından yaprak ucuna doğru eğimli bir şekilde dizilmişlerdir. Eğer o tüylere ters tarafa doğru elinizi sürerseniz çok zarar verirsiniz. Tüylerin kopmamasına veya ezilmemesine çok dikkat edin...

Eski 28-11-2006, 19:55   #18
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Sizin gibi bende dün bir tane buldum. Özelliği ne aynen sizinki gibi minik pemebe katmerli.10 ytl verdim aldım.Fakat bazı çiçekler düz.Bu neden ?
Bundan sonra düz mü ?... Şüpheliyim..

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 14:24   #19
Ağaç Dostu

nazlı hilal's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2010
Afrika Menekşesi

Menekşelerim son bir yıldır hiç açmıyorlar oturma odası güney cephe tül perde arkasından öğle güneşi alıyorlar sorun ne olabilir?Koçtaştan kalonşo almıştım, meğer bitliymiş,menekşelerede unlu bit bulaştı bitleri kürdanla **** suluboya fırçasıyla temizleyip, arap sabunuyla dezenfekte ettim.Ama yinede ölmüyorlar.Uzun zamandır beyaz katmerli menekşe istiyorum,her hafta koçtaş kipa araştırıyorum,pembeyle mor getiriyorlar ama beyaz yok.Konyalı olupta beyaz katmerlisi olan varmı???

nazlı hilal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2006, 12:36   #20
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
büzüşen yapraklar kurudu.eşim annesinin menekşeleri çeşme altına tutarak yapraklarını yıkadığını ve menekşelere birşey olmadığını söylüyor.fakat ben çoğu yerde tüylü yapraklı çiçeklerin yapraklarına su değdirilmemesi gerektiğini okudum.bu durumda hangisi doğru

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 12:37   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-05-2010
Merhaba,
sizin siteyi tesadüfen buldum çok beğendim bende sorunları paylaşmak ve yardım istemek için üye oldum.

6 çeşit saksım var yapraklarından suda köklendirdiğim tüm yavrular kurudu( sapları kahve rengi olup eridi).Daha önceleri bu konuda deneyimliydim fakat bu genleri değiştirilmiş bitkiler sebebi ile acaba bunlarda bu olayın kurbanlarmıdır diye düşünüyorum..
Daldırma fayda etmedi onlarda gitti..Yapraklar çok sık ve sapları kısa yaprak gübresi kullandığım saksıların yaprakları azman oldu fakat köklendiremiyorum ..Saksı değiştirdiğim çiçekler serpildi diğer 3 saksının yaprakları yüzünden değiştiremiyorum kıyamıyorum galiba

( toprağımda beyaz kalkerimsi birikimler oluyor su kireçlimidir yoksa toprak mineralleri mi ortaya çıkıyor anlayamadım..

Eklenen Resimler

selo. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2011, 22:11   #22
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever Mesajı Göster
büzüşen yapraklar kurudu.eşim annesinin menekşeleri çeşme altına tutarak yapraklarını yıkadığını ve menekşelere birşey olmadığını söylüyor.fakat ben çoğu yerde tüylü yapraklı çiçeklerin yapraklarına su değdirilmemesi gerektiğini okudum.bu durumda hangisi doğru
Name:  Görüntü0576.jpg
Views: 7586
Size:  74.6 KB

Name:  Görüntü0577.jpg
Views: 2707
Size:  80.4 KB

richirich2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2006, 13:09   #23
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Çok toz oluyorsa ben yıkıyorum ve sorun yaşamadım. Elimile ovalamıyorum ama. İyice süzdürüyorum. Gerekirse peçeteyle fazla suyu emdiriyorum. Sorun yaşamadığım gibi menekşelerin çok daha sağlıklı oluyorlar...

Eski 04-06-2015, 19:54   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-06-2015
6 aylik çeligim sonunda filizlendi ama nasıl

Yeni üyeyim ;uzun zamandir forumu takip ediyorum 21 Aralık 2014 te ektigm yaprak böyle filizlendi 6.5 aydır yavrulamasini bekliyordum daha önce bu şekilde yavrulamayla karşılaşanlardan yardım bekliyorum

Eklenen Resimler

Demir12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2006, 20:20   #25
Yeni Üye

kalanchoe's Avatar

Menekşem tomurcuklarının bazılarını düşürcek galiba incelmeye başlamoş çünkü.Neden kaynaklanıyor olabilir?

Eski 30-11-2006, 23:14   #26
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Satın aldığın yerde kimbilir nasıl bakılıyordu zavallı. Bence yer değişikliğinden strese girdi. Merak etme bu çiçekler solsa da yenilerini açar..

Eski 14-12-2006, 12:42   #27
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Ödevlere Yardim Talepleri Başlığında yardım almak için neler yapmanız gerektiği anlatılıyor. Bu arada Sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? başlığına da bir bakmanız gerek.

Hoşgeldiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 15:30   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-11-2006
afrika menekşem var tek yaprak..zamanı gelince Muğla'ya gidip cezayir menekşesi arayacağım dağ başlarında...bilgilerimi de sizinle paylaşırım.

buarada afrika menekşesi ile ilgili bilgilendirici yazılar yazan abi/abla ve arkdaşlarıma sonsuz teşekkürler...evdeki tek yaprak için çok yararlı oldu...

Buarada bir soru da ben yönelteyim,sadece afr. menekşesi için değil diğer bitkiler ve fidanlarım için;

güvercin gübresinin çok faydalı oldugunu duydum,saksı bitkileri için de kullanabilir miyim?özellikle afrika manakşesi için?

peki diğer doğal gübreler için öneriniz var mı?

renovatio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 12:47   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-10-2011
iyi günler güvercin gübresi çok faydalıdır fakat çok da keskindir yani kullanacağın bitkiyi yakabilirsin .2 yıl yanması gerektiğini duymuştum .kullanınca da bol su vermeniz gerekir o da çiçeği çürütebilir.

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 12:52   #30
Ağaç Dostu

emily14's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2011
bunlarda devamı...

Eklenen Resimler

emily14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025